Dodaj do ulubionych

Neutralny prezent

13.12.13, 21:51
Podpowiedzcie mi proszę, taki prezeny ( ok. 100 zł), który nadaje się dla każdego: młodego, starego, kobiety, mężczyzny. Taki neutraln. Na wigilię zaprosiłam rodzinę, robimy sobie prezenty, jednak wiem, że oni zawsze, ale to zawsze przyprowadają nieproszonego gościa. Kto im tam wpadnie w ręce: Kuzynka nastolatka, wujek rencista, ciocia singielka itp. Nigdy nie uprzedzają, po prostu dadam !- jesteśmy. Muszę być przygotowana, nie chce "kwasu".
Ja mam pomysł:
- lampka nocna- dobry?
- ksiażka- ale jaka może pasowa każdemu, kucharska? tu chyba polegnę
- neutralny szalik, nie za tani?
- notes? - dętwe trochę\
Macie pomysły?
Obserwuj wątek
    • donkaczka Re: Neutralny prezent 13.12.13, 21:52
      > Podpowiedzcie mi proszę, taki prezeny ( ok. 100 zł), który nadaje się dla każde
      > go: młodego, starego, kobiety, mężczyzny. Taki neutraln.

roczny zapas papieru toaletowego smile
      • anielka5 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 21:55
        eeee, nie fajny, ja bym się nie ucieszyła.
      • eo_n Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:00
        Bombonierka?
        www.frisco.pl/pid,39921/n,LINDT-Praliny-szwajcarskie-Swiss-Luxury-Selection---bombonierka/stn,product?utm_source=porownywarki&utm_medium=ppc&utm_campaign=ceneo
        Jak książka to może jakiś album?
        np.
        merlin.pl/Zyjaca-Afryka_Steve-Bloom/browse/product/1,622714.html
        (mam, piękny jest)

• anielka5 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:03
          ooo, album świetny , dzięki!!
          • eo_n Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:07
            Ależ proszę smile
    • triss_merigold6 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 21:57
      Płyta z jakąś przyjemną muzyką (nawet jak obdarowanemu nie podpasuje, to może puścić dalej).
      Pendrive, jakis kosmiczny.
      • anielka5 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:13
        Fajny pomysł, ale boje się, że gosciem może być 70 letnia ciocia i ona może odtwarzacza nie mieć. Ale dzięki.
        • triss_merigold6 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:36
          To odda komuś płytę.
          Jest jeszcze opcja audiobook, słuchowisko, nagrania programów Polskiego Radia czy Kabaretu Starszych Panów.
    • heca7 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 21:58
      Czekoladki- duża bombonierka.
    • mruwa9 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:00
      bombonierka, czekoladki.
    • anemonek1 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:03
      Moim zdaniem 100 zł na prezent dla niespodziewanego gościa to o wiele za dużo i chyba nikt idąc na taką wigilię nie oczekuje wypasionego prezentu. Niech o prezent martwi się ten, co przyprowadził towarzysza, skoro go nie zapowiedział. Od Ciebie wystarczyłaby bombonierka, no i kolacja wigilijna też jest już przecież prezentem.
      • anielka5 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:06
        Wiesz, w pierwszym momencie chciałam, aby ten gość poczuł sie mimo wszystko jak proszony, między innymi poprzez prezent, ale chyba masz racje- może pdrobnostka starczy.
    • syswia Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:07
      bombonierka/czekolada/jakies inne bardziej odswietne slodycze
      butelka wina lub jakiegos innego alkoholu
      wyjatkowo duza/ladna/ozdobna ozdobka choinkowa
      koszyk z lakociami (czasem duze delikatesy robia takie zestawy) na slodko lub na slono
      ladnie zapakowany sloik jakiegos ekskuzywnego produktu spozywczego (kawior, kapary, oliwki etc. etc.)
      bon towarowy (nie wiem czy to sie tak nazywa) na te wlasnie sume do wydania w wiekszym sklepie/ksiegarni etc.

a poza tym, nie wiem czy w Polsce sie stosuje, ale na takie okazje przydatny jest paragon prezentowy (dolacza sie do prezentu - wyglada jak zwykly paragon ale nie ma na nim ceny - jest zakodowana. Osoba obdarowana dowiaduje sie jaka byla suma jesli zdecyduje sie wymienic lub zwrocic prezent do sklepu)
      • anielka5 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:11
        Ale wy macie świetne pomysły, ( konkretnie Ty) - koszyk na słono, świetna sprawa, dzięki!
      • wielkafuria Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:44
        jak facet i ni jest alkoholikiem to dobry alkohol jest poządanym prezentem wink
    • triss_merigold6 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:38
      Mam!
      Wazon. Są wyroby z ręcznie dmuchanego szkła, wazony, patery, misy na owoce, kosztują koło stówy, b. ładne, eleganckie i ponadczasowe. Nastolatka najwyżej odda matce, a babcia czy kuzynka w średnim wieku powinna być zachwycona.
    • triss_merigold6 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:39
      Bon do empiku na te 100 zł.
      • mvszka Re: Neutralny prezent 14.12.13, 10:12
        już bardziej neutralny to nie może być
    • vi_san Re: Neutralny prezent 13.12.13, 22:39
      Lampka -niekoniecznie - niektórzy mają bardzo specyficzny gust, bądź wyraziście urządzone mieszkanie, taki prezent nie ucieszy [np. kupisz piękne witrażowe cudo z szybkami z bursztynu, a ktoś ma mieszkanie urządzone w stylu japońsko - feng -shui i taka lampka będzie mu pasować jak wół do karety, albo odwrotnie - kupisz nowoczesną w lini, chromowaną i prawie "kosmiczną" a trafi do babci - staruszki, która mieszkanie ma w stylu wiktoriańskim...
      Książka - prędzej. Ładne wydanie, album o sztuce, lub ciekawych miejscach. Kucharską odradzam - trafi do cioci Feli, która uważa się za świetną kucharkę i obraza gotowa, bo uzna to za sugestię, że powinna się uczyc pichcenia...
      Neutralny szalik - może być, tylko dobry jakościowo - wówczas wcale nie będzie taki tani.
      Notes? Chyba prędzej ładny kalendarz "książkowy". Wcale nie są takie tanie, a mozna dostac wyjątkowo ładne i nawet neutralne. Z tym, że absolutnie nie wypada by był to gadżet dołączany do jakiejś gazety wink
      Jeśli to bliska rodzina zasadniczo - można dołożyć np. efektowne mydełko [z takich ręcznie robionych, do kupienia w mydlarniach, ładne i eleganckie] - pasuje i dla nastolatki i dla leciwego wujka. Odpowiednie będą wszelkie bomboniery, czekoladki itp. Ewentualnie ładna, prosta, neutralna ramka do zdjęć - większość ludzi ma jakies zdjęcie na które chętnie zerka.
    • daisy Re: Neutralny prezent 13.12.13, 23:08
      Papeteria (de'mode', ale cieszy).
      W podobnych okolicznościach dostałam kiedyś fajny notes z długopisem, przydał mi się bardzo, chociaż z początku kręciłam nosem.
      Ładna świeca zapachowa, np. z Yves Rocher.
      Kominek zapachowy z olejkiem/woskiem zapachowym.
      Ozdobna poduszka.
      Ładny kubek, może być z motywem świątecznym - pasuje dla każdego.
      Ramka na zdjęcie (zwykła, nie cyfrowa).
      Coś do pisania w eleganckim pudełeczku.
      Ozdoba świąteczna, bombka ze "stelażem" do powieszenia.
      Kalendarz na 2014 rok.

• heca7 Re: Neutralny prezent 13.12.13, 23:22
      O! Albo długopis lub pióro Parkera (albo Watermana)- chyba się zmieścisz w 100zł wink Taki srebrny długopis jest zwykle w plastikowym pudełku i można powiedzieć, że to prezent unisex.
    • princess_yo_yo Re: Neutralny prezent 14.12.13, 10:52
      gra - cos w co mozna pograc po obiedzie I zajmie wiekszosc/ czesc gosci (planszowa, jenga, 'ukladanki' wymagajace inwencji itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka