Dodaj do ulubionych

brzemienna

18.12.13, 01:21
Słuchałyście? Rozmowy z połsłanką Marzena Wróbel, która nie pozwala uzywac słowa "ciąża" ze wzgledu na negatywna konotacje. Zastabawialam sie, jakie synonimy mamy w polszczyźnie, znam takie:
stan odmienny
brzemiennośc
chodzic z brzuchem
stan błogoslawiony.
brzemienność oczywiscie odpada, co z pozostałymi?
Najbardziej mnie intryguje "stan odmienny". Bo to moze powinien byc stan naturalny, jeden z profesorow mojej mamy zapewnial, że przed wiekami kobieta byla albo w ciązy, albo karmiła, wiec nie bylo czegoś takiego jak miesiączka. może niebycie w ciazy powinno byc nazywane "stanem odmiennym"? I jak w ogole? a negatywna, z lekka dyskryminujaca konotacja "odmiennego"? Co począć?????? Co począć, pani poseł??????
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: brzemienna 18.12.13, 01:27
      Brzemienna i ciąża - rzeczywiście kojarzą się z obciążeniem, choć to drugie przez częste użycie mniej (no ale nie ukrywajmy, zazwyczaj te parę kilogramów przybywa wink). Stan błogosławiony jest napuszony, odmienny nie wiem, czy od razu pokojarzyłabym z ciążą, musiałabym się chwilę zastanowić. Chodzić z brzuchem - okropne.

Neutralne jest dla mnie "spodziewać się dziecka", ładne, ale staroświeckie "przy nadziei".
      • nangaparbat3 Re: brzemienna 18.12.13, 01:34
        O, umkneły mi, dziekuje.
        Tak sobie myślę - sama z siebie myslalam, mowilam o moich kolezankach, że są w stanie blogoslawionym - cos takiego w nich było, niebiański spokój, serio. I sama wspominam ciażę jako najcudowniejszy okres w zyciu. I co z tego? jak czytam o pomysłach komisji kodyfikacyjnej, słucham pani posłanki, furia po prostu mnie rozsadza.
        • pibelle Re: brzemienna 18.12.13, 02:22
          O przepraszam, stan błogosławiony to jest indoktrynacja religijna i narusza moje uczucia oraz dyskryminuje. Nie zgadzam się.
          wink
          Ale że "ciąża" negatywnie? Zdziwiłam się.
          Pozostaje "w oczekiwaniu" albo "nosić dziecko".
          • ichi51e Re: brzemienna 18.12.13, 06:31
            Ale dlaczego blogoslawiony ma konotacje religijne? Przyznaj sie orzeszkadza ci ze z hebrajskiego uncertain
            "Słowo ,,błogosławieństwo” pochodzi od łacińskiego benedictire (gr. eulogein). Swymi korzeniami sięga do hebrajskiego źródłosłowu brk. Ten jeden rdzeń służy do określenia wszystkich form błogosławieństwa.
            Brk jako rzeczownik beraka (błogosławieństwo) określa dar komuś ofiarowany; jako czasownik barek (błogosławić) jest określeniem akcji ofiarowania daru; użyty jako przymiotnik baruk (błogosławiony) jest określeniem daru, lub osoby otrzymującej go."

• attiya Re: brzemienna 18.12.13, 07:16
              hmm nie od błogosławieństwa tylko chyba od stosunku seksualnego big_grin
              ale posłanka Wróbel pewnie raczy nie pamiętać jak ona w tę ciążę, ups, stan błogosławiony zaszła, pewnie już to do niej nie dociera, że to z mężczyzną musiała iść do łóżka
              ona jak ona ale ten mężczyzna co z nią MUSIAŁ to zrobić tongue_out
          • attiya Re: brzemienna 18.12.13, 07:13
            istotnie, dla mnie to też jakaś indoktrynacja uncertain
        • totorotot Re: brzemienna 18.12.13, 08:57
          Cała ta banda starych piedow i bezdzietnych samic utrzymuje, że słowo "ciąża" jest niewłaściwe, ponieważ cyt. "ciąża nie ciąży a uwzniaśla".
          Mam wojującego sekciarza moherowego, więc w razie potrzeby służyc mogę Wam wyjaśnieniami, skąd się biorą takie niewinne na pozór rozważania na temat nazewnictwa ciąży etc.
          • maggi9 Re: brzemienna 18.12.13, 09:17
            Uwzniaślanie ciąży mnie rozwaliło. Szał obrony życia poczętego osiągnął nowy poziom absurdu big_grin

A ja chętnie posłucham skąd się biora takie rozważania. Wyjaśnisz?
            • ichi51e Re: brzemienna 18.12.13, 11:09
              Mysle tak spekulujac ze to sie bierze z rozwoju technologii. Kiedys zeby plod sie zamanifestowal musial no przynajmniej kopnac a najlepiej sie urodzic smile obecnie ciaze sie stwierdza w 6dniu od poczecia potem sobie mozna popodgladac jak sobie nozka macha spi paluszka ssie albo pepowina macha i czlowiek zaczyna widziec ze tam to faktycznie czlowiek jest. Co jest sprzeczne z natura w sumie ktora przedklada zycie matki (ktora moze sie jeszcze wielokrotnie rozmnozyc) nad zycie plodu ktory bez matki nie mialby szans na przezycie.
              W sumie dokonalismy ogromnego skoku - nie zastanawialo was nigdy skad czlowiek bez mikroskopu wpadl na to skad sie biora dzieci?
          • ichi51e Re: brzemienna 18.12.13, 11:11
            To moze jakas nowomowe opracujemy:p "jestem uwznoslniona" "wywyzszona" "wybrana" suspicious
      • minor.revisions Re: brzemienna 18.12.13, 02:22
        A moze tak "kobieta z pienkiem"? tongue_out
      • ichi51e Re: brzemienna 18.12.13, 06:34
        Spodziewac sie dziecka i przy nadziei bardzo ladne. I to pierwsze chyba takie najbardziej neutralne. Przy nadziei jakies zbyt liryczne no chuba ze zartobliwie...
        • helufpi Re: brzemienna 19.12.13, 11:19
          "Przy nadziei" jest moim zdaniem lekko makabryczne, takie niepotrzebne przypominanie o ryzyku śmierci dziecka.
    • bachtin Re: brzemienna 18.12.13, 02:16
      Ostatnio przypominałam sobie "Wszystko dla pań" Zoli. Zdana Matuszewicz przetłumaczyła tam ciążę jako "ciężki stan". "Ekspedientka była w ciężkim stanie i... coś tam coś tam". Na początku w ogóle nie zrozumiałam, myślałam że jest na coś chora big_grin
      • bi_scotti Re: brzemienna 18.12.13, 02:44
        Bardzo lubie colloquial anglo: "be in the family way" tudziez "to have a bun in the oven" - w luznym tlumaczeniu "byc na drodze rodzinnej/ku rodzinie" i "miec buleczke w piecu". Z polskich okreslen chyba najbardziej urokliwym jest "bycie przy nadziei" - takie sympatycznie optymistyczne smile
        Nie wiem czy w PL tez jest teraz popularnym ale w mojej okolicy wkurza mnie strasznie gdy faceci mowia "we are pregnant" w sensie, ze partnerka/girlfriend/zona jest w ciazy i wspolnie spodziewaja sie dziecka. Uwazam to za okropne naduzycie i pojscie mocno za daleko w poczuciu wspolodpowiedzialnosci etc.
        • ichi51e Re: brzemienna 18.12.13, 06:36
          Bywaja tacy tatusiowie... A jesli chodzi o "bun in the oven" to tak moja przyjaciolka obwiescila na fb ze jest w ciazy - wklejajac zdjecie pieca chlebowego big_grin bardzo mnie to rozczulilo na tle innych ktore z buta wrzucaly usg...
    • ichi51e Re: brzemienna 18.12.13, 06:27
      Karmie 16 miesiecy okres mam od 13 wiec doktor cos pitolil.
      A poslanka balwan "ciaza"nie - bo od ciezaru a "brzemienna" tak - chociaz od "brzemienia"? Stan blogoslawiony ladnie aczkolwiek jak sie rzyga jak kot to czlowiek pewnie docenia humor tego okreslenia. Chodzenie z brzuchem obrzydliwe i wulgarne imho.
      Stan odmienny taki jakis mi sie z ufo kojarzy. Nienawidze za to okreslenia "ciezarowka" (choc "ciezarna" tez nie lepsze) No i maksymalnie mnie denerwowalo ze na porodowce pielegniarki mialy zwyczaj mowienia do mnie per "mama" (jeszcze nim sie dziecko urodzilo i caly porod grrr) a problem stary - pamietam ze kiedys mnie zaskoczylo w jakiejs starej angielskiej ksiazce ze kiedys nie mowilo sie "pregnant" (bo wulgarne) tylko "enceinte"
    • attiya Re: brzemienna 18.12.13, 07:09
      do wczoraj kobiety były w ciąży, od dziś są w stanie błogosławionym
    • vilez Re: brzemienna 18.12.13, 07:35
      Oj no, nie znasz dowcipu o biletach normalnych? ("-Bilet normalny? - Nie! Dla popier..olonych!!")

Oczywiście, ze ciąża ciąży. Bo jest brzemieniem. Brzuch jest spory, obciążenie dla organizmu.
      A posłanka Wróbel jest ekstra w mówieniu synchronicznym wink No i ślicznie eksponowała biust w czerwieni, kusiła jak ta lala wink Z tej maki będzie jeszcze chleb, hyhy.
      • ichi51e Re: brzemienna 18.12.13, 11:13
        Ale babka nie rozumie ze to nie dziecko matce ciazy tylko jest jej fizycznie ciezko....
        • vilez Re: brzemienna 18.12.13, 11:50
          Ona wielu rzeczy nie rozumie, co jej nie przeszkadza widowisko (także- wizualnie wink ) perorować big_grin
          • aandzia43 Re: brzemienna 18.12.13, 12:10

> Ona wielu rzeczy nie rozumie, co jej nie przeszkadza widowisko (także- wizualni
            > e wink ) perorować big_grin

Oglądałam tylko końcówkę. I wystarczy. Baba jest nieznośna z tym monotonnym napie...niem. A do wiecznie otwartych ust dołączmy martwą, wyzutą z mimiki twarz.. Szalona Greta Breughla. Dużo takich siedzi po prawicy wink
    • srebrnarybka Re: brzemienna 18.12.13, 07:53
      jeden z profesorow mojej mamy zapewnial, że przed wiekami kobieta byla alb
      > o w ciązy, albo karmiła, wiec nie bylo czegoś takiego jak miesiączka. może nieb
      > ycie w ciazy powinno byc nazywane "stanem odmiennym"?

Profesorowi trochę wiedzy historycznej by nie zaszkodziło, jak się już na ten temat wypowiadał. Przed wiekami istniały wszak wdowy przed menopauzą, zakonnice, żony, których mężowie wyruszyli w daleką wielomiesięczną podróż (np. kupcy, uczestnicy wypraw wojennych, jeńcy wojenni, żony władców, którzy odbywali objazdy kraju w systemie "rex ambulans"), żony starych mężów, a także pary, które ślubowały życie we wstrzemięźliwości (rzadkie, ale w XIII w. było promowane, może jako lekarstwo na ówczesny boom demograficzny). Zdarzały się problemy z płodnością. Na pewno pan profesor był z tego pokolenia, które we wczesnej szkole płakało nad przedwczesną śmiercią królowej Jadwigi przy porodzie. Owszem, Jadwiga miała 25 lat, ale pierworodną córkę urodziła 13 lat po ślubie. Nic dziwnego zresztą, bo z zestawienia itinerariów Jadwigi i Jagiełły wynika, że małżonkowie spędzali ze sobą przeciętnie tydzień w roku. Dzięki piosence Ewy Demarczyk wszyscy z cokolwiek starszego pokolenia mogli się dowiedzieć o okolicznościach narodzin Bolesława Krzywoustego poprzedzonych paroletnią bezpłodnością małżeństwa jego rodziców. Przykłady możnaby mnożyć. Oczywiście przed upowszechnieniem się antykoncepcji kobiety rodziły znacznie więcej dzieci i częściej bywały w ciąży. Ale nie przesadzajmy.
      • aguar Mądry wpis, Srebrnarybko! 18.12.13, 10:29
        smile
      • aandzia43 Re: brzemienna 18.12.13, 11:01
        Przed wiekami istniały wszak wdowy przed menopauzą, zakonnice,
        > żony, których mężowie wyruszyli w daleką wielomiesięczną podróż (np. kupcy, uc
        > zestnicy wypraw wojennych, jeńcy wojenni

Jeszcze dodam, że często kobiety z ludu nei zachodziły nieustająco w ciążę z przyczyny niedożywienia i ciężkiej pracy. A jak zachodziły, to zaraz roniły. No i naturalne, intensywne karmienie piersią jakąś tam funkcję antykoncepcyjną spełniało.
        Fakt, jak się spojrzy na biogramy pań, których żywoty spisano (a przynajmniej najważniejsze wydarzenia z ich życia, czyli daty porodów wink), to wychodzi na to, że niektóre to nic, tylko rodziły i rodziły. Habsburżanki na przykład smile Albo jedna z żon Karola Wielkiego, Hildegarda, co jak zaczęła w wieku czternastu lat (albo i wcześniej) to aż z tego rodzenia zeszła w dwudziestej piątej wiośnie życia:

pl.wikipedia.org/wiki/Hildegarda_%28%C5%BCona_Karola_Wielkiego%29
      • srebrnarybka Re: brzemienna 18.12.13, 11:26
        dodam jeszcze, że w średniowieczu istniały rozważania teologiczne, czy kobieta w trakcie menstruacji może wejść do kościoła i przyjmować komunię. Zatem zdarzały się jednak miesiączkujące kobiety. Co oczywiście nie zmienia faktu, że przeciętnie znacznie częściej były w ciąży, niż obecnie. Zresztą poza słabą znajomością metod zapobiegania ciąży lub niską skutecznością metod znanych była jeszcze jedna sprawa: wysoka śmiertelność dzieci sprawiała, iż planowanie rodziny w małżeństwie było właściwie niepotrzebna, bo i tak duża część dzieci umierała, więc ograniczenie poczęć/narodzin groziło brakiem potomstwa w ogóle. Z drugiej strony oczywiście powodowało to nieliczenie się ze zdrowiem kobiety czy w ogóle innymi okolicznościami nieszczególnie sprzyjającymi wychowaniu potomstwa (żona króla francuskiego Ludwika IX Świętego urodziła 2 czy 3 dzieci towarzysząc mężowi na wyprawie krzyżowej) a także mniejszą dbałość przez kobiety ciężarne o swoje zdrowie. Mogę wskazać dwa wypadki królowych, których konna przejażdżka w ciąży skończyła się tragicznie (Maria Andegaweńska, królowa węgierska, siostra naszej Jadwigi, zmarła wskutek upadku z konia, gdy była w ciąży, oczywiście dziecko także zmarło, królowa Bona poroniła swoje szóste dziecko, zresztą syna), a przecież o potomstwo królowych dbano szczególnie, bo była to kwestia polityczna. Z drugiej strony trudno się dziwić Bonie, która będąc po raz szósty w ciąży po 9 latach małżeństwa miała ochotę przejechać się konno w trakcie polowania. Przecież gdyby zachowywała dzisiejsze standardy dbałości o siebie, przez te 9 lat powinna nie wychodzić z zamku. Łatwiej ograniczyć różne formy aktywności, gdy przechodzi się 2 czy 3 ciąże w życiu, niż wtedy, gdy jest się w ciąży bardzo często i nie wiadomo, kiedy przestanie się w ciążę zachodzić.
        • aandzia43 Re: brzemienna 18.12.13, 11:47
          P
          > rzecież gdyby zachowywała dzisiejsze standardy dbałości o siebie, przez te 9 la
          > t powinna nie wychodzić z zamku. Łatwiej ograniczyć różne formy aktywności, gdy
          > przechodzi się 2 czy 3 ciąże w życiu, niż wtedy, gdy jest się w ciąży bardzo c
          > zęsto i nie wiadomo, kiedy przestanie się w ciążę zachodzić.

Tak, w kontekście nieustającego niemalże zaciążenia niektórych pań w wiekach minionych określenie "stan odmienny" wydaje się być zupełnie niestosownym wink
          Tak, nadmiar rodzi zobojętnienie. Z powodu zwykłego instynktu samozachowawczego. Powszechne traktowanie ciąży jako stanu odmiennego i wymagającego szczególnego traktowania to ostatnie sto lat, a czczenie fasolek i modły za duszę każdej zygoty, co w podpaskę leci przy wkładce domacicznej to wytwór ostatnich dwudziestu lat.
        • aandzia43 Re: brzemienna 18.12.13, 11:56
          srebrnarybka napisała:

> dodam jeszcze, że w średniowieczu istniały rozważania teologiczne, czy kobieta
          > w trakcie menstruacji może wejść do kościoła i przyjmować komunię.

Hehe, a obyczaj wywodu, czyli pierwszego po porodzie wejścia kobiety do kościoła, bocznymi drzwiami, ze świecą w rękach, żeby ją ksiądz z nieczystości ciąży i porodu oczyścił wodą święconą? wink Dwadzieścia parę lat temu słyszałam, jak kuzynka ze wsi o czymś takim opowiadała, bo sama przez to przechodziła. Wtedy nie bardzo rozumiałam, o co się kobiecie rozchodzi, więc sobie doczytałam i włos mię się zjeżył na głowie big_grin
    • mag1982 Re: brzemienna 18.12.13, 09:13
      A ja tam jestem w ciąży bo mi ciężkowink A za te 2 m-ce zanim młode wyjdzie będzie jeszcze ciężej...Jak jeszcze nie było widać to mówiłam czasem, ze rodzeństwo dla córki jest w drodze czasem mawiam też, że rodzina nam się powiększy ale to zbyt opisowe. Przy nadziei ładne ale trochę rzeczywiście sentymentalne. Jeszcze gdzieniegdzie mawia się że chłopak dziewczynę "zbrzuchacił" może to się pani poseł spodoba skoro słowo ciąża się nie podoba.
      • ichi51e Re: brzemienna 18.12.13, 11:14
        O k r o p n e i jeszcze takie malsymalnie traktujace kobiete jako inkubator bo dawca dziecka przeciez ojciec ktory zbrzuchacil
    • iwles przyklejone przez modertora - autor wielkafuria 18.12.13, 10:45

nie wolno używać od dzisiaj słowa "ciąża"!!!I
      wielkafuria 18.12.13, 10:33
      Zobaczcie ten filmik. trwa kilkanascie sekund a jednak sprawia ze opada szczeka.
      dowiecie się że nie mozna uzywac słowo "ciąża" tylko "stan błogosławiony", a dlaczego?

bo ciąża oznacza że dziecko które już niejest płodem, nam "ciąży".
      a to jest źle!! bardzo źle!!!

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,15154299,Wrobel__Nazywanie_dziecka_plodem_to_dehumanizacja_.html
      --
      • ichi51e Re: przyklejone przez modertora - autor wielkafur 18.12.13, 11:19
        OT
        Jak myslicie poslanka Wrobel... Gruba zle ubrana zle obcieta przy paniach w studio wygladajaca jak wiejska baba (urocze zloto na golfiku) w jakim ona jest wieku? Bo ja stawiam ze ona jest mlodsza od Olejnik... Staro wyglada...
        • vilez Re: przyklejone przez modertora - autor wielkafur 18.12.13, 11:53
          Marzena Wróbel jest tylko 3 lata starsza od Kazi, a od Moniki młodsza o 7 lat. I dlatego lubię je oglądać razem, bo to jest widowisko wink
          • menodo Re: przyklejone przez modertora - autor wielkafur 19.12.13, 00:07
            Wygląda lepiej od Moniki (mówię o wersji saute), a bystra jest bardziej od Moniki i Kazi razem wziętych.
            Żeby nie było - nie podzielam jej poglądów na prawie żaden temat.
        • mdro Re: przyklejone przez modertora - autor wielkafur 18.12.13, 11:57
          Dobrze obstawiasz, Olejnik jest 7 lat starsza.
        • totorotot Re: przyklejone przez modertora - autor wielkafur 18.12.13, 13:43
          Wygląd posłanki nie ma żadnego znaczenia. Jak oceniasz urodę panów osłów, bo o tym bym porozmawiała.
          • iwles Re: przyklejone przez modertora - autor wielkafur 18.12.13, 14:21
            totorotot napisała:

> Jak oceniasz urodę panów osłów, bo otym bym porozmawiała.
            >

A o tym, to było już sporo wątków, nawet dużo dużo więcej niż o paniach smile
            • totorotot Re: przyklejone przez modertora - autor wielkafur 18.12.13, 14:34
              A w co byli ubrani, bo nie oglądałam. Pupcie ładnie leżały w porciaszkach?
    • jowita771 Re: brzemienna 18.12.13, 11:36
      Jak ta pani sobie to wyobraża, czy ciężarnej kobiecie zwróciłaby uwagę, że ta ma nie mówić, że jest w ciąży? Zupełnie mi nie przeszkadza, że pani posłanka była w stanie błogosławionym, ale ja byłam zdecydowanie w ciąży.
      • maggi9 Re: brzemienna 18.12.13, 11:54
        No a co z ateistkami? One też są w stanie błogosławionym? Bo jakoś mi zgrzyta...
        Chyba, że nie ma ateistów, są tylko nieuświadomieni wierzący i wszystko gra.
        • vilez Re: brzemienna 18.12.13, 12:12
          Wedle Karla Rahnera są anonimowi chrześcicjanie wink
    • lelija05 Re: brzemienna 18.12.13, 12:09
      Hmm, nie pozwala, a niby jak?

Powiedzcie mi, czy zawsze było tylu wariatów, czy to ostatnimi czasy taki wysyp?
      • aandzia43 Re: brzemienna 18.12.13, 12:22
        >
        > Powiedzcie mi, czy zawsze było tylu wariatów, czy to ostatnimi czasy taki wysyp
        > ?

Zawsze. Ja ogromnego szoku doznałam po 89 roku, kiedy całe to oszołomstwo zaczęło być pokazywane w mediach. I co gorsza, zaczęło mieć realny wpływ na losy ludzi. Przecież się w czerwcu 89' nagle nie narodziło - po prostu wypęłzło z nor. Jak mi wtedy szczęka opadła, tak mi wisi do dziś. Wtedy byłam młoda i wydawało mi się (o sancta simplicitas!), że pewne rzeczy kraje Europy mają za sobą. No to się dowiedziałam, że nei mają.
        • lelija05 Re: brzemienna 18.12.13, 12:33
          O właśnie - to jest najgorsze, że mają wpływ na nasze życie.
          I obojętnie, czy to lokalny świr z bloku, któremu nie można nic zrobić, poza nie wchodzeniem (niewchodzeniem?) mu w drogę, czy to oszołomy na szczeblach władzy.
        • lady-z-gaga Re: brzemienna 18.12.13, 14:14
          Ja ogromnego szoku doznałam po 89 roku, kiedy całe to oszołomstwo zaczę
          > ło być pokazywane w mediach. I co gorsza, zaczęło mieć realny wpływ na losy lud
          > zi. Przecież się w czerwcu 89' nagle nie narodziło - po prostu wypęłzło z nor.

Ha ha, dobre smile oszołomstwo istniało zawsze, ale po 89tym wolno mówić to, co się mysli - wczesniej publicznie wypowiadano jedynie to, co przeszło weryfikację
          odkrycie, co ludzie naprawdę myślą to największe rozczarowanie mojego życia, bo wychodzi na to, że w okowach reżimu komunistycznego społeczeństwo mieliśmy mądrzejsze wink
          co za pieprzony paradoks
    • 7katipo Re: brzemienna 18.12.13, 22:43
      Ja wiem, ja wiem! Może być też zemsta dyrygenta - nie chciała fleta ciągać, to niech dźwiga bęben big_grin big_grin big_grin tylko czy imć posłanka zapomniałamjakjejtam pozwoli... tongue_out
      • ichi51e Re: brzemienna 19.12.13, 04:38
        Slowi dzwiga moim zdaniem sugeruje ze sie z tym meczy...
    • rhaenyra Re: brzemienna 18.12.13, 22:59
      dwupak
      tongue_out
      • mag1982 Re: brzemienna 19.12.13, 07:48
        A co jeśli bliźniaki lub inne wieloraczki w środku? Najlepszy byłby z pięcioraczkami "sześciopak"wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka