Dodaj do ulubionych

Podróż po USA

02.01.14, 00:55
Znow wątek nie-ematkowy smile

Kto był w USA w podroży po powiedzmy części Stanów? Ile przeznaczyliście czasu na podróż?
Nosimy się z zamiarem organizacji takiej podróży tylko przeraża nas powierzchnia smile Policzyłam ,że miesiąc to absolutne minimum....

i znalazłam takie trasy (nie uzwględniłam tylko trasy nr 1) stany-zjednoczone.blogspot.com/2011/02/trasy-wycieczek-po-usa.html

co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • sanciasancia Re: Podróż po USA 02.01.14, 03:06
      Strasznie dziwaczne są te trasy. W ogóle wiesz, co chcesz oglądać?
      Z tego wszystkiego chyba tylko trzecia jest interesująca (na temat Zachodniego Wybrzeża się nie wypowiem, bo nie znam).
    • k1k2 Re: Podróż po USA 02.01.14, 04:45
      Marna ta strona. Zero detali a nawet nieścisłości (te plaże w Los Angeles to raczej kicha). Może lepiej zajrzyj do normalnego przewodnika np. Lonely Planet.
    • abdullah_abdullah Re: Podróż po USA 02.01.14, 04:51
      wybierz sobie jakas czesc usa, chyba ze masz naprawde duuuzo czasu.
    • ichi51e Re: Podróż po USA 02.01.14, 05:47
      Zadaj sobie pytanie co chcesz zobaczyc - taka trasa objazdowa to sie robi niestety "jesli dzis jest czwartek to jestesmy w Belgii"
      Ja bym chciala zobaczyc poludnie... Plantacje... Jedzenie dobre...
      • wioskowy_glupek Re: Podróż po USA 02.01.14, 07:22
        Ja byłam na takiej objazdówce po wschodnim wybrzeżu. 14 dni i trasa z NY do Niagary i z powrotem na dół, przez Filadelfię, Waszyngton, Atlantic City, Orlando do Miami. Polecam smile
    • karolinek Re: Podróż po USA 02.01.14, 12:27
      Bez ładu i składu te trasy.
      2 lata temu w 32 dni zrobiłam samochodem trasę Chicago-Niagara- Boston-NY-Filadelfia-Atlantic City- Waszyngton-Norfolk- Charleston- Miami- Nashville- St. Louis- Chicago.

Było w miarę ok.
      Dodatkowe 10 dni i byłoby bez żadnych uwag.
      • troompka Re: Podróż po USA 02.01.14, 13:28
        w ub. roku roku bylam (niestetytylko ) na 3 tyg.objazdowce uwzgledniajacej zachodnie wybrzeze. Takie polaczenie trasy 1 (kawalek route 66 i Flagstaff i LA),3, 5 . Te 3 tyg. to bylo za mało, zdecydowanie, bo na samo SF potrzebowalabym tydzien, a gdzie reszta? Mysmy stawiali na parki narodowe, miasta były bardziej przy okazji, choc tak jak pisalam SF jest warte kazdej minuty tam spedzonej. Przejechalismy ponad 5000 mil, nocując po drodze w hotelach sieci Sunny Days, a jedlismy wg.upodobania w przydrożnych knajpach. Ze wszystkim zmiescilismy sie w 9 tys., ale da się tez taniej.
    • nellyssima Re: Podróż po USA 02.01.14, 14:45
      Ja byłam 3 razy po 4 tygodnie w wakacje, jeździliśmy kamperem, generalnie skupialismy sie na parkach narodowych, nie miastach.
      • nellyssima Re: Podróż po USA 02.01.14, 14:52
        1 rok to były następujące stany Wymoing, Utah, Kolorado, Montana, Nebraska
        2 rok to Nowy Meksyk i Teksas
        3 rok to Kalifornia, Wybrzeże Oregonu, Waszyngton, Utah, Idaho, Nevada
    • charna_78 Re: Podróż po USA 02.01.14, 17:39
      Wszystko zalezy od tego ile czasu jestes w stanie spedzic w ciagu dnia za kierownica oraz od ilosci kierowcow. Oto moje przykladowe wypady:
      1. Las Vegas - Grand Canion - Four Corners - St. Lake City - Reno - Sacramento - San Francicso - Los Angeles - Death Valley - Las Vegas. Czas: 7 dni, przejechane kole 4000 mil.
      2. San Francisco - Grand Canion - Las Vegas - Yosemitte - San Francisco - 4 dni, trasy nie pamietam
      3. Seattle - Mt. Rainier - Vancouver - Glacier Park - Yellowstone - Gran Teton - Jackson Hole - Crater Park - Redwoods CA - St. Helen Mt - Seattle. 8 dni, trasy nie pamietam.
      4. Chicago - Niagara Falls - Toronto - Montreal - przez Vermont, New Hampshire do Bangor Maine - Acadia - Boston - NY - Hershey PA - Chicago. 8 dni, trasy nie pamietam. Nie zwiedzalismy ani NY ani Chicago.
      Aby jak najwiecej zobaczyc w ciagu dnia juz o 6 rano jestesmy poza hotelem
      (w trasie). W ciagu dnia zatrzymujemy sie tylko na jeden posilek w knajpie (sniadanie). Dalej dozywiamy sie przekaskami w samochodzie. Kolejny posilek jest juz po zmroku (gdy I tak nic juz nie widac). Wiadomo ze w kazdej miescowosci mozna spedzic tydzien I wszystkiego nie uda sie zobaczyc. Dlatego przed wyjazdem robimy liste rzeczy ktore chcemy zobaczyc. Po drodze lista ta jest uzupelniana / modyfikowana w zaleznosci od pogody / czasu przejazdu itd. W caigu dnia samochod prowadzi maz, ja prowadze po zmroku. Nigdy nie planujemy noclegow z wyprzedzeniem - zatrzymujemy sie gdy jestesmy zmeczeni - czasami jest to 6 po poludniu a czasami 10 wieczorem. Zwykle nocujemy w motelach przy autostradzie. Na wyjazd pakujemy minimalna ilosc rzeczy - jak czegos zabraknie to zawsze mozna dokupic a mniejsza ilosc bagazu to mniejsza strata czasu rano. Z racji ze glownie zwiedzamy parki narodowe to dlugosc dnia ma dla nas ogromne znaczenie. Na wypady jezdzimy glownie jesienia / wczesna Zima (krotki dzien ale I bardzo malo turystow = mniejsze kolejki).
      • paliwodaj Re: Podróż po USA 02.01.14, 18:27
        troche pojezdzilimy po USA. Sama sobie zaplanuj trase, wszystko zalezy na czym chcesz sie skupic, czy jedziesz z dziecmi i w jakim wieku. Ogolnie Stany bardzo przyjazne sa takim podroznikom, jak poprzedniczka mowi, nie musisz miec wszystkich noclegow zarezerwowanych, my z reguly wiemy gdzie spimy pierwsza noc, gdy lecimy samolotem+auto z wypozyczalni, i ostatnia noc. W miedzyczasie wszystko sie moze zdarzyc, nie zawsze dotrzesz na miejsce na czas bo np. dziecko cos tam. U nas bywalo tak ze jedno prowadzilo samochod, a drugie szukalo hotelu na expedia.com w poblizu bo wszyscy padalismy na twarz. Rezerwujac hotel i nie docierajac do niego mozesz zostac obciazona oplata, niektore hotele nie pobieraja tych oplat gdy np zadzwonisz przed 6pm.
    • kerri31 Re: Podróż po USA 02.01.14, 18:44
      Ja ale na typowej objazdówce z biura podróży. 24 dni , główne atrakcje wschodu i zachodu. Kupa kasy poszła na tą wycieczkę ale co zobaczyłam , to moje. Najbardziej urzekł mnie Kanion Kolorado i Floryda.
      • bi_scotti Re: Podróż po USA 02.01.14, 19:36
        Spisz bucket list, co w tych Stanach koniecznie chcesz/chcecie zobaczyc. A potem trasa sie sama ulozy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka