Dodaj do ulubionych

Burza mózgów-pokój dziecięcy

23.01.14, 18:01
Pytanie głównie do e-mam , które mają w jednym pokoju dwoje dzieci różnopłciowych. Jakie rozwiązanie przyjęłyście by było "sprawiedliwie" ? Planujemy remont dzieci na wiosnę- Mlodsza 8lat, Najmlodszy 2 lata. Bierzemy zdanie corki pod uwagę jak najbardziej ale zadanie nas chyba przerasta- MUSI być szafa narożna (to ja się upieram), MUSI być biurko narożne i łóżko piętrowe. No i problem z kolorami. Meble nie mogą być brązowe (tak mają starsze panie-cytat), nie mogą być białe ani czarne (za poważne mamo-cytat) nie mogą być z zielonym (bo Starsza ma), niebieskie tylko dla brata a dla niej jeśli już z fioletem. Skłaniamy się ku meblach z fioletem- przynajmniej się to wpisze w genderyzm, chyba syn się nie obrazi ? suspicious Macie jakieś sprawdzone patenty, firmy ? Obcykane mamy już (z miernym skutkiem poza tymi fioletowymi)-vox,brw,forte, marmex.
Pomożecie ?
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:06
      Ja się nie znam na firmach. Ja idę do sklepu meblowego i wybieram co mi się/nam podoba. Po prostu.
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:08
        Tak bez mierzenia, planowania całości ?
        Fajnie
        No właśnie problem w tym, że każdemu co innemu się podoba a ten co będzie mógł wyrazić swe zdanie będzie mógł to zrobić za 2-3 lata wink
        • bei Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:15
          To moze inaczej, baza jasnoszara ( mowię o meblach) a kolorowe uchwyty, dodatki, posciel, poduchy itd.
          Kolor intensywny szybko nudzi się ( idealna jest biel, albo drewno)
          Za rok albo za pol osmiolatka poprosi o inny kolor mebli ( chyba, ze będziesz często przemalowywać.)
          Za rok trzylatek moze lubic moro albo czerwone meble, latwiej zaszalec z dodatkami smile
          Lampy też neutralne w kolorze, najlepiej biale.
          Przemalowalam meble na biale, jak syn zmienia upodobanie to zmieniam dodatki, uchwyty i metamorfoza przebiega blyskawicznie i bezboleśnie dla portfela.

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:22
            Nie może być jasnoszara uncertain
            Pomysł z uchwytami świetny-muszę przemyśleć i przegadać. Jak pisałam niżej-to nie jest typ dziecka które szybko zmienia zdanie, jest "rytualna", wink
            • bei Guderianko 23.01.14, 18:47

Jest taki odcień fioletu na pograniczu szarości smilesmile, jak dolozysz uchwyty pastelowe do mebli corki da to efekt lila, jak dolozysz granatowe , srebrne, grafitowe, cżarne- będa meble bardziej męskie smile

-
              olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
              • guderianka Re: Guderianko 23.01.14, 19:01
                coś taiego ?
                • bei Re: Guderianko 23.01.14, 22:45
                  Bardziej fioletowy ale jaśniejszy....no i moze nasze wyswietlacze inaczej pokazują smile
        • grave_digger Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:20
          Nie, no oczywiście mierzę.
          Ale z meblami dla dziewczyn było tak, że to ja wybrałam a one kiwnęły głowami wink

Jak wcześniej miały piętrowe to już w ogóle nie pytałam ich o zdanie wink

Same wybrały tylko kolor ścian. Po 1,5 roku u starszej zmieniamy, bo jej się tamten nie podoba. I dobrze, bo wyglądało jak w grobie (nomen omen).

Weź dziecko do meblowego i wpłyń na nie tongue_out
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:22
            Nie ten typ, przetestowane kilka miesięcy temu gdy wybieraliśmy meble dla Starszej tongue_out
    • szamanta Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:11
      Fioletowy kolor zaliczam pod tzw Unisex (kolor bezpłciowy) wiec jak najbardziej bylabym za .Na upartego nawet można farbę kupić fioletową i przemalować na ten kolor zakupione meble w innym kolorze .Móje corki kochają fiolet, synowie tez mają w tym kolorze ubrania i gażdzety (nawet rolety także mają na ciemniejszy fiolet)
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:15
        Ale to jest babski fiolet (ups..)
        ...w rzeczywistości jest trochę bledszy niż na zdjęciu (sorry że takie duże)

https://www.marmex.pl/foto/dolmar/lorento/loren6.jpg
        • szamanta Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:17
          osobiście byłabym za takimi meblami trzymając parkę w 1 pokoju. Kolor jak dla mnie nadal neutralny i ładnie prezentujący się
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:23
            myślisz ?
            tylko cholibka łóżka inne uncertain

https://lozkapietrowe.com/uploads/products/kacper_2_skadrowanyjpg20361.jpg
            • mruwa9 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:25
              moje dziecko mialo kiedys pokoj z sosnowymi meblami i fioletowymi scianami, jasny fiolet, jak koktajl jagodowy. Ladnie sie komponowalo.
              • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:29
                Starsza ma takie meble tylko z ze ścianami w kolorze fioletowym (ciemniejszy) - też fajnie to wygląda
                https://www.meblepyton.org/1557-4657-large/zestaw-legoo-2-dolmar.jpg
                • lpyzalski Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 04.09.14, 11:44
                  Widzę, że mebleki Lorento nie tylko na mnie wywarły wrażenie. posiadamy je od kilku miesięcy i robią niesamowite wrażenie w pokoju dziecięcym. Bardzo ładne bryły, ciekawe uchwyty i jakość wykonania świetne za bardzo przystępną cenę. Kupiłam meble przez internet w sklepie Pyton i wcześniej ich nie widziałam na żywo na oczy dlatego tak jestem zachwycona.
            • aga_martusia Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:48
              mamy dokładnie takie łózko od 4lat - jest super, wytrzymałe. Teraz po zmianie mieszkania na większe, dzieciaki mają dwa osobne łóżka.
              • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:02
                A jaka duża jest Twoja córka ? (rocznik ten sam co moja ale moja jest duża)
            • grave_digger Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:23
              Mogę ci coś doradzić z tym piętrowym? Bo też kiedyś miałam na poprzednim mieszkaniu.
              ]Piętrowe trzyosobowe, tylko takie. Ty się będziesz mogła położyć obok. Albo najstarsza. Albo koleżanka, kolega, kuzyn z czasem wink To świetnie rozwiązanie, myśmy takie mieli.
              • grave_digger Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:24
                Znaczy, miałam inny model, ale 3osobowe.
              • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:27
                Pokój jest za wąski uncertain
                2, 23
                • grave_digger Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:50
                  to jak długie łóżko chcesz kupić?
                  a myślałaś o marynarskim?
                  • grave_digger Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:53
                    znalazłam, takie mieliśmy
                    • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:18
                      Długie na 1,85- 2,0 m, szerokie na ok.90 cm.
                      Rozważamy też takie, ale po rozsunięciu wchodziłoby na meble (chyba że zmienimy meble )
                      https://www.abra-meble.pl/media/catalog/product/cache/1/thumbnail2/350x250/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/e/lego-1541_copy_1024.jpg
                      To łóżko co pokazałaś stabilne-nie chybotało się ?
                      Widzę, że jest w różnych dostępnych kolorach-to by dało nam większe możliwości-dzięki!
                      • kura17 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:27
                        Guderianka, ja odradzalabym takie lozko - nie daje zadnej prywatnosci!
                        to chyba nie jest najlepszy pomysl, zwlaszcza przy dzieciach roznej plci i ze spora roznica wieku.
                        lozko pietrowe daje jednak jakas namiastke "intymnosci", mozna sie zaszyc "u siebie". mozna nawet sprawic ktoremus dziecku jakies "firaneczki" i bedzie super prywatnie wink

mam jeszcze jesdno pytanie - czy w pokoju tym musi byc biurko? nie ma szans, zeby corka gdzies indziej odrabiala lekcje? biurko zagraci maly pokoj, a maluchowi raczej potrzebne nie bedzie. gdyby dalo sie corce zorganizowac gdzies indziej w domu miejsce do odrabiania lekcji, to - wedlug mnie - byloby lepiej. rozumiem jednak ograniczenia, tak sobie troche teoretycznie dywaguje wink
                        • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:36
                          Racja z tą prywatnością- tylko że to rozwiązanie na najbliższych kilka lat, liczę ze Starsza się wyprowadzi do internatu i zwolni pokój.
                          Nie myślałam żeby nie było biurka- dla niej to ważny element-dużo rysuje, projektuje, maluje trzyma swoje podręczne skarby.
                          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:37
                            nie dodałam emotka wyżej- jeszcze wyjdę na wyrodną matkę wink
                          • kura17 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:44
                            jesli biurko musi byc, to musi byc smile
                            chyba ikea ma takie narozne biurko chowane w szafie, kojarzysz?

moi synowie maja pietrowe lozko i nie wymieniliby sie na inne. ale oni to nawet nie chca miec osobnych pokojow, choc jest mozliwosc. no ale to dwa chlopaczory i w podobnym wieku (6 i 8 lat). jest sporo pietrowych lozek "z atestem" - bezpiecznych i solidnych. na allegro czasem mozna znalezc stolarza, ktory robi je na wymiar. moze moglby je i "pokolorowac" odpowiednio?

wiesz, spore wymagania macie w stosunku do tego pokoju, zycze udanej aranzacji, nie bedzie latwo smile
                            • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:50
                              nie kojarzę, nie znam tych mebli, dopiero rozpoznaję temat
                              no mamy wymagania w dużej mierze podyktowane jego beznadziejnymi wymiarami uncertain
                              dam fotki w maju, jak będzie (mam nadzieję) już po smile
                      • grave_digger Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:35
                        Łóżko było stabilne, nie chybotalo się. Było dość wysokie.
                        Była też szafa narozna.

Biurkiem był stol w kuchni.

Biurko pierwsze kupiliśmy starszej dopiero w wakacje.
        • dlania Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:30
          Moje córki mają meble z tej serii ze zdjęcia (lorento), ale akurat z niechciana przez ciebie zielenią a nie fioletemwink Bardzo sobie chwalę, maja duzo róznych modułów, a kolor drewna jest taki rozświetlający pomieszczenie.
          Co do dyskutowania z 8-latką.... hmm... jak to powiedziećwink Ja bym olała, chyba że się młoda dokłada do zakupuwink Moim dzieciom zresztą takie rzeczy jak kolor mebli, tak jak grejwowym, latają koło pióra. Byle można było zalepić je naklejkami (brrr!!!)
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:31
            Dlania, Starsza ma właśnie limonkę- chwalimy sobie, pojemność mnie poraziła wink
    • agusiah Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:14
      Biel na ścianach plus sosna/brzoza w meblach? Sosna nie jest brązowa, mam nadzieję? A kolory sobie zapewnią i tak zabawkami. Fiolet - kapa, dywanik, coś co się zmienia częściej niż raz na parę lat.
    • solaris31 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:14
      u mnie 2 dni temu stanęło łóżko piętrowe - zrobiłam na zamówienie u stolarza, bo żadno z tych, które oglądałam, nie spełniło moich wymagań wink

jak chodzi o kolory - ja poszłam w naturalne , a więc w neutralne - ściany mam kremowe / z brazowym paskiem w kucyki pony - akurat mam 2 córki z wieloletnią fascynacją tymi zwierzęciami wink /, łóżko jest w kolorze naturalnego drzewa, meble jasne z czekoladowymi bokami.

jestem zadowolona, bo wyszedł fajny pokój, spokojny, nie pstrokaty, i nie będę musiała przemalowywać tylko dlatego, że którejś pannie znudził się dla przykładu pink wink

jak chodzi o łózka piętrowe - jak mówiłam, wszystkie łóżka typu kacper itd, były jak dla mnie dość tandetne. fajnie wyglądają łóżka piętrusa, ale mi wymiary nie podchodziły. bardzo fajne łóżko piętrowe ma w swojej ofercie meblik - ale też z wymiarem miałam kłopot. na allegro polecane są meble z sypialni sosnowej - bardzo solidnie wyglądają, ale na żywo nie widziałam. i dlatego zrobiłam łóżko wg własnego projektu, własnych wymiarów - jest bardzo solidne, nic nie skrzypi, nic się nie rusza - no bomba.

jeśli chodzi o meble - ja mam meble Forte, nie zestaw typowo dziecięcy, zwykła systemówka. biurko jest z brw - co prawda, nie jest może najtrwalsze i najdokładniej wykonane, ale póki co, sprawuje się ok. jak córka zniszczy, to nie będzie żal wywalić. meble vox dla dzieci mi się nie bardzo podobały, poza tym, są dość drogie.

biurko narożne mam - właśnie przy nim siedzę wink zalezy, jakie masz wymiary pokoju - ale musisz pamiętac, że wszystkie meble narożne zajmują dużo więcej miejsca niż klasyczne, wbrew temu, co się wydaje. moje biurko jest fajne / brw/, ale dużo miejsca zabiera, i wygląda dość siermiężnie. jest tez mało ustawne - wstawisz tylko do kąta praktycznie - w innym wypadku trzeba kombinować z dodatkowym blatem.
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:20
        solaris-a masz fotkę swojego łóżka ? jaki jest koszt wykonania ?
        nam się podoba właśnie kacper-córce tak samo. Mi się podoba sosna i takież chciałam meble ale ona się upiera. A jest osóbką dość niezmienną, lubi stałość, swoje rytuały, nie zmienia się jej gust za bardzo itd. także fioletowy pewnie będzie się jej podobał przez najbliższych 10lat wink (podam Ci przykład : gdy miała ok 3 lat zwymiotowała na swój dywanik, wyprałam go ale nadal śmierdział, wylądował na balkonie i leżal tam pół roku zanim oswoiła się z myślą że będzie miała nowy, podobnie jest z ubraniami , zabawkami-to typ długodystansowca)
        Biurko narożne ma Starsze-faktycznie jest duże-ale fantastyczne, pojemne, dobre do pracy, kupiliśmy takie jak niżej- i jakoś jest dobra (w ogóle ten system mebli jest ok, dobrze wykonane i świetnie spasowane)

https://biurka.net.pl/p/2013/09/biurko-narozne-l11-lorento-dla-dzieci-promarkmeble-3529551170.jpg
        • solaris31 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:38
          mam - ale nie potrafię wstawić big_grin

za to wrzucę Ci linka do łózka, na którym się wzorowałam - dopasowałam tylko wymiary , i zmieniłam kolor drzewa na naturalny jesion - linkowane łóżko jest bukowe wink

lozkopietrowe.pl/galeria/?lozko-lozka-pietrowe-z-buku-najmocniejsze
          koszt - około 1600 zł za całość łóżka, razem z drewnem i robotą stolarza.

fajne to biurko - moje jest bez tych szufladek, co bardzo mi zawęża pole manewru sad a sam mebel wielki - od kąta do brzegu mam 90 cm.

c o do łóżka kacper - już prawie je zamówiłam, bo mi sie wizualnie podobało - ale jak usiadłam, zmieniłam zdanie. w porównaniu do łóżka, które zrobił mi stolarz, kacper okazał się strasznym rozklekotanym badziewiem. jako, żem duża, nie boję się wejść na piętro łóżka córki . siadając na dole kacpra miałam dość.

• guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:05
            Ważna informacja, właśnie tego się obawiam. W porównaniudo innych wygląda na solidne ale to co piszesz zmienia postać rzeczy. Koszt 1600zł stosunkowo niewielki w porównaniu do gotowca a już na wygląd jest bardziej stabilne

Te szafki, półki w biurku to naprawdę rewelacja, w ogóle cały system -bardzo pojemny
            • solaris31 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:58
              tu masz namiar na firmę, która może zrobić Ci łóżko z litego drewna - nie sosny

www.sklep.meble-grabo.pl/produkt/lozka-pietrowe-i-antresole/dino-80x200.html
              znajoma zamawiała, jest zadowolona. robili jej łóżko w nietypowym wymiarze, nie wiem, czy dopłacała czy nie, ale zadowolona była.

o łóżkach typu kacper / bo jest tego masa na all i w necie/, duzo czytałam, opinie są skrajne - od zachwytów po koszmarki. i dlatego postanowiłam nie ryzykować, i jestem bardzo zadowolona.
              • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:02
                dzięki
                no właśnie-co osoba to opinia ale szczerze mówiąc to co piszesz gdzieś tam ciągle w tyle glowy się odzywa
        • dlania Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:32
          O , mamy takie biurkowink Tylko wolałabym szuflade zamiast nieużywanej podkładki pod klawiature.
    • mruwa9 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:17
      zrob plan pokoju i wrzuc na forum Plany i wizualizacje.
      Ja bym sprobowala zrobic dwie osobne stefy dla kazdego z dzieci. Za chwile corka bedzie nastolatka, juz za 2-3 lat moe aczc miesiaczkowac i na pewno bedzie marzyla o dzieleniu lozka (nawet pietrowego) i przestrzeni z przedszkolakiem. Ja bym jednak planowala dwie osobne strefy. I nie sugerowala sie obecnym gustem estetycznym dziecka tak do konca, bo dzis chce fioletowe, a za rok bedzie sie wstydzila obciachowych, dziecinnych mebli. Lepiej wybrac neutralne i kolory uzupelnc dodatkami, np. posciela:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00226706/
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:24
        Mruwa-dokładnie tak samo myślę
        Kombinuję meble z różnymi dodatkami -kolorami
        Łóżko piętrowe- inne nie bardzo się będzie mieściło
        Córka-typ "długodystansowca"- nie lubi zmian
        • ichi51e Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:34
          Nie wiem czy takie lozka pietrowe sa (moje dziadek zrobil) ale my zamiast filarow mielismy regaly na ksiazki/zabawki - swietnie to sie sprawdzalo...
    • memphis90 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:24
      A może zamiast piętrusa i dużego biurka narożnego dwa pół-piętrowe łóżka z biurkiem (albo na razie jedno i jedno zwykłe łóżko) - możesz wtedy miksować kolory, jedno ma biel z różem, drugie biel z błękitem na przykład?
      Fioletowe
      różowe
      biało-brązowe
      kremowo-dowolne
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:27
        Tak by było idealnie-ale wtedy mogłyby się nie zmieścić inne meble wymiary pokoju to w prostokącie 2,23 x 4,65
        • mruwa9 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:38
          ja az do doroslosci dzielilam pokoj z siostra, pokoj mial wymiary 2 na 4.5 metra, z oknem na najdluzszej scianie. Ale fakt, rzeczy mialysmy mniej, niz maja przecietne dzieci. Przerobilismy rone kombinacje: lozka ustawione w L, na jednej z krotkich scian podwojne biurko,wpuszczone w polki do samego sufitu, na ostatniej wolnej scianie szafa, plytsza niz standardowa. Polki na ksiazki zawieszone na kazdym wolnym kawalku sciany. Albo: na przeciwleglych scianach blizniacze zestawy mebli, skladajace sie z lozka i obok biurka,z szafa powyzej lozka, lozko jakby wpuszczone we wneke, powstala z szafy/polek. kazda z nas zawiadywala wlasna polowa pokoju
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:06
            Która opcja była najlepsza-najwygodniejsza ?
            Duża różnica wieku między Wami ?
            • mruwa9 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:26
              guderianka napisała:

> Która opcja była najlepsza-najwygodniejsza ?

kazda miala wady i zalety, bo ucsniecie wszystkiego na tak malej powiezchni sila rzeczy wymuszalo silne kompromisy. Uklad na przeciwleglych scianach byl o tyle dobry, ze kazda z nas miala swoja wlasna strefe , za ktora byla odpowiedzialna, ale chyba bylo ciasniej. Wersja z lozkami ustawionymi w L i rozdzialem pokoju na strefe sypialna i strefe pracy (biurka) byla chyba ciut bardziej ergonomiczna.

> Duża różnica wieku między Wami ?

Zadna i to duzo ulatwialo smile

Kiedys w Muratorze czy innym M jak Mieszkanie widzialam fajny projekt pokoju dla rodzenstwa. Poniewaz bylo to nascie lat temu, nie jestem w stanie znalezc zdjec tego pokoju. Pokoj byl urzadzony symetrycznie: dwie szafy o szer. 80-90 cm ustawione na wprost wejscia, krotszym bokiem do scian i drzwiami w kierunku wejscia, wiec plecy szafy tworzyly sciane, ktora stanowila wezglowie lozek (za kazda szafa jedno lozko, a pod oknem,na wprost wejscia, na cala szerokosc pokoju , podwojne biurko. Kazde dziecko mialo swoja szafe, swoje lozko, nieco ukryte za szafa, i swoje stanowisko pracy. Zamiast jednej z z szaf mozna by zrobic regal, mozna np.jednoz lozek zrobic na antresoli albo chocby ciut wyzsze lozko dla dziewcynki,z szufladami pod spodem, zyska sie wiecej przestrzeni do przechowywania. Mozna kombinowac, zaleznie od potrzeb i wlasnych pomyslow. Mnie sie sama idea podobala.
    • neffi79 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:28
      gdy urządzałam pokoje w grę wchodziły tylko dwa kolory: dąb bielony (lub inny jasny) lub biały.
      OK Ty białego nie chcesz ale z tymi kolorkami zastanowiłabym się... Wolałabym coś neutralnego, gdzie łatwo będzie dobrac dodatki, nie lubię mebli z kolorowymi frontami, nawet dla dzieci.
      Ja nie mam mebli z tych firm ale moja mama ma z Forte, bardzo ładnie wyglądają, jakość dobra, okleina jest tak drewno naturalne.
    • emila.dudek Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:28
      Sklep Abra - System Milo.
      Fiolet, zaokrąglone rogi, szafa narożna - wiem, bo widziałam, siostra ma dla córki.
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:32
        Milo też patrzyliśmy- nie ma narożnego biurka
        Kupuj w razie czego w Marmex-różnica między nimi a Abrą to ok 500zł na kilku elementach, bez liczenia kosztów transportu
    • loola_kr Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:34
      ja ponamawiałabym córkę na białe meble. Przy dwójce dzieci w pokoju będzie mnóstwo innych kolorów (zabawki, dywan, pewnie ściany lub naklejki itp)
      • solaris31 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:41
        miałam białe meble - nie polecam - po pierwsze, szybko się nudzą, po drugie - widać na nich wszystko, każdą ryskę, kredkę na blacie, potrafią się mocno zabrudzić, pożółknąć itd. białe meble są też surowe w wyrazie, trzeba je czymś ozywić.

może moje meble były nienajlepszej jakości, ale nie wspominam ich jakoś szczególnie miło, i dość szybko się ich pozbyłam.

• guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:07
        loola-sęk w tym że i ja do białych nie jestem przekonana wink
        • loola_kr Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:24
          to może jakieś baaardzo jasne drewno...? (bo wyczytałam, że szare też nie)
          Moje dzieci mają białe meble i białe ściany ale pokoje wydają sie kolorowe do zarzygania big_grin U córki zielone dodatki u syna kolorowe.
          Córka ma łóżko z wysuwaną szufladą z materacem, są też łóżka (tylko troche wyższe) z wysuwanym materacem i jeszcze dodatkowa szufladą na pościel.
          Koleżanka do maleńkiego pokoju kupiła bardzo fajny "kombajn": łóżko piętrowe, szafa, biurko ale białe. Mój osmiolatek jak to zobaczył to od razu zapragnął łóżka piętrowego big_grin
    • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:40

Mam dziecko,jedno,jednoplciowe w dodatkuwink doradzam stanowczo biale meble.Zarzuc zdjeciem,na majla to poglowkuje razem z toba.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:08
        Edel-no ta biel mnie przeraża, za leniwa jestem a dzieci zbyt..ekspresyjne-zwłaszcza młody który wchodzi dopiero w etap prac twórczych wink
        • agni71 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:50
          Szkoda, że nie lubisz białych mebli, one naprawde tworzą świetna bazę dla innych kolorów.

Ja mam białe (i nie tylko) meble u dzieci. Meble mają kilka lat, nie sa poniszczone, czy pożółknięte. I nie znudziły się, ale nam sie nie nudzą szybko meble.

Zobacz:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ag/ab/lkp0/HoKIjb0brmLu5VvwGB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ag/ab/lkp0/NUDVO68KayAgir0NiB.jpg

U mnie akurat w połączeniu z turkusem i limonką, ale białe meble świetnie wyglądają na tle każdego praktycznie koloru ścian.

Chociaż, jesli zalinkowane przez ciebie meble uważasz za gustowne, a tommebel - nie, to chyba moje propozycje tez ci się nie spodobają wink

• lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:52
            Bardzo fajny pokoik i zarąbiste krzesło.
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:55
            Gust-to ostatnia rzecz. Meble mają być przede wszystkim pojemne wygodne w użyciu, trwałe, podobające się dziecku- białe meble zaakceptowałabym w sypialni albo w salonie w czerwono-czarnym zestawieniu. Dziękuję za zdjęcia- nie obraź się-ale mi kojarzą się "szpitalnie", nie pasują mi do pokoju dla dziecka-zestawienie z turkusem i limonką-bardzo fajne, ocieplające trochę tę biel
            • anka_gosc Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 04.09.14, 18:09
              "Meble mają być przede wszystkim pojemne wygodne w użyciu, trwałe, podobające się dziecku.."

i ładne. ta propozycja z białymi meblami bardzo fajna. przemyśl sobie, bo dużo lepsze niż twoje meblościanki w nijakim kolorze z jakimiś jeszcze pstrokaciznami...
        • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:57
          Mlody ma biala serie stuva z ikei.Ale fronty mozna dokupic w innych kolorach.Bic sie I'm nie dzieje,przezyly czas tworczosci,czas wscieku I chyba dozyja do czasu szkoly I dluzej.Z Ikea na plus jest,ze jak wezmiesz fronty kolorowe,a reszte w bieli to zawsze fronty mozesz jeszcze zmienic wg upodobania.
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:01
            Właśnie przeglądam Ikea, szafę z systemu Pax od asi_p
            • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:58

Mlody ma Te:
              m.ikea.com/de/de/search/?query=stuva&_=1390507046578
              Mozesz skladac przekladac,stawiac I wieszac wg uznania.
              Kolory masz rozne,tylko fioletowego niet.
              • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:19
                Mi się podobają, Młodszej tez a M nie tongue_out
                A jakie macie do tego dopasowane łóżko i biurko ?
                • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:48

Na razie ma ikowskie male.Z obudowa z dwoch stron,bo on obraca sie jak wskazowka zegara i juz nie raz spal na kleczkach (nawet foto mam).
                  Jak bedzie szedl do szkoly to najprawdopodobniej dostanie to lozko:
                  www.moebel-akut.de/hochbetten-hochbett-reverse-weiss-mit-schreibtisch_i64_11453_0.htm
                  Ma dosc maly pokoj,ze skosami i szkoda mi miejsca na lozko i biurko osobno.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
                  • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:53
                    Fajne i faktycznie małe
                    Już wiem, obetnę dzieciom ręce i nogi i będę mogła kupić piękne mebelki suspicious
                    big_grin
                    • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:57

Ee on teraz ma male,to zalinkowane dostanie w nastepnym roku jak,bedzie w 1klasie.To zalinkiwane ma tradycyjne 200cm.
              • my-alena Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:19
                Też mamy białą Stuve od ok. 3-4 lat (jak tylko weszła do Ikei). Meble mają za sobą jedną przeprowadzkę. Nie zżółkły, nie są zniszczone, nie widać na nich brudu (wbrew obiegowej opini, że na białym najbardziej widać). Szkoda, że nie lubisz białego, bo to idealna baza do kolorowych dziecięcych zabawek i idealny kolor żeby widzielić strefy dla dwójki dzieci różnej płci. Dla dziewczynki fioletowe dodatki zgodnie z życzeniem, a dla chłopca według widzi mi się: czarne, szare, zielone, niebieskie, brązowe czy jakiekolwiek.
                Białe nie musi być nudne.
                • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:20
                  Masz rację-te białe-gdzie biała jest obudowa i kolorowe fronty calkiem inaczej się prezentują niż cale białe meble. Podobają mi się.
                  • my-alena Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:34
                    Te meble można dowolnie konfigurować. Ja miałam jeszcze pół roku temu dwie dziewczyny w jednym pokoju w wieku 5 i 10 lat. Mieliśmy łóżko piętrowe i STUVE ze względu na wymiary. Te szafy są płytsze (50 cm) i szerokie na 60 cm. Dobrze pasują do małych pokoi i są wystarczająco pojemnie na ubrania dziecięce.

www.google.com/search?q=Ikea+Stuva&client=firefox-a&hs=hFn&rls=org.mozilla:en-GB:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UXzhUoCXLqeKywOszIH4Aw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1440&bih=799#facrc=_&imgdii=_&imgrc=pbTCxvgIFbCLyM%253A%3BdHIbnE1sPwIcgM%3Bhttp%253A%252F%252F4.bp.blogspot.com%252F_NSfI7aICuVo%252FS_6HvTDysqI%252FAAAAAAAAA1Y%252FkTUXCc-rdyQ%252Fs1600%252FIkea%25252BStuva2.png%3Bhttp%253A%252F%252Fhemmahoslarsons.blogspot.com%252F2010%252F05%252Fstuva.html%3B524%3B395
                    • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:37
                      a łóżko jakie ?
                      • my-alena Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:50
                        My mieliśmy piętrowe białe. Nie umiem wrzucać zdjęć na forum, niestety sad.

www.ebay.de/itm/T9Ew-Taube-Bett-Etagenbett-Hochbett-Stockbett-Kinderbett-Weis-lackiert-90-x-200-/251326893828?pt=DE_Haus_Garten_Inneneinrichtung_Sideboards_Highboards&var=&hash=item3a84400f04 nie jestem pewna czy dokładnie ten model, ale z tej firmy i z taką skośną drabinką.
                        • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:51
                          wygląda na delikatne wink
                          • my-alena Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:11
                            He he, spoko, dziewczyny po nim skakały big_grin, ja kładłam się z nimi do czytania itp. Nadal nam służą tylko teraz rozstawione na dwie sztuki. Fakt jest faktem, że na samym dole na nóżkach poodpryskiwał trochę lakier (na tych które stały narożnie i były narażone na kopanie, uderzenia jeździka, wózka dla lalek itp) , na meblach z Ikei nic takiego się nie dzieje.
                • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:59

Podpisuje sie pod Alena,mam he tez juz jakos 3lata I Nic im sie nie dzieje.Teraz zamierzam dokupic jedna szafke I zmienic kolor frontow.
    • lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:44
      Te meble które wklejasz, przykro mi, ale straszą, wyglądają na tandetną okleinę, a wzornictwo z PRL-u, ja wiem, że taki jest dominujący styl w sklepach meblowych, ale to nie znaczy, że jest to dobry styl.
      Porozmawiaj z córką zamiast jej ulegać, dzieci często nie mają wykształconego gustu i nie oznacza to, że najlepszym wyjściem jest kupować to co dziecko chce, warto mu pokazać inne propozycje i kształtować dobry gust od małego. Zdecydowanie lepszym wyjściem są białe meble, są neutralne, eleganckie i nie przytłaczają. Jeśli z drewna są dla ciebie zbyt drogie można szukać w IKEA, która choć wyśmiewana przez niektórych, nie ma obecnie lepszej alternatywy w stosunku strona wizualna/cena.
      Możesz wtedy grać kolorami na ścianach, w dodatkach, a tak będziesz musiała dopasować wszystko do mało ciekawego fioletu i udającej drewno okleiny.

Popatrz na te propozycje

www.tommebel.pl/podukty/6/70-oko-pitrowe.html
      www.tommebel.pl/podukty/5/133-kinderschreibtisch.html
      2.bp.blogspot.com/-FQEYq5sQSZU/T8i3Nm-Qx-I/AAAAAAAABp8/U80ms6UeF7M/s1600/IMG_9362.jpg

• guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:10
        Lajente-meble które wklejam nie są tandente (te z fioletem)bo od września mamy takie w pokoju drugiej córki. Białe meble nie dość że mi się nie podobają to uważam je za niepraktyczne do dziecięcego pokoju
        Linki które dałaś -nie podobają mi się-widać nie mam gustu wink
      • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:52

Straszne Te meble.Co to niby ma byc?
        • lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:08
          edelstein napisała:

>
          > Straszne Te meble.Co to niby ma byc?

To są meble firmy robiącej od 16 lat meble na rynek niemiecki i współpracującej z niemieckim Car-moebel.

www.tommebel.pl/biurka.html
          www.car-moebel.de/docs/shop.aspx?domid=1087&id=38013&cid=1141&sp=D
          Jeśli te biurka czy szafy wam się nie podobają to pozostają salony Bodzio czy BRW, Vox, tam pewnie coś znajdziesz w bardziej pasującym stylu.
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:17
            Te meble są takie...kojarzą mi się z miniaturkami i kruchością i delikatnością, z małą dziewczynką księżniczką i efemerycznym chłopcem. Bałabym się takich dotknąć- nie potrafię tylko powiedzieć czy są z dobrej czy złej bajki ale nie wywołują fajnych odczuć
            • lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:24
              Guderianko ok, dlatego polecam ci Bodzio czy BRW, tam znajdziesz sporo dużych mebli w okleinie.
            • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:42
              Mi sie z wiocha kojarza,doslownie i w przenosni.

• lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:45
                edelstein napisała:

> Mi sie z wiocha kojarza

Absolutnie nie zamierzam z tobą polemizować w tej materii.
                • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:51

Patrzac na zalinkowane przez ciebie pseudopalacowe cuda to smiem twierdzic,ze masz dosc duzo z wiocha wspolnegotongue_out

• lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:55
                    No już, już, spokojnie, rozkręcaj się tak, wiem że masz kolejny nudny wieczór,ale nie mam zamiaru z tobą pieprzyć 3 po 3, bo nic sensownego nie wnosisz. Szukaj zaczepki w innym wątku i z inną osobą, tak z życzliwości ci radzę, bo marnujesz czas i nie osiągniesz efektu a do tego rozwalasz guderiance wątek.
                    • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:03

Buhahaha.Ty niczego sensownego nie wnosisz,wkleilas meble od czapy,a gdy nikt,sie,nie zachwycil to,zaczelas pieprz...c 3po3 o tandecie,okleinie I wyslalas do salonu Bodzia.

• lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:07
                        Zieeeeew
                        • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:11

Oho argumenciki sie skonczylybig_grin

• lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:17
                            Nie, po prostu napisałam ci wcześniej, że z osobą twojego pokroju nie wchodzę w głupie przepychanki, EOT z mojej strony, miłego wieczoru.
                            • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:39

Doprawdy,moze ci przypomniec ilez razy juz sie dowalalas do mnie.Krotka masz pamiecbig_grin

• mrs.petronela Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 04.09.14, 17:32
                          Lajente - super te meble! Dzięki, nie znałam tej firmy. Mają taki skandynawski klimat..
          • dlania Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:35
            Pseudo-sentymentalny kicz za kupe kasywink Że Niemcy i że robią dla kogośtam to juz znaczy, że fajne?wink
            • lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:40
              dlania napisała:

> Pseudo-sentymentalny kicz za kupe kasywink

No cóż skoro masz takie same meble jak guderianka, nie dziwne że te kojarzą ci się z kiczem, choć przy kiczu nawet nie stały.
              Może niech guderianka wklei swoje propozycje na fotoforum "wnętrza mieszkań" tam jej lepiej doradzą, zdaje się że tam cenią taki styl jak twój i guderianki.

> Że Niemcy i że robią dla kogośtam to juz znaczy, że fajne?wink

Nie, to znaczy że edel jest z Niemiec i może znać tą firmę.

Swoją drogą super pomysł wstawiać masywne meble do pokoju o szerokości 2,20.

• edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:44

Nie znam tej firmy,widocznie jest malo znana,bo u nikogo tez tych,mebli nie widzialam.Na szczescie.

• kura17 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:16
                  > Nie znam tej firmy,widocznie jest malo znana,bo u nikogo tez tych,mebli nie wid
                  > zialam.Na szczescie.

ja tez mieszkam w niemczech i znam ta firme wink
                  na poczatku nie wiedzialam, ze ma cokolwiek z polska wspolengo.
                  mam nawet ich jeden "mebel" w domu - poleczke w kuchni, ta po lewej stronie na zdjeciu

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/be/bd/eyza/ghw4T9UE6jxbGmObFB.jpg
                  • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 23:23
                    Nie gustuje w czyms takim.Lubie nowoczesnie,a to mi sie kojarzy z moja babcia,chyba juz z 20lat ma podobna polke.
              • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:23
                lajente- ponoć o gustach się nie dyskutuje ale jak widzę Ciebie to nie dotyczy ?
                Napiszę więc tak: w doopie mam fotoforum "wnętrze mieszkań" i w doopie mam krytykantów, których jedynym argumentem jest wyższość ich gustów nad innymi. Jak zwykle na emamie-cudownie!-oczekuje się jednego a w gratisie dostaje się drugie. Doradziłaś- kiepsko bo kiepsko, bo ze złośliwością- ale nie skomentowałam, jednak teraz już wprost obrażasz i wywyższasz pokazując swoją niższość. Odpuść.
                • lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:46
                  guderianka napisała:

> lajente- ponoć o gustach się nie dyskutuje ale jak widzę Ciebie to nie dotyczy
                  > ?
                  > Napiszę więc tak: w doopie mam fotoforum "wnętrze mieszkań" i w doopie mam kryt
                  > ykantów, których jedynym argumentem jest wyższość ich gustów nad innymi. Jak zw
                  > ykle na emamie-cudownie!-oczekuje się jednego a w gratisie dostaje się drugie.
                  > Doradziłaś- kiepsko bo kiepsko, bo ze złośliwością- ale nie skomentowałam, jedn
                  > ak teraz już wprost obrażasz i wywyższasz pokazując swoją niższość. Odpuść.

Szczerze mówiąc, jak też ma w doopie, że upchniesz pospolite, krowiaste meble w oczojebnych kolorach, duże, niezgrabne i ciężkie w pokoju o wymiarach tramwaju. Do tego ma tam funkcjonować małe 2 letnie dziecko i 8 letnia dziewczynka, która jak rozumiem będzie musiała w tym zagraconym pokoju przy 2 latku mieć miejsce i spokój do nauki. Łóżko które wklejasz nie zapewnia jej minimum intymności. Nie podoba ci się ani biały, ani szary, za to cudowna wydaje ci się fiolet, limonka i okleina udająca drewno. Super że masz wszystko w doopie, nie raz i nie dwa cię czytam i sprawiasz wrażenie osoby totalnie zaimpregnowanej na odmienną opinię. Faktycznie, doradzać ci cokolwiek co nie jest w twoim stylu to strata czasu.
                  Na koniec dygresja może i stereotypowe powiedzenie mówi: o gustach się nie dyskutuje.
                  Ale o bezguściu owszem.
                  • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:57
                    masz problem z czytaniem-i to wyraźny
                    nie podobają mi się całe białe meble- te które są w linkach podobają się dziecku
                    meble ze zdjęć mamy już w domu i nie są krowiaste-ale Ty wiesz oczywiście lepiej na pierwszy rzut oka
                    jestem zaimpregnowana na opinię krytykantów -a nie na krytykę w ogóle
                    no i na końcu- masz rację , o bezguściu można dyskutować-ale na to załóż swój wątek a nie jak zwykle wpi...r..alasz się w wątki innych byleby tylko dosolić. Skoro tak Ci lepiej-niechaj Ci będzie, żyj sobie z tą myślą w otoczeniu koszmarków mebelków rodem z Alicji w krainie czarów
                    • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:05

Odpusc.Srajente sie wkurzyla,ze nikt nie docenil w jej mniemaniu super gustu.
                      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:08
                        No jak ktoś miał docenić skoro tu są same bezguścia. Biedna nie może się wśród plebsu odnaleźć big_grin
                        • lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:21
                          guderianka napisała:

> No jak ktoś miał docenić skoro tu są same bezguścia. Biedna nie może się wśród
                          > plebsu odnaleźć big_grin

Nie same, nie same, otrzymałaś sporo dobrych rad.

Polecałam ci też meble z IKEA, meble z tom-mebel i car moebel wkleiłam pokazowo, są to meble drogie i jest ich spory wybór, od stylu marynistycznego, skandynawskiego, poprzez vintage, aż po meble loftowe, są producenci z różnych krajów słynnych z bardzo dobrego wzornictwa jak choćby Hubsch, Nordal czy Madame Stoltz.
                          Ja się spokojnie w tych stylach odnajduję, ale faktycznie w fioletowo-limonkowo-udających drewno okleinach jakoś nie.
                        • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:23
                          Stanowczo wole byc bezgusciem, niz miec zalinkowane przez nia meble.Zawsze wydawalo mi sie,ze w domu trzeba czuc sie dobrze.Co mi po "gustownych"meblach na ktorych widok bedzie mnie skrecac,bo nie cierpie domow w stylu wioska nad morzem.
                          Wypisz wymaluj wystroj jak z pokojow do wynajecia na Sylt.
                          To juz wolalabym,kolumny i zlototongue_out

• sagan137 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:30
                        > Odpusc.Srajente sie wkurzyla,ze nikt nie docenil w jej mniemaniu super gustu.

mnie sie akurat te meble przez nia proponowane podobaja wink
                        jestem nikim, heh
                        tym radosnym akcentem zakoncze swoj dzien i pojde spac.
                        dobranoc!
                        • tumigutek5 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 23:00
                          Nie przejmuj się , mi też i to dużo bardziej niż te zalinkowane przez guderiankę i nie rozumiem tej nagonki na nią ... przecież jej pierwszy post był tylko propozycją a edel jak zwykle musiała błysnąć jaka to ona wredna jest ...
                          • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 23:15
                            Oooo tak,wredna edel.Zaraz poplacze sie ze smiechu.Srajente wali o bezgusciu,okleinach,dowala sie do boazerii na scianach,ale to edel jest Ta wredna.
                            Kup sobie bryle,jak jestes slepa komenda.

• guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 08:02
                            nagonkę zrobiła lajente która musiała wyjść przed szereg-miała nie dyskutować a dyskutowała i doszła do perfekcji w obrażaniu. super pomoc tongue_out
                        • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 23:08

Nagle,niewiadomo skad,pojawia sie nieznany nick,by przyklasnac sralentowej.Co za przypadekbig_grin
                          • pade Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 23:25
                            Ale Edel, mnie też się podobają meble zalinkowane przez Lajente i to bardzo. Sprawiają wrażenie lekkich, nie przytłaczają wnętrza, co przy małych jest szczególnie ważne, większość jest po prostu śliczna!smile
                            Każdy ma inny gust i tyle, o co się oburzać?
                            • ichi51e Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 23:42
                              Moze o to ze w pierwszym poscie bulo ze biale odpadaja big_grin
                            • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 23:52

O jej komentarze.
                          • sagan137 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:37
                            > Nagle,niewiadomo skad,pojawia sie nieznany nick,by przyklasnac sralentowej.Co za
                            > przypadekbig_grin

chyba sobie zartujesz smile
                            nie jestem nickiem aktywnym, ale na pewno nie "niewiadomo skad".
                            moge byc nieznana, ale doszukiwanie sie wszedzie teori spiskowych dosc zabawne jest.
                            naprawde tak trudno zaakceptowac, ze gusta sa rozne i nawet jesli my uwazamy cos za totalny kicz, to zawsze znajdzie sie ktos, komu to sie spodoba? ja myslalam, ze to normalna rzecz, ale widze, ze musze byc utajniona Lajente, skoro "niewiadomo skad" podoba mi sie to, co jej wink
                        • marychna31 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 23:59
                          Mnie tez się te meble bardzo podobają. Rozumiem, ze nie wszystkim muszą.

Zupełnie za to nie rozumiem skąd tyle negatywnych emocji.
                    • lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:08
                      Meble narożne są krowiaste, a takie chcesz wstawić nie wiadomo dlaczego. Generalnie żeby komukolwiek doradzić z sensem potrzebny jest choćby rzut pokoju, bo tak to jest wróżenie z fusów. Dla ciebie krytykanctwo to wszystko co nie jest zgodne z twoją opinią. W każdym wątku to widać, generalnie jesteś bardzo zamknięta na opinie innych, co było widać choćby w wątku o twoim kocie. Powtarzasz jedynie: mam w doopie, mam w doopie i wydaje ci się, że z ciebie wielki kozak. Jeśli o mnie chodzi pas, do ciebie nic nie dotrze, a już po twoim przedpokoju z gustownymi plastikowymi panelami na ścianach widać dokąd zmierzasz.
                      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:11
                        Ale ja nie chcę żeby mi forum urządzało mieszkanie- spytałam matki z dziećmi najlepiej różnopłciowymi- zdaje się, że to nie Ty ? wink Jakąś misję masz czy co ?
                        No mam w doopie podobnie jak to, że nie odróżniasz plastiku od drewna, może okulista ? Albo psychiatra bo złość rzuca Ci się na oczy.
                        No i również mam w doopie Twoje opinie- bo nie potrafisz doradzać tylko dowalać.
                  • ichi51e Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:42
                    Omg ale co cie tak zabolalo? Ma prawo jej sie nie podobac a ty jestes zwyczajnie chamska.
                • nowi-jka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 08:34
                  to po cos załozyła ten watek skoro rady innych cie nie intersuja, kup co chcesz tzn co chce córka i powodzenia
                  Bo jak ktos ci dobrze radzi to ty sie naburmuszasz.
                  Juz nie jedna na wnetzrach wklejała swoje kolorowe meble i sie upierała a potem posłuchała rad i była wdzieczna ze jednak dali ejj do pomyslunku
                  • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 08:56
                    Mnie interesują rady, nie interesuje mnie obrażanie. Dla mnie temat kończy się w momencie gdy wykracza poza ramy wyznaczone kulturą i dobrym wychowaniem. Czytałaś w ogóle cały wątek czy wyskakujesz jak filip z konopii po przeczytaniu kilku postów ?
          • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:36

Moga i od 30lat robic oraz wysylac nawet do Kambodzy.Moim zdaniem Sa paskudne.
            Jak wiadomo miedzy Bodziem,a tym czyms nie ma Nic innego.
            Sorry,ale moim zdaniem rowniez gustem nie grzeszysz.
            • lajente Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:42
              Gust ma każdy, tylko nie każdy ma dobry, ale jeśli piszesz "również" to kogo jeszcze masz na myśli?
              • edelstein Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:48

No to ty nie masz dobrego gustu.Wg mnie takie meble pasuja do domku nad brzegiem morza.Jeszcze jakies muszelki dac,blekitne sciany I szafa gra.Umarlabym w takim wnetrzu.
                Meble zalinkowane przez gude srednio mi sie podobaja,ale jesli mialabym wybierac to wolalabym zalinkowane przez nia.

• trissie Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 13:37
                Lajente, dzieki za podlinkowanie tych mebli. spory wybor pięknych rzeczy, tez szukamy mebli do pokoju dzieciecego, cudo i z fantazją, mozna naprawę pokombinowac. A co do gustow, ostatnio otworzyl sie kola nas niedaleko polski sklep meblowy (UK) meble mają mocny styl mebli bodzio, mnostwo topornej sklejko -okleiny, polaczenie olchy z zielenią i fioletem do pokoi dziecięcych, koszmar po prostu, az zęby bolą. Pomyslelismy sobie, ze gosc kariery tymi meblami na pewno nie zrobi, nic bardziej błędnego, polacy kupują te meble masowo, jako meble piękne i tanie, te mebloscianki tak zachwycają, facet oplywa w kasę. Trudno jest sie oderwac od stylu mebloscianek, tak juz mamy, lubimy jako narod, co zrobic. Bylam w kilku takich polskich wnętrach w uk, zawsze pada pytanie w stylu :piękne, prawda? ja odpowiadam: najwazniejsze, ze tobie się podoba i tak ma byc, pozdrawiam i dzieki
      • szamanta Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:37
        > Porozmawiaj z córką zamiast jej ulegać, dzieci często nie mają wykształconego g
        > ustu i nie oznacza to, że najlepszym wyjściem jest kupować to co dziecko chce,
        > warto mu pokazać inne propozycje i kształtować dobry gust od małego

To co wkleiłaś w linkach jak dla mnie nie jest w cale dobrym gustem. W tym wypadku wolałabym ulec malej pod jej gust ,czy tam fanaberie jak to nazwiesz,niż zakupić te propozycje w linku rzekomo kształtujące dobry gust. Wolałabym aby dziecko z gustem w tym kierunku nie szło smile
      • ichi51e Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:39
        Ktos juz dobrze takie meble okreslil "szpitalne"
    • bei Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:48

• haydut Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:55
        Inspiracje:

www.thebooandtheboy.com/search/label/loftbeds
        • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:17
          haydut- przejrzałam-piękne ale chyba na 1 dziecko tylko ?
          • haydut Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:40
            Masz racje, to mialbyc ten link:

www.thebooandtheboy.com/search/label/bunk%20beds
            Niektore rozwiazania bardzo ciekawe, moze podpatrzysz jakis pomysl albo rozwiazanie dla siebie smile
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:11
        drzwi nie będzie
        tzn. będą ale przesuwne/harmonijki/zwijane
    • bri Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 18:55
      Kup jasne sosnowe meble, ściany na biało. Do tego kolorowe narzuty na łóżka (dzieci mogą sobie kolor wybrać), poduszki, zasłony, chodniczek, obrazki na ścianę. Będzie ładnie, bezpretensjonalnie, uniwersalnie.
      • zuzanna56 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:09
        Też bym tak zrobiła. Meble jasne sosnowe, proste. Pościel czy narzuty można wymienić jak się znudzą.
        Nie podobają mi się zalinkowane meble.
    • asia_i_p Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 19:39
      Z szaf serdecznie polecam zestawy chyba Pax z Ikei - nie są fioletowe, nie są specjalnie piękne, ale kiedy się liczy wykorzystanie miejsca (a podejrzewam, że w pokoju dla dwójki się liczy), są cudownie pakowne i sama decydujesz, na co to miejsce przeznaczasz.
      • mdmaj2371 lozko 23.01.14, 20:24
        w mnie dzieci maja osobne pokoje ale syn ma bardzo maly. Dlugo kombinowalam jak tu zrobic zeby mial mimo malej powierzchni duzo miejsca do zabawy I wybralismy opcje mebloscianki. U nas dodatkowym plusem bylo to ze dziadek stolarz i sam zrobil. Tu kilka przykladow bo zdjeci naszego na nie mam pod reka.
        www.wayfair.com/Wallbeds-Contemporary-Oak-Murphy-Bed-WLB1159-WLB1159.html
        tu wiecej

images.search.yahoo.com/search/images;_ylt=A0oG7mlva.FSwWUAICJXNyoA;_ylu=X3oDMTB0MHBvMHF2BHNlYwNzYwRjb2xvA2FjMgR2dGlkA1ZJUDI4MV8x?_adv_prop=image&fr=yfp-t-901-s&va=wall+beds
        szafe ma wbudowana w sciane (duza na szczescie) na rogu od sufitu do podlogi polki i bean bag do siedzienia -
    • nitka111 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:20
      Wprawdzie mam dwóch chłopaków, ale różnica 5 lat i też ciężko im dojść do porozumienia z kolorami , na razie jesteśmy przed remontem, ale podobają im się meble:

www.agatameble.pl/produkty/aranzacja/jogo - tu zwłaszcza narożna szafa - prawie garderoba ( nie wiem czemu jej tu nie ma w salonie w aranżacji jest)

www.agatameble.pl/produkty/aranzacja/play
      www.agatameble.pl/produkty/aranzacja/paco
      łóżko mamy takie:

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10247973/
      jest stabilne i wytrzymuje wszystkie ich wygłupy i na pewno zostanie smile
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 20:24
        nitko-naprawdę to łóżko jest wytrzymałe ?wygląda na delikatne
        ile chłopaki mają lat ?
        meble fajne ale cholera nie ten kolor wwrrrrr
        • agni71 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:10
          Guderianko, juz wiem, ze masz inny gust niz ja, ale szczerze radzę ci - nie idź w dwu (lub więcej) kolorowe meble. Lepiej zdecyduj sie na jeden kolor mebli, ale dobierz do nich fajny kolor ścian, ciekawe dodatki. Dwukolorowe meble, jeszcze inny kolor na ścianie, podłodze i w dodatkach + kolorowe zabawki i masz totalny chaos kolorystyczny.
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:25
            agni-to nie kwestia gustu-tylko dzieciaka i jego wizji
            ale pracuję nad tym
            jak pisałam-ja bym wybrała jej coś jasnego, coś z sosny, coś w tym stylu, ale małpa nie chce
        • nitka111 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:12
          obecnie 13 i 8 lat
          Mają je od sześciu lat i uwierz przetrzymał bitwy typu: czterech na górze - czterech na dole i bitwa na poduszki, wspinanie po bokach bez użycia drabinki ( abordaż ) itp.
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:26
            nitka-dzięki!
            a młodszy nie spadał z łóżka (nie ma barierek) na początku?
            • nitka111 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:32
              na początku mieliśmy deskę długości łóżka i szerokości ok. 10 - 15 cm, którą zaczepialiśmy o boki ( na końcach miała drewniane kołki) i było ok
    • solejrolia Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:07
      moja córka też jest typem długodystansowca, w dodatku co jest raz wstawione raczej nie pozwala usunąć (jakiż był problem, żeby pozbyć się przewijaka! a stolika typu mamut?! do dziś te sprzęty wypomina namwink )

w pokoju młodej są meble systemowe w jasnej okleinie (olcha), wybieraliśmy na etapie pieluch, a meble do dzis służą, i dzięki bogu, że wtedy nie wzięliśmy nic dziecinnego, tylko model absolutnie neutralny, bo do teraz musiałaby się męczyć. wink

kolory- to zmieniamy na ścianach oraz w dodatkach, pościel, koc, poduszki, stolik lack, czy plakaty....(zmiana w dodatkach, to kwoty rzędu 250-300zł, a masz zupełnie nowy wystrój)
      Ściany- były ściany żółte w niebieskie trójkąciki (bardzo unisex). nawet było fajnie, ale te trójkąciki wprowadzały wizualny bałagan.
      miała również 3ściany pomarańczowe i 1 trawiastą zielenią- masakra.
      i teraz ma białe. i wreszcie jest fajnie. bo na tle białych scian i jasnych mebli widać to, co ona chce wyeksponowaćwink a pomimo wieluuuu drobiazgów pokój wreszcie odetchnął.

Guderianko- nie namawiam cie na białe ściany, raczej chcę podkreślić, ze w dziecięcym pokoju, zwłaszcza jak jest niewielki, to nie mogą być ostre barwy, ani tym bardziej ciemne (fiolet?, oj nie), bo juz od tego można dostać zawrotu głowy, pokój starsznie się zmniejszy wizualnie.
      więc jeśli ściany nie białe, nie szare (jaśniutkie) to zastanówcie się nad błękitnymi, kiedyś mroźny poranek był bardzo popularny, a to jest ładny kolor, taki świeży, i dobrze pasuje do każdego typu mebli.
      Meble brązowe? będą zbyt ciężkie.
      Jeśli nie białe, to może sosnowe, albo dąb bielony?
      U nas jest olcha, nie za jasne, nie za ciemne. przy jesionowym parkiecie- jest b. dobrze.
      I jeszcze jedno- zastanówcie się nad meblami narożnymi, one są mało praktyczne, jak będziesz gdzieś chciała przestawić, coś zmienić w pokoju, to przez taką szafę, czy biurko nie bedziesz mieć żadnych możliwości. I takie meble narożne zajmują więcej przestrzeni.
      Ale, o ile biurko, to powiedzmy mogę zrozumieć, tak szafa? :-\ przemyśl to.
      Biurko mój mąż zrobił sam, ponieważ wszystkie biurka jakie patrzyliśmy były przystosowane pod komputer stacjonarny. a młoda nie miała komputera wcale zaś w planach był zakup laptopa. uwierzysz, że żaden z producentów nie wysilił się, by pomyśleć, nad półką pod blatem, natomaist prawie każde biurko miało wysuwana półkę na klawiaturę i półkę z boku na
      komputer. jak chcesz zobaczyć pokój przed i po to zapraszam: fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,139425930,139425930.html, to po zmianach było rok temu, więc przybyło różnych różności, to nad łóżkiem duży plakat , to poduszki z union jack, to portret królowej, to kalendarz, to grafika- pamiątka z wyjazdu...ale mimo różnych rózności jest w miarę niezagracony i w miarę uporządkowany (alleluja białe ściany)

gdy w tym pokoiku, dawno temu, były dwie dziewczynki, to jedna z nich miała "swoją" ścianę różową, a druga "swoją" zieloną trawiastą (pozostałe dwie ściany były pomarańczowe) łóżeczka stały po przeciwnych kątach pokoju, i każda miała swoja strefę- tak rozumiem sprawiedliwy podział pokoju dla dwójki dzieci. jeśli musiałoby stanąć łóżko pietrowe, to i tak kombinowałabym, żeby wydzielić choćby po fragmencie pokoju dla każdego z dzieci, gdzie każde mogłoby swoje skarby trzymać.
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:34
        Wiesz, moja Starsza (ta od fioletowego pokoju) wcześniej ciągle coś zmieniała przestawiała-teraz już też zaczyna, byleby łóżko przesunąć, byleby krzesło gdzie indziej postawić, byleby plakat zmienić itd. Ma całkiem inny pokój-w kwadracie, widniejszy, całość wygląda nieźle
        U Młodszej teraz są dwa kolory ścian-piaskowy na dwóch ścianach, niebieski chłodny na dwóch ścianach i biały sufit, meble brązowo-niebieskie,
        Ja celowałabym w coś takiego lub meble z Ikei-takie jak z linku Edel -wyglądają na "lekkie" a to ważne w takiej "kiszce". Narożna szafa się sprawdza-przestrzeni nie zajmuje tak wiele za to w środku bardzo pojemna
        Możesz wkleić jeszcze raz link, ten nie wchodzi
        • beataj1 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 21:54
          A może ponegocjuj z córką.
          Nie będą te meble które ty uznajesz za najlepsze a na fronty niech sobie dziewcze wybierze jakieś naklejki laminowane.
          coś w tym stylu.
          Będzie kompromis. Ty będziesz mieć meble takie jak chcesz. Ona będzie miec wybrane kolory wzory a jak dzieciaki urosną i zmieni im się gust będzie można bezboleśnie zmienić.
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:03
            A wiesz Beata że myślałam o tym
            Proponowałam takie meble- do nich są różnokolorowe nakładki -np. taka z tkaniny (ona lubi projektować stroje)klik albo alfabet albo multum innych klik
            • beataj1 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 23.01.14, 22:10
              No dokładnie.
              Córka się wyżyje twórczo a to zawsze miło. Syn nie wiadomo jeszcze jaki będzie za 3 lata smile.
              Wszelkie zmiany będzie można zrobić niewielkim kosztem a sam mebel pozostanie bez zmian.
              Nawet jak córka jest stała w uczuciach za 4 lata może być zupełnie kim innym niż jest dzisiaj...
              • bei Masz maila 23.01.14, 23:00
                A wlaściwie spam...wysłałam Ci kilka fotek z pokoju Artka, mial siedem lat gdy zrezygnowal z żółtych dodatków, zamarzył o czerwonych.
                Dokupilam blaszane komodki szafeczkę z blachy w ikea, zmienilam uchwyty na biale z akcentem dwoch czerwonych, pościel , poduszki , mata, podkładka i aż nadto ozywiony .
                Pani z Czterech Kątow chciała robić fotki, ale uwazam, ze pokoj niedopracowany i wystopowalam jej zapędy smile
                • guderianka Re: Masz maila 24.01.14, 08:07
                  Bei-dziękuję za zaangażowanie i za zdjęcia
                  Pokój faktycznie nie do poznania, podoba mi się ten element z kolorowymi dyskietkami. W oczy rzuca się też porządek
                  U nas jest więcej zabawek jednak, klocków, figurek, piłek, samochodów itd.
                  On ciągle ma ten czerwony pokój -dobrze funkcjonuje ?Moją Mlodszą może przydaloby się trochę doenergetyzować ale nie aż tak big_grin
                  p.s. noddyego też takiego mamy wink
                  • bei Re: Masz maila 24.01.14, 09:04
                    Zabawki zawsze w pojemnikach i na polkach, dlatego wcale nie rzucają się w oczy, tylko te lego stoją na wierzchu, czy pomyślałabyś, ze jest tego 50 kg?smile
                    Pokoj nie jest za bardzo żywy, bo tylko kąt do spania ma czerwienie (komódka, malutka szafeczka i pościel)- po przykryciu białą narzutą zauwaza się tylko te dwa punktysmile
                    Artek ma dziewięc lat a jego starsi koledzy (nawet szesnastolatkowie) bardzo lubią jego pokoj.
                    • guderianka Re: Masz maila 24.01.14, 09:05
                      Bo ten pokój-ze zdjęć-wygląda młodzieżowo a nie dziecięco
                      50 kg-wow smile
            • agni71 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:54
              Young Users z Voxu są bardzo fajne, efektowne, mnie się podobają. Tylko obejrzyj je koniecznie na żywo, bo to sa dość duże meble. Ja np. do małego pokoju najstarszej córki jednak z nich zrezygnowałam na rzecz IKEi.
        • solejrolia Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 00:27
          to z Agata, Claro- fajne, i ten niebieski na ścianach podoba mi się (w salonie chciałabym sobie malnąć taki niebieski na jednej scianie wink)
          dla mnie istotne w tych meblach jest to, że sa proste i uniwersalne, i nie wyjdą z mody za rok-dwa, bo nie są ani super trendy, ani nie są jakies fikuśne, są po prostu do użytkowania.
          te z Ikea, też fajne, ale to zawsze Ikea, i meble z tego sklepu robią się oklepane,
          nie mówię, że nie mam, czy nie lubię Ikei- mam i to sporo, i bardzo lubię, ale całego regału i wszytskiego od a do zet to bym jednak nie chciała.
          link do dyskusji o urządzaniu pokoju córki jeszcze raz: fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,139425930,139425930.html
          (jak widać Ikea jest, ale wymienić ją- no problem, zniszczy się, czy znudzi, to wymienimy)
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 08:01
            prawda- tylko cór ma inne zdanie big_grin

Nie razi mnie, że Ikea może być oklepana-fajne dodatki zmienią wnętrze a poza tym w moim rejonie nie ma Ikei więc znowuż nie mają szansy być oklepana. Ikeowskie stylizacje te i inne podobają mi się o tyle, że są proste i bez udziwnień, utylitarne do bólu. Ja jednak praktyczna jestem (dlatego też nie chcę całych białych) i myślę o przyszłości -taka sosna to na lata jest-przy różnej aranżacji -a cór marzy o fiolecie. No ręce opadają.
            • solejrolia Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:04
              to odpuść na kilka dni temat, i potem wróć do tematu ale pod innym kątem,
              jedźcie do castoramy, czy jysk, itp, pooglądać koce, narzuty, zasłonki, jaśki, niech się określi co jej się podoba. i za każdym razem możesz powiedzieć, ale to nie pasuje do fioletu, to tez nie pasuje do fioletu...
              zmanipuluj ją co nieco. zobaczysz jak szybko zrezygnuje z fioletowych mebli na rzecz jasnych, neutralnych.
              • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:08
                solej-naprawdę dziękuję Ci za rady-ale to nie ten typ-jej nie da się zmanipulować. Ona wie czego chce. Gdy obie córki miały w sklepie do wydania swoją kasę -np. 50zł, Starsza 11 lat chodziła jak opętana odkładała zabawki przedmioty brała inne pytała się o zdanie szła do kasy bez niczego by potem pędzić i wydać kasę na cokolwiek-Młodsza 5lat-przeszła dwa razy wzdłuż regału dotknęła zobaczyła wybrała-i nie szukała dalej-była zdecydowana. Na nią nie działa manipulacja i tłumaczenie- na nią działa racjonalność i analiza. Będzie musiał M z nia pogadać-ten sam typ- bo mnie zaraz emocje poniosą. On jej będzie musiał wyłożyć plusy i minusy i tyle.
                Dzięki bardzo!
                • larrisa Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:54
                  Generalnie to się dziwię ze ktoś ci jeszcze cokolwiek doradza. Jeśli u was o wyborze mebli decyduje 8 latka która wie czego chce, nie zmienia zdania i nie da się z nią rozmawiać bo nie działają tłumaczenia, to po co pytasz ludzi na forum? To po prostu twój klon. Wszystko będzie lepsze od tego co jest teraz, nawet te paździochy które wklejasz. Meble zalinkowane przez lajente są ładne, niesztampowe, oryginalne i na twoim miejscu podziękowałbym jej za rady bo są bardzo trafne zamiast pisać że masz je w doopie.
                  • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 12:41
                    larissa-przeczytałaś cały wątek ? chyba nie, bo nie napisałabyś tego co napisałaś
                    podziękowałam lajente za rady, w doopie mam jej krytykę i obrażanie mnie-doczytaj
                • agni71 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:58
                  Na nią nie działa manipulacja i tł
                  > umaczenie- na nią działa racjonalność i analiza.

No to wytłumacz jej racjonalnie, ze kolorowe meble (fioletowe) są niepraktyczne, trudno dobrac do nich dodatki, że na ich tle zabawki i pozostałe wyposażenie pokoju da krzykliwy, nieelegancki efekt. Zaproponuj zastosowanie ukochanego fioletu w innych elementach pokoju - na ścianach, dodatkach (narzuta, zasłony, dywan). Powiedz, że z twojego doświadczenia wynika, że za parę lat będzie chciała zmian, może inny kolor będzie wtedy ulubiony - i że będzie kłopot, bo nie tak prosto wyrzucić meble i kupić nowe - łatwiej przemalowac i zmienić dodatki. Jeśli to nie są racjonalne argumenty, to juz nie wiem, co nimi jest?
            • zuzanna56 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 10:00
              guderianka napisała:

Ja jednak praktyczna jestem (dlatego też nie chcę całych bia
              > łych) i myślę o przyszłości -taka sosna to na lata jest-przy różnej aranżacji -
              > a cór marzy o fiolecie. No ręce opadają.

To poszukaj sosnowych prostych mebli. A fiolet niech będzie na poduszkach czy pościeli, albo na ścianach.
              • agni71 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 10:04
                > guderianka napisała:
                >
                > Ja jednak praktyczna jestem (dlatego też nie chcę całych bia
                > > łych) i myślę o przyszłości -taka sosna to na lata jest-przy różnej aranż
                > acji -

Oczywiście rozumiem,, że nie podobaja ci się białe meble (mnie np. nie podobają się wielokolorowe), ale argument o praktyczności i byciu na lata mnie rozwalił. Akurat białe meble są bardzo praktyczne i można je aranżowac na wiele sposobów, więc jak najbardziej są na lata smile
                • ichi51e Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 13:28
                  Zwlaszcza jak sie w nie stuknie ze lakier odprysnie albo pomaze flamastrami...
                  • agni71 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 14:57
                    Mam białe meble u dzieci od jakichś 5 lat - nie ma odprysków i nie są pomazane. BTW - na wielokolorowych meblach nie widać odprysków i mazaków?
    • nowi-jka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 08:10
      namów ja na białe
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 08:12
        ja pitole -NIE NIE NAMÓWIE BO MI SIE CALE BIAŁE NIE PODOBAJA
        no kurde
        • solejrolia Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 08:57
          nie namawiaj ją na białe, skoro ci się nie podobają.

namów ja na takie, jakie ci się wydają najbardziej dostosowane do potrzeb dzieci, teraz oraz w przyszłości.

ja postawiłam sprawę jasno- o sprawach grubych- w tym przypadku o meblach i kolorze na ścianach- decyduję JA, poniewaz jestem mamą, koniec kropka.
          a meble sa na lata (u nas już 12lat i nadal funkcjonują), kolor w sumie też (u nas co 3-4lata jest malowanie)
          natmiast córka miała wiele , wiele propozycji jak może ustawić te meble- oglądała konkretne propozycje, wybierała w jakim stylu i kolorystyce mają być elementy uzupełniające,
          no i wszystkie dodatki (godziny spędzone na wybieraniu plakatu nad łóżko, jaśków etc)
          i tu się nie mieszałam. bo pokój jest dziecka i ona ma prawo decydować, gdzie i jak poustawiać swoje skarby.
          komentarz córki na koniec: lepiej być nie mogło.

dziecko (8letnie?) nie moze wiedzieć jaki efekt będzie końcowy, nie ma jeszcze ustalonego gustu, uparła sie na fiolet, to niech ma, ale w dodatkach. w kocyku, pościeli czy co tam jeszcze, bo to łatwo wymienić,
          ale o stałym wyposażeniu pomieszczenia główny i decydujący głos powinni mieć rodzice.

takie mam zdanie.
          • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:05
            Wszystko racja-tyle że ona zna te meble (limonkowe u siostry) i dokładnie takie same fioletowe u koleżanki u której bywa która lubi ona też tak chce. NIe porusza się wiec w sferze wyobraźni ale zna wygląd "na żywo". Ech Chyba nie będzie żadnego remontu tongue_out
            • solejrolia Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:13
              no to odpuść remont. pewnie. ja bym tak zrobiła.
              zmięknie, w końcu,
              albo w międzyczasie zmieni gust, co jest jeszcze bardziej prawdopodobne- w końcu ona ma 8lat.

moja jak się uparła na pomarańczowe ściany, to sie uparła, a po 3tygodniach od remontu obudziła się, że nie, nie chce takiego pokoju, a było za późno.
              potem przez 3lata wszyscy w tych kolorach się męczyli się, ja- bo od początku wiedziałam, ze to zbyt ostry kolor, zbyt energetyczny, i w pokoju pstrokacizna wyszła (przy tej ilości zabawek, plakatówwink) a młoda? młoda stwierdziła, że znudził się jejuncertain
            • bei Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:17
              doczytałam...skoro już zna i marzy o konkretnych meblach to je kup.
              Minie czas, to przemalujeszsmile
              Starszy syn wybral kiedyś meble, których bym nie wybrala, widzialas je później przemalowanesmile
              Możesz tez zmieniac kolor folią do mebli- dotniesz, przykleisz i już.
              • solejrolia Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:54
                bez sensu.
                zmienić kolorystykę łatwo i bez kłopotu to można w przypadku poduszki, zasłonki, kocyka,
                ale z meblami, to grubsza sprawa.
                nie wyobrażam sobie kupować coś nowego od razu z myślą że za rok czy za dwa przemaluję.
                ja, przyznaję, mebli nie malowałam, za to glazurę tak- wyszło taniej (kilka stówek za farby do kuchni) niż gdybym miała skuwać i kłaść nowe płytki (+- 10tys) ,
                ale to zawsze są malowane płytki.
                i trzeba mieć umiejętności, czas, możliwość żeby z mebli przez kilka dni mogły schnąć,nie mogą być dotykane, zarysowane itp
                ( bo farba schnie jakiś czas, a potem twardnieje, początkowo trzeba uważać )
                • bei Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 12:01
                  solejrolia napisała:

> nie wyobrażam sobie kupować coś nowego od razu z myślą że za rok czy za dwa prz
                  > emaluję.

Tu chodzi o meble, które mają tylko kolorowe akcenty- taki akcent przemalować to nie jest wyczyn
                  Jeśli chodzi o przemalowanie calych mebli, można to zlecic zaprzyjaźnionemu stolarzowi, lub lakiernikowi samochodowemu.
            • jolinka102 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:40
              Moim zdaniem te meble, ktore linkujesz sa malo pakowne. Przy dwojce dzieci i malym pokoju zdecydowalabym sie na szafe i regaly, ktore beda siegac prawie do samego sufitu. W ten sposob na malej powierzchni zaoszczedzisz troche miejsca i dzieciaki beda mialy wiecej przestrzeni do zabawy. Ikeowska stuva jest super tylko to sa meble raczej dla malych dzieci, one sa dosc niskie i malo pakowne. Twoja panna za jakies 5 lat pewnie bedzie chciala miec juz bardziej ,,dorosle'' meble. Obejrzyj sobie serie pax, drzwi do tych szaf sa w roznych kolorach, a korpusy szaf dostepne sa w dwoch glebokosciach. Jezeli chodzi o lozko, to rowniez odradzam opcje drugie lozko wysowane z pierwszego. Ze zdjec, ktore kiedys tu wklejalas wiem mniej wiecej jak wygladaja pokoje w blokach na tym osiedlu, bo tam spedzilam swoje dziwcinstwo. Kolezanka dzielila pokoj z 5 lat starszym bratem i mieli takie wysowane lozko. Opcja ta jest raczej wnerwiajaca, jedno dziecko chce juz spac, a drugie musi posiedziec jeszcze przy biurku. Tego drugiego lozka nie wysuniesz, bo nie bedzie jak siedziec przy biurku. O braku intymnosci juz lepiej nie wspominac. Poza tym w Szczecinie nie ma ikei, wiec meble te nie beda raczej oklepane. Jak wam sie kolor drzwi znudzi to wymienicie je na inne, a stare opchniesz na allegro.
              • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 12:39
                jolinka-zgadzam się z Tobą, mam podobne przemyślenia, podoba mi się szafa z pax

meble są pakowne-mamy takie w pokoju u Starszej córki
    • bei Ikea z fioletem 24.01.14, 09:10
      a może na zabawki szafki PS
      zobacz, jak można w nie wrzucić kolorsmile
      livethemma.ikea.se/inspiration/diy-uppdatera-ikea-ps-skapet
      A te meble, które już macie, nie da się zrobić tiuningu?
      • guderianka Re: Ikea z fioletem 24.01.14, 09:18
        Meble mają kilkanaście lat-zastaliśmy je przy przeprowadzce i tak zostało, podobnie jak większość mieszkania. Były w dobrym stanie my nie mieliśmy kasy więc nic nie robiliśmy. Ale teraz mamy trochę oszczędności na cele remontowe, w pokoju doszło drugie dziecko nie mieszczą się ubrania i zabawki a meble pomału się rozpadają, fornty są zniszczone od naklejek i innych pierdułek. Poza tym-w pokoju jest podest, który jest fajnym rozwiązaniem ale dla jednego dziecka i nastolatka- przy dwojce sprawia wrażenie bałaganu nawet gdy jest porządek. Poniżej zdjęcie sprzed kilku lat gdy pokój miały 2 dziewczynki, potem zdjęcie sprzed roku gdy był jeszcze przewijak.
        Te z Ikei są też w Polsce (nie mogę znaleźć na polskiej stronie)
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/maEqaXa6rxk7q4TD4X.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/x2l9xgFUXIvMh0aaBX.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/dzrTx57ObT0QUBmKHX.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/3rnaZaVXAfiAENJDQX.jpg
        • zuzanna56 re 24.01.14, 09:53
          Kiedyś mój syn i córka mieli jeden pokój. Do wieku 10,5 oraz 6,5.
          Pokój był wąski ale nie był taki mały - mógł mieć 13-14 m2.
          Na krótszej ścianie naprzeciwko okna mieliśmy zrobioną szafę na wymiar typu Komandor, była niesamowicie pojemna. To też skróciło wąski pokój. Były dwa łóżka złożone w L oraz jedno wielkie wspólne biurko (osobno blat w kolorze szafy i osobno nogi) i dwa krzesła. To był bardzo fajny pokój smile
          • zuzanna56 Re: re 24.01.14, 09:54
            Był jeszcze wąski regał na książki i kontenerek na podręczne rzeczy dla starszego dziecka.
        • gwen_s mój pomysł 24.01.14, 10:22
          Ja bym poszła w antresole, jakie wysokie to już byś sama dobrała, możesz zrobić asymetrycznie dla starszej wyższą dla młodszego niższą, obok siebie na ścianie 4,5m... pod spodem szafa+komoda, ew. regał jakby się zmieścił (przy dobrym planie stolarz zrobi łóżko tak ze meble pod spodem będą stanowiły jedną całość). W łóżkach na krótyszych bokach też możesz zrobić jakieś pułeczki czy mini regały, zawsze wykorzystasz dodatkowe miejsce. Coś jak jest tutaj:
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80228711/
          (chodzi mi tu o sam pomysł nie o konkretny mebel wink)
          Na drugiej ścianie w narożniku biurko i masz resztę pokoju wolne na zabawki czy inne pierdoły dzieci, możesz też dokupić regał z ikei i powkładać pudła czy inne pojemniki w półki...
          Poza tym podzieliłabym na strefy:
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/childrens_ikea/roomset/20141_chro12a/
          coś jak tutaj, chłopiec miałby swoją kolorystykę np. szaro niebieską, a dziewczynka szaro fioletową, nie musisz robić koniecznie pasków czy kropek, jako dodatki dodałabym zieleń nawet pościele możesz kupić im takie same z ikei jedna zielona druga fioletowa:
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00226706/
          Wtedy dokładasz poduszki, jasną firankę i masz stonowany pokój dla rodzeństwa różnej płci z ulubionym kolorem córki.
          Meble wtedy możesz dobrać odpowiednio kolorystycznie do Waszych pomysłów, ja mam stuvę dla młodszego z frontami niebieskimi i zielonymi, dla starszego mam meble trofast sosnowe (teraz już nie ma szafy) są niebiesko-czerwone. Oba komplety są w super stanie, mimo, że młodszy mega demolator, malował swoje wszystkim co możliwe...
          • guderianka Re: mój pomysł 24.01.14, 12:43
            gwen-dziękuję, fajne pomysły
            antresola ma ten plus że idzie w górę i można pomieścić trochę rzeczy-minus- zasłania światło okna.
            Wcześniej o tym nie myślałam ale coraz bardziej przekonuję się co do logiczności rozwiązania ze strefami
            • gwen_s Re: mój pomysł 24.01.14, 12:52
              a okno masz na dłuższej ścianie? jeżeli tak to ściana na przeciwko okna chyba nie ma?
              Ja mam łóżko z ikei KURA, dla starszego, jest na ścianie naprzeciwko okna, młody ma pod spodem bazę i uwielbia to miejsce do tego stopnia, że na początku próbowali zrobić bazę u młodszego a ma zwykłego Kriterra z ikei big_grin więc na leżąco tam byli z głowami przy podłodze big_grin ale zabawa co nie miara.
              Pomyśl też nad kolorami, jeżeli zrobisz np sosnowe meble to białe ściany wyglądają przy tym super, a np wtedy jedna intensywniejsza - tu strefy możesz wprowadzić pół pokoju kolor młodszego pół kolor starszej wink Białe ściany nie będą złe, powiększy się wizualnie pokój a zawsze możesz wtedy dodać kolorowe pierdołki, ramki, pojemniki itp.
              We wrześniu robiłam pokój starszego, chciałam nowe meble (seria young z Voxa) ale jak policzyłam ile kasy mi na same meble zejdzie to stwierdziłam, ze zostajemy przy starych i właśnie dodatkami i kolorem ścian zrobiłam mu nowy pokój, praktycznie o niebo lepszy niż poprzedni i meble teraz bardziej nawet pasują big_grin
              • guderianka Re: mój pomysł 24.01.14, 12:56
                okno jest na małej ścianie
                Młodsza uwielbia bazy, robi je sobie pod biurkiem, w korytarzu, wykorzystuje kartony itp. smile
                • gwen_s Re: mój pomysł 24.01.14, 13:05
                  młodszemu możesz zrobić bardziej pod kątem drabinkęby łatwiej mu się wchodziło, są też takie z barierką i jakby schodkami (płaska deska jak schodek, tyle, ze węższa). Mój młody miał 2l jak starszemu kupiłam łóżko wysokie i był zawiedziony, że on też takiego nie ma wink myślę, że da sobie radę z wejściem (na placu zabaw nie wchodzi po drabinkach?)
                  Możesz też wziąć od okna łóżko dla małego na dole łóżko a na górze szafki, półki itp, a starszej antresolę i pod spodem szafa itd... tylko czy młodszy nie będzie marudził, że chce u góry?
                  • gwen_s Re: mój pomysł 24.01.14, 13:31
                    a ile najstarsza ma lat? nie możesz dać dziewczynek razem a najmłodszego zostawić w mniejszym pokoju?
                    Ewentualnie tam urządzić szafę PAX, by trzymać odzież wierzchnią również dziewczynek?
        • bri Re: Ikea z fioletem 24.01.14, 10:22
          Jakie wymiary ma ten pokój?
        • pade Guderianka 24.01.14, 10:31
          A jakiej wielkości albo jak ustawny jest pokój najstarszej?
          Może lepsza by była zamiana?
          Bo funkcjonalnie urządzić pokój dla dwójki to jest wyzwanie, a funkcjonalnie urządzić mały pokój, jeszcze większe.
          aha, Stuva też mi się podobająsmile
          • guderianka Re: Guderianka 24.01.14, 12:49
            2,55x3,50 -8,75m2
            ich pokój 2,25x4,65 -10,46 m2
            Ich jest bardziej prostokątny jej bardziej w kwadrat
            No i jej jest przy drzwiach i jest najchłodniejszym pokojem w domu- ich pokój z kolei jest najcieplejszy

Wiem że wygląda na to, że marudzę ale po prostu szczerze przedstawiam jak jest-ogranicza nas przede wszystkim przestrzeń, pragnienia córki, dwie osoby w pokoju, różna płeć.
            • zuzanna56 Re: Guderianka 24.01.14, 13:37
              guderianka napisała:

>
              > Wiem że wygląda na to, że marudzę ale po prostu szczerze przedstawiam jak jest-
              > ogranicza nas przede wszystkim przestrzeń, pragnienia córki, dwie osoby w pokoj
              > u, różna płeć.

Nie marudzisz. Urządzić pokój który ma tylko 10,5 m2 dla 2 dzieci różnej płci z dość dużą różnicą wieku to ogromna sztuka. Mam nadzieję, że co ktoś poradzi jak to fajnie urządzić i córce się spodoba smile

A dlaczego taki układ? Dwie dziewczyny nie mogą być razem? Tak pytam wink
              • guderianka Re: Guderianka 24.01.14, 13:57
                Niestety nie-to ogień i woda, bałaganiara i porządnicka, rozrywkowa i towarzyska kontra nieśmiała i stonowana. W domu byłby dżihad gdyby jeszcze miały być razem w pokoju
    • baltycki Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:51
      Dla mlodego

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ri/qb/gx5h/1E2a9yojEvbH9OVGHX.jpg

Dla panienki

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ri/qb/gx5h/hSaBNap9uEC1agaF4X.jpg
      • zuzanna56 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 09:56
        Ale to chyba nie do jednego małego pokoju.
        • kanga_roo Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 12:15
          w sytuacji, która opisujesz - jak dla mnie niekomfortowej, bo dziecko szkolne mam mieszkać z maluchem - nie zdecydowałabym się na oddaniu spraw w ręce dziecka. też uważam, że ściany i meble to spory koszt, i wybór powinien należeć do rodziców.
          ale
          skoro zdecydowałaś się zafundować kolorowe meble starszej, nie bardzo widzę argument, żeby odmówić tego młodszej.

generalnie jednak poleciłabym Ci meble i aranżacje z Ikea, bo są ciekawe, stosunkowo niedrogie, dość różnorodne, i - jeśli jednak mówimy o gustach - uniwersalne.
          poza tym - ja lubię kolory, ale maleńkie pomieszczenia jeszcze zmniejszają się optycznie, kiedy je pomalujesz na intensywne kolory
          wyobraź sobie pomalowanie ścian na poniższym zdjęciu na intensywny kolor. klaustrofobia murowana.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ch/pa/xqk6/YxulxkCnw4Jfh0TOrB.jpg
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 12:49
        bałtycki-a reszta gdzie się zmieści ? wink
        panienka nie księżniczkowa wink
        • baltycki Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 13:45
          guderianka napisała:

> bałtycki-a reszta gdzie się zmieści ? wink
          W szafie naroznej
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ri/qb/gx5h/B5oxGdTkE7bfXBLdDX.jpg
          powiekszanej zaleznie od potrzeb i miejsca (pokoj dla panienki)
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ri/qb/gx5h/j3ahY1aYbZtQd2k9MX.jpg

w takim lozku mlody zmieści sie za drabinka pod lozkiem panienki wink

Dla mlodego

• guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 14:01
            Fajne te meble -skąd to ?
            jaki wymiar pokoju ?
            legowisko pierwszorzędne big_grin
            • baltycki Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 14:08
              pokoj dziecko/mlodziez
    • bei jeszcze inaczej 24.01.14, 12:06
      goooooglaj i pokazuj Córce, mzoe jej cos wpadnie w oko takiego, co Tobie tez się spodoba, może patchworkowo wykorzystuj pomysły z roznych aranżacji, może coc Cię zainspiruje

dom.trojmiasto.pl/Aranzacje-wnetrz-Maly-pokoj-dla-dwojki-dzieci-n66715.html
      Na pewno w sieci znajdziesz rozwiązanie, które usatysfakcjonuje i Ciebie i dziecismile

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
      • bei Re: jeszcze inaczej 24.01.14, 12:07
        dom.trojmiasto.pl/Aranzacje-wnetrz-Pokoj-dla-chlopca-i-dziewczynki-n61382.html
        • guderianka Re: jeszcze inaczej 24.01.14, 12:52
          Bei-dzięki za link!Jesteś kopalnią pomysłów i optymizmu! smile
          Oglądamy- jej zachowanie wskazuje mi na jedno- to nie ona wybierze meble (podoba się co któraś rzecz z co którejś aranżacji tongue_out)
          • sajgonetka Re: jeszcze inaczej 24.01.14, 15:19
            też jestem na tym etapie, może łatwiej bo dla dwóch chłopców, ale różnica 5 lat, przedszkolak i szkolniak.

https://www.meblepumo.pl/pol_pm_Lozko-multifunkcyjne-E-MAX-6722_1.jpg

https://meble-bik.pl/data/gfx/pictures/medium/1/6/7461_2.jpg

sporo fajnych porad odnośnie robienia pokoju dla rodzeństwa jest tutaj, a przynajmniej taki uklad rozważałabym, gdybym miała długi pokój.
            trochę inspiracji jest też tutaj, rozważam układ mebli taki właśnie, ale na pewno nie w takich kolorach, na pewno będą jasne - dąb bielony, dąb sonoma, sosna fińska.

niestety, większość aranżacji w necie jest robiona na powierzchniach sporo za dużych albo całkiem nierealnych dla mieszkań w bloku, najczęściej podglądam forum wnętrzowe Leroya, bo tam stosunkowo często pojawiają się fotki rodzeństw, i do tego mieszkających w bloku.
            • bei Z każdego inna rzecz 24.01.14, 16:15

Moze wyjśc fajne wnętrze, tylko uspojnicie smile

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
            • guderianka Re: jeszcze inaczej 24.01.14, 22:08
              sajgonetka-dziękuję
              jakie masz wymiary pokoju do zagospodarowania ?
              masz rację-wiele aranżacji jest na całkiem innej powierzchni- ja pokoju nie rozciągnę ani się nie wyprowadze wink
              • sajgonetka Re: jeszcze inaczej 25.01.14, 00:33
                nasz pokój dla dzieci ma wymiary niby 3,5 x 3,5
                ale
                jedna sciana cała z oknem,
                druga ściana wolna
                na trzeciej ścianie drzwi, co daje do zagospodarowania 1,9 m ściany
                czwarta ściana - ma wnękę, i ta wnęka ma 2,0 m do zagospodarowania - teraz tam jest szafa, dość pojemna.
                więc też nie ma z czym poszaleć,
                a muszę zmieścić łóżko piętrowe, regał, i biurko, albo nawet dwa biurka, bo przedszkolak też kiedyś będzie potrzebował swojego miejsca do pracy.

mam jeszcze kilka fotek aranżacyjnych, wrzucę w sieć i linka podeślę..
                nie zawsze spisywałam producenta mebli albo źródło fotki, więc to tylko tak orientacyjnie..
                i fakt, na forum wnętrzarskim - są wątki specjalnie dedykowane pokojom dziecięcym, tam też można sporo podejrzeć i spróbować coś zaplanować, a co najważniejsze, jest jeszcze sporo osób, dla których kolor biały w pokoju dziecięcym nie istnieje wink
    • magdalenka79k Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 12:48
      Przy tak dużej różnicy wieku i oczywistej róznicy płci. Zrobiłabym wszystko żeby zapewnić córce choć trochę intymności, dzisiaj to co prawda 8-letnie dziecko ale za 3 lata to już będzie nastolatka a dzieleni przestrzeni z przedszkolakiem nie będzie pewnie dla niej szczytem marzeń. Nie pakowałabym do tak małego pokoju szafy narożnej, podzieliłabym umownie pokój na strefe córki i syna nie ładujących ich do jednego łóżka piętrowego. tzn łózką piętrowe ok ale raczej tak w stylu antresoli na górze łóżko na dole biurko, szafka. i każdy w ten sposób ma swoje miejsce a syn tez za 2 lata będzie happy ze ma łóżko na górze tak jak siostra. Meblościanki na całą ściane może i są pakowne ale do małej przestrzeni nie bardzo, jest tyle fajnych zestawów gdzie można coś pokombinować z części, że mówię stop meblościankom w stylu bodzio wink Kilka inspiracji i jest też coś w fioletach:
      interldecor.blogspot.com/2012/11/kids-rooms-paints-colors-ideas-2013.html
      www.home-designing.com/2009/03/kids-room-designs-set-8
      starmanner.com/teenage-bedroom-plan-furniture-in-blue-and-violet-color/
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 12:53
        magdalenka -dzięki
        antresola dla synka odpada-w lipcu skończy dopiero 2 lata
        • abigell Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 13:18
          Też się zastanawiam nad systemem Stuva, podsyłam linka z polskiej Ikei:
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/childrens_ikea/18836/
    • mamma_2012 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 13:48
      Przy tak niewielkiej powierzchni na dwójkę dzieci, przynajmniej cześć mebli zrobiłbym na zamówienie, szafki wiszące pod sufitem (takie na rzeczy niepierwszej potrzeby) albo szafa pod sam sufit. Łóżko piętrowe z miejscem na biurko dla starszej, moze takie łóżko składane na ścianę (jak byłam mała było takie u mojej babci) albo dla jednego takie, a dla drugiego np. malutka kanapa rozkladana, zeby w dzien mozna było sobie usiąść.
      Generalnie musisz wykorzystać przestrzeń w pionie, zeby w pokoju dało sie pobawić.
      Stolarz moze tez zrobic biurko ze zwiększana powierzchnia (taki wsuwany pomocnik albo rozkladany blat, jak w stołach z ikei).
      Kolory i stylistyka to juz wedle uznania, po obejrzeniu zdjęć w necie (cos Wam sie musi spodobać, dalej wystarczy skopiować)
      U nas problem odwrotny, bo corka uznała, ze ma za duży pokój i wnioskuje o zmniejszenie (jak ja mam jej ten pokój zmniejszyć)???
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 14:03
        zagospodarowanie przestrzeni w pionie da więcej możliwości-to prawda

zmniejszyć pokój ? big_grin może ściankę działową z płyty g-k ? wink
        • mamma_2012 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 14:32
          Teoretycznie dałoby radę, bo pierwotnie były to dwa pokoje, ale zebym odtworzyla pierwotny uklad pomieszczen to musiałbym zamówić drzwi, zamurowac obecne przyjście do jej sypialni, a za rok ona stwierdzi, ze wolała poprzedni ukladwink

A i przypomniało mi sie, żebyś miała jak najmniej odkrytych półek, lepiej wszystko z drzwiami, bo wtedy nawet jak dzieciaki nie posprzataja to masz porządek. I jeszcze kosze, ktore sa pojemne i łatwo przesunąć jak potrzeba miejsca na zabawę.
          • agni71 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 15:02
            Zamknij jej część drzwiami i zrób tam garderobę/graciarnię. Albo podzielcie pokój na wyraźne strefy - sypialnia ze strefą do pracy i część bardziej wypoczynkowa, z zabawkami tudzież innym sprzętem do rozrywki (w zależności od wieku dziecka).
            • mamma_2012 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 15:10
              W czesci, ktorej sie chce pozbyc ma sypialnie z garderoba, pokój do zabaw miała oddzielnie (poddasze), ale juz od dawna go nie uzywa.
              Nic jej raczej nie zmienię, bo to za duza demolka jak dla mnie, dopóki nie bede miała potrzeby pozyskania dodatkowego pokoju, tak napisałam, zeby pokazac, dzieciaki maja przedziwne pomysły i potrzebywink
        • solaris31 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 16:09
          a myślałas o łóżku piętrowym narożnym?

ja bardzo takie chciałam, ale niestety się nie udało.

jest sporo przykładów w necie, mnie coś takiego wyszło z mebli firmy Piętrus - jedno łóżko było normalnej wysokości, drugie - antresolą, i można było wstawić jedno pod drugie w kącie. niestety - ściana była za krótka sad link - pietrus.pl/pokoje/pokoje-mlodziezowe-ID3

co do innych mebli - no cóż, wiele dni szukałam i inspiracji, i pomysłów - ale wszystkie te pomysły pięknie wygladają w necie, w duzych pomieszczeniach. w mieszkaniu w bloku cięzko jest coś ciekawego wymyślić. mając na uwadze funkcjonalność mebli, i to, żeby jeszcze kawałek miejsca zostało - no jest to problem niestety.

zdecydowałam się więc na najprostsze rozwiązanie, meble zwykłe, jasne, systemowe, dostępne na ryku, gdybym coś chciała dokupić. pod oknem będzie blat do pracy, i kontenerki dla dziewczyn. łóżko piętrowe jest duże, ale w pokoju zrobiło się więcej miejsca, i każda dziewczyna ma swój azyl, a to jest wg mnie ważne. z tego powodu nie rozważałam kupna łóżka rozsuwanego, jak ktoś tu linkował. zresztą, kto by mi to kazał codziennie składać big_grin

z aranżacji, które znalazłam w necie, strasznie mi się podobała ta

galeria-colorato.blogspot.com/2013/08/nasze-realizacje-pokoj-dla-rodzenstwa.html
          i gdzieś w necie znalazłam te meble, ale w tej chwili udało mi się odnaleźć tylko jedno zdjęcie, a mebli było dużo, i aranże super

www.urzadzone.pl/a/14548,pokoj-dla-dwojki-dzieci/0/2,pokoj-dla-rodzenstwa
      • solejrolia Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 15:52
        zmniejszyć pokój?

nie ma sprawy- zamiast szafy robisz z części pokoju garderobę. (to świetna sprawa, a w niewielu mieszkaniach można wygospodarować taką osobną garderobę.)
    • kkalipso Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 16:55
      Ja bym nie pozwoliła 8l. na wtrącanie się w kwestii mebli .

Kupiłabym to co ja uważałabym za ładne , porządne , wytrzymałe i wygodne dla obojga rodzeństwa . Córce zostawiłabym pole do popisu jedynie odnośnie kolorów narzuty , kołdry , lampki i innych gadżetów.
      Chyba wredna matka za mnie .
    • saszanasza Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 18:43
      Guderianko, ja również namawiam cię do zakupu białych mebli i wcale nie z górnej półki.
      Kiczowato ale solidnie było kiedyś. Dzisiaj gusta się tak zmieniają, że szkoda kasy na zakup mebli za parę tysięcy, żeby służyły przez kolejnych 15 lat.

Moja 5.5 latka ma pokój w bieli. W sumie mógłby to być pokój i chłopca i dziewczynki. Jest zadowolona. Odwiedzającym ją koleżankom również się podoba:

http://i41.tinypic.com/302b1uv.jpg

Moim zdaniem meble z Ikei są ok.
      • kkalipso Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 19:06
        Sasza ty to masz gust , czego się nie dotkniesz to zamieniasz w cudo smile

Tylko podziwiać , masz piękne mieszkanie(oglądałam dawno temu) warto korzystać z twoich rad .

Widzę , że i w pokoju córki znów coś zmieniłaś , chyba tego biurka nie było.
      • guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 22:10
        No nie mam gustu, zupełnie mi się nie podoba...(przepraszam)
        • kkalipso Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 22:30
          Zauważyłam , fajnie że się do tego przyznajesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka