inguszetia_2006 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 19:14 Witam Mały ten pokoik, faktycznie. Zrobiłam sobie burzę w mózgu;-P I efekty są takie. Primo, zdejmij firanki/zasłonki, bo zabierają światło i wprowadzają bałagan estetyczny. Żaluzje wystarczą w zupełności. Będzie prosto i bez pstrokacizny. Kup białe, albo przemaluj stare. Jak masz możliwość. Secundo: ściany muszą być białe, ecru itd. Są teraz farby z pigmentami rozświetlającymi. I takie kup. Będzie dużo jaśniej. Co do kolorów mebli nie wypowiadam się. Łóżko bym kupiła jednak metalowe, będzie bardziej ażurowe, światło przez to przepłynie. I lustra, lustra. Może duża szafa z lustrami? Myślę nad stworzeniem iluzji przestrzeni, nie nad estetyką. I szafa musi być duża,żeby zapakować tam cały bałagan. Co masz pod wykładziną? Wykładzinę bym wyrzuciła, definitywnie, tym bardziej, że pokój jest ciepły, jak piszesz. Jak masz dechy to super, jak PCV to też nieźle, bo można na to położyć jakąś ładną wykładzinę. I wsio. Podłoga też bez pstrokacizny, żeby pokój odetchnął. Będzie przestrzenniej. Zabudowałabym też te ściany przy oknach. Może to tam lustra dać jako okleinę do mebli, żeby się rozjaśniło? I punktowe światło koniecznie. Pomyśl nad rozmieszczeniem światła, żeby było przytulnie. Może jakiś kinkiecik, by się zmieścił? Córka z luster się ucieszy, syna chwilowo pomijam, bo jak mu się lustra przestaną podobać, to będzie znaczyło, że trzeba zmienić mieszkanie;-D Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 22:19 inguszetia-dzięki, że Ci się chciało "burzyć" Firanek nie będzie - nie ma u Starszej, nie ma w kuchni, nie ma w pokoju dziennym-dobrze nam w takich wnętrzach. Rolety teraz ma fioletowe (oczywiście)-bo zależało jej na kolorze-nam by dobrze zaciemniały (dzieciary reagują na rytm biologiczny i budzą się latem jak robi się jasno wrrr ) Ściany będą jasne-tak jak piszesz. Łóżko piętrowe (Mąż się upiera) będzie ażurowe. Metalowe niestety kojarzy nam się z pryczą. Szafa podoba mi się z Pax (dzięki asia_p)- dzięki pomysłom które tu padły wyobrażam ją sobie postawioną 1m od ściany by jej tył tworzył "ścianę" za którą będzie łóżko syna, drugie łóżko córki pod oknem, w poprzek pokoju. Szafa miałaby wymiary dł. 150-200, wys. ok. 2, 40 Na podłodze będą panele (jasne) i owalne dywaniki (klik-nie na stałe, rozwijane do zabawy) Lustra nie będą dobrym pomysłem-cór nie jest z typu przeglądających się i strojących Myślałam żeby kinkiet dać obok łóżka syna , gdzieś z boku koło łózka córki Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_s Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 25.01.14, 09:34 www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20176809/ ten dywan prędzej bym kupiła niż wykładzinę do rozkładania (ale dlatego że mi one w ogóle isę nie podobają i źle kojarzą)... mało tego możesz w ogóle zrezygnować z tego typu dywanu i kupić coś takiego: allegro.pl/listing/listing.php?string=tomy+ulica+droga&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y starszy dostał tego typu ulicę razem z torami, tory leżą i się kurzą bo wolą drewniane a ulica używana praktycznie non stop Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 19:47 A taka kolorystyka? www.forte.com.pl/meble/pokoje/pokoj-mlodziezowy/pokoj-mlodziezowy-libelle_1387452458.html Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 20:50 Na tej stronie mozna znaleźć coś fajnego: www.sklep.meble.pl/meble/meble-dzieciece/page1.html Bardzo wygodne są łóżka kapitańskie. Na dole mieszczą się półki i szafki. Jest biurko wsuwane pod łózko. Mam takie (www.walmart.com/ip/Charleston-Storage-Loft-Bed-with-Desk-Natural/10812033) łózko dla córki aktualnie 8-letniej. Ma je od 4 lat i wciąż je lubi. Na tej stronie www.sklep.meble.pl można takie właśnie znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 20:54 Jeszcze raz, bo przez nawias nie wchodzi www.walmart.com/ip/Charleston-Storage-Loft-Bed-with-Desk-Natural/10812033 Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 20:57 O, coś takiego, tylko teraz kolorystykę neutralną trzeba znaleźć www.sklep.meble.pl/p103732,lozko-pietrowe-z-biurkiem-komi-km16-dostawa-gratis.html Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 21:00 Może takie: www.sklep.meble.pl/p195724,lozko-pietrowe-blog-bl19-z-biurkiem-dostawa-gratis.html Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 24.01.14, 22:21 asia-dzięki bloga oglądamy ale jest zbyt duży do tej naszej kiszki Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 25.01.14, 12:12 ten podest co gdzies na zdjeciu zobaczylam chcecie burzyc? Wg mnie to genialne rozwiazanie, zawsze marzylam o czyms takim i ja bym to zostawila, co najwyzej bym jakos podreperowala, moze fronty wymienila. Na tym podescie zrobilabym strefy dla kazdego dziecka. moze pomiedzy materace weszlaby jakas komodka pod okno, tak, zeby przestrzen zagospodarowac. Na scienie przy materacach tez mozna zrobic jakies poleczki, nie za glebokie, ale sporoby tam weszlo. Nie doczytalam sie jakie wymiary ma pokoj i ile jest za podestem a ile na podescie, bo to troche komplikuje, ale wg mnie warte zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 25.01.14, 17:01 Podest jest genialny -ale zajmuje prawie pół pokoju-zostaje mało miejsca na meble (nie mieszczę się z ubraniami i zabawkami) świetnie sprawdza się w przypadku jednego dziecka w pokoju. (podobny podest mamy w pokoju dziennym, tez będzie wyburzany) Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Burza mózgów-pokój dziecięcy 25.01.14, 21:10 a na podescie nie da sie wiecej upchnac? Z tego co na fotce widzialam wchodza spokojnie 2 materace no i jeszcze wiecej rzeczy by sie zmiescilo. Mnie by bylo szkoda likwidowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: po remoncie 06.05.14, 12:29 Mąż sam wszystko zrobił- skucie ścian, gładzenie, maloowanie, elektryka, panele, zaprojektował meble z którymi mieliśmy wielki problem- bo na małej powierzchni musieliśmy zmieścić meble dla dwojga dzieci. Doradzano mi na tym forum biel,lustra -byłam bardzo sceptyczna i okazuje się że warto się przełamać,i osobne przestrzenie-,szafy Pax (asia_p dzięki!), dzieciaki zachwycone więc ja tym bardziej. Poniżej zdjęcia jakby ktoś szukał inspira cji, zechciał ocenić lub skrytykować - dwoje dzieci, w różnym wieku, różnej płci, pokój o wymiarach 2,20x4 ,65, elementy niebieskiego (wiosenny deszczyk Śnieżki), i fioletowego (jesiennie wrzosowisko śnieżki) , baldachim nad łóżkiem na dzień składany, na noc rozkładany- daje poczucie bezpieczeństwa w spaniu na wysokości, baza pod antresolą-spełnia swoje zadanie. Przestrzen Mlodszej Przestrzeń Najmłodszego Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: po remoncie 06.05.14, 12:33 Bardzo mi sie podoba ta przestrzen pod lozkiem. W duzo sie mozna bawic - w dom w hotel w sklep Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: po remoncie 06.05.14, 12:46 Meble pewnie wymyśliłabym w zupełnie innym układzie, ale bardzo podoba mi się kolorystyka - jest świeżo i z oddechem. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: po remoncie 06.05.14, 12:57 Ja, niestety, jestem na nie. Tj, co mi sie podoba to kolorystyka (szkoda, że szafa nie jest biała), stonowana, dodająca przestrzeni, nie narzucająca się. Co mi się nie podoba, to ogólne wrażenie chaosu, jakie emanuje ze zdjęć. Rozplanowanie łóżek nienajlepsze, po co ta konstrukcja nad niskim łóżkiem? Niczemu nie służy, zagraca pokój. Za dużo różnych poziomów, dlaczego kolory na ścianach tak dziwnie nałożone, w łukach jakichś? Jesli chodzi o układ mebli w pomieszczeniu - wydaje mi się, ze można to było lepiej zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: po remoncie 06.05.14, 13:05 ja chciałam skomentowac. masz śliczne dzieci pokój jest OK, tylko nie widze tam fioletowego koloru ale moze ja slepa jestem. planujecie wykorzystać ściany? jakieś półki czy cos? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: po remoncie 06.05.14, 13:06 aaaa, juz znalazłam fiolet! a co to jest to takie drewniane pośrodku? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: po remoncie 06.05.14, 13:39 > a co to jest to takie drewniane pośrodku? też nad tym dumałam i wyszło mi, że to nie pośrodku jakaś drewniana dykta tylko szafa z lustrem w której niskie łózko się odbija Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: po remoncie 06.05.14, 13:50 Tez wydaje mi się ,ze to szafa z lusterkiem a łóżeczko z tą samą maskotką to odbicie w lustrze Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: po remoncie 06.05.14, 14:25 a no tak! się zlała szafa ze ścianą czyli jednak ślepa jestem, tylko w innym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: po remoncie 06.05.14, 15:19 aaaa, to szafa trzydrzwiowa-jedne drzwi to lustro Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: po remoncie 06.05.14, 15:18 dzięki hehe udały mi się to drewniane pośrodku-to może chodzi Ci o biurko, tam gdzie młody siedzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: po remoncie 06.05.14, 13:17 No i ok ,zapewne dopasowanie i umeblowanie wykonaliście najbardziej jak się dało praktyczne do pokoju dzieci, a maluch wygląda jak lalka posadzona na biurku,a tam synek siedzi?? Tlko tak się zastanawiam czy te przymocowane listewki drewniane nad łóżkami coś stylu łóżeczkowym, to była decyzja dzieci ,czy auto twórczość pomysłowa twojego męża? ciekawe, nigdy z tym się nie spotkałam Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: po remoncie 06.05.14, 13:42 Tlko tak się zastanawiam czy te przymocowane listewki drewniane nad łóżkami coś > stylu łóżeczkowym, to była decyzja dzieci ,czy auto twórczość pomysłowa twoje > go męża? ciekawe, nigdy z tym się nie spotkałam Laski przecież to kura-ją się stawia w obie strony jak maluch podrośnie obraca się i jest łóżkiem na antresolce z miejscem pod spodem: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80253809/ Mi się podoba ale mam nadzieje że na wizję lokalną się umówimy wkróce i bardziej obejrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: po remoncie 06.05.14, 13:49 "" Laski przecież to kura-ją się stawia w obie strony jak maluch podrośnie obraca > się i jest łóżkiem na antresolce z miejscem pod spodem:"""" a no faktycznie, dzięki słonko ,jakos o tej kurze () nie pomyślałam , tak na szybkiego oblukałam bez dopatrywania się szczegółów. Już teraz zajarzyłam i widzę jak wygląda pierwsze zdjęcie a odwrócone następne ,a to ten sam projekt Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: po remoncie 06.05.14, 14:26 no ja sie nie znam, u nas Ikei nie ma takie to przyjemne, przyszłościowe dość.. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: po remoncie 06.05.14, 15:21 Słonko- jestem gotowa i czekam jak sobie ustawiasz, wyjątkowo nie mam teraz zbyt dużo na głowie Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: po remoncie 06.05.14, 15:20 szamanta-te listewki to łóżko, dwufunkcyjne-może być postawione jako antresola z bazą na dole albo właśnie jako łóżko niskie- listewki są na górze. Gdy synek będzie starszy odwrócimy-i będzie spał na górze a na dole będzie przestrzeń do zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: po remoncie 06.05.14, 14:08 Bardzo fajny pokój!!! I jak dla mnie najważniejsze,że każdy ma swoją przestrzeń, super Odpowiedz Link Zgłoś
monique_alt Re: po remoncie 06.05.14, 14:22 Jest ładnie ale niestety chaotycznie. Nieładnie pomalowane ściany tj kolory ok, ale po prostu pomalowałabym dwie sąsiednie ściany na te kolory a nie takie dziwne łuki. Ustawienie mebli nie jest najszczęśliwsze, ale pokój jest mały i trudno w nim coś więcj zrobić. A nie dałoby się przestawić biurka na drugą scianę tam gdzie szafy, zamiast tej szafy z lustrem? Córka miałaby bardziej wydzieloną swoją strefę, bo teraz ma biurko zaraz koło łóżka brata. Zastanawia mnie w tym pokoju jedna rzecz. Naprawdę dwójka dzieci w tym wieku potrzebuje 240 cm szaf wysokich do sufitu? Może warto zrobić przegląd zabawek i ciuchów i trochę powyrzucać? I okazałoby się że mieszczą się do dwóch szaf zamiast czterech? Odpowiedz Link Zgłoś
monique_alt Re: po remoncie 06.05.14, 14:27 I szkoda że nie kupiliście młodemu mniejszego niskiego łózka zamiast KURY - choćbu ikeowy SUNDVIK, teraz byłoby długie na 130 cm z czasem nawet do 200 cm możńa rosunąć. Pokój zyskałby trochę oddechu. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: po remoncie 06.05.14, 14:41 Pokój bardzo zyskał, dzieki kolorystyce, dzieki temu, że jasne meble, jest świeżo i ładnie ale dałabym mniejszą szafę i być moze wtedy udałoby się inaczej rozmieścić meble Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: po remoncie 06.05.14, 15:30 Nie znalazłam informacji, że łóżeczko Sundvik zwiększa długość do 2 m, dasz linka ? (z ciekawości bo i tak już nie zmienię sytuacji, łóżko za 2 lata obrócimy i syn będzie miał na dole bazę) Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: po remoncie 06.05.14, 15:27 Niestety nie ma takiej możliwości bo zawsze coś będzie koło mebla siostry/brata- po prostu pokój ma tak beznadziejne wymiary Co do szaf-rzeczy nie ma aż tyle, zabawki są już po przeglądzie- oddałam 3 kartony , kilka reklamówek wyrzuciłam, posegregowałam książki i część wyrzuciłam a część poszła do piwnicy na wieczny spoczynek. Syn ma w szafie ma 6 półek ok 30 cm i jedną na dole z koszykiem. Są tu ubrania letnie, zimowe, bielizna, pieluchy, kombinezony-serio to dużo ?Hm, nigdy tak nie myślałam. Córka ma tyle samo miejsca na ubrania bo w szerokiej części są ubrania wiszące-sukienki, spódniczki oraz moje i M kurtki a także ubrania syna, czekające aż on urośnie (na najbliższe 2 lata) Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: po remoncie 06.05.14, 16:13 Pokoj zachęcający do zabawy i na pewno dzieci mogą rozwijać kreatywność. Funkcjonalny i taki rześki A dzieci masz cudne! Odpowiedz Link Zgłoś
monique_alt Re: po remoncie 06.05.14, 16:35 Sundwik: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S99027307/ Jeżeli w tej szafie wiszą też wasze kurtki to chyba kombinowałabym o ile się da żeby chociaż jeden (a w idealnej sytuacji dwa) z tych segmentów wyprowadzić do innego pokoju. Tutaj naprawde jest ciasno. Może spróbujcie jeszcze pojeździć meblami po pokoju - na poczatek może tylko po kartce wyciętymi kartonikami Wydaje mi się że dałoby się znaleźć bardziej optymalne ustawienie mebli - to okno zastawione przez wysoką KURE źle wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: po remoncie 06.05.14, 19:14 A faktycznie jest takie-tyle że pewnie i tak byśmy się nie zdecydowali żeby nie psuć kompozycji, która za 2 -3 lata się przyda i przestrzeń będzie wykorzystana Wiesz, dzięki ale ja nie szukam rad - nam nie jest ciasno , nam jest tak jak teraz optymalnie-aczkolwiek rozumiem, że Ty wolałabyś inaczej Odpowiedz Link Zgłoś