Dodaj do ulubionych

Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa zle?

25.01.14, 13:13
Zna sie ktos? Wy czego unikacie? Czytacie w ogole etykiety? Da sie w ogole kupowac zdrowe produkty w naszych marketach? No i jak w temacie - czy wszystkie E sa zle i niezdrowe?

Mnie one odstraszaja ale przyznaje ze sie na tym nie znam i pewnie robie tak ze jak nie kupie jakiegos prduktu ze wzgledu na wystepowanie jakiegos rodzaju E to pewnie kupuje inny w ktorym to cos wystepuje ale pod inna nazwa.

Jak Wy do tego podchodzicie?
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 13:31
      Nie, nie wszystkie dodatki do żywności są szkodliwe. Skrótami E-XXX bywają też oznaczane takie substancje jak barwniki pochodzenia naturalnego (beta-karoten, chlorofil, karmel), regulatory kwasowości, które nie są szkodliwe (kwas askrobinowy, kwas cytryniwy czy kwas mlekowy), naturalne substancje zagęszczające (np. skrobia). Niekoniecznie są one dodatkiem pożądanym w jakimś produkcie, można przyjąć że w jakiś sposób go "fałszują", ale raczej nie są szkodliwe.

Tu masz artykuł: m.zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,131825,12234421,_E__nie_musi_szkodzic__Wybrane_substancje_dodatkowe.html

A tu listę skrotów z nazwami substancji - pl.m.wikipedia.org/wiki/Lista_chemicznych_dodatk%C3%B3w_do_%C5%BCywno%C5%9Bci
      • snowdust Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 16:40
        Fajne, dzieki!
    • run_away83 Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 13:35
      Ahha, a jak masz iphonea albo smartfona z androidem to wyszukaj sobie na google play albo appstore aplikację, która ma listę kodów z nazwami i własciwosciami dodatków spożywczych - na zakupy jak znalazł. Wyszukaj "E-codes" albo "food additives", jest takich aplikacji sporo.
    • loola_kr Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 13:47
      nie czytam w ogóle, generalnie staram się nie kupowac produktów, które mają więcej niż 5 składników.
    • mvszka Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 16:50
      wyguglować się da wszystkie E i czym są dla organizmu/żywności
      ale glutaminian sodu może być ukryty pod nazwą wyrazową
      ja czytam wszystkie etykiety, i czasem żałuję, że wiem co tyle lat w siebie pakowałam
    • dziennik-niecodziennik Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 17:18
      nie wszystkie E są "złe" - witamina c tez jest ktorymś tam E.
      poczytaj sobie co sie kryje pod różnymi E, zdecyduj co Ci sie nie podoba i rób selekcję pod tym kątem.
      ja wiem czego nie chcę, wiem jakie to ma symbole i tego sie trzymam. acz nie sztywno, czasem i odpuszcze. ogólnie nie lubię jak coś ma wiecej E niż innej tresci.
      • olewka100procent Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 19:45
        wszystkie e zaczynajace sie na 200 to konserwanty z tego co wiem. Szkodliwe są utwardzone tłuszcze, unikam jak ognia , mogą być w ciastkach, margarynach, serkach topionych, batonach. Zawsze czytam etykiety, a jakie było moje zdziwienie jak ujrzałam na etykiecie mentosów - tłuszcz utwardzony ! nie kupuje gó..na już
    • paskudek1 a'propos E :) 25.01.14, 19:53
      tak mi się przypomnialo z czasów studenckich - siedzimy sobie przed zajęciami w holu budynku, ja ze dwie koleżanki i jeden kolega znany z ciętego języka, już nie pamiętam co kolega miał w ręku tzn jaki produkt ale czytał etykietę... no i wymienia; to, to i to no i witamina E.... my zkumpelami skonsternowane bo produkt jednak z takich sztuczniejszych (jakis napój czy batonik) i pytamy "jaka witamina E?" na co kolega (przyznaję że numerki podaję na "palę" bo teraz nie pamiętam dokladnie) ' nooo E 459, E 304, E 320" od tamtej pory WSZYSTKIE tego typu E mają u nas status "witaminy E" smile
    • b.bujak Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 22:35
      zanim się do końca zafiksujesz rzuć okiem na to:
      wyborcza.pl/1,75476,15336696,Myslisz__ze_w_twoim_jedzeniu_nie_ma_chemii_.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
      • dziennik-niecodziennik Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 22:41
        fajne to, nie? smile
        ciekawe ile - tak procentowo - osób nie jest świadomych że banan nie składa sie z banana, a z mnóstwa związków chemicznych...
        • b.bujak Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 23:15
          dziennik-niecodziennik napisała:

> fajne to, nie? smile

na mnie to nie robi wrażenia, bo jestem po studiach chemicznych...
          ale spotykam się często z histerycznymi reakcjami na nazwy związków chemicznych, cokolwiek by nie znaczyły...
          ponadto obserwuję medialną manipulację niektórymi substancjami, gdzie użycie słowa- klucza robi ludziom sieczkę z mózgu a celem nadrzędnym jest przepychanka pomiędzy producentami i zdobycie klienta, który wybierze to, co "lepsze" - przykłady: bisfenol A, parabeny... przylepienie etykietki "BPA free", "bez konserwantów" gwarantuje sprzedaż, ale czy gwarantuje bezpieczeństwo użytkownikowi ???
      • snowdust Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 22:47
        Daje do myslenia smile
        • eliza_b Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 23:01
          Wszelkie E mnie odstraszaja. Zwracam uwage na sklad. Choc zdaje sobie sprawe,ze nie da sie calkoem z chemii zrezygnowac.
          Myk,o ktorym dowiedzialam sie calkiem niedawno to maczka chleba swietojanskiego-to tez rodzaj E zawarte w smietanie piatnica. Przyznam,ze pieknie nazwane.
    • snowdust Re: Czego unikac na etykiecie? Czy wszystkie E sa 25.01.14, 23:36
      Wlasnie na wp, moze nie jakies bardzo odkrywcze ale zwiazane z tematem:

fitness.wp.pl/zdrowie/aktualnosci/art1056,problem-zywnosci-wysoko-przetworzonej.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka