Dodaj do ulubionych

sprzedaż nieruchomosci

07.02.14, 11:17
chcemy sprzedac działkę budowlaną i mieszkanie.
Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać, jak ustalic cenę.
Czy przy sprzedaży korzystacie z usług posredników? byłyscie zadowolone?
czytam różne opinie na ten temat i mam mętlik w głowie.
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: sprzedaż nieruchomosci 07.02.14, 11:34
      Cena - albo rzeczoznawca, albo zwyczajnie przejrzeć ogłoszenia w waszej okolicy i spróbować wycenić na ich podstawie szukając podobnych nieruchomości (patrząc na rozmiar, stan, lokalizację).

Sprzedaż - parę lat temu sprzedawaliśmy mieszkanie. Sami. Kolejne kupiliśmy również bez pośrednika. Jakoś nie mogę się przemóc do korzystania z usług pośrednika - raz, że są bardzo nierzetelni, bo żadne prawo nie zobowiązuje ich do szczerości, dwa, że kombinują jak konie próbując manipulować ludźmi, trzy - biorą za to wszystko spore pieniądze. Nasze mieszkanie wystawiliśmy na sprzedaż na lokalnych portalach z ogłoszeniami. Sprzedało się w ciągu kilku tygodni, za normalną cenę. Na agencję zdecydowałabym się tylko wtedy, gdybym nie mogła być sama na miejscu w tym czasie.
      • fikus_na Re: sprzedaż nieruchomosci 07.02.14, 11:46
        Sprzedając wystawialiśmy i bezpośrednio i zgadzaliśmy się na udział pośrednika (który sam przyszedł i nie brał od nas prowizji). Pomimo licznych bezpośrednich ogłoszeń 2x skończyło się właśnie na sprzedaży przez agencję z inicjatywy kupującego, który z usług danej agencji korzystał. Może znaczenie miało to, że w obu przypadkach cena była wysoka jak na mieszkanie o danym standardzie w danej lokalizacji.
    • slonko1335 Re: sprzedaż nieruchomosci 07.02.14, 12:03
      Sprzedawaliśmy niedawno dwa mieszkania bez pośredników. Ceny posprawdzaliśmy w okolicy i daliśmy na początek nieco zawyżone-jedno mieszkanie poszło po tej zawyżonej z drugiego musieliśmy spuścić w trakcie. Wychodziliśmy z założenia, że sprzedając po tej samej cenie co inni ale bez pośrednika oferta będzie korzystniejsza lub też zarobimy więcej niż Ci korzystający....
    • marzeka1 Re: sprzedaż nieruchomosci 07.02.14, 12:27
      Sprzedawałam 2 mieszkanie: najpierw przejrzałam oferty podobne, potem dawałam trochę niższą cenę (bo zależało nam na szybkiej w miarę sprzedaży). Ogłoszenia dawałam w różnych miejscach: gazeta lokalna, net, telegazeta. Ostatnie mieszkanie sprzedało się po ogłoszeniu w necie na darmowym portalu miejskich ogłoszeń.
      • onewoman Re: sprzedaż nieruchomosci 07.02.14, 14:09
        z mieszkaniem myslę że nie będzie aż takiego problemu, gorzej z działką, kupiona ponad 2 lata temu trochę po znajomosci i nie wiem na ile wycenić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka