Dodaj do ulubionych

Dziewczynki i chlopcy

18.02.14, 15:36
Pozyczone z malego dziecka
"Bardzo dużo ma, generalnie dziewczynki są około 9 miesięcy "do przodu" niemal we wszystkim (poza gotowością intelektualną, tu różnic między płciami nie ma znaczących). Motoryka mała, gotowość emocjonalna, społeczna. Wystarczy poczytać badania.

Ale ja się nie odnosiłam do badań, tylko do doświadczenia empirycznego z naszej klasy. Aż do zebrania semestralnego pani podkreślała duże różnice między dziewczynkami a większością chłopców. Chłopcy potrzebowali około 5 miesięcy, żeby jako grupa "dorosnąć" do szkoły, dziewczynki niemal na wejściu były gotowe. "
Widzicie taka prawidlowosc? 9 ms to sporo... W jakim wieku ta roznica zaczyna wychodzic?
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Dziewczynki i chlopcy 18.02.14, 15:42

Nie,motoryka mala mego syna jest o niebo lepsza niz dziewczynek w jego grupie wiekowej.To samo z gotowoscia emocjonalna i spoleczna.
      Wszystko zalezy Od dziecka.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
      • kanna Re: Dziewczynki i chlopcy 18.02.14, 15:51
        Dziewczynki - jeśli mówimy o początku szkoły - statystycznie są lepsze w pracach manualnych i zdecydowanie lepsze maja umiejętności społeczne/emocjonalne.
        Chłopcy są lepsi w sportach i matematyce.

Potem różnice się pogłębiają - w takiej 4 klasie, dziewczyny są emocjonalnie i społecznie bardzo do przodu ( chłopaki to dziecuchy), natomiast w matematyce ( zdolności myślenia logicznego) chłopaki strzelają jeszcze bardziej do przodu.

Statystycznie, oczywiście. Dziecko każdej forumki może mieć inaczej wink
        • ichi51e Re: Dziewczynki i chlopcy 18.02.14, 15:56
          Hmm viekawe czy to wrodzone czy wyuczone w sumie...
          • kanna Re: Dziewczynki i chlopcy 18.02.14, 16:18
            Trochę wrodzone, trochę wyuczone.

Dziewczynki bardziej zwracają uwagę na relacje (od małego), ale tez się więcej z nimi na ten temat rozmawia (bo się tym interesują i dopytują). Więc się robią jeszcze bardziej sprawne.
    • aquella Re: Dziewczynki i chlopcy 18.02.14, 15:59
      mój syn jest wyjątkowo uzdolniony plastycznie, twórcze mocno dziecko
      ale z pisaniem i liczeniem troszkę do tyłu , nie wiem czy się zrówna - bo ogólnie nie lubi szkoły sad

gdy miał 1,5 roku widać było też dobrze rozwiniętą motorykę ale był niemową zwłaszcza przy koleżance, która w tym wieku śpiewała sobie swobodnie : zuzia lalka nieduża .... !!! uwierzyć nie mogłam

• nitka111 Re: Dziewczynki i chlopcy 18.02.14, 18:35
      Biorąc pod uwagę te kryteria mam w domu dwie dziewczynki, ciekawe czy moje dzieci się ucieszą jak im to powiem big_grin
      Obaj od zawsze bardzo empatyczni zwracający uwagę na relację międzyludzkie, na cudzą krzywdę, dojrzali społecznie i emocjonalnie, obaj zaczęli mówić pełnymi zdaniami w wieku ok. 20 miesięcy, mają świetną pamięć.
      ponadto:
      starszy - typowy humanista, myślenie logiczne nie jest jego mocną stroną, wzrokowiec, z wysoko rozwiniętą pamięcią "przyczynowo - skutkową
      młodszy - z jednej strony bardzo twórczy (sam pisze opowiadania, wymyśla gry planszowe, itp.), a drugiej tak samo mocno rozwinięte myślenie logiczne, świetny z matematyki
    • moofka Re: Dziewczynki i chlopcy 18.02.14, 18:51
      a czemu akurat 9 miesiecy?
      nawet wsrod rowiesnikow rozpoczynajacych nauke w 1 klasie roznice w rozwoju roznych funkcji i zdolnosci wynosi 2-3 lata
      dlatego te pierwsze lata sa takie trudne bo sluza 'wyrownywaniu' poziomu
      zdolne dzieci na tym traca i sie nudza
      tym mniej zdolnym moze byc trudniej dociagnac
      co do zdolnosci dziewczynek i chlopcow
      inaczej sie rozwijaja
      zwlaszcza w trakcie i po skoku rozwojowym szesciolatka
      przy duzym uproszczeniu, ze dziewczynki sa lewo a chlopcy prawopolkulowi
      polska edukacja jest bardzo lewopolkulowa i do takich zdolnosci sie odwoluje takie ksztalci i stymuluje
      dlatego dziewczynki na pierwszych etapach edukacji wydaja sie przodowac
      tylko ze pozniej te grzeczne prymuski z podstawowek koncza co najwyzej jako rzetelne referentki w powiatowym mopsie
      a ci nieznosni chlopcy sa menedzerami, wlascicielami wlasnych firm albo naukowcami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka