Dodaj do ulubionych

"restauracja" pakistańska w Łodzi

12.07.04, 14:19
gdzies w okolicach wyjazdu na Pabianice mamy w pięknym mieście Łodzi ;)
wspaniałą restauracyjkę, w której podaje się dania pakistańskie i indyjskie!
nie wiem dokładnie na jakiej mieści się ulicy, bo dostałam pudła z
szaszłykami i ryżem od znajomych znajomych, ale jedzonko było wspaniałe!
wiecie jaka to ulica i jak tam dojechać? aha podobno w Polsce są tylko 2
restauracje pakistańskie...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ecik Re: "restauracja" pakistańska w Łodzi IP: *.innsoft.com.pl 12.07.04, 16:16
      ooo - to ja bym chciała wiedzieć gdzie jest ta druga. swojego czasu miałam
      kontakt z pakistańczykami i zostały mi dokładnie 2 przepisy - na ryż i na
      kurczaka. a oni tak wspaniale gotują. proszę o info, gdyby ktoś namierzył tę
      drugą ...
      • Gość: iwu Re: "restauracja" pakistańska w Łodzi IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 12.07.04, 16:24
        Ecik, czy możesz podać te przepisy? Czuję, że to coś dobrego.
        • Gość: ecik Re: "restauracja" pakistańska w Łodzi IP: *.innsoft.com.pl 13.07.04, 16:21
          oczywiście - postaram się je przeklepać jutro, ok ?
        • Gość: ecik przepisy pakistańskie IP: *.innsoft.com.pl 15.07.04, 08:28
          KURCZAK PO PAKISTAŃSKU
          1,5 kg kurczaka, cebula, olej, 2 łyżeczki przeciśniętego czosnku, 1 łyżeczka
          imbiru, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka pieprzu mielonego z mielonymi
          goździkami, 1 łyżeczka garam masali, szczypta kurkumy (szafrany indyjskiego),
          sól, 0,25 kg pokrojonych pomidorów bez skórki.

Na gorący olej wsypać cebulę, zrumienić na złoty kolor, do tego wrzucić
          kurczaka pokrojonego na małe kawałki (ja używam mniejszych ilości kurczaka, a
          najlepsze są podudzia), gotować 10-15 minut. Potem dodać resztę składników i
          dusić do miękkości ok. 30 minut, gdy jest twardy - dodać szklankę wody i dusić
          do miękkości.

RYŻ PO PAKISTAŃSKU
          łyżka oleju, szczypta kminku, kilkanaście ziaren pieprzu, szczypta gałki
          muszkatołowej, cynamon w pałce, trzy goździki, cebula, ryż (najlepiej Doris -
          taki w kg paczkach - jest odpowiednio długi).
          Ryż - zmierzyć objętość i namoczyć na 1/2 godziny w zimnej wodzie.
          Rozgrzać olej, dodać cebulę --> mocno zrumienić, żeby była czarna; dodać
          przyprawy. Gdy to się zagotuje, to dodać 1,5 raza tyle wody co suchego ryżu,
          posolić. Gdy to sie zagotuje, to dodać ryż i mieszać chwilę, potem przykryć i
          na małym gazie 20-30 minut. Nie mieszać !!!

SMACZNEGo

PS. najlepiej przygotowywać równocześnie obie rzeczy. Podawać ryż na talerzu, a
          na to - kurczak i polać sosem od kuraka ...

spróbuj - ciekawa jestem Twojej opinii ...
          • Gość: iwu Re: przepisy pakistańskie IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 15.07.04, 11:19
            Wielkie dzięki, Eciku, kurczak to wdzięczny materiał do eksperymentów, nie
            omieszkam spróbować.
    • Gość: lilka Re: "restauracja" pakistańska w Łodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.04, 18:39
      o pakistańskiej restauracji w Łodzi niestety nie słyszałam :(
      • Gość: saint-agnes Re: "restauracja" pakistańska w Łodzi IP: 212.191.130.* 13.07.04, 15:36
        restauracja to może zbyt szumnie powiedziane. to taki lokalik, niezbyt ładny
        ale jedzenie pyszne. Prowadzi go Pakistańczyk, który ożenił się z pewna Polka i
        razem tam gotują. Pysznie gotują tylko niestety ostatnio nienajtaniej. A mieści
        się ten lokal na ulicy chocianowickiej (dość daleko od pabianickiej)i
        rzeczywiście droga ta prowadzi do pabianic. polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka