ptakun 16.08.04, 23:29 Drogie mamy! Czy słyszałyście o Adopcji Serca? Chodzi o afrykańskie dzieci. Chcialabym pogadać z kimś, kto w tę akcję już jest zaangażowany. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaestery Re: Adopcja Serca! Kto słyszał? 17.08.04, 07:53 hej ja syszalam niestety nie jestem w to zaangazowana ale wiem mniej wiecej jak to dziala....chyba 10 dolarow miesiecznie sie placi a siostry zakonne przysylaja ci fotografie ,dziecko list pisze do ciebie,masz staly z nim kontakt pieniadze sa przeznaczone na jego nauke jezeli sie nie myle...jezeli bedziesz miala dokladny namiar prosze o przeslanie kontaktu dzieki monika Odpowiedz Link Zgłoś
8listopada Adopcja Serca! 17.08.04, 10:07 Jestem zaangażowana w tą misję od 2. lat. Prowadzę szkolną grupę wolontariuszy i adoptowaliśmy 12-to letnią dziewczynkę z Burkina Faso. Co chciałabyś wiedzieć o tej akcji? Karolina A oto moja Patrysia Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka-i-oskar Re: Adopcja Serca! Kto słyszał? 17.08.04, 12:05 hej. Ja również chciałabym dowiedzieć się czegoś o tej akcji np jak adoptować takie dziecko? Mieszkam w Poznaniu.Podajcie jakieś namiary.Aga Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Adopcja Serca! Kto słyszał? 17.08.04, 17:12 Próbowaliśmy z mężem podejść do tematu kilkakrotnie. Reakcja rodziny, presja otoczenia spowodowały, że poddaliśmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
8listopada Re: Adopcja Serca! Kto słyszał? 17.08.04, 20:32 Dziewczyny obiecuję, że jutro podam namiary i wszystko napiszę. Dziś niebardzo mam czas. Pozdrawiam. Karolina A oto moja Patrysia Odpowiedz Link Zgłoś
8listopada Re: Adopcja Serca! 18.08.04, 09:07 Adopcją serca w której udział biorę zajmują się Redemptoryści z Warszawy. Adres do nich to ul. Karolkowa 49 ( tam kieruje się zgłoszenia). Tel.603-785-414. Inny adres to ul. Piesza 1 a tel. 636-95-54. Mają też swoją stronę , ale jest w przebudowie. www. burkinafaso.home.pl Dziecko można zaadoptować na dowolny okres czasu (zdjęcie przesyłają tylko od 3 lat) Może to być uczeń podstawówki lub gimnazjum( wiek jednak nie odpowiada dokładnie klasom tak jak u nas - Pascaline miała 11 lat i chodziła do 3 klasy gdy ją adopowaliśmy). Są trzy możliwości finansowania: 1. wyżywienie na 10 m-cy 2. opłata nauki 3. opłata przyborów szkolnych i in. Można opłacać 1., 1. i 2., albo wszystkie 3. My wpłacamy 360 zł rocznie . Wyobrażcie sobie, że opłacamy wszystko na cały rok to chyba nie jest dużo. Utrzymanie ucznia gimnazjum jest nieco większe 3 punkty razem to 480 złotych. Do dziecka można wysyłać też paczki i listy( w języku francuskim lub polskim) Gdy ktoś się zdecyduje na adopcje dostaje bardzo dokładne informacje. Jeśli macie jakieś pytania to proszę o konkrety, bo teraz do głowy przyszło mi tyle. Albo dzwońcie bezpośrednio do Redemptorystów. Znalazłam jeszcze e-mail burkinafaso@home.pl Pozdrawiam Karolina A oto moja Patrysia Można Odpowiedz Link Zgłoś
waldus5 Re: Adopcja Serca! 18.08.04, 12:59 Podobny program prowadzą Salezjanie. Szczegóły na: www.adopcja.salezjanie.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
anet22 Re: Adopcja Serca! Kto słyszał? 18.08.04, 20:08 My 3 lata temu zaadoptowaliśmy małego Ellego. Co miesiąc przesyłamy na jego utrzymanie 15$. Tak mało wystarczy aby uratować 1 człowieka... Zaadoptowaliśmy go gdy miał 3 latka i zamierzamy go utrzymywać do ukończenia przez niego 18-stu lat, a może i dłużej, jeśli będzie chciał się nadal uczyć. Ktoś pisał o kłopocie z rodziną, która skrytykowała pomysł na zaadoptowanie dziecka. Też tak miałam, dlatego nikt o tym nie wie - Wy jesteście pierwsze. Mam więc nadzieję, ze mój post przyczyni się do tego, ze ktoś zechce uratować jedno istnienie na ziemi. Widać, ze adopcją serca zajmuje się wiele ruchów. My zaadoptowaliśmy Ellego poprzez ruch Maitri. Polecam: maitri.diecezja.gda.pl/gazetka/pomoc/index.htm Pozdrawiam Anet Odpowiedz Link Zgłoś