Dodaj do ulubionych

Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dzieci?

20.02.14, 10:17
Gdzie polecacie? Odpada Majorka bo bylismy 2 razy (Malata, Gran Canaria tez). Egipt tez odpada.

Myslelismy o kwietniu ale o tej porze trzeba byloby chyba gdzies dalej, bardziej egzotycznie a z nasza dwojka nie bardzo mi sie to usmiecha.

Z Waszych doswiadczen - kiedy najlepiej (i gdzie) tak zeby dzieci swobodnie mogly bawic sie w wodzie, cieple noce ale nie jakis dziki upal.

A moze macie jakies sprawdzone hotele godne polecenia? Raczej niezbyt kameralne, w ktorych malo sie dzieje. Takie rodzinne, z animacjami, z placem zabaw, basenem dla dzieci, itp.

Pewnie temat walkowany nie raz ale moze ktos na swiezo cos fajnego podopowie. A poza tym sezon wakacyjny sie zbliza to pewnie nie tylko ja skorzystam z takiego watku. Dzieki smile
Obserwuj wątek
    • snowdust Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 10:31
      A i jeszcze jedno pytanie - jak rezerwujecie wczasy? Nie bardzo mam "doswiadczenie" w wyjazdach z PL. Do tej pory rezerwowalismy hotele i loty na wlasna reke. Jak wg Was wychodzi korzystniej? Z biurem podrozy, takie gotowe pakiety przez internet czy na wlasna reke?
      • mayaalex Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 10:47
        W PL na pewno taniej na wlasna reke. Mozesz sprobowac z niemieckimi biurami podrozy, ale wtedy trzeba jakos do berlina czy Frankfurtu sie dostac. Czasami pakiety internetowe sa fajne ale czesto maja dobre ceny na konkretne daty i np musisz wyleciec i wrocic w srode (a Tobie bardziej pasuje powiedzmy od soboty do soboty).
        • snowdust Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 11:11
          > W PL na pewno taniej na wlasna reke.

O to jestem zaskoczona. Myslalam ze dlatego tak duzo osob z PL jezdzi z biurami podrozy, ze wychodzi to taniej niz organizowanie samemu.
          • melancho_lia Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 12:52
            Prędzej z lenistwa.
          • elastini Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 17:41
            snowdust napisała:

> O to jestem zaskoczona. Myslalam ze dlatego tak duzo osob z PL jezdzi z biurami
            > podrozy, ze wychodzi to taniej niz organizowanie samemu.

Według mnie jest taniej z biurami, chyba że ktoś ma możliwość polowania za jakieś super promocje lotnicze ale dużo ludzi planuje urlop z wyprzedzeniem, więc trudno żeby im się to akurat w czasie zgrało.
          • mayaalex Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 17:53
            Porownywalam kilka razy nasze wakacje z oferta biur podrozy - im drozsza calosc, tym wieksza roznica. Egzotyczne kierunki nawet dwa razy drozej (!) ale moze przy tanszych i popularnych kierunkach jest inaczej (mam meza Turka wiec do Turcji jezdzimy do rodziny i nie musze szukac all inclusive bo mam all inclusive w wykonaniu tesciowej wink
    • melancho_lia Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 10:35
      Bułgaria?
      My byliśmy dwa razy w Złotych piaskach- wprawdzie w lipcu. Było super, ciepłe morze, czysta plaża, fajne jedzonko. Ja polecam.
      • ewul100 Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 10:54

Tez polecam Bulgarie, ale raczej w terminie lipiec-sierpien. W kwietniu moze byc zimno.
        • snowdust Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 11:12
          No wlasnie juz chyba zrezygnowalam z tego kwietnia. Juz mielismy te watpliwa przyjemnosc nie trafic w pogode na wakacjach i chyba nie chce ryzykowac.
      • snowdust Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 11:08
        O Bulgarii nie pomyslalam. Byly jakies minusy?
        • melancho_lia Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 12:43
          Za pierwszym razem nie, za drugim- 12 godzinne opóźnienie samolotu przy wylocie co przy dwójce małych dzieci było trudnym doświadczeniem.
          Hotele w których mieszkaliśmy były bardzo fajne, z miłą obsługą, czyściutkie. W Złotych piaskach (właściwie obok) jest ekstra park wodny:
          www.aquapolis.net/
          spędziliśmy tam z dzieciakami 9 godzin jednego dnia i jeszcze nie miały dosyć.
    • mayaalex Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 10:43
      W kwietniu Jordania (Aqaba nad morzem, mozna zrobic jednodniowa wycieczke do Petry), Maroko, Tunezja. Bedzie cieplo ale nie superupalnie.
      W maju to juz Turcja i Cypr.
      • snowdust Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 10:51
        Jordania to jednak troche zbyt egzotycznie z malym dzieckiem. Pewnie byloby ok ale nie chce sie stresowac. W Maroko bardzo mi sie podobalo. Ale to byla wycieczka bez dzieci. Cypr rozwaze na pewno.
    • joanna_poz Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 10:43
      w maju czy czerwcu jest ciepło, ale bez dzikich upałów, w Turcji.
      3 godziny lotu, hotele z bardzo dobrą infrastrukturą dla rodzin z dziećmi.
      my bylismy z synem chyba 5 razy, zawsze wracalismy zadowolenia, w czasach, kiedy był w przedszolu latalismy wlasnie w maju-czerwcu, przed wakacjami szkolnymi.
      • snowdust Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 11:07
        No wlasnie chyba bedziemy musieli przesunac na maj albo czerwiec bo jednak kwietniowa pogoda troche ogranicza wybor miejsc.
    • love_stasinek Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 11:15
      wyspy greckie, koniecznie hotel przy plaży z atrakcjami dla dzieci (brodziki, plac zabaw, sala zabaw). Ty leżysz na leżaku a dzieci pluskają się w basenie, grzebią w piasku albo szaleją na placu zabaw
    • sueellen Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 11:19
      Nie będę oryginalna. Hiszpania - Costa Del Sol, w kwietniu ciepło, na tyle ze można iść na plażę, ale przyjemna bryza, sporo atrakcji (delfinaria, oceanaria, motylearnie, zabytki z wpływamy arabskimi, wesołe miasteczka, plaże, baseny, zjeżdżalnie, piękne parki) i przyjazne dzieciom knajpki i reastauracje. Poza tym jeśli trafisz w kwietniu w Wielkanoc (Semana Santa) masz szanse zobaczyc uliczne procesje - zapierają dech.
      • sueellen Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 11:30
        zapomniałam o rewelacyjnym zoo w Fuengiroli (małym, ale naprawde pięknym). Hiszpanie sa świetni jeśli chodzi o architekturę krajobrazu.
        • ceide.fields Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 12:49
          Costa del Sol to turystyczny kombinat zatłoczony, głośny, a w sezonie drogi.

Po sąsiedzku jest przepiękna Costa Tropical.

A z tą ;architekturą krajobrazu" w regionach turystycznych to już pojechałaś big_grin
          • sueellen Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 17:34
            Mowa o kwietniu!
    • lewapinger Grecja, wyspy greckie 20.02.14, 12:19
      wczoraj było tam 27 na plusie.

Osobiście polecam Rodos lub Kretę a z Krety cuuudowna wycieczka na boskie Santorini smile
      W zeszłym roku w kwietniu byłam na Rodos, temperatura 36 stopni ale w oda w basenie jeszcze zimna, dlatego jeżeli hotel to z podgrzewanym basenem dla dzieci.

Bilety mozna kupić juz dziś po około 360 zł w dwie strony a apartament około 800 na tydzień.
      Wychodzi taniej jeżeli duzo wcześniej rezerwujesz.
    • sabek81 Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 12:33
      My w tamtym roku we wrzesniu bylismy na greckiej wyspie kefalonia, polecam spokojnie nie tak tloczno, jeszcze malo popularna wyspa , hotel fajny z animacjami dla dzieci, tylko plaza waska ale za to plytko i piaszczyscie ale to nam nie przeszkadzalo nie bylo tloku, w tym roku ze wzgledu na to ze corka idzie do szkoly lecimy pod koniec maja na krete wschodnia tez do kameralnego hotelu a nie typowego molocha, bylismy i lecimy z grecosa.
    • maadzik3 Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 12:39
      W kwietniu Izrael, latem może Sycylia/ Grecja/ Bułgaria. Zależy co lubice(kąpiele? zwiedzanie? jeżdżenie? pobytowo?). Zawsze organizujemy na własną łapkę, taniej I bardziej pod nasz gust (każdy wie dokładnie co chciałby robić, jak spędzać czas, co uwielbia, co toleruje a czego nie)
    • aga_wer Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 13:41
      W jakim wieku te dzieci?
      My w tamtym roku bylismy na Krecie w tym hotelu.Hotel zawsze wybieram pod dzieci.Wzięłam go bo jest tam w małym basenie statek ze zjeżdżalniami dla dzieci, plaża piaszczysta przy hotelu, leżaki i parasole bezpłatne bo to plaża hotelowa.Miasteczko malutkie ale blisko do Heraklionu,lotniska, Cretaquarium, obok jest Dinosauria itp.
      Bylismy też na Rodos w tym.Zalety to bliskosc lotniska, bliskość starego miasta Rodos, za hotelem plac zabaw dla dzieci,przy hotelu zatrzymuje się kolejka dla zwiedzania miasta. Wady plaża żwirowo-kamienista (kamienie przy brzegu)
      • ceide.fields Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 13:54
        Bliskość lotniska? Rodos jest na tyle mała wyspą, że wszędzie się jedzie max. godzinę. Bliskość lotniska jest generalnie wadą, np. na Kos Kardamena i Mastichari leżą na ścieżce podejścia/lądowania, więc nad głowami plażowiczów co chwila coś huczy.

Wracjąc do Rodos, najładniejsze piaszczyste plaże są na południu w wschodzie, np. w okolicach Lindos czy Prasonissi.
        • aga_wer Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 14:04
          Bliskość lotniska?

Mam dziecko rzygające jak kot przy dłuższych trasachtongue_out Tak,bliskość lotniska to dla mnie priorytet w takim przypadku.I wyobraź sobie,że zrozumiem jeśli dla innych będzie minusem wink
          • ceide.fields Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 14:09
            Na to rzyga też pewnie i w samolocie.

na jedno więc wychodzi big_grin

Kupuj Locomotiv smile
            • aga_wer Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 14:39
              Dziękuję za dobre rady smile
              W samolocie na kilka przelotów rzygala raz także z tym problemów nie mamy.Z jazdą autokarem i samochodem jest problem.
              Tyle w tym temacie
    • gojdap Re: Wakacje, cieple (a nawet troche gorace), 2 dz 20.02.14, 14:22
      Ja lubię wyspy greckie.
      Hotel blisko plaży, z basenami, dzięki czemu i dziecko i dorosły znajdzie coś dla siebie.
      Rok temu byliśmy na Kosie, nieopodal Kardameny ( żadnego hałasu samolotu nie było, a bliskość lotniska to dla mnie plus) w kompleksie hotelowym Mitsis. Dla dzieci auapark, codziennie mini disco, zawody, animacje. Nam się podobało.
      W tym roku wybraliśmy Kefalonię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka