Dodaj do ulubionych

Dlaczego? Ukraina cd

22.02.14, 09:25
Powiedzcie mi dlaczego polacy zawsze tak latwo daja zmanipulowac sie mediom. Dlaczego wszedzie pierwsi do pomocy - nie wiadomo czy w slusznej sprawie ale pierwsi. Nie interesuja sie losem Polski, wlasna polityką na miejscu pierwszym tylko żyją czymś nakrecanym przez media. Matka Madzi, teraz Ukraina. A w tym czasie nasi polityce znowu zadluzaja nam ojczyzne. Dlaczego Norwegia, Szwajcaria az tak nie rozkwila sie nad Ukraina? za to polskie flagi sa wszedzie?po prostu oni dbaja po pierwsze o wlasne interesy... Kolejne miesiace bedziemy zyc losami Ukrainy, a u nas pocichutku znowu beda podwyzki no ale przeciez nie mamy biednie tak jak na Ukrainie....wiec powinnismy sie cieszyc, to co ze pol milona dzieci w Polsce niedojada, jest niedozywionych. Jednak akcja humanitarna niech jedzie na Ukrainę. Wiecie co tak myślę, że my i tak za kilka lat bedziemy tak biedni jak ta Ukraina.
Obserwuj wątek
    • uzaleznionytanebo22 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:27
      Jesteś głupsza niż ustawa przewiduje...
      • 2notak Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:30
        Jesli nie potrawisz sie kulturalnie wypowiedziec to sie nie wypowiadaj. Wlasnie tak jest, zapalamy swieczki na znak solidarnosci z Ukraina, kazdy w autobusie, w pracy mowi o Ukrainie, a co z bieda w Polsce? kolejne miesiace bedziemy zyc losami sasiadow, bedziemy im pomagac, a u nas kolejne dziecko w Polsce bedzie marzylo o cieplym posilku.
        • uzaleznionytanebo22 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:32
          Przecież ci odpowiedziałem. Tak sytuacja na Ukrainie jest bardzo ważna. Bo jeśli Ukraina zmieni się w Libię to stracą polskie firmy. A jeśli one stracą to stracą Polacy. Poniała?
    • naomi19 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:29
      kurcze, włąśnie utworzylam identycznego posta...
      • 2notak Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:31
        Cieszę się, że się ze mną zgadzasz. Zalamywac rece powinnismy nad Polska i tym co sie dzieje na naszym podworku.
    • morticia50 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:32
      www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=3033
      tu znajdziesz sporo tekstów uzasadniających Twoje "dlaczego"
      prywatnie znam dość sporą grupę Ukraińców.koleżanka z Kijowa relacjonuje mi swoje obecne życie w taki sposób:
      jest zadyma na Majdanie,metro nie kursuje więc jeżdżę do pracy autobusem.dzieci są niespokojne,jedzenie ,leki mamy,internet działa.znani i Ukraińcy nie chcą do UE ,nie chcą rozpadu kraju.Wiedzą ,ze to przyniesie koszmarne podwyżki i kolejny zespół kitów do wciskania dlaczego jest bieda w kraju i czemu mają zaciskać pasa.i tak powszechnym wg.niej jest pogląd,ze będzie jak chce car Wołodia.reszta to tylko dym europejski.przepychają za naszymi plecami nowe regulacje prawne i dym jest jak znalazł.
      • krejzimama Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:35
        Michalkiewicz?
        E dlaczego nie Macierewicz od razu.
    • krejzimama Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:33
      > Wiecie co tak myślę, że my i tak za kilka lat bedziemy tak bi
      > edni jak ta Ukraina.

Myślę, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1403520_10152139353035864_1185249141_o.jpg

pieniadze.gazeta.pl/Ekonomia/1,120893,15319026,Zaczynalismy_prawie_tak_samo__Gdzie_jestesmy_teraz_.html
      Według danych z lipca 2013 roku średnia płaca na Ukrainie wyniosła 3,429 hrywien, czyli ok. 1 371 zł. W tym samym czasie w Polsce przeciętne wynagrodzenie przekraczało 3,8 tys. zł.
      • triss_merigold6 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:35
        Brutto.
    • atena12345 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:37
      uważasz, że w interesie Polski jest wojna u bezpośredniego sąsiada?
      Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w odwrotnej sytuacji Ukraina miała by nas gdzieś.
      Ale obecne działania dyplomacji polskiej w celu uspokojenia sytuacji, są jak najbardziej słuszne.
      • ola Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:55
        W odwrotnej sytuacji Ukraina nie miała by nas gdzieś, niestety. W odwrotnej sytuacji, gdyby miała tylko środki ku temu, zrealizowałaby plan zawarty w drugiej zwrotce ich hymnu narodowego.
        • atena12345 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:59
          i trzeciej uncertain
    • guderianka Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 09:45
      Niech pomyślę ?
      Bo Ukraina nie jest bezpośrednim sąsiadem Norwegii i Szwajcarii ? Bo ich historia nie jest związana z tym krajem /ziemiami tak jak nasza ? Bo maja inną mentalność niż Polacy?
      Czy Polska żyje losami Ukrainy ? Jeśli tak piszesz jesteś najlepszym dowodem na medialna manipulację. Dzieje się coś u naszego sąsiada, jest news-więc media korzystają ile wlezie
    • madi138 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 10:02
      a niby czemu mamy przejmowac sie polskimi niedozywionymi dziecmi, kiedy w Afryce dzieci umieraja z glodu??? to taki mniej wiecej argument....
      poza tym twoje podejscie wiele wyjasnia. ilez bylo juz spraw, gdzie sasiad za sciana katowal rodzine, a ludzie dookola nie reagowali, bo maja swoje problemy? to tak w ten sam desen- za sciana ginie ludzie i wisi grozba wojny domowej, ale co nas to obchodzi, kiedy mamy swoje problemy...
    • kadfael Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 10:10
      Jakoś tak mi się odpowiedź nasuwa słowami wieszcza:
      "Takie widzi świata koło, Jakie tępymi zakreśla oczy"
      • na_pustyni Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:33
        W punkt.
    • ola Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 10:13
      Polityki zagranicznej nie opiera się na prywatnych znajomościach towarzyskich. Polscy politycy powinni opierać swoje działania na interesach swojego kraju, a nie na tym, czy mają miłych znajomych.
      Znam miłych i niemiłych Ukraińców. Przypominam ci, że Berkut to też Ukraińcy. W obecnej sytuacji to jednak nic nie znaczy. Ważne jest to, kto tam teraz wygra wybory i co zrobi ze zdobytą władzą.
    • krejzimama Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 10:15
      Akurat uważam, że w takich sytuacjach państwo takie jak Polska powinno najpierw zastanowić się jak maksymalnie wykorzystać taką sytuację dla własnych korzyści.
      Spróbować powiększyć swoje wpływy na Ukrainie, spróbować tak wykorzystać sytuację by osłabić Rosję.
      Ukraina i Ukraińcy powinni być traktowani jak pionki, które można rozegrać dla własnej korzyści.
    • olena.s Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 10:43
      To jest naprawdę żenujący post.
      Ponieważ zdajesz się wierzyć w kompletny egoizm państw, narodów i jednostek, wyłożę ci kilka egoistycznych kwestii.
      1) Czy bardziej opłaca się Polsce mieć za sąsiada państwo buforowe, czy imperialną Rosję?
      2) Czy bardziej opłaca się Polsce mieć za sąsiada państwo, w którym wrze niezadowolenie, w którym korupcja kwitnie na niedoborze, a stabilnie wzrasta głównie wskaźnik frustracji?
      3). Czy Polsce opłaca się działać w kierunku pokojowego i prodemokratyczniego rozwiązania sytuacji u sąsiada, czy raczej gotować się na przyjęcie setek tysięcy uchodźców (polcam tu obecny casus Libanu i Jordanii wobec Syrii).
      4). Czy Polsce opłaca się budować przyjazne relacje i wpływy u sąsiada, czy też lepiej jest okazać swoje desinterssmant i uszczelnić granice?
      I już mi się nie chce dalej jechać.
      • mala_truskawka Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 12:38
        Olena, twój post powinno się cytować w odpowiedzi na wszystkie te "mam to w doopie". Wiele firm już liczy straty finansowe spowodowane tą sytuacją, a ubezpieczyciele za chwilę zaczną wypłacać odszkodowania z polis "Business Interruption". Jeśli ktoś myśli, że Polski to dotyczy tak samo jak Norwegii czy Szwajcarii, to niech dalej myśli...
      • na_pustyni Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:36
        Dzieki za tego posta. Rece opadaja, jak sie czyta niektore wpisy.
    • ola Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 10:47
      ... i proszę cię, postaraj się zachować jakiś poziom i nie wyzywać ludzi, którzy maja inne poglądy, od debilów. Przyszłość pokaże, która z nas miała rację a która wykazała się naiwnością/niepopartymi niczym uprzedzeniami.
      Jak na razie mamy zerwane porozumienie między władzą a opozycją, a człowiekiem, który wyrwał Kliczce mikrofon z ręki i zgonił go ze sceny, jest Dmytro Jarosz. Wrzuć sobie w googla, kto to jest Dmytro Jarosz. Mam wątpliwości, czy to jest miły Ukrainiec.
      • wtopek Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 11:31
        jakie zerwane porozumienie?
    • klamkas Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 12:07
      My dajemy się manipulować mediom, a ty GUS i Rudzie Śląskiej.

Wyjedź do Norwegii, skoro popierasz ich politykę. Tobie i nam zrobi się lżej. Tylko przed wyjazdem zamów sobie prenumeratę SE, żebyś była na bieżąco z obiektywnymi doniesieniami z tego podłego kraju, w którym żyjemy.
      • zlosnica100 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 12:49
        Popieram dzialania polskiej dyplomacji by pomóc uspokoić sytuację, natomiast nie rozumiem tej tkliwej i w dużej mierze mało wartej reakcji "zwykłych ludzi" jakby nie wiedzieli że Polak nie jest slowem wypowiadanym z sympatia na Ukrainie.
        • klamkas Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:29
          Mam dobrych znajomych na Ukrainie, od lat współpracuję z nimi zawodowo i byłam tam. Ludzie byli przyjaźnie nastawieni, nie usłyszałam złego słowa o Polakach, wręcz przeciwnie. Pewnie, na Ukrainie są źli ludzie. Jak wszędzie. U nas też ich pełno. Ale nie znaczy to, że tym dobrym mamy nie współczuć i ich nie wspierać w słusznych działaniach.

Mało warta reakcja? A moi znajomi są bardzo wdzięczni za słowa wsparcia i troskę o nich i ich rodziny. Nie dla każdego Ukraina jest trzecim światem, z którym nie ma się nic wspólnego.
    • ira_07 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:09
      Bo głupie lemingi som, nie każdy jest tak oświecony i niezależny jak Ty, o Pani!

A na serio. Na jakiej podstawie twierdzisz, że ktoś, kto interesuje się Ukrainą nie interesuje się Polską? Są ludzie, tacy jak na na ten przykład, którzy interesują się czymś więcej niż własną michą, co nie znaczy, że własna micha ich nie obchodzi.

Nie wiadomo czy w słusznej sprawie? No tak... Jak cywilom w głowy strzela snajper, to przecież może w słusznej sprawie uncertain Byłaś kiedyś na Ukrainie? Znasz jakiegoś Ukraińca? Tak, wyobraź sobie, że wolność i godność to są słuszne sprawy.

Dlaczego Norwegia, Szwajcar
      > ia az tak nie rozkwila sie nad Ukraina?

Widzisz... Jakby ci tu wyjaśnić. Ukraina to nasz sąsiad. Na tego sąsiada silny wpływ ma Rosja. W interesie Polski, nad której losem się użalasz, leży to, żeby rosyjskie wpływy kończyły się jak najdalej od naszych granic.

Kolejne miesiace bedziemy zyc los
      > ami Ukrainy, a u nas pocichutku znowu beda podwyzki no ale przeciez nie mamy bi
      > ednie tak jak na Ukrainie....

Tak, widziałam jak w spożywczaku wczoraj mleko podrożało! A to ci ekspedientki, cichcem podmieniły, bo Ukraina!

to co ze pol milona d
      > zieci w Polsce niedojada, jest niedozywionych.

Skąd te wyssane z palca dane? Jak patrzę na współczesne dzieci, to raczej przekarmione. Choć i niedożywione - niedożywienie oznacza niedobór składników odżywczych, niekoniecznie głód. Ale widzisz, są ludzie, dla których pomoc biednemu dziecku z osiedla i pomoc Ukraińcom się nie wykluczają. Naprawdę!

A teraz pochwal się co dziś dobrego zrobiłaś dla zagłodzonych dzieci. Bo wiesz, ludzie, którzy pomagają innym nigdy nie gardłują: a czemu pomagasz psom/ptakom/Syryjczykom a nie głodnym polskim dzieciom??? Ten argument "a polskie dzieci to głodne" zazwyczaj pada z ust ludzi, którzy w życiu dziecku bułki nie dali. Ludzie pomagający nie oceniają innych pomagających.

Wiecie co tak myślę, że my i tak za kilka lat bedziemy tak bi
      > edni jak ta Ukraina.

Myśl. Ale nic na to nie wskazuje.
      • azja001 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:21
        Autorka postu podchodzi do sprawy emocjonalnie a nie racjonalnie. Radzę posłuchać paru rozsądnych komentarzy w tv. Wczoraj w Kropce nad I komentował Miller i Sikorski.
      • 2notak Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:23
        No ja nie uwazam, ze w slusznej sprawie. Ukraina bedzie miala w UE zdecydowanie gorzej, Ci co maja na tym zyskac to zyskaja na pewno nie przecietni, szarzy mieszkancy Ukrainy. Jak dla mnie to sytuacja powtarza sie. Tak jak u nas Ukraina stanie sie rynkiem zbytu, tania sila robocza. Zachod wprowadzi tam swoje firmy, a to co jest ich to zostanie pozamykane. Walcza tylko i wylacznie o to zeby miec gorzej, lepiej na pewno miec nie beda.
        Na ukrainie studiuje jedna z moich kolezanke i nie popiera tych banderowcow, uwaza ze to sa zwykli terrorysci. Podobnie jak wiekszosc mieszkancow Ukrainy. Oni wiedza, ze zachod ma co do nich interesy i wcale im nie bedzie lepiej, a wrecz jeszcze bardziej beda musieli zaciskac pasa. Kolejna kolezanke mam Ukrainkę, jest pediatra tu w Polsce, bo poznala meza Polaka. Uwaza, ze na Ukrainie jest ciezko ale polakom wcale nie jest latwiej porownujac koszty zycia. Rowniez uwaza, ze na majdanie te zamieszki powinny zostac rozgonione i tylko polacy uwazaja, ze te wybory Janukowicza byly niedemokratyczne, ze w Polsce sieje sie niezla propaganda, a ona ani jej Ukrainska rodzina wcale nie chca tej "wolnosci" o ktorej Polska mowi.
        Więc ja się w ich sprawy nie bede mieszała, bo tez uwazam, ze Ukraina moze miec tylko i wylacznie gorzej.
        Natomiast wiele osob przezywa te Ukraine tak jak mrowka okres i zamiast w pierwszej kolejnosci zerknac do swojego gniazda ekscytuja sie czyms niepotrzebnym. Na forach wszedzie lacza sie Ukraina, na facboookach udostepnianie jakis nagran, a Ukraina wcale tego nie chce.
        • solaris31 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:30
          odpowiedzi na ten idiotyczny post juz były, to się powstrzymam.

a co do postu, pod którym odpowiadam bezpośrednio - Polacy nie walczą o przystąpienie Ukrainy do UE. Polacy walczą przede wszystkim o to, żeby nie było wojny tuż za naszymi granicami, i wywalczyli to, że będą wybory. nie słyszałam też nigdzie, aby ktokolwiek wypowiadal się, jakoby Janukowycz był wybrany niedemokratycznie - wręcz przeciwnie, zawsze podkreślano, że zwyciężyl w wolnych wyborach / już w tym momencie nie jest istotne, jak bardzo te wybory były wolne/.

zdecydują więc Ukraińcy przy urnach, w jaką stronę pójdzie ich kraj. nie widzę tu żadnego mieszania się, ani żadnego wskazywania drogi.
        • ira_07 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:35
          > No ja nie uwazam, ze w slusznej sprawie.

Aha, wiesz od nich co dla nich lepsze. Twoje prawo.

Ukraina bedzie miala w UE zdecydowanie
          > gorzej, Ci co maja na tym zyskac to zyskaja na pewno nie przecietni, szarzy mi
          > eszkancy Ukrainy.

Szarzy, przeciętni Polacy jakoś zyskali. Ile dotacji dla firm (znam trochę ludzi, którzy dzięki pomocy rozkręcili biznesy), dla rolników, ile nowych dróg, basenów.

Zachod wprowadzi tam swoje firmy,
          > a to co jest ich to zostanie pozamykane. Walcza tylko i wylacznie o to zeby mi
          > ec gorzej, lepiej na pewno miec nie beda.

No tak. Ukraina to potęga gospodarcza i droga siła robocza. Stracą swoje oszałamiające bogactwo. Weź się nie ośmieszaj kobieto.

> Na ukrainie studiuje jedna z moich kolezanke i nie popiera tych banderowcow, uw
          > aza ze to sa zwykli terrorysci.

No i co z tego? Sam fakt, że używasz słowa "banderowiec" pokazuje, że wyłączyłaś myślenia. Oczywiście, twoja koleżanka zna większość Ukraińców big_grin Bosko, coraz lepiej!

Uwaza, ze na Ukrainie jest ci
          > ezko ale polakom wcale nie jest latwiej porownujac koszty zycia.

Tak, tak. I dlatego Ukraińcy przyjeżdżają do Polski, pracują z polskie stawki i jeszcze rodzinom posyłają. Polakom jest DUŻO łatwiej niż Ukraińcom.

> Więc ja się w ich sprawy nie bede mieszała, bo tez uwazam, ze Ukraina moze miec
          > tylko i wylacznie gorzej.

No to zamilcz, bo na razie to ty przeżywasz jak mrówka okres. Całe gucio wiesz o Ukrainie. Dwie koleżanki nie popierają protestów, no fakt, reprezentatywna grupa!

> Natomiast wiele osob przezywa te Ukraine tak jak mrowka okres i zamiast w pierw
          > szej kolejnosci zerknac do swojego gniazda ekscytuja sie czyms niepotrzebnym.

Powtarzam - skąd wiesz czy zerkamy do swojego gniazda czy nie? Uważasz, że wszyscy sa tak ograniczeni, że skoro interesują się sąsiadem, to nie interesują się Polską? I naprawdę nie widzisz, że Polska ma interes w tym, by na Ukrainie był spokój?

N
          > a forach wszedzie lacza sie Ukraina, na facboookach udostepnianie jakis nagran,
          > a Ukraina wcale tego nie chce.

Bo ty tak twierdzisz? A nie, ups. Twoje koleżanki. Dwie.
          • oteczka Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:46
            Jestem przeciwna mieszaniu się Polski w sprawy Ukrainy oni by nam pomogli ? oni już nam kiedyś dużo pomogli ,szczególnie w przeniesieniu się na tamten świat,większość mojej rodziny ze strony dziadka mieszka Kijów,Równe i okolice i co mam to gdzieś ,wystarcza mi opowieści dziadka i przeżycia mojej rodziny i szlag mnie trafia w naszych szpitalach ludzie nie dostają pomocy ,umierają dzieci bo cesarki nie było ,a my im miejsca w szpitalach dajemy ,właśnie mąż mnie dobił ,teraz pracuje w Centrum Zarządzania Kryzysowego i taki biedny Lublin szykuje dla nich bursy ,hotele a u nas bezdomnych od groma ,a na koniec nic dobrego dla nas z tego nie będzie ale my to taki głupi naród ,jak owce pójdziemy dziwne że inne kraje tak się nie ekscytują .
            • klamkas Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:52
              To się nie ekscytuj, tylko nakarm głodne polskie dzieci, albo zaproś do domu bezdomnego na kąpiel i dobry obiad.
            • demonii.larua Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:56
              > u nas bezdomnych od groma
              Aha. To weź przyjedź do Sopotu i poznaj tych bezdomnych. A jest ich sporo. Srają po klatkach, roznoszą wszy, chlają co popadnie i za groma nie chcą ŻADNEJ pomocy. Ci co chcą już dawno są pod opieką Caritasu, wracają powoli do "normalności". Weź przyjedź i się nimi zaopiekuj, jak taka z Ciebie samarytanka i przejmujesz się ich losem.
        • klamkas Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:50
          To co ich zostanie zamknięte? Czy może to co Rosji? Naprawdę myślisz, że wpływy zachodnie będą dla nich czymś gorszym niż wschodnie? Że Unia Europejska jest większym złem niż Rosja? Że ich zarobki jeszcze spadną, a pracy będzie mniej?

Koleżanka nie chce wolności? Koleżanka jest wolna, bo żyje w Polsce. Druga nie jest Ukrainką i w każdej chwili może się zwinąć i wrócić skąd przyjechała, więc łatwo jej potępiać rewolucję.

Nie chcesz, nie ma przymusu. Zamiast mieszać się w sprawy, które przecież ciebie nie dotyczą, nie interesują (co widać - orientacja w temacie powala), ba, nawet oburzają. Zrób coś dobrego dla świata i nakarm głodne dzieci z familoków - zrób dla dzieciaków dobre kanapki i wiadro herbaty z cytryną i pomóż.
          • 2notak Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:56
            Pomagam Polskim dzieciom.
            Po drugie większość Ukrainy nie popiera tych na Majdanie, oni nie chca tej w waszym mniemaniu wolnosci a wy im ja na sile wciskacie.
            • demonii.larua Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:57
              Pokaż tą większość.
              • 2notak Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 14:00
                Caly wschod i naprawde wiekszosc ukrainy z relacji jest za Janukowiczem tylko w polsce taka manipulacja. Zastanawiajace jest tylko czemu taka propaganda jest w tej Polsce.
                • klamkas Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 14:08
                  Wskażesz czyja to relacja? Ta jedyna, słuszna i nie zmanipulowana?
                  • 2notak Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 14:51
                    Ja podaje informacje od moich dwoch znajomych ukrainek i one nie chca tego co dzieje sie w tej chwili ich rodziny tego nie chca ale polacy musza popierac, mieszac się, jestesmy naprawde bohaterami smile
                    • klamkas Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 14:56
                      Nie mieszaj się, nie ekscytuj. Po co masz się denerwować czymś, co ciebie nie dotyczy? Szkoda życia. Lepiej ugotować zupę dla biednych.
                    • klamkas Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 14:58
                      No i widzisz - twoje koleżanki nie chcą. Moi koledzy owszem. Co więcej - dzisiaj rano rozmawiałam z jednym z nich przez telefon i mówił, że u nich we Lwowie w miarę bezpiecznie i spokojnie i na razie nie muszę zamawiać wieńca na pogrzeb.

Jak to relacja relacji nierówna...
                      • 2notak Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 15:02
                        Mowi, ze juz jest spokojniej we Lwowie ale jeszcze woli posiedziec w Zamosci. Uwaza, ze wiekszosc Ukrainy nie chce tych zmian.
            • olena.s Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:59
              1. Co masz na myśli, pisząc 'na siłę wciskacie'?
              2. Skąd wiesz, co to jest 'większość Ukrainy'?
              3. Czym 'w waszym miemaniu wolność' różni się od wolności?
              • krejzimama Dyskutując z autorką wątku 22.02.14, 14:02
                uwiarygadniacie osobę o małym rozumie ograniczonym wąskimi horyzontami które widać ponad morzem ignorancji.
            • klamkas Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 14:08
              Już wiemy. Większość czyli twoje dwie koleżanki, z których jedna mieszka w Polsce, a druga nie jest Ukrainką. Wytłumacz nam zmanipulowanym skąd w takim razie ten cały burdel. My Polacy koczujemy od tygodni na Majdanie, czy jednak jest na Ukrainie spora, widoczna i bardzo silna grupa niezadowolonych?

Nic nikomu nie wciskamy. Wspieramy tych, którzy chcą normalnego życia.

PS. Wiem, że sytuacja jest zupełnie inna, ale polska Solidarność też była w mniejszości. Też było rozwarstwienie. Niektórzy nadal krzyczą "Komuno wróć". A jednak zmiany wyszły nam dobre (ale na pewno nie mam racji, to media mnie zmanipulowały i wmówiły, że teraz jest dobrze, a tedy było źle).
              • 2notak przed chwila rozmawialam 22.02.14, 14:50
                Właśnie rozmawiałam kolezanka studentka ze Lwowa. obecnie przebywa w Zamosciu bo nie czuje sie bezpieczna w Kijowa. Jej słowa na całą sytuację:"w taki sposob wlasnie jeden narod rozwala swoje wlasne panstwo a polacy w egzaltacji im w tym pomagaja."
                To była reakacja na to, ze Krym i poludniowy wschod ukrainy organizuja wlasna wladze. Nie wiem, nie nam sie w to mieszac! ludzie nie rozumiecie?
                • 2notak Re: przed chwila rozmawialam 22.02.14, 14:53
                  nie czuje sie bezpieczna oczywiscie we Lwowie moje przejezyczenie
                  • krejzimama Re: przed chwila rozmawialam 22.02.14, 14:58
                    Argumentum "Ad Koleżankum" przebija wszystkie inne po 1000kroć.
                    • 2notak Re: przed chwila rozmawialam 22.02.14, 15:00
                      A twoj komenatrz nic nie wnoszacy do dyskusji przebija juz w ogole wszystkie inne. Akurat bardziej jej wierze, dziewczynie ktora urodzila sie na Ukarianie i tam studiuje, stamtad ma rodzine niz polskim mediom.
    • demonii.larua Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 13:44
      Kurde, ale nie rozumiem. Czy troska o to co dzieje się u bezpośrednich sąsiadów jest równoznaczna z tym, że ma się w odwłoku sprawy we własnym państwie??

Wiesz, że w przypadku wojny tam odbije się to i na naszej gospodarce? Uważasz, że Polska jest gotowa na przyjęcie uchodźców?
      W Polsce jest wiele jeszcze do zrobienia, bardzo wiele nawet ale to nie oznacza, że trzeba stać obojętnie wobec krzywdy innych ludzi. Inaczej nikt nie pomagałby Syryjczykom, Afrykanom, Polakom po powodziach itp.
      Nie uważam, by zwykła empatia oznaczała brak zainteresowania sprawami na własnym podwórku.
    • kawka74 Re: Dlaczego? Ukraina cd 22.02.14, 14:20
      Proponuję zaczepić koleżankę od wątku o Ukrainie i braku reakcji świata. Co prawda poglądy macie totalnie sprzeczne, ale typ argumentacji i poziom emocjonalny ten sam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka