amoreska 03.03.14, 20:16 Oczywiście chodzi o parkowanie jednego auta na dwóch miejscach parkingowych. Czemu pytam? Bo kiedyś wyczytałam, że to swego rodzaju prawo właścicieli dużych aut. No właśnie - prawo czy buractwo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:19 No wiesz, jeśli ktoś ma auto określonej wielkości, to go nie zmniejszy, jeśli fizycznie nie mieści się między dwiema liniami. I stawanie na dwóch miejscach w takim przypadku to pół biedy. Gorzej, jak jest w tym kawale: "wróciłam do domu i nie miałam gdzie zaparkować - na szczęście akurat wyjeżdżało złote tico i zwolniły się 3 miejsca" - to to buractwo Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:26 Bardzo ubolewam, że u nas nie ma żadnych norm ani na szerokość miejsc, ani na np. wysokość garbów na ulicach. Kuzynka powiedziała mi, że w UK za zaparkowanie na linii w Tesco potrafią skasować kilkanaście funtów kary. I o dziwo - wszyscy się mieszczą Szczytem dla mnie był obrazek - u koleżanki pod blokiem jest 5 miejsc parkingowych, prostopadle do uliczki. Przyjechała jakaś debilka i wjechałą WZDŁUŻ, zajmując 3 miejsca, ochroniarza, który jej zwrócił uwagę - zbluzgała. Na szczęście dostała za swoje, bo niebawem przyjechały 2 samochody i zaparkowały prawidlowo - blokując ją z przodu i tyłu. 3 dni samochód stał mam nadzieję że idiotka się nauczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:24 Kuzynka powiedziała mi, że w UK za zaparkowanie > na linii w Tesco potrafią skasować kilkanaście funtów kary. I o dziwo - wszysc > y się mieszczą Serio? Nie wiedziałam. Ale faktycznie, w UK miejsca parkingowe są ciasne, czasem ledwo mozna drzwi otworzyć, ale jakoś wszyscy się mieszczą Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 13:45 > w UK miejsca parkingowe są ciasne, czase > m ledwo mozna drzwi otworzyć, drzwi otwiera się pewnie na drzwiach twojego samochodu, lub, co najmniej, lusterku twojego samochodu. Lubuja się w tym szczególnie właściciele samochodów służbowych, kierując się zapewne zasdaą, że mam to gdzieś, i tak nie mój samochód. Dziękuję, postoję! wole pojechac kilka miejsc parkingowych dalej i miec cały samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 05.03.14, 22:05 Tylko że w UK takie sytuacje należą do rzadkości, tu jednak jest znacznie wyższa kultura jazdy i parkowania niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 05.03.14, 22:38 możliwe. Niestety, w tym przypadku, mieszkam w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:22 Ani jedno ani drugie. Często to konieczność wymuszona niejako układem samochodów w chwili parkowania. Jeżeli jedynym miejscem gdzie technicznie można zaparkować jest zajęcie dwóch miejsc, bynajmniej buractwo to nie jest. Tyle że, jeżeli sąsiadujące samochody opuszczą przyległe miejsca parkingowe wcześniej, kolejny kierowca niewątpliwie może do powyższego wniosku dojść, gdyż nie będzie analizował w jakich okolicznościach "samochód" zajął dwa stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:25 A to akurat racja - zdarza się tak. Ale czy aż tak często? Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:24 Jakie osobowe auta mają aż takie gabaryty, by nie mieściły się na 1 miejscu? /nie mówię tu o ciężarowych, dostawczych itp./ Odpowiedz Link Zgłoś
aknaszilak Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:31 Zależy jakie miejsca parkingowe. W moim mieście w jednej z galerii są tak wąskie, że mój dość mały, tzw. "kobiecy" samochodzik ledwie się mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:33 No niestety szerokość miejsc parkingowych nie jest stała.Także zdarza się,ze mozna się nie zmieścić. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:31 zdarza mi się to, nie będe ryzykować pod marketem obtłuczonej karoserii cudzymi drzwiami mam szerokie i duże auto i nie mam zamiaru sie cisnąć i pobrudzić ubranie gdy wysiadam nie wiem czy prawo, czy buractwo - nie obchodzi mnie to. Mi osobiście nie przeszkadza gdy widzę czyjś samochód na 2 miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
minimikro Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:33 A mi przeszkadza - zwłaszcza, jeśli w efekcie takiego parkowania nie ma wolnych miejsc na parkingu. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:47 to sa tacy ludzie jak neffi... nie cierpię i mam alergię Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 21:12 ale czego nie cierpisz? że dbając o siebie dbam zarazem o wygodę kogoś innego? nie raz jest tak, że wjeżdżam w wąskie miejsce i ani ja, ani ktoś nie wjedzie do swojego auta. Jakoś nie widzę żeby ludzie nagminnie parkowali na 2 miejscach, zdarza się, że jedynie ci z z duzymi samochodami i ja nie mam na to alergii - - jak ktos ma duże auto to jak niby ma zaparkować wg ciebie??? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:12 parkowanie na dwóch miejscach nie ma związku z wielkością samochodu, a ze stanem umysłu i z tym, czy potrafisz parkować czy nie. Parkują na dwóch, trzech miejscach tylko i wyłacznie buraki. Niewychowane. Nowobogaccy. Ja widzę samochody dostawcze zaparkowane prawidłowo. Potrafią i chcą. A jak jeździć traktorem po mieście i parkować nie potrafisz to przesiądź się do czegoś mniej traktorowatego. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:41 nie moralizuj będę parkować (choć robie to naprawdę sporadycznie) na 2 by nie utrudniać życia sobie i innym. Proste? Robiłam to częsciej jak musiałam wypakowywać wózek i dziecko z fotelikiem - i tu szczególnie miałabym w poważaniu takie naprawiaczki świata jak TY. Akurat parkowanie moim samochodem to bułka z masłem i nie wciskaj, że żeby zaparkować trzeba byc filozofem. No chyba że dla ciebie to wielki trud. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Neffi - konkretnie - jaki masz samochód? 06.03.14, 19:17 że z jednej strony parkowanie nim to "bułka z masłem" a z drugiej musisz nim parkować na dwóch miejscach? No chyba że ta bułka dotyczy właśnie parkowania na dwóch miejscach Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Neffi - konkretnie - jaki masz samochód? 06.03.14, 21:43 pisałam juz kiedyś. BMW X6. Nie musze parkować na 2 miejscach. Pisałam, że robiłam to sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:52 Parkują na dwóch, trzech miej > scach tylko i wyłacznie buraki. Niewychowane. Nowobogaccy. 10/10. Chamy po prostu. Mam spory samochod i nikle umiejetnosci manewrowania, ale jakos mi sie udaje zaparkowac na 1 miejscu. No, z wyjatkiem sytuacji, kiedy caly wielki parking jest pusty, wtedy, sie nie klopocze poprawianiem sie 5 razy, zeby stanac rowno. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:59 nie tłumacz się! nie ma wyjątków, naomi napisała, że jak się parkuje na 2 jest się chamem, burakiem, nowobogackim - żadne ulgi tu nie przysługują moja droga. Popraw się. Nawet jak parking jest duży masz zaparkować równo. I uważaj żebys nie spotkała naomi na swej drodze bo zostaniesz kulturalnie zbluzgana Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:24 ale ona parkuje na 1 miejscu mając duży samochód Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:29 owszem ale napisała: ''z wyjatkiem sytuacji, kiedy caly wielki parking jest pusty, wtedy, sie nie klopocze poprawianiem sie 5 razy, zeby stanac rowno. '' - dla takich naprawiaczek świata jak ty nie ma wyjątków, nie ma zlituj sie jak ktos jest z fotelikiem/wózkiem, po prostu nie ma zmiłuj się - nie mieścisz się to wracaj do domu albo łam przepisy i parkuj na chodniku oj naomi naomi, dla mnie zycie jest ow iele prostsze...jak musze to parkuje na 2 i finito. nazywaj sobie to jak chcesz, dla mnie i tak parkujących to nie ma znaczenia. Chocbys tu łzy lała. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodesian_ridgeback Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:43 Jak ktoś jest z fotelikiem czy wózkiem to ma pełne prawo zaparkować na specjalnie wyznaczonym miejscu dla rodzica z dzieckiem. One są szersze. > oj naomi naomi, dla mnie zycie jest ow iele prostsze...jak musze to parkuje na > 2 i finito. Nie mów o musie - czas spojrzeć prawdzie w oczy, po prostu nie umiesz parkować Z tym, że nieumiejętność parkowania nie jest buractwem, buractwem jest chwalenie się tym. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 11:04 umiem parkować lepiej niż ci sie wydaje, a nawet gdybym miała problem to mam parktronic + kamera. Zaparkowanie moim autem to pestka. chwalenie pfff gdybym miała chociaż jakis cel... a jak miejsce dla osób z dziećmi jest zajęte? np na wielkim parkingu takich miejsc jest zaledwie kilka... to mam jechać do domu? weź się nie osmieszaj. Nazywaj to sobie jak chcesz, jesli bede miała taka potrzebe to zaparkuje na 3. I usmiechne sie wpsominając oburzone ematki. a ty jak dla mnie możesz parkować tak by wychodzić oknem dachowym. dla dobra spłeczenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
rhodesian_ridgeback Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 11:40 > umiem parkować lepiej niż ci sie wydaje, a nawet gdybym miała problem to mam p > arktronic + kamera. Zaparkowanie moim autem to pestka. Takie gadżety i stajesz na dwóch miejscach - jest gorzej niż myślałam > Nazywaj to sobie jak chcesz, jesli bede miała taka potrzebe to zaparkuje na 3. Jesteś potrójnym burakiem > a ty jak dla mnie możesz parkować tak by wychodzić oknem dachowym. dla dobra sp > łeczenstwa Dziekuję za łaskawe pozwolenie, ale pomimo braku wypaśnych urządzeń elektronicznych nie jest dla mnie problemem normalne zaparkowanie oraz normalne opuszczenie samochodu. Do garażu też tak wjeżdżasz, jak na miejsce wyznaczone liniami, czy jednak szkoda ci lakieru? > I usmiechne sie wpsominając oburzone ematki Na zdrowie. Wiekszość ematek w tym wątku myśli o tobie z politowaniem, a nie oburzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 11:42 kontynuuj, kontynuuj Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 11:48 rhodesian_ridgeback napisał(a): > > Takie gadżety i stajesz na dwóch miejscach - jest gorzej niż myślałam i jeszcze gwoli wyjasnienia. Staje na 2 nie, bo nie umiem parkować tylko jestem wygodnicka, chamska, niewychowana, niekulturalna, buracka, nowobogacka etc dodaj sobie co tam chcesz <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
rhodesian_ridgeback Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 12:02 > tylko jestem > wygodnicka, chamska, niewychowana, niekulturalna, buracka, nowobogacka etc d > odaj sobie co tam chcesz <lol> Chwalisz się czy żalisz? Odpowiedz Link Zgłoś
misterni No ale w sumie to nie wiem o co Wam chodzi 04.03.14, 12:46 Naprawdę zdarzają się tak źle wymierzone miejsca parkingowe, że większe auto wejdzie na styk, a o otwarciu drzwi w ramach linii nawet nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 05.03.14, 22:44 Akurat nefti jest z tych specjalistek, które wpuszczone do samochodu kierownicy szukają w bagażniku, więc nie brałabym jej przechwałek na poważnie. I faktycznie masz rację - ona wzbudza przede wszystkim litość i pusty śmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 06.03.14, 21:27 Sherellka wrocilaTo nie moze byc przypadek, ,ze neffi mowi jezykiem sherellki Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 06.03.14, 21:29 weeeeeeź, obrażasz shellerkę... Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 06.03.14, 21:43 właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 05.03.14, 22:32 > > umiem parkować lepiej niż ci sie wydaje, a nawet gdybym miała problem to > mam p > > arktronic + kamera. Zaparkowanie moim autem to pestka. > > Takie gadżety i stajesz na dwóch miejscach - jest gorzej niż myślałam Zdolna dziunia! Odpowiedz Link Zgłoś
nika222 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 05.03.14, 22:16 rhodesian_ridgeback napisał(a): > Jak ktoś jest z fotelikiem czy wózkiem to ma pełne prawo zaparkować na specjaln > ie wyznaczonym miejscu dla rodzica z dzieckiem. One są szersze. > No i za parkowanie na takim specjalnym miejscu zostałam "elegancko" zbluzgana pod ikeą, bo się paniusia obok nie mogła zmieścić. Więc bez skrupułów zablokowała mi drzwi od strony fotelika i jeszcze usłyszałam, że jestem beznadziejna bo ona nie może przeze mnie "normalnie" stanąć. Ogólnie było "szalenie miło". Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 05.03.14, 22:51 Może pod tą ikea spotkałaś nefti? BTW, dlaczego nie zadzwoniłaś po policję? Ja bym jeszcze zrobiła śliczne fotki, tak żeby dobrze było widać tablice rejestracyjne wraz z zablokowaniem twoich drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:04 Zapraszam do mojego miasta, wskaże parkingi gdzie zwykłym samochodem z trudem zmieścisz się na jednym miejscu. Nie ma co pokrzykiwać tylko trzeba się dostosować. Ale nie na zasadzie kupie motor, bo ktoś miał fantazje na motory parkingi wymalować. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:14 podobnie jest w jednej z poznańskich galerii handlowych - miejsca w zadaszonym parkingu są na Tico, a parking zewnętrzny jest wiecznie zastawiony, zresztą tez jest wąsko... i wypakuj się tu z wózkiem, z rodziną z zakupami aby nie uszkodzić swojego i cudzego auta... moj samochód ma ponadstandardową szerokość i i duługie drzwi , zaparaszm chętne do poćwiczenia ale nie parkowania tylko wysiadania ale za uszkodzenie lakieru zatłukę Odpowiedz Link Zgłoś
sara_lund Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 13:09 Uwielbiam takie tłumaczenie... Stanęłam na trawniku, chodniku, tarasując wjazd do garażu - no bo nie było gdzie stanąć, to gdzie miałam stanąć...krew mnie zalewa...buractwo, buractwo, buractwo do n-tej potęgi... Byle mi było wygodnie... A czemu nie stanąć na środku ronda lub Starym Rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 05.03.14, 22:35 Albo w przejściu podziemnym? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 05.03.14, 22:15 Naomi, 100/100! Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 06.03.14, 21:47 Ty akurat moja droga powinnaś zamilknąć w kwestii parkingów, samochodów i wszystkiego co z tym związane. Ośmieszyłaś się dokumentnie biadoląc niegdyś, ze twój samochód był regularnie niszczony - przebijane opony, rysowana karoseria, urywane lusterka i wgnieciony dach... Takich rzeczy złodzieje nie robią. Takie rzeczy robi się ze złości/zemsty. CZYŻBYŚ NIE UMIAŁA PARKOWAĆ??? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 06.03.14, 22:17 Nefti, ja wiem, ze ciebie przerasta czytanie ze zrozumieniem, ale teraz to już cię poniosła twoja chora i jakże prostacka wyobraźnia. ty naprawdę nie widzisz jakie robisz z siebie pośmiewisko całego forum?! Ktoś tu pisał, ze nefti to Shellerka. Z pełną odpowiedzialnością mówię - NIE, Shellerka to inteligentna osoba, a nie burak siłą oderwany od pługa. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:38 Ciekawostką jest jeszcze to, że faceci jakoś potrafią na takich miejscach zaparkować Nawiasem mowiąc - koleżanka ma Pajero, małe nie jest z pewnością, miejsce pod blokiem ma standardowe, a jakoś się mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 21:45 A gdzie tam, notorycznie widuję facetów w swoich pseudo terenówkach, którzy parkują jak debile, w poprzek dwóch miejsc parkingowych. Ciekawe jest to, że podobnych rozmiarów auta na niemieckich tablicach jakoś mieszczą się w liniach. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:57 Na znanym mi parkingu podziemnym jest informacja, ze samochody niemieszczace sie w granicach miejsca oplacaja bilet za dwa miejsca. Co jakis czas przechodzi ochroniarz i wklada takim nieprecyzyjnym drugi kwitek za szybę. Bardzo to korzystnie wpływa na dyscyplinę parkingową Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:59 Świetny pomysł. A co jeśli parking jest akurat bezpłatny? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 20:57 Jak ktoś ma wielki samochód i się nie mieści to siłą rzeczy musi stanąć na dwóch. W razie czego mogę ci dać 50 naklejek z napisem "karny kootas".. Na życzenie wspólnoty mąż zamówił, otworzył paczkę a tam te naklejki. A zamawial z innym napisem. Przyslali nowe a te kazali zostawić. No i teraz mam w domu chyba ze sto Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 21:03 A nie, dzięki. I tak bym nie nakleiła, tak tylko sobie ulałam, bo mnie cholera bierze na te ofermy, co nie potrafią zaparkować na jednym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:13 heca, ile chcesz za przesyłkę? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 19:03 Ja tez naklejam ) mam takie na specjalnym kleju zawsze sie brzydko zdzieraja Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 21:17 Buractwo Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 21:22 Duże auto, o ile na jednym się nie zmieści- tak, bo niby co ma zrobić, zdematerializować się czy jak? Parkowanie normalnego, powiedzmy, auta krzywo, przy samej linii, na dwóch miejscach itp. to buractwo i tępactwo w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
gofer73 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 21:52 Czasem to konieczność. Często zmuszeni brakiem wolych tzw. kopert musimy parkować na 2 zwykłych miejscach aby swobodnie wypakować dziecko z wózkiem inwalidzkim z samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 22:01 To inna sprawa. A parkowanie na "kopertach" przez osoby nieuprawnione mierzi mnie jeszcze bardziej niż zajmowanie dwóch miejsc naraz. Czemu nie poszukacie bezprawnie zajętej koperty, by przepędzić stamtąd kierowcę (np. za sprawą ochrony) i samemu skorzystać z miejsca? Niestety takich jest wielu Odpowiedz Link Zgłoś
gofer73 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 22:39 Amoreska - idea piękna, ale pomyśl - 10 minut na szukanie ochrony, kolejne 15 minut na szukanie kierowcy a potem jeszcze kilka na ożywioną dyskusję o prawie do koperty. I już się robi co pół godziny. Aby tylko zaparkować. A dziecko dalej siedzi w samochodzie i czeka. Chyba nie do końca o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodesian_ridgeback Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:50 Parkowanie samochodu w Waszej sytuacji nawet na trzech miejscach jest w pełni usprawiedliwione. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 21:55 Widuję, głównie pod outletem (tak na auto się szarpnęli, że potem muszą na wyprzedażach kupować), nawet jedno auto zaparkowane na czterech miejscach Tak, zdarzają się buraki, co sobie kupią "prawie nówkie sztukie" i lakier kochają tak bardzo, że nie pozwalają oddychać w pobliżu, co dopiero parkować, przodują w tym oczywiście Bolidy Młodzieży Wiejskiej, aż strach być normalnym kierowcą i z nie swojej winy źle zaparkować, bo się człowiek nasłucha Zdarzają się parkingi, w których miejsca parkingowe są tak wąskie, że koła mojego samochodu niemal sięgają jednocześnie prawej i lewej linii, ale jakoś zawsze udaje mi się znaleźć takie miejsce, żeby nie robić za buraka. Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 22:26 (tak na auto się szarpnęli, że potem muszą na wypr > zedażach kupować) wow ,to błysnelas Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 03.03.14, 22:32 Takie te nawoskowane pacany bojące się rysek budzą skojarzenia, nic nie poradzę Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 07:59 Zdarzają się parkingi, w których miejsca parkingowe są tak wąskie, że koła moje > go samochodu niemal sięgają jednocześnie prawej i lewej linii, ale jakoś zawsze > udaje mi się znaleźć takie miejsce, żeby nie robić za buraka. Jak miejsca są źle wymierzone to owszem moge stanąć na jednym, ale już następne samochody nie mogą bo trzeba drzwi otworzyć, a nie bagaznikiem wysiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:38 Ja jestem ciekawa co kieruje takimi osobami stającymi na 4 miejscach. Niedowidzą? Nie potrafią parkować? To miał być żart? Bo, że są głupi to swoją drogą. Dwa miejsca to jeszcze jeszcze bo czasami faktycznie jest tak, że samochody są tak poparkowane, że trzeba stanąć na linii a jak odjadą to nagle jesteśmy burakiem co stoi na 2 miejscach. No albo faktycznie jak ktoś ma wielki wóz a miejsca źle wymierzone. No ale 4 miejsca? Really? Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:43 Żałuję, że nie miałam aparatu przy sobie, bo naprawdę pani po mistrzowsku zaparkowała. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:09 Ja kiedyś widziałam laskę, która swoje pseudoterenowe autko zaparkowała na 4 miejscach przed marketem. Każde koło było na innym miejscu, a męczyła się bidulka przy tym... Parkowanie na dwóch miejscach to kulturka Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:18 W moim bloku jest pani ktora posiada dwa miejsca parkingowe obok siebie, i jeden samochod. I parkuje zawsze srodkowo na dwoch, zeby bron boze nikt jej nie zajal. Ma prawo - oczywiscie. Wyglada to smiesznie - wyglada. Mmmmmmmoje, mmmmoje, mmmmoje miejsce parkingowe Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:29 No bo jej, zapłaciła i ma luz moze drzwi na maksa z każdej strony otworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:38 No powinna się podzielić, a nie tak że moje... ja bym robiła tak samo- wygodniej wsiąść/wysiąść, zakupy wyjąć itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:42 I to własnie czepialstwo. Laska ma, parkuje jak wygodnie na swoim a i tak kole. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:30 Z tego co się orientuje to miejsc parkingowych w miastach jest mało, prawda? Będziesz taka zadowolona jak sobie pani wykupi jeszcze kolejne dwa miejsca, a pan Edek spod trójki co go stać kolejne? Czy jakieś granice są jednak? Tak z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:39 Nie ma limitu miejsc parkingowych na lokal? jak nie ma cóż kto pierwszy kupi ten ma. A już czepiać sie ,że na własnych miejscach parkuje jak chce LITOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:45 No jak się ma dwa miejsca, czy pięć... Jak ma się jedno to chyba powinno się stać na jednym, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:48 Ale odniosłam się do sytuacji gdzie pani MA DWA MIEJSCA. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:53 No to wyobraź sobie, że każdy wykupuje po dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:55 No i? Wyobrażam sobie. Nadal mnie to ani nie wkurza. Na marginesie. Nie kazdy kupuje miejsce parkingowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:59 > Wyobrażam sobie. Nadal mnie to ani nie wkurza. No zdziwiłabym się gdybyś napisała co innego. Przynajmniej w tym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:03 To tak jakbym wściekała się na sąsiada bo kupił większe mieszkanie. Wiem,ze sa osoby do tego zdolne, ale nie śmieszne to? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:06 Naprawdę? Naprawdę trzeba ci tłumaczyć, ze to nie są dwie te same sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:09 A tobie? Nie znam osiedla w moim mieście, gdzie miejsca parkingowe były sprzedawane w innym czasie niz lokale. Stare osiedla maja małe parkingi dostępne dla wszystkich, bezpłatne. Tylko nowe bloki maja parkingi za kasę kupowane albo samodzielnie, albo z mieszkaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:15 No i? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:17 No i nie wiem o co tobie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:22 Wiesz, wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:25 Nie wiem. łaskawie akceptujesz zakup niezliczonej ilości mieszkać,a już miejsc parkingowych nie. Dziwne. Kupie 4 mieszkania i 3 stoją puste. A jakaś rodzina nie ma gdzie mieszkać..... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:26 Ja już wytłumaczyłam na czym polega różnica miedzy mieszkaniem, a miejscem parkingowym. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:29 Oba sa na sprzedaż. taka różnica.Kto ma kasę i pierwszy kupuje. No poza tobą ty nie kupisz bo a nuż jakas matka będie z dzieckiem kiedyś mieszkać i ew mieć samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:36 Ludzie naprawdę nie dzielą się tylko na tych których stać i na tych którzy myślą o jakiś tam matkach. Owszem tacy też są. Co do miejsc parkingowych to one są po to aby jak najwięcej osób, które są lokatorami, mogło ustawić na nich swoje fikuśne autka. Mieszkanie jest tylko po to abyś mgła sobie w nim żyć w ile osób tam chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 11:55 Co do miejsc parkingowych to one są > po to aby jak najwięcej osób, które są lokatorami, mogło ustawić na nich swoje > fikuśne autka Własnie dlatego sa tak wąskie ze trzeba dwa kupic by swobodnie otworzyc drzwi I tkwisz w błędzie. Miejsca parkingowe sa na sprzedaż. Niesprawiedliwie to było u mojej kumpeli, gdy zakupiła miejsce w cenia identycznej jak sąsiad, a na skutek radosnej twórczości kładacych nawierzchnię dostała dwa miejsca za cenę jednego. To może wkurzyć, choc nie moją znajomą akurat Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 13:57 kupiła 2 miejsca to ma prawo parkować na 2 miejscach jednym samochodem. Twoim zdaniem powinna udostępnic jedno miejsce, jej miejsce, za które zapłaciła, innym lokatorom? A wiesz, ze za takie miejsce jest comiesięczna opłata, choćby podatki? i co? twoim zdaniem, powinna nadal opłacać miejsce innym lokatorom? Pretensje to można miec do spółdzielni, wspólnoty, czy kogo tam, kto ustalał warunki sprzedaży, że np. jedno miejsce powinno byc dla jednego mieszkania, czy tp. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 14:03 Ojej, naprawdę? Nikt nie każe nikomu udostępniać opłaconego miejsca. Piszę o tym co się stanie jak wszyscy będą mieć po dwa, po trzy. I jeszcze nie chodzi o sytuację jak rodzina ma dwa auta. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 14:13 Nic się nie stanie. Tak jak i nic się nie dzieje.Parkuje sie gdzie indziej. A te miejsca nie kosztują groszy i nikt bez potrzeby ich nie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 14:15 > A te miejsca nie kosztują groszy i nikt bez potrzeby ich nie kupuje. Poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 14:21 A znasz kogoś kto kupił 3 bo tak?Bo miała kasę i nawet nikomu nie wynajmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 14:18 > A te miejsca nie kosztują groszy i nikt bez potrzeby ich nie kupuje. Acha czyli jak za pieniążki to szanuje sie miejsce, a jak za darmo, to hulaj dusza Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 14:24 O czym ty piszesz. Jak mam zakupione miejsce to ja mam do niego prawo. Jak parking ogólnodostępny to stawiam jak jest miejsce. U ciebie to inaczej działa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 05.03.14, 22:51 > Ojej, naprawdę? Nikt nie każe nikomu udostępniać opłaconego miejsca. Piszę o ty > m co się stanie jak wszyscy będą mieć po dwa, po trzy. I jeszcze nie chodzi o s > ytuację jak rodzina ma dwa auta. Powtórzę - pretensje trzeba kierować do kogoś, kto takie decyzje podejmował. U mnie np. do jednego mieszkania było przypisane tylko jedno miejsce postojowe i nie mozna było kupić 2. A teraz sporo miejsc parkingowych stoi pusta, ludzie wynajmują mieszkania bez miejsca parkingowego bo widzę, że niektórzy mieszkańcy parkują pod domem, na chodniku. Do głowy by mi nie przyszło zaparkować na czyimś miejscu wiedząc, że jest ono kupione i do kogoś należy. Dlatego ja dla drugiego samochodu miejsce wynajmuję. Tamta pani może ma kłopot z parkowaniem i tylko należy się cieszyć, że nie parkuje na czyims samochodzie, tylko na swoim 2 miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 21:11 Ja mam jedno, ale tak duże, jak gdzie indziej dwa. Czyli mam dwa. Staję na środku, bo tak mi wygodnie, a jak kogoś to boli, to trzeba sobie było kupić, nie było zakazu. najlepsi są ci, co nie kupili w ogóle (za darmo nie dawali) a teraz mają bóle. Babce co ma wykupione dwa i staje na środku WCALE się nie dziwię. Są burole co potrafią zaparkować na czyimś "bo jest wolne" (u nas co jakiś czas straz miejską ktoś wzywa z tego powodu), to co dopiero zaparkować na czyimś kiedy on już zaparkował na swoim drugim. I jak do niej przyjedzie rodzina albo koleżanka, to swój mogłaby kobieta przestawić- CO MA ZROBIĆ Z CZYIMŚ, nie wiadomo czyim, bo społeczeństwo uważa, że jak ona ma to mogłaby społeczeństwu dać? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 21:17 a jak kogoś to boli, to trzeba sobie było kupić, nie by > ło zakazu. najlepsi są ci, co nie kupili w ogóle (za darmo nie dawali) a tera > z mają bóle. Prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:45 miałam takiego sąsiada, tyle że on stary dziad był, siedział na bezrobociu, wiecznie zgnuśniały, podglądując ludzi zza firanki, regularnie donosił na sąsiadów, zwracał uwagę, czepiał się absurdów...aż cieżko uwierzyć, że ematki tez takie bywają.. smieszne...ktoś sobie wykupił 2 miejsca i na nich parkuje jak chce, te komentarze są zbedne i kojarzą mi się dokłądnie z takim czepialskim naprawiaczem świata Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:49 Zgadzam się z Kropką, w mieście miejsc brakuje, u nas czeka się długo, aż ktoś zwolni miejsce z płatnego parkingu (np. wyprowadzi się), żeby ktoś inny mógł wykupić. I cholera by mnie wzięla, gdybym ja miała czekać kilka lat, a brak miejsca spowodowany byłby tym, że kilku sąsiadów wykupiło sobie po 2-3 miejsca, żeby drzwi im się łatwiej otwierało Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:51 No ale Ty tez możesz kupić miejsce. Albo wynająć. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:16 ano w tym, że miejsc wolnych brak ! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:21 A brak spowodowany byłby tym, że kilka osób wykupiło sobie, dla własnego komfortu, po 2-3 miejsca parkingowe dla 1 samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 12:24 a skąd wiesz że jak kupowali to nie mieli 2 samochodów, albo planowali kolejny, ale kasa potrzebna była na co innego? U moich znajomych w cenie lokalu były 2 miejsca postojowe ( czasy, kiedy jeszcze deweloperzy mogli robić transakcje wiązane czyli mieszkanie + garaż lub miejsce postojowe obowiązkowe ). Oni mieli jeden samochód, ale podobało im się mieszkanie więc kupili. I tak na ich miejscu nie może zaparkować nikt inny. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 12:50 Ale to jest inna sytuacja, kiedy deweloper przewiduje miejsca parkingowe dla wszystkich lokatorów. A inna jest sytuacja, kiedy takich miejsc jest kilkadziesiąt na kilkaset mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 15:18 Tyle, że dookoła są bloki jakiejś spółdzielni i tam miejsc jak na lekarstwo, bo budowane w czasach kiedy o samochodzie można było pomarzyć i z 10 miejsc pod blokiem połowa stała pusta. Zapewniam, że zawiść i próba stawania na cudzym miejscu, bo puste i nikt nigdy nie parkuje codziennie doprowadza do spięć. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 15:35 Ale jak komuś puste dodatkowe miejsce nie jest potrzebne, to nie może go komuś podnająć ? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 21:17 Ja uważam, że jak jest taka sytuacja, że miejsc jest mniej niż chętnych, to nikt nas nie zmusza do nabycia tego lokalu, skoro chcemy lokal z parkingiem/miejscem a parkingu niet. Nosz mamy wolny rynek. Jeśli developer sprzedaje po dwa, to jego sprawa. Kto pierwszy ten lepszy. Kto ostatni, to się decyduje, czy bierze lokal w tej nieruchomości czy dziękuje i szuka takiej z wolnym garażem, ale się nie obraża, że sobie sąsiadka kupiła tyle, ile uważała, wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 13:40 www.youtube.com/watch?v=AkG3V0pz6Ng 2.20 Kocham te serial Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 13:42 ...ten serial. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:53 A ja np mieszkam na osiedlu bez parkingów osobistych. Kto pierwszy ten stawia. Cholera ma mnie brać bo sąsiad 3 min wczesniej przyjechał? Jak ktoś lubi być ciągle wkurzony..... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:19 A gdyby wszyscy sąsiedzi tak niestarannie parkowali, że na 20 miejscach zmieściłoby się tylko samochodów 10 ? Z uśmiechem na ustach pojechałabyś zaparkować kilometr dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:21 Nie raz i nie dwa tak się zdarzyło. Pojechałam. Zyje bez wścieku. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:25 Ale nie było miejsca, bo sąsiad przed toba zajął ostatnie? Czy kilku sąsiadów zaparkowało z dużymi odstępami, i nie w wyznaczonych liniach, tylko pomiędzy ? I tak bardzo często. Serio, wzruszyłabyś ramionami, że to w porządku ? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:28 oba przypadki mam co najmniej raz w tygodniu. A co mam zrobić? trąbić? ulotki za wycieraczki wkładać? zastawiac? Jadę i parkuję w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:34 A nie wolałabyś, żeby każdy parkował prawidłowo ? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:35 Wolałabym. Ale nadal jak nie ma miejsca jadę i szukam dalej od klatki. Bez nerwa. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:50 To pewnie zależy, jak daleko jest to "dalej od klatki". Jak przy klatce sąsiedniej, czy nawet nastepnej to jeszcze spoko, gorzej, jak ma być to kilka ulic dalej. Kiedy przed moim blokiem brakuje miejsc na parkingu, bo za przeproszeniem barany, spieszące się na siłownię (jest tuż obok) parkują po skosie, zajmując 2-3 miejsca, wtedy inni parkują na chodniku, tuz koło mojej klatki. I chodnik ten już kilka razy się zapadł, bo nie jest przeznaczony pod samochody. Zgadnij, kto był obciązony naprawą chodnika, hę ? Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:43 A jak kowalski kupi dwa mieszkania a jest sam, a Iksiński ma 5 dzieci i dwa pokoiki to sprawiedliwie jest? Niech Kowalski udostępnia Iksińskiemu zbędne pokoje, wtedy będzie git. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:46 o! w koncu jakaś celna wypowiedź!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:47 To zupełnie inna bajka. I morał też powinien być inny. Ale czyli twoim zdaniem nie ma granic jeśli chodzi o: mnie stać i wykupuje miejsc parkingowych ile chce, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:50 Nie rozumiem Twojego problemu, niestety. Nie mówimy o publicznych miejscach parkingowych tylko jak rozumiem przynależnych do konkretnego budynku i konkretnych mieszkań. Skoro pani zapłaciła to ma prawo stawać tam jak chce. Ma prawo korzystać ze swojej własności- trudno to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:52 Jak każdy sobie będzie wykupywał po dwa to dla ciebie też może nie starczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:55 No i? Pozostanie mi ubolewać, że mnie nie stać na wykup, mogę pozazdrościć , ze kogoś stać i zaczynam szukac innego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:02 > Pozostanie mi ubolewać, że mnie nie stać na wykup, Bo tylko o to chodzi, prawda? Kogo stać. Potem dla kobiety z niepełnosprawnym dzieckiem brakuje miejsc parkingowych. No ale co? Nie stać jej. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:07 Jak to brakuje? Było gwarantowane miejsce? Jak tak to mam prawo się upominac, jak nie cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:12 No tak. Nie twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:20 No nie mój masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:22 Ja zawsze mam rację Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:30 Jak widac nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:37 Co widać? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 11:57 Parking za oknem Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:08 No i pewnie brakuje też dla pani o lasce, kobiety w ciązy, niewidomego i tak sobie mnożyc możemy. I pewnie pani z niepełnosprawnym dzieckiem mieszkania też nie kupi bo jej nie stać. Niesprawiedliwe, wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:14 Może na mieszkanie ją było stać i nawet na parking tez, ale co skoro każdy może mieć po dwa miejsca dla Matiza? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:57 To tak jak z kupnem mieszkania. Jak ludzie kupili w danym bloku i nie ma juz nic na sprzedaż to wściekasz się? Ja szuka w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:01 Była tu taka co się wsciekała, że upatrzony przez nią lokal zarezerwowany na gębę , kupił krewny i znajomy królika. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:03 Kupno mieszkania to inna sprawa niż miejsce parkingowe pod domem gdzie już masz mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:05 Dokładnie taka sama sytuacja.Masz kasę kupujesz.Aż do wyczerpania asortymentu. Bo skoro nie ma ograniczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:07 Nie, nie ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:09 To może wyjaśnij nam na czym polega ta różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:11 Napisałam niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:10 Ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:06 Ale czemu? Wyjasnisz mi? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:11 Mieszkanie kupujesz według potrzeb i na nikogo się nie oglądasz. Liczą się twoje potrzeby. Miejsca parkingowe są tak zaplanowane aby jak największa ilość lokatorów mogła z nich skorzystać. Nie? Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:18 Nie, miejsca są po to żeby je sprzedać w cenie 2 razy wyższej niż metr mieszkania. A co jak wiem, że za chwilę kupię drugi samochód? Tez mam kupować tylko jedno miejsce i mieć nadzieję, że za pół roku będzie jeszcze jakieś do kupienia? Nie, jeśli mnie stać, to od razu kupię dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:21 Jak będziesz miała okazję, bo sąsiedzi już wykupili po dwa. No ale to problem, nie? Miałam gościa w rodzinie co do swojego auta chodził kilometr. Nawet fajnie, zawsze trochę ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 12:29 Zaraz, zaraz, ale czy bywają w ogóle przypadki, kiedy wprowadzasz się, miejsca parkingowe są tylko publiczne, a potem spółdzielnia/wspólnota mówi "kogo stać, kupuje, kogo nie stać, niech cię wali"? Średnio widzę możliwość czegoś takiego - w żadnej normalnej wspólnocie nie przejdzie. Natomiast jeśli chodzi o kupno miejsc parkingowych w/przy nowo powstałym budynku - soraski, każdy kupuje ile chce i na ile go stać. To sobie ureguluje deweloper, który powinien być na tyle przytomny, że jak mu braknie miejsc parkingowych, to może mieć problem ze sprzedażą mieszkań. Osobiście uważam, że trzeba być niespełna rozumu, żeby w dużych miastach typu Warszawa albo Kraków kupować mieszkanie bez co najmniej 1 miejsca parkingowego, bo z parkowaniem jest coraz gorzej, za parę lat będzie całkiem źle i takie mieszkanie będzie niesprzedawalne, więc - nie ma interesującej mnie liczby miejsc parkingowych na wyłączność - nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 13:39 Nie, jeśli okaże się, że nie ma możliwości żeby kupić, to kupię mieszkanie tam gdzie będzie taka możliwość. Między innymi z powodu braku miejsc parkingowych za kilka miesięcy wyprowadzam się z obecnego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:22 no nie wiem...nieładnie tak, miejsc jest mało i to nie słuzy wspólnocie osiedlowej... p.s. oczywiście kup 2 miejsca i to szybko zanim ktoś Cie uprzedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:23 Miejsca parkingowe sa na sprzedaż. Koniec kropka. Gdyby było jak piszesz na jeden lokal przypadałby jeden parking. I nikt spoza lokatorów nie miałaby prawa kupic takowego. A jednak mozna kupic sam parking. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:27 No ale kupowanie jak ktoś inny nie może kupić to niemoralne jest. A potem znajomy kropki musi zaiwaniac kilometr do auta... Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:00 nie rozumiem po co takie gdybanie, ale załóżmy, że rzeczywiscie jest taka sytuacja: jak nie wykupię ja, to wykupi ktos inny, taka jesteś dobroduszna, że nie kupisz miejsca dla dobra ogółu (by kupił kto inny)? To taki osiedlowy heroizm i oddanie, by zostać na koniec jeleniem Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 15:27 Kropka a u mnie jest tak, że miejsca nie wykupione lub nie wynajmowane są zablokowane przez dewelopera. Co oznacza, że stoją puste, ale nikt nieuprawniony do nich nie ma dostępu. To tak, jakby ktoś kupił 4-5 miejsc i nie używał, albo parkował w poprzek. Ktoś wydał kasę na wybudowanie tych miejsc i chce ją odzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:50 A znasz z życia takie sytuacje gdzie kupuje sie miejsc tyle ile się chce? Dwa miejsca na mieszkanie to żadne luksusy.Mnóstwo rodzina ma na stanie dwa auta. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:52 No ale jak mają jedno to niemoralne jest posiadanie więcej niż jednego miejsca. Przynajmniej zdaniem niektórych tu obecnych... Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 08:55 ??? No chyba po to właśnie wykupuje się w garażu podziemnym dwa sąsiadujące ze sobą miejsca parkingowe, aby móc sobie z fantazją parkować na ich środku ! Ja tak mam, paru sąsiadów również i jest to wielkie dobrodziejstwo. Zamiast męczącego wpasowywania się w wąskie miejsce, po prostu zamaszyście sobie wjeżdżam jednym ruchem. I to rzekomo ma wyglądać śmiesznie??? dziwne podejście... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:03 Płaci za te miejsca, tak? Skoro płaci, to może sobie parkować jak chce i jak jej wygodniej, przynajmniej drzwi może normalnie otworzyć z każdej strony. Qrde, rozumiem, jakby na czyimś parkowała tak rozrzutnie, ale na swoich?! Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 09:03 melmire napisała: Wyglada to smiesznie - wyglada. Mmmmmmmoje, mmmmoje, > mmmmoje miejsce parkingowe nie no hit wykup sobie 2 miejca i światopogląd ci sie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka ja tak parkuję :) 04.03.14, 09:34 ale.................... wstawiam auto w jedno miejsce parkingowe, mieszczę się w liniach i samochodom obok nie przeszkadzam. Drugie ale to moja wystająca paka, wystaje na tyle,że za mną może zaparkować tico, cc, twingo, smart, mercedes a( coś co ma ścięty tył bo przytula się do mnie ) Nigdy !!! moją krową nie zajęłam dwóch miejsc, nigdy i tekst,że mam gdzieś innych bo mam wielkie auto bo lakier jest żenujący. Mam auto ale staję na 1 ! miejscu, do dupki ktoś się zawsze przyklei Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:00 Mam dwa miejsca Fakt ze rozdzielne, ale to nawet lepiej, zima parkujemy na podziemnym, jak cieplo to na miejscu zaraz przed klatka. I czy ja mowie ze nie ma prawa? Ma, jak najbardziej ma. Ale smieszy mnie to mimo wszystko, co ja na to poradze Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:01 To zależy, czasem muszę tak stanąć, bo ujek z którejś strony tak udatnie zaparkował, że nie ma bata, nie zmieści się na jednym, bo nie otworzę drzwi. To nie buractwo, ale jak ujek już odjedzie, to wychodzi że to ja jestem ujkiem, co nie umie parkować. Co do dużych samochodów, nie spotkałam się na "moich" parkingach z miejscami tak wąskimi żeby trzeba było zajmować aż dwa, nawet wielkim suvem, więc tak, buractwo. Być może gdzieś są takie miejsca i to jednak nie jest buractwo, ale nie widziałam. Nie jest buractwem jak dwa miejsca zajmie ktoś ze znaczkiem inwalidy (jeśli koperty są zajęte). Totalnym buractwem jest to co wyprawia moja znajoma z pracy, która ma mikroskopijny samochód, a potrafi nim zająć 2 miejsca. Choć kiedyś doszliśmy do wniosku, ze to może nie o nią chodzi, tylko o tych nieszczęśników, co muszą stanąć obok niej, bo gdzie indziej nie ma już miejsca. Ma takie umiejętności manewrowania, że trochę strach stawać koło niej... Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:06 no wiesz są dwie strony medalu co zdaje się, że zauwazyłaś - parkujących na 2 nazywasz burakami a sama to robisz...co z tego, że czasami musisz bo ktoś inny stanął nierówno - on odjedzie i to TY zostaniesz na 2 miejscach. Więc każdy postronny człowiek moze nazwac cię burkaiem wiec uwazaj...a najlepiej szukaj innego miejsca lub czekaj az ktoś zwolni. p.s. a twojej znajomej zamiast wyzywac ją na forum zaproponuj kilka lekcji z instruktorem, bo dziewczyna zwyczajnie nie ma opanowanej tej umiejętnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:13 No to przecież piszę, że wiem że wtedy ja wychodzę na buraka. Nie doczytałaś? Ależ ona wie, że nie umie, sama się tym chwali. Jak się przez 10 lat nie nauczyła, to już chyba żaden instruktor nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:18 a ty nie doczytałaś, że w pierwszym zdaniu wyraźnie piszę, że "zdaje się, ze zauważyłaś to"? mylisz się, mozna jeździć i 20 lat i nie umiec parkować, dlatego bierze sie dodakowe lekcje i ćwiczy tylko i wyłącznie ten manewr. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb buractwo lub nieumiejętność parkowania... 04.03.14, 10:07 jedno i drugie nie do przyjęcia dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 10:09 O ile rozumiem ze szerszy samochod czsami wjedzie poza linie o tyle bialej goraczki dostaje na widok aut zaparkowanych typowo na odwal na skos na dwoch miejscach. Robia tak dwie kategorie ludzi: aroganckie buce, przy czym nie ma tu znaczenia marka pojazdu, bo arogancki buc moze jezdzic stara siodemka.jak i nowa s klasa. Druga kategoria to kierowcy ktorzy prawka miec nie powinni bo sa łamagami, ofermami i nie potrafia zaparkowac. Wczoraj zaparkowalo cos takiego suvem na dwoch miejscach.... dla inwaludow. Na skos. I wyszlo z auta blond stworzenie rzucajac pogardliwe spojrzenia. Przy czym suv byl z tych tanich, wiec skad ta pogarda? Skad to poczucie ze tadam... Kompleksy nalezy leczyc u psychiatry, nie na parkingu pod biedronka)) Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love u nas jakiś burak tak parkował swojego wielkiego 04.03.14, 12:48 pickupa. Ale nieznani sprawcy, łącznie ze mną, ciągle mu go rysowali kluczami od domu i się przeniósł na parking strzeżony, gdzie ma duuuuużo miejsca. Co dziwne, tam potrafi zaparkować tak by zająć tylko jedno - pewnie nie chce płacić za 2. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: u nas jakiś burak tak parkował swojego wielki 04.03.14, 13:28 woman_in_love napisała: > pickupa. Ale nieznani sprawcy, łącznie ze mną, ciągle mu go rysowali kluczami o > d domu OJP ten wpis to szczyt buractwa w tym wątku, sięgnełas zenitu. Nie pomyślałaś o wezwaniu strazy miejskiej lub policji??? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 13:45 Najprawdopodobniej nieumiejętność parkowania Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 04.03.14, 13:57 Pig Parker Curb Your Enthusiasm: Episode 75 - Larry on...Pig Parking Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: 04.03.14, 14:07 To jest lepsze niż Sheldon Cooper mający miejsce parkingowe chociaż nigdy nie będzie miał samochodu Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 15:39 Czasami konieczność wynikająca z ustawienia poprzednich samochodów - trzeba to wziąć pod uwagę, że nie zawsze ten, którego ty zastajesz zajmującego półtora miejsca (bo to częstsze niż dwa), miał wybór. A jeżeli jedno miejsce jest ewidentnie za wąskie na samochód, to też trzeba brać pod uwagę, że to nie Błędny Rycerz z Harry'ego Pottera i się sam z siebie nie zwęży znienacka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 04.03.14, 22:19 nie wiem, czy prawo. my mamy dyzu samochod, najwiekszy mini van na rynku, ale parkujemy na jednym miejscu. zajmowanie 2 miejsc uwazamy raczej za buractwo, ew. wynik nieumiejetnosci poprawnego parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 06.03.14, 20:22 Dla mnie - zdecydowanie buractwo. I to bezmyślne buractwo. Nie chamstwo, nie bezczelność, nie pogarda, tylko zwykła durna bezmyślność. Nie pomyśli taki debil jeden z drugim, że ktoś jeszcze mógłby zaparkować, tylko myśli wyłącznie, że ON znalazł miejsce. A całą resztę kierowców ma w głębokim odbycie i niebycie. Zdecydowana większość społeczeństwa nie myśli racjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Aha, i jeszcze jedno... 06.03.14, 20:31 niektórzy w tym wątku tłumaczą tych "podwójnie parkujących", że mogli być zmuszeni do takiej sytuacji przez kierowcę obok, który zaparkował źle i odjechał. Zdarza się i tak. Słup albo ściana nie potrafią zaparkować krzywo a następnie odjechać Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Parkowanie na dwóch miejscach- prawo czy bura 06.03.14, 22:33 LOL No i kogo tu zabolało? LOL Odpowiedz Link Zgłoś