Dodaj do ulubionych

Spelnianie marzen

14.03.14, 10:36
Przy okazji watku o kopertach dowiedzialam sie,ze od spelniania marzen sa wylacznie rodzice,a chrzesniak to obce dziecko.
Na serio nigdy nie spelnilyscie marzenia jakiegos dziecka,nie wlasnego?
Przyznam,ze jedno ze znanych mi dzieci mialo marzenie,ktore bylo wyjatkowo trudne do spelnienia.Rodzice nie mieli zadnej mozliwosci.Ja tez nie,ale fartem udalo mi sie uzyskac dostep do pewnych ludzi,ktorzy mieli mozliwosc pomocy,ale nie gwarantowali,ze sie uda.Jechalam z dusza na ramieniu,bo zalezalo mi bardzo i nie chcialam zawiesc dziecka.Tak,tak "obcego "dziecka.Udalo sie,radosc na jego buzi,ten blysk szczescia w oczach byl wart wiecej niz cala kasa swiata.Zawsze gdy to wspominam mam banana na twarzy.
Warto sprawiac radosc dzieciom,nawet tym obcym,sprobujcie.

Helau!Helau!Helau!
Jeck,lohss Jegge lahns!
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 10:41
      > Warto sprawiac radosc dzieciom,nawet tym obcym,sprobujcie.

No oczywiscie, że warto, ale to nie musi być koperta. Trzeba też wziąć pod uwagę rodziców dziecka i samo dziecko. Jak oni się w tym odnajdą. Spełnianie marzeń, dawanie prezentów wymaga wiele taktu od obdarowującego. Pytanie, jesteś taktowna? Czy jak na forum po prostu bezczelna z przerosłym ego?
      • edelstein Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 10:55

Czy ja gdzies tutaj napisalam o kopercie?napisalam o moim podejsciu so "obcych"dzieci i wyrazilam moje zdanie o oczekiwaniu,ze tylko i wylacznie rodzice Maja spelniac marzenia dzieci.
        • joa66 Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 10:59
          ze tylko i wylacznie rodzice Maja spelniac marzenia dzieci

A ktoś tak twierdził? Jakiś cytat?
        • kropkacom Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 11:04
          No bo to chodzi o to aby wymagać przede wszystkim od siebie. I już to napisałam, że są rodziny gdzie chrześniak to jak własne dziecko. Są rodziny gdzie jest inaczej. Wracając do prezentów, trudno aby ktoś kupował bardzo drogi prezent, kiedy swojemu dziecku takich nie kupuje. Moim zdaniem prezenty powinny być przemyślane, dawane z dobrą myślą, ale nie powinny być zobowiązujące
    • eo_n Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 10:42
      Ale to chyba nie jest tak.
      Marzenie chętnie bym spełniła nawet zupełnie obcemu dziecku.
      Z chrzestnymi jest ten problem, że różną wagę nadaje im się w różnych rodzinach.
      Dla jednych są bardzo ważni, we wszystkim uczestniczą itp., dla innym są tylko kimś, kto formalnie gdzieś tam został zapisany...
      I jak się spotkają osoby ze środowisk o tak skrajnie różnym podejściu, to jest problem...
      • arwena_11 Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 10:47
        Jak najbardziej że warto, ale nie musi tego robić jedna osoba.
        Przecież na komunii jest wielu gości. Każdy da po 200 zł to się uzbiera na komputer czy konsolę.
        Tak było u mojego syna. Kupił wymarzoną konsolę, lego i jeszcze mu zostało, ale nie dostał wiecej od 1 gościa niż 500 zł ( no od moich rodziców 500 zł i wypasiony zegarek ). Nikt tego nie oczekiwał, najważniejsze było, że przyszli.
        • edelstein Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 10:59

Nie wszystkie marzenia da sie zalatwic zrzutka.
          W przypadku tego okreslonego marzenia sama kasa,by sprawy nie zalateila,pomijajc to,ze uzbieraniu paru tysiecy euro jest dosc karkolomnym pomyslem
    • joa66 Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 10:44
      Marzenia można spełniać nawet obcym dzieciom. Pytanie tylko czy zawsze i wszytskie,bez cienia refleksji.
      • kropkacom Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 10:46
        Nie da się zawsze wszystkim. Proste.
      • edelstein Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 11:08

Rozumiem,ze ty oceniasz czy cos jest marzeniem wartym spelnienia?
        • joa66 Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 11:14
          A co jeżeli dziecko marzy o własny TV w pokoju, Ciebie stać, ale rodzice sa przeciwni takiemu rozwiązaniu? Albo dziecko marzy o bernardynie?

Empatia i wyobraźnia się kłania.
          • edelstein Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 12:44

Dlaczego mnie to nie dziwi,za akurat ty mnozysz problemy gdzie ich nie Ma.
            Jakze wygodne jest zaslanianie sie empatia i wyobraznia.Jak wiadomo dzieci o niczym innym nie marza Jak o psie i tv.Teraz napisz Ile to marzen spelnilas.
            • joa66 Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 12:54
              cudzych ? - troche spełniłam.

Poza tym KTO I GDZIE twierdzi, ze od spełnianiania marzeń są TYLKO rodzice?

Wygląda na to, że to wymyśliłaś na potrzeby watku.
              • edelstein Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 16:20

Jak hobby jest drogie to niech je rodzice finansują.

Autor solange123

Jedna z wieku wypoowiedzi w tym,stylu w watku w ktorym tak namietnie sie udzielalas.
                • joa66 Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 16:35
                  Nie pamiętam WIELU wypowiedzi w tym stylu w tamtym wątku. I większość (prawie wszyscy?) nie ma nic przeciwko uszczęśliwianiu nawet obcych dzieci - w miarę możliwości, potrzeb, wyznawanych wartosci i zasad.

• arwena_11 Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 11:14
          Skoro mam sfinansować to jak najbardziej oceniam.
          • edelstein Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 12:51

Nie wszystkoe marzenia zwiazane sa z kasa.Wspolczuje patrzenia przez pryzmat forsy na cudze marzenia.Poza tym kasa po to jest by spelniac marzenia,ni chyba,ze ktos woli wytapetowac sobie trumne.

Helau!Helau!Helau!
            Jeck,lohss Jegge lahns!
    • dziennik-niecodziennik Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 10:57
      ja tam moge spełniac marzenia, o ile jest to w moim zakresie mozliwosci.
      jak dziecko marzy o iPhonie, to sorry.
    • incubus_1 Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 11:00
      Zgadzam się z Tobą. I dla mnie nie ważne, czy dziecko marzy o nowej komórce, spotkaniu z kimś, wycieczce do ZOO itp. Jeśli mogę, rodzice się zgadzają, nie zagraża to w żadne sposób dziecku - czemu nie. Nawet jeśli to jest obce dziecko.
    • inguszetia_2006 Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 11:02
      edelstein napisała:Warto sprawiac radosc dzieciom,nawet tym obcym,sprobujcie.
      Witam
      Coś ty?! Za duże ryzyko! Na przykładzie kredek wytłumaczę to! Kredkę darowaną może sobie dzieciak wsadzić do oka, bo wuj Staszka cioci Halinki tak miał i już nie ma oka. I nie wyjdę z sądu, a odszkodowanie będzie spłacać jeszcze moja córka i jej wnuki;-P O nie, nie, nie...
      Pzdr.
      Ing
      • szamanta Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 15:02
        inguszetia_2006 napisała:

> edelstein napisała:Warto sprawiac radosc dzieciom,nawet tym obcym,sprobujcie.
        > Witam
        > Coś ty?! Za duże ryzyko! Na przykładzie kredek wytłumaczę to! Kredkę darowaną m
        > oże sobie dzieciak wsadzić do oka, bo wuj Staszka cioci Halinki tak miał i już
        > nie ma oka. I nie wyjdę z sądu, a odszkodowanie będzie spłacać jeszcze moja cór
        > ka i jej wnuki;-P O nie, nie, nie...
        > Pzdr.
        > Ing

Już chyba wiem do jakiego tematu pijesz,i do jakich wypowiedzi , ale nie edel

To cos w stylu, aż strach kupić dziecku rolki, bo się cholera jednak jeszcze wywróci poobdziera ,zeba wybije, nie daj cos skręci kostkę i po co ci babo taki problem ,mając biedne dziecko na sumieniu? suspicious
    • guderianka Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 11:48
      Warto sprawiac radosc dzieciom,nawet tym obcym,sprobujcie.

Rozszerzyłabym to na ogół. Warto żyć tak, by sprawiać innym radość, jeśli się potrafi.
      Mi chyba nie udało się spełnić marzenia jakiegoś innego dziecka- MARZENIA takiego z prawdziwego zdarzenia.
      • bei Re: Spelnianie marzen 14.03.14, 16:29
        Racja, warto sprawiać innym przyjemność, przecueż my z tego mamy jeszcze większą smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka