25.03.14, 19:37
Mu#^*nek jednak rasistowski potwierdza prof. Bralczyk. To jak teraz mowimy na TO ciasto? Kakaowiec? Czekoladowiec? A margaryna Palma jedyna orginalna z Senegalczykiem? uncertain
www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,15684470,Kultowa_margaryna_z_Murzynkiem_powraca__Afrykanie.html?pelna=tak&__utma=125722326.1716484721.1359114307.1395690986.1395772085.148&__utmb=125722326.1.10.1395772085&__utmc=125722326&__utmx=-&__utmz=125722326.1395772085.148.122.utmcsr=m.gazeta.pl|utmccn=maintopic|utmcmd=testbox&__utmv=-&__utmk=68759697
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Mu}%ynek 25.03.14, 19:57
      Ale ja mówię na ciasto z małej litery. Ciasto murzynek. Bo gdybym mówiła wielką literą-oj to by był rasizm-ciasto Murzynek,a fe.
    • konwalka Re: Mu}%ynek 25.03.14, 19:57
      Mały Afrykanczyk, mały Afroamerykanin...
      zalezy o jakim Murzynku pomyslimy
      • nchyb Re: Mu}%ynek 25.03.14, 20:12
        > Mały Afrykanczyk, mały Afroamerykanin...

a jak pomyślimy o Murzynku urodzonym w Europie to będzie Afroeuropejczyk?
        ewentualnie w Niemczech to Afrogermanin? wink
        • konwalka Re: Mu}%ynek 25.03.14, 20:14
          o, widzi
          ty masz łep big_grin
    • princy-mincy Re: Mu}%ynek 25.03.14, 20:00
      Nie jestem fanka nadmiernej poprawności politycznej, wiec sama sie zastanawiam, kiedy sie przyczepia do Murzynka ciasta.
      Wiem, w artykule jest o logotypie na margarynie a nie o cieście, ale to tak, jakby sie Węgrowie obrazali za śliwki węgierki, Japończycy za japonki, itp.
      • arwena_11 Re: Mu}%ynek 25.03.14, 20:26
        To Tuwima już nie można dziecku czytać? Jak to będzie politpoprawnie?
        Mały Afrykanin Bambo w Afryce mieszka
        Białą inaczej ma buzię ten nasz koleżka?
        • mika_p Re: Mu}%ynek 25.03.14, 21:39
          > To Tuwima już nie można dziecku czytać? Jak to będzie politpoprawnie?

Jak masz ochotę przebijac się przez 200 postów, to gdzies się dokopiesz, jak Murzynka Bambo nazywać i dlaczego jest zUym wierszem:
          forum.gazeta.pl/forum/w,46,147000242,,Jak_napisac_poprawnie_Murzyn_czy_murzyn_.html?v=2
          Tylko się do niego nie dopisuj, proszę jako moderator, który znowu będzie musial to czytać...
          • arwena_11 Re: Mu}%ynek 25.03.14, 23:05
            dzięki, poczytam jutrosmile nie dopiszę nic, obiecuję
      • raczek47 Re: Mu}%ynek 25.03.14, 20:28
        Ło matko, a ja jeszcze robię ciasto "cycki murzynki"(biszkopty, na każdym rodzynek i zalane czekoladą). Jak to teraz nazwać?
        • nchyb Re: Mu}%ynek 25.03.14, 20:33
          > Ło matko, a ja jeszcze robię ciasto "cycki murzynki"(biszkopty, na każdym rodzy
          > nek i zalane czekoladą).

zalewaj białą czekoladą, będą poprawne politycznie cycki białaski smile
          • raczek47 Re: Mu}%ynek 25.03.14, 20:34
            białej nie lubię, to nie czekolada.
            • nchyb Re: Mu}%ynek 26.03.14, 09:20
              tu nie chodzi o to co Ty lubisz, ale co będzie zgodne z poprawnością polityczną wink
              Ja też wolałam Dziesięciu Murzynków Agathy Christie od I nie było już nikogo (bo nawet Indianie im przeszkadzali), ale kogo to obchodziło wink

Czyli albo biała czekolada (chociaż co to za czekolada tak naprawdę), albo zwykła i cycki bardzo opalonej białaski smile
        • lady-z-gaga Re: Mu}%ynek 25.03.14, 20:39
          ja jeszcze robię ciasto "cycki murzynki"(biszkopty, na każdym rodzy
          > nek i zalane czekoladą). Jak to teraz nazwać?

RASIZM SEKSISTOWSKI tongue_out wink
          • burina Re: Mu}%ynek 25.03.14, 23:03
            Plus ortograficzny...
        • princy-mincy Re: Mu}%ynek 25.03.14, 20:39
          Cycki bialaski, ktora sie spaliła ma słońcu? wink
          • kaskazuza Re: Mu}%ynek 25.03.14, 21:09
            Cycki solarki
        • a1ma Re: Mu}%ynek 25.03.14, 21:33
          Cycki w negatywie.

Murzynka uwielbiam i zdania nie zmienię! tongue_out
      • lily-evans01 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 09:08
        A co z ciastem zwanym Cycki Murzynki big_grin big_grin big_grin.
        To ci dopiero niepoprawność!
    • arwena_11 Re: Mu}%ynek 25.03.14, 20:42
      Znalazłam w necie takie cudosmile
      frykanin Bambowski w Afryce mieszka
      Skórę o dużej domieszce melaniny ma nasz drogi kolega.
      Uczy się pilnie przez całe ranki i wieczory
      Ze swej multikulturowej pierwszej czytanki.
      A gdy do domu ze szkoły wraca po dodatkowych zajęciach z tolerancji,
      Gra w gry edukacyjne, by zdobyć lepszą pracę.
      Mama mu perswaduje bezstresowo: Bambowski, zachowuj się ładnie, proszę
      A on robi do niej żartobliwe miny nie chcąc jej urazić!
      Mama mu mówi: może napijesz się zdrowego mleczka albo nie jeśli nie masz ochoty,
      A on żartując wdrapuje się na drzewo oczywiście nie naśladując żadnego z naczelnych.
      Mama mu mówi: skorzystaj z prawa wszystkich dzieci do czystości,
      A on się obawia, że będzie miał traumę wywołaną kontaktem jego skóry z wodą.
      Lecz mama kocha swojego synka,
      Bo dobry chłopak z tego Afrykaninka
      Szkoda, że Bambowski - Afrykanin wesoły
      Nie chodzi razem z nami do szkoły, (mimo że by mógł, bo nasza szkoła jest otwarta i tolerancyjna!)
      • fogito Re: Mu}%ynek 25.03.14, 21:10
        Wiele razy juz tu pisalam, ze to rasistowskie okreslenie.

• arwena_11 Re: Mu}%ynek 25.03.14, 21:24
          tylko że to jest choresad Rasistowskie to dla mnie Czarnuch, ale nie Murzynsad
          • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 06:49
            arwena_11 napisała:

> tylko że to jest choresad Rasistowskie to dla mnie Czarnuch, ale nie Murzynsad

Chora to jest nieswiadomosc jakie slowa moga byc obrazliwe dla kogos. To kwestia wiedzy I wrazliwosci. Wielu Polakow nie posiada ani jednego ani drugiego I dlatego to slowo ciagle jest w uzyciu, Bo ktos sie przyzwyczail do nazwy ciasta i pojac nie moze, ze to kogos moze urazic.
            • cosmetic.wipes Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:13
              A 'czarny' tez jest rasistowskie?
              • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:24
                cosmetic.wipes napisał(a):

> A 'czarny' tez jest rasistowskie?
                >

A bialy jest? W samym znaczeniu nie, ale jesli powiesz "Ty czarnuchu albo bialasie" to juz tak.
                • cosmetic.wipes Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:59
                  Uff, ulzylo mi.

Chociaz, jakby sie czepiac szczegolow, to ani ja biala /rozowa jestem/, ani osoba o ciemnej karnacji wywodzadzaca sie etnicznie z Afryki nie jest czarna - jest zwykle w roznych odcieniach brazu. Wiec okreslenie czarny lub bialy w stosunku do czlowieka jest w najlepszym razie nieprecyzyjne, w najgorszym zas klamliwe. A za stwierdzenia klamliwe, czyli pomowienia to chyba jakis paragraf jest.

Idac powyzszym tokiem rozumowania nalezaloby sie w ogole nie odzywac, bo jak sie czlowiek uprze, to kazde slowo moze byc dyskryminacja.
                  • ichi51e Re: Mu}%ynek 26.03.14, 10:50
                    Ale "Murzyn" tez znaczy "czarny" ten sam zrodloslow co "Maur" zdaje sie
            • nchyb Re: Mu}%ynek 26.03.14, 09:28
              > To kwest ia wiedzy I wrazliwosci. Wielu Polakow nie posiada ani jednego ani drgiego

nieśmiało wspomnę, ze wielu ludzi na świecie, niezależnie od obywatelstwa, rasy, przynależności etnicznej itp nie posiada ani jednego ani drugiego. Tylko dla wielu z nich różne rzeczy są ważne i mniej ważne i dlatego jeden uważa się za mądrzejszego od drugiego bo w jakiejś konkretnej sprawie ma takie a nie inne zdanie.

Ci co uważają, ze określenia typu Murzyn czy czarny obowiązkowo są nacechowane obraźliwym znaczeniem uważają za gorszych/głupszych tych, co tak nie sądzą. Ale sami często miewają dużo gorsze sprawki za skórą i czesto mogą być o wiele bardziej pozbawieni wiedzy i wrażliwości od swoich adwersarzy...
              • maadzik3 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 10:14
                bingo
              • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:55
                nchyb napisała:

> > To kwest ia wiedzy I wrazliwosci. Wielu Polakow nie posiada ani jednego a
                > ni drgiego
                >
                > nieśmiało wspomnę, ze wielu ludzi na świecie, niezależnie od obywatelstwa, rasy
                > , przynależności etnicznej itp nie posiada ani jednego ani drugiego. Tylko dla
                > wielu z nich różne rzeczy są ważne i mniej ważne i dlatego jeden uważa się za m
                > ądrzejszego od drugiego bo w jakiejś konkretnej sprawie ma takie a nie inne zda
                > nie.
                >

Dla mnie wazne jest nie wysmiewanie nikogo ze wzgledu na kolor skory albo przynaleznosci etnicznej. Uzywanie slowa murzyn w stosunku do czarnoskorych osob jest obrazliwe. Wiem to, bo mam w swoim otoczeniu sporo rdzennych Afrykanczykow.

> Ci co uważają, ze określenia typu Murzyn czy czarny obowiązkowo są nacechowane
                > obraźliwym znaczeniem uważają za gorszych/głupszych tych, co tak nie sądzą.

Mniej wrazliwych na pewno. Skoro juz wiemy, ze t o obrazliwe slowo, to dlaczego dalej udajemy, ze nikogo nie obraza.

Ale
                > sami często miewają dużo gorsze sprawki za skórą i czesto mogą być o wiele bar
                > dziej pozbawieni wiedzy i wrażliwości od swoich adwersarzy...

Najlepsza obrona jest atak? Wiedze juz masz wiec zastosuj w zyciu codziennym I nie uzywaj slowa murzyn.
                • nchyb Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:25
                  > aleznosci etnicznej. Uzywanie slowa murzyn w stosunku do czarnoskorych osob jes
                  > t obrazliwe. Wiem to, bo mam w swoim otoczeniu sporo rdzennych Afrykanczykow.

i oczywiście są to osoby (ci rdzenni Afrykańczycy) o doskonałej znajomości języka polskiego i znają wszelkie niuanse naszego słowotwórstwa?
                  tłumaczenie z jednego języka na drugi nie zawsze oddaje rzeczywiste znaczenie danego wyrazu w innym kraju...

• to_ja_tola Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:10
              fogito napisała:

>
              > Chora to jest nieswiadomosc jakie slowa moga byc obrazliwe dla kogos. To kwest
              > ia wiedzy I wrazliwosci. Wielu Polakow nie posiada ani jednego ani drugiego I d
              > latego to slowo ciagle jest w uzyciu, Bo ktos sie przyzwyczail do nazwy ciasta
              > i pojac nie moze, ze to kogos moze urazic.

czyyym?murzynkiem?! no dajcie spokój....
              Czarnuch to ok...obraża,ale murzynek?murzyn?! a jaki jest?afroamerykanin to sobie mogą mówić doopościski w tiwi.Dla mnie murzyn jest murzynem .I nie,nie obrżam go.
              • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:49
                to_ja_tola napisała:

>
                >
                >
                > czyyym?murzynkiem?! no dajcie spokój....
                > Czarnuch to ok...obraża,ale murzynek?murzyn?! a jaki jest?afroamerykanin to sob
                > ie mogą mówić doopościski w tiwi.Dla mnie murzyn jest murzynem .I nie,nie obrża
                > m go.
                >

Zapytaj czarnoskora osobe, czy ja to obraza, czy nie. Od razu widac, ze nie masz do czynienia z ludzmi innych nacji poza bialymi.
                • to_ja_tola Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:33
                  fogito napisała:

> Zapytaj czarnoskora osobe, czy ja to obraza, czy nie. Od razu widac, ze nie mas
                  > z do czynienia z ludzmi innych nacji poza bialymi.

oszszywiście....Czekaj...cholera,musze powiedzieć mojemu ex,że nie jest murzynem jednak,bo nie mam wg ematki do czynienia z takimibig_grin
            • miliwati Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:19
              > Chora to jest nieswiadomosc jakie slowa
              moga byc obrazliwe dla kogos. To kwest
              > ia wiedzy I wrazliwosci. Wielu Polakow nie
              posiada ani jednego ani drugiego I

Wielu Murzynów również tego nie posiada, co nie przeszkadza im pienić się na takie czy inne słowo normalnie i neutralnie używane w języku polskim.

Jak ktoś się obraża o rzekome znaczenia słów, których ewidentnie nie rozumie, to głupi po prostu jest, niezależnie od albedo. Zanim się zacznie pouczać autochtonów jak powinni używać własnego języka, trzeba go najpierw perfekcyjnie poznać. Inaczej wychodzi się na jełopa - histeryka. Tak jak, dzięki Twoim wysiłkom, Twój negroidalny mąż.

• fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:59
                miliwati napisała:

> > Chora to jest nieswiadomosc jakie slowa
                > moga byc obrazliwe dla kogos. To kwest
                > > ia wiedzy I wrazliwosci. Wielu Polakow nie
                > posiada ani jednego ani drugiego I
                >
                > Wielu Murzynów również tego nie posiada, co nie przeszkadza im pienić się na ta
                > kie czy inne słowo normalnie i neutralnie używane w języku polskim.
                >

To nie jest neutralne slowo w jezyku polskim. Nie do Ira do Ciebie?

> Jak ktoś się obraża o rzekome znaczenia słów, których ewidentnie nie rozumie, t
                > o głupi po prostu jest, niezależnie od albedo.

Poki co to Ty nie rozumiesz.

Zanim się zacznie pouczać autoch
                > tonów jak powinni używać własnego języka, trzeba go najpierw perfekcyjnie pozna
                > ć. Inaczej wychodzi się na jełopa - histeryka. Tak jak, dzięki Twoim wysiłkom,
                > Twój negroidalny mąż.

Moj maz jest bialy. Z Twojej wypowiedzi pieknie wychodzi typowy polski rasizm. Nic dodac, nic ujac.

>
                • miliwati Re: Mu}%ynek 27.03.14, 21:10
                  fogito napisała:

> miliwati napisała:
                  >
                  > > > Chora to jest nieswiadomosc jakie slowa
                  > > moga byc obrazliwe dla kogos. To kwest
                  > > > ia wiedzy I wrazliwosci. Wielu Polakow nie
                  > > posiada ani jednego ani drugiego I
                  > >
                  > > Wielu Murzynów również tego nie posiada, co nie przeszkadza im pienić się
                  > na ta
                  > > kie czy inne słowo normalnie i neutralnie używane w języku polskim.
                  > >
                  >
                  > To nie jest neutralne slowo w jezyku polskim. Nie do Ira do Ciebie?

Tupnij jeszcze nóżką, może w końcu zaczniesz mieć rację suspicious

> Zanim się zacznie pouczać autoch
                  > > tonów jak powinni używać własnego języka, trzeba go najpierw perfekcyjnie
                  > pozna
                  > > ć. Inaczej wychodzi się na jełopa - histeryka. Tak jak, dzięki Twoim wysi
                  > łkom,
                  > > Twój negroidalny mąż.
                  >
                  > Moj maz jest bialy. Z Twojej wypowiedzi pieknie wychodzi typowy polski rasizm.
                  > Nic dodac, nic ujac.

Nie mąż? No to ten inny Murzyn którego jakoby znasz blisko. Żadna różnica.

TSD, rasizm? Ciekawe gdzieś się go znowu dopatrzyła smile
    • mayaalex Re: Mu}%ynek 25.03.14, 21:29
      Prof. Bralczyk stwierdza, ze rasistowska jest nazwa "Palma z Murzynkiem" (dodatkowo z rasistowskim rysunkiem) a nie nazwa ciasta. Ale mnie nazwa ciasta tez sie nie podoba.
      • to_ja_tola Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:12
        mayaalex napisała:

> Prof. Bralczyk stwierdza, ze rasistowska jest nazwa "Palma z Murzynkiem" (dodat
        > kowo z rasistowskim rysunkiem) a nie nazwa ciasta. Ale mnie nazwa ciasta tez si
        > e nie podoba.

ale,że palma murzynkowi odbiła?suspicious
    • king_of_rats Re: Mu}%ynek 25.03.14, 21:39
      poprawność polityczna posunięta do granic absurdu tongue_out
    • paul_ina Re: Mu}%ynek 25.03.14, 22:24
      Murzynek.Murzynek.Murzynek.
      Ciasto i ten czarnuszek na margarynie.
      Murzynek.
    • nanuk24 Re: Mu}%ynek 25.03.14, 22:34
      Ciasto czekoladowe.
      Rzeczywsicie jest problem z nazawaniem ciasta z dodatkiem cacao.
      • burina Re: Mu}%ynek 25.03.14, 23:05
        No problem. Jakby mi ktoś polecił ciasto z kakao jako czekoladowe, to bym się popłakała.
        • nanuk24 Re: Mu}%ynek 25.03.14, 23:59
          to sobie mozesz nazwac ciastem kakaowym, gdzie tu problem?

A po drugie, z czego jest robiona czekolada/ Oto jest pytanietongue_out
          • cosmetic.wipes Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:17
            Ciasto z dodatkiem kakao smakuje inaczej niz ciasto z czekolada.

Czy wobec tego szarlotke mamy nazywac ciastem z jablkami /jablecznik to napoj, a jabol to wiadomo co/ bo sie wszystkie Charlotty poczuja zrownane z produktem spozywczym?
            • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:22

> Czy wobec tego szarlotke mamy nazywac ciastem z jablkami /jablecznik to napoj,
              > a jabol to wiadomo co/ bo sie wszystkie Charlotty poczuja zrownane z produktem
              > spozywczym?

oplułam się big_grin
            • marychna31 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:34

> Ciasto z dodatkiem kakao smakuje inaczej niz ciasto z czekolada.

W ogóle ciasta w smaku się od siebie różnią. Dwa zrobione według rożnych przepisów z czekolady też.
              • cosmetic.wipes Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:03
                Ciasto na bazie czekolady znaczaco rozni sie od ciasta z kakao.

Rosol rozni sie od pomidorowki rownie znaczaca, pomimo wspolnej bazy. I roznica ta jest zupelnie innego rodzaju niz roznica pomiedzy twoim rosolem a moim rosolem.
            • nanuk24 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:02
              Ale glupoty piszesz. Po pierwsze murzynek nie jest jakims Bog wie jakim ciastem wyjatkowym. W innych krajach tez sie je robi i nazywa sie jak najbardziej ciastem czekoladowym.
              I tu informacja dla ciebie, ciasto czekoladowe nie oznacza, ze jest z czekolada. Rzadko kiedy sie ja dodaje, za to jest z dodatkiem duzej ilosci kakao i mocnej kawy. Nawet Nigella Lawson i Jamie OLivier nazywaja swoje ciasta czekoladowymi, mimo, ze jest w nich tylko kakao. prawdziwym ciastem czkoldaowym sa brownies.
              Oczywscie, emamy maja problem z najzwyklejsza w swiecie sprawa.
              • cosmetic.wipes Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:50
                > Nawet Nigella Lawson i Jamie OLivier nazywaja swoje ciasta czekoladowym
                > i, mimo, ze jest w nich tylko kakao.

Ach, och, Nigella i Jamie. Coz za autorytety jezykoznawstwa. Zwlaszcza polskiego.

> prawdziwym ciastem czkoldaowym sa brownies

No jest. Czekoladowym. Znaczaca roznym i konsystencja i smakiem od polskiego murzynka.
                Sprobuj zrobic brownie z kakao zamiast czekolady.

-
            • nanuk24 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:23
              > Czy wobec tego szarlotke mamy nazywac ciastem z jablkami /jablecznik to napoj,
              > a jabol to wiadomo co/ bo sie wszystkie Charlotty poczuja zrownane z produktem
              > spozywczym?

Moze sie dowiedz, skad nazwa szarlotka pochodzi?
              • cosmetic.wipes Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:38
                Zartu nie zlapalassuspicious

Roztrzasanie pochodzenia "szarlotki" w stosunku do dyskryminacji kobiet o imieniu Charlotte, ma sie mniej wiecej tak jak pochodzenie 'Murzyna' do rasizmu.

Czyli zrodloslow nie wazny, wazny odbior. Przeciez dla najwiekszej oredowniczki political correct, niejakiej fogito, znaczenie slowa 'Maur' jest kompletnie nieistotne.
          • burina Re: Mu}%ynek 26.03.14, 10:45
            Ano właśnie widzisz kochanieńka w tym, że jak ludzie zaczną wyszukiwać zamienników na już znane i utrwalone nazwy, to się zrobi kociokwik. Bo tam kakao czy czekolada, jeden pies, zwał jak zwał.
      • paul_ina Re: Mu}%ynek 26.03.14, 00:10
        no dokładnie, ludzie to lubią sobie życie utrudniać
    • alexa0000 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 00:18
      Murzynek kojarzy mi się dwojako. W opcji nr 1 z ciastem, ale w tym kontekście nie mam żadnych innych konotacji-słyszę o pieczeniu murzynka, myślę ciasto,żaden czarny chłopiec nie pojawia się w tle.Drugie skojarzenie to czarny chłopiec, i teraz przyznaje, że ten na margarynie może wydawać się ciut prymitywny, ale mnie się miło kojarzy.Coś jak wspomnienie z dzieciństwa, Makuszynski i koziolek, te sprawy.Równie dobrze mogłaby być tam podobizną małego Indianina z piórkiem i łukiem, Japonki przy pagodzie itp, ten sam kaliber. Za to słowo Zydek brzmi już zupełnie inaczej w moich uszach.
      • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 06:51
        Pytanie - jak murzynek brzmi w uszach czarnoskorego. Zapewniam, ze nie kojarzy mu sie ze slodkim ciastem.
        • alexa0000 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 09:58
          Nie obchodzi mnie, że mu sie nie kojarzy. Polakom sie kojarzy i nie jest to uzycie słowa w sensie pejoratywnym. A uważam,że to jest wazne, jak dane słowo kojarzy sie dużej liczbie i w jakim kontekscie jest uzyte- czy w celu obrazenia kogos, czy tez nie.
          Polaczek jest obrazliwy, Francuzik tez, bo jest uzyte z pewnym nastawieniem. Ale Francuzeczka juz nie jest , Japoneczka również, ciekawe dlaczego?

Czarnoskóry to Murzyn, tak sie u nas nadal okresla człowieka o ciemnej skórze i tyle. Mały Murzyn to Murzynek, a dziwczynka nawet nazywana bywa Murzyneczką. Idę o zakład,że lwia część ( jesli nie prawie wszyscy) uzywajacych tego słowa nie ma intencji obrażenia Murzyna, i to powinno byc kluczowe. . A murzynek? na boga, jesli Murzyni nazywaja u siebie białe ciasto białaskiem i nie ma to nacechowania negatywnego, nie widze przeszkód.
          • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:20
            alexa0000 napisała:

> Nie obchodzi mnie, że mu sie nie kojarzy. Polakom sie kojarzy i nie jest to uzy
            > cie słowa w sensie pejoratywnym. A uważam,że to jest wazne, jak dane słowo koja
            > rzy sie dużej liczbie i w jakim kontekscie jest uzyte- czy w celu obrazenia ko
            > gos, czy tez nie.
            > Polaczek jest obrazliwy, Francuzik tez, bo jest uzyte z pewnym nastawieniem. Al
            > e Francuzeczka juz nie jest , Japoneczka również, ciekawe dlaczego?
            >
            > Czarnoskóry to Murzyn, tak sie u nas nadal okresla człowieka o ciemnej skórze
            > i tyle. Mały Murzyn to Murzynek, a dziwczynka nawet nazywana bywa Murzyneczką.
            > Idę o zakład,że lwia część ( jesli nie prawie wszyscy) uzywajacych tego słowa n
            > ie ma intencji obrażenia Murzyna, i to powinno byc kluczowe. . A murzynek? na
            > boga, jesli Murzyni nazywaja u siebie białe ciasto białaskiem i nie ma to nacec
            > howania negatywnego, nie widze przeszkód.

Wow, ale sobie wizytowke wystawilas. Strach sie bac surprised

• alexa0000 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:38
              No, wystawiłam. Tym, że używam Murzyn nie mając żadnych negatywnych intencji. Jest to dla mnie słowo obojętnie nacechowane i tyle, tak samo, jak dla milionów ludzi w Polsce. A to, że ktos próbuje mi wmówic, że mowię to z intencją obrażenia i próbuje wymusić cokolwiek, nie nastawia mnie pozytywnie do niego, bynajmniej. I to ta osoba sobie wystawia wizytówkę, obawiam się.

Nie zarzucaj mi tylko również homofobii- mam brata geja. I co ciekawe, pomimo tego,ze "pedal" jest jednoznacznie w Polsce nacechowany obrazliwie, uzywam w stosunku do niego tego słowa w pewnych sytuacjach. Bo akurat ja mogę i go to nie obraża, a inni juz nie, niestety.
        • edelstein Re: Mu}%ynek 26.03.14, 11:30

To niech wraca tam skad przyjechal i nie bedzie narazony na obcowanie z murzynkami na margarynie.Oni nie sa niezbedni w Pl i De , ich robienie problemow z d...tez nie.
          Istnieja jeszcze lody bambino.Tez z murzynkiem.
          Nie podobaja sie nasze produkty wrecz kultowe to wypad.Obowiazku mieszkania w Europie nie Ma.
          Skoro w Afryce lepiej to niech tam wraca.

• fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:21
            edelstein napisała:

>
            > To niech wraca tam skad przyjechal i nie bedzie narazony na obcowanie z murzynk
            > ami na margarynie.Oni nie sa niezbedni w Pl i De , ich robienie problemow z d..
            > .tez nie.
            > Istnieja jeszcze lody bambino.Tez z murzynkiem.
            > Nie podobaja sie nasze produkty wrecz kultowe to wypad.Obowiazku mieszkania w E
            > uropie nie Ma.
            > Skoro w Afryce lepiej to niech tam wraca.
            >
            >

Polska dla Polakow a Niemcy dla Aryjczykow. Ratunku! Skad Ty sie urwalas?
            • edelstein Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:03

Wiedzialam,ze nie zrozumiesz.
    • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 06:54
      przesada.
      Pierogi ruskie tez pewnie niepolityczne.
      A gra "Chińczyk"?
      wariactwo..
      • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 06:59
        atena12345 napisała:

> przesada.
        > Pierogi ruskie tez pewnie niepolityczne.
        > A gra "Chińczyk"?
        > wariactwo..

Ktos bez wrazliwosci nie zrozumie, wiec tlimaczenie nie ma sensu. W jezyku polskim funkcjonuje wiele pejoratywnycn okreslen innych nacji, ale nie jest to powod do dumy tylko do wstydu.
        • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:00
          fogito napisała:

> nie jest to powo
          > d do dumy tylko do wstydu.

to się wstydź
          mnie to obojętne tak samo jak te nazwy
          • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:26
            atena12345 napisała:

> fogito napisała:
            >
            >
            > > nie jest to powo
            > > d do dumy tylko do wstydu.
            >
            > to się wstydź
            > mnie to obojętne tak samo jak te nazwy

Obojetnosc na uczucia innych ludzi to cecha narodowa Polakow. I tego sie wstydze, za tych co wstydu nie czuja.
            • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:34
              fogito napisała:

> Obojetnosc na uczucia innych ludzi to cecha narodowa Polakow.

nie generalizuj, nic nie wiesz o mojej obojętności, bądź jej braku.
              Piszę, że mi TO obojętne.
              TO - czyli, czy komuś przeszkadza, że piekę murzynka, a nie ciasto kakaowe, że moje dzieci recytują "Murzynka Bambo"...
              Mogę sobie mówić i nazywać jak chcę.
              Nie obrażam nikogo.
              • slonecznik1981 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:37
                A które to narody są takie troskliwe pod względem uczuć?
                • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:47
                  slonecznik1981 napisała:

> A które to narody są takie troskliwe pod względem uczuć?

wszystkie inne wink
                  • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:10
                    atena12345 napisała:

> slonecznik1981 napisała:
                    >
                    > > A które to narody są takie troskliwe pod względem uczuć?
                    >
                    > wszystkie inne wink

Sa mniej lub bardziej wrazliwi ludzie. Pytanie tylko do jakiej grupy chce sie nalezec.
                    • cosmetic.wipes Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:17
                      Ty jestes nawrazliwsza z wrazliwych. To juz wiemy.

I ta wrazliwosc pozwala ci szkalowac Polakow, nazywajac ich WSZYSTKICH, czyli mnie rowniez, rasistami i homofobami.

Brawobig_grin
                      • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:24

> Ty jestes nawrazliwsza z wrazliwych. To juz wiemy.
                        >
                        > I ta wrazliwosc pozwala ci szkalowac Polakow, nazywajac ich WSZYSTKICH, czyli m
                        > nie rowniez, rasistami i homofobami.
                        >
                        > Brawobig_grin

Szkalowac? Przeciez wy jestescie dumne z tego, ze jestescie rasistkami. O homofobach jeszcze nie bylo, ale moze to idzie w parze...
                        • cosmetic.wipes Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:57
                          A wy fogito kim jestescie? Dunka, Niemka, Szwajcarka czy moze Kanadyjka /rozumiem, ze nazwa lozka polowego rowniez jest niepoprawna politycznie, bo Kanadyjki sie obraza, ze sie na nich lezy?/, moze Japonka - tu chcialam przeprosic wszystkie panie pochodzace z tego kraju, ze u nas nazywa sie tak klapki.

Nawet jesli masz obywatelstwo amerykanskie, to jestes Polka, wiec sama siebie opluwasz. Czego nie dostrzegasz, bo brak ci inteligencji. Cala twoja czaszke wypelnia niezidentyfikowany twor, nazywany /blednie/ przez ciebie 'wrazliwoscia'

Jestes pierwszej wody koltunem z ustami pelnymi frazesow, ktorych nie ogarniasz i bez szacunku dla kraju z ktorego pochodzisz.
              • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:55
                atena12345 napisała:

> fogito napisała:
                >
                >
                > > Obojetnosc na uczucia innych ludzi to cecha narodowa Polakow.
                >
                > nie generalizuj, nic nie wiesz o mojej obojętności, bądź jej braku.
                > Piszę, że mi TO obojętne.
                > TO - czyli, czy komuś przeszkadza, że piekę murzynka, a nie ciasto kakaowe, że
                > moje dzieci recytują "Murzynka Bambo"...
                > Mogę sobie mówić i nazywać jak chcę.
                > Nie obrażam nikogo.

Alez wlasnie obrazasz. Juz wiesz, ze to pejoratywne okreslenie, ale z uporem maniaka probujesz udowodnic, ze nie jest. Poza tym przekazujesz swoj rasizm dzieciom, a to juz jest niewybaczalne.
                • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 09:05
                  fogito napisała:

> Alez wlasnie obrazasz. Juz wiesz, ze to pejoratywne okreslenie, ale z uporem ma
                  > niaka probujesz udowodnic,

dla mnie nie jest

ze nie jest. Poza tym przekazujesz swoj rasizm dziec
                  > iom, a to juz jest niewybaczalne.

kto mi nie wybaczy?
                  kupiłam niedawno książkę, w której dzieciaki przenosiły się w świat rożnych bajek, w tym w świat Bambo. Rasistowskie?
                  Nie.
                  • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:07
                    atena12345 napisała:

> fogito napisała:
                    >
                    >
                    > > Alez wlasnie obrazasz. Juz wiesz, ze to pejoratywne okreslenie, ale z upo
                    > rem ma
                    > > niaka probujesz udowodnic,
                    >
                    > dla mnie nie jest

Dla wielu nie jest, ale czy to znaczy, ze mamy obnizac poziom, bo nie wszycy rozumieja o co chodzi. Zawsze bedzie szary tlum I elity. Proporcje musza byc zachowane.

>
                    > ze nie jest. Poza tym przekazujesz swoj rasizm dziec
                    > > iom, a to juz jest niewybaczalne.
                    >
                    > kto mi nie wybaczy?
                    > kupiłam niedawno książkę, w której dzieciaki przenosiły się w świat rożnych baj
                    > ek, w tym w świat Bambo. Rasistowskie?
                    > Nie.

Tak. Rasistowskie.
                    • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:24
                      fogito napisała:

> Tak. Rasistowskie.

tzn.? w którym momencie?
                      wiesz co to jest rasizm?
                      w którym miejscu wiersz Tuwima głosi treści nierówności ras?
                      • ichi51e Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:26
                        "szkoda, ze Bambo czarny wesoły,
                        nie chodzi razem z nami do szkoły." big_grin
                      • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:31
                        atena12345 napisała:

> fogito napisała:
                        >
                        >
                        > > Tak. Rasistowskie.
                        >
                        > tzn.? w którym momencie?
                        > wiesz co to jest rasizm?
                        > w którym miejscu wiersz Tuwima głosi treści nierówności ras?

A potrzebujesz wskazania konkretnego miejsca?
                        • ichi51e Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:31
                          Tak
                          • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:34
                            ichi51e napisała:

> Tak

Wysil sie troche. Dazs rade.
                            • ichi51e Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:35
                              Nie dam. Serio moim zdaniem to jest pozytywny wiersz.
                              • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:37
                                ichi51e napisała:

> Nie dam. Serio moim zdaniem to jest pozytywny wiersz.

moim również smile moje dzieci znają na pamięć
                      • maslova Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:00
                        "Mama powiada: „Chodź do kąpieli”,
                        A on się boi, że się wybieli. "

wink
                        • maslova Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:04
                          Dotykamy tutaj swoistego problemu higieny, gdzie autor podświadomie ukazuje swój stosunek do tej rasy - pokazuje nam ich jako istnych "brudasów", co ma oczywiście oddźwięk negatywny. Murzynek ma iść do kąpieli, jednak boi się, że się wybieli - można tu śmiało wyczytać, że nigdy się nie kąpał, bo inaczej by dobrze wiedział, że tak jednak się nie stanie (nie wybieli się!). Autor chce nam przekazać, że rasa czarna nie dba o "czystość", są gorsi od białych, gdyż nigdy/rzadko się myją/dbają o czystość.

• maslova Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:05
                            To również z netu smile
                          • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:12
                            big_grin
                            Moje dziecię ma mnóstwo książek o brudasach, to standardowa tematyka dla dzieci
                            • maslova Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:16
                              Pewnie nie powinnam się przyznawać do tego publicznie, ale dla moich dzieci dzień bez mycia (który od czasu do czasu im robię) to prawie jak Dzień Dziecka wink
                              • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:22
                                maslova napisała:

> Pewnie nie powinnam się przyznawać do tego publicznie, ale dla moich dzieci dzi
                                > eń bez mycia (który od czasu do czasu im robię) to prawie jak Dzień Dziecka wink

Fuuuuj....!
                                i na emamie to piszesz ?
                                wink
                                moje tez czasem mają big_grin
                          • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:29
                            Twoja interpretacja (pomijając to, że bezsensowna, bo nie biorąca pod uwagę całości utworu, a jedynie wyrwany z kontekstu fragment) nie trzyma się kupy, bo do tej kąpieli woła Bambo jego własna mama, jak należy domniemywać, także Murzynka. No więc jak - Murzynki o czystość dbają, a Murzyni nie? Gdzie tu rasizm? Czy też może autor - podobnie jak w innych fragmentach - pokazuje podobieństwo Bambo do polskich (stereotypowych) chłopców: tak jak oni, uczy się i bawi, jak oni nie lubi pić mleka (czy też innych wciskanych przez dorosłych zdrowych produktów), nie przepada za kąpielą, a za to lubi łazić po drzewach...
                            • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:32
                              ona chyba napisała to z ironią wink
                            • maslova Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:40
                              Spokojnie, wuluzuj smile Próbowałam po prostu wyręczyć figuto, bo sama nijak nie potrafi udowodnić rasistowskiego przesłania wierszyka wink
                              • maslova Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:42
                                *FOGITO, przepraszam wink
                                • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:08
                                  A, OK, jak pisałam, to Twoich dalszych wpisów nie było jeszcze.
                      • maslova Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:03
                        Znalazłam na necie wersję poprawną politycznie:
                        ..Afrykańczyk Bambo w Afryce pomieszkuje
                        inną ma skórę, słońce go maskuje
                        uczy się pilnie przez całe ranki
                        z takiej jak nasza, pięknej czytanki
                        a gdy do domu ze szkoły wraca
                        psoci, figluje - jak "nasza klasa"
                        Aż mama krzyczy: "Bambo łobuzie"
                        on opaloną nadyma buzię
                        Mama powiada: "Napij się mleka"
                        Pije i grzecznie na więcej czeka..
                        Więc mama kocha swojego synka
                        bo wciąż radosna u niego minka
                        Szkoda że Bambo wiecznie wesoły
                        Nie chodzi razem z nami do szkoły..

Może być ? smile
            • cosmetic.wipes Re: Mu}%ynek 26.03.14, 08:06
              > Obojetnosc na uczucia innych ludzi to cecha narodowa Polakow.

Jak mozesz???

To jawna dyskryminacja calego narodu.

Wstydz sie.

O, przepraszam, przeciez juz sie wstydzisz. Za innych.

No to teraz mozesz powstydzic sie za siebiebig_grin
              • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:12

> > Obojetnosc na uczucia innych ludzi to cecha narodowa Polakow.
                >
                > Jak mozesz???
                >
                > To jawna dyskryminacja calego narodu.
                >
                > Wstydz sie.
                >
                > O, przepraszam, przeciez juz sie wstydzisz. Za innych.
                >
                > No to teraz mozesz powstydzic sie za siebiebig_grin

Za was sie wstydze.
        • ichi51e Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:08
          No wlasnie - tylko czekac az Niemcy glowy podniosa big_grin tfu Germanie.
          • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:28
            ichi51e napisała:

> No wlasnie - tylko czekac az Niemcy glowy podniosa big_grin tfu Germanie.

Trzeba pamietac o proweniencji slow, a nie strzelac jak popadnie. Ale do tego potrzebna jest pewna wiedza, ktorej wiekszosc nie posiada. Niestety.

• nchyb Re: Mu}%ynek 26.03.14, 09:39
              > otrzebna jest pewna wiedza, ktorej wiekszosc nie posiada. Niestety.

zafiksowałaś się na jednym określeniu - czyżbyś miała w rodzinie małego afroeuropejczyka lub afroazjatę, ze o afrobrytyjczyku nie wspomnę?
              Ty oczywiście wiedzę masz i wrażliwość też. Ciekawe, tylko czy wykracza ona poza tę jedną jedyną sytuację dotycząco osób ciemnoskórych, czy coś jeszcze wiesz...
              • edelstein Re: Mu}%ynek 26.03.14, 11:32

Z tego co pamietam ma murzyna z meza.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
                Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
                Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
                Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
                • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:18
                  edelstein napisała:

>
                  > Z tego co pamietam ma murzyna z meza.

Zle pamietasz, jesli myslisz o mnie.

>
                  >
              • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:17
                nchyb napisała:

> > otrzebna jest pewna wiedza, ktorej wiekszosc nie posiada. Niestety.
                >
                > zafiksowałaś się na jednym określeniu - czyżbyś miała w rodzinie małego afroeur
                > opejczyka lub afroazjatę, ze o afrobrytyjczyku nie wspomnę?

A musze miec, zeby miec wieksze poczucie wrazliwosci niz przecietny Polak. Nie mam, ale podrozuje po swiecie I mam znajomych o roznych kolorach skory.

> Ty oczywiście wiedzę masz i wrażliwość też. Ciekawe, tylko czy wykracza ona poz
                > a tę jedną jedyną sytuację dotycząco osób ciemnoskórych, czy coś jeszcze wiesz.
                > ..

Wiem sporo o chamstwie, ktore jest wszechobecne w realu I na tym forum rowniez.
                • nchyb Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:21
                  > mam, ale podrozuje po swiecie I mam znajomych o roznych kolorach skory.
                  ja rówież sporo jeżdżę, mam znajomych i rodzinę w różnych częściach świata i o różnym odcieniu skóry i przynależności etnicznej. I powiem Ci (napiszę), że często (oczywiście nie zawsze) bardziej fiksują na ten temat biali snobujący się na antyrasizm, niż ci, których dotyczy to bezpośrednio...

> Wiem sporo o chamstwie, ktore jest wszechobecne w realu I na tym forum rowniez.
                  ja również wiem i zapewniam że chama antyrasistę nie raz spotkałam, serio...
            • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 10:52
              "Trzeba pamietac o proweniencji slow"

Ano właśnie, trzeba. Wiesz, jaka jest etymologia słowa Murzyn? A wiesz, że przez obcokrajowców (bo nie czarnoskórych, tu urodzonych i wychowanych Polaków) jest uważane za nacechowane negatywnie ze względu na błędne tłumaczenie na angielski?
              • paszczakowna1 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 11:37
                Nie marnuj czasu na Fogito. Możesz tłumaczyć, argumentować, podawać cytaty i definicje, a w zamian się dowiesz, że "Murzyn" jest rasistowski bo tak, ty jesteś głupia i wstrętna, a ona miała świadectwo z czerwonym paskiem.

Próbka tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,587,106276084,,po_murzynsku_gada_.html
                • ichi51e Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:13
                  Bwa ha ha ha ha big_grin
                  "O dżisussssss a nasza nauczyielka nauczyła dziecka piosenki o
                  bałwanie i kaczuszce,niech pomyślę kogo miała na mysli z rządu
                  hmmmmmmmmmmmmm.................... " (barakudaa)
                • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:27
                  paszczakowna1 napisała:

> Nie marnuj czasu na Fogito. Możesz tłumaczyć, argumentować, podawać cytaty i de
                  > finicje, a w zamian się dowiesz, że "Murzyn" jest rasistowski bo tak, ty jesteś
                  > głupia i wstrętna, a ona miała świadectwo z czerwonym paskiem.
                  >

Wole byc w oswieconej mniejszosci niz w tlumie.

> Próbka tutaj:
                  >
                  > forum.gazeta.pl/forum/w,587,106276084,,po_murzynsku_gada_.html
                  • cosmetic.wipes Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:14
                    > Wole byc w oswieconej mniejszosci niz w tlumie.

Ta mniejszosc, w ktorej niewatpliwie jestes, nie jest oswiecona. Jest napakowana pusta, amerykanska, plastikowa, rozdeta do granic absurdu papka, ktora nazywa sie polityczna poprawnoscia. I musze cie zmarwic, ta poprawnosc nie wynika z wrazliwosci, ona wynika ze strachu, bo jak wiemy Amerykanie lubuja sie w pozywaniu "za wszystko".

Na szczescie faktycznie jestes mniejszoscia.

Co dobitnie wykazano w tym watku.
              • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:25
                mdro napisała:

> "Trzeba pamietac o proweniencji slow"
                >
                > Ano właśnie, trzeba. Wiesz, jaka jest etymologia słowa Murzyn? A wiesz, że prze
                > z obcokrajowców (bo nie czarnoskórych, tu urodzonych i wychowanych Polaków) jes
                > t uważane za nacechowane negatywnie ze względu na błędne tłumaczenie na angiels
                > ki?

Wlasnie dlatego, ze znam znaczenie slowa, to wiem, ze jest pejoratywne. Warto czasami po czytac cos wiecej niz wikipedie.
                • ichi51e Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:30
                  No to podziel sierym tajemniczym zrodloslowem bo js znajduje tylko
                  "
                  Etymologia 2004-12-02
                  Jaka jest etymologia słowa Murzyn i kiedy ono powstało?
                  Wyraz Murzyn jest w języku polskim zapożyczeniem używanym od XIV wieku. Powstał od łacińskiego przymiotnika maurus, który znaczył ‘czarny’, stąd w pewnym okresie funkcjonował rzeczownik maur oznaczający człowieka o czarnej, także o ciemnej skórze (np. w okresie romantyzmu Maurami często określano Arabów). Na skutek pewnych zmian fonetycznych w rdzeniu i po dodaniu przyrostka -yn powstał wyraz Murzyn, który ma podobną formę także w innych językach słowiańskich.
                  Mirosława Siuciak"
                • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:39
                  Najwyraźniej jednak nie znasz - ani znaczenia, ani etymologii. A w Wikipedii hasła "Murzyn" nie ma, bo to nie słownik.
          • miliwati Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:06
            > No wlasnie - tylko czekac az Niemcy glowy
            podniosa big_grin tfu Germanie.

Ale co Ty. Dojczanie oczywiście. Inaczej będzie obraźliwie.
        • slonecznik1981 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:20
          Do absurdu posunięty jobel politpoprawności i chęć samoboczowania się za "zbrodnie" białej rasy u niektórych,nieodmiennie mnie rozśmiesza.

Dziś się np. dowiedziałam, że "Murzyn" to określenie pejoratywne. big_grin
          • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:21
            slonecznik1981 napisała:

> Dziś się np. dowiedziałam, że "Murzyn" to określenie pejoratywne. big_grin

A Chińczyk?
          • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:28
            slonecznik1981 napisała:

> Do absurdu posunięty jobel politpoprawności i chęć samoboczowania się za "zbrod
            > nie" białej rasy u niektórych,nieodmiennie mnie rozśmiesza.
            >
            > Dziś się np. dowiedziałam, że "Murzyn" to określenie pejoratywne. big_grin

Czlowiek sie uczy do smierci.

• slonecznik1981 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:30
              Uczy się też odsiewać idiotyzmy big_grin
              • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:52
                slonecznik1981 napisała:

> Uczy się też odsiewać idiotyzmy big_grin

Poki co odsiewam idiotow. Dla mnie rasistowskie teksty to nie idiotyzm, tylko wyraz chamskiego zachowania.
                • slonecznik1981 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 07:59
                  Słowo "Murzyn" nie jest rasistowskie.
                  • kietka Re: Mu}%ynek 26.03.14, 09:33
                    w takim razie, jak rozpatrujemy kulturowe i społeczne zabarwienie słowa murzyn (polski odpowiednik negro, a rasa negroidalna, to okreslenie naukowe), to powinny zniknać z naszego słownika słowa: cygan, żyd, grek, czeski....itd.
                    samo słowo nie jest rasistowskie, rasistowski moze byc kontekst jego uzycia.

niestety amerykanski nigga (czesto uzywany), jest bardzo zabarwiony rasistwosko, tłumaczac je na powlski "murzyn" mamy wojne o murzynka. czy w słowie murzyn jest jakas obrazliwa sugestia, co do koloru skory, poziomu inteligencji, nie! to nasze słowo na okreslenie osoby czarnoskórej, tyle.
                    nigga nie powinien byc tłumaczony , jako murzyn.
                    • ceide.fields Re: Mu}%ynek 26.03.14, 09:45
                      "Nigga" to określenie slangowe używane w języku "murzyńskim", czyli miedzy czarnymi wink , w prawidłowej angielszczyźnie to "negro".

A tak w ogóle , to macie tu podręcznik s-v wink

nonsensopedia.wikia.com/wiki/Czarni_bracia
                      • kietka Re: Mu}%ynek 26.03.14, 09:54
                        nigga, to czesty zwrot pomiedzy czarnymi, ale bardzo zabarwiony rasiestowsko zwrot w ustach białego.
                        murzyn nie jest odpowiednikiem zwrotu nigga, ani zadnego inego o podłozu rasistowskim.
                  • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:38
                    slonecznik1981 napisała:

> Słowo "Murzyn" nie jest rasistowskie.

Jest.
                    • ceide.fields Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:48
                      W twoje biednej główce przepranej politpoprawną ydeologią i własnymi wyobrażeniami jedynie słusznej rzeczywistości big_grin

Tak to jest, że z fanatykami nie ma dyskusji, czy to tymi od rydzyka i narodowców, czy tez tymi od popadającej w absurd politpoprawności i innym modnych ideologii.

Na szczęscie jesteście i pozostaniecie marginesem, bo rodzaj ludzki jest w swej masie rozsądny, a w Polsce 'Murzyn" będzie dalej określeniem negroida o afrykańskich korzeniach big_grin
                      • fogito Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:21
                        ceide.fields napisała:

> W twoje biednej główce przepranej politpoprawną ydeologią i własnymi wyobrażeni
                        > ami jedynie słusznej rzeczywistości big_grin
                        >
                        > Tak to jest, że z fanatykami nie ma dyskusji, czy to tymi od rydzyka i narodowc
                        > ów, czy tez tymi od popadającej w absurd politpoprawności i innym modnych ideol
                        > ogii.
                        >
                        > Na szczęscie jesteście i pozostaniecie marginesem, bo rodzaj ludzki jest w swej
                        > masie rozsądny, a w Polsce 'Murzyn" będzie dalej określeniem negroida o afryka
                        > ńskich korzeniach big_grin

Lepiej byc po stronie ludzi wyksztalconych takich jak prof Bralczyk. Ciemne masy rzadza sie swoimi prawami.
                        • ceide.fields Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:26
                          Wykształcenie nie zawsze idzie w parze ze zdrowym rozsądkiem. Największe świry zwykle chlubiły się swoim szkołami big_grin
                        • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:52
                          Tzn. chodzi Ci o TEGO prof. Bralczyka, który napisał "Podobnie używałbym (i zresztą używam) życzliwie i w dobrych kontekstach nazw Murzyn, Żyd, Cygan – po to, by w ten sposób ocalić ich normalne, podstawowe znaczenie w języku" czy może jakiś innego?
    • tryggia Re: Mu}%ynek 26.03.14, 10:23
      Mam w sumie wylane na to. Dla mnie to murzynek i tyle. Ba, sądzę, że zdecydowana większość osób o innej niż biała skórze nie podnieca się tym ciastem tak jak biali.

A jak już jesteśmy przy temacie - czytałyście może ostatnio "Króla Maciusia I"? smile
      Myślę, że organizacje antyrasistowskie chyba jeszcze nie czytały...wink
      • nchyb Re: Mu}%ynek 26.03.14, 10:43

> Myślę, że organizacje antyrasistowskie chyba jeszcze nie czytały...wink

W pustyni i w puszczy też jeszcze nie, ale już wkrótce smile
      • ichi51e Re: Mu}%ynek 26.03.14, 11:15
        I Rodziewiczowna! Jej ksiazki
        Powinny byc obowiazkowe w temacie - panstwo vs chlopi uczciwy czlowiek vs Zydzi Polak vs Niemcy...
      • paszczakowna1 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 11:21
        > A jak już jesteśmy przy temacie - czytałyście może ostatnio "Króla Maciusia I"?
        > smile
        > Myślę, że organizacje antyrasistowskie chyba jeszcze nie czytały...wink

Byle tylko doczytały do końca, łącznie z drugą częścią. O ile mnie pamięć nie myli, Bum-Drum jest chyba najbardziej pozytywnie przedstawionym dorosłym (zwłaszcza pod względem inteligencji), a Klu-Klu wymiata w ogóle pod każdym względem.
    • tryggia Re: Mu}%ynek 26.03.14, 11:05
      Ale w sumie dlaczego "ciemnoskóry" (określenie podkreśla kolor skóry!) czy "Afroamerykanin"(określenie podkreśla pochodzenie) są nieobraźliwe, a "murzyn" (słowo od "maur" - określające pochodzenie i kolor skóry) jest obraźliwe. To jest idiotyczne, a wciskanie ludziom, że są głupi, prymitywni i rasistowscy, bo się nie podniecają strrrrrasznym słowem "mu-rzy-nek" jest jak zachwyty nad pięknymi ciuchami gołego cesarza.
      • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 11:58
        tryggia napisała:

> Ale w sumie dlaczego "ciemnoskóry" (określenie podkreśla kolor skóry!) c
        > zy "Afroamerykanin"(określenie podkreśla pochodzenie) są nieobraźliwe, a
        > "murzyn" (słowo od "maur" - określające pochodzenie i kolor skóry) jest
        > obraźliwe. To jest idiotyczne, a wciskanie ludziom, że są głupi, prymitywni i
        > rasistowscy, bo się nie podniecają strrrrrasznym słowem "mu-rzy-nek" jest jak z
        > achwyty nad pięknymi ciuchami gołego cesarza.

Slowa zmieniaja znaczenie, nie zawsze pochodzenie wyznacza jak dane slowo jest odbierane, a juz na przestrzeni wiekow moze sie to zmieniac x razy (slynne przyklady "kiep" i "kobieta").
        Zaloze sie, ze przecietny Polak wielokrotnie wiecej razy uzywal i uzywa slowa "Murzyn" w powiedzonkach w znaczeniu "wyrobnik, ofiara" niz w odniesieniu do prawdziwego osobnika, stad i kojarza sie juz inaczej... a pierwsi zauwazaja to sami zainteresowani.
        • tryggia Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:05
          > Slowa zmieniaja znaczenie, nie zawsze pochodzenie wyznacza jak dane slowo jest
          > odbierane

Nie mamy wpływu na to jak pojedyncze osoby odbierają słowo. Te zapędy, by uznawać różne słowa za obraźliwe prowadzą do absurdu. A najgorsze jest, to, że jeśli większość mówi "tak nie jest, nie obrażam nikogo", to mniejszość usiłuje mu to wcisnąć. I nie mam na to zgody, bo to prowadzi to paradoksu, gdzie mniejszość zaczyna prześladować czy obrażać (patrz posty fogito) większość. Czyli robi dokładnie to co innym zarzuca. Nie widzisz tego?
          • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:08
            tryggia napisała:

> Nie mamy wpływu na to jak pojedyncze osoby odbierają słowo. Te zapędy, by uznaw
            > ać różne słowa za obraźliwe prowadzą do absurdu. A najgorsze jest, to, że jeśli
            > większość mówi "tak nie jest, nie obrażam nikogo", to mniejszość usiłuje mu to
            > wcisnąć. I nie mam na to zgody, bo to prowadzi to paradoksu, gdzie mniejszość
            > zaczyna prześladować czy obrażać (patrz posty fogito) większość. Czyli robi dok
            > ładnie to co innym zarzuca. Nie widzisz tego?

Jakos nie widze, zeby cieszono sie specjalnie z "Polaczka", nie smile A to takie mile, przyjazne slowko...
            • miliwati Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:33
              > Jakos nie widze, zeby cieszono sie specjalnie
              z "Polaczka", nie smile A to takie m
              > ile, przyjazne slowko...

Bzzzzzt, źle. W sytuacji kiedy dookoła są sami Polacy, nikt nie będzie mówił o dziecku "Polaczek", bo to bez sensu. Tego słowa używa się akurat wyłącznie pogardliwie.

Zupełnie inaczej jest z "Murzynkiem". Murzynek to murzyńskie dziecko. Zjawisko nietypowe w Polsce, dlatego naturalne jest podkreślanie tego nazwą. Pogardliwe nazwanie dorosłego Murzyna "Murzynkiem" to jakiś promil promila przypadków, bo iluż przeciętny Polak spotyka Murzynów w ogóle, a tym bardziej z iloma się kłóci i chce obrazić?

Tak samo "obraźliwe" jest na przykład słowo "pacjent". Też go można użyć pogardliwie. Co byś zaleciła lekarzom?
              • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:43
                Jesli chodzi o zrodlo, "Polaczek" jest milym zdrobnieniem i spokojnie mozna by go uzyc dokladnie tak jak "Japoneczki". To uzus go wypacza.
                • miliwati Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:46
                  > Jesli chodzi o zrodlo, "Polaczek" jest milym
                  zdrobnieniem i spokojnie mozna by
                  > go uzyc dokladnie tak jak "Japoneczki". To
                  uzus go wypacza.

I dokładnie o to chodzi. Że w przypadku "Murzynka" nie ma w ogóle takiego uzusu. Jest tylko czysto językowe zdrobnienie - nazwa murzyńskiego dziecka.
                  • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:52
                    Ale zrodlem jest Murzyn, ktorego uzus jest jaki jest.
                    Ktos sie czepia Afrykaninka?
                    • miliwati Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:00
                      > Ale zrodlem jest Murzyn, ktorego uzus jest
                      jaki jest.

Uzus "Murzyna" jest całkowicie neutralny w odniesieniu do człowieka rasy czarnej. Można, owszem, zwalczać znaczenia przenośne typu "magisterkę napisał mu murzyn", albo "sto lat za Murzynami". Ale zakazywanie używania samego "Murzyna" to bezsens. Równie dobrze można oświadczyć że obraźliwa jest "dziewczynka", bo czasem się tak mówi na prostytutki.
                      • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:08
                        Spoko, i nikogo nie powinien razic slodki "Polaczek". Ale zaraz sie pojawia pietrowe argumenty, dlaczego to zupelnie co innego big_grin
                        • ichi51e Re: Mu}%ynek 26.03.14, 13:15
                          Widzisz roznice?
                          sjp.pl/polaczek
                          sjp.pl/Murzynek
                        • paszczakowna1 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:14
                          > Spoko, i nikogo nie powinien razic slodki "Polaczek".

A co, czyżby słowo "Polaczek" bywało używane w kontekście neutralnym? Przykład jakiś może?

>Ale zaraz sie pojawia pie
                          > trowe argumenty, dlaczego to zupelnie co innego big_grin

Które właśnie z góry dyskwalifikujesz i wyśmiewasz, co co tam jakieś argumenty.
                          • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:27
                            paszczakowna1 napisała:

> > Spoko, i nikogo nie powinien razic slodki "Polaczek".
                            >
                            > A co, czyżby słowo "Polaczek" bywało używane w kontekście neutralnym? Przykład
                            > jakiś może?

Polaczek to maly Polak. I jak najbardziej w takim kontekscie moze byc uzywane, podobnie jak Poleczka.

> >Ale zaraz sie pojawia pie
                            > > trowe argumenty, dlaczego to zupelnie co innego big_grin
                            >
                            > Które właśnie z góry dyskwalifikujesz i wyśmiewasz, co co tam jakieś argumenty.

A po co wymyslac te kupe argumentow, zamiast po prostu zastanowic sie, czy to co mowie, ma sens i jest aktualne? Kiedys sie mowilo oficjalnie "kaleka" albo "idiota", teraz sie mowi "niepelnosprawny", pewnie tez wielu ich bronilo jako zamachu na swoja wolnosc.
                            • alexa0000 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:30
                              > Polaczek to maly Polak. I jak najbardziej w takim kontekscie moze byc uzywane,
                              > podobnie jak Poleczka.

Może być, ale własnie nie bywa, w tym problem.
                            • ceide.fields Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:31
                              cherry.coke napisała:

>
                              > Polaczek to maly Polak. I jak najbardziej w takim kontekscie moze byc uzywane,
                              > podobnie jak Poleczka.
                              >

Ale nie jest w takim kontekście używane, albo bardzo rzadko. Powszechnie odbierane jest natomiast jako określenie pogardliwe i protekcjonalne.

Natomiast "murzynek" jest powszechnie używane na określenie dziecka.

Tak jest w Polsce, w polskim języku i polskich kontekstach, a jak się komuś na Islandii czy Hawajach to nie podoba, to już jego sprawa.

• paszczakowna1 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:42
                              > podobnie jak Poleczka.

Ale nie jest. (Prosiłam o przykład użycia - nie podasz go, bo nie ma.) Używane jest wyłącznie wtedy, gdy potrzeba tłumaczowi polskiego odpowiednika angielskiego "Polack". "Murzyn" i 'Murzynek" jak najbardziej bywają używane w kontekście neutralnym.

> A po co wymyslac te kupe argumentow, zamiast po prostu zastanowic sie, czy to c
                              > o mowie, ma sens i jest aktualne?

big_grin Ponieważ, like, zastanowiłam się i to nie ma sensu, a teraz o tym próbuję przekonać ciebie. Stąd na ogół się bierze użycie tej dziwnej rzeczy jak "argumenty".
                              • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:52
                                paszczakowna1 napisała:

> Ale nie jest. (Prosiłam o przykład użycia - nie podasz go, bo nie ma.) Używane
                                > jest wyłącznie wtedy, gdy potrzeba tłumaczowi polskiego odpowiednika angielskie
                                > go "Polack". "Murzyn" i 'Murzynek" jak najbardziej bywają używane w kontekście
                                > neutralnym.

Ale tez powszechnie w kontekscie negatywnym, i o to chodzi.

> big_grin Ponieważ, like, zastanowiłam się i to nie ma sensu, a teraz o tym próbuję p
                                > rzekonać ciebie. Stąd na ogół się bierze użycie tej dziwnej rzeczy jak "argumen
                                > ty".

Super, tylko zobacz jak pietrowo trzeba to rozliczac, zeby dojsc, czy cos ma sens czy nie. Pochodzenie, czy uzus jest 100% negatywny, zdrobnienia... kto tak rozwaza swoje slownictwo, poza forum rzecz jasna? Slowo Murzyn obecnie zmienia swoje znaczenie, podobnie jak kiedys zmienilo slowo kaleka, ktore samo w sobie znaczy tyle, co niepelnosprawny, pozbawiony czegos. I tez pewnie ktos kiedys bardzo go bronil, i w ogole o co tym kalekom chodzi.
                                • paszczakowna1 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 17:50
                                  > Ale tez powszechnie w kontekscie negatywnym, i o to chodzi.

Bzdura. Nie zmyślajmy. Poważnie, upierasz się, że kark-neonazista krzyknie "Te, Murzyn!", żeby kogoś obrazić? Czy jednakowoż użyje innych określeń, które autentycznie funkcjonują w języku polskim jako obraźliwe?

A co z Żydem, bo jakoś nie odpowiedziałaś? "Żyd" faktycznie w pewnych kręgach funkcjonuje jako wyzwisko. A jednak jakoś nikt nie żąda wycofania tego słowa z użycia. Zastanawiałaś się dlaczego?

Bo ja wiem, dlaczego. Na tyle dużo osób poczuwających się do bycia desygnatem określenia "Żyd" włada językiem polskim jako ojczystym, że nie dadzą sobie wciskać kitu. Doskonale wiedzą, co jest obraźliwe i w jakim kontekście i nie potrzebują do tego domorosłych inżynierów językowych. Ciemnoskórzy w Polsce to na ogół cudzoziemcy.

>Slowo Murzyn obecnie zmienia s
                                  > woje znaczenie, podobnie jak kiedys zmienilo slowo kaleka, ktore samo w sobie z
                                  > naczy tyle, co niepelnosprawny, pozbawiony czegos. I tez pewnie ktos kiedys bar
                                  > dzo go bronil, i w ogole o co tym kalekom chodzi.

Ciekawy dobór porównań. Coraz silniej podejrzewam, że przeciwnicy używania słowa "Murzyn" podświadomie uważają bycie Murzynem za upośledzenie, o którym - jak o każdym upośledzeniu - w ogóle mówić nie należy, a jak już, to jak najbardziej oględnie.
                                  • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 17:56
                                    paszczakowna1 napisała:

> > Ale tez powszechnie w kontekscie negatywnym, i o to chodzi.
                                    >
                                    > Bzdura. Nie zmyślajmy. Poważnie, upierasz się, że kark-neonazista krzyknie "Te,
                                    > Murzyn!", żeby kogoś obrazić? Czy jednakowoż użyje innych określeń, które aute
                                    > ntycznie funkcjonują w języku polskim jako obraźliwe?

Chodzi przeciez o kontekst w sensie wyrobnika, ofiary, i zwiazanych z tym powiedzen.

> A co z Żydem, bo jakoś nie odpowiedziałaś? "Żyd" faktycznie w pewnych kręgach f
                                    > unkcjonuje jako wyzwisko. A jednak jakoś nikt nie żąda wycofania tego słowa z u
                                    > życia. Zastanawiałaś się dlaczego?
                                    >
                                    > Bo ja wiem, dlaczego. Na tyle dużo osób poczuwających się do bycia desygnatem o
                                    > kreślenia "Żyd" włada językiem polskim jako ojczystym, że nie dadzą sobie wcisk
                                    > ać kitu. Doskonale wiedzą, co jest obraźliwe i w jakim kontekście i nie potrzeb
                                    > ują do tego domorosłych inżynierów językowych. Ciemnoskórzy w Polsce to na ogół
                                    > cudzoziemcy.

Zydzi wola reagowac na same obelzywe uzusy i tez maja do tego prawo...

> Ciekawy dobór porównań. Coraz silniej podejrzewam, że przeciwnicy używania słow
                                    > a "Murzyn" podświadomie uważają bycie Murzynem za upośledzenie, o którym - jak
                                    > o każdym upośledzeniu - w ogóle mówić nie należy, a jak już, to jak najbardziej
                                    > oględnie.

Ale po co podejrzewac. Przeciez uzywanie slowa Murzyn w powiedzeniach, o ktore chodzi, otwarcie uwaza ich za gorszych, wykorzystywanych.
                                    • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:07
                                      > Ale po co podejrzewac. Przeciez uzywanie slowa Murzyn w powiedzeniach, o ktore
                                      > chodzi, otwarcie uwaza ich za gorszych, wykorzystywanych.

Paszczakownie o co innego chodziło. To raz. Dwa, powiedzenia o rozmaitych grupach etnicznych nieraz nie są dla nich pochlebne i często wręcz obraźliwe - tu powiedzenia nt. Murzynów raczej wybijają się na plus.
                                      • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:11
                                        Czy to znaczy, ze "Polish jokes" sa spoko, bo sa inne gorsze?
                                        • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:24
                                          A czy w związku z nimi powinniśmy domagać się zaprzestania używania słowa "Polish"?
                                          • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:26
                                            Wystepujace w nich slowo Polack jest owszem uznawane za obrazliwe.
                                            • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:32
                                              No i jaki to ma związek z nieobraźliwym w języku polskim Murzynem?
                                              • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:46
                                                mdro napisała:

> No i jaki to ma związek z nieobraźliwym w języku polskim Murzynem?

No wlasnie przeciez sek w tym, ze dla przynajmniej niektorych podmiotow widocznie to obrazliwe.

Dla niektorych Polakow Polack to tez tylko zapis fonetyczny, a dla innych to okreslenie obrazliwe z powodu dowcipow.
                                                • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 22:10
                                                  Jeszcze raz, inaczej - czy słowo "Polack" jest używane w kontekście neutralnym czy pozytywnym? Czy też wyłącznie z zamiarem obrażenia/poniżenia/wyśmiania?
                                                  • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 22:14
                                                    Kiedys bylo neutralne/pozytywne, zwykle slowo. Potem pojawily sie dowcipy i nabralo nacechowania negatywnego (proces zatem wlasviwie analogiczny do Murzyna). Obecnie ZTCW nie uzywa sie go w odniesieniu do Polakow.
                                                  • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 22:49
                                                    No właśnie wcale nie analogiczny, bo a) powiedzenia z Murzynami nie są wcale świeże i nowe, b) słowo "Murzyn" ciągle jest używane jako neutralne znaczeniowo i takie użycie przeważa. Określenie obraźliwe to np. "czarnuch".
                                                  • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 22:54
                                                    No ale z Polackiem tez kiedys tak bylo. To byl proces. Slowo Polack ma pewnie z dwiescie lat, jak imigracja polska w USA, dowcipy mniej, a jako slowo obrazliwe wystepuje pewnie wiec od stosunkowo niedawna.
                                                  • mdro Re: Mu}%ynek 27.03.14, 08:16
                                                    "Pewnie"... Niemniej i tak kluczowe jest to, że obecnie w znaczeniu neutralnym nie występuje, a w słownikach jest opatrywane odpowiednim kwantyfikatorem. Jest więc ogromna różnica ze słowem "Murzyn", co do którego nie wiadomo, w którą stronę ów proces pójdzie (np. określenie "Żyd" było w swoim czasie uważane za niezbyt eleganckie, grzeczniej było mówić "Izraelita" albo "starozakonny").
        • kietka Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:18
          ok , to przestanmy uzywac słowa zyd, cygan, grek...itd... tez sa uzywane w kontekscie i to bardzo czesto.
          • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:32
            No to stad przeciez Romowie i afery o "zydzenie" a la pani Dykiel czy zydowskie wyzwiska kiboli.
            • paszczakowna1 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:19
              > No to stad przeciez Romowie i afery o "zydzenie" a la pani Dykiel czy zydowskie
              > wyzwiska kiboli.

O, to już "Żyd" też jest obraźliwe? Rozumiem, że ponieważ "żydzenie" itd, więc przez analogię też. Ciekawe, co na tę rewelację polscy Żydzi.

A Francuz? Francuski piesek, francuska choroba, franca... Wstyd używać takiego słowo kulturalnemu człowiekowi.
              • alexa0000 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:22
                > A Francuz?

Nie tylko Francuz, jeszcze pozostaje francuz wink
              • ceide.fields Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:24
                Swoją nowomowę wprowadzali komuniści, było i śmieszno i straszno. Skończyło się tak ja skończyło.

Teraz powtarzać to samo usiłują "wrażliwi" wyznawcy politpoprawności, póki co jest śmieszno, oby tylko na śmieszności się skończyło.
    • emka_uk Ha ha ha.... 26.03.14, 11:43
      Wczoraj mojemu małżonkowi temat rzuciłam, nie mógł się ze śmiechu opanować, że jakiemuś czarnemu facetowi co mieszka w Pl od 20 lat nagle papierek z margaryny zaczął przeszkadzać. Mojemu w życiu do głowy by nie przyszło nad tym opakowaniem się zastanawiać- żadne aj-waj dla niego.
      Jak ktoś sobie tłumaczy słowo murzyn jako nigga to jednak źle sobie tłumaczy.
      Osobiście słowa murzyn nie lubię.
    • edelstein Re: Mu}%ynek 26.03.14, 11:49

A tym czasem w Holandii i Niemczech muzulmanie czuja sie obrazeni figurkami,obrazkami usmiechnietego prosiaczka.Proponuje by w Pl zakazac juz teraz malowania go na produktach miesnych,paszach i w innych.
      Tylko czekac az wycofaja wieprzowine ze sklepow,bo widok kotleta obrazi jakiegos muslema.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
      Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
      Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
      Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
    • to_ja_tola Re: Mu}%ynek 26.03.14, 12:04
      niech spi...lają.Ta margaryna jest dlużej u nas niż u nich przestalo obowiązywać słowo MURZYNEK.CO?! nie wolno mi tego napisać?

Przypomniało mi sie,jak kiedyś stoję w kolejce i przede mną murzyn(aa jaak) i chce coś kupić a nie ma,a kolesie za nim,że ma iść do małpki(taki sklep) czy on chciał setkę kupić?No jakoś tak...i setka to podobno też "małpka".Ludzie murzynowi tłumaczą,a on"szat ap mada faka" i w ogóle ...
      Ale była jazdabig_grin
      • fogito Reasumujac 26.03.14, 13:48
        Reasumujac dyskusje po raz kolejny widac wyraznie, ze wiekszosc Polakow uzywa rasistowskich okreslen I nic zlego w tym nie widzi. Tylko 2 osoby byly na 'nie' w kwestii tego okreslenia. Smutne to, ale dobitnie pokazuje, jak daleka droga przed nami. Nie ma nic gorszego niz ignorancja polaczona z arogancja.
        I chyba jedyne co pozostaje to nazwac owych rasistow polaczkami, Bo przeciez nie na w tym nic zlego.
        • ceide.fields Re: Reasumujac 26.03.14, 13:50
          Nie używa rasistowskich określeń, to że ty tak je odbierasz w wyniku prania mózgu czy innych urojeń, nie oznacza, ze jest to prawdą.

Pora się leczyć.
        • alexa0000 Re: Reasumujac 26.03.14, 13:54
          > I chyba jedyne co pozostaje to nazwac owych rasistow polaczkami, Bo przeciez ni
          > e na w tym nic zlego.

I tu własnie leży , miedzy innymi, różnica. W intencji.
          • nchyb Re: Reasumujac 26.03.14, 14:47

> I tu własnie leży , miedzy innymi, różnica. W intencji.

ale tego już wiedza i he he wrażliwość fogito nie ogarnia...
        • edelstein Re: Reasumujac 26.03.14, 15:14
          Masz mozg tak przeprany,ze strach sie bac.
    • instant.mind Re: Mu}%ynek 26.03.14, 14:05
      Dobry Murzynek nie jest zly big_grin
    • latarnia_umarlych Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:15
      Ja też uważam, że producent "Palmy" przegiął. Niedawno słyszałam reklamę "Palmy z Murzynkiem" w radiu i zdziwiłam się, że w dzisiejszych czasach ktoś wpadł na tak fatalny pomysł.

• mala_truskawka Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:16
      Drogie emamy, jeśli określenia „Murzyn” nie używacie z pejoratywnym nastawieniem, tylko dlatego, że nie znacie innych określeń na ciemnoskórego człowieka, to nie powinno wam robić różnicy, jeśli ktoś poprosi o zastąpienie tego słowa – innym. Nie lubię tego określenia i go nie stosuję. Mam wystarczająco duży zasób słownictwa, żebym musiała się ograniczać do jednej tylko możliwości. Tak samo, jak wy. Jeśli np. Alicja prosi o nienazywanie jej Alą, to, spodziewam się, że uszanujecie jej życzenie. Tak samo to odbieram w przypadku „Murzyna”. Nie ma sensu się bulwersować i udowadniać swoich racji, jeśli chodzi o tak prostą sprawę. Jeśli im to sprawia przykrość, to po co na siłę udowadniać, że nie sprawia. Można po prostu wyjaśnić swoje intencje i przystać na zwykłą prośbę rozmówcy.
      Btw., słowo „murzyn” pochodzi o polskiego słowa „murzyć” czyli „brudzić się”, a nie od wielokrotnie tu przytaczanego „Maur”. I tak – ma ono w związku z tym negatywne zabarwienie.
      • nchyb Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:33
        > wości. Tak samo, jak wy. Jeśli np. Alicja prosi o nienazywanie jej Alą, to, spo
        > dziewam się, że uszanujecie jej życzenie.

to nie do końca to samo
        Jeżeli Alicja poprosi mnie, bym nie mówiła do niej Alu, to oczywiście do niej tak nie powiem, ale już mówiąc o niej innej osobie (np. Alicji z handlowego, która zawsze prosi by mówić do niej Alu, a nie Alicjo) mogę powiedzieć, ze chodzi o tę Alę z księgowości... smile

> i chodzi o tak prostą sprawę. Jeśli im to sprawia przykrość, to po co na siłę u
        > dowadniać, że nie sprawia
        rzecz w tym, ze my nie wiemy czy im (wszystkim - afro-tu wstaw ciąg dalszy)sprawia przykrość czy nie...
        przy okazji mam znajomą z Francji, która twierdzi że nazwanie jej afrofrancuzką byłoby dla niej obraźliwe...
      • edelstein Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:44

Niech wracaja skad przyszli.Tam nie ma margaryny z murzynkiem i im ulzy.
        • nchyb Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:46
          nie przesadzaj, ciemnoskórych afropolaków, którym ewentualnie takie (Murzyn, nie afropolak czy ciemnoskóry) określenie by przeszkadzało - gdzie byś wyrzuciła?

jednak jest różnica w naszym podejściu do tematu sad
          • edelstein Re: Mu}%ynek 26.03.14, 19:04

Watpie czy osobie wychowanej,w naszej kulturze bedzie przeszkadzal murzyn na opakowaniu margaryny,drazetek czy lodow.
        • sumire Re: Mu}%ynek 26.03.14, 15:51
          zmartwię cię - też stamtąd przyszłaś. według najbardziej prawdopodobnej teorii ludzkość wywodzi się z Afryki.
        • mala_truskawka Re: Mu}%ynek 26.03.14, 17:08
          Idź, powiedz tak do Obamy smile
          • nchyb Re: Mu}%ynek 26.03.14, 17:25
            a Obama przyjeżżdża do nas i narzeka na tę margarynę?
      • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 16:20
        > Btw., słowo „murzyn” pochodzi o polskiego słowa „murzyć”
        > ; czyli „brudzić się”, a nie od wielokrotnie tu przytaczanego ̶
        > 2;Maur”. I tak – ma ono w związku z tym negatywne zabarwienie.

Źródło poproszę. A "murzyć" to "czernić", a nie "brudzić" (przynajmniej wg Bańkowskiego).
        • mala_truskawka Re: Mu}%ynek 26.03.14, 17:06
          Pierwsze z brzegu wygooglałam:
          www.poznan.pl/mim/slownik/words.html?co=word&word=umurzy%C4%87

Do słownika później zajrzę smile
          • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 17:14
            to jest gwara, a nie czysty język polski

w rodzinnym rejonie mojego M "dziwka" to dziewczyna po prostu
            • nanuk24 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 19:52
              > w rodzinnym rejonie mojego M "dziwka" to dziewczyna po prostu

dziewka
              • atena12345 Re: Mu}%ynek 27.03.14, 05:43
                nanuk24 napisała:

> > w rodzinnym rejonie mojego M "dziwka" to dziewczyna po prostu
                >
                > dziewka
                >

nie: dzIwka
                poszukaj sobie poniżej:
                www.gwarypolskie.uw.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=866&Itemid=90
      • atena12345 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 16:22
        mala_truskawka napisała:

> Jeśli np. Alicja prosi o nienazywanie jej Alą, to, spo
        > dziewam się, że uszanujecie jej życzenie.

jeśli Alicja mnie poprosi, to będę do niej mówić Alicja. Co nie będzie mi przeszkadzało mówić o innych Alicjach Ala.
        Do Murzyna też nie zwracam się Murzynie wink
      • paszczakowna1 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 17:37
        > Drogie emamy, jeśli określenia „Murzyn” nie używacie z pejoratywnym
        > nastawieniem, tylko dlatego, że nie znacie innych określeń na ciemnoskórego cz
        > łowieka, to nie powinno wam robić różnicy, jeśli ktoś poprosi o zastąpienie teg
        > o słowa – innym. Nie lubię tego określenia i go nie stosuję. Mam wystarcz
        > ająco duży zasób słownictwa, żebym musiała się ograniczać do jednej tylko możli
        > wości.

Droga mala_truskawko o szerokim słownictwie, jakie inne pojedyncze słowo określa ciemnoskórego człowieka o negroidalnych rysach?
        • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 17:52
          paszczakowna1 napisała:

> Droga mala_truskawko o szerokim słownictwie, jakie inne pojedyncze słowo określ
          > a ciemnoskórego człowieka o negroidalnych rysach?

To zalezy, kim ten czlowiek jest i co robi. Cala ta obrona slowa Murzyn jest na sile, bo w zyciu naprawde rzadko sie zdarza, ze sie takiego slowa potrzebuje. Kiedy musisz powiedziec "ci Murzyni" albo "to ta Murzynka" na pytanie "ktorzy to"? Mieszkam od lat w kraju zroznicowanym etnicznie, pracuje z ludzmi roznych narodowosci i pochodzenia i nie przypominam sobie, zebym musiala kiedykolwiek uzyc okreslenia zwiazanego z rasa na opisanie kogos. Naturalnie mowi sie "tamten zespol muzyczny", "to ta jego narzeczona z Ghany", "Rachel z HR", "Marcin co ze mna tanczy w parze", "stowarzyszenie Polakow pochodzenia afrykanskiego", "umowila sie z kolezankami z Indii".

Dlaczego konieczny jest Murzyn, bo Afrykanin nie wystarcza, a juz Azjata wystarcza i nie ma odpowiednika (nie liczac zoltka czy skosnego)?
          • wtopek Re: Mu}%ynek 26.03.14, 19:43
            a jak nazwać Murzyna z Karaibów? też Afrykanin?

i nie przesadzaj z tym "krajem zróznicowanym etnicznie" bo to większe zadoopie niż Polska big_grin
            • mala_truskawka Re: Mu}%ynek 26.03.14, 19:53
              A jak nazwać białego ze Szwecji? Może Szwedem?
              Albo kolesia, który cię potrącił na chodniku i nie przeprosił? Może być niewychowanym chamem? Czy na serio wszystkich trzeba opisywać odnosząc się do jego koloru skóry? Jest chyba sporo więcej cech, dużo ważniejszych, do których się odnosimy w relacjach z ludźmi.
              • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 19:58
                Szwecja to państwo, Karaiby nie. Poza tym twierdziłaś, że "mam wystarczająco duży zasób słownictwa, żebym musiała się ograniczać do jednej tylko możliwości" - więc poproszona zostałaś o przykłady.
                • mala_truskawka Re: Mu}%ynek 26.03.14, 20:48
                  Jak napisałam wyżej - zwykle nie odnoszę się do koloru skóry, bo nie mam takiej potrzeby. Jeśli MUSZĘ, to mówię black, noir albo afro lub rasta. Po polsku: czarny, czarnoskóry, ciemnoskóry, afro albo odnoszę się do narodowości. Rdzennego Kameruńczyka czy Malijczyka można łatwo rozpoznać po akcencie. Melodyka języka jest też charakterystyczna: inaczej po angielsku mówi koleś z Gambii, a inaczej Jamajczyk. Ich języki plemienne też mają często melodię charakterystyczną dla konkretnego obszaru. Często też wzrost, rysy twarzy, sylwetka pozwalają trafnie odgadnąć narodowość na tyle, żeby np. nie pomylić Nigeryjczyka z Senegalczykiem. Inaczej ludzie się ubierają, inaczej czeszą. Zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Jak człowiek jest dobrym obserwatorem i umie słuchać, to jest to mniej więcej tak samo naturalne jak odróżnienie Szkota od Greka. Oczywiście, że zawsze można się pomylić, ale jak już się zestawi kilka elementów, to jest większe prawdopodobieństwo trafienia. Byłam w Afryce Zachodniej i Południowej, na Karaibach, w Ameryce Południowej (to już dla niektórych pewnie kosmos: jak nazwać czarnego Brazylijczyka???), lubię obserwować ludzi, ich sposób zachowania, kulturę, bo ludzie na całym świecie są fascynujący. Przynajmniej dla mnie. Nie tylko ze względu na kolor skóry.
                  • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:03
                    Jednym słowem, nie masz tych - polskich - przykładów. Bo wybacz, ale "czarny" jest w języku polskim o wiele bardziej niegrzeczne niż Murzyn, czarnoskóry nie jest używane, ciemnoskóry jest nieprecyzyjne (ciemnoskóry może być też Indus albo Tamil), a afro to fryzura.
                    • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:07
                      Czarnoskory nie jest uzywane?...
                      • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:23
                        No faktycznie, bywa. Niemniej nie bardzo rozumiem, w czym ma być lepsze od Murzyna (poza tym osobę o kolorystyce skóry zbliżonej np. do Obamy jednak trudno tak określić).
                        • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:27
                          Po prostu nie jest kojarzone przez uzus z wyrobnikiem, prymitywem i ofiara.
                          • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:36
                            Tyle, że to jest margines. I takie "Murzyn zrobił swoje, Murzyn może odejść" raczej wyraża współczucie dla kogoś wykorzystywanego.
                            • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:39
                              Byl u niego za Murzyna, sto lat za Murzynami... Wiecej tego. Naprawde az tak trudno uzyc alternatywnego okreslenia nie nacechowanego?
                              • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 22:07
                                Ile więcej? Niedużo. Przy czym za obraźliwe można uznać co najwyżej "sto lat za Murzynami". Porównaj sobie np. przytoczone tutaj konotacje słowa Francuz czy francuski. A określenie, jak byłaś uprzejma określić, alternatywne jest a) sztuczne, b) wcale nie mniej nieeleganckie. Nie lepiej pozbyć się tych negatywnych konotacji? Btw. czy ja dobrze kojarzę, że w tej chwili masz mniejszy kontakt z polszczyzną?
                                • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 22:17
                                  Ale to nie chodzi o to, co ja sobie uwazam, tylko co sygnalizuja sami zainteresowani. Rowniez ci urodzeni w Polsce, wiec raczej trudno bedzie ci zarzucic im utrudniony kontakt z polszczyzna smile
                                  • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 22:39
                                    Cóż, ci znani mi osobiście problemu z tym nie mają.

A Ty po prostu, mam wrażenie, patrzysz już przez pryzmat zgoła innej kultury i innego języka.
                                    • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 22:45
                                      Kultury byc moze, zdecydowanie bardziej wysluchuje sie tu mniejszosci; jezyka nie sadze.
                                      A to polscy "Murzyni" zglaszaja watpliwosci, wiec widocznie niektorym jednak przeszkadza, nawet jesli akurat ich nie znasz. Tak jak niektorym Polakom przeszkadzal kiedys Polack.
                                      • mdro Re: Mu}%ynek 27.03.14, 08:25
                                        Pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu wink. Mocno podejrzewam, że słysząc "Murzyn" masz już w głowie inny zakres znaczeniowy.

Co do drugiej kwestii - gdybyś kilka razy usłyszała, że "kobieta" to niezbyt grzeczne określenie (a i proweniencję ma mocno nieciekawą wink), to też byś się zaczęła zastanawiać, czy aby nie powinno się tego słowa zastąpić jakimś innym. I ponownie - porównania ze słowem "Polack" nie można przeprowadzić, dlaczego - patrz wyżej.
                                        • cherry.coke Re: Mu}%ynek 27.03.14, 08:35
                                          A ja uwazam, ze mozna - przesuniecie jest w fazie, mechanizm identyczny.
                                          I naprawde nie zapominam polskiego, imputowanie mi tego to dosc nedzny argument.
                                          • mdro Re: Mu}%ynek 27.03.14, 08:41
                                            Nie chodzi o zapominanie, tylko o inną optykę. I nie posługuję się tą kwestią jako argumentem, tylko poczyniłam pewne spostrzeżenie. Natomiast z Twojej strony poza "ja tak uważam" argumentów za bardzo nie widzę. Nie sądzę też, by dalsza dyskusja miała jakikolwiek sens.
                                            • cherry.coke Re: Mu}%ynek 27.03.14, 08:57
                                              Argumenty sa tuz za "ja uwazam" big_grin
                              • paszczakowna1 Re: Mu}%ynek 27.03.14, 12:55
                                > Byl u niego za Murzyna, sto lat za Murzynami... Wiecej tego. Naprawde az tak tr
                                > udno uzyc alternatywnego okreslenia nie nacechowanego?

Zatem może jednak warto zwalczać " sto lat za Murzynami", a nie "Murzyna"? Francuzi mówią "saoul comme un Polonais", Niemcy "Polnische wirtschaft"? Powinniśmy się awanturować, aby zmienili sobie słowo określające narodowość polską, bo używane jest w negatywnie nacechowanych związkach frazeologicznych?
                                • cherry.coke Re: Mu}%ynek 27.03.14, 12:59
                                  No to przeciez dokladnie tak bylo z Polackiem.
                                  A Francuzi jak zaczna protestowac to sie mozemy wtedy zastanawiac...
                  • alexa0000 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:12
                    Tak, w Polsce bez problemu odróżniamy Malijczykow od Senegalczykow, zwłaszcza po melodyjnej mowie. Jeśli mówię o dziewczynce, a ktoś pyta, o ktora dokładnie chodzi, to mówię od razu że o tej Mulatce, nie mówię, że o tej z długimi , kreconymi włosami, co ma psa, bo spotyka się z dziwnymi reakcjami typu:aha, ta Mulatka? To jest u nas po prostu nienaturalne.Mamy niewielu Czarnych, to jest ich naturalny wyroznik w Polsce, diety.
                    • alexa0000 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:24
                      Nie diety, miało być sorry,słownik źle wstawił.
                    • boo-boo Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:58
                      Dokładnie- już to widzę jak laska bez problemu rozróżnia Ghanijczyka od Senegalczyka np. w centrum Londynu- na podstawie takich cech jakie wymienia.
                      Śmiech na sali.
                  • boo-boo Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:56
                    "Rdzennego
                    > Kameruńczyka czy Malijczyka można łatwo rozpoznać po akcencie. Melodyka języka
                    > jest też charakterystyczna: inaczej po angielsku mówi koleś z Gambii, a inacze
                    > j Jamajczyk. Ich języki plemienne też mają często melodię charakterystyczną dla
                    > konkretnego obszaru. Często też wzrost, rysy twarzy, sylwetka pozwalają trafni
                    > e odgadnąć narodowość na tyle, żeby np. nie pomylić Nigeryjczyka z Senegalczyki
                    > em. Inaczej ludzie się ubierają, inaczej czeszą. Zarówno kobiety, jak i mężczyź
                    > ni. Jak człowiek jest dobrym obserwatorem i umie słuchać, to jest to mniej więc
                    > ej tak samo naturalne jak odróżnienie Szkota od Greka."

Toś mnie rozśmieszyła smile
                    Szczególnie łatwo rozpoznasz tych co ubierają się po europejsku i mówią z akcentem kraju europejskiego w którym się urodzili albo przyjechali do niego jako dzieci i w języku rodziców nie mówią.
                    • mala_truskawka Re: Mu}%ynek 26.03.14, 22:10
                      Faktycznie! Takich nie rozpoznam. Za to bezbłędnie wskażę w tym centrum Londynu Polaka - imigranta w pierwszym pokoleniu smile
                      Dobrej nocy kiss
                      • boo-boo Re: Mu}%ynek 27.03.14, 08:36
                        "Za to bezbłędnie wskażę w tym centrum Londynu
                        > Polaka - imigranta w pierwszym pokoleniu smile "

No do tego to geniuszem nie trzeba być.
                      • fin-dus Re: Mu}%ynek 27.03.14, 08:48
                        Czyli zapewne samą siebie wskażesz? Powiedz, czym się tak tam wyróżniasz? I w jaki magiczny sposób rozpoznasz NATYCHMIAST liczne forumowe imigrantki i ich mężów?
                  • wtopek to jakieś brednie 27.03.14, 07:18
                    mala_truskawka napisała:

> Jak napisałam wyżej - zwykle nie odnoszę się do koloru skóry, bo nie mam takiej
                    > potrzeby. Jeśli MUSZĘ, to mówię black, noir albo afro lub rasta. Po polsku: cz
                    > arny, czarnoskóry, ciemnoskóry, afro albo odnoszę się do narodowości. Rdzennego
                    > Kameruńczyka czy Malijczyka można łatwo rozpoznać po akcencie. Melodyka języka
                    > jest też charakterystyczna: inaczej po angielsku mówi koleś z Gambii, a inacze
                    > j Jamajczyk. Ich języki plemienne też mają często melodię charakterystyczną dla
                    > konkretnego obszaru. Często też wzrost, rysy twarzy, sylwetka pozwalają trafni
                    > e odgadnąć narodowość na tyle, żeby np. nie pomylić Nigeryjczyka z Senegalczyki
                    > em. Inaczej ludzie się ubierają, inaczej czeszą. Zarówno kobiety, jak i mężczyź
                    > ni. Jak człowiek jest dobrym obserwatorem i umie słuchać, to jest to mniej więc
                    > ej tak samo naturalne jak odróżnienie Szkota od Greka. Oczywiście, że zawsze mo
                    > żna się pomylić, ale jak już się zestawi kilka elementów, to jest większe prawd
                    > opodobieństwo trafienia. Byłam w Afryce Zachodniej i Południowej, na Karaibach,
                    > w Ameryce Południowej (to już dla niektórych pewnie kosmos: jak nazwać czarneg
                    > o Brazylijczyka???), lubię obserwować ludzi, ich sposób zachowania, kulturę, bo
                    > ludzie na całym świecie są fascynujący. Przynajmniej dla mnie. Nie tylko ze wz
                    > ględu na kolor skóry.

kraje afrykańskie, zwłaszcza te w zachodniej częsci kontynentu jak Nigeria, Senegal czy Mali, zwykle zamieszkane są przez szereg ludów/plemion mówiacych różnymi językami, wyznającymi różne religie, mające rózne typy fizyczne, nie ma czegoś tkaiego jak Malijczyk czy Senegalczyk, co najwyżej mozna tak kogoś okreslić ze względu na kraj zamieszkania, nie etnikę

juz widzę jak panienka odrożnia Wolofa od Mandingo czy Fulana po akcencie i wyglądzie big_grin
                    • boo-boo Re: to jakieś brednie 27.03.14, 10:50
                      Albo Ashanti od Ewe smile
                    • mala_truskawka Re: to jakieś brednie 27.03.14, 17:50
                      > juz widzę jak panienka odrożnia Wolofa od Mandingo czy Fulana po akcencie i wyg
                      > lądzie big_grin

Słuchaj, panienko: to, że coś ci się nie mieści w głowie, to nie oznacza, że nie istnieje. Byłaś kiedyś w ogóle w Zachodniej Afryce, czy tylko sobie wygooglałaś nazwy plemion, co? Akurat JA odróżniam Wolof od Poele, Serer czy Mandinka. Ty z kolei przypominasz mi dziewojkę z opowiadań koleżanki, która zapierała się, że nie ma takiego imienia Aldona, bo u niej we wsi nikt się tak nie nazywa big_grin
                      • miliwati Re: to jakieś brednie 27.03.14, 21:05
                        mala_truskawka napisała:

> > juz widzę jak panienka odrożnia Wolofa od Mandingo czy Fulana po akcencie
                        > i wyg
                        > > lądzie big_grin
                        >
                        > Słuchaj, panienko: to, że coś ci się nie mieści w głowie, to nie oznacza, że ni
                        > e istnieje. Byłaś kiedyś w ogóle w Zachodniej Afryce, czy tylko sobie wygooglał
                        > aś nazwy plemion, co? Akurat JA odróżniam Wolof od Poele, Serer czy Mandinka. T

Mnie to akurat zgrzewa, możesz sobie być genialnym murzynologiem i odróżniać nawet Murzynów - kobiety od Murzynów - mężczyzn, a nie tylko przynależność plemienną. Nie zmienia to faktu że w warunkach polskich najzupełniej prawidłowe i wystarczające jest używanie określenia "Murzyn", bez absurdalnego rozdrabniania się na to czy to Masaj, Pigmej czy inny Hotentot. Eskimosi potrzebują iluśtam określeń na różne rodzaje tego, co mieszkaniec naszej strefy klimatycznej nazwie po prostu śniegiem, bo interesuje go wyłącznie czy ma co odgarniać, czy nie.
                        Z kolei Europejczykowi robi różnicę czy inny człowiek jest Szwedem, Bułgarem czy Włochem, bo z taką dywersyfikacją spotyka się na co dzień. Natomiast różnica między Malajczykiem, Filipińczykiem czy Tamilem jest dla niego żadna i wystarczy grupowe określenie "Azjata", bo takich egzotyków to może zobaczy w życiu pięciu na cały obszar Pacyfiku.

• paszczakowna1 Re: Mu}%ynek 27.03.14, 12:45
                > A jak nazwać białego ze Szwecji? Może Szwedem?

A jak nazwać białego z Namibii, który akurat jest jedyny biały w grupie studentów z Namibii i tym się wyróżnia? Może... biały? Czy będziesz się gimnastykować, byle na pytanie: "Który to Justin?" broń Boże nie odpowiedzieć "ten biały"?
          • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 19:47
            Ależ Azjata NIE wystarcza, tylko że nie ma w języku polskim odpowiedniego słowa na określenie osoby pochodzącej z Dalekiego Wschodu.
            • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 20:07
              Skoro jezyk nie zapelnil luki, to widac wystarcza.
              • raczek47 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 20:23
                Sorry, bo już się zaplątałam-to w końcu jak mam mówić na osoby czarnoskóre? Murzyn nie wolno, tak? Mam sąsiada Murzyna, i czasem ja rozmawiamy w domu to mówimy:"wiesz, ten Murzyn z klatki obok..." Jak ma w końcu być politpoprawnie? Czarnoskóry?Afroamerykanin?Ale tu wydaje mi się to przekłamaniem, bo nie każdy czarnoskóry pochodzi z Ameryki, więc może raczej Afrykańczyk? Tak jak Amerykanin? To chyba najbardziej logiczne.
                Moje ciasto będzie w takim razie od najbliższego razy "cyckami Afrykanki"Będzie dobrze?
                Aha, a co z moimi sąsiadami-mają czarnego kundelka, który wabi się...Murzyn, i jak wspomniałam prawdziwy Murzyn, tfu Afrykańczyk też mieszka w naszym bloku. Zasugerować zmianę imienia pieskowi?Powiedzieć sąsiadom,że są wstrętnymi rasistami?
                • aniorek Re: Mu}%ynek 26.03.14, 20:54
                  Co do twojego sasiada, to moze pora zaczac uzywac imienia i nazwiska? Bo chyba je znasz, skoro jest twoim sasiadem?
                  • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 20:55
                    I to takim wielokrotnie omawianym smile
                    • raczek47 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:11
                      nie znam, nie znam sąsiadów z całego bloku z imienia i nazwiska, Afrykańczyk mieszka w klatce obok,więc tym bardziej nie wiem, jak się nazywa.Znam z imienia i nazwiska cztery rodziny z mojej klatki, z reguły mówimy:"sąsiadka spod piątki", "sąsiad spod dwójki", ten, co ma niebieskiego mercedesa" itp.W moim bloku mieszka 36 rodzin, mijamy się z "dzień dobry'" i tyle.
                      • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:13
                        No to czemu jego musisz okreslac rasa, a nie numerem, autem, psem czy co tam ma?
                        • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:21
                          Nie rasą, a wyglądem. Podobnie jak łysy, rudy czy "ta z lokami do pasa".
                          • cherry.coke Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:24
                            I tylko jego tak trzeba? Wyglad to jest "czarnoskory" zreszta.
                            • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:28
                              Dlaczego "tylko jego"? Innych - wyróżniających się wyglądem - właśnie też, po tych wyróżniających ich cechach. I wyjaśnij mi, proszę, w czym ten "czarnoskóry" jest od Murzyna lepszym określeniem.
                              • raczek47 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:33
                                czemu tylko jego nazywam kolorem skóry?Bo on jeden na całym osiedlu ma własnie ciemną skórę.I tym się wyróznia.
                  • mdro Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:10
                    "Ten rudy z trzeciego piętra", "ten łysy spod czwórki" etc. - czy jest w tych określeniach coś obraźliwego? A o znajomość imion i nazwisk sąsiadów teraz trudno, listy lokatorów zanikają, a i często mieszkania są wynajmowane.
                    • raczek47 Re: Mu}%ynek 26.03.14, 21:40
                      Będą chyba musieli wyciąć z filmu "Va bank" scenę kiedy Kramer przypomina sobie o ailibi i krzyczy: "Murzyn! Murzyn! (ten z psem), a potem puka do mieszkania i pyta:"Czy zastałem eee pana Murzyna?"
          • paszczakowna1 Re: Mu}%ynek 27.03.14, 12:38
            > To zalezy, kim ten czlowiek jest i co robi. Cala ta obrona slowa Murzyn jest na
            > sile, bo w zyciu naprawde rzadko sie zdarza, ze sie takiego slowa potrzebuje.

Słowo istnieje i jest powszechnie używane (w wielu językach), więc chyba jest potrzebne? Istnieją słowa "blondyn", "szatyn", "niebieskooki", bo potrzebujemy opisać wygląd człowieka. "Murzyn" to inne słowo opisujące pewne cechy wyglądu. Naprawdę, kolor skóry+negroidalne rysy to nie jest wstydliwa choroba, by o nim nie wspominać na głos.

> Dlaczego konieczny jest Murzyn, bo Afrykanin nie wystarcza, a juz Azjata wystar
            > cza i nie ma odpowiednika (nie liczac zoltka czy skosnego)?

Azjata NIE wystarcza, i w języku polskim na określenie typowego mieszkańca Dalekiego Wschodu stosuje się "Chińczyk, ee, to znaczy nie wiem czy Chińczyk, ale w każdym razie skośnooki".

A serio, czarnoskóry Francuz to dla ciebie "Afrykanin"?
    • incubus_0 Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 07:44
      POLKA DRESS

trzeba zażądać zmiany nazwy

i tu też

Ile roboty..., Fogito, masz pole do popisu!

Szaleństwo, naprawdę!
      • kropkacom Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 08:24
        Sukienki mają swoją nazwę od nazwy tańca. I z tego co pamiętam taniec ma czeskie korzenie.
        • incubus_0 Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 08:28
          Wiem. Ale tu nie chodzi o korzenie, ale brzmienie. I dlatego to wyciągnęłam.
          • kropkacom Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 08:33
            No ale Polka nie doczekała się chyba jeszcze negatywnych konotacji i nie powiela negatywnych skojarzeń. big_grin W odróżnieniu od murzyna. Ja bynajmniej widzę różnicę.

• incubus_0 Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 08:42
              Ale widzisz różnicę między potencjalnie pejoratywnym określeniem "Murzyn" (choć ja nie uważam go za negatywne), a nazwą ciasta "murzynek"?
              • kropkacom Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 08:47
                Pewnie, że widzę. Co nie zmienia tego, że nie rozumiem czemu gospodynie domowe muszą iść w ogień za tą nazwą kakaowego ciasta. big_grin Nazwa bazuje na anachronicznym skojarzeniu.
                • incubus_0 Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 08:49
                  Nazwa bazuje na anachronicznym skojarzeniu.

I?
                  • kropkacom Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 08:54
                    Język ewoluuje. Ematki mam nadzieję też. Zwłaszcza jak widzą ciemne ciasto nie myślą o człowieku należącym do rasy czarnej.
                    • incubus_0 Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 08:58
                      Jak widzę ciasto - murzynek, to zapewniam Cię, że nie myślę o Murzynie. Jak widzę japonki, to nie myślę o Japonce, a gdy gram w chińczyka, to nie w głowie mi Chińczyk, a gdy kładę się na kanadyjce, to nie śni mi się Kanadyjka. Nie wariujmy, doprawdy.
                      • kropkacom Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 09:04
                        Nie martw się, w większości domów będzie nadal murzynek big_grin Dla mnie nazwa bazująca na anachronicznym skojarzeniu. Co przypomina mi niestety sytuację kiedy okazuje się, że ciągle ktoś inaczej niż murzyn o człowieku o brązowym kolorze skóry nie potrafi powiedzieć. Wstyd.
                • miliwati Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 10:09
                  > Pewnie, że widzę. Co nie zmienia tego, że nie
                  rozumiem czemu gospodynie domowe
                  > muszą iść w ogień za tą nazwą kakaowego
                  ciasta. big_grin Nazwa bazuje na anachroniczn
                  > ym skojarzeniu.

Anachronicznym? To Murzyni już nie są ciemnobrązowi albo brunatni?
                  • kropkacom Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 10:15
                    Niektórym to ciasto kojarzy się kakaem. Zrozumiałaś?
                    • miliwati Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 10:34
                      > Niektórym to ciasto kojarzy się kakaem.
                      Zrozumiałaś?

A tu jest coś szczególnego do rozumienia?
            • miliwati Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 10:11
              > No ale Polka nie doczekała się chyba jeszcze
              negatywnych konotacji i nie powiel
              > a negatywnych skojarzeń. big_grin W odróżnieniu
              od murzyna. Ja bynajmniej widzę różni
              > cę.

Ja p*erdolę... Za pouczanie o znaczeniu słów bierze się kobita, która nie odróżnia "bynajmniej" od "przynajmniej"...
              • kropkacom Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 10:14
                Kij się zawsze znajdzie.
                • miliwati Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 10:32
                  > Kij się zawsze znajdzie

Ten kij został wręcz radośnie i z merdaniem przyniesiony w zębach. To nie jest dyskusja o kieckach albo zmianie oleju w aucie. To jest dyskusja o znaczeniu słów, bardzo precyzyjnym znaczeniu. W każdym innym przypadku Twój błąd byłby osłabiającym obciachem, ale bez znaczenia dla istoty dyskusji. W tym jednym jedynym - dyskwalifikuje merytorycznie całą Twoją argumentację.
                  • kropkacom Re: Polki - czujecie się obrażone? 27.03.14, 12:44
                    O rany, to nie jest to samo. Trafiło się ślepej kurze ziarno, ale to nie jest to samo. Nie zamierzam odpisywać na twoje posty, ale pisz dalej big_grin
    • alexa0000 Re: Mu}%ynek 27.03.14, 09:55
      Aby nastąpiła komunikacja, jak pamiętamy ze szkoły, potrzebny jest nadawca, kanał i odbiorca. Wiadomośc zostaje zakodowana, przesłana i rozkodowana przez odbiorcę. I w zależności od mnóstwa czynników, może być rozkodowana w różny sposób. Jak wiemy nawet z forum, odbiór napisanego postu stoi czasem w sprzeczność i z intencjami nadawcy. Sama frazę” boli cie głowa” można powiedzieć na 10 różnych sposobów, obrażając, rozbawiając, ze złością, z troska itp., i te sama wiadomość w różny sposób odebrać. Dochodzi to tego tembr głosu, mimika, ruchy ciała, głośność itp. Itd.
      Słowo ( generalnie) nie ma znaczenia bez kontekstu. Ponieważ jednak odbiorca ma znaczenie w komunikacji, jego nastawiania/wiedzy/intencji nie można lekceważyć. I w tym wypadku Fogito ma rację- jeżeli dla czarnoskórych Murzyn brzmi źle, to zapewne niektórym brzmi źle. Co mi się nie podoba, to to, że owi Czarnoskórzy ( i Fogito) twierdza, że słowo to jest rasistowskie. I z tym się nie zgadzam. Bo to, że dla nich jest rasistowskie, nie oznacza, że jest dla nadawcy, a jego zdanie/intencje/wiedze/skojarzenia również musimy wziąć pod uwagę. Inaczej brzmi prośba „ nie mówcie, proszę, Murzyn, bo Ja, czarnoskóry, źle to odbieram i mi się zle kojarzy” a inaczej twierdzenie „ jeśli mówicie „Murzyn, jesteście rasistami” To nieprawda.
      Jeżeli ktoś chce siłowo zabronić używania pewnego sformułowania, które dla nadawców nie ma zabarwienia pejoratywnego, to życzę powodzenia. Język powoli ewoluuje i nie lubi rozwiązań siłowych.
      Pozostaje jeszcze kwesta konotacji/denotacji. Jeśli zamienimy sformułowanie na „ Czarnoskóry zrobił, Czarnoskóry może odejść” , to tak czy inaczej, przywoływany jest tu czarny człowiek, rodem z Afryki, synonim niewolnictwa i wykorzystywania. Nazwa nic nie zmieni. Konotacje pozostaną, przynajmniej przez jakiś czas, bo historii nie zmienimy.
      Być może, jeśli nasze społeczeństwo stanie się mniej monokulturowe, słowo powędruje do lamusa, nastąpi jednoznaczne przesuniecie w stronę pejoratywnego znaczenia i wejdzie „czarnoskóry”. Na razie „Murzyn” dla większości używających pejoratywny nie jest. Ponadto, sama zmiana nazwy może Czarnych zadowalać, ale nie zmieni konotacji nadawcy. Kto kojarzy „Murzyna” z czarnym wyrobnikiem, nadal będzie z nim kojarzył słowo „Czarnoskóry”. A myślę, że to o właśnie te konotacje im chodzi, bo nie wydaje mi się, że o samo słowo. Dla prostaka „czarny” czy „czarnoskóry” będzie oznaczać pogardliwe określenie , dla nieprostaka „ Murzyn” będzie oznaczał gościa w gajerku po Harvardzie. Albo i tez gościa w przepasce, albo w łańcuchach i bejsbolówce na ulicy Bronxu, albo Obamę. Generalnie gościa o czarnym kolorze skóry.

A murzynek ciasto-dla mnie komedia, dajcie spokój, tu nie ma zadnych konotacji z człowiekiem już od dawna.
    • neffi79 Re: Mu}%ynek 02.04.14, 09:42
      dziś w DDTVN gościł jeden z moich ulubionych raperów 50 cent, cała ta częśc programu (ponad godzinna), przeplatana była reklamą "palma z murzynkiem" , ciekawe kto to wymyslił? hia hia hia
      • neffi79 Re: Mu}%ynek 02.04.14, 09:47
        nie była to reklama jedna z wielu w bloku reklamowym tylko ...sponsorem programu jest..."p.z m." pasowało jak ulałuncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka