antyk-acap 03.04.14, 17:50 plus białe meble. Jaki kolor ścian wybrałybyście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta-skarpeta Re: Mahoniowa podłoga 03.04.14, 18:09 szary? kwestia tylko jaki szary Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Mahoniowa podłoga 03.04.14, 18:23 podłoga z mahoniu czy w kolorze? Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Mahoniowa podłoga 03.04.14, 18:35 Z mahoniu. I sztukateria na ścianach. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Mahoniowa podłoga 03.04.14, 18:47 Ciekawa jestem jak się sprawuje i jakie ograniczenia ze sobą niesie. Mam w domu okna i drzwi z mahoniu i na pewno mnie przeżyją, ale mahoń przy całej swojej trwałości jest dość miękkim drewnem. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Mahoniowa podłoga 03.04.14, 18:54 3,2 w skali Brinella to nie tak mało. Pozwolę sobie przytoczyć:"Drewno dość lekkie, twarde (duże różnice związane z pochodzeniem - drewno z Hondurasu jest zazwyczaj lżejsze i bardziej, miękkie); drewno prostowłókniste jest dość łatwo łupliwe, drewno krętowłókniste – raczej trudno łupliwe. Trudno zapalne. Kurczliwość mała; bardzo duża skłonność do paczenia się i do pęknięć desorpcyjnych. Przy zmianach wilgotności i temperatury powietrza wymiary wysuszonego drewna prawie nie zmieniają się (mało „pracuje”. Drewno trudne w obróbce skrawaniem, przy struganiu i frazowaniu wzdłużnym trudno otrzymać gładka powierzchnię. Nadaje się na wyroby snycerskie. Dobrze się klei, dobrze poleruje i nasyca. Kleje o odczynie zasadowym plamią drewno. Trwałość w stanie suchym i mokrym wyjątkowo duża." No i ten czerwonawy kolor... Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Mahoniowa podłoga 04.04.14, 08:12 jasny pastel ( kolor wg gustu i pasujący do dywanu, narzuty, zasłon) i to nie na wszystkich ścianach tylko akcentowo, większość ścian zostawiłabym białych Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Mahoniowa podłoga 04.04.14, 08:46 Białe, białe złamane szarością. Ale ja jestem wielbicielką takich klimatów: www.alvhemmakleri.se/hem-till-salu Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Mahoniowa podłoga 04.04.14, 09:11 Tylko że to ma być odwrotność tego stylu - jasne meble mają odcinać się od ciemnego tła. Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Mahoniowa podłoga 04.04.14, 10:46 Mahoń jest ciemny, wiec będą miały się od czego odcinać. Biel pięknie wgląda na tle rozbielonej szarości. Ciemna podłoga, ciemne kolorowe ściany i białe meble to według mnie trochę za dużo, więc nie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: Mahoniowa podłoga 04.04.14, 11:03 Są ok, ale weź pod uwagę, że ściany w tym przypadku są w kolorze podłogi, stąd pomieszczenie sprawia wrażenie większego i jasnego. Od jednolitego tła odbijają się jaśniejsze meble. Mahoniowa podłoga to bardzo mocny akcent i jest ryzyko, że, jeżeli kolor ścian będzie zbyt ciemny to mieszkanie optycznie nam się pomniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Mahoniowa podłoga 04.04.14, 11:08 Salon ma 5 x 6 x 3 metry. I trzeba go raczej pomniejszać. Odpowiedz Link Zgłoś
barefoot_duck Re: Mahoniowa podłoga 06.04.14, 08:37 Mahoniowa podłoga + białe meble + sztukaterie to jak dla mnie najpiękniejsza amerykańska klasyka designu w stylu Hamptons. Więc po ścianach pojechałabym też amerykańską klasyką. Super klasycznie - odcienie szałwi: www.google.pl/search?q=sage+paint&rlz=1C1LENN_enPL503PL503&espv=2&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=b_RAU7vzPJSQ7Aa7l4DgCA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=643 Albo odcienie niebieskości, akwamaryny: Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Mahoniowa podłoga 06.04.14, 10:02 Dałabym złamaną biel - kość słoniowa, albo jakiś odcień ecru. W kierunku ciepłym Zazdroszczę Ci tego drewna olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
morticia50 Re: Mahoniowa podłoga 06.04.14, 11:46 kawa z mlekiem. mam ciemne olejowane podlogi.przy ciemnych dębowych meblach na ścianach złamane biele o róznym nasyceniu.właśnie owe "kawy z mlekiem" wygląda świetnie. podpowiem Ci przerycie wzorników farb Para,ale nie przez sieć .W punktach sprzedaży mają pocięte wzorniki i można wybrać ,przyłożyc w domu dopasowując do swiatła w danym miejscu.świetne kolory mają też California Paints. jaki kolor drzwi?białe? Odpowiedz Link Zgłoś
morticia50 Re: Mahoniowa podłoga 06.04.14, 12:26 o tym bardziej szukaj w tych "kawach" o różnym stężeniu mleka.nam doradził to architekt i strzelił w 10. niektóre ściany mają inne natężenie barwnika .o dwa oczka z wzornika.wtykaliśmy z fytryny drzwi karteczki i w zależności od natężenia światła wybieraliśmy nasycenie.akurat mamy tak,że dom jest mocno nasycony światłem.drzwi i podłogi ciemne może nieco jaśniejsze od pokazanych przez Ciebie.wnętrze jest ciepłe.namawiam Cię na pogrzebanie w farbach Para.rozważ też ewentualnie złamaną biel na sufitach.mamy wysokie pomieszczenia 3 m i efekt jest naprawdę dobry. popatrz też na wzornik Magnata - mają świetny kolor cappuccino. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Mahoniowa podłoga 06.04.14, 18:25 Zostaje ostatnie pytanie: jaki dywan? Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Mahoniowa podłoga 06.04.14, 20:24 Zasłony takie, może o ton bardziej zielone komplet i tapicerka taka Odpowiedz Link Zgłoś
morticia50 Re: Mahoniowa podłoga 07.04.14, 10:28 to celowałabym w kolory z zasłon i ścian plus jakiś z palety niebieskości . Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Mahoniowa podłoga 06.04.14, 19:18 antyk-acap napisał: > A może Chamois? Dostałes super inspirację z Hamptons- nie idź więc w brzoskwinki, kawki, czy inne jajeczniczki- chyba, ze jesteś stateczną emerytką, wijącą sobie "ciepłe", nudne gniazdko. Odpowiedz Link Zgłoś