marcepanka77 06.04.14, 15:18 Błagam pomóżcie blondynce-dosłownej. Podzielcie mi poprawnie na głoski wyrazy: chłopcy,samochody,dmuchawce,bochenek. Kłócimy się z mężem bo każdemu wychodzi inna ilość głosek. Chcę być pewna kto ma rację.Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Głoski help 06.04.14, 15:22 Głoskę słyszys i wymawiasz: b-o-ch-e-n-e-k itd., czyli 7 głosek, 8 liter. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Głoski help 06.04.14, 15:24 ch ł o p c y - 6 głosek s a m o ch o d y - 8 głosek d m u ch a w c e - 8 głosek b o ch e n e k - 7 głosek głoska to to co mówisz/słyszysz, litera to co piszesz/czytasz : "ch" to dwuznak czyli dwie litery, które czytane tworzą jedną głoskę, podobnie jak "sz", "cz", "rz", "dz", itd. Odpowiedz Link Zgłoś
marcepanka77 Re: Głoski help 06.04.14, 15:27 właśnie ja twierdzę,że dwuznaki traktujemy jako jedna głoskę, a mąż że również dy,cy??? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Głoski help 06.04.14, 19:01 ch-ł-o-p-c-y s-a-m-o-ch-o-d-y d-m-u-ch-a-w-c-e b-o-ch-e-n-e-k twój mąż ma może problem z odróżnieniem niektórych sylab od głosek? Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Głoski help 06.04.14, 19:26 Widac mąz myli spółgłoski z głoskami, bo sa samogłoski: a, o, u, y, i, e, ą, ę i spółgłoski: reszta przy wymawianiu których słychac 2 głoski: np d, słyszymy jako dy itd. Wyslij męża do 1 kłasy Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Głoski help 06.04.14, 15:28 Może ktoremuś z Was pomylily się głoski ze zgloskami? Zgłoska to sylaba. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Głoski help 06.04.14, 19:21 dwuznak to jedna głoska, głoska to to co słyszysz, litera jest zilustrowaniem głoski, ale w polskim niektóre głoski zapisuje się dwuznakami Odpowiedz Link Zgłoś