Dodaj do ulubionych

Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską?

06.04.14, 15:21
Zaczęłam od stycznia. Ćwiczę dwa razy w tygdniu aerobik, kupiłam orbitreka i ćwiczę 1-2 razy w tygodniu. Choć przyznam, że na orbitreku ostatnio rzadziej. Staram się lepiej odżywiać. Głównie nie jeść słodyczy, tylko w weekendy. Mówię o sobie, że jestem słodyczoholikiem, więc całkiem nie dam rady zrezygnować. Schudłam 3 kg. Mało ale podobno jak się zacznie ćwiczyć to mięśnie więcej ważą więc liczą się bardziej wymiary a widzę, że na oko jest lepiej no i spodnie za luźne. Wydawało mi się, że nie jest tak źle aż do momentu gdy poszłam na badanie składu ciałą i wyszło mi, że mój wiek metaboliczny to 52 lata a mam 38 niecałe. Chcę coś z tym zrobić. U mnie w mieście jest taki kurs czy nie wiem jak to się nazywa. Uczą tam zdrowego odżywiania, jednak z tego co rozumiem nie układaja diet tylko uczą co z czym jeść i czego potrzebuje organizm. Zapisałam się ale teraz się zastanawiam. Ćwiczę czasem z Ewą Chodakowską ćwiczenia z You Tube. Na jej stronie można zamówić dietę dopasowaną do tego co się lubi itd. Jeśli jakieś dania nie odpowiadają można zmieniać, Jest współpraca z dietetykiem. Czy któraś z Was korzystała może? Nie lubiłam kiedyś takiego ustalenia, że to mam jeść dzisiaj na śniadanie, obiad itd. Jednak widzę, że nie daję rady układać jadłospisu tak aby odżywiać się zdrowo. Chcę schudnąć no i być zdrowa - zdrowo się odżywiać. Może macie inne rady?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 15:23
      Mojej koleżance z pracy "po Chodakowskiej" siadło kolano, buja się teraz po lekarzach.
      • aurinko5 Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 16:25
        marzeka1 napisała:

> Mojej koleżance z pracy "po Chodakowskiej" siadło kolano, buja się teraz po lek
        > arzach.

Ja jestem po dwóch operacjach kolana i jego stan się nie pogorszył przez jej ćwiczenia. Trzeba skupić się na technice wykonywania i wiedzieć kiedy zmodyfikować ćwiczenie , a kiedy odpuścić.
        Niech mówią co chcą na jej temat, ale ja efekty szybko zobaczyłam .
        • gretchen184 Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 16:31
          aurinko5 napisała:

>
          > Ja jestem po dwóch operacjach kolana i jego stan się nie pogorszył przez jej ćw
          > iczenia. Trzeba skupić się na technice wykonywania i wiedzieć kiedy zmodyfikowa
          > ć ćwiczenie , a kiedy odpuścić.
          > Niech mówią co chcą na jej temat, ale ja efekty szybko zobaczyłam .

o tym,,że po Chodakowskiej siadają kolana czytałam już w bardzo wielu miejscach.czyli coś w tym jest.
          ja po jej ćwiczeniach (po 4 m-cach) nie widziałam żadnych efektów-ani pół kg, ani 1 cm
          • aurinko5 Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 16:46
            gretchen184 napisała:

> o tym,,że po Chodakowskiej siadają kolana czytałam już w bardzo wielu miejscach
            > .czyli coś w tym jest.
            > ja po jej ćwiczeniach (po 4 m-cach) nie widziałam żadnych efektów-ani pó
            > ł kg, ani 1 cm

Jest tam dużo przysiadów, wypadów, podskoków ... dlatego trzeba umieć je poprawnie wykonywać i trzymać stabilna sylwetkę. Moje kolano nie lubi wszelkich wypadów dlatego ich nie wykonuje. I tym samym też minimalizuje ryzyko kontuzji.
            Ja nie namawiam nikogo na jej ćwiczenia. Opisuje własne doświadczenia. Nie miałam nigdy żadnej kontuzji i szybko schudłam.

• lady-z-gaga Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 22:27
            > o tym,,że po Chodakowskiej siadają kolana czytałam już w bardzo wielu miejscach
            > .czyli coś w tym jest.

jakos mnie to nie dziwi.....
            wielbicielki Chodakowskiej rekrutują się z kompletnych dyletantek, nie mających pojęcia o fitnessie - u takich osob najłatwiej o urazy, bo nie wiedzą, jak ćwiczyć
            • nchyb Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 07.04.14, 09:27
              > wielbicielki Chodakowskiej rekrutują się z kompletnych dyletantek

z ciekawości zapytam - a zawodowcy, nie dyletanci - kogo wielbią?
    • mid.week Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 16:02
      Moim zdaniem:
      1-2xtydzień ruchu to mało. Polecam stronę slank.pl - gdzie po logowaniu możesz brać udziała w miesięcznych kursach treningowych. To motywuje bo za zaliczony trening dostajesz punkty itp.

Łatwiej utrzymać się w ryzach treningowych gdy robi się to co sprawia frajdę. Znajdź aktywność, która będzie cię cieszyć, jakoś watpie we frajdę z orbiterka... Pogoda za oknem piękna, nie lepiej iśc na szybki spacer, pobiegać, wsiąśc na rower, wrotki, etc?

Cukier uzależnia. łatwiej jest zrezygnować raz a dobrze, niż ograniczać. Po dłuższym niejedzeniu słodyczy jak już sobie zrobisz świeto zobaczysz jak okropnie słodkie wydadzą ci się smakołyki, które wczesniej wcinałaś w większych ilościach. I mniej smaczne.

Internet pełen jest artykułow, blogów kulinarnych, portali poświęconych zdrowemu trybowi życia - szkoda kasy na kursy-srursy.
      • myelegans Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 16:17
        Zgadzam sie z mid.week. Powoli i skutecznie, dasz rade sama. Stopniowo zwiekszaj trening do 5-6 razy tygodniowo na malych obciazeniach. Orbitek zamien na jogging na zwenatrz, pogoda sprzyja.
        Dieta: jak najmniej przetworzonej, polproduktowej zywnosci. Warzywa, owoce, kasze, ryby, jajka, oliwa, orzechy, legumy, lampka czerwonego wina dziennie,. Zielona herbata. poza tym wysypiaj sie na ile mozesz i dasz rade.
    • vilez Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 16:33
      Włacz redukcję białkową, znaczy się, przejdź na białko- nabijesz metabolizm i zredukujesz głód cukrowy. Dopiero potem przejdź na inną dietę.
      Z ruchem ostrożnie, nie daj sie wepchnąć w jakieś mega - żyłowanie ciała. Ćwicz tyle, ile Ci sprawia przyjemność i tylko ciut więcej wink
      • lisciasty_pl Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 16:48
        vilez napisała:

> Włacz redukcję białkową, znaczy się, przejdź na białko- nabijesz metabolizm i z
        > redukujesz głód cukrowy. Dopiero potem przejdź na inną dietę.

Pomysł kiepski, Dukan jest dobry tylko dla naprawdę ogromnych grubasów,
        co mają do zrzucenia 30-40kg nadwagi. Dla normalnego człowieka, który chce
        stracić 5-10kg to kompletnie bez sensu.
        • vilez Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 16:58
          Nie Dukan. Po prostu więcej białka, mniej węglowodanów prostych, na tydzień-dwa. A potem już dieta od dietetyka.
        • mid.week Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 17:07
          Pomysł bardzo trafiony IMO. Nikt nie mówi o długiej diecie wysokobiałkowej, ale o szybkim wyrównaniu cukrów.
    • klawiatura_zablokowana Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 16:49
      Jeśli się nigdy zbytnio nie ruszałaś, to ja bym nie ryzykowała z treningiem w domu, można sobie krzywdę zrobić. Zamiast tego zapisałabym się na zajęcia z trenerem lub siłownię, gdzie ktoś pilnuje, jak wykonujesz ćwiczenia i koryguje błędy (Ewa z ekranu raczej tego nie zrobi). Postawiłabym na razie na zbudowanie kondycji, czyli niezbyt intensywnie, ale częściej i dłużej. Możesz chodzić piechotą do pracy albo dojeżdżać rowerem, więcej chodzić po schodach, iść na basen na przynajmniej godzinę etc. Do tego pomaga to na zakwasy.

> Na jej s
      > tronie można zamówić dietę dopasowaną do tego co się lubi itd. Jeśli jakieś dan
      > ia nie odpowiadają można zmieniać, Jest współpraca z dietetykiem. Czy któraś z
      > Was korzystała może? Nie lubiłam kiedyś takiego ustalenia, że to mam jeść dzisi
      > aj na śniadanie, obiad itd. Jednak widzę, że nie daję rady układać jadłospisu t
      > ak aby odżywiać się zdrowo.

Też nigdy nie znosiłam diet pt. "w piątek jesz kalafiora, a w sobotę rybę" i nigdy nie umiałam na nich wytrwać. Jeśli nie masz siły układać rygorystycznego jadłospisu i go dotrzymywać, lepiej wprowadzić pewne drobne zmiany na stałe takie jak: mniej tłuszczów i wybieranie tłuszczów zdrowszych (oliwa z oliwek, olej z ryżu etc.), jak najmniej białej mąki - odchudź wszystkie dania o panierkę, więcej pieczenia niż smażenia, naleśniki można robić na mące razowej, skrobii, mielonych otrębach i mogą być one cieniutkie i smażone na kropli oliwy; sosy bez zagęszczaczy typu śmietana i mąka; więcej surówek; jogurt naturalny zamiast majonezu, w ogóle wyrzuć jogurty słodkie i napoje gazowane. Nie musisz gruntownie zmieniać jadłospisu, zwykle na początek wystarczy "odchudzić" potrawy, które znasz i lubisz.

Możesz zrobić detoks, parę dni diety oczyszczającej, jeśli jesteś bardzo zmotywowana spróbuj diety 5:2 - nie zmieniasz gruntownie jadłospisu, tylko 2 dni musisz wytrzymać na zredukowanej liczbie kcal, poza tym jesz co chcesz i kiedy chcesz, czyli jest to dieta b. prosta. Oczywiście dni "chude" nie wtedy, kiedy trenujesz!

Diet mono (białkowych, tłuszczowych etc.) lub zbyt skomplikowanych nie polecam - nie znam nikogo, kto by wytrzymał na nich długo.
    • thea19 Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 16:58
      kup karnet na fitness. co drugi dzien chodz na przynajmniej godzine. zajecia bierz rozne by nie bylo monotonii - tbc, tmt, yoga,pilates itd, dorzuc tez bieznie i te wszystkie orbitreki.
      z dieta jest prosto choc najtrudniej - wyrzucasz wszystko przetworzone, z konserwantami, sztucznymi dodatkami oraz z duza iloscia cukru i bialej maki. patrz na indeks glikemiczny. zamiast sokow czysta woda mineralna. naturalny tluszcz ponoc wcale nie jest taki niezdrowy, wyrzucic trzeba olej i margaryne. maslo, smalec i oliwa jest ok
    • boo-boo Nie lubię jej 06.04.14, 18:09
      Chodakowskiej- ćwiczenia monotonnie prowadzi, nie potrafi człowieka zmotywować odpowiednio w głosie zero dopingowania czy zachęty- takie flaki z olejem jak dla mnie. I w necie jest dużo opinii, że z jej ćwiczeniami można się kontuzji poważnych nabawić- zwłaszcza kręgosłupa. Nieźle ją pojechali jak zaprezentowała w którymś porannym programie kilka ćwiczeń- na kanapie.
      Ja wolę Jillian Michaels- teraz kończę z nią 30 day shred- nie opiszę rezultatów bo wagi w domu nie posiadam, a mierzyć się będę na sam koniec- jedno mogę powiedzieć kondycję mam o niebo lepszą niż przed. Jak skończę ten program zabieram się z nią za Body Revolution. Jednocześnie co drugi dzień śmigam Mel B Tum na przemian z Tiff. Ogólnie szczupła jestem i do zrzucenia nie mam prawie nic- może z 5 kg ale to nie jest mój priorytet, muszę po dwóch ciążach mój brzuch doprowadzić do normalnego stanu- niby tragedii nie ma ale szału też nie.
      • gretchen184 Re: Nie lubię jej 06.04.14, 18:19
        też ćwiczę z Jillian- świetna jest. kończę teraz 2 level, kondycja dużo lepsza, brzuch spadł wyraźnie, wagi nie mam więc się nie ważę.
        w ubiegłym roku po 30 dniach ważyłam 2,5 kg mniej i miałam 3 cm na minusie w pasie.
        teraz co prawda nie mogę robić wszystkich ćwiczeń bo jestem świeżo po złamaniu ręki i wszelkie pompki itp. odpadają ale stosuję jakieś zamienniki i jest ok.
        polecam smile
        Mel B. też jest fajna.
        • boo-boo Re: Nie lubię jej 06.04.14, 18:29
          Ja w środę kończę level 3- 2 nieźle mi dał w doopsko smile. Jillian o tyle jest fajna, że zwraca uwagę co i jak należy wykonywać- ja ze względu na kręgosłup z trójki nie mogę tych zarąbistych podskoków wykonywać (kardio) to je zastąpiłam truchtem i skakanką- w końcu kardio to kardio - już się nie mogę na środę doczekać aż się pomierzę- nawet jak jakiś spektakularnych efektów nie będzie ( bo mam świadomość, że 30 dni to może być dla mnie za mało żeby wrócić do formy) to od razu startuję z Body Revolution - nadal z dokładką Mel B i Tiff naprzemiennie co drugi dzień.
    • dzoaann Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 19:20
      70% sukcesu to dieta. Ja przeszlam na cukrzycowa, to znaczy jem produkty o niskim indeksie glikemicznym. Plus duuuzo ruchu, poszukaj takiej aktywnosci, ktora lubisz, zeby sprawiala ci przyjemnosc. Zebys chetnie do tego wracala. Ze 3-4 razy w tygodniu aeroby plus ze 2 razy trening z obciazeniem.
      • logi.nek Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 19:46
        Dziękuję bardzo za odpowiedzi i wskazówki. Rzeczywiście potrzebuję więcej ruchu. Dzisiaj po wielu latach pojechałam z koleżanką rowerami. Bardzo mi się podobało i zamierzam robić to regularnie. Mam nadzieję, ze z dietą też jakoś się uda. Przeczytam jeszcze raz Wasze odpowiedzi i skorzystam. Jakiś czas stosowałam Montignaca, tam chodziło właśnie o indeks glikemiczny. Jednak nie dałam rady zostać na stałe przy takim odżywianiu. Będę musiała dopasować coś do siebie tak, żebym wytrzymała najlepiej już na stałe. Oprócz utraty wagi chciałabym też bardziej zdrowo się odżywiać.
        • gretchen184 Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 19:52
          z rowerem różnie bywa.
          ja w sezonie robię w tygodniu ok.100-150 km i w żaden sposób nie pomaga mi to schudnąć-ani z wagi, ani z wymiarów.
          ale nie odradzam- super sprawa big_grin
          • logi.nek Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 19:57
            No i przebywa się na powietrzu smile A tego też mi brakuje. Prowadzę taki siedząco-domowy tryb życia a może już mogę powiedzieć, że prowadziłam smile Pierwszym krokiem był aerobik, który kontynuuję od trzech miesięcy. Czas wziąć się za siebie porządnie.
            • gretchen184 Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 20:02
              i tak trzymaj! powodzenia życzę i wytrwałości smile
              • znowu.to.samo Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 20:48
                Odchudzanie to 70% diety i 30 % sportu. Najważniejsza jest dieta. Jeśli będziesz jeść słodycze i tłuste obiadki, to nawet maratony ci nie pomogą.
                Kolejna sprawa że nie wyobrażam sobie schudnięcia na zumbach, chodakowskich i innych tego typu podrygiwaniach. Może kilka kg ale nie więcej. Raz że to jest śmiertelnie nudne, a dwa że ja muszę się zmęczyć coby pot spływał po tyłku, dopiero wtedy mam satysfakcję z porządnego treningu.
                Ja połączyłam rozsądną aczkolwiek zdecydowaną dietę z joggingiem 3-4 tyg i schudłam w 3 mieś 12 kg.
                • gretchen184 Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 21:26
                  jestem na rozsądnej diecie a mimo to nie chudnę. na mnie działają ćwiczenia-ale ja wolę się skatować niż stać przy garach i obmyślać super diety. dla każdego podług potrzeb.
                • boo-boo Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 22:17
                  " a dwa że ja muszę się zmęczyć coby pot spływał po tyłku, dopiero wtedy mam satysfakcję z porządnego treningu. "

Weź przećwicz coś mocniejszego z Jillian- pot spływający po tyłku masz gwarantowany.
                • lisciasty_pl Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 22:47
                  znowu.to.samo napisała:

> Odchudzanie to 70% diety i 30 % sportu. Najważniejsza jest dieta. Jeśli będzies
                  > z jeść słodycze i tłuste obiadki, to nawet maratony ci nie pomogą.

Ja jem tłuste obiadki i chudnę suspicious
                • dzoaann Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 22:55
                  Hmmm, schudlam z zumba 20 kg, dopiero potem dolaczylam inne treningi, ktorych wczesniej nie bylabym w stanie zrobic. Wiec mi te" podrygiwania" duzo daly. A najwwzniejsze, ze mi sie podobaly. I wlasnie chodzi o to, zeby robic cos co nas inspiruje, do czego sie chetnie wraca. Dla jednego to rower, dla innego nieganie lub zumba.
                • thea19 zumba jest spoko 07.04.14, 20:16
                  jest bardzo ale to bardzo mordercza. pot lal mi sie po dupie sto razy bardziej niz po zaawansowanym tmt. wszystko na raz pracuje i w szybkim tempie. moze to tez kwestia instruktora.
                  chodakowska jest nudna jak flaki z olejem. robi 4 cwiczenia w kolko.
    • ktosnaprzyczepke Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 21:26
      Jeśli sama nie dajesz rady, to skorzystaj! Ja słyszałam wiele negatywnych opinii o Chodakowskiej, ale do mnie jej ćwiczenia przemawiały i widziałam efekty, więc ćwiczyłam i czułam się świetnie. Akurat z ułożeniem diety nie mam problemów, ale myślę, ze gdybym miała to na pewno zwróciłabym się do specjalistów. Trzymam za Ciebie kciuki i pozdrawiam smile
      • lafiorka2 Re: Jak schudnąć, czy z Ewą Chodakowską? 06.04.14, 23:16
        Ona jest tak nudna ze jak malo kto mnie odrzuca.
        Tez mam problem.2 mce mialam diete,wyeliminowalam tluszcze,slodkie( choc i tak słodkiego nie jem duzo)
        W sezonie duzo jezdze rowerem,biegalam i...i doopasad
        Nie wiem ..wracam znowu na diete i zamirzam biegac.Zobaczymy?
    • feel_good_inc Och, widzę, że dalej pokutuje pogląd... 07.04.14, 09:29
      ...że od ćwiczeń się chudnie. Zapytaj chłopaków na siłowni, czy chudną? wink

Od chudnięcia - w sensie spalania nadmiaru tłuszczu - jest dieta. Ćwiczenia są do modelowania sylwetki. Oczywiście najlepiej połączyć dietę z wysiłkiem fizycznym - wtedy masz przyjemne z pożytecznym.

Dlaczego? Dlatego, że po pierwsze ludzki organizm jest naprawdę wydajny jeżeli chodzi o przetwarzanie energii, a po drugie wysiłek wzmaga apetyt.
      Dlatego po godzinie fitnessu "zasłużony" kawałek ciasta i latte z górką nadrobią wysiłek energetyczny.
      Przebiegniesz maraton? Wystarczy, że przez tydzień w drodze do pracy będziesz zahaczać o Starbucksa i już jesteś na plusie.

Do autorki - trzymaj się z daleka od wszelkich "dietetyków" o ile nie są jednocześnie lekarzami. Cała reszta to sprzedawcy usług i/lub suplementów, którzy są zainteresowani jedynie tym, żeby jak najdłużej utrzymać cię jako płacącego klienta.
      Chcesz ułożyć sobie dietę? Zapisuj WSZYSTKO co jesz i oblicz kaloryczność swoich posiłków - nie potrzebujesz nikomu za to płacić, a jeżeli nie masz tyle samozaparcia, żeby to zrobić, to nie masz też szans wytrwać na żadnej diecie.
      Potrzebujesz rozpisanej diety? Przejdź się do lekarza rodzinnego i poproś o dietę dla cukrzyków np. 1700kcal, albo sama takiej poszukaj w internacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka