Dodaj do ulubionych

Szynka bez E

11.04.14, 14:48
Scenka ze sklepu mięsnego - sklep trendy-srendy, więc ostatnio pojawiły się "Szynka bez E", "Baleron bez E" (pisownia oryginalna) itd. Wchodzi kobieta w średnim wieku:
- Poproszę 30 dag szynki. Tylko proszę mi nie dawać tej bez E. Ostatnio kupiłam i była taka twarda, że nikt nie mógł jej pogryźć.
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Szynka bez E 11.04.14, 17:21
      Ale jak baleron bez E. Tam jest E. W szynce istotnie E nie ma, chyba, że poprosisz szynkEEEEEEE.
    • chalsia Re: Szynka bez E 11.04.14, 19:53
      a poza tym NIE ma bez E - bo peklowanie szynki odbywa się przy pomocy azotynu sodu lub potasu, który również ma swoje oznaczenie E ileśtam
    • rhaenyra Re: Szynka bez E 11.04.14, 20:02
      bez endu big_grin
      • metro_2033 Re: Szynka bez E 11.04.14, 20:49
        Takie są napisy na etykiecie: "Szynka bez E". No naprawdę. tego mojego sklepu w necie nie znalazłam, ale tu są takie same:

przegladhandlowy.pl/4707/nowa-linia-wedlin-bez-e-od-henryka-kani/
        • chalsia Re: Szynka bez E 11.04.14, 21:31
          no faktycznie, okazuje się, że te wędliny są robione bez mieszanki peklującej czyli bez azotynów - czyli może i faktycznie nie ma tam składników oznaczanych jako E
          ale musiałabym "żywe" etykiety poczytać
    • hermenegilda_zenia Re: Szynka bez E 11.04.14, 23:13
      Nie tylko Kania ma wędliny bez E i innych sztuczności, również Zakłady Mięsne z Nowego wypuściły linię wędlin chyba o nazwie Natura - szynki z tłuszczem, bez tłuszczu, krakowska, parówki bez chemii, filety z indyka oraz parę innych i nie ma tam konserwantów, bo ja akurat jestem maniaczką czytania etykiet i sprawdzam zawsze. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić w składzie to ekstrakt drożdżowy. Te wędliny bez chemii kupuję od paru miesięcy w Oszołomie, więc mam nadzieję, że powoli dla tych nielicznych, którym zależy nie na najniższej cenie, ale na składzie i jakości produktu będzie jakiś wybór, skoro wędliny "eko" można dostać już w hipermarketach.
      • chalsia Re: Szynka bez E 12.04.14, 19:34
        . Jedyne do czego mogłabym się przyczepić w składzie to ekstrakt drożdż
        > owy.

no to niestety już nie dla mnie
        z naturalnych jest szynka Naturo firmy Nikpol
    • szmytka1 Re: Szynka bez E 12.04.14, 22:54
      i tu wyższość prowincji się objawia, obojętnie do jakeigo sklepu mięsnego wejde, mam dział wędlin naturalnie wyrabianych, bez tych tam E i innych dodatków, po prostu w solance potrzymanych i uwędzonych.
      • chalsia Re: Szynka bez E 13.04.14, 01:09
        bez tych tam E i innych dodatków, po
        > prostu w solance potrzymanych i uwędzonych.

solanka to też jest E (bo zawiera azotyny) big_grin
        • szmytka1 Re: Szynka bez E 14.04.14, 10:35
          do solanki idzie sól kamienna, wiem, bo sam też robię i nie wiem czy tam azotyny są czy nie,a el na pewno zdrowsza niż te sztucznie armoatem dymu traktowane specyfiki. a z azotynami mięsko różowe będzie, bez szare i wodac które jest które w sklepie.
    • miszabag Re: Szynka bez E 14.04.14, 10:26
      z produktów bez E dobre są te cienkie kabanosy Maestro z Biedronki smile mam nadzieję tylko że etykiety mówią prawdę o faktycznym składzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka