Dodaj do ulubionych

szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą

19.08.04, 21:11
mam 6 lata w domu. cała rodzina namawia mnie na drugie bo już czas. a ja
własnie na nastepne dwa lata sie zapisalam do nastepnej szkoly. pomozcie mamy
i napiszcie ze duza roznica lat miedzy dziecmi tez ma swoje plusy. nastepne
dziecko chcialabym tak jakos za rok zaczac "robic". wiec roznica wieku
wynioslaby 8 lat- pod warunkiem ze tak od razu sie uda.
pocieszcie bo chce i dziecka i szkoly!!! ale wiem ze nie poradze sobie.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 19.08.04, 21:24
      Ja mam róznicę 11 i 8 lat pomiedzy starszymi a młodszym. Duza róznica jest o
      tyle wygodna, ze starsze pomogą. O tyle zaś nie, ze sa oni raczej rodzicami niż
      rodzeństwem dla młodszego. O blizszych kontaktach moze być mowa, gdy sa już
      niemal dorośli.
      • mama_dominika Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 08:04
        Zgadzam się w 100%. Sama jestem takim dzieckiem po 11 i 12 latach od
        rodzeństwa. W moim dzieciństwie żadne z nich nie chciało iść ze mną na rower bo
        na nich wrzeszczałam, i wyzywałam od głupków i wariatów jak mnie uczyli. Ale
        teraz się z tego wszyscy śmiejemy i wspominamy na każdej rodzinnej imprezie.
        W przypadku siostry - byłam maskotką w jej towarzystwie, ale do piwnicy nie
        chciała mnie ze sobą brać, bo potem kablowałam, że pali. Wkopałam też brata gdy
        długo nie wracał od dziewczyny, bo wiedziałam gdzie ona mieszka i z dumą
        zaprowadziłam tam mamę - też do dziś się z tego śmiejemy.
        Jak przychodzili po mnie do przedszkola dyżurne dzieciaki wołaly - Kasia tata
        przyszedł! (W przypadku mojego taty wołały już inaczej...smile
        To prawda, że najlepszy kontakt ma się już gdy wszyscy są dorośnięci. Z siostrą
        jesteśmy przyjaciółkami, brata kocham jak brata (wiem, że on mnie też) ale to
        już brat - nieco inny świat.
        A dla rodziców - wiem, że takie późniejsze rodzicielstwo jest bardzo dobre. Gdy
        starsze dzieci dorosły - byłam jeszcze ja i mnóstwo roboty przy moim
        wychowaniu. Świetne wyjście, żeby mieć jakieś zajęcie i nie zostać np.
        upierdliwą teściową... Wiem, że moja mama bardzo sobie chwali, ale są też takie
        panie, którym już by się nie chciało mając odchowane pociechy.

Mąż ma 6 lat młodszego prata - w dzieciństwie lali się jak rówieśnicy i zawsze
        ten starszy dostawał burę od "starych", że leje małego. Oczywiście zawsze mu
        musiał ustępować, ale dziś już nie ma kwasów z tego powodu. Mąż lubi mu robić
        porządne prezenty na urodziny, a on cudownie zajmuje się naszym maluchem (jako
        chrzestny ojciec).
        Pozdrawiam i życzę nie przejmowania się takimi rzeczami.
      • evee1 Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 08:15
        verdana napisała:
        > Ja mam róznicę 11 i 8 lat pomiedzy starszymi a młodszym. Duza róznica jest o
        > tyle wygodna, ze starsze pomogą. O tyle zaś nie, ze sa oni raczej rodzicami
        niż
        >
        > rodzeństwem dla młodszego. O blizszych kontaktach moze być mowa, gdy sa już
        > niemal dorośli.
        Verdana, nie obraz sie, ze pytam, ale czy mozesz mi napisac ile mialas lat
        jak urodzilas najmlodsze?
        • ewa2233 różnica 9 lat 20.08.04, 08:29
          Różnica między moimi synakami wynosi 9 lat.
          Wcześniej jakoś się "nie składało", brak stałej pracy, zdrowie zaszwankowało.
          I nagle się okazało (czas gonismile, że albo teraz, albo nigdy.

Z takiej różnicy wieku jesteśmy WSZYSCY bardzo zadowoleni!
          Zaznaczam, że starszy syn od dawna chciał mieć rodzeństwo i dla Niego
          (jak mówił) był to najpiękniejszy prezent urodzinowy (obydwaj są z września) smile
          Nie obarczamy Go za bardzo Maluchem, bo uważamy, że opieka nad bratem powinna
          być przyjemnością, a nie obowiązkiem.
          Widać, że bardzo się lubią!
          Przyjście na świat braciszka, było poprzedzone rozmowami na temat jak to będzie.
          Co się zmieni.
          Po urodzeniu też prowokowaliśmy rozmowy, na temat uczuć,
          że mniej czasu nie znaczy mniej miłości.

Gdybyś chciała dowiedzieć się więcej, pisz na ewa2233@gazeta.pl
          Pozdrawiam!
    • vaana Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 09:05
      Na edziecku byl niedawno podobny watek, wtedy raczej omawialysmy sposoby
      radzenia sobie z pewnymi problemami, jakie wynikaja z duzej roznicy wieku
      pomiedzy rodzenstwem: podaje link Nie martw sie - generalnie
      jestesmy zadowolone smile Macierzynstwo po latach smakuje zupelnie inaczej, kocha
      sie madrzej i postepuje sie pewniej, ja naleze do tych szczesliwych, ktore beda
      polecaly taka rozpietosc w latach. Poza tym nie bez znaczenia jest fakt, ze
      bedziesz miala za soba wlasna edukacje (studia itd), ja bym sie nie spieszyla z
      narodzinami smile
      • zabcia_m Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 09:20
        Popieram vaanę smile

Ja chciałam drugie dziecko jak pierwsze poszło do przedszkola a ja kończyłam
        studia, ale mąż wtedy nie chciał wink Jak przestał protestować i się zgodził to
        różnica wieku jest 8 lat smile Zazdroszczę jedynie wizualnie mamom, które mają
        dwoje maluszków z małą róznica wieku bo fajnie to wygląda, ale w praktyce jest
        chyba ciężej (ja i brat rok różnicy). Chociaż jak mój 1,5 metrowy syn trzyma za
        rączkę swoją 3-letnia siostrę to wzruszam się patrząc na nich z tyłu np. jak
        idą sobie po lody do sklepu, albo na spacer z psem smile
        Syn przyzwyczajony do "jedynactwa" specjalnie nie chciał rodzenstwa, wolal
        psa wink A teraz mówi mi, ze cieszy się, że to siostra, bo o brata byłby bardziej
        zazdrosny, że jego kochamy bardziej bo mały, a siostra z natury rzeczy to cos
        zupełnie innego wink
        Dopiero teraz się dogadują i są za sobą strasznie, wczesniej syn był bardzo za
        nią, a ona wręcz przeciwnie; a teraz mała broni brata gdy na niego krzyczymy wink
    • iju Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 12:42
      Między moimi dziećmi jest prawie 8 lat różnicy. I osobiście uważam, że lepiej
      być nie mogło; starsze dziecko, jest na tyle duże, że potrafi zrozumieć swoją
      nową sytuację, można mu wiele rzeczy wytłumaczyć i pojawienie się młodszego
      rodzeństwa nie wywołuje wielkich perturbacji w jego życiu. W wieku 8 lat już
      tak bardzo nie potrzebuje się mamy, jak wtedy gdy ma się np. 2 lata. Moje
      dzieci mają ze sobą bardzo dobry kontakt; potrafią bawić się razem, razem
      jeżdżą konno, młodsze wiele uczy się od starszego, a starsze jest dumne , ze
      stanowi dla kogoś wzór. Muszę powiedzieć, że matrwiłam się trochę o relację
      między nimi właśnie ze względu na różnicę wieku, ale teraz kiedy mają 10 i
      prawie 3 lata widzę, że na 3 maleństwo zdecyduję się gdy najmłodsze będzie
      miało conajmniej 5 lat, chcę żeby zdąrzyło nacieszyć się mamą. Myślę, że w
      budowaniu relacji między rodzeństwem duży udział mają rodzice. Pozdrawiam.
    • marianna72 Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 13:15
      Miedzy maja dwojka jest 10 lat roznicy starszy 11 lat mlodszy 1.5 roku i
      musza przyznac ,ze byl to strzal w dziesiatke . Nie wiem jak bedzie pozniej ale
      na razie obaj przepadaja za soba szaleja wspolnie i naprawde jest wesolo.
      Starszy opowiada wszystkim (tym co chca i nie chca) jakiego to ma wspanialego
      brata a mlodszy az piszczy z radosci kiedy widzi starszego .Tylko pierwszy
      miesiac po porodzie byl dosc ciezki dla wszystkich ale pozniej wszystko sie
      unormowalo
      • ms78 Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 14:10
        nawet nie wiecie jak się bardzo cieszę, że nie będę osamotniona mając tak
        wielką różnicę wielku między dziećmi. wszytskie argumenty bardzo do mnie
        przemawiają i nareszcie przestałam się stresować. na urodzenie dziecka mam
        jeszcze dużo czasu bo mam dopiero 26 lat. z tego co naczytałam się na forum
        wiele z mam było starsze ode mnie jak rodziły pierwsze dzieciaczki. tak więc
        dzieki wam zabieram się do dalszej edukacji i głowę mam spokojną, że na
        rodzeństwo mam czas.
        buziaki wielkie dla Was wszytskich
        Marta
        • verdana Do Evee1 20.08.04, 16:17
          37 miałam!
          • l.e.a dziekuję 20.08.04, 18:25
            Nie ja jestem autorką postu nie mniej bardzo Wam emamy dziękuję za odpowiedzi,
            marzę o drugim dziecku, synek ma 3,5 latka. Ale ze względów finansowych nie
            możemy narazie sobie pozwolic na drugie dziecko, a róznica wieku rośnie.
            Dzięki Wam zrozumiałam, że duża różnica wieku nie jest czyms strasznym wink

Pozdrawiam - lea
            • katse Re: dziekuję 20.08.04, 18:43
              ano
              i ja dziękuje

tez jeszcze nie pora na drugie

a drugie chcemysmile
    • agnieszka3613 Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 21:34
      Mam dwóch synów w wieku 15 i 11 lat a 6 miesięcy temu urodziłam córeczkę.
      Trochę sie bałam jak to będzie ale jest okej. Ja z innej strony. Moja mama
      urodziła mnie w tym wieku w jakim ja teraz urodzilam małą.Jak byłam głupią
      smarkulą i mama chodziła na zebrania do szkoły to mi było przykro,że wszyscy
      mają takie młode i piękne mamy tylko moja jest taka stara. A teraz patrzę na
      moją córkę i zastanawiam się czy ona też kiedyś będzie tak myśleć?
    • nacial Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 21:40
      Ja mam 14 letnia córke ,11 letniego syna i 11 miesieczną córkę.Róznica wieku
      duza ale celowo taka .Ja polecam .Niesamowita więż starszych dzieci z ta małą i
      pomoc dla mnie .
    • gandzia4 Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 21:49
      Moja córka jest starsza od synka o 12 lat, a od tego maleństwa, które wkrótce
      pojawi się na świecie będzie starsza o lat 15. Ja sama mam młodszą o 15 lat
      siostrę i bardzo ją kocham. Plusy to:
      - nie było kłopotów z zazdrością o malucha
      - jest bardzo pomocna w opiece nad bratem i to z własnej woli a nie pod przymusem
      - za rok córka kończy gimnazjum i zaczyna liceum, być może wyjedzie do innego
      miasta, a na pewno wyjedzie po ukończeniu liceum. Gdyby nie maluchy zostalibyśmy
      w pustym domu z mężem sami.
      - sama córka stwierdziła, że teraz jak w domu zaczyna się robić "tłoczno" jest
      wesoło i że wcześniej to chyba strasznie się nudziła bez bratasmile))
      • new5 Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 20.08.04, 22:34

a ja mam córkę w wieku 13 lt i roczniaczkę -super.
        • ms78 Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 21.08.04, 01:51
          nawet nie podejrzewałam, że w jednym miejscu znajde tyle mam co mają dzieci co
          parę lat. czasami parenaście. ale do tych drugich nie podejrzewam, zebym
          musiala az tak dlugo czekac. mysle,że jak wyjdzie to najmniejsza różnica to
          będzie z 8 lat. czyli będę się łapać gdzieś po środku.
          pozdrawiam wszytskie mamy i wasze dzieciaczki ( te małe) i nastolatki.
          niestty z checia bym poogladala zdjecia ale nie pokazuja mi sie- nie wiem
          dlaczego
    • truskawkam73 Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 21.08.04, 20:25
      Hej, Kochane smile) Ja mam dwóch łobuzów z różnicą wieku 7 lat 9starszy z 23
      stycznia, a młodszy z 22 stycznia smile) - chciałam dortrwać do północy, ale nie
      udało mi się, urodziłam młodszego o 23:20, a mogli być z tego samego dnia i
      miesiaca smile) Ale i tak obchodzą razem urodziny i fajnie się bawią razem, a
      koledzy mojego starszego syna i on sam uwielbiaja młodszego. Jasne, że nie ma
      lekko i czasem młody denerwuje starszego, nie obędzie się bez scysji, ale
      myślałam będąc w ciąży, że gorzej to będzie wyglądało. Mówiono mi, że będę
      chować drugiego jedynaka, ale to nieprawda, uważam, że to świetna różnica
      wieku. Starszy, dotąd rozpieszczony, zrobił się odpowiedzialniejszy i
      opiekuńczy. Poza tym chodzi do szkoły (teraz druga klasa nas czeka) więc dla
      małego miałam całe przedpołudnie (teraz już babcia jest z małym, bo ja
      pracuję). Sama mam trzy starsze siostry: o 17 lat, o 16 lat i o 8 lat i mam z
      nimi świetny kontakt smile)) Polecam !!!
    • maaharet Re: szukam mam, które mają dzieci z dużą różnicą 21.08.04, 23:29
      U moich chłopców jest właśnie taka różnica wieku-czyli ok.8 lat. Szczerze
      mówiąc zauważyłam raczej same plusy. Starszy syn nie był i nie jest zazdrosny,
      a pewnie wynika to z tego, że w tym wieku na topie jest tatuś. No i dużo takie
      dziecko rozumie. Z 8-latkiem można bez problemu zostawić na chwilkę
      dzidziusia.Wie jak się z nim bawić i zawoła jak coś się dzieje. Jest też w
      miarę samodzielny-sam zrobi sobie kanapkę czy picie.I wcale nie prawda, że
      takie dzieci się razem nie bawią. Mój starszy lubi bawić się z braciszkiem
      mimo, że ten ma 9 msc.Nareszcie ktoś docenia potęge głupich min.Nie wiem jak
      będzie pózniej - może te relacje się popsują trochę - narazie jest naprawdę ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka