Dodaj do ulubionych

Po co macie kolejne dziecko?

05.05.14, 15:10
Skoro ciągle narzekacie, że dziecko takie drogie, tyle kosztuje, wstawanie w nocy, poród, zmęczenie, wysysanie energii życiowej, różnorakie problemy itp.
Pierwsze dziecko rozumiem - ciekawość, a może będzie jednak fajnie, lepiej itp.
Ale kolejne przy takim podejściu do macierzyństwa (ogólnie przedstawia się to jako katorga, mordęga, przy której praca na przodku to wypoczynek)? Masochizm czy jak?
Obserwuj wątek
    • helufpi Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 15:26
      Ale to się przecież nie wyklucza. Drogie, trudne do zdobycia gadżety są przedmiotem pożądaniawink
      • gazeta_mi_placi Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 15:32
        Przyznam, że nie rozumiem. Czytając od lat to forum stwierdzam, że główną i chyba jedyną zaletą posiadania dziecka to późniejsza opieka (również finansowa) na stare lata i to by było na tyle sad
        • paul_ina Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 15:37
          Jak miałam tylko jedno to było jakoś mało, przy drugim - opieka i pielęgnacja nie była już jakimś specjalnym wyzwaniem, więc z rozpędu zdecydowaliśmy się na trzecie, żeby wychować drugie i trzecie razem.
        • misterni Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 15:48
          Bzdura. Gdybym zamiast wydawać na dzieci kwoty rzędu kilku tysięcy miesięcznie, odkładała te pieniądze, miałabym opłaconą opiekę full wypas na starość.
          • a1ma Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 17:42
            E tam. Przepuściłabyś na pierdoły i tyle byś miała wink
        • kwiat_w_kratke Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 19:30

Aby mieć więcej do kochania.

gazeta_mi_placi napisała:

> Czytając od lat to forum stwierdzam, że główną i chy
          > ba jedyną zaletą posiadania dziecka to późniejsza opieka (również finansowa) na
          > stare lata

Żartujesz? wink Gdybym odkładała wszystkie wydane na moje dzieci pieniądze, to na stare lata miałabym kasę na pięć pielęgniarek czuwających przy mnie dniami i nocami.

Jest jednak pewna "drobna" różnica między opłaconą pielęgniarką a dorosłym dzieckiem.
          Pielęgniarka zaopiekuje się Tobą dla pieniędzy.
          Ja opiekuję się moją mamą z miłości.

• gazeta_mi_placi Re: Po co macie kolejne dziecko? 06.05.14, 09:53
            A u mnie w rodzinie syn opłaca opiekunkę.
    • awidyna Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 15:40
      Po to aby było więcej szczęścia i miłości w domu.
    • vilez Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 15:40
      A po co ty nie masz?
      • gazeta_mi_placi Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 15:48
        Po lekturze e-mama jakie to macierzyństwo trudne, kosztowne, ciężkie, traumatyczne, praca zaś cięższa niż na przodku w kopalni.
        • antyideal Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 16:03
          Przyznam, ze przy mojej leniwej naturze tez nie do konca rozumiem (dlatego mam jedno).
          Porównanie do pracy w kopalni trafne tongue_out choc "urobek" nieporównywalnie wdzieczniejszy..
    • aguar Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 15:59
      Gazeta, "z ust" mi to pytanie wyjęłaś!!! Zauważyłam to nawet nie tyle na tym forum, co na innych forach gazety dotyczących małych dzieci.
      Laski potrafią wymienić ileś tam problemów, jakie mają ze swoim kilkunastomiesięczniakiem, napisać, że są zmęczone, że chcą odstawić od piersi to dziecko, które już mają i które tego ich mleka potrzebuje. Ponarzekają na partnera. A na koniec nadmieniają, że zamierzają się starać o następne.
      • gazeta_mi_placi Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 16:11
        Też mnie to dziwi, tak samo jak "moda" na niekarmienie piersią. I wmawianie, że córki szwagra sąsiadka bratowej była od noworodka na butelce i nie choruje, a "piersiowe" dziecko innej umarło na nowotwór, więc konkluzja taka, że butelka niby zdrowsza big_grin
        • aguar Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 18:43
          Tu jest klasyczny przykład forum.gazeta.pl/forum/w,21000,150797284,150797284,karmienie_i_ciaza_po_poronieniu.html
          Nie chciało mi się jej dogryzać w tamtym wątku, ale jej organizm "krzyczy", żeby się zajęła na razie tym dzieckiem, które już ma, a ta na siłę chce go JUŻ uszczęśliwiać rodzeństwem.
          • sapalka1 Re: Po co macie kolejne dziecko? 06.05.14, 14:01
            Dogryzanie/komentowanie decyzji o zajściu w kolejną ciążę kobbiecie po poronieniu/utracie dziecka jest najdelikatniej mówiąc nie na miejscu. Podobnie jak porównywanie bólu różnych kobiet po poronieniu. Nie znasz sytuacji/uczuć/emocji/bólu tej kobiety - zamilknij i oby ciebie nigdy nic takiego nie spotkało.
    • 18lipcowa3 Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 16:17
      Bo nie chcę by córka była sama, bo miałam siły i pokłady uczuc na dwoje, bo nie chcialam sie skupiac na jednym. Sytuacje typu poród, ciąza, pieluchy to sytuacje przejsciowe...
      • gazeta_mi_placi Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 16:31
        Jak to przejściowe? Ciąża razy dwa (chyba, że akurat bliźniaki) to 1,5 roku. Pieluchy - odejście od pieluch to w dzisiejszych pampersowych czasach dobre 2 lata. Dwa lata razy dwie sztuki to cztery lata. Plus 1,5 roku obu ciąż to razem ponad 3,5 roku sad
        • memphis90 Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 16:43
          Och, jej, 3.5 roku z szacunkowych 80. Straszne.
        • ewcia1980 Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 16:44
          gazeta_mi_placi napisała:
          > Jak to przejściowe? [...] to razem ponad 3,5 roku sad

No w skali całego życia to nawet te 3,5 roku to okres przejściowy.

mi z pierwszym bywało ciężko - żółtaczka, problemy z karmieniem, kolki, itp.
          na drugie zdecydowałam się jak już było lżej po to żeby pierwsze miało się z kim bawić za jakiś czas.
          a na trzecie całkiem mozliwe, że się zdecyduję bo mam tak "udaną" dwojkę, że szkodaby było na tym poprzestac.
          satysfakcjonuje cię taka odpowiedz?

• anika772 Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 16:19
      Ja nie narzekamsmile
      nawet mi ostatnio zaświtała myśl o trzecim. Muszę spokojnie poczekać aż mi przejdzie.
      • matyldamoja Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 16:37
        bo uwielbiam dzieci, bo jak jedno wyrasta to choruję na kolejnesmile Mam trójkę i dobrze mi z tym, każdy wiek ma swój urok i te "zasrane" pieluchy równieżsmile
    • zazou1980 Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 16:32
      Bo szkoda by nie wykorzystac tak zajebistego materialu genetycznego jak moj i konkubina wink

Btw, ja nie narzekalam na koszty...
      • paul_ina Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 21:17
        Albo masz konkubinę albo konkubenta.
        • m_incubo Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 21:28
          Masz nieaktualne dane.
          sjp.pwn.pl/slownik/2564345/konkubent
          • paul_ina Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 22:23
            O, dzięki, nie wiedziałam.
            A swoją drogą i tak najbardziej podoba mi się "niemąż" smile
    • memphis90 Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 16:41
      ogólnie przedstawia się to j
      > ako katorga, mordęga, przy której praca na przodku to wypoczynek
      Bo jak się będziesz cieszyć i chwalić, to Cię tu zjedzą.
    • marychna31 to oczywiste 05.05.14, 17:17
      Żeby potem było się forumowym trollom z czego tłumaczyć.
    • demonii.larua Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 17:29
      Oesuuu... Rozpruł Ci się worek z durnymi pytaniami czy co? suspicious
      Mam, bo tak i już. O tongue_out
      p.s. narzekam często całkiem, bo wychowywanie (podkreślam - wychowywanie) potomstwa to nie jest pitu pitu, ale kurcze z drugiej strony jak po kilkunastu latach widzisz już prawie dorosłego młodego człowieka, który coś sobą reprezentuje, cieszy się życiem i jest nawet szczęśliwy, to naprawdę fajne uczucie smile W ogóle obserwacja jak rośnie taki człowiek od maleńkości jest fascynująca.
      • matyldamoja demonii.larua 05.05.14, 17:43
        Lubię to!
      • gazeta_mi_placi Re: Po co macie kolejne dziecko? 06.05.14, 09:54
        A co jeśli niewypał (niezależnie od Twoich starań)? sad
        • demonii.larua Re: Po co macie kolejne dziecko? 06.05.14, 09:57
          Co to znaczy niewypał? suspicious
          • gazeta_mi_placi Re: Po co macie kolejne dziecko? 06.05.14, 14:25
            Kretyn na przykład.
    • mid.week Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 19:02
      po to aby sobie drugi raz ponarzekać? wink
    • run_away83 Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 21:18
      Hmmm... nie podoba mi się sposob sformułowania pytania. Dzieci nie ma się "po coś". Jeśli już to "dlaczego?".

Dlaczego mam trójkę? Bo zawsze marzyłam o dużej rodzinie, a opieka i wychowywanie dzieci daje mi ogromną radość i satysfakcję. Bo chłopaki szaleją ze sobą nawzajem i robią razem mnóstwo rzeczy, o których jedynacy mogą tylko pomarzyć. Bo przyjeliśmy taki model rodziny, gdzie mąż zarabia, a ja zajmuję się domem i dziećmi, a ja nie lubię robić czegokolwiek po łebkach wink

Ale ja chyba z tych mało narzekających (przynajmniej na dzieci).
    • guderianka Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 21:24
      Wiesz życie generalnie jest trudne-ale ja kocham żyć, nie rajcują mnie rzeczy łatwe-ale wyzwania, zmiany a obserwowanie człowieka od momentu "kropki" na ekranie, poprzez jego rozwój, przyjście na świat w konkretnym kształcie, zmiany charakteru, zachwyt nad otaczającym światem i nowymi umiejętnościami aż po dojrzewanie, powstawanie odrębnej intelektualnie istoty- jest ponad wszelkie słowa. Do tego świadomość, że dajesz komuś radość, uszczęśliwiasz, miłujesz-i to do Ciebie wraca, świadomość jak wiele się uczysz. ..Im dłużej jestem mamą tym bardziej się zastanawiam czy to ja uczyłam się od rodziców-czy też teraz uczę się więcej od dzieci.Ciągły ruch, trwanie i przetrwanie, świadomość, że "nie wszystek umrę", że cos po sobie zostawię, że żyć będę nadal w komórkach dzieci , wnuków itd. Poza tym-w moim przypadku-dzieci wyznaczają jakiś taki porządek, rytm życiowy, ustawiają cele i priorytety
    • tryggia Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 21:32
      Bo dobrobyt i lenistwo zamienia ludzi w zadowolone bydło.
    • amy.28 Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 21:41
      Z kolejnymi dziećmi jest jak z wyprawami w Himalaje.

Tłuczesz się kilka dni w śmierdzącej kolei, potem tachasz w góry ciężkie toboły, po drodze czeka cię dużo bólu, odmarznięta d**a, odgrzewanie tanich konserw i parę kilometrów drogi przez mękę.

Ale w końcu wchodzisz na szczyt, rozglądasz się i wiesz że było warto. Że to jest twój cel w życiu, twoja pasja i nie tylko zdobycie wierzchołka jest nagrodą, ale ta droga - również jest tym co daje ci siłę i motywację do życia. Że to jest twój sposób na życie, twoja pasja i radość, mimo tego że to również ciężka praca, poświęcenie, ból i trud. A co ważne, kiedy już wrócisz do domu, wskoczysz z herbatą pod ciepły koc i jest ci dobrze i oglądasz zdjęcia z tej wyprawy - mimo tego, że pamiętasz z nich również to co złe - wiesz już, że to nie był ostatni raz.

• guderianka Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 21:44
        wiesz już, że to nie był osta
        > tni raz.

metafora świetna ale aż mnie zaciekawilo- ile masz dzieci ?
        • amy.28 Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 22:01
          chciałam czworo, mam dwoje, z racji dwóch cesarek mogę mieć jeszcze trzecie i finito wink
          o trzecie zaczynamy starania niebawem.
          • guderianka Re: Po co macie kolejne dziecko? 06.05.14, 09:50
            trzymam kciukasy!
      • kwiat_w_kratke Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 21:52
        Porównanie z Himalajami bardzo dobre.
        A jeśli już o górach mowa, to przytoczę dość popularną odpowiedź pewnego himalaisty na podobnie głupawe pytanie, po co on właściwie wchodzi na te szczyty:

Ludzie dzielą się na tych, którym tego nie wytłumaczysz i tych, którym nie trzeba tego tłumaczyć.
      • gazeta_mi_placi Re: Po co macie kolejne dziecko? 06.05.14, 09:56
        Wypraw w Himalaje to już kompletnie nie rozumiem.
    • echtom Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 21:57
      Bo pierwsze było łatwe w obsłudze.
    • srubokretka Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 22:28
      pierwsze chcialo.
    • euphoria77 Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 22:50
      Bezcenne jest uczucie pomnożenia miłości, takiej, dla której się wskakuje w ogień smile
      W czasach bezdzietnych człowiek otoczony miłością rodzicielską i małżonka i tak nie miał pojęcia, że taka miłość istnieje. Tyle w temacie smile
    • rhaenyra Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 23:34
      na zapas w razie gdyby sie pierwsze popsulo suspicious
      pasuje ci taka odpowiedz?tongue_out
    • bei Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 23:45

Bo sama jestem dzieckiem szczęścia.
      Trafiłam na okazy z dobrym zdrowiem, sympatyczne, grzeczne, z dobrymi wynikami w nauce.
      Drobne problemy są tylko urozmaiceniem smile

Gdybym była mlodsza na pewno miałabym jeszcze jedno dziecko.

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
    • princesswhitewolf Re: Po co macie kolejne dziecko? 05.05.14, 23:50
      bardzo zaluje ze nie bede miala kolejnego dziecka.

tak dziecko to ciezka praca ale ile radosci!

Poza tym ja nie z meczennic i lubie pracowac w rozmaitych funkcjach i zakresach czyli zawodowo i osobiscie. To u nas rodzinne
    • panirogalik Re: Po co macie kolejne dziecko? 06.05.14, 08:09
      Z powodu biologicznego, zwierzęcego pędu do rozmnażania się. Pierwsze dziecko zresztą też, w dodatku robione w niesprzyjających okolicznościach zawodowo- finansowych.
    • cosmetic.wipes Re: Po co macie kolejne dziecko? 06.05.14, 08:45
      Księciunio jest mój, a księżniczka tatusiatongue_out
    • ga-ti Re: Po co macie kolejne dziecko? 06.05.14, 14:12
      Dla posiadania karty 'rodzinka 3+' czy jakoś tak, która daje zniżki na różne zajęcia w domu kultury, na basenie, zniżki na wyprawkę szkolną, bilety itp. Interes życia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka