zebra51 07.05.14, 09:49 Miewacie? Ja, niestety, tak Jak sobie radzicie, co Wam pomaga? Na mnie w miarę dobrze działa Solpadeina rozpuszczalna i dużo gazowanej wody. Najgorzej jet teraz wiosną, skoki ciśnienia i zmiany pogody nie ułatwiają mi życia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penelopa40 Re: Migrena 07.05.14, 10:01 no jasne, ze miewamy, nawet często miewamy... pod opieką neurologa jesteśmy bierzemy: stale TOPAMAX, doraźnie Efferalgan z codeiną, Tramal, Ibuprom max czasami, ilości hurtowe.... niestety wszelkie tryptany u mnie nie skutkują (Cinnie, Zolmiles, i inne takie z grupy tzw tryptanów) łączę się w bólu penelopa Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Migrena 07.05.14, 10:04 Miałam w życiu dwa razy atak migreny. Żadne zwykłe przeciwbóle nie działały, a mam ją zbyt rzadko, żeby "załatwić" sobie coś mocniejszego. Wyłam z bólu przez kilka godzin, potem heft i godzinka snu Koszmar. Ciekawe, kiedy będzie następny, ostatni miałam jakieś 3 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Migrena 07.05.14, 10:07 zebra, nie męcz się z zadnymi pbólowymi, jesli to migrena musisz zadziałac zwężająco na naczynia krwionosne, a tego nie zrobia przecoiwzapalne ibufeny sreny tylko sie otumaniasz, bierzesz wiecej i wiecej- bez sensu idz do neurologa i powiedz co jest pieńć, to zaczniecie szukac najlepszej alternatywy Odpowiedz Link Zgłoś
marta13sar Re: Migrena 07.05.14, 10:06 Miewam i łączę się z Tobą w bólu Ja niestety "lecę" na Ketonalu forte, plus zaraz po nim drzemka. Czasem pomaga, czasem męczy przez 3 dni. Lek od neurolog Cinie wywołał u mnie niebezpieczny skok ciśnienia i boję się eksperymentować z czymś nowym. Jest fajne forum na gazecie poświęcone migrenie: forum.gazeta.pl/forum/f,12154,Migrena.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Migrena 07.05.14, 16:46 wg mojego neurologa ketanol wręcz wzmaga bóle- po chwili ulgi jest mocniejsze tąpnięcie z moich doswiadczen- opisywanyh tu wielokrotnie- mam bóle migrenowe trwające np 3 miesiące!!! tryptany pomagają w niewielkim stopniu- a już w zasadzie wcale w trakcie bólu ( takiego długiego) pomaga aspiryna, solpadeine- ale brane zanim mnie zacznie bolec głowa- ale wtedy gdy mam przeczucie, ze może mnie dzisiaj zaboli? duzo wody, regularny sen i odpoczynek i lekka dieta pomogła bardzo dieta budwigowa- efekt zaskakujacy i piorunujacy- w zasadzie migreny mineły, a jak głowa boli to delikatnie Odpowiedz Link Zgłoś
olej_123 Re: Migrena 22.05.14, 14:50 Witam Można kupić oleje dobre jakościowo, przydatne przy diecie dr Budwiga Tak sie składa, że mam do rozdania kupony rabatowe z Zielonego Nurtu.. Kod upoważniający do zniżki (- 15zł): MA142205A Link do sklepu internetowego: www.zielonynurt.pl Dla pierwszych 100 klientów. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Migrena/off topic 22.05.14, 15:56 nie ten dr. Budwig ale TA doktor Budwig. mieszkala tu niedaleko, to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sweetsimplicity Re: Migrena 07.05.14, 10:09 Postaraj sie o tabletki Sumamigern lub imigran (na receptę może byc od lekarza rodzinnego). Sa b. drogie - jedna kosztuje ok 20 zl. Bierze sie ja (tylko jedną tabl.) dopiero jak zaczyna sie atak (bol, nudnosci, czy co tam masz). Tabletka po pól godzinie przerywa atak. I juz po migernie )) - do nastepnego razu - zalezy jak czesto masz ataki. Jesli raz na miesiąc - miej jedną tabletke w pogotowiu na kazdy miesiąc. Ja po ciązy miałam straszne migreny. Teraz mam jeden atak na ok. pól roku - załatwiam go zawsze ową jedna tabletką )). Tak poradzil mi neurolog. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Migrena 07.05.14, 10:15 dzięki za rady, przejdę się do rodzinnego i pogadam o tych lekarstwach. Ibuprofenu nie biorę, nie działa na mnie. Musi być coś z aspiryną. Najgorszy jest ten ból oka i nudności W ciągu roku miewam tak z 5-6 ataków, wszystkie wiosną i jesienią. Latem i zimą jest spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Migrena 07.05.14, 10:28 Poproś o Frimig. Jest to teraz najtańszy tryptan. Opakowanie 6 tabl. po 100 mg kosztuje w mojej aptece 44 zł. Cinie (ten sam tryptan co Frimig) w takiej samej dawce i ilości tabletek kosztuje około 70 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Migrena 07.05.14, 16:46 mi sumamigren nie pomaga zbytnio- a brałam nawet podwójna dawke- 1 tabletka i druga za pół godziny niestety trzeba było zmienic tryb zycia Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Migrena 07.05.14, 10:15 ma moja Mloda. od maja do sierpnia (raczej nie chodzi o upaly, bo na urlopie nie miala nigdy). typujemy glownie ostre zmainy oswietlenia slonce/cien. na szczescie ma umiarkowane, tzn. od aury (mroczki przed oczyma, ograniczenia pola widzenia, lekkie dretwienie rak) ma czas na ibuprofen w plynie. ale nawet bez ibu bol jest znosny (raz to nawet do zaplanowanego kina koniecznie chciala jednak isc), przespi sie godzinke i potem juz jest tylko taka "zmieta". ze wzgledu na okolicznosci i to podejrzenie swiatla: konsekwetne noszenie okularow przeciwslonecznych i kapelusika z szerokim rondem. zawsze duzo pic (na wypadek, jesli to jednak krazenie), ograniczac cukier. teraz akurta jest w Rzymie i zwiedza, zalecilam wyprobowac espresso na wypadek aury. ponoc czesto pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Migrena 07.05.14, 10:18 Ja pije krwawnik i sok z selera naciowego, w sumie bardziej pomaga niż leki. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Migrena 07.05.14, 10:20 a ten krwawnik, to w jaki sposób przygotowujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Migrena 07.05.14, 17:37 Zalewam torebkę i odstawiam żeby trochę naciągnęło, potem piję. Poprawa moze być od razu, może byc po jakimś czasie, warto pic regularnie no i jeść seler naciowy. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Migrena 07.05.14, 10:33 Miewam. U mnie leci mieszanka dihydroergotaminy w kroplach z nurofenem (tryptany na mnie nie działają). Jak złapie aurę to jest ok, po 30 minutach mam po bólu. Gorzej jak się nie uda, wtedy haftowanie w klozecie, zaciemnione mieszkanie i sen. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Migrena 07.05.14, 11:49 Miewam. Jeśli uda mi się "złapać" sam początek i wezmę od razu ibuprfen 400 to przechodzi najczęsciej. A jak się zagapię, to cierpię 3 dni... Najgorszy jest ból oka. Staram się unikać atakaków, u mnie wywołuje je czerwone wino, zbyt długi sen (musze wstac przed g.9, bo inaczej masakra) i gwałtwone światło (np.jazda samochodem w nocy, gdy na trasie mijają nas inne auta) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Migrena 07.05.14, 12:03 Tak, mam migreny od dzieciństwa. Zaczęło się to jak miałam kilka lat. Nie znalazłam super sposobu na radzenie sobie, ale i już nawet nie szukam. Nie chcę truć się tabletkami i minimalizuję ich zażywanie. Poza tym można powiedzieć, że przyzwyczaiłam się do bólu, a i z wiekiem przestałam być nadwrażliwa na światło i dźwięk podczas trwania migren. Jeśli czuję, że w jakiś dzień będzie mnie bardzo, bardzo bolała głowa (a często potrafię to wyczuć po pierwszych symptomach), to zażywam apap, ibuprom czy etopirynę. Jeśli tabletkę się zażyje jeszcze zanim się ból na dobre zacznie, to jest ona skuteczna, ale w późniejszym etapie to już żadna tabletka nie pomoże, a ból ustępuje albo jakiś czas po zaśnięciu albo dopiero w następny dzień. Ostatnio z tymi bólami głowy to naprawdę męczarnia, więcej ona boli niż nie boli, zdarzają się też wymioty, ale jak to wiosną, później będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica_a Re: Migrena 07.05.14, 12:24 Witam...ja na szczęście miewam,ale sporadycznie ,natomiast moja 17 letnia córka potrafi mieć w miesiącu parę razy ...straszny ból głowy ,nie może patrzeć na jedno oko ,plus wymioty ,trwa to czasem dwa dni ,, chyba wszystkie dostępne leki przerabialiśmy , w miarę pomagają właśnie te tabletki co jedna kosztuje 20 zł ,jeszcze były czopki za dwa płaciłam ok.50 zł..raz pojechaliśmy do szpitala , bo do tego nie da rady nic pić i w momencie się odwadnia .Pod stałą kontrolą neurologa i endokrynologa ..... Odpowiedz Link Zgłoś
k.walentynowicz Re: Migrena 07.05.14, 12:36 Koszmary mojego życia to migreny. Miewam od około 20 roku życia, czyli ponad 20 lat. Przetestujcie proszę : U mnie BARDZO dobrze działa, nie zależnie w którym momencie wezmę - pyralgina w ampułce. Normalnie , łamię ampułkę - płyn który tam jest wylewam na łyżkę cukru i połykam popijając czymś kwaśnym, bo jest to wyjątkowo obrzydliwe. Pół godziny i po bólu. Działa nawet jak pominę aurę i wezmę już w trakcie bólu. U mnie jest paraliż mięśni twarzy, mówię bełkotliwie, czasami w ogóle nie mogę mówić, wymioty, światłowstręt , POTWORNY ból połowy głowy. Pyralgin w ampułce jest moim świętym graalem - nie mogę go nie mieć z zapasie, bo nie mogę spokojnie spać. Czasami nie przydaje się przez 6-7 m-cy, a czasami przydaje się 3 do 4 razy w miesiacu, były takie tygodnie kiedy musiałam brać codziennie. Migrenicy - łączmy się w życiu bez bólu ! Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Migrena 07.05.14, 12:39 a pyralgina w tabletkach? nigdy nie próbowałam, bo wykładałam się na apapach i ibu... Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Migrena 07.05.14, 13:07 To moje drugie konto no wiesz, na mnie pyralgina w tabl nigdy nie skutkowała, a tym bardziej od dwóch gdzieś lat, znaczy sie od momentu jak zmieniono skład. Ale spróbować zawsze możesz . Odpowiedz Link Zgłoś
quelquechose Re: Migrena 07.05.14, 16:23 A miewacie Zaczely sie po 20-tce i byly na poczatku sporadyczne, niestety po urodzeniu dziecka zrobila sie masakra i bylo juz tak, ze wiecej mialam niz nie mialam. Juz wtedy bralam tryptany - bez nich chyba skoczylabym pod pociag. Po jakims czasie mialam juz dosc i choc bardzo sie wzbranialam przed ciaglym przyjmowaniem lekow, za namowa neurologa zaczelam stosowac profilaktycznie beta blokery. Biore codziennie rano emconcore. Baaardzo sie poprawilo, ale nadal miewam migreny- wlasnie przypada moj tydzien menstruacyjny, a wtedy jest najgorzej. Wczoraj nie poszlam do pracy, na noc zarzucialm jeszcze mieszanke tryptanu z naproksenem i jakos zyje. Paskudna choroba, bo ostatnio jeszcze wlaczaja sie jakies stany depresyjno-lekowe. No pytalas... to mi sie ulalo Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Migrena 07.05.14, 16:34 Mąż miewa, ale niezbyt silne - działa u niego aspiryna, o ile weźmie przy pierwszych objawach i od razu położy się w przyciemnionym pokoju - jak przeczeka, to już nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Migrena 07.05.14, 16:48 aha mi jeszcze pomaga masaż skroni, zimne kompresy na skroń w sumie w tym całym bólu najgorsze jest to lupanie w oku, kosci pod okiem, uchu i nosie Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: Migrena 07.05.14, 17:52 ja cierpie na migreny od 20 lat. Ostatnio malo na szczescie. Z tego jakies 15 lat bolalo mnie w jednym miejscu dziaslo. Dentysci rozkladali rece, a mnie ciagle bolalo, raz mniej, raz bardziej. Przy migrenie tez czulam ten bol dziasla. Jakby sie tak jakos nerwy laczyly z glowa. W koncu stwierdzono, ze mi tam zab obumarl, sam nie bolal, ale bakterie wywolywaly zapalenie dziasla. Po przeleczeniu 2 zebow kanalowo wlasnie przy tym dziasle ilosc migren zdecydowanie sie zmniejszyla. Poza tym zauwazylam, ze u mnie ferrytyna nie powinna spadac do poziomu ponizej 40. Mimo ze mam dobra hemoglobine i oficjalnie zadnej anemii. U mnie jak spada ferrytyna to zaczynam miec kilka razy dziennie takie dziwne nieregularne bicie serca, biore wtedy tardyferron przez kilka dni, szczegolnie po miesiaczce i jest lepiej. Jesli tego tardyferonu nie wezme, to dolegliwosci sercowe sa nadal i po kilku dniach nadchodzi migrena. Odpowiedz Link Zgłoś
xsenia.pl Re: Migrena 07.05.14, 18:49 ja juz tez poruszalam temat bolu glowy.mam je od dziecka.ciagle lekarze mowia ze to bole napieciowe, migrenowe..mialam tysiace badan. W rezonansie wychodza nuespecyficzne zmiany o typie zmian demielinizacyjnych.bykam tez leczona na borelioze.bralam antybiityki avtez divascan i topamax.reraz mam wrazenie ze bole sa ciraz czesciej.nawet co drygu dzien.niektore leki wogole nie dzialaja.boje sie zeby jakus guz mozgu sie nie pojawil.nie wiem juz co rob Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Migrena 08.05.14, 09:35 xsenia.pl, u mnie tak było - zabijam pyralginem w ampułce. przetestuj, naprawdę namawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: Ola 08.05.14, 10:46 ale to ciekawostkę zaserwowałaś , ja tez sporadycznie badam ferrytyne ( zleca hematolog ) oraz wit . B12, i mimo że Hb jak u konia w okolicach 14 to ferrytyna kuleje , z reguły na granicy normy i teraz też się zastanawiam czy i u mnie ma to związek, nigdzie nie trafiłam na taką zależność...mam przepisany tardyferon, ale głupia go nie biorę a w czasie okresu mam migrenową masakrę zresztą chwilę przed też...kurcze mam tyle leków do brania że sama nie wiem co wybrać ostatnio wyszły mi też niedobory wit D i to znaczne , ciekawe czy to też ma wpływ Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Migrena 07.05.14, 19:10 zebra51 napisała: > Miewacie? Ja, niestety, tak Jak sobie radzicie, co Wam pomaga? Na mnie w mia > rę dobrze działa Solpadeina rozpuszczalna i dużo gazowanej wody. Najgorzej jet > teraz wiosną, skoki ciśnienia i zmiany pogody nie ułatwiają mi życia. Mnie niestety nic nie pomaga, leżę jak martwa, wymiotuję, organizm nie przyjmuje żadnych medykamentów. Dopiero jak troche przejdzie to biorę cos przeciwbólowego Odpowiedz Link Zgłoś
kacha_m4 Re: Migrena 07.05.14, 23:15 Poszukajcie u siebie w okolicy gabinetu hirudoterapii, przeważnie pomaga w przypadku migreny w 100%, trzeba tylko pokonać lęk przed pijawkami. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Migrena 08.05.14, 09:41 Ja miewam sporadycznie - jeżeli na samym początku nie zadziała ibuprom czy paracetamol, czekam pół dnia, aż przejdzie. Koleżanka ma z tym większy problem - na nią działa imigran w tabletkach. Raz trafiła na pogotowie i dostała ketonal w kroplówce. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Migrena 08.05.14, 10:32 zebra, sprbuj olej lniany i siemie dieta dr Budwig daje rade migrenie, naprawdę NAPRAWDE tyle, ze jest paskudna smakowo dobrze, że o migrenie zaczelo sie mowic jak o prawdziwej chorobie, a nie wymysle szurnietych panienek Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: Migrena 08.05.14, 10:30 Miewam i to z aura , niestety... moja migrena jest dziedziczna ( miała ja moja prababcia, babcia, mama, siostra no i jak). Ostatnio miałam ataki aury średnio co 3 dni aż poleciałam do neurologa i dostałam lek Flunarizinum, ale nie biorę na razie bo może wpływac na psychomotoryke a ja wożę dziecko do przedszkola autem . Generalnie nie mogę brac hormonów bo wtedy miałam maskarę, musze uważać na to co jem i takie tam. Ogólnie jest teraz gorzej ale podobno po menopauzie mija . W czasie ciaży na 8 m-cy zapomniałam co to chocby lekki ból głowy no ale nie da się byc zawsze w ciąży ...podsumowując jeszcze nie znalazłam swojego sposobu na to dziadostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: Migrena 08.05.14, 10:39 i jeszcze dodam, że ostatnio w necie wynalazłam sposób jednej dziewczyny na migreny , może sie przyda...zaczęła pic herbatki z ginko biloba oraz zbadałam poziom wapnia zjonizowanego ( miała zaniżony) i dostała preparat wapniowo- magnezowy, jej migreny po tym zestawie minęły... może warto spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
emwu55 Re: Migrena 22.05.14, 19:28 zaraz mnie pogonicie za reklamę ale powiem Wam co mi pomogło. Miałam i migreny i bóle przy zmianie pogody, wymioty i inne sensacje. Przez przypadek trafiłam na akcję ogólnopolską takiej firmy na V z Nowego Sącza. Oni robią takie materace masujące wibracyjne składające się z trzech modułów. Po bezpłatnych zabiegach przez tydzień zaryzykowałam i kupiłam na raty to drogie jak cholera ustrojstwo do domu. I uwierzcie mi - zniknęło (oczywiście jeszcze nie do końca, bo to się chyba nie uda ale walczę) napięcie mięśni karku, bo miałam aż taki garb na karku, rozmasowało mi się toto i bóle głowy mam duuuuuuuuuużo mniejsze. A dla mnie każda ulga, bez prochów to już sukces. Kiedyś wystarczyła mała chmurka na niebie a już leżałam jak kłoda, albo te migreny do zniesienia tylko w chłodnej łazience... Jak ktoś chce informacje to napiszę na priv. Przy okazji mąż leczy bóle pleców - a pracuje fizycznie i plecy dokuczają mu okropnie, masuje się syn z zaburzeniami SI i nadpobudliwością. Odpowiedz Link Zgłoś