08.05.14, 10:14
Ktora emama moze polecic co warto zobaczyc w Ligurii, gdzie plazowac, jesc, spac? Jedziemy pod koniec lipca na tydzien, autem (to najblizszy od nas rejon Wloch, 5 h jazdy) z poltoraroczniakiem. Lubimy zarowno lezenie na plazy i szalenstwa w morzu, jak i zwiedzanie, dobra kuchnie (mlody jest wszystkozerny), chcemy przywiezc kilka kartonow dobrych win. Czy w okolicach Genui mozna w ogole znalezc ladna, piaszczysta plaze?
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: Liguria 08.05.14, 11:25
      dostałam wczoraj ofertę od mojej "zimowej gospodyni" na przyjazd do jej letniego apartamentu do ligurii właśnie

ze zdjęć wynika, że plaża jest piaszczysta, uliczki czyste

miejscowość nazywa się Pietra Ligure.

raczej nam nie po drodze i w tym roku nie skorzystamy- ale zdjęcia przysłała zachęcające, właśnie względem plaży. co do zwiedzania - się nie wypowiem, pisała o oceanarium/aqua cos tam w genui, ale jak piszę - nam nie po drodze, to o obiektach interesujących niczego nie wiem.
    • gazdzinazdaleka Re: Liguria 08.05.14, 11:35
      Do zwiedzania na przykład Cinque Terre (i wino zacne też tam produkują):
      podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,3262733.html
      • chipsi Re: Liguria 08.05.14, 11:41
        O tak, najlepiej statkiem - od morza widać całe piękno tych wiosek i jeszcze można "wpaść" na delfiny smile Tam też, a dokładnie w Monterosso jest piękna piaszczysta plaża z niesamowitym kolorem wody (myślałam że to tylko taki efekt na fotkach ale to naprawdę) - niestety płatna.
        Oczywiście oceanarium w Genui - naprawdę warto zobaczyć. Nie byłam ale znajoma chwaliła Portofino. Z mniej znanych to kopalnia marmuru w Carrara - co prawda to już Toskania ale na granicy z Ligurią - niesamowite widoki i trasa przyprawiająca o zawał wink
        • chipsi Re: Liguria 08.05.14, 11:42
          Oprócz zapasu wina koniecznie zaopatrz się w tamtejsze pesto!
    • ju41 Re: Liguria 08.05.14, 11:45

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka