Dodaj do ulubionych

Liguria - perełki

03.07.11, 14:02
Wybieram się pod koniec lipca na Riwierę Liguryjską. Przejrzałam nieco forum i przewodnik, ale poszukuję miejsc, które nie są opisywane w przewodnikach (lub nie we wszystkich), a które urzekają magią i wyjątkowym klimatem. Ktoś coś poleci:)?
Obserwuj wątek
    • hernandez Re: Liguria - perełki 03.07.11, 22:37
      na forum masz w zasadzie wszystko opisane:0
      temat przebadany dokladnie:)

ps. dodatkowo polecam wjazd kolejka na montallegro w rapallo oraz rejs statkiem do 5terre
      • summer_kate25 Re: Liguria - perełki 03.07.11, 23:38
        Hm.... Ok.:)
        • irek_mik Re: Liguria - perełki 04.07.11, 08:04
          Liguria to rozległe wybrzeże i licznie odwiedzane.Byłem z rodziną w czerwcu,tłoczno było tylko w weekendy.Mieszkaliśmy w Imperii.Myślę,że warto odwiedzić spokojne miejsca oddalone nieco od wybrzeża,np.Triora,Dolceaqua.SanRemo niestety przereklamowane.
          Plusem pobytu w tej okolicy jest możliwość wypadu na plażę i zwiedzenia Menton/przepiękne!/.
          • Gość: Brus Re: Liguria - perełki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 14:05
            Na zachód od Genui oczywiście Portofino - ale sens ma to wtedy gdy człowiek tam się nie spieszy, wejdzie na gore, obejrzy może tez miasteczko z wody itd. Inaczej szkoda czasu i zostaje najczęściej pamięć o najwiekszych cenach.
            Mnie najbardziej zapadła w pamięć wycieczka stateczkiem z Camogli do San Fruttuoso i powrót szlakiem turystycznym do C. Wszystko super, ale nie dla małych dzieci (kilka łańcuchów) i osób wiekowych. Razem 2-3 godzinki spaceru przy dobrej pogodzie. Nie szedlbym w upał i zwłaszcza w deszczu.
            Podobało mi się tez Varrigotti, a przyjaciołom - Laqueglia, której nie widziałem.
            Na wschód od G. Najbardziej lubię Bocca di Magra (kurort poetów, podobnie jak pobliskie Golfo...) i drogę górą do Portovenere. Po drodze Monastero Santa Croce. Obok ładna Ameglia. No i wiadomo - 5terre z wody i z pociągu. Warto tez zrobić rundkę przez góry do Bargi, po drodze przyjemny spływ gorską rzeką i Carrara. Ech, pojechaloby się choćby i jutro )
            • Gość: Brus Re: Liguria - perełki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 14:08
              A i pamiętaj o włoskiej liście 100 najpiękniejszych miejscowości - Il piu, cośtam, cośtam... Zawsze przed wyjazdem sprawdzam, czy nie ma w pobliżu miasteczka z listy.
              • nash99 Re: Liguria - perełki 04.07.11, 20:48
                Ale gdzie jest ta lista ?
                • malgotosca Re: Liguria - perełki 04.07.11, 21:55
                  www.borghitalia.it/
                  Choć to nie jest tak do końca zgodne z pięknością okolic. Bywają ciekawsze miejsca, co sprawdziłam na przykładzie Toskanii. Zresztą kwestia upodobań :)
            • hernandez Re: Liguria - perełki 05.07.11, 11:40
              wogole rejsy stateczkami sie bardzo fajne.

Jest tez opcja "malego" wodolotu - w zeszlym roku staly przy przystaniu w SML. W tym roku widzialem w Camogli. Fajnie sie plynie a dodatkowo jest przeszklony przod wodolotu.

Co do szlakow- w upaly bym sobie darowal, za duza meczarnia.

Polecam spacer do portofino z SML wzdluz morza.

Ps. dla lasuchow - codziennie w tygodniu wieczorem (od 16-19) w SML rybacy przywoza swiezo zlowione ryby/kraby. mozna kupic od reki.

Generalnie Liguria zachwyca. Jest bardzo urokliwa. Kazde miasteczko jest inne, w zasadzie prawie codziennie masz jakies imprezy itp.

No i jest jeszcze GENOVA. Kto nie byl byc powinien:) Wrazenie odwiedzajacych bardzo rozne. Polecam wjazd kolejkami / windami na wzgorza wokol miasta.
              • Gość: Maja Re: Liguria - perełki IP: *.CNet.Gawex.PL 05.07.11, 17:52
                My bylismy w Albenga-taka miejscowosc,widoki przecudne, do Portofino iie nei wybralismy bo bylismy w miejscowosci chyba podobnej krajobrazowo Alasso.Maly port,piekne gory,krystaliczna woda-cudnie.Tammjest Raf na ziemi;)
    • Gość: Ava Re: Liguria - perełki IP: *.wroclaw.hypnet.pl 05.07.11, 22:21
      koniecznie la spezia i cinque terre:)
      ------------
      Pozdrawiam
      www.hotelbb.pl/
    • summer_kate25 Re: Liguria - perełki 06.07.11, 11:51
      Moi Drodzy, bardzo bardzo dziękuje:)) Dokładnie o coś takiego chodziło:)
      Temat cały czas aktualny, także może ktoś coś jeszcze coś poleci?:) Sąsiedzki fragment francuskiego wybrzeża też wchodzi w grę. Jadę autem, więc wszelkie lokalizacje do 200-250 km w jedną stronę również.
      • irek_mik Re: Liguria - perełki 06.07.11, 12:02
        Jeśli mieszka się blisko francuskiego wybrzeża,to warto zwiedzić hity Lazurowego Wybrzeża.Myslę,że na Menton,Monte Carlo,Cannes,Niceę wystarczą 2 dni.Obowiązkowo Eze jadąc Moyenne Corniche z Monte Carlo do Nicei,widoki z miasteczka na skale znakomite/najlepsze z ogrodu na samym szczycie/.Ja zdecydowałem się także na objazd wąwozu Verdon,po drodze Grasse./ale to dośc intensywna ,całodniowa wycieczka.
        • Gość: czyżyk Re: Liguria - perełki IP: 217.153.216.* 06.07.11, 16:51
          :)

koniecznie też zobacz Cap Ferrat

ps.

w drodze powrotnej warto spędzić kilka dni nad jeziorem Garda - zachodnim brzegu,
          widoki i atmosfera tam = coś nipowtarzalnego

:)

• Gość: brus Re: Liguria - perełki IP: *.xdsl.centertel.pl 07.07.11, 01:45
      Wszystkie podpowiedziane francuskie miejsca - obowiązkowo tak (najlepsze gnocchi jadłem w Mentonie na Starówce). Natomiast - moim zdaniem - La Spezia i Genua - niekoniecznie. Pierwsza: port umiarkowanie atrakcyjny dla turystów, reszta dla miłośników armii; Genua b. ciekawa, ale dla tych co mają tam czas pomieszkać przynajmniej tydzień. Jeśli nie, to wystarczą pałace na ul. Garibaldiego i należy uciekać... To oczywiście b. subiektywne. Ale tak jak w Lucce mógłbym zamieszkać od zaraz, to w Genui za lat 15-20:)
    • aseretka Re: Liguria - perełki 07.07.11, 12:05
      Menton jak najbardziej. Tu masz moją relację z jednego dnia spędzonego w Menton.
      forum.gazeta.pl/forum/w,20573,103108063,,Jeden_dzien_w_Menton_.html?v=2
      Inne położone dalej po stronie francuskiej miejscowości raczej zostawiłabym na inny wyjazd. Na wybrzeżu Ligurii jest wiele ciekawych miejsc do zwiedzania. Popatrz tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,51506717,109370880,0,2.html?v=2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka