yenna_m 10.05.14, 15:21 Zafascynował mnie temat, pociągnę go tutaj. Jecie na obiad czy na kolację? Z ziemniakami czy bez? Z jakim sosem? Jakie nadzienie jest w środku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazeta_mi_placi Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:28 Na obiad, obowiązkowo z sosem pomidorowym. Nadzienie - ryż albo kasza plus mięso. Widziałam jeszcze z grzybami, ale nie chciałam ryzykować, te mięsne znam i wiem, że są dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:34 Ja nie robię. Ale z tego co zauważyłam rzeczywiście w różnych rodzinach są różnie traktowane. W jednej - jako całość obiadu (no bo jest w nich warzywo, produkt skrobiowy i mięso), w drugiej - jako mięso obiadowe, czyli do tego jeszcze warzywa i np. ziemniaki. Bywa, że są traktowane jako elegancki obiad (bo taki pracochłonny), a bywa, że jako takie byle-co, które się robi, bo szkoda wyrzucić ryż czy kaszę. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:33 z ziemniakami ale w środku plus kasza gryczana ( hreczane) sto razy lepsze niż te tradycyjne z ryżem i mięchem - do tego sos pomidorowy lub grzybowy Odpowiedz Link Zgłoś
melikoto Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:38 Na obiad ze śmietana. Nadzienie ryż, mięso, grzyby Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 20:33 Smietana do grzybow? jakich? Pieczarek? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 21:41 30% śmietanka to idealny dodatek do grzybów (ale to sos raczej nie do gołąbków ). Nie mogę się doczekać kurek! Takie kurki na maśle, z cebulką, zalane śmietanką... Ale i prawdziwek lubi śmietankę. Wiem, zabójstwo dla wątroby . Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:40 na obiad, z sosem pomidorowym i ziemniakami. w środku samo mięso, przeważnie indycze mielone. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:41 Na obiad. Jako danie samodzielne. Sos pomidorowy, grzybowy lub koperkowy. Farsz z ryżu i mięsa w proporcji 1:2. Zapiekane w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:42 Inny sos niż pomidorowy to moim zdaniem patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:50 Nie gadaj, że o patologie ci chodzi. Wszyscy wiemy, że rozbeltany z wodą przecier pomidorowy z biedry to niski koszt. Grzyby leśne i śmietana 30% są dla ciebie zbyt ekskluzywne Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 19:54 no ciekawe, bo ja sos robię z krojonych pomidorów. więc nie imputuj Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 20:24 A co się tak poczuwasz, gazeciarz jesteś? Ja też robie zazwyczaj ze świeżych, ewentualnie z puszki. A g. jest znany z kupowania najtańszych produktów, wiec nie dla niego pachnące pomidorki Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 21:00 Świeże pomidory są dobre na chlebie, szkoda je marnować na sos, ja robię z przecieru. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 18:09 Zrób raz gołabki z kiszonych liści winogron (w tureckich sklepach dostaniesz). Nie trzeba pomidorów (choć można). Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Gołąbki - pytanie 11.05.14, 08:46 Patologią jest każdy sos do gołąbków, oprócz tej "wody", w której się gotowały. Po co psuć smak gołąbków? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:43 1. jemy i na obiad i na kolacje. a zdarzyło sie jeść i na (dość późne) śniadanie. 2. przewaznie z chlebem. ja osobiscie moge i z ziemniakami, moj mąż wyłącznie z chlebem. 3. pomidorowym tylko i wyłącznie. 4. najczęsciej ryż z mięsem. jadłam też z kaszą i grzybami w sosie grzybowym, ale mi nie smakowały, pewnie dlatego ze kasza byla gryczana, a ja gryczanej nie lubie. musze kiedys sprobować zrobić z jęczmienną. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:50 Standardowo - ryż, podsmażona cebula, mięso w białej kapuście. Sos pomidorowy. Bardzo lubię z ziemniakami, mąż uważa, że to dziwne - jeść ziemniaki z ryżem Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 15:57 Na obiad, obiadokolację lub kolację (zależy ). Bez ziemniaków i chleba, jakoś dziwnie mi wygląda zagryzanie ryżu czy kaszy pieczywem czy ziemniakiem. Farsz: ryż+mięso+warzywa (marchewka, pietruszka, seler) lub kasza jęczmienna+grzyby lub mięso. Sos pomidorowy lub grzybowy. Te z kaszą często robię w kapuście włoskiej. Ryżowe tylko z białej i obowiązkowo duszone w kwasie z kiszonej kapusty. Mniam! Chyba zrobię gołąbki . Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 16:00 Śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację . Oczywiście żartuję, ale gołąbki uwielbiamy rodzinnie i gdyby nie rozsądek, jedlibyśmy kilka dni pod rząd, tylko to Więc jako danie obiadowe z sosem albo pomidorowo - śmietanowym z koperkiem, albo grzybowym, córki i ja czasem jemy razem z ziemniakami pure, maż z chlebem. Nadzienie najczęściej ryżowo - mięsne z cebulką podsmażoną na słoninie, mięso wołowe, lub wieprzowe z szynki lub karczku, w proporcjach 1:1 2 stosunku do ugotowanego ryżu. Czasem zamiast ryżu, lub oprócz niego daję kaszę gryczaną lub pęczak. Kapusta biała (najchętniej młoda) lub włoska Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 16:01 Acha, ostatnio robiłam z liści kiszonej kapusty Odpowiedz Link Zgłoś
tomanksa Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 16:02 yenna_m napisała: > Jecie na obiad czy na kolację? jak już się zmobilizuję to robię na obiad, jako samodzielne danie, jednak uwielbiam gołąbki i mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację > Z ziemniakami czy bez? W życiu nie jadłam gołąbków z ziemniakami (osobno) , nie twierdzę, że się nie da, ale po co sobie psuć smak gołąbków ziemniakami??? > Z jakim sosem Tylko i wyłącznie pomidorowym > Jakie nadzienie jest w środku? Moje to tradycyjne: ryż z mięsem pół na pół + cebulka podsmażona Uwielbiałam również gołąbki ziemniaczane mojej babci, ale sama nigdy ich nie robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 16:07 Z mięsem mielonym, najlepoiej z szynki, ale i wołowina dobra. Bez żadnych domieszek ryżu. Sosy różne, w zależnosci od tego, jakie liście. Ale najczesciej pomidorowy, np. do liści kapusty czy liści młodej kalarepy. Ale np. liście winogron w sosie własnym są cudne (oliwa, wino, zioła, czosnek). Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 18:06 Na obiad lub kolacje. Mieso i ryz.Z sosem pomidorowym lub smietana zagrzana na roztopionym masle. Bez zadnych wiecej dodatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 18:12 na obiad. Z nadzieniem ryzowo-miesnym, sos pomidorowy. Bez ziemniakow, bo ryz z ziemniakami to dziwne polaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 18:20 Danie obiadowe- ziemniaki, w gołąbków : ryż + mięso, sos pomidorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 18:59 Jem iedy tylko ktos zaoferuje lub stoja dostepne, nie tylko na obiad czy kolacje, ale na sniadanie tez. Bez ziemniakow (dla mnie ryz z ziemniakami to jeden z dziwolagow kuchennych do ktorego sie nie mam zamiaru przekonywac). Bez sosu, w "rosole pomidorowym" (znaczy klarowny rosol, ale lekko pomidorami zaprawiony, bo pomaranczowawy). Z sosu obieram, jesli ktos tak podaje. Nadzienie miesno-ryzowe (przypuszczalnie wieprzowina, sadzac po kolorze). Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 19:02 Moja babcia robiła pyszne gołąbki, które były brązowe, najpierw smażyła je na patelni az kapusta zbrązowiała , potem robiła w sosie- pychota, nigdy u nikogo potem nie jadłam tak zrobionych gołąbków. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Gołąbki - pytanie 11.05.14, 19:35 marzeka1 napisała: > Moja babcia robiła pyszne gołąbki, które były brązowe, najpierw smażyła je na p > atelni az kapusta zbrązowiała , potem robiła w sosie- pychota, nigdy u nikogo p > otem nie jadłam tak zrobionych gołąbków. to zapraszam do mnie, ja tak wlasnie robie golabki. do garnka wrzucam tez obsmazone na brazowo liscie kapusty, na ktore juz zabraklo farszu. uwielbiam te liscie i w moim rodzinnym domu wszyscy sie o nie "bilismy" przy obiedzie Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 19:13 bardzo rzadko robie ale jako nadzienię daje mięso /bez ryżu/ i do tego ziemniaki, sos pomidorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 19:52 jem jak jestem głodna a akurat są na stanie dla mnie gołąbek to tylko taki z ryzem, miesem i sosem pomidorowym, mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 20:07 Z sosem pomidorowym, którego robienie do mistrzostwa opanował mąż i my ten sos pomidorowy przygotowujemy osobno, potem się zalewa. Lubię z pyrkami, wtedy ten sos z nimi tworzy poezję! Ale bez ziemniaków też ok! Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 20:06 Z lenistwa i dla szybkości robię tak (kilka razy do roku) - poszatkowana średnio drobno kapusta, lekko obgotowana, ryż, mielone (szynka świńska albo szynka z wołowiną), cebulka, przyprawy, jajko - formuję z tego kotleciki i smażę na patelni. Sos na bazie pomidorów. Kotleciki lądują w sosie i tak są podgrzewane przed podaniem. Na obiad albo późny obiad, nie jadamy kolacji na ciepło. Podawane z pieczywem, ewentualnie z młodymi ziemniaczkami (poza sezonem raczej ziemniaków u nas nie bywa). Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 20:45 > Jecie na obiad czy na kolację? obiad > Z ziemniakami czy bez? z ziemniakami lub chlebem > Z jakim sosem? pomidorowym > Jakie nadzienie jest w środku? mięso i ryż-co poza tym dokładnie nie wiem bo nigdy w życiu nie robiłam gołąbków. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 21:00 Jemy na obiad do ziemniaków i na kolację z chlebem. Robię z mięsa mielonego wieprzowego+ryż, we włoskiej kapuście (w białej kiedyś robiłam ale jak zasmakowałam włoską to już tylko w niej). Obsmażam na patelni i wrzucam w sos pomidorowy i w nim tez gotuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 21:11 na obiad , bez ryżu - sos pomidorowy , albo na bazie smażonego boczku i śmietany Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 21:17 Dla mnie gołąbki to takie byle co. Mama moja robi w kilku garach a później mam pomrożone to cudo po kilka sztuk w woreczkach. Jadamy je gdy nie ma nic innego na obiad, z sosem pomidorowym lub pieczarkowym, bez ziemniakow czy chleba. Raz zrobilam gołąbki cygańskie i te były smaczne ale za dyżo zabawy z nimi. Jadlam gołabki w lisciach winogrona, w kapuście pekińskiej, z ryżem z kaszą Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 21:57 Nigdy nie robiłam ale wystarczy poczytać. Gołąbki to mięso z ryżem owijane kapusta. Natomiast bez ryżu nazywamy coś takiego kapusta faszerowana. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: Gołąbki - pytanie 10.05.14, 22:02 Z pęczakiem i pieczarkami, zapiekane w pomidorach z puszki. mogą być na obiad i kolację. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Gołąbki - pytanie 11.05.14, 06:01 Na obiad z ziemniakami. Na kolację rzadko, ale jeśli już, to z chlebem. Nadzienie mięsne, mieszane, czasem z ryżem. Sos - beszamel pomidorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Gołąbki - pytanie 11.05.14, 12:31 Jadam, raczej na obiad. Ziemniaki jako dodatek to dla mnie jakiś dziwoląg. Natomiast lubię nadzienie z ziemniaków ze skwarkami. Moje ulubione to z młodej kapustu, ryżem i pieczarkami, lubie też mięsno-ryżowe, kaszo-grzybowe, kaszo-warzywne. Lubię zwykłą kapuchę, młodą, i całe kiszone liście. Tylko zwijać nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Gołąbki - pytanie 11.05.14, 19:28 dla mnie golabki, to danie obiadowe, choc jadamy tez czasem na kolacje. nie robie golabkow czesto, bo to pracochlonne zajecie, wiec jak robie, to cala gore i wtedy jemy, gdy mamy ochote, wiec zdarza sie, ze i na kolacje. u tesciow golabki sa gotowane po prostu w osolonej wodzie, bez obsmazania, bez sosu. po prostu takie golabki "z wody" je sie z chlebem na obiad. nie lubie tej wersji golabkow i jem z braku laku. ja golabki najpierw obsmazam, potem gotuje w sosie pomidorowym i z tymze sosem jej jemy. jesli na obiad, to najczesciej z ziemniakami. na kolacje z chlebem. nadzienie robie z miesa i ryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka793 Re: Gołąbki - pytanie 11.05.14, 19:32 Na obiad - robione z ryżu i mięsa, sporadycznie z kaszy, podawane z sosem pieczarkowym. Odpowiedz Link Zgłoś