Dodaj do ulubionych

Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komunii?

• morgen_stern Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 22:13
      1982 r. - od chrzestnego baśnie Andersena, od babci i chrzestnej dwa zegarki, niestety zwykłe, a chciałam elektroniczny. Wybrałam jeden do noszenia, ale jak jedna rodzina się zorientowała, że nie noszę "ich" zegarka to zrobiła się afera i obraza. Tak, ludzie potrafią być tak walnięci, żeby się o to na dziecko obrażać. Zresztą ta sama rodzinka po rozwodzie rodziców nabrała wody w usta i tyle ich widzieliśmy.
      A tak w ogóle marzyłam o rowerze...
    • tatrofanka Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 22:23
      Rower JUBILAT-moja pierwsza czerwona strzała smile
      Złoty łańcuszek z medalikiem-albo dwa-nie pamiętam dokladnie
      i forsę- w dodatku dolary

Dodam tylko, że byłam głęboko nieszczęśliwa, ponieważ nie dostałam kompletu: zegarek + kalkulator+długopis (taki szajsowny modny gadzet wówczas)

Był to rok 1989
    • diademonde Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 22:31
      Poza standardowymi złotymi kolczykami i zegarkiem (nieelektronicznym niestety), dostałam laniesmile, bo: po komunii "przyjęcie" w domu, a ja koniecznie chcialam się pochwalić koleżankom z podwórka, jaka to ja piękna księżniczka jestem w białej sukni. Mama mi oczywiście kategorycznie zakazała wychodzić w sukience, bo pobrudzę itd, ale postawiłam na swoim. Wsiadłam do windy i.....drzwi na którymś piętrze były nierówne, lekko wystawały i o kant zaczepiła mi się ta piekna biała sukienka; winda dalej jechała w dól, a sukienka w góręsmile Zjechałam na parter i wróciłam do domu w stanie opłakanym, kawałka sukienki nie było, bo zawisł na drzwiach windy, reszta rozdarta i poszarpana. Baaardzo dużo czasu minęło zanim zaczęłam się z tego wydarzenia śmiać...smile
      • wegatka Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 23:31
        O matulu, co za historia big_grin big_grin big_grin Strasznie Ci współczuję big_grin
    • dlania 1984 13.05.14, 22:31
      kultowy zestaw
      https://img2.demotywatoryfb.pl//uploads/201305/1369342900_ioht4m_600.jpg

oraz ksiązki: "Alicja w krainie czarów" ze strasznymi ilustracjami, bałam sie czytać, oraz "Wszystko powiem Lilce (tuż powojenne zabawy dzieci w ruinach)- chrzestna chciała Anię z ZW, ale nie było, ogólnie prawie nic nie było, sprzedawczyni poleciła ciotce tęwink
      Innych nie pamiętam. Chyba warto kupowac ksiązki jako prezent, skoro je właśnie pamiętamwink
      • tatrofanka Re: 1984 13.05.14, 22:38
        Przedmiot mego pozadania w klasie drugiej szkoly podstawowej smile
        STrasznie pragnęlam tego szajsu smile smile smile
        • dlania Re: 1984 13.05.14, 22:48
          Amoreska juz wrzuciła to zdjęcie na początku wojny, zobaczyłam po fakciewink
      • raczek47 Re: 1984 14.05.14, 17:33
        dlania napisała:
        "Wszystko powiem Lilce" (tuż powojenne zabawy dzieci w ruinach)-

Pamiętam tę książkę, bardzo ją lubiłam, też noszę ją do tej pory w pamięci(pamiętam jak ciągle jedli ziemniaki na różne sposoby, bo nic innego nie było, jak wspominali powstanie i jak znaleźli "skarb"-jakieś konserwy, ukryte w ruinie domu, gdzieś wysoko na antresoli.Ta antresola mi utkwiła w pamięci , bo w ogóle nie znałam tego słowa wówczas.No i na końcu wróciła-odnalazła się mama.
    • mdro Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 22:41
      Pamiętam. Rower. Złoty medalik z łańcuszkiem. Ryngraf. I 200 zł, za które całkiem samodzielnie kupiłam wypasioną lalkę (mama chyba tym uszczęśliwiona nie była, ale nic nie powiedziała, bo w teorii lalkę kupiłam dla siostry wink). Zegarek dostałam wcześniej, na Gwiazdkę. Druga połowa lat 70.
    • q_fla Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 22:42
      Rok 1980.
      W prezencie: zegarek made in ZSRR (od chrzestnej), złoty łańcuszek z medalikiem (od rodzicow), encyklopedia medycyny i największy hicior - zestaw flamastrow chyba 30 kolorów.
      Chrzestny, ktory nie mógł przyjechać przysłał przekazem 1000zł, te z Kopernikiem.
      • andaba Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 22:59
        Zegarek, który mama zaanektowała, bo nie miała, a stwierdziła, że mnie niepotrzebny.
        Złoty medalik od babci (łańcuszek dostałam do niego 10 lat później za zdaną maturę tongue_out ).
        Srebrny medalik z łańcuszkiem i srebrne kolczyki.
        Jednotomową encyklopedię PWN.
        Adapter.

Nie dostałam żadnej kasy (chyba jedyna w klasie), ani Biblii (nie pamiętam, aby ktoś dostał).

Zdecydowanie najbardziej udanym prezentem była encyklopedia i złoty medalik, mimo wszystko, odkąd dostałam łańcuszek do kompletu, to go noszę.
    • drosetka Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 22:53
      u mnie największy hit to był dwuczęściowy strój kąpielowy! zaraz go przymierzałam, mam nawet zdjecia w stroju i butach komunijnych big_grin oprócz tego standard- rower składak, zegarek elektroniczny, kolczyki złote i pieniądze , których na oczy nie widziałam, bo rodzice kupili za nie rosyjski aparat fotograficzny smiene, czy jakoś tak.
    • solejrolia Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 22:55
      sporo czekolad
      trochę pieniędzy
      zegarek,
      złoty pierścionek,
      rower,
      sztućce smile (goście przywieźli te sztućce od Ruskich, służą mi i mojej rodzinie do dziśbig_grin)
    • misterni Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 23:06
      rok 1980
      Głownie pamiętam złoto bo mam do tej pory - nie wszystko noszę, ale trzymam z sentymentu tongue_out
      Więc dwie pary kolczyków, 3 pierścionki (jeden z najprawdziwszym, całkiem sporym brylantem, który jest pamiątka rodzinną jeszcze sprzed drugiej wojny światowej i noszę go często na piątym palcu, bo jest niedorzecznie mały i mimo, że palce mam szczupłe, nie wejdzie na żaden inny tongue_out) i medalik z łańcuszkiem.
      Chyba ze 4 pisma święte, wszystkie z dedykacjami od różnych osób wink
      Od rodziców aparat fotograficzny ZENIT, którym robiłam zdjęcia jeszcze mojej starszej córce na jej komunii i pewnie miałabym go do tej pory, gdyby ktoś mi go nie buchnął podczas wyjazdu na wakacje.
      Lalkę Barbie, jakieś pieniądze też, ale nie pamiętam ile, pamiętam tylko że mama za część z nich kupiła piękny serwis obiadowy z porcelany, który służy mi do tej pory i mnóstwo słodyczy, głównie czekoladek z alkoholem, których bardzo nie lubiłam wink

W ogóle ten dzień miałam solidnie rozwalony, bo zaraz po śniadaniu komunijnym (tak, tak, wszystkie dzieci szły na kanapki z szynką, herbatę i ciasto do jadalni zakonnej ojców Franciszkanów Reformatów wink), zamiast na przyjęcie z gośćmi, musiałam jechać z tatą do filharmonii, bo był koncert szkolny i pierwszy raz w życiu grałam tam króciutki recital wink

Misterni
    • sueellen Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 23:08
      1990 - nie pamiętam prezentów. Pamietam uroczystosci w kościele i swoją białą sukienkę, ale nie jestem pewna czy faktycznie je pamiętam czy tylko dzięki zdjęciom.
      • sueellen Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 23:14
        pamietam też I spowiedź - pierwszą i ostatnią w życiu. Drugą komunię w życiu przyjełam bez spowiedzi podczas bierzmowania i na tym zakończyła się moja przygoda z KRK smile

Generalnie zaskoczona jestem, że pamiętacie prezenty - przecież to miało być przeżycie duchowe...
        • amoreska Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 23:20
          CytatGeneralnie zaskoczona jestem, że pamiętacie prezenty - przecież to miało być pr
          > zeżycie duchowe...

Przecież jedno nie wyklucza drugiego.
        • ewa_mama_jasia Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 23:47
          A dlaczego mam nie pamiętać pierwszego zegarka i pierwszego dorosłego roweru? Co w tym dziwnego, że takie rzeczy się pamięta? Szczególnie jeśli dostało się "z okazji" a prezenty długo służyły (przez kilkanaście lat)?
          Jeśli próbujesz się czepnąć nadmiernej komercjalizacji to sobie daruj tamte czasy i popatrz na dzisiejsze.
        • koza_w_rajtuzach Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 05:56
          > Generalnie zaskoczona jestem, że pamiętacie prezenty - przecież to miało być pr
          > zeżycie duchowe...

Nie gniewaj się, ale to trochę tak jakbyś miała do innych pretensje o to, że masz luki w pamięci.
          Co prawda nie przystępowałam do Komunii, wątek czytam z ciekawości, ale uważam, że ważne wydarzenia życiowe raczej bardzo tkwią nam w głowie, Komunia to wielkie wydarzenie i raczej ciężko zapomnieć o niej. Czy z własnego ślubu pamiętasz prezenty? To był dodatek, ale raczej też się o nich pamięta, bo ciężko część wspomnień wyrzucić, a pozostawić tyko to, co się chce.
          • sueellen Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 10:31
            no, slub był kilka miesiecy temu wiec nie sposób nie pamiętać tongue_out Zapytaj za 20 lat smile
            • koza_w_rajtuzach Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 11:26
              tongue_outPP
              Ogólnie to mi chodzi o to, że są osoby, które bardzo wiele zdarzeń ze swojego życia zapomniały (np. moja siostra i brat - ich dzieciństwo to czarna dziura), ale inne pamiętają sporo, a szczególnie te wydarzenia w życiu, które wywołały duże wrażenie i to wcale nie musi oznaczać, że tylko prezenty dla tych osób się liczyły (choć pewnie w większości przypadkach tak byłotongue_out).
              U mnie w dzieciństwie pamięć działała tak dobrze jak teraz, pamiętam bardzo dużo odkąd skończyłam 1,5 roku. Ogólnie pamiętam dużo również nieważnych rzeczy, łącznie z dniem, kiedy moja klasa szła do Komunii (i nie dlatego, że było mi smutno, czy coś w tym stylu, bo nie było), dlatego nie wydaje mi się szczególnie dziwne, że ktoś pamięta prezenty, które pewnie wielu osobom długo służyły, a niektóre służą i do tej porysmile.
    • to_ja_tola Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 23:13
      ja dostałam świeże,nowe 10tys.Takie różwowe od Dziadka.Dostalam paiętnik i wszyscy goście mi się wpisały.Dostałam też rower i Biblię -wydanie dla dzieci,którą baaardzo lubiłam czytac.Rewelacyjna była.Znaczy jest.Teraz czas przekazać ją moim dzieciom.
      No i kasa,ale nie tyle ,ile dają teraz wink
      I chyba jeszcze biały zegarek"elektronik" smile
    • wegatka Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 13.05.14, 23:45
      Rok 1980. Dostałam złoty pierścionek z rubinem, złoty łańcuszek z krzyżykiem, 200 złotych, czerwoną parasolkę w kwiatki, grę Mastermind, książkę z kolorowymi obrazkami i bombonierki. Za otrzymane pieniądze mama kupiła mi radziecki zegarek.
    • heca7 Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 00:22
      To był chyba rok '83 i dostałam medalik z łańcuszkiem, pierścionek i kolczyki. Na moim przyjęciu komunijnym byli tylko moi rodzice, brat, chrzestna z synem. Chrzestny wpadł na chwilę bo sam miał w tym dniu komunię córki. Siostra matki jak zawsze wykręciła się i przyszła tylko na moment do kościoła, dała mi bukiet frezji.
      Rower miałam już wcześniej i te zegarki z długopisem ze trzy wink Rodzice byli prywaciarzami.
    • jamesonwhiskey Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 00:29
      Rsdio magnetofon emilia rm407 I kase , kupilem zegarek elektroniczny z melodyjkami za 5600 zlotych, reszta kasy po jakims czasie stala sie zupelnie nic nie warta
      • czar_bajry Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 00:36
        zegarek
        rower składak
        złoty wisiorek
        i coś jeszcze ale nie pamiętam cosmile - rok 1980
        • wioskowy_glupek Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 00:43
          Rower Flaming od mamy i hit - walkmana od chrzestnego od dziadków kolczyki zlote od znajomej mamy biblię dla dzieci od wujka wcale nie ubogiego 10 zł uncertain

Komunia coś koło 1990
    • jusiakr Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 01:53
      Rok 1992 (chyba):
      - zegarek (zgubiłam rok później)
      - radiomagnetofon Samsung
      - walkman (na kasety oczywiście)
      - kolczyki złote (a właściwie to gdzie one są? hmmm...)
      - 500 lub 600 tys zł - kupiłam sobie za to meble dla Barbi big_grin
      plus jakieś drobiazgi
    • minerallna Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 03:32
      Trochę tego było... ale jeden do dziś pamiętam.
      Wielki bukiet kwiatów. Kogo interesują w tym wieku kwiaty? Mnie tez nie interesowały. Już rozczarowana prezentem oddawałam go mamie.
      Wtedy wręczający kazał mi uważnie obejrzeć bukiet.
      A tam na każdym kwiecie sprytnie zawieszone a wręcz ukryte były złote słoniki, wielbłądy, serduszka, łańcuszek itd.
      Bukiet był naprawdę duży smile
      • misterni Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 07:48
        O zapomniałam o kwiatach - przecież każdy przychodził oczywiście z bukiecikami konwalii smile
        • czar_bajry Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 17:36
          miałam napisać że ja żadnych konwalii nie dostałamsad ale...na zdjęciach jak wół trzymam w rękach bukiecik konwalii a na 100% nie była to "wiązanka komunijna"
    • rosapulchra-0 Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 03:43
      Jesteś moją równolatką smile Też w 1979 roku miałam komunię. Dostałam od babci (potwora) zepsuty zegarek i jakąś kasę, której nawet na oczy nie zobaczyłam.
    • deelandra Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 06:47
      Kiczowaty zestaw zaprezentowany powyżej, tylko że biały.
      Jakieś drobiazgi.
      15 tysięcy (zagarnęli rodzice).
      Rodzice z tej kasy kupili mi potem rower, ale jaki! Mama się nastała za tym rowerem strasznie, ale co to był za rower! Nie dość, że w zasadzie goła rama z pedałami itp umożliwiającymi jazdę nie było w nim nic, ani światełka, ani odblasków, no nic, a chodziło to to jak ruski kombajn, wymagało tytanicznej siły, żeby go ruszyć. big_grin
      (komunia AD 1988)
    • default Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 07:53
      Zegarek (radziecki oczywiście i oczywiście mechaniczny, wtedy nikt nie słyszał o elektronicznych), nosiłam go potem lata całe, a mam do tej pory i może go nawet kiedyś oddam do "remontu" i będę nosić nadal. Bardzo oldskulowo smile
      Oraz album "Atlas zwierząt", z mnóstwem fotografii (przeważnie czarno-białych), czytywałam i przeglądałam go namiętnie, niemal na pamięć się nauczyłam. Teraz wydaje się bardzo "biedniutki", szary, ale wtedy był dla mnie całym "Animal planet" smile
      • czarna_kita Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 09:35
        Taki zestaw prezentowany wyżej, oczywiście w kolorze białym, złoty pierścionek (który już wtedy był mi za mały i nigdy go nie nosiłam,ale mam do dziś i przekażę córce jak trochę urośnie), biblię ilustrowaną dla dzieci, książkę kucharską dla dzieci, książkę Żywoty Świętych (od babci,wiadomo), bombonierek cale mnóstwo i kasę którą skonfiskowali rodzice. Rower kupili mi po Komunii z tej własnie kasy. Co ja się naryczałam... bo nie chciałam takiego! Mama powiedziała że taki kupią i koniec. Nie chciałam na nim jeździć tongue_out

4.bp.blogspot.com/-PYiVd3jy7Sw/UcNILhjXGLI/AAAAAAAAAFM/apJ0tlj9bn4/s1600/jubilat.JPG

dokładnie taki tylko różowy.

• niecierpek_25 Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 10:34
      Rakietę do tenisa, wrotki, zegarek, magnetofon- jamnika, walkmana
      1991
    • werualta Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 13:01
      złoty zegarek
      złoty łańcuszek z pięknym medalikiem
      tylko to pamiętam...
      było to .. w r. chyba '77
      potem mi to wszystko ukradli sad
    • ga-ti Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 13:18
      Prawie 30 lat temu.
      Od babci złoty łańcuszek z krzyżykiem (mam do dziś), od chrzestnej zegarek (zwykły do nakręcania, ale śliczny, nosiłam do końca podstawówki).
      Do tego pieniądze (ile nie pamiętam) i czekoladki.
    • fredka01 Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 13:25
      ja pamiętam jeden prezent od rodziców:
      żółty zegarek elektroniczny z myszką Miki z PEWEXU, kosztował 2 $, sama sobie wybierałam
      komunia w 1984r.
      • 3fanta Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 20:10
        Komunia rok 1982.Dostalam kasę w zlotych i dolarach ale nie pamiętam ile.Trochę kasy poszlo na czekoladę w Pewexie(tylko jedną reszta schowana).Potem trochę kasy poszło na bluzkę którą chciałam mieć bo koleżanki miały.Dostałam komplet zegarek i kalkulator ze zdjęć powyżej.Kolor biały.Rower Gil.Zupełnie taki jak Wigry tylko się nie składał.Rower jest do dziś na wsi u teściowej.Ciuchy jakieś takie sukienki ibluzeczki hinduskie takie zwiewne z koralikami i cekinami.Magnetofon Philips.
    • zebra12 Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 18:41
      Nic, bo nie byłam do komunii smile
    • taka_pani_jedna Re: Pamiętacie, co WY dostaliście z okazji I Komu 14.05.14, 23:23
      - śliczne złote kolczyki (skonfiskowane po komunii i schowane, abym nie zgubiła, ukradzione kilka lat później podczas włamania - dzięki temu chyba nawet nie miałam okazji ich założyć uncertain)
      - pięknie ilustrowane wydanie w 2 tomach Opowieści z Narnii - mam do dziś - czytałam namiętnie i wielokrotnie, cudowny prezent. Mam nadzieję kiedyś czytać synowi.
      - chyba jakąś kasę, nie wiem ile, skonfiskowaną przez rodziców.
      Więcej nie pamiętam.
      Rok 1992.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka