Dodaj do ulubionych

okulary dla 11 latka

13.05.14, 21:34
Synowi wyszła niewielka wada (-0.5/-0.75). Mąż twierdzi że przy tak niewielkiej wadzie wcale nie trzeba od razu nosić okularów bo "oko się rozleniwia", lekarka jednak zalecała noszenie choć to nie zapobiegnie pogłębianiu się wady.
Jakie znacie teorie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: okulary dla 11 latka 13.05.14, 21:41
      A mąż to dyplomowany okulista?
      • dorek3 Re: okulary dla 11 latka 13.05.14, 21:53
        Praktyk big_grin z dużą wadą od 30 lat.
        • melikoto Re: okulary dla 11 latka 13.05.14, 21:58
          Ja miałam podobna wadę , niby mała ale bardzo utrudniało mi to np przepisywanie tekstu z tablicy. W konsekwencji ciagle tylko mruzylam oczy żeby cos tam dojrzeć.
    • gagunia Re: okulary dla 11 latka 13.05.14, 21:59
      Mój syn miał 1,5 roku temu wadę - 0,5 dioptrii. Miał wtedy 9 lat. Okulistka powiedziała wtedy, że jest to wiek, kiedy pojawia się krótkowzroczność i ona będzie postępowała w najbliższych latach. Powiedziała, ze przy tak małej wadzie decyzja należy do pacjenta - jeśli odczuwa dyskomfort, to mu przepisze okulary. Kazała ograniczyć komputer i tv i wrócić jak coś się będzie działo.
      Sama mam wadę -0,75, więc mam świadomość jak ten dyskomfort wygląda. Da się żyć, ale bywa, że jest to upierdliwe (np w kinie albo właśnie przed tv). Syn sam ocenił, że nie jest źle i nie chce na razie szkieł. W szkole z ostatniej ławki przesiadł się do drugiej.
      Minął rok, syn zaczął oglądać tv z odległości metra. Wróciliśmy do okulisty i okazało się, że ma już -2 dioptrie. Od pół roku nosi więc okulary, które nota bene bardzo lubi.
      Tak więc w mojej ocenie brak szkieł nie wpłynął wcale na zatrzymanie postępu wady. Jeśli dziecko źle widzi i mu to przeszkadza np w szkole to nie ma co się męczyć, tyko założyć okulary.
      • dorek3 Re: okulary dla 11 latka 13.05.14, 22:10
        Ja też mam wadę wzorku i to zdiagnozowaną właśnie w tym wieku co u syna. Na początku to było -0.5. Nie chciałam okularów. Ale już w 6 klasie miałam -3 i nie dało się bez. Później doszłam aż do -5 a od pewnego czasu mam kierunek powrotny i z powrotem -3.
        Młody teraz twierdzi, że nie chce szkieł, bo byłby pierwszy w klasie. Twierdzi, że mu wada nie przeszkadza, ale podejrzewam, że trochę może ściemniać tym bardziej że już go parę razy z nosem w Tv widziałam.
        • przeciwcialo Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 17:20
          No to się Dorek starzejeszwink jak krótkowzrocznośc spada to starzenie w toku.
          • dorek3 Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 19:09
            oj niestety. zaczęło sie po 30stce. naiwnie myślałam, że mi się w końcu wyzeruje, ale okulistka mnie uswiadomiła , że nic z tego i dojdą mi + kiedy spadną zdolności akomodacyjne oka.
    • majenkir Re: okulary dla 11 latka 13.05.14, 22:28
      dorek3 napisała:
      > Jakie znacie teorie w tym temacie?

Mnie z kolei dwoch roznych okulistow powiedzialo, ze nie ma znaczenia, czy sie nosi okulary, czy nie. Wada bedzie taka, jaka ma byc wink.
      Ale czy to prawda jest....?tongue_out
      • turzyca Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 12:52
        > nosi okulary, czy nie. Wada bedzie taka, jaka ma byc wink.

Troche mozna na nia wplynac doborem sportu - najlepiej z czyms do rzucania i idealnie na zewnatrz. Bo w sumie skoro oko jest do tego cwiczone, zeby patrzec na cos z bliska - komputer, ksiazka - to do tego sie dostosowuje. Potrzeba mu odmiany.
    • solejrolia Re: okulary dla 11 latka 13.05.14, 22:53
      a o wadzie mojej córki okulista powiedział, że ma nosić okulary, i wada zacznie się cofać. faktycznie, po roku było trochę lepiej i dostała słabsze szkła.
      teraz zbadała ja pielęgniarka szkolna, dosłownie wczoraj, miała czytać z tablicy literki, i się okazało, ze tak samo dobrze przeczytała w okularach, jak i bez. dlatego dostaliśmy skierowanie do okulisty
      (troszeczkę mnie to wkurzyło, bo skoro dziecko ma okulary, to pielęgniarka powinna zauważyć że dziecko jest pod opieką specjalisty, no ale ok, zbadała, to zbadała, zaleciła kontrolę, to ok, jak znajdę chwilę, to pójdę z młodą na badanie. my akurat o to dbamy, ale może są dzieci, gdzie nie sa pod tym kątem badane, więc jak pielęgniarka w szkole "wyłapie " takie dziecko to tylko na plus)
      • lidka73 Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 08:57
        Mój jedenastolatek ma dokładnie taką wadę -0,5 i -0,75 i zakłada okulary tylko w szkole, w kinie i czasem do telewizora u dziadków bo pokój duży i telewizor za daleko stoi. Okulista powiedział, żeby absolutnie nie nosił na codzień.
      • iwles Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 15:30

ale miała okulary minusy czy plusy ?
    • antychreza Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 12:26
      Nie ma znaczenia czy się nosi czy nie, ani czy okulary są np. ciut za słabe. Nic się nie rozleniwia. Też jestem praktykiem, mam wadę wzroku od 12 roku życia, obecnie -7, tylko że korzystam z usług okulisty, a nie z wiedzy ludowej. Ja zaczęłam nosić jak dostała pałę ze sprawdzianu z matematyki bo nie byłam w stanie poprawnie przepisać zadań z tablicy (to były czasy przedkserówkowe).
    • ga-ti Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 12:40
      Syn lat 10 nosi okulary od miesiąca. Zaczęło się od tego,że słabo widział z tablicy. Okazało się, że ma -1,5 na obu oczach. Podobno w tym wieku takie wady częściej występują.
      Początkowo okulista stwierdził, że wystarczy by nosił okulary tylko w razie potrzeby (w klasie, przed tv itp.). Ale obok wady wzroku wyszedł też zez, co zadecydowało o okularach -1,5 noszonych cały czas, by nie obciążać dodatkowo oczu.

Młody zachwycony okularami, wybrał sobie fajne oprawki, szpanuje sobie nowym imagiem big_grin
      No i co najważniejsze dużo lepiej widzi.
    • e-kasia27 Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 13:23
      Pewnie, że nie trzeba nosić okularów.
      Okulary przecież niczego nie wyleczą, to tylko udogodnienie, aby lepiej widzieć.

Wada zależy od kształtu gałki ocznej i jak dziecko będzie rosło, to kształt gałki ocznej może się zmieniać, a wada może się pogłębić, zniknąć, albo cały czas być taka sama - okulary na to żadnego wpływu nie będą miały.
      Jeśli dziecku zacznie przeszkadzać, bo nie będzie widział, co jest napisane na tablicy, to sam upomni się o okulary.

Przy tak małej wadzie, niedogodności w zasadzie nie ma, więc jak dziecko nie chce okularów, to nie ma sensu go zmuszać - zwłaszcza, że krótkowidzowi okulary są potrzebne tylko wtedy, gdy patrzy na coś z daleka, z bliska widzi bardzo dobrze.
      Cały czas okularów w żadnym razie nie powinien nosić, bo to zupełnie nie potrzebne.
    • liisa.valo Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 16:02
      Muszę powiedzieć, że w moim przypadku od czasu, kiedy zaczęłam nosić okulary (IV klasa SP), wada zaczęła się pogłębiać i z roku na rok dostawałam mocniejsze szkła.
    • 3fanta Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 17:16
      Ja noszę okulary od zerówki.Na początku nosiłam je tylko na typowych zajęciach w zerówce,żebym widziala na tablicę albo jak pani coś pokazuje.Po podwórku biegałam bez okularów.Potem wzrok się pogorszył i nosiłam okulary caly czas do 12 roku zmieniałam szkła bo wada poglębiala się.Slyszalam jak moja ciotka okulistka mówiła,że przy krotkowzroczności wada pogarsza się przeważnie dopóki dziecku rośnie stopa potem powinien być stop.No i u mnie tak było.U syna też stop już od 2 lat.Ja teraz mam -7,5 syn -6
      • czar_bajry Re: okulary dla 11 latka 14.05.14, 17:31
        mój nosi od 6 mieś i wygląda coolsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka