Dodaj do ulubionych

Czy nieregularny okres to choroba?

15.05.14, 16:38
Byłam uginekologa, badania hormonów i krwi w pięknej normie, pytam doktora o ten nieregularny okres po latach tabletek. Mówi ze taka moja natura. Ja na to, czy to sie leczy, czy nie ma potrzeby, ze chciałabym sie starać o dziecko. On ze sie nie leczy.
Ja mowię"ok", a lekarz na to daje mi plik recept, twierdzi ze na wywołanie krwawienia. Nie na np regulowanie owulacji (?) ale na krwawienia. Ze to mi pomoże zajść w ciąże (nawet sie nie zaczęłam starać), ze jak zajdę ale jeszcze nie bede tego świadoma to w porządku bo leki nie przeszkodzą.
Wychodzę z gabinetu, w recepcji od razu zapisuje sie do innego lekarza bo ten nie zbudził mojego zaufania.
W aptece kobieta mi mówi że to leki na menopauze, wg ulotki ewentualne zaciazenie grozi syndromem downa u dziecka i broń Boże nie stosować jako cos wspomagającego płodność.
Nazwy lek nie pomnę. Nie bralahym tego i tak bo lekarz nie był w stanie wyjaśnić o co ku z tymi receptach chodzi, po 10 min próby zrozumienia po co mi je daje wyszłam.
Ktoś trafił kiedys na podobnego wariata?
I czy te nieregularne miesiączki to naprawde jakiś problem jesli wyniki w normie?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 16:45
      To nie forum Zdrowie Kobiety oraz Ginekologia i Położnictwo.
      • ichi51e Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 16:51
        I kto to mowi big_grin
    • ichi51e Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 16:48
      Cale zycie mialm okres nieregularnie. Zaszlam od pierwszego strzalu.
      Wiec jak badania ok to ja bym sie nie martwila.
      • czarnespodnie Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 23:14
        Piszesz ze od "pierwszego strzału", czy to oznacza ze wiedziałas dokładnie kiedy masz dni płodne, czy po prostu zaszłas w pierwszym cyklu
        Starań?

Ja chyba po prostu mam wielkie poczucie winy ze tyle lat antykoncepcji, starań o brak wpadki, ze teraz mnie los pokażewink i naprawde sie nie potrafię wyluzować.
        • klamkas Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 23:25
          Ja najpierw zaszłam nieplanowanie, mimo antykoncepcji, poroniłam. Przywykliśmy do myśli o ciąży, więc po 3 miesiącach przymusowego szlabanu (cykle nieregularne) odstawiliśmy antykoncepcję i po kolejnych 3 miesiącach test wyszedł pozytywny - w tym czasie ani razu nie miałam okresu ;p.
        • ichi51e Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 03:08
          Wyluzuj. Takie rozkminianie zle sie potem odbija. Tez tabsy przez lata bralam.
    • a1ma Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 17:07
      Jesli nie podasz nazwy leku, to możemy wyciągać szklane kule celem ustalenia, o co chodziło.
      • czarnespodnie Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 23:18
        Wyrzuciłam juz receptę a z wrażenia nie zapamiętałam nazwy. Ale wlasnie miałam wrażenie ze tam o nic nie chodziło. Lekarz na początku mnie namawiał ze nie ma sensu tych nieregularnosci leczyć, mówił "proszę pani przecież to trzeba hormonami leczyć", ja sie dalej po prostu wypytywalam o szanse zajścia w ciąże, zeby poznać opinie kogoś w koncu doświadczonego. On na to mi dał te recepty, powiedział ze ok, to bedziemy co 21 dni wywoływać krwawienie. Ja na to zonk, czy to sprawi ze bede miała co miesiąc owulacja, co mi to da. A lekarz ze "jedyne co mi to da to regularne krwawienia miesiączkowe", ze to lekki lek moge używać będąc w ciąży, itp.
        Z farmaceutka sprawdziliśmy ulotkę- syndrom downa wysoce prawdopodobny , nie wspomaga płodności, zastosowanie przy menopauzie. No sorry.
        • a1ma Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 23:39
          Pewnie dał Ci zwykły progesteron, normalna sprawa na "uregulowanie" cykli. A ulotki to wiesz, paracetamol może powodować krwawienia z odbytu ;P
          Jesli chcesz leczyć płodnośc, to idz do specjalisty. "Zwykły" gin może zrobić wiecej szkody niż pożytku. Choćby taki progesteron - fajnie działa podawany w drugiej fazie cyklu, ale bez monitoringu, na oko, nie da sie stwierdzić, czy i kiedy nastąpiła owulacja, a jesli wezmiesz za wczesnie, to on Ci te owulacje zablokuje.
        • memphis90 Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 23:10
          > Z farmaceutka sprawdziliśmy ulotkę- syndrom downa wysoce prawdopodobny , nie ws
          > pomaga płodności, zastosowanie przy menopauzie. No sorry.
          Eeee, chyba przesadzasz albo coś źle zrozumiałaś. Nawet, jeśli miałaś przyjmowac jakiś progestagen, to nie powoduje on zespołu Downa. Natomiast ciąża u kobiety, która generalnie jest w wieku menopauzalnym jest obarczona ryzykiem urodzenia dziecka z wadą genetyczną, ale ma to związek z wiekiem matki, a nie z HTZ.
    • mamusia1999 Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 17:10
      niekoniecznie. regularne jajeczkowania to efekt dobrobytu. w kulturach pierwotnych kobieta przez cale zycie ma tyle jajeczkowan, co my przed wydaniem dowodu osobistego. jesli nie robia sie cysty to wszystko gra.
    • klamkas Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 20:01
      Zaczęłam mieć regularne okresy dopiero jak zaczęłam używać antykoncepcji hormonalnej. Wcześniej cykle trwały od 15 do 70 dni. Badania w normie, tarczyca w normie, jajniki w normie, wszystko było super. Zaszłam w ciążę bez problemu.
      • czarnespodnie Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 23:11
        Ja nigdy nie miałam regularnych, w grudniu odpuściłem antykoncepcję hormonalna i moje cykle to 40,41 i 71...

• mayaalex Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 23:32
      Zespolu Downa nie wywoluja leki!!!
      Natomiast swoja droga, jesli okres masz a tylko cykle sa nieregularne to nie ma co "wywolywac krwawienia" tylko obserwuj organizm plus kup sobie testy owulacyjne zeby wiedziec, kiedy szczegolnie sie starac. I naprawde wyluzuj, bo jak sie bedziesz tak spinac to tylko pogorszysz sprawe, uprawiaj seks dla przyjemnosci i z przyjemnoscia i w ciagu roku powinnas zaciazyc. Jak nie, to wtedy dalsze badania.
      I nie, nawet dlugoletnie branie tabletek nie skutkuje "kara" w postaci trudnosci z zajsciem. Trudnosci mozna miec swoja droga - albo mozna zaciazyc w pierwszym cyklu po odstawieniu, tak jak ja.
      • czarnespodnie Re: Czy nieregularny okres to choroba? 15.05.14, 23:54
        Dzieki.
        No to chyba jest tak, ze tyle mnie wysiłku kosztowała decyzja o zaprzestaniu antykoncepcji, ze właściwie to najchętniej był juz zaszła miesiąc posmile) wokół mam mnóstwo par, ktore mimo poprawnych wyników nie zachodzą, wiec ja sie nakrecam ze mnie los pokaze.

Maz rownież podekscytowany podjęciem decyzji, staram sie mu wyjaśnić ze to nie jest tak ze od odstawienia antykoncepcji sie zachodzi, ze to tylko kilka dni w "miesiącu"..

• evee1 Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 04:49
          Tez bym sie nie martwila, tylko spokojnie probowala. Jak masz miec problemy z zajsciem w ciaze, to mialabys je nawet bez brania tabletek i przy super higienicznym trybie zycia.
          Ja cale zycie tez mialam nieregularne cykle (za dlugie), w wakacje bywalo to dosc wygodne, bo okresu nie mialam przez 2-3 miesiace wink. Nigdy nie bralam hormonow, poza dwukrotnie wzietym progesteronem na wywolanie okresu wlasnie i dwa razy zaszlam od pierwszego strzalu, na dodatek majac tylko jeden jajnik (o czym dowiedzialam sie stosunkowo niedawno zreszta).
          Powodzenia!
    • lauren6 Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 07:02
      Pewnie ci przepisał Luteinę lub progesteron, które u kobiet w ciąży podtrzymują tą ciążę, u reszty wywołują miesiączkę. Zamiast wygooglać posłuchałaś się idiotki.
      • czarnespodnie Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 08:11
        No nie przypomnę sobie nazwy...
        We wtorek mam wizytę u innego lekarza z tego samego centrum, to sie jego spytam...
        Pamietam ze lek miał byc brany od 5 dnia cyklu, co 21 dni z 7 dniowa przerwa przez trzy miesiące.
      • a1ma Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 17:50
        lauren6 napisała:

> Pewnie ci przepisał Luteinę lub progesteron

Luteina to JEST progesteron.
    • pederastwa Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 07:41
      Ta kobieta z apteki powinna z pracy wylecieć.
    • joaaa83 Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 10:26
      NA wywołanie krwawienia lekarze zawsze zapisywali mi luteinę. Na pewno na ulotce pisze, że jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, bo ją podtrzymuje, a jak w ciąży nie jesteś, to dostaniesz miesiączkę.

Nie wiem, co Ci jeszcze zapisał, ale tnie mogę uwierzyć, że na ulotce leku jest napisane, że wywołuje Zespół Downa u płodu, a "syndrom Downa" to już w ogóle.
      • czarnespodnie Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 10:50
        Ok, szukałam w historii wyszukiwarki i znalazłam.

To lek który najwyraźniej nie ma odpowiednika w Polsce, ale tutaj nie wolne tłumaczenie z ulotki:
        kombinacje estrogenu i progestagenu z wyłączeniem g3a. (...) hormonalna terapia zastępcza HTZ ktora łagodzi objawy deficytu estradiolu u kobiet po menopauzie.
        (....)
        Ograniczenia stosowania podczas ciąży i laktacji.
        HTZ nie jest wskazane w okresie ciąży i karmienia piersią. W przypadku zajścia w ciąże podczas terapii leczenie należy natychmiast przerwać.

I tutaj mój błąd, teraz widzę, ze z wrażenia nie zauważyłam słowa "nie". Ulotka dalej: Badania epidemiologiczne NIE wskazały blanlabla zwiększonego ryzyka wad wrodzonych u dzieci kobiet ktore stosowały te hormony przypadkowo we wczesnej ciąży. (...) ciąża jest przecieskazaniem do stosowania leku. Podawanie estradiolu nie oznacza ze składnik ten stanowi zagrożenie dla płodu.

Uff. Troche mi ulżyło (hochsztaplerów leku nie wykupilam). Tak czy inaczej, pierwsze przeciwwskazanie to ciąża. A mi facet mówił, zr moge sobie spokojnie te leki brać bez względu na ewentualna ciąże. Jest tez napisane ze lek reguluje krwawienia natomiast nie wspomaga płodności. Stoi tez o deficycie hormonów a ja mam wyniki w pięknej normie.
        Tak czy inaczej lekarz ogólnie nie wzbudził mojego zaufania, zobaczymy co mi powie drugi..

Dzięki dziewczyny, gdyby nie wy to wciaz bym myślała żebym pierwszy lekarz to jakiś psyhol..widzę ze swiruje lekko a zapewniam ze nigdy w życiu nie zmieniłam lekarza, mam zazwyczaj wysoki poziom tolerancjiwink
        chociaz dlaczego lek na menopauze...?
        • a1ma Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 17:52
          Jest masa leków, gdzie na ulotce przeciwwskazaniem jest ciąża, a mimo to bierze się je właśnie w ciąży, z korzyścią dla ciąży, na podtrzymanie ciąży. Na ulotce pisze się przeciwwskazania na wszelki wypadek, co nie znaczy, że dotyczą one wszystkich i zawsze, to rozstrzyga lekarz.
        • malutka_kicia Re: Czy nieregularny okres to choroba? 17.05.14, 13:48
          Zanim zaczniesz starać się o dziecko proponuję trochę się pouczyć, żeby nadrobić drastyczne braki w wiedzy. Wady wrodzone wywoływane przez leki a syndrom Downa to całkowicie odrębne sprawy. Wypadałoby posiadać taką podstawową wiedzę jeśli planuje się ciążę.
    • mnb0 Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 13:02
      Jak w ogole mozna miec nieregularne miesiaczki???
      Ja mam od 20 lat regularne jak w zegarku. Jak mie sie okres kiedys spoznil, to bylam w ciazy.
      Jak mozna w ogole przez kilka miesiecy nie miec okresu?
      • frania.mania Re:mnb0 16.05.14, 15:26
        ano można. O PCOS ( zespół policystycznych jajników, zespół wielotorbielowatych jajników) słyszała? Ciesz się, że masz regularny okres
      • a1ma Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 17:53
        mnb0 napisała:

> Jak w ogole mozna miec nieregularne miesiaczki???

Jak można być tak ograniczonym, żeby myśleć, że wszyscy mają TAK SAMO JAK JA??
      • jola-kotka Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 19:05
        Można mieć raz na pół roku. Ja tak mam i żyje.
    • echtom Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 16:32
      Ja bym najpierw rozpoczęła starania, zamiast kombinować z lekami smile Nieregularne miesiączki mogą, ale nie muszą być objawem jakichś zaburzeń. Najpierw sprawdź empirycznie, potem ewentualnie lecz, jeśli jest co.
    • lafiorka2 Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 17:27
      ja tak mam.
      Całe zycie nieregularne miesiączki.
      Długo starałam się o dzieci,ale teraz mam dwójkę urwisów smile

Zawsze....ZAWSZE mam nieregularny okres....
      Np kiedyś miałam(mam na mysli tylko ten rok) początek miesiąca,potem dotsawałam ok 5 tego,później ok 10tego.Dzisiaj jest 16 ty i nie miałam jeszcze w tym mcu)

Nigdy nie brałam żadnych tabletek.
      Taki mój urok.

A przepraszam...miałam jakiś czas regularnie po którejś ciąży.
      • astomi25 Re: Czy nieregularny okres to choroba? 16.05.14, 18:44
        Calutkie swoje zycie mam niereguralny okres. Czasem bylo tak, ze mialam go 2 razy do roku, jak za przeproszeniem...suka cieczke big_grin
        Mam trojke dzieci, wiec problemow z plodnoscia nie bylo. Chociaz jedno dziecko (srodkowe) powstalo po lekach wywolujacych owulacje.
        Da sie z tym zyc. Moj ginekolog twierdzi ze taka moja uroda i ze niektore kobiety tak maja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka