Dodaj do ulubionych

Palma z murzynkiem-c.d.

19.05.14, 10:24
Odnośnie niedawnego wątku o rasistowskim wydźwięku słowa"murzyn" i informacji o tym,że producent margaryny z kilkudziesięcioletnia tradycją miał wycofać tę rasistowską nazwę z opakowania swojego produktu, chcę powiedzieć,że nazwa zniknęła z opakowania.
Dzisiaj rano nabyłam owa margarynę- na opakowaniu jest napis "Palma", jest palma i uśmiechnięty czarnoskóry z wielkimi kołami w uszach- logo się nie zmieniło. Zniknął tylko napis "z murzynkiem". Nie ma "Palmy z murzynkiem", jest sama "Palma"
Teraz czekam ,aż z filmu "Va bank" usuną scenę, w której Kramer krzyczy: "Murzyn! Murzyn! To jest alibi panie komisarzu!" a potem wali do drzwi i pyta:" Czy zastałem pana eee murzyna?"
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 10:34
      Bez sensu porównanie. Idąc tym tropem należałoby zakazać wszystkich filmów, gdzie pada słowo "czarnuch" czyli "nigger". Czaisz znaczenie słowa "kontekst"?
      • jamesonwhiskey Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 10:41
        Czaisz znaczenie słowa "kontekst"?

no ty wyraznie nie czaisz
        palma->afryka>afroamerykanin
        wiec palna z afroamerykaninem ma sens
        • how-ever Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 11:00
          A czy każda czarnoskóra osoba musi być Afroamerykaninem? Może być po prostu z Afryki tongue_out
          • lafiorka2 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 16:59
            how-ever napisała:

> A czy każda czarnoskóra osoba musi być Afroamerykaninem? Może być po prostu z A
            > fryki tongue_out

czyli murzynem???big_grin
            • how-ever Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 13:57
              Jeżeli mówimy o osobie czarnoskórej, to "Murzyn". Jeżeli mamy na myśli inny kontekst, np. zasuwanie za kogoś, to "murzyn" wink
              Myślę, że to oburzenie co niektórych bierze się z nieznajomości polskiego i przenoszeniu na Murzyna pejoratywnego wydźwięku angielskiego "Nigga"/"Nigger".
              Mam nadzieję, że "Murzynek Bambo" Tuwima nie trafi do indeksu utworów zakazanych tongue_out
          • ichi51e Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 21:45
            moze poprostu "Palma z Czarnym?"
          • memphis90 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 21:00
            Nie, no skąd- sa tylko Afroamerykanie. Nawet ci w Afryce.
      • edelstein Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 10:47
        Tak jest,normmalnie straszne,ze na margarynie byl murzynek w stroju ludowymtongue_out
    • mdro Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 10:47
      Cóż, dużo lepiej byłoby, gdyby zniknęło to karykaturalne przedstawienie, bo to ten rysunek jest rasistowski.
      • arwena_11 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 10:53
        A co w nim rasistowskiego?
        • edelstein Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 10:56

tez mnie to ciekawi.
          • raczek47 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 11:06
            Na opakowaniu jest uśmiechnięta buzia z szopą kręconych włosów i wielkimi kołami w uszach;karnacja wyraźnie ciemna.Czysty rasizm.
            • arwena_11 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 11:17
              To czym nazwiemy rysunek łowiczanki na maśle łowickim? chore to wszystko. Polityczna poprawność niedługo bokiem nam wszystkim wyjdzie.
              • gazeta_mi_placi Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 15:17
                A na jaką nazwę zmienił się murzynek- ciasto? Ciasto kakaowe?
                • pochodnia_nerona Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 20:22
                  Ciasto afroamerykańskie. Afroamerykaninek.
                  • gazeta_mi_placi Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 09:34
                    A może teraz na wszelki wypadek na koniec wypieku polewają go jasną czekoladą?
                    • arwena_11 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 10:30
                      i nazwą Albinos? Tez będzie rasistowskiewink
      • mdro Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 11:34
        Bo to jest karykatura "Murzynka" z kolonialnych czasów. Obecnie wygląda to tak, jakby jakiś produkt przyozdobić karykaturalnym przedstawieniem "żydowskich" cech, jak np. na takim plakacie.
        • raczek47 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 12:06
          to nie jest karykatura murzynka.Idź, kup palmę, spójrz na rysunek i porównaj z tym plakatem, który tu przedstawiłaś.
          • mdro Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 14:21
            Nie muszę kupować, obrazki są w necie. I tak, jest to rasowa karykatura (tak samo jak plakat, który zalinkowałam) z przejaskrawionymi pewnymi "typowymi" cechami: wybałuszone oczy, wywinięte, grube wargi, mocno skręcone włosy.
            • miliwati Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 14:52
              > Nie muszę kupować, obrazki są w necie. I
              tak, jest to rasowa karykatura (tak sa
              > mo jak plakat, który zalinkowałam) z
              przejaskrawionymi pewnymi "typowymi" cecha
              > mi: wybałuszone oczy, wywinięte, grube
              wargi, mocno skręcone włosy.

No i? Bo mówiłaś coś o jakimś rasizmie.
              • paszczakowna1 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 16:57
                > No i? Bo mówiłaś coś o jakimś rasizmie.

Mówiła. I miała rację:

museumofuncutfunk.com/2011/10/04/black-advertising-tin-collection/
                • miliwati Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 17:10
                  paszczakowna1 napisała:
                  > > No i? Bo mówiłaś coś o jakimś rasizmie.
                  >
                  > Mówiła. I miała rację:
                  >
                  >
                  rel="nofollow">museumofuncutfunk.com/2011/
                  10/04/black-advertising-tin-collection/

Ale ten rasizm gdzieś miał być, no i co?
                  • paszczakowna1 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 21:43
                    Nie znasz angielskiego, nie rozumiesz, na co patrzysz, czy po prostu uważasz, że rasizm to w ogóle taki wymysł? Które z powyższych?
                    • miliwati Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 22:08
                      paszczakowna1 napisała:

> Nie znasz angielskiego, nie rozumiesz, na co patrzysz, czy po prostu uważasz, ż
                      > e rasizm to w ogóle taki wymysł? Które z powyższych?

Rasizm miał być na margarynie. Pokaż, chcę sobie obejrzeć.
                      A jak do tych, co pokazałaś, jest jakiś podkład umoralniający to streść. Ja tam widzę tylko dużo etykiet z postaciami mniej lub bardziej schematycznie narysowanych Murzynów.
                    • mdro Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 12:30
                      Ja staram się raczej zakładać dobrą wolę rozmówcy, więc przypuszczałabym, że któreś z dwóch pierwszych. Ale ponieważ miliwati w innym wątku zadeklarowała głosowanie na osoby firmowane przez kogoś, kto nie uważa molestowania przez pedofila za coś specjalnie nagannego i ma wątpliwości co do możliwości stwierdzenia gwałtu, bo przecież kobiety się zawsze opierają, podejrzewam, że może być i to trzecie.
                      • miliwati Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 13:27
                        > óreś z dwóch pierwszych. Ale ponieważ
                        miliwati w innym wątku zadeklarowała głos
                        > owanie na osoby firmowane przez kogoś, kto
                        nie uważa molestowania przez pedofil
                        > a za coś specjalnie nagannego i ma
                        wątpliwości co do możliwości stwierdzenia gw
                        > ałtu, bo przecież kobiety się zawsze opierają,
                        podejrzewam, że może być i to tr
                        > zecie.

No dobra, pogadałaś, a teraz wracamy do pytania. Gdzie ten rasizm w rysunku odpowiadającym popularnemu wyobrażeniu wyglądu Afroafrykanina?
            • cosmetic.wipes Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 15:14
              mdro napisała:

z przejaskrawionymi pewnymi "typowymi" cecha
              > mi: wybałuszone oczy, wywinięte, grube wargi, mocno skręcone włosy.

Ale mocno skręcone włosy, płaskie, szerokie nosy i wydatne usta są właśnie typowe dla tej rasy, tak jak dla innej małe nosy, proste, czarne włosy i skośne oczy. Czy mamy udawać, że jest inaczej? W fotoszopie zmniejszać usta czarnoskórnych i zaokrąglać oczy Azjatów? To może wszystkim nadajmy ten sam odcień skóry, bo jednak kolor ciemnobrązowy też jest "przejaskrawioną typową cechą". Przecież to do jakieś mega absurdu prowadzi.
              • ichi51e Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 21:46
                dobrze ktos tu dal przyklad z Lowiczanka - jak najbardziej jest to w takim samym stopniu karykatura chlopki.
                • mdro Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 12:48
                  To nie jest karykatura - i osoba mająca chyba co nieco do czynienia plastyką powinna to wiedzieć.
                  • miliwati Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 13:20
                    > To nie jest karykatura

Tak samo jak ten Murzynek. Oba przedstawienia są stereotypowymi portretami przedstawicieli takiej czy innej grupy ludzi. Tak samo jak Indianin z gołą klatą i piórem, Eskimos z wąskimi oczkami i w futrze, Niemiec blondyn, Włoch brunet... Żaden z tych stereotypowych obrazków nie jest dla normalnego człowieka obraźliwy.
              • mdro Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 12:45
                No cóż, nie wszyscy mają takie rysy (a stereotypowe przedstawienia dalekowschodnich Azjatów to akurat trochę podobna sprawa).

A dla innej "rasy" typowe są długie, haczykowate nosy. Co więc nagannego w takim obrazku? I dlaczego kogoś oburzyło takie przebranie? Oczywiście, stereotypowe, karykaturalne przedstawienie Żyda miało wywoływać inne wrażenie niż stereotypowe przedstawienia Murzyna z I połowy XX wieku - w przypadku tego ostatniego chodziło o wskazanie, że oni są na niższym stopniu rozwoju niż "biali", ot, takie dzieci czy wręcz zwierzątka, w najlepszym wypadku nadają się na służących czy pracowników rolnych. Oczywiście często było to nieświadome i w tamtych czasach nawet trudne do sklasyfikowania jako rasizm (dużo gorsze zachowania były przyjmowane za normę), ale co najmniej wpisywało się w nurt protekcjonalnego traktowania Murzynów. Nie zarzucam przy tym twórcom obrazka na opakowaniu margaryny (powstałego, przypominam, w latach 90.) rasizmu, raczej bezmyślność.

Może zresztą ten plakat lepiej pokaże, co mam na myśli.
                • miliwati Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 13:23
                  > stawienie Żyda miało wywoływać inne
                  wrażenie niż stereotypowe przedstawienia Mu
                  > rzyna z I połowy XX wieku - w przypadku
                  tego ostatniego chodziło o wskazanie, ż
                  > e oni są na niższym stopniu rozwoju niż
                  "biali", ot, takie dzieci czy wręcz zwi
                  > erzątka, w najlepszym wypadku nadają się
                  na służących czy pracowników rolnych.

Ty naprawdę wierzysz że te etykietki to rasistowska propaganda, a nie po prostu ilustracja wzięta z realnego ówcześnie życia?
                • miliwati Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 22:28
                  mdro napisała:

> A dla innej "rasy" typowe są długie, haczykowate nosy. Co więc nagannego w [url
                  > =http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nazi_WW_II_poster_from_Latvia.JPG]takim
                  > [/url] obrazku?

No, co? Czyżby to, że Żyd wygląda jak z okładki "Przy szabasowych świecach", znanej antysemickiej broszury? Czy może treść całego plakatu, a zwłaszcza napis?

>I dlaczego kogoś oburzyło takie przebranie? Oczywiście, stereotypowe, karykaturalne przed

Dlaczego? Bo ludzie to w pewnej części debile, a w pewnej innej pożyteczni idioci, którzy jak usłyszą że ktoś się przebrał za Żyda/Murzyna/Cygana to są przekonani że zrobił to z rasizmu. Ciekawe że jak się ten sam człowiek przebierze za Indianina/Japończyka/Bawarczyka w lederhose to nie zwraca to żadnej uwagi.
            • maslova Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 17:16
              Mam wrażenie, że Twoja wypowiedź bardziej "pachnie" rasizmem niż te rysunki, bo wynika z niej, że pełne wargi i kręcone włosy to coś złego, czego nie powinno się publicznie pokazywać.
              • mdro Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 12:46
                W którym miejscu wynika?
                • maslova Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 17:38
                  przejaskrawionymi pewnymi "typowymi" cechami: wybałuszone oczy, wywinięte, grube wargi, mocno skręcone włosy.

To są typowe , a nie "typowe" cechy ludzi rasy czarnej. Nie wiem, dlaczego uważasz, że nie powinno się ich pokazywać. Jak wyżej pisała cosmetic.wipes: czy włosy na rysunku należy wyprostować? Wargi zmniejszyć? Wtedy będzie poprawnie politycznie? Poprawnie, bo Murzynek będzie bardziej podobny do człowieka rasy... białej? Jeśli tak, to dla mnie właśnie jest rasizm. Bo okazuje się, że Murzyn powinien wstydzić się typowych cech swojego wyglądu.
        • edelstein Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 12:08

Na serio to jest karykatura murzynka?
          to zdjecie nie powstalo w czasach kolonialnychtongue_out
          siostra-faustyna.bloog.pl.wrzuta.pl/obraz/3qYxzwMgnNo/murzyn
    • wrednarzeka Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 11:06
      Zawsze byłam przekonana, że obraźliwe określenie to zaczynają się od "czarnucha" a MURZYN był przeze mnie postrzegany jako rzeczownik potoczny niebędący wulgarny. Jak widać język nam się zmienia.
      • fomica Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 15:22
        Cały problem wziął się chyba z błędnego tłumaczenia na angielski. W angielskim funkcjonuje wyraźnie obelżywe słowo "nigger", ale jego odpowiednikiem nie jest polski "murzyn" tylko jak już to byłby właśnie "czarnuch". To sa dwa różne słowa, która dla mnie jako osoby polskojęzycznej mają bardzo wyraźnie inne nacechowanie emocjonalne, ale może w tłumaczeniu ten niuans znika.
    • latarnia_umarlych Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 11:11
      chcę powiedzieć,że nazwa zniknęł
      > a z opakowania.

I bardzo dobrze.
      • arwena_11 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 11:15
        zniknęła nazwa, murzyn zostałsmile
        • pe.tronela Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 11:54
          arwena_11 napisała:

> zniknęła nazwa, murzyn zostałsmile

Teraz to juz jest calkiem tragicznie - kto wie, kto co sobie bedzie myslal. Powinni dac napis: "Palma z afrykanskim dzieckiem"
          • maslova Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 11:59
            A jeśli to dziecko jest urodzone i mieszka, dajmy na to, we Francji?
            • incubus_0 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 12:07
              Palma z francuskim obywatelem w wieku dziecięcym, którego skóra charakteryzuje się intensywną syntezą melaniny. wink
              • maslova Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 12:10
                big_grin Taką margarynę kupiłabym, nomen omen, w ciemno wink
    • jakw Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 23:30
      Ja czekam, aż "Seksmisja" trafi na indeks filmów zakazanych wink
    • minerallna Re: Palma z murzynkiem-c.d. 19.05.14, 23:51
      Jeśli mnie słuch i wzrok nie myli to z komedii "Kochaj albo rzuć" już usunięto niepoprawną scenę.
      Scena na cmentarzu, pogrzeb brata Pawlaka i pojawia się odnaleziona córka zmarłego. Na co Pawlak jak ją zobaczył powiedział coś mniej więcej takiego: toż to dzika!
      Film jest stary i sensu usuwania nie rozumiem.
      • fogito Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 08:49
        Powoli się coś w Polsce zmienia. Szkoda, że obrazek został, ale lepsze to niż nic. Za 50 lat moze dociągniemy do cywilizowanego swiata.
        • fin-dus Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 09:16
          A jaki to ten cywilizowany świat?
          Ten, w którym istnieje publiczna poprawność polityczna aż do wyrzygu, ale za to są całe dzielnice i miasta biedy (Detroit) oraz brutalne mordy na tle rasistowskim? To ja dziękuję, postoję. Wolę nasz prowincjonalny rasizm.
          • pochodnia_nerona Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 19:47
            Otóż to. Należy uczyć od najmłodszych lat o równości (tj. wystarczy traktować wszystkich równo), a nie usuwać ze starych filmów czy opakowań margaryny Murzynów, Chińczyków, czy też Indian.
            Jak dla mnie szczytem jest przerobienie 10 Murzyniątek Agathy Christie na 10 małych Indian, by potem dojść do I nie było już nikogo...
    • nanuk24 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 19:54
      Czekam na margaryne "Wierzba ze Slowianka", oczywsicie na opakowaniu powinna widniec Slowianka od Donatana.
      • pochodnia_nerona Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 19:56
        No i gdyby była, to co? smile
        • miliwati Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 22:03
          pochodnia_nerona napisała:

> No i gdyby była, to co? smile

Jak to co? Seksizm. A jakby był facet, to patriarchalizm. Jakby był facet w typie hydraulika to byłby machizm, a jakby w typie Allena to byłoby to prymitywne nabijanie się ze stereotypu intelektualisty w brylach. Jakby dziecko to by się kojarzyło z rzucaniem na żer pedofilom.
    • lola211 Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 21:03

Kto w ogole kupuje takie niezdrowe utwardzane tłuszcze, blee..
      • miliwati Re: Palma z murzynkiem-c.d. 20.05.14, 22:04
        lola211 napisała:

>
        > Kto w ogole kupuje takie niezdrowe utwardzane tłuszcze, blee..

No właśnie. Rasizm. Próbuje się w społeczeństwie wytworzyć kojarzenie mniejszości z czymś niezdrowym. Skandal.
    • woman_in_love Murzynek Bambo w Afryce mieszka, 20.05.14, 21:08
      więc powinni nazwać margarynę Palma Bambo™

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka