mnb0 24.05.14, 11:39 Jesli nie, to dlaczego posylacie dzieci to prywatnych szkol, mieszkacie na zamknietych osiedlach, zeby trzymac sie z dala od plebsu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamciunia_kamciunia2 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 11:57 tak sa gorsi dlatego moje dzieci bawia sie tylko z dziecmi znajomych o tej samej zamorznosci maja prywatnych nauczycieli nigdy nie posle ich do nawet prywatnej szkoly miedzy plebs zreszta pracowac raczej tez nie bendom bo po co skoro ich majontek juz teraz jest bardzo zasobny Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 12:01 Piękny tekst. I jakże głęboki w swej wymowie Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 12:10 znajome dzieci,ktore chodza do prywatnych szkol chodza tam z jednego powodu:lekcje zaczynaja sie o 8,pozniej jest swietlica.w podstawowce rejonowej lekcje zaczynaja sie nawet o 13.30.moj syn chodzi do prywatnego przedszkola,bo w panstwowym go nie przyjelimieszkam w zamknietym osiedlu,bo chcialam mieszkanie w nowym bloku,a nie znalazlam takiego bez ogrodzeniamoze niezbyt dobrze szukalam. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 23:57 (mieszkam w zamknietym osiedlu,bo chcialam mieszkanie w nowy > m bloku,a nie znalazlam takiego bez ogrodzeniamoze niezbyt dobrze szukalam. No wiesz, gdybyś się naprawdę postarała, to byś znalazła mieszkanie w jakiejś obskurnej kamienicy z obszczanymi klatkami. Zasrany snob jesteś i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 08:28 Krakowianki, na pewno na os. Oświecenia i os. Górali w bloku cudów takie mieszkania znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 27.05.14, 09:44 Akurat na Oświecenia największe zagłebie kiboli zbiera się pod grodzonym blokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 27.05.14, 10:44 Faktycznie, tam też jakieś nowe bloki powstały, ale kto tam kupił mieszkania? Na Oświecenia jest niebezpiecznie, wiele osób mi znajomych zrezygnowało tam z wynajmu mieszkania po kilku miesiącach, ta lokalizacja jest tragiczna pod względem bezpieczeństwa. Jedyny plus to najwyżej bliskość Parku Wodnego. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 22.09.14, 20:30 gazeta_mi_placi napisała: Jedyny plus to najwyżej bliskość Parku Wodnego. Plus jak plus, dodatnie to oni mają z pewnością wyniki badań na wszelakie świństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 22.09.14, 23:25 Też racja. Podobno Mamaemmy po pobycie w tym przybytku musiała pójść do ginekologa, a on od razu zapytał czy korzystała z Parku Wodnego bo ma już pięć pacjentek stamtąd. Ja czasami czekałam tam na jedną koleżankę z którą się tam umawiałam po jej basenie (swoją drogą też coś łapała ciągle), tłumy, nie podobało mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
eo_n Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 12:19 Wg mnie w publicznych placówkach są za duże grupy/klasy i przez to nauczyciele mają utrudniony kontakt z dziećmi. Oczywiście dla chcącego nic trudnego, jednak nie wszystkim się chce. I druga sprawa to godziny, jakich dzieci mają zajęcia. Poza tym śmieszna ilość angielskiego. Wg mnie stosunek ceny do jakości usług jest lepszy w placówkach niepublicznych, ale to tylko moje zdanie. Nauka w placówce publicznej wiąże się chyba z koniecznością zapewnienia różnych zajęć poza szkołą. Tak że nie chodzi o same dzieci uczęszczające tu czy tu, ale o inne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 15:17 Mój syn chodził do prywatnej szkoły, bowiem był gorszym uczniem Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 19:34 Nauka w placó > wce publicznej wiąże się chyba z koniecznością zapewnienia różnych zajęć poza s > zkołą. Tak że nie chodzi o same dzieci uczęszczające tu czy tu, ale o inne rzec > zy. Moim zdaniem nie. 15 lat temu jak zaczynalam liceum praktycznie nikt z klasy nie chodzil na zajecia dodatkowe. Niektorzy na sksy, ja i pare innych na kolko matematyczne i chemiczne, spora czesc na biologiczne. Klasa biologiczno-chemiczna, liceum z czolowki ale wcale nie najlepsze i bez nadmirnego ucisku. Wiekszosc ludzi dostala sie na medycyne, farmacje, stomatologie. Mniej kumaci poszli na analityke medyczna i dietetyke, ci ktorym wizja przyszlosci sie odmienila poszli na polibude (5 osob z 34). Ci co szli na akademie medyczna raczej nie korzystali z zadnych kursow przygotowujacych. W klasie bylo tez pare osob pochodzacych ze stosunkowo biednych rodzin, nie uwazalo sie ich za gorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 09:17 No, wielkość klas to jest argument, choć niektóre w prywatnych szkołach moim zdaniem są z kolei za małe, robi się nauczanie indywidualne, łatwo zostać na marginesie grupy. Dla mnie ideał to byłoby między 10 a 15 osób, nawet 18 w klasie mojej córki jest do przełknięcia. 30-36 w pierwszych trzech klasach podstawówki to jest jakieś wariactwo. Zajęcia dodatkowe - też się zgadzam, na poziomie podstawówki, bo na poziomie liceum dziecko i tak się będzie rozjeżdżać, Studium Talent czy zajęć na uniwersytecie żadna szkoła nie zapewni na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 09:21 Aha, natomiast nauczyciele w szkołach prywatnych to już jest inna broszka - mam wrażenie, że są bardziej przepracowani i gorzej opłacani niż nauczyciele w szkołach państwowych, ale też chyba mniej uważnie wybierani. Udzielałam kiedyś korepetycji dziesięciolatkowi chodzącemu do szkoły prywatnej i na sprawdzianie miał następujące pytanie: "W jakim czasie forma czasownika dla pierwszej i drugiej osoby liczby pojedynczej jest taka sama?". Żeby nie było, mówimy o roku 2000, w metodyce metody komunikacyjne szaleją aż furczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 15:23 Z otoczenia, które widuję często w pobliżu własnych okien - duża - "prawdziwa" - bieda bardzo często wiąże się z alkoholem, niewydolnością rodzicielską, niefrasobliwością w utrzymaniu pracy itp. Znam też mały odsetek biednych samotnych matek, ale to samotne macierzyństwo też często idzie w parze z niepełnosprawnością dziecka (tatusiowe się zwinęli np. po diagnozie MPD itp.) - to zupełnie inna sprawa. Dziecko mam w szkole prywatnej z zupełnie innych powodów - jest w placówce bardzo życzliwie nastawionej do ucznia, z przyjaznymi nauczycielami, ładnym wyposażeniem i zapewniającej mnóstwo fajnych zajęć, także dodatkowych. No i klasa jest mało liczna, w całej szkole mamy 160 dzieci. Ale nie wątpię, że są też publiczne podstawówki o podobnej strukturze, tylko że niestety nie w mojej najbliższej okolicy. Ludziom ze strzeżonych osiedli natomiast zazdroszczę generalnie tylko jednego - czystości otoczenia. I tego, że zakaz wyprowadzania zwierząt na trawniki jest traktowany poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 15:29 Nie o biede materialna tu chodzi, tylko o patologie I menelstwo. Tak to widze. Odpowiedz Link Zgłoś
anaspa Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 19:16 Kiedyś oglądałam na Discovery travel taki cykl dokumentów o ludziach bogatych. Była tam taka jedna babka która prowadziła ekskluzywny klub nocny dla najbogatszych i powiedziała : bieda zaraża Ja nie lubię biednych ludzi bo narzekają na swój los, nic z nim nie robiąc. Narzekają na rząd, chociaż jakikolwiek by on nie był oni dalej byliby biedni. Nie podoba mi się by moje dzieci przebywały wśród nieudaczników, leni i nierobów. Niestety ale spoglądając prawdzie w oczy bardzo ona tych biendych boli... Często jest tak, że zamiast coś zrobić ze swoją sytuacją, obwiniają za to wszystkich, łącznie z ludźmi bogatymi. Czemu ? Bo ciężko jest się przyznać, że sytuacja materialna w 99% jest ich winą. Zresztą należy też na to spojrzeć trochę głębiej. Ludzie obrotni i majętni nigdy nie będą biedni, czasem oczywiście mogą mieć problemy z płynnością finansową bieda to stan umysłu i z takimi ludźmi nie mam ochoty rozmawiać, bo też i o czym ? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 19:49 > Często jest tak, że zamiast coś zrobić ze swoją sytuacją, obwiniają za to wszys > tkich, łącznie z ludźmi bogatymi. Czemu ? Bo ciężko jest się przyznać, że sytua > cja materialna w 99% jest ich winą. Masz male pojecie o biedzie. Istnieje oczywiscie patologia typu rodziny alkoholikow, wiecznych bezrobotnych, nauczonych zyc z opieki spolecznej. Ale poza ta patologia istnieje tez bieda typu oboje rodzice pracuja za minimalna i do konca miesiaca nie starcza, istnieja ludzie na terenach bylych PGR, ktorzy w zadnym stopniu nie byli przygotowani na zmiane systemu. W rodzinach patologicznych rodza sie tez dzieci, ktore maja moze pare procent szans, zeby sie w tej biedy wyrwac, zeby normalnie zyc. Ich sytuacja nie jest niczym zawiniona. Ludzie, ktorzy w wyniku losowych wypadkow wpadli w biede i wlasciwie nie maja szans z niej wyjsc. Co ma np. zrobic kierowca w wieku 55, ktory mial wypadek nie ze swojej winy. Do pracy wrocic nie moze gdyz po wypadku ma problemy zdrowotne, ktore sprawiaja, ze nie moze juz obslugiwac urzadzen mechanicznych w tym i samochodu. ZUSowoska renta jest smiesznie mala. W miedzyczasie zona zachorowala na raka. W jakim stopniu jest to zawinione? Takich ludzi sa tysiace. Bieda naprawde boli i to szczegolnie teraz. W PRL wszyscy mieli mniej wiecej tyle samo i to sie nie rzucalo az tak bardzo w oczy. Teraz zas jeden co pol roku wymienia ajfona na nowszy model a drugi niedojada bo mu minimalna pensja starcza ledwo do 22 kazdego miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 14:23 10/10 I to dopiero frustrujące. Nie dość, że człowiek się narobi to ma z tego niewiele, a jeszcze od tych bogatszych, lepszych słyszy, że jest nieudacznikiem bo przecież taki lub siaki też startował z biedy a dorobił się np. pięciu domów i gdyby tylko on bardziej jeszcze się postarał to ho ho... Zawsze na biednego się bat znajdzie (co doskonale wie nasza forumowa Lola211), zawsze mógł coś lepiej zrobić, mógł wcześniej/później wyjść za mąż i postarać się o dzieci, mógł się ubezpieczyć od 100 czynników, i w tej a nie innej firmie, mógł skończyć takie studia a nie inne lub odwrotnie skończyć zawodówkę i od razu pójść do pracy itp.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 21:04 Święte słowa, Gazetko. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 21:42 nie sądziłam że kiedykolwiek się pod tobą podpisze, a jednak Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 19:51 anaspa napisał(a): > Kiedyś oglądałam na Discovery travel taki cykl dokumentów o ludziach bogatych. > Była tam taka jedna babka która prowadziła ekskluzywny klub nocny dla najbogats > zych i powiedziała : bieda zaraża No tak, któż lepiej zna życie niż burdel mama. Odpowiedz Link Zgłoś
anaspa Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 14:28 klub nocny, a nie burdel i tak nie lubię przebywać w towarzystwie tzw : "white trash"... I naprawdę mi chodzi o ludzi biednych, a nie tych którzy mają obecnie "problemy z przepływami". Dla mnie bieda to stan umysłu, a brak kasy na koncie to po prostu trudniejszy okres z którego trzeba wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 04:48 > Dla mnie bieda to stan umysłu Tak troszkę autoironicznie to zabrzmiało... Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 00:01 Masz coś z głową, czy reprezentujesz biedę umysłową ? -- "Zdajesz sobie sprawę, że próbujesz uzyskać racjonalną odpowiedź od czegoś, czego mentalność jest mieszaniną mentalności prymitywnego wieśniaka i odczuć autystyka, i co nigdy nie będzie w stanie zrozumieć sytuacji innej niż ta której samo doświadczyło?" ~ kosheen4 Odpowiedz Link Zgłoś
anaspa Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 22:21 Ehmm myślę że mamy problem bardziej jeśli chodzi o semantykę. Moim zdaniem moje określenie źle zostało zrozumiane. Jest takie powiedzeni z którym się zgadzam parafrazują je chciałabym napisać, że jeśli dziś zabrać by wszystkim wszystko i każdemu dać po "sakiewce" złota, to w 90% Ci co są dziś bogaci byliby znów bogaci, a Ci co są biedni byli znów biedni. Oczywiście są przypadki losowe które sprawiają, że ludzie są bez kasy ale nawet wtedy nie są biedni mają tylko problem z "przepływami na koncie", bo zazwyczaj w niedalekiej przyszłości znów tę kasę mają. Są również ludzie biedni i nie bez powodu bieda to nie tylko stan konta bankowego ale również określenie osoby z problemami z którymi nie umie się uporać i tak uważam, że ludzie biedni są sobie winni, że z tej biedy nie wychodzą tylko jeszcze głębiej się w nią zapadają. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 22:39 anaspa napisał(a): > również ludzie biedni i nie be > z powodu bieda to nie tylko stan konta bankowego ale również określenie osoby z > problemami z którymi nie umie się uporać i tak uważam, że ludzie biedni są sob > ie winni, że z tej biedy nie wychodzą tylko jeszcze głębiej się w nią zapadają. Naprawdę sądzisz, że zamożni czy bogaci nie mają problemow, z ktorymi nie potrafią się uporać? Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynamalina Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 19:24 Nie, w kazdej grupie spolecznej znajda sie szuje czy to biedni czy bogaci czy urzednicy czy nauczycielki czy kucharze, życie. Z szujami sie nie zadaje, a z normalnymi ludzmi tak. Czemu na osiedlach strzezonych? ze wzgledu na bezpieczenstwo, zlodzieje, mordercy, a przynajmniej takie osiedla czesto sa monitorowane i nadzorowane, czemu prywatne szkoly? pewnie na wyzsza jakaosc np jezyka obcego- wiecej zajec tyg itd. Nie rozrozniam czy biedny czy bogaty- sama jestem średnia. Patrze na to jaki ktoś jest i jak raz mnie zawiedzie zazwyczaj koniec przyjazni i chlodna znajomosc, taka jestem Odpowiedz Link Zgłoś
baczyn_ska8 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 19:26 Jest bieda i bieda Ale odpowiadając na Twoje pytanie: tak Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 21:11 Moja córka jest od kilku lat w związku z chłopakiem z biednej rodziny (ojciec zmarł, kiedy był w podstawówce, matka-rencistka została sama z 3 dzieci). Młody skończył liceum i nauczył się angielskiego bez korepetycji, świetnie zdał maturę, studiuje informatykę, pracuje. W czym niby jest gorszy od syna biznesmena, z którym chodziła wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 21:29 A ilu ludzi jest na tyle zdolnych by dostać się na studia informatyczne? Ja na przykład wiem, że choćbym się "zakuła" na śmierć na tego rodzaju kierunek w życiu się nie dostanę. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 21:37 Wiem, on akurat wyrwie się z biedy, ale jego matka te paręnaście lat temu się nie wyrwała. Chyba nie była jednak "gorszą" matką, skoro dzieci wykształciła i wychowała na porządnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 08:27 Wyjątek, oczywiście miły i będziesz o nim często wspominać wśród krewnych i znajomych oraz na forum e-mama tworząc utopię, że jest to norma, że dziecko z bardzo ubogiej rodziny jest w stanie do czegoś dojść na równi z tym z bogatej lub przeciętnej rodziny, ano jest w stanie, ale właśnie na zasadzie wyjątku, nie reguły. I takie dziecko aby wyjść z owej biedy musi być nadprzeciętnie uzdolnione, najlepiej właśnie w takich kierunkach jak ścisłe, informatyka bo są faktycznie popłatne, ale jeśli tych zdolności brak to całe życie będzie miało kulawe jak jego matka, dziadkowie itp. (pomijam łuty szczęścia jak lotto lub poznanie zamożnej żony lub męża). Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: to chyba oczywiste 24.05.14, 19:39 jakby nie byli gorsi, nie byliby biedniejsi Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: to chyba oczywiste 25.05.14, 00:07 Nie ironizuj. Rodzice ubodzy ale pracowici, dbający o dziecko jak potrafią to jedno, a obsrancy mający dzieci w dupie to co innego i tak, oni są gorsi, bo np. wybrali alkohol Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: to chyba oczywiste 25.05.14, 11:55 Mało to bogatych, co wybieraja alkohol (albo kokainę)? Idiotyczny wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: to chyba oczywiste 25.05.14, 22:29 nangaparbat3 napisała: > Mało to bogatych, co wybieraja alkohol (albo kokainę)? > Idiotyczny wątek. Tak że leżą codziennie w swoich rzygowinach w parku, awanturuja się publicznie, leją żonę i dzieci, nie mają pracy? Owszem, mało. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: to chyba oczywiste 26.05.14, 09:45 W parku nie leżą w rzygowinach, bo wracają z popijawy taksówką albo i samochodem z kierowcą, nawet jak się publicznie będą awanturować to nikt im nie podskoczy- bo to pan dyrektor, właściciel firmy albo inny prezes, żonę i dzieci mogą lać i tresować ile im się żywnie podoba- bo jak żona spróbuje odejść, to z niej adwokat pana X zrobi puszczalską, niedbającą o dzieci, larwę. Serio myślisz, że patologia występuje tylko u biednych? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: to chyba oczywiste 26.05.14, 10:05 Nie "tylko u biednych" a "częściej u biednych". Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: to chyba oczywiste 28.05.14, 15:12 A nie wiem, czy częściej, może innego rodzaju? U biednych tanie wino, u bogatszych whisky i kokaina? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: to chyba oczywiste 28.05.14, 17:30 Częściej, częściej, czy chcesz tego czy nie, co zresztą w sumie naturalne, biedny ma więcej powodów by pić. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: to chyba oczywiste 28.05.14, 17:49 Równie dobrze mogę napisać, że bogaty ma za co pić/ćpać/palić. "biedny ma więcej powodów by pić." Dla kogoś w nałogu wszystko może być powodem do picia. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: to chyba oczywiste 28.05.14, 18:17 Bogaty ma też więcej motywacji i więcej możliwości leczenia nałogu niż biedny. Co by nie napisać biedny ma zawsze wiatr w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 19:47 "Czemuś biedny? Boś głupi. Czemuś głupi? Boś biedny." Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 19:58 Lubię biednych prostych ludzi. Jedynie, pewne jednostki skutecznie psują im wizerunek poprzez kradzieże, pobicia, gwałty, agresję. Ale nie jest tak, że biedny człowiek to gorszy człowiek. Zresztą uważam, że w Polsce nie ma aż takiego bogactwa żeby nosił nos do góry byle Kowalski. Nawet "bogaci" oszczędzają i z własną herbatą w termosie wędrują na każdą wycieczkę co by nie przepłacać. Wychowałam się w wielkim bloku gdzie od rodziny patologicznej z 13 dzieci znalazłaś i dyrektorkę szkoły podstawowej i kierownika wielkiej fabryki czy panią profesor. Jako dziecko pamiętam, że te biedniejsze osoby były najbardziej życzliwe i pomocne. Jakoś wtedy mnie nie przerażały a wręcz podziwiałam ich silną wolę i obrotność. Jak jestem w rodzinnym mieście zawsze odwiedzam moje sąsiadki z którymi i cukrem i szamponem do włosów człowiek się podzielił. Radzą sobie doskonale do tej pory chociaż pewnie dla wielu to patologia. Co do tematu to po prostu instynktownie każdy dąży do czegoś lepszego, nic w tym złego. Chociaż nie do końca jak mi cukru zabraknie to nie mam od kogo pożyczyć. Córka do prywatnego żłobka chodziła bo nie było innego wyjścia później została bo nie chcieliśmy jej zmieniać przedszkola- nic ponad to i godziny bardziej odpowiadały i autobus który przywiezie a ja sobie odpocznę nawet te głupie 30/40 min. Ona szczęśliwa zero problemów, zawsze czysta nigdy podrapana czy pogryziona. No i tak na koniec kiedyś nawet najgorszy łobuz znienawidzonej sąsiadce powiedział dzień dobry, dziś strach się bać na co młodzież stać i pewnie dlatego ludzie się izolują jeśli tylko mogą i ich stać. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 24.05.14, 20:08 > No i tak na koniec kiedyś nawet najgorszy łobuz znienawidzonej sąsiadce powiedz > iał dzień dobry, dziś strach się bać na co młodzież stać i pewnie dlatego ludzi > e się izolują jeśli tylko mogą i ich stać. Ale to wcale nie jest tak, że ci biedni to od razu łobuzy. Są łobuzy po prostu. Pewnie coś w tym jest, że chce się mieć lepiej i instynktownie ucieka się od biedy. Ale to nie jest tak, że ludzie biedni są gorsi. Przynajmniej ja, tak nie uważam. Równie dobrze można by sformułować tezę, że bogaci są zepsuci. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 04:53 > ludzie się izolują jeśli tylko mogą i ich stać Ale społecznie jest to niezmiernie szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 08:20 To niech ci którzy uważają jak Ty (a sądząc po nagonce na zwykłe ogrodzone płotkiem osiedla takich osób sporo ) bratają się z kim popadnie, a innym zostawią inny wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 12:33 Nie gorsi, ale jest im gorzej. Poza tym, mieszkanie na zamknietym osiedlu to nie jest jakis luksus, wyznacznik bogactwa, tylko smutna rzeczywistosc. Jak chce miec parking w budynku, to musze mieszkac na grodzonym osiedlu, a grodzonych osiedli nie znosze. Prywatna szkola, jak ktos ma pieniadze, czemu nie?! Ale to nie jest przepustka do lepszego zycia, ot dzieciak lepiej zaopiekowany, ma wiecej zajec, nauki, obraca sie w tym samym srodowisku z ktorego pochodzi. Choc jak ktos mieszka np. w dobrej dzielnicy to i w zwyklej podstawowce trafia na takich samych jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 14:18 Tak, niestety są gorsi, mają gorzej i ciężej, są smutni, często w depresji, całe życie pchają ciężko pod górę swój bagaż, częściej nękają ich przyziemne sprawy które inaczej (lżej, lepiej) są załatwiane w przypadku bogatych ludzi, na mniej mogą sobie pozwolić, ich dzieci (pomijam rzadkie mimo forum e-mama przypadki wyjątkowo uzdolnionego lub wyjątkowo przebojowego dziecka) dziedziczą biedę mimo ciężkiej własnej pracy. Kobiety o podobnych zewnętrznych parametrach wyglądają dużo mniej atrakcyjnie i dużo starzej niż ich bogate odpowiedniki, a wiadomo znowu atrakcyjnemu lepiej w życiu. Częściej doznają dyskryminacji, podłego traktowania przez innych (służba zdrowia, policja), są upokarzani dużo częściej od bogatych. Żyją krócej. Częściej nękają ich choroby i niestety nałogi z dolnej półki (alkoholizm, palenie papierosów), bo cóż mają ze swojego życia? Tylko flaszka zostaje Częściej schodzą na drogę przestępczą (co też nie dziwne w ich sytuacji). Większość ich życia to pasmo porażek. Odpowiedz Link Zgłoś
anaspa Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 14:33 no właśnie, więc czemu wśród tych ludzi przebywać ? Jak mam ochotę się po-dołować to obejrzę larsa von triera, a nie będę tylko wysłuchiwać jakie to wszystko beznadziejne, jakie drogie, jaki rząd jest straszny i jacy oni sa nie winni temu wszystkiemu. I jeśli aby być modna i tolerancyjna mam takie osoby zapraszać na kawkę czy się z nimi spotykać to ja naprawdę wolę być szczęśliwą suką. Dodatkowo z biednymi ludźmi ciężko jest o czymś porozmawiać, nie mają zainteresowań, hobby, nic sobą nie reprezentują. Nie da się ani porozmawiać o literaturze, ani o operze, teatrze czy nawet dobrym kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 15:19 Niedawno był tu na portalu zamieszczony list pana, który opisywał, jak człowieka niszczy bieda. Czytałam ze współczuciem, pisał właśnie o braku szybkiego dostępu do medycyny, o wylatujących zębach, złym jedzeniu, wyobcowaniu ze środowiska pracujących znajomych. Ale jak napisał, że biedny wyróżnia się tym, że nosi ubrania sprzed dwóch-trzech sezonów, to parsknęłam śmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 21:08 Tak, człowieka (zwłaszcza dziecko i bardzo młode osoby) bardzo niszczy bieda, brak możliwości, brak perspektyw, na samym starcie swego życia (a nie zawsze można nadrobić stracone lata, nie każde też z biednej rodziny jest nadprzeciętnie zdolne) są na przegranej pozycji w stosunku do tych z bogatszych rodzin, nawet o tym samym IQ. Często dla nich przeciętny dom przeciętna rodzina z przeciętnymi zarobkami to już bogacze. Oszczędza się na wszystkim, na wodzie, na środkach czystości, nastolatka może pomarzyć o nowych ciuchu, o wyjściu na zwykłą pizzę. Jak mawiała nasza forumowa Morgenka ona odsuwała się i wyśmiewała w szkole biedniejsze dzieci bo były brzydko ubrane i śmierdziały. I to często norma w szkole. Oszczędza się tam nawet na wodzie, gazie, prądzie, nie ma wielkiego zapasu ciuchów do zmiany. Nawet jak nastolatki zaczynają dorabiać to nie na własne potrzeby typu nowe dżinsy ze sklepu czy pizzę ze znajomymi, ale na bilet do szkoły, podręczniki albo buty na zimę bo ze starych wyrosło. O ile to nieszczęsne dziecko nie jest nadprzeciętnie uzdolnione lub nadprzeciętnie przebojowe ( co mimo wszystko nie jest częstym zjawiskiem tylko wyjątkiem i u biednych i u bogatych) zawsze będzie na dole drabiny, nawet jak będzie harować od 18 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 15:21 To jakis żart? Prywatne przedszkole to zwykle smutna konieczność, z braku miejsc, a nie luksus z wyboru. Tak samo prywatna np. służba zdrowia - jak nie chcesz (nie możesz) czekać pół roku na wizyte, to płacisz, trudno. Nie wiem jak z prywatnymi szkołami, ale tez nie kojarzą mi się z jakimiś wyżynami społecznymi, czasem decyduje lokalizacja, dodatkowe zajęcia, wielkośc klasy... Nowe osiedle, z ostatniej dekady, nie ogrodzone? - hmm, chyba jakas legenda, widział ktoś takie zjawisko? Gdzie takie znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 20:52 Ja posyłałam do zbiorczej gminnej, a w mieście do rejonowej - do etapu gimnazjum. Potem były państwowe licea, teraz państwowe studia - no ale to ostatnie to akurat na plus Ogólnie uważam, że dzieci powinny się obracać w różnorodnym środowisku, żeby wiedziały, jak żyją inni ludzie. "Selekcja naturalna" i tak następuje po gimnazjum, kiedy rozchodzą się do różnych szkół według uzdolnień i zainteresowań, a czasem możliwości finansowych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 20:56 A co ma zrobić dziecko z bardzo ubogiej rodziny która mieszka w nieciekawej okolicy i którą nie stać na zagraniczne wycieczki i prywatną szkołę lub hobby w którym by poznało dzieci z bogatszych domów? W przypadku bogatych poznać różnorodne środowiska bardzo prosto, a jak biedne dziecko ma poznać bogatszych rówieśników i ludzi bogatszych? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 21:21 W sumie pojęcia biedy i bogactwa też bywają względne. W innym poście pisze o dwóch chłopakach mojej córki - w porównaniu z rodziną pierwszego byliśmy "biedni", w porównaniu z rodziną drugiego - "bogaci". Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 00:21 Pracowałam w szkole w nieciekawej dzielnicy, z nieciekawą strukturą społeczną rodziców. I ta młodzież faktycznie "kisiła się" między sobą - będąc z domów nie tylko biednych, ale i pełnych zaniedbania nawet nie rozumieli, nie widzieli, że można inaczej, że warto czegoś tam się uczyć, studiować, dążyć do jakichś celów, umieć je sobie wyznaczać i realizować. Ta młodzież funkcjonowała w grupach w obrębie 1 dzielnicy, nie chodziła do kina, do klubu, nawet do głupiego kfc w centrum handlowym - bo na to nie było środków (u wielu rodziców dziwnym trafem za to zawsze były środki na alkohol). Ludzie w przedziale 13-19 lat nie rozumieli, że można żyć inaczej, to nie mieściło się w ich doświadczeniu. Później śledziłam ich losy na naszej-klasie, sporadycznie szli na studia, sporadycznie emigrowali, za to dużo było szybkich ślubów i szybkich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 08:22 I te dzieci zapewne powielą model rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 22:44 To tylko znaczy, ze człowiek w gorszej sytuacji gorzej funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 25.05.14, 21:46 pokaż mi nowe, niegrodzone osiedle jeśli nie załapie się na pąństwowy żłobek (a raczej nie, bo jesteśmy 150 na liście) będę musiała posłać do prywatnego. bogata nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 26.05.14, 08:20 Jak to nie? Przecież pracujesz w korpo ( i raczej nie korpo typu Pani od zleceń Barbakanu ). Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 27.05.14, 09:46 mit o bajecznych zarobkach w korpo..to mit może w agorze lepiej płacą Odpowiedz Link Zgłoś
joanna100-19 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 22.09.14, 19:24 poziom tej dyskusji świadczy o tym, że jesteście zwyczajnymi burkami, którym słoma... wiecie co robi... Piszecie, że niby nałogi typu alkoholizm czy nikotynizm dotyczą ludzi biedni? haha Piszecie, że to ludzie biedni są szarzy, zmęczeni i cierpią na depresje? Haha Chyba wam się coś pomyliło. Wszak myślicie o ludziach z marginesu społecznego, czyli tzw. menelach. Mnie też odrzuca na ich widok. Ale ludzie biedni są w takim samym samym stopniu kulturalni, co ci bogaci, odczuwają takie same emocje, mają swoje słabości itp. Wśród bogatych znajdziemy tyle samo chamów, co wśród biednych. O wiele większy szacunek mam do osób biednych, ale radzących sobie w życiu, porządnych, oszczedzająycych i uczciwych niż bogatych, którzy tak naprawdę są leserami, wszystko dostali na tacy od rodziców. A jako kubeł zimnej wody proponuję Wam przypomnieć sobie film "Nieoczekiwana zmiana miejsc" z Eddie Murphy i Dan Aykroyd. Zatem uważajcie i pilnujcie tego swojego "bogactwa". Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 22.09.14, 19:50 Oni w dupie mają Twój szacunek, wolą kasę (gdyby mieli możliwości tak by wybrali), ja biedna Gazetka oświadczam Ci, że mam w dupie Twój szacunek, wolałabym być Paris Hilton lub kimś takim z milionami na koncie. I wtedy Twój (i podobnych ludzi) brak szacunku tym bardziej miałabym z moimi milionami centralnie w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna100-19 Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 22.09.14, 20:12 OK, ja też wolałabym być bogatą niż biedną, to chyba oczywiste. Z tym że nie pozbawiałabym się klasy, tak jak Ty. I pamiętałabym, że z wysokiej góry można spaść szybciej niż się wydaje, a i upadek jest boleśniejszy. Niestety, ale z niektórymi rozmowa nie ma najmniejszego sensu, wszak gołym okiem widać, że ciemnota przekrzyczy każdego. A skoro wolisz być Paris Hilton, to wiedz, że ma ona bardzo ciężkie życie, którego akurat nie zazdroszczę. Wolałabym być Kate Middle . Zresztą jak widzę nie znasz biografii osób które faktycznie miały to o czym marzy 90% ludzi na ziemi, czyli pieniądze, ale niestety marnie skończyli. I podejrzewam, że jednak chcieliby się zamienić na życia nawet z tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Czy biedni ludzie sa gorsi? 22.09.14, 20:22 na zamknietych brak meneli, dresów i plebsu w zlym slowa znaczeniu... Odpowiedz Link Zgłoś