Dodaj do ulubionych

Dziewczyny coś skutecznego

24.05.14, 15:23
na wielki obrzęk łydki i kolana po przewróceniu się.
No tak rypnęłam, że mi nogę wygięło dosłownie. Miałam problem ze zdjęciem spodni, tak mi noga spuchła. Uprzedzam od razu, na pewno nie jest złamana, czy skręcona, bo mogę normalnie chodzić, zginać (oczywiście na tyle, na ile pozwala mi obrzęk), prowadzić auto itp.
Tylko chciałabym się tej opuchlizny pozbyć.
Normalnie teraz po dwóch godzinach od upadku boję obejrzeć tę nogę, bo spodziewam całkiem niezłego siniaka uncertain
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:24
      Acha!

Z góry i z dołu dziękuję za dobre rady smile
    • majenkir Re: 24.05.14, 15:27
      Tak na szybko to noga wyzej od reszty I lod na opuchlizne. Szeroko tu praktykowane, ale czy skuteczne? cholera wie big_grin.
      • rosapulchra-0 Re: 24.05.14, 15:32
        To już było. Zaraz będzie okład z sody i octu.
      • aqua48 Re: 24.05.14, 15:34
        To że możesz nogę zginać nie znaczy, że kość nie pękła. Ja bym się przeszła do lekarza, zwłaszcza jak opuchlizna jest.
        Syn dwa tygodnie chodził ze złamaną dłonią. Jedynym objawem był słaby ból i nie schodząca opuchlizna.
        Zimny okład w aptece sobie kup.
        • anaspa Re: 24.05.14, 15:40
          Idź lepiej do lekarza, zawsze warto sprawdzić. Ja kiedyś upadłam i myślałam, że nic mi nie jest, a miałam zerwane ścięgno Achillesa ...
        • isa1001 Re: 24.05.14, 15:42
          Swego czasu złamałam rękę w nadgarstku. Mogłam poruszać palcami, zginać i nawet specjalnie nie spuchła. To złamaną ręką z małymi tylko problemami zapinałam guziki. Przeżyłam szok, jak mi pokazali na zdjęciu złamanie a potem wsadzili łapę w gips. Jakiś czas temu znajomi przez 3 dni nie jechali z dzieckiem na pogotowie, bo poruszał palcami u złamanej ręki.
        • rosapulchra-0 Re: 24.05.14, 15:44
          Aqua, przyznaję się bez bicia. Mamy długi łykęd teraz. Pogotowie jest zapchane wszelkiego rodzaju elementem po spożyciu z rozbitymi głowami, połamanami rękami itp. Kilka godzin czekania, kilka godzin badań. Bo tu, jak już wejdziesz, to robią wszystko, czy aby.. Jeśli do jutra opuchlizna nie zejdzie albo nie będę mogła założyć normalnych spodni, to obiecuję, że w samych gaciach pójdę osobiście na pogotowie.
          Na razie nogę mam w górze, maksymalnie wyprostowaną, nie odczuwam bólu, na obrzęku jest okład z octu i sody. Wzięłam przeciwbólowe, coby później nie mieć jakichś nieprzyjemnych akcji.
          • run_away83 Re: 24.05.14, 15:51
            Zadzwoń na 111 to ci umówią wizytę w najbliższym out of hours surgery. Ja tak robiłam już kilka razy (moje dzieci chorują tylko w weekendy i święta tongue_out).

A tak na szybko to sobie przyłóż torebkę mrożonego groszku.
    • mnb0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:40
      A nie mozesz po prostu bardziej uwazac, jak chodzisz?
      Jak to sie stalo, ze sie przewrocilas?
      Ja sie ostatni raz przewrocilam jak mialam 5 lat, wiec nie potrafie sobie wyobrazic, jak dorosly czlowiek moze bez powodu przewrocic.
      • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:48
        Przede wszystkim jest mokro. Sąsiad wyrównywał swoje krzewy, które sąsiadują z wejściem do mojego ogrodu. Prozaicznie wyrżnęłam orła na jednym z takich liści, mokrych i tylko czekających na okazję. Byłam w plastikowych klapkach, co dało jeszcze większy poślig. Jednym słowem pofrunęłam do nieba, ale tam mnie nie chcieli, więc huknęłam jak worek cementu na.. chodnik.
        • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:49
          Co ciekawe. Opuchlizna nie zmieniła jeszcze barwy. Jest po prostu koloru skórzanego mojego osobistego.
          • isa1001 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:53
            rosapulchra-0 napisała:

> Co ciekawe. Opuchlizna nie zmieniła jeszcze barwy. Jest po prostu koloru skórza
            > nego mojego osobistego.

I nie zmieni, jeśli jest wynikiem urazu wewnętrznego typu pęknięcie czy złamanie.
            • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:54
              Nie żartuj. W poniedziałek muszę iść do pracy.
            • konsta-is-me Re: Dziewczyny coś skutecznego 01.11.14, 00:03
              Dlaczego nie zmieni?
              Chodzilam 2 tyg ze zlamana stopa, pekniecie rozczlonkowane, sinuak sie pojawil po 3 dniach.
              To ze mozna chodzic o niczym nie swiadczy
      • kanna Re: Dziewczyny coś skutecznego 01.11.14, 00:01
        Jak to sie stalo, ze sie przewrocilas?

Autorka nieustannie się przewraca, spada, uderza o różne rzeczy.. taka karma.
    • cosmetic.wipes Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:46
      Ja bym się na twoim miejscu wybrała do lekarza.

Po urazie miałam tak spuchniętą nogę, że obwód kolana zrobił się większy niż obwód uda. Chodzić mogłam bez problemu nawet 8 godzin po wypadku. Na drugi dzień rano juz nie wstałam z łóżka. Miałam pękniętą rzepkę i pękniętą wzdłuż kość piszczelową. Czego z resztą nie było widać na rentgenie, dopiero na rezonansie wyszło.
    • cytrynamalina Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:47
      Okłady z altacetu, okłady kostkami lodu zeby schlodzic noge i standardowo noga w górę powyżej serducha.
      • cytrynamalina Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:49
        Jesli opuchlizna nie bedzie schodzic wtedy do lekarza na zdjecie, teraz jak czjesz ze nic sie nie dzieje nie ma sensu sie naświetlać
        • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:53
          Też mi się tak wydaje. Jeśli 15 minut po upadku wsiadłam do auta i je prowadziłam bez problemów, potem chodziłam ponad godzinę po supermarkecie, to jest mało możliwe, żeby sobie coś tam złamała?
          Jedyny problem to obrzęk. Bo jest wielki, od kolana, po kostkę z przodu nogi, a z tyłu spuchnięta cała górna połowa łydki.
          • cytrynamalina Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 16:04
            pewnie skrecenie kostki, naciagnelas wiezadlo i tyle- oszczedzaj nogę, a jak bol np nasilać się bedzie to wtedy na pogotowie, daj nodze czas do jutra smile ja po skreceniu tez normalnie chodzilam, ale w nocy zaczelo mnie niesamowicie bolec, wiec bylam na zdjeciu, potem juz z dnia na dzien bylo z noga coraz lepiej, nogi nie mialam nawet w gipsie- po prostu trzeba oszczedzac. A jak jeszcze w trakcie wypadku "zle stanełaś" ze tak noga ci sie wywinela to juz na bank skrecenie
            • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 16:10
              W kostce nic się nie dzieje. Opuchło kolano i łydka. Tylko nie wiem, dlaczego z tyłu też spuchła. Może rzeczywiście coś sobie naciągnęłam, a może.. po prostu mocno zbiłam. To był upadek jak z lotu ptaka wink Szczęśliwie nie zrobiłam w locie piruetu i nie walnełam na plecybig_grin
            • cytrynamalina Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 16:10
              I jak masz kule to najlepiej poki co ich uzywaj, nie obciazaj nogi, nie chodz i jak cos juz chcesz a kul nie masz to skacz na drugiej, po prostu oszczedzaj to przejdzie szybciej
      • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:51
        Altacetu nie mam, noga chłodzona plus okład z octu z sodą.
        • cytrynamalina Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:52
          chyba bedzie ok, bo altacet to tez ma w skladzie ocet, pamietaj ze noga ma byc w gorze wtedy opuchlizna zejdzie, niedawno mialam skrecenie i takie mialam zalecenia wink
          • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:55
            Noga caly czas jest wysoko.
    • wielkafuria Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:54
      żel z heparyny. po wypadku na moto to była jedyna rzecz ktora mi pomogła na krwiaki
      • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 15:56
        Mam gdzieś w kuchni heparynę. Zaraz skorzystam. Dzięki!
    • ira_07 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 16:06
      Żelowy kompres do zamrażarki, potem w ręcznik i na nogę.
    • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 16:16
      Bardzo dziękuję za wszystkie rady! Jesteście niezawodne.
      • twoj_aniol_stroz Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 16:41
        Żel z arniki rewelacyjny na wszelkie opuchlizny, krwiaki i inne tego typu atrakcje. Liście kapusty obite i schłodzone też działają dobrze na obrzęki. Ale jak do poniedziałku nie zmieni się sytuacja to jednak do lekarza idź, bo czasem faktycznie pęknięcia kości dają objawy tylko w postaci obrzęków i lekkiego bólu.
        • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 16:45
          Na pewno pójdę.
        • wilowka Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 16:46
          Weszłam, zęby napisać - żel/maść z arniki na siniaka i kapusty liście zbite na obrzęk smile 100% pomaga smile
          • twoj_aniol_stroz Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 16:57
            żel z arniki odkryliśmy przy okazji operacji psa, kiedy po operacji suka miała jedną nogę trzy razy grubszą od drugiej. Po ogoleniu sierści okazało się, że cała noga jest czarna od krwiaka. Dosłownie w ciągu tygodnia było po krwiaku. A liście kapusty poleciła mamie masażystka smile
            • konwalka Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 19:21
              Agata, po prostu jest mi słabo suspicious
              ić do lekarza na x ray, czy ci sie to podoba czy raczej średnio
              topsz? suspicious
              • rosapulchra-0 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 19:44
                Topsz.. Póję jutro po pracy. Obiecuję.
                Tak, wiem, pamiętasz nogę Kiary. Moja wygląda podobnie, z tą różnicą, że ja na swojej mogę chodzić bez bólu. Naprawdę.
                • konwalka Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 20:00
                  no
                  bo nie zrobie sałatki jak będziesz niegrzeczna suspicious
    • bei Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 21:01
      Ale zrób prześwietlenie. Siostra sąsiadki chodzila na złamanej nodze, nawet nie miala wielkiego obrzęku.....
    • run_away83 Re: Dziewczyny coś skutecznego 24.05.14, 21:15
      A i jeszcze ku przestrodze: na zlamanej w stawie skokowym nodze chodzila też moja mama. Nawet na trzwcie piętro po schodach weszła. I dalej chodziła, twierdząc, że tylko skręciła kostkę i do wesela się zagoi. Potem poszła spać. Noga zaczęła fest boleć nad ranem. Wycieczka na pogotowie, rentgen, gips i stopa na wpół sztywna już do końca życia - spuchło tak, że mieli problem z prawidłowym nastawieniem złamania
    • k1k2 Re: Dziewczyny coś skutecznego 01.11.14, 06:37
      " Jeśli 15 minut po upadku wsiadłam do auta i je prowadziłam bez problemów, potem chodziłam ponad godzinę po supermarkecie,...."

Serio??? Wiesz co? To teraz nie narzekaj na opuchlizne i nie zawracaj ludziom d..y an forum. Ty chyba lubisz sobie fundowac problemy. A plastikowe klapki zachowaj na zimę, po lodzie sie jeszcze lepiej jeździ niż po mokrych liściach.
      • oteczka Re: Dziewczyny coś skutecznego 01.11.14, 07:35
        A warto czasami daty czytać , od maja to chyba już ten obrzęk i opuchliznę wyleczyła.
        • pomidorpomidorowy Re: Dziewczyny coś skutecznego 01.11.14, 09:23
          zapewne zlapala nowy obrzek bo z tego co czytam to wciaz sie uszkadza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka