Dodaj do ulubionych

US zwrot podatku-pytanie

09.06.14, 22:19
Moze ktoras z was bedzie umiala pomoc...Otoz, prawie 3 miesiace temu zlozylam zeznanie podatkowe,ma zwrot podatku. W formularzu podane bylo, ze zwrot ma byc wyslany poczta (nie ma rachunku w PL, bo tu i nie mieszkam, tylko pracuje dla polskich agencji tlumaczzeniowych).W ubiegly poniedzialek udalo mi sie dodzwonic do US i dostaje informacje, ze zwrot zostal wyslany poczta w kwietniu, ale na moj stary adres zameldowania. W PIT byl podany adres wlasciwy, tam gzdie jestem zameldowana. Jednoczesnie, po wyslaniu 2 maili, skarbowka mi pisze,ze wlasnie doszedl zwrot srodkow z poczty w moim starym miescie i ze oni juz zaraz wysylaja zwrot na moj wlasciwy adres. Podziekowalam i czekalam. Dzis, po tygodniu i kilkunastu prob dodzwonienia sie do US,pancia mi mowi,ze oni maja 3 tygodnie na zwrot podatku poczta, bo poczta moze przetrzymac pieniadze 2 tygodnie.
Skarbowka sie pomylila, wyslali kase na zly adres,pomimo adresu podanego w zeznaniu i teraz nadal czekam-wkrotce mina ustawowe 3 mies.na zwrot.Cyz faktycznie zwrot wyslany poczta idzie 3 tygodnie i czy moge jakos sprawdzic co sie naprawde dzieje? Dziekismile
Obserwuj wątek
    • mamadziubelka Re: US zwrot podatku-pytanie 09.06.14, 22:50
      Hej, jedyne co mogę w tym temacie powiedzieć, to że powinnaś dolaczyc do zeznania rocznego NIP-2 (jak dobrze pamietam numer), w ktorym wskazujesz zmiane adresu/konta itp. US zawsze bierze dane z takiego dokumentu.
      Pozdrawiam i zycze szybkiego i pozytywnego zakonczenia sprawy!
      • myszomle Re: US zwrot podatku-pytanie 09.06.14, 22:55
        NIP-3.

-
        • kitek_maly Re: US zwrot podatku-pytanie 09.06.14, 23:24
          ZAP-3.
      • niecierpek_25 Re: US zwrot podatku-pytanie 10.06.14, 09:42
        Od początku 2012 roku osoby fizyczne objęte rejestrem PESEL, nieprowadzące działalności gospodarczej i niebędące zarejestrowanymi podatnikami VAT, nie informują urzędów skarbowych o zmianie danych zawartych w rejestrze PESEL. Wymienione osoby nie muszą zatem zgłaszać urzędowi każdej zmiany takich danych, jak: nazwisko, adres zameldowania, czy numer dowodu tożsamości.

Jest to wynikiem funkcjonowania od 1 września 2011 roku Centralnego Rejestru Podmiotów — Krajowej Ewidencji Podatników (CRP KEP), który dysponuje danymi podatników zawartymi w państwowym rejestrze PESEL. Zatem w przypadku zmiany nazwiska, adresu zameldowania, czy innych danych objętych rejestrem PESEL, nie ma potrzeby składania zgłoszenia aktualizacyjnego, gdyż urząd skarbowy będzie dysponował aktualnymi informacjami z CRP KEP.
        • dragica Re: US zwrot podatku-pytanie 10.06.14, 10:38
          US zostal poinformowany o zmianie adresu-co wiecej, zwrot w ubieglym roku byl wyslany na nowy adres. W tym roku znowu na stary.Dlatego tez jestem zdziwiona skad maja stary adres.I denerwuje mnie bezczelnosc i ignorowanie pan w US-zgubili cos -moj adres-i teraz nikt nie jest winien.
          • niecierpek_25 Re: US zwrot podatku-pytanie 10.06.14, 10:58
            To ich wina.
            Będziesz mogła ubiegać się o odsetki od dnia powstania zaległości (to tak czy siak grosze) - gdy upłynie ustawowy czas na zwrot, a Ty nadal nie dostaniesz kasy.

Co nie zmienia faktu, że jeśli spełniasz warunki, o których napisałam nie musisz informować US o zmianach tych danych osobowych.

Czymś innym jest np. numer konta bankowego.
    • ewa_mama_jasia Re: US zwrot podatku-pytanie 09.06.14, 22:58
      Możesz złożyć skargę teraz lub poczekać te 3 miesiące i wnieść wniosek o odsetki smile
      • dragica Re: US zwrot podatku-pytanie 09.06.14, 23:01
        Byl zlozony dokument z adresem, ale, jak to pani sie wyrwalo-@chyba go zgubilismy...Za kilka dni 3 miesiace, wiec zobacze co dalej.Balagan maja jak nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka