Dodaj do ulubionych

Do emam które potrafią szyć

13.06.14, 10:40
Czy jak nigdy w życiu nic nie uszyłam (pomijam przyszywanie urwanych guzików i łatanie podartych przez synów portek) i kupię sobie tanią, prostą maszynę to będę w stanie od razu coś prostego uszyć (w sensie np. zszyć razem dwa prostokątne kawałki materiału, obszyć ładnie brzegi i otwory na guziki) czy raczej będę próbować fefnaście razy, kaleczyć paluchy, łamać paznokcie, kląć pod nosem i wypuszczać spod maszyny koślawo zszyte koszmarki?

Dodam, że jestem raczej średnio uzdolniona manualnie i niezbyt cierpliwa wink
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 10:44
      > kupię sobie tanią, prostą maszynę

Z tym może być problem. Prosta - owszem (a nawet najlepiej; po latach szycia doszłam do wniosku, że wystarczy mi dobra, porządna maszyna z dwoma ściegami), ale tania - niekoniecznie. Dobrej firmy - to na pewno.

> dę w stanie od razu coś prostego uszyć

Z tym raczej nie będzie problemu smile
      • gryzelda71 Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 10:53
        To jaką maszynę polecisz?
        • kawka74 Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:26
          Bardziej skupilabym się na firmach - brother, bernina, elna, janome. I maszyna nie komputerowa, tylko mechaniczna.
          Komuś bardziej zaawansowanemu polecilabym starego Łucznika na metalowych częściach, początkujący często tracą do niego cierpliwość.
        • majowa_kotka Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 12:36
          Mam maszynę z Lidla i mogę gorąco polecić, jak chyba sporo internautek. Tylko dostać je trudno (są może raz-dwa w roku) i - jak wszystko z lidlowej promocji - szybko znikają z półek.
    • cosmetic.wipes Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 10:48
      Jeśli nie masz poważnych zaburzeń na linii ręka-oko, to się nie poturbujesz przy szyciu. I może nawet uda ci się prosty szew big_grin Z dziurkami na guzik pewnie będziesz potrzebowała kilku prób.

Maszyna może być prosta, ale nie jednorazówka. Warto przed zakupem sprawdzić jak wyglada serwis i czy można dokupić części zamienne. I najlepiej, żeby jak najwięcej elementów mechanicznych bylo z metalu, a nie z plastiku.
    • dziennik-niecodziennik Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 10:49
      bedziesz w stanie, o ile rozczaisz maszynę smile a niestety to tylko wygląda na proste. osoby średnio uzdolnione manualnie zamo zakładanie obu nici potrafi wykończyc...
    • priszczilla Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 10:52
      Raczej od pierwszego razu idealnie Ci się nie uda. Istotne jest też z jakiego materiału będziesz szyć. Trzeba dopasować igłę i nić. Ale nauczysz się w końcu, tyle że poszukaj kogoś, kto Ci pokaże jak się to robi. Tak jest znacznie łatwiej niż rozkminiać wszystko samodzielnie.
      • priszczilla Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:05
        Rada ode mnie - fastryguj. Pozwala to uprościć ratowanie projektu w przypadku błędów wynikających z nieumiejętności obracania figur przestrzennych w myślach. Po sfastrygowaniu naturalnie należy przewrócić na prawą stronę i zobaczyć czy dobrze się połączyło elementy wykroju.
        • run_away83 Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:09
          Oooo akurat z obracaniem figur przestrzennych w myślach i skladaniem w wyobraźni dwuwymiarowych elementów w trójwymiarową całość nie mam problemu - studiowałam chemię i planowałam wybrać modelowanie molekularne na swoją specjalizację big_grin
          • priszczilla Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:23
            No to już jesteś do przodu. Widziałam raz partię koszul z odwrotnie wszytymi rękawami, tak jakby ludzie chodzili z rękami uniesionymi do góry, a dokonała tego absolwentka szkoły krawieckiej.
            • tabakierka2 Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:24
              priszczilla napisała:

> No to już jesteś do przodu. Widziałam raz partię koszul z odwrotnie wszytymi rę
              > kawami, tak jakby ludzie chodzili z rękami uniesionymi do góry, a dokonała tego
              > absolwentka szkoły krawieckiej.

chciała wielbić Pana cały dzieńsmile a może to koszula dla księdza miała byćsmile
              • priszczilla Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:29
                Koszule damskie w drobny rzucik. Ale zapewne niektórzy księża mogliby założyć, skoro chodzenie w sukienkach im nie przeszkadza. wink
          • szarsz Re: Do emam które potrafią szyć 30.10.15, 16:41
            > Oooo akurat z obracaniem figur przestrzennych w myślach

Ale i tak fastryguj z racji zdolności manualnych - materiał się naciąga i szyjąc łatwo o przesunięcia i nieproporcjonalne rozciągnięcia.
          • jakw Re: Do emam które potrafią szyć 30.10.15, 16:42
            run_away83 napisała:

> Oooo akurat z obracaniem figur przestrzennych w myślach i skladaniem w wyobraźn
            > i dwuwymiarowych elementów w trójwymiarową całość nie mam problemu - studiowała
            > m chemię i planowałam wybrać modelowanie molekularne na swoją specjalizację big_grin
            To w takim razie na pewno nie przejmuj się opowieściami jak to nie można opanować zakładania nici. Obyś tylko potrafiła równo składać materiał i ciąć to dasz radę. wink
    • lady-z-gaga Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 10:57
      niezbyt cierpliwa stawia Cię na straconej pozycji, moim zdaniem big_grin
      uczyłam kiedyś szyć na maszynie córkę (ok 20 wtedy miała i domagała sie tego, bo chciała samodzielnie cos robic, bez łaski mamusi big_grin )
      wyobrażała sobie, że usiądzie, cos naciśnie, a spod maszyny wyjdzie gotowiec....bo tak to wyglądało, kiedy obserwowała mnie przy szyciu smile na jednej lekcji się skończyło smile
      ale nie zniechęcaj się, tylko może najpierw spróbuj u kogoś, na cudzej maszynie, żeby przekonac się, czy to w ogole jest dla Ciebie
      • tabakierka2 Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:07
        jako mało cierpliwa mogę Cię pocieszyć, że jesteś w stanie.
        Ja mam starą maszynę Łucznika - coś tam w niej nie działa, jak trzeba, części pewnie już nie kupię...Ale po kilku próbach całkiem nieźle mi wychodziło.
    • barbibarbi Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:05
      Ja nauczyłam się szyć mając kilkanaście lat, sama, z ciekawości. Potem szyłam sobie nawet spodnie. To jest chyba kwestia właśnie cierpliwości i chęci, jak cię to ciekawi i chcesz rozgryźć jak działa maszyna to ci się uda. Najlepiej założyć sobie: "chcę uszyć sobie taką właśnie spódniczkę", a nie: "chcę się nauczyć szyć i zobaczę co dalej".
    • run_away83 Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:06
      A taka maszyna się do czegoś nada: m.ikea.com/gb/en/catalog/products/art/30208975/

Czy to raczej jednorazówka?

Z rozkminianiem jak coś działa i jak coś poskładać do kupy nie mam problemów, z ogarnięciem plączącej się szmaty też raczej nie, to mówicie że dam radę?

Mam dwie chusty, których nie lubię bo są sztywne i chętnie bym je przerobiła na nosidła, mam też stos ladnej ale nieużywanej pościeli którą przerobiłabym na powłoczki na pościel i osłonki do niemowlęcego łóżeczka i poszewki na jaśki. I jeszcze parę innych szmatek którym chętnie podarowałabym nowe życie. Tylko się obawiam czy wystarczy mi cierpliwości...
      • mx3_sp Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:09
        kup prostego Łucznika, zwyczajnego. Przy szyciu cierpliwość i nie zrażanie się jest ważniejsze od talentu. Na początek właśnie popracuj nad ściegami właśnie na pościelach. Szyj przed siebie prosto, ukośnie, zygzakami - wyczujesz urządzenie i połapiesz się w swoich możliwościach.
      • dziennik-niecodziennik Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:09
        na moje oko jednorazówka, ale jak bedziesz jej dawała odpoczac po dłuższym szyciu to powinna dac radę. i jak bedziesz szyc lekkie materiały. ja nawet na takiej maszynce z Biedronki uszyłam parę większych rzeczy niz poszewki na poduszki, wiec rade powinno dac.
      • lady-z-gaga Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:09
        tak proste rzeczy spokojnie są do zrobienia i pracy przy tym nie za wiele, dasz radę smile
      • ha-ya Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 21:23
        Mojej kolezance na warsztatach krawieckich polecono wlasnie maszyne z ikea jako taka w sam raz dla poczatkujacych. Kupila i jest b. zadowolona. Plusem jest tez to, ze jak to w przypadku ikei nie problemu ze zwrotem smile Przy takiej cenie ja bym zaryzykowla ( chociaz sama mam brothera).
      • jakw Re: Do emam które potrafią szyć 30.10.15, 16:34
        Kup coś w miarę porządnego - najlepiej z wolnym ramieniem. Nawet jeśli ci się znudzi szycie albo wszystko już w domu przerobisz to przynajmniej bez problemu poskracasz spodnie.
    • ioanna80 Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:17
      Dasz radę smile prosta maszyna jest najlepsza, tak jak ktoś juz pisal - wlasciwie potrzebujesz ścieg prosty i do obrzucania i możesz juz zaszaleć. Moja mama kupila mi maszynę na ostatnie urodziny, przy wybieraniu modelu odradzali jej Łucznika, bo ponoc jakość komponentów juz nie ta. W końcu dostalam R10 Husqvarny, o której potem wyczytalam w sieci ze wcale jej nie produkuje Husqvarna big_grin i ze podróbka. Jednakże szyje super. Mysle ze za 400-500 pln spokojnie kupisz cos dobrego. Poszukaj w sieci, duzo jest blogów rękodzielniczek.
    • mynia_pynia Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:55
      Jak nie widzialas jak sie szyje to albo ogladniesz filmy instruktarzowe na internecie albo kaplica. Zeby przeszyc dwa kawalki materialu to musisz najpierw maszyne ustawic. Podłaczyc, zalozyc nici, zmienic stopke, czy igle, nakrecic nici na male szpulki zaladoeac bebenek wink, ustawic scieg, szerokosc dlugosc itd. Samo szycie to pryszcz, bo albo uszyjesz ladnie albo do dupy wink.
      • mynia_pynia Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 11:58
        Kup prosta nie droga maszyne, ja mam super ekstra za 1000 zl. i szylam na niej moze 3 razy jak na nia patrze to mi slabo wink.
      • jakw Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 19:40
        mynia_pynia napisała:

> Jak nie widzialas jak sie szyje to albo ogladniesz filmy instruktarzowe na inte
        > rnecie albo kaplica.
        Ja po prostu przestudiowałam instrukcję obsługi wink
      • jakw Re: Do emam które potrafią szyć 30.10.15, 16:39
        mynia_pynia napisała:

> Jak nie widzialas jak sie szyje to albo ogladniesz filmy instruktarzowe na inte
        > rnecie albo kaplica. Zeby przeszyc dwa kawalki materialu to musisz najpierw mas
        > zyne ustawic. Podłaczyc, zalozyc nici, zmienic stopke, czy igle, nakrecic nici
        > na male szpulki zaladoeac bebenek wink, ustawic scieg, szerokosc dlugosc itd. Sam
        > o szycie to pryszcz, bo albo uszyjesz ladnie albo do dupy wink.

Bez przesady. Do opanowania tych czynności wystarczyło mi przeczytanie instrukcji obsługi. Po czym uszyłam dziecku strój na bal karnawałaowy. Fakt, były straty w ludziach bo nie zachowałam wszystkich zasad bhp, ale udało mi się przeżyć wink
    • run_away83 Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 12:31
      Dzięki za wszystkie rady. W weekend spróbuję obczaić tą maszynę na żywo i jak mi w międzyczasie atak weny nie minie to pewnie kupię i spróbuję smile
    • jakw Re: Do emam które potrafią szyć 13.06.14, 19:38
      Ja nie potrafię. Ale spodnie jestem w stanie obrębić (ostatnio koniec ściegu zbiega mi się nawet z początkiem), wszyć suwak, naszyć łatę czy młodszej uszyć kostium na bal przebierańców. To co mi się przydaje to wolne ramię (obszywanie nogawek), ścieg prosty, ścieg potrójny, zygzak i ścieg elastyczny. Kląć raczej będziesz, zwłaszcza jeśli zaczniesz od obszywania otworów na guziki, ofiar w palcach prawdopodobnie da się uniknąć.
    • helufpi Re: Do emam które potrafią szyć 14.06.14, 09:01
      Szycie maszynowe - moim zdaniem - nie wymaga aż takich zdolności manualnych, za to wymaga odrobiny wyobraźni geometrycznej.
    • gratess Re: Do emam które potrafią szyć 30.10.15, 16:23
      Podstaw szycia na maszynie można nauczyć się szybko i samodzielnie. Najlepiej jednak żeby ktoś ci pokazał jak prowadzić nitkę, zakańczać ścieg itp. Dużo nauczysz się z filmików na youtube, jest też mnóstwo blogów krawieckich a w nich poradniki krok po kroku jak uszyć etui czy torbę na zakupy. Problem jest tylko taki, że szycie może ci się nie spodobać albo okaże się, że nie masz do tego predyspozycji dlatego zamiast od razu kupować maszynę lepiej pożyczyć od kogoś na kilka dni albo udać się do kawiarenki szyciowej w dużym mieście.
    • jakw Re: Do emam które potrafią szyć 30.10.15, 16:29
      Najtrudniejsze jest i tak wycięcie i złożenie tych kawałków materiału, żeby było prosto i we właściwym kierunku. Na to żadna maszyna nie pomoże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka