Dodaj do ulubionych

Qchenne zaskoczenie

13.06.14, 17:28
Robię zakupy z koleżanką, w drodze do domu prosi mnie, bym razem z nią zaszła do mieszkania jej siostry, ma oporządIć kota , podlać kwiaty i wyjąć pocztę.
Jesteśmy w domu, chcę pomóc, nalewam wody do konewki i niezdarnie wylewam trochę wody na podłogę.
Błyskawicznie biorę ściereczkę ze zlewu, wycieram, wykręcam, płuczę, wykręcam i rozkładam do rozłozenia na ociekaczu by wyschla.
I okazuje się, ze mam w rekach damskie digi.
OJ...nie bardzo potrafię ukryć zdziwienie.
Co?? - pyta koleżanka.
No majtki..odpowiadam.
To ty nigdy z majtek zmywaka nie robilaś? - dziwi się
No NIEEEE.

Czasami wycinałam z jakiejśc styranej koszulki dziecka zgrabny kwadracik lub prostokącik, a tu w zlewie leżaly majtki , takie z domieszką spandexu czy innej lycry smile

Myślalam, ze już mnie nic nie zdziwi smile
Obserwuj wątek
    • bei Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 17:29
      Przepraszam za literówki
      Mialo być Figi nie digi - i inne.
    • iwoniaw Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 17:34
      big_grin
      No to ja też byłabym zdziwiona, a pewnie wręcz obrzydzona big_grin
    • koronka2012 Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 17:36
      PPD (ta brytyjska) zachwalała kiedyś gacie jako poręczną gumkę do włosówtongue_out

Mnie w ogole brzydzą wszelkie szmatki i gałganki używane jako zmywaki, niezależnie od pochodzenia. Zachodzę w głowę po co to komu, skoro 10 sztuk normalnych zmywaków kosztuje 1,30?
      • iwoniaw Mam identycznie! 13.06.14, 17:39
        Co to w ogóle za oszczędność i niby czemu ma to służyć?
        Jedyne szmaty do mycia to mam do podłogi - no ale one są po pierwsze z materiałów pozwalających na efektywne sprzątanie (a więc ubrania i ich resztki się raczej nie nadają), po drugie po użyciu idą do prania, a nie kisną "susząc się" do wielorazowego użytku.
        • best_bej Re: Mam identycznie! 13.06.14, 17:44
          służy np środowisku. nie używam ręczników papieowych, ściereczki kuchenne odkażam zalewając wrzątkiem, staram się używać do zdarcia, a nie 1 na tydzień i na śmieci.
          • iwoniaw Re: Mam identycznie! 13.06.14, 17:50
            Środowisku? Zmywaki gąbkowe, o jakich pisze poprzedniczka (te po 1,30 za 10 szt.) nie mają nic wspólnego z ręcznikami papierowymi, doskonale odkażają się wrzątkiem (lub mikrofalówką) i zdecydowanie po tygodniu nie wyrzucam ich do śmieci - jeden służy o wiele dłużej.
            Szmaty wywalam do kontenera na szmaty, skąd jadą do sortowni i w zależności od stanu albo je w jakimś szmateksie sprzedadzą, albo na czyściwo przerobią - posiadanie gąbkowego zmywaka i normalnych ścierek nie wydaje mi się zatem jakąś antyekologiczną ekstrawagancją i rozpasaniem konsumpcyjnym.
            • best_bej Re: Mam identycznie! 13.06.14, 17:55
              no to sobie dopowiedziałam że tymi gaciami to blaty wyciera, a ematka tylko ręcznikiem papierowymsmile
              tymczasem rzeczywistość okazała się gorsza - opisywana koleżanka gaciami myje naczynia, a ematka postępuje jak jawink
              • iwoniaw Re: Mam identycznie! 13.06.14, 18:01
                No widzisz, w głowie Ci się pewne rzeczy nie mieściły i sobie racjonalizowałaś wink
    • ophelia78 Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 17:37
      Moi znajomi coś takiego praktykowali, ale jakies 20 lat temu... W czasach gdy coś takiego jak "kupienie ścierki" ludziom nie przychodziło do głowy big_grin
      • iwoniaw Zaprawdę, powiadam ci, już 40 lat temu 13.06.14, 17:42
        ludzie kupowali ścierki (dedykowane osobne do podłóg i "brudnych" prac, osobne do garów) na zabitej dechami wsi i nie układali ich po użyciu do wietrzenia, tylko prali, choć nie dysponowali jeszcze automatami, a jedynie Franią, do której wodę trzeba było grzać na piecu kuchennym.
        Na własne oczy widziałam big_grin
        • kam.ien Re: Zaprawdę, powiadam ci, już 40 lat temu 13.06.14, 20:18
          PRZEZNACZONE, a nie dedykowane. Dedykować komuś można wiersz
    • fomica Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 17:47
      Nie słyszałam o takich wynalazkach, nie praktykuję. Nie mam w zwyczaju recyklingu starych ubrań - majtki jako zmywak, podkoszulek jako ręcznik, koszula jako szmata do podłogi. Po co to?
      Jedyne odstepstwo jako uznaję - czasem używam podpasek do mycia okien smile Dobrze polerują i nie zostaja kłaczki.
      • iwoniaw Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 17:51
        No ale chyba nowych? Tych podpasek do mycia okien używasz? big_grin
        • wegatka Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 18:08
          Aaaaaaaaa big_grin big_grin big_grin
      • nanuk24 Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 21:25
        Jezu, to jakiej wielkosci sa te podpaski? i czy ekonomicznie oplacalne jest kupic podpaski niz uzyc papieru lub scierek do szyb?
    • atena12345 Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 17:53
      ale się uśmiałam big_grin
    • lelija05 Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 18:12
      Do pedantki mi daleko, ale kuchennej ścierki do mycia podłogi bym nie użyła.
      A koleżance może trudno rozstać się z garderobą, może ma jakiś sentyment smile
    • mary_lu Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 18:17
      To Ty opisywałaś historię ze szczotką i zmywarką???

Robię recykling majtasów i skarpet. Nadwyrężone piorę ostatni raz w pralce, a potem wrzucam do koszyka "szmaty". Do naczyń bym tego nie użyła, ale do wyszorowania progu, kół od wózka, podeszew butów, uprzątnięcia wypadków kibelkowych mojego dziecka, umycia balkonu - jednorazowe użycie i do kosza, ręczniki papierowe nie do wszystkiego są dobre, nie lubię też marnotrawstwa.
      • ophelia78 Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 18:22
        >Nadwyrężone piorę ostatni raz w pralce, a potem wrzucam do koszyka "szmaty" (...) do wyszorow
        > ania progu, kół od wózka, podeszew butów, uprzątnięcia wypadków kibelkowych moj
        > ego dziecka, umycia balkonu - jednorazowe użycie i do kosza

Ja też tak robię... Jak mi ostatnio zarotawirusowane dziecko zwymiotowało na środku łazienki, to takie szmaty były jak znalazł, lepiej się sparwdzały niż szybko pzremakające ręczniki.
    • guderianka Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 20:01
      o rany, nie pomyślałabym!
      • andaba Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 20:26
        Muszę przyznać, że ja podartych majtek i skarpetek (tych ostatnich jest na kopy) używam jako zmywaków, ale nie do garów, do wielorazowego użytku, tylko na zasadzie - coś się rozleje, wykipi, kot nie trafi do kuwety, to biorę takie majty, ścieram i potem do śmieci.
        Zarówno majty, jak i skarpetki uprane wcześniej smile
      • bei Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 20:45
        Przyznam, ze ja wykorzystuję zdewastowane koszulki dzieci, wycinam sciereczki i mam jednorazówki do czyszczenia płyty ceramicznej ( ręcznik papierowy rozpada sie zbyt szybko), do czyszczenia szyby kominkowej, do mycia ram okiennych.
        Do mycia naczyń mam szczotki i gabki, zazwyczaj te najtansze, by często wymieniać.

Pamiętacie szczotkę wucetową w zmywarce?smile
        Niedawno opowiadałam o niej znajomej , a ona powiedziała, ze ma znajomych w Norwegii co ten sam patent stosują.
        Do zmywarki wstawiają szczotki i pojemniki, w ktorych szczotki stoją!
        Jak to odkryła przestała do nich chodzić, spotykają się tylko poza domem dbaczy o szczotkismile

A moja ciocia, gdy kiedyś gościła z weekendową wizytą chciała mi pomóc i nastawila pranie w pralce.
        JEJQQQQ
        Zdążyłam ją wyhamować, bo w końcu kosz z praniem to nasza intymność. Złapałam ją tuż przy pralce a w ręku miała rękaw do ozdabiania tortow, który chciala dołozyc do pralki ( ja go piorę w plynie do mycia naczyń w zlewie, lub wkladam do zmywarki.
        Wyjelam z pralki naszą bieliznę i ścierki do naczyń, dla cioci to wszystko " białe pranie".
        Ciocia nobliwa, taka damessa, ciagle u kogos widzi wady, niestety, sam też błądzi smile
        • andaba Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 20:51
          Miałam zapytać, czy to sama co szczotkę smile

Pranie rękawa do zdobienia w pralce też by mi nie przyszło do głowy ...
          Ścierki piore osobno niz resztę i gotuje zawsze, ale jak mi czasem scierka z gaciami sie zapodzieje, to jednak jej nie odrzucam z powrotem do kosza, tylko używam.

Teraz jak Bei odmówi kiedys mojego zaproszenia, to będe wiedziała czemu smile

• anika772 Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 20:30
      Przeżyłabym nawet nie zaskoczenie, a szokbig_grin Jak żyję nie spotkałam się z takim czymś!
    • nanuk24 Re: Qchenne zaskoczenie 13.06.14, 21:38
      big_grin

Wzyciu sie nei spotkalam z takim czyms i sama bym na to nie wpadla. Majtki i skarpety zuzyte leca do kosza na smieci. Fakt, rozrywam stare koszulki i przekauje je mezowi, on uzywa ich do majsterkowania, a do sprzatani uzywam kupne, przeznaczone do tego celu i wycieram nimi wszystko, a po uzyciu od razu laduja w praniu. W kuchni mam myjki. Przy dokladnym myciu calej kuchni uzywam zwyklych scierek do sprzatanie, ktore laduja po sprzatnieciu w pralce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka