Dodaj do ulubionych

do mam z koronkami:)

16.07.14, 11:07
Mam pewną wątpliwość, więc zapytam tutaj. Kiedyś miałam leczoną górną czwórkę kanałowo, ale minęłko kilka lat i czuję, że ząb trzeba poprawić. Przy okazji chciałabym zrobić sobie koronkę. Czytam i czytam, ceny mnie przerażają...Na stronce gabinetu do którego zmierzam iść pisze ze koronka porcelanowa kosztuje 650zł (pewnie z wkładem metalowym, ale tegozęba niewiele widać a dziąsła to już wcale jak sięuśmiecham, więc w pełnoceramiczny wkład nie bedę inwestowała),. Jest też taka pozycja jak "wkład koronowo-korzeniowy" 250zł, co to? Czy mi taki wkłada będzie potrzebny, czy po prostu zrobią mi zwykłą kanałówkę i na to założą porcelanową koronkę ? Zupelnie się na tym nie znam a im więcej czytam tym mniej wiem...Kanałówka też jakieś 400-500zł...crying
Obserwuj wątek
    • ja-32hh Re: do mam z koronkami:) 16.07.14, 12:02
      Będzie potrzebny i wkład i korona.
      • alba27 Re: do mam z koronkami:) 17.07.14, 10:34
        dzięki
        • bei Re: do mam z koronkami:) 17.07.14, 10:41
          Nie jestem pewna, ale ceramiczny punk jest na pewno solidniejszy od akrylu czy innych plastików a goły metal nie wygląda estetycznie.
          Jak robic to porządnie, zainwestuj - wiele gabinetów oferuje usługi z opłata na raty....
    • iwonapa Re: do mam z koronkami:) 17.07.14, 19:59
      ja akurat jestem w trakcie zakładania, na górną 6, ale po leczeniu kanałowym, martwa, więc te koszty odpadają. korona kosztuje 850 zł
    • mruwa9 Re: do mam z koronkami:) 17.07.14, 22:51
      myslalal , ze chodzi o koronke przy majtkach czy ponczchach, czy przy innej bieliznie, bo na zabie to mozna miec korone, a nie koronke.
      Ad rem: rady nie szukaj na forum, tylko u leczacego cie stomatologa, ktory jest w stanie, w oparciu o badanie kliniczne i radiologiczne ocenic , jakie postepowanie jest najwlasciwsze i jakie jest rokowanie.
      A tak w ogole to zaden wklad koronowo korzeniowy nie wzmacnia zebya raczej odwrotnie, oslabia i sprzyja peknieciom korzenia. Wklady takie robi sie w ostatecznosci, gdy korona zeba jest na tyle zniszczona, ze nie da sie na niej zacementowac korony protetycznej.
      Tak czy owak- na twoje pytania i watliwosci moze odpowiedziec tylko dentysta, ktory cie widzial i zbadal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka