Dodaj do ulubionych

Kim jesteśmy?

26.07.14, 07:39
wyborcza.pl/duzyformat/1,139823,16366600,Byc_jak_Andrzej_Stasiuk__Kogo_udaje_Polak_w_internecie.html
Zawsze zastanawiało mnie, po co ludzie kreują postacie/avatary skrajnie różne od nich samych. Po co "kradną" komuś życie, po co udają kogoś, kim nie są. Jak można mieć satysfakcję i dowartościowywać się w oparciu o kłamstwo. Dla mnie bardziej wartościowa jest opinia "ematki" wink która określa mnie jako osobę (nieistotne czy jest to opinia pozytywna czy negatywna), ale nadal jestem to ja a nie stworzony przeze mnie twór mający za zadanie uleczyć moje kompleksy i podnieść wiarę w siebie.
A więc drogie Panie, jesteście "sobą", czy tworzycie iluzję?
Obserwuj wątek
    • sumire Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 07:48
      Nie wierzę w bycie sobą w internecie. Każdy tworzy iluzję.
      • saszanasza Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 08:00
        Ja nie. Wolę pewne rzeczy przemilczeć niż skłamać. Jedyną róznicę stanowi to, że anonimowość powoduje, że jestem bardziej asertywna i łatwiej mi wyrazić swoje zdanie. W realu taka nie jestem.
        • echtom Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 09:18
          > Wolę pewne rzeczy przemilczeć niż skłamać.

Ja też. W ciągu 10 lat forumowej aktywności nie podałam ani jednej nieprawdziwej informacji o sobie. Jest natomiast dość oczywiste, że nie piszę wszystkiego - w końcu przed ludźmi w realu też nie otwieram każdego zakątka swojej duszy. Tworzenie iluzji mnie nie kręci - mam zbyt ciekawe życie i za bardzo je lubię, by wymyślać inne.
      • memphis90 Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 10:34
        A w świecie realnym iluzji nie tworzysz? Jeśli przyjmujesz, że robisz to w necie, to musisz przyjąć, że robisz to w każdym kontakcie międzyludzkim- więc w domu, w pracy, w rozmowie w sklepie, na imprezie ze znajomymi itd.
        • sumire Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 12:04
          ale oczywiście, że tak. jak wszyscy. tyle że w realu łatwiej tę iluzję zdemaskować, a tutaj niewiele nas ogranicza. jeśli ktoś mówi, że w internecie jest całkowicie szczery, to moim zdaniem albo jeszcze nie wie, jak bardzo internet potrafi być okrutny, albo kłamie.
    • ichi51e Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 08:19
      Historia o starszej pani na seks chacie strasznie smutna. Corke za usZy nalezaloby wytargac. Bezczelna. Ze babcia to juz zycia ma nie miec? Boze - co to komu szkodzi?

Kazdy zawsze udaje - soba to mozna byc jak sie jest samemu przy ludziach nawet najblizszych zawsze zaklada sie maske.sad
      w necie mozna byc kazdym - nawet soba.
      • kannama Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 09:34
        dlaczego przy najbliższych zakłada sie maskę? znaczy to tylko tyle, że nie są wcale tacy bliscy...
    • guderianka Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 08:25
      To kim jesteśmy nie zawsze jest kompatybilne do tego, jak jesteśmy odbierani. Ja mam ogromny problem z przelewaniem treści w formie pisanej- bo mam za mało miejsca. Wiecznie za mało miejsca-stosuję skróty myślowe, które nie są rozumiane, wyjaśniam, poszerzam, zgłębiam-czasami nie daje to efektu bo jestem oceniana po pierwszym wpisie. Dla mnie to prolog a dla kogoś epilog. Teraz też pewnie nie dam rady wyczerpać tematu-bo jest i kwestia anonimowości , która każdemu daje jakieś "wzmocnienie" ( aczkolwiek ja nie wiem czy jestem anonimowa bo imienia i nazwiska nie ukrywam a wiele osób zna mnie prywatnie). Stosuję zasadę- co napiszę to i powiem- staram się nie pisać czegoś czego nie mogłabym powiedzieć prosto w twarz.
    • marzeka1 Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 08:33
      Nie tworzę iluzji, po co?
    • lady-z-gaga Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 08:42
      Prawda na ematce? big_grin owszem, w wątkach o bigosie albo o książkach, kosmetykach, kawie i sprzątaniu.
      Wszelkie inne dyskusje i poglądy są dla mnie zupełnie niewiarygodne.
      • marychna31 Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 09:16
        > Prawda na ematce? big_grin owszem, w wątkach o bigosie albo o książkach, kosmetykach,
        > kawie i sprzątaniu.
        > Wszelkie inne dyskusje i poglądy są dla mnie zupełnie niewiarygodne.

A ja czuję, że jest na odwrót. Krem ematka ma za 2 tyś ale tak w ogóle to ie potrzebuje bo zmarszczek nie ma i jest najlepszą kucharka na świecie a BMI ma w okolicach 14 ale już w watkach o np. stosunku do Romów wychodzi na jaw cała (nieszczęsna) prawda.
        • marzeka1 Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 09:26
          No ale wg mnie (a od lat na forum jestem) takich cud kobiet jest mniej; ja tam ma krem dzień/nic Lirene z apteki za 23 zł i to świetny krem big_grin
        • lady-z-gaga Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 09:28
          Ja bym w te wszystkie radykalne deklaracje anty nie wierzyła, tak samo zresztą, jak nie do końca wierzę w hiper tolerancyjne ematki, co to z miłującym sercem oddadzą ostatnią koszulę i wydadzą corke jedynaczkę za Roma, jesli zajdzie potrzeba wink
          • marzeka1 Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 09:30
            lady-z-gaga napisała:

> Ja bym w te wszystkie radykalne deklaracje anty nie wierzyła, tak samo zresztą,
            > jak nie do końca wierzę w hiper tolerancyjne ematki, co to z miłującym sercem
            > oddadzą ostatnią koszulę i wydadzą corke jedynaczkę za Roma, jesli zajdzie potr
            > zeba wink

- a z tym się zgadzam jak najbardziej smile
          • echtom Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 09:33
            W sumie bardziej wierzę w te pierwsze niż w te drugie wink Choć mam świadomość, że mogą być przesadnie podkręcane dla ożywienia dyskusji.
    • mid.week Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 09:25
      Pogubiłabym się. Do stworzenia innego bytu trzeba konsekwencji, dobrej pamięci, czasu... Nie mam niczego z tej listy w nadmiarze więc pozostaję przy ogólnych rozmowach z pomijaniem szczegółow na temat mojej prywatnoci wink
      • marzeka1 Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 10:08
        To forum może służyć i wymianie poglądów, i kłótni karczemnej, i popisów. W sumie są też wątki, które czytam i są takie, do których nawet nie zaglądam.
    • beataj1 Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 10:53
      Jestem sobą. oczywiście pewne rzeczy pomijam bo i w zyciu nie o wszystkim mówie.
      O heroicznej niemalże odwadze może swiadczyć fakt że przyznałam się do tego że jestem gruba a wiadomo że ematka prędzej przyznałaby sie do zdrady, kłamstwa i kradzieży niż do tuszy smile
      No chyba że do 3 kilo nadwagi nad którą "ostatnio bardzo pracuje".
      • andaba Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 11:00
        Jestem sobą i dzięki temu wciąż czytam, że mnie nie ma.

Cóż, tak wychodzi na jaw ciasnota umysłowa pozornie światowych ematek.
    • kropkacom Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 11:13
      Kreacja to coś innego niż kłamstwo. W internecie każdy się jakoś kreuje. Nie każdy kłamie. Wierzę w poglądy, które ludzie prezentują. Wierzę w rozbuchane ego, braki w kulturze, w bezczelność.

A ja? Chyba nie nagięłam rzeczywistości. smile Najwyżej odbieram się inaczej niż widzą mnie inni.
    • ruscello Re: Kim jesteśmy? 26.07.14, 11:26
      Jestem soba, bo to w zalozeniu anonimowe forum. Czasem latwiej powiedziec cos obcym ludziom niz znajomym, obcych poprosic o obiektywna ocene. Nie mam po co udawac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka