Dodaj do ulubionych

Durne przekonannia

10.08.14, 20:40
Jak ładny, to głupi.
Jak bogaty, to cwany i płytki.
Jak biedny, to sam sobie winien.
Jak dużo czyta, to oderwany od rzeczywistości.
Jak gruby, to żre bez opamiętania.
Jak chudy, to wredny.

I dwa kwiatki związane z moimi wątkami o odchudzaniu:
Jak się odchudza, to próżny.
I ciekawostka (właściwie to dopiero tu się dowiedziałam): jak kupi nowe ciuchy do ćwiczeń, to nie schudnie.

Podpowiedzcie co jeszcze smile
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Durne przekonannia 10.08.14, 20:44
      Jak rudy, to wredny.
    • ciaste-czkowa Re: Durne przekonannia 10.08.14, 20:47
      Jak brzydki i gruby to pewnie głośno i bezczelnie nie odgaduje innych.
      Trzy baby wyglądające jak 3 świnki bezczelnie głośno obgadywały strój przechodnia tak że prawdopodobnie to słyszał (wg mnie nic wartego obgadania)
    • amoreska Jak katolik - to nawiedzony fanatyk religijny. 10.08.14, 20:49
      n/t
      • ciaste-czkowa Re: Jak katolik - to nawiedzony fanatyk religijny 10.08.14, 20:52
        katolik =dobry człowiek
        ateista=zły człowiek
        jak ma psa= dobry człowiek
        jak jakikolwiek pies go nie lubi= zły człowiek
        • salinas Re: Jak katolik - to nawiedzony fanatyk religijny 11.08.14, 10:45
          ciaste-czkowa napisał(a):

> katolik =dobry człowiek
          > ateista=zły człowiek

Na forum panuje odwrotny trynd :
          katolik - zły, ciemny, zacofany i durny katotalib
          ateista ( zwłaszcza ten, co się w ostatniej dekadzie pogniewał się na swojego proboszcza) - dobry, oświecony , wielce tolerancyjny , nowoczesny , światowy i obyty człowiek tongue_out
    • marychna31 tak z forum? 10.08.14, 20:51
      Jak kobieta to głupia, jak mężczyzna to pedofil, jak Rom to kradnie, jak nie katolib to lewak.
      • amoreska Re: tak z forum? 10.08.14, 20:56
        kobieta
        mężczyzna
        Rom
        katolib

Które słowo nie pasuje do pozostałych i dlaczego? ...
        • marychna31 Re: tak z forum? 10.08.14, 21:11
          Zaciekawiłaś mnie.
          Katolib- bo nowomowa? Ale chyba dość czytelna...
          a może Rom bo spora część forumowiczek uparcie, wbrew oczekiwaniom samych zainteresowanych, lubi pisać "cygan"?
          • amoreska Re: tak z forum? 10.08.14, 21:19
            Zgadłaś połowicznie - tzn. co do słowa, a nie co do wyjaśnienia.

Tak, chodzi o słowo "katolib" - nie zaś dlatego, że - jak to eufemistycznie nazwałaś - nowomowa, tylko dlatego, że jako jedyne spośród wymienionych jest nacechowane pejoratywnie.

Dlaczego nie napisałaś "babsztyl", "cygan" czy "facio" ?
            • marychna31 Re: tak z forum? 10.08.14, 21:31
              Bo nie pisałam o katoliku (określeniu neutralnym) tylko właśnie o katolibie . Czyli nie koniecznie katoliku (raczej nawet z definicji NIE katoliku- czy chrześcijanin może nienawidzić innych ludzi?), szalenie radykalnym i konserwatywnym ALE wyłącznie/ przede wszystkim w stosunku do innych ludzi.

Dokładnie przykład z forum? Misiu uprzejmy jest pisać o zdeklarowanej katoliczce - misterni, że jest lewaczką. Czy teraz napisałam jaśniej?
              • amoreska Re: tak z forum? 10.08.14, 21:40
                Wyjaśnienie przyjmuję.
                W jednym się z tobą zgadzam - chrześcijanin nie powinien nienawidzić innych ludzi.

Co nie zmienia faktu, że określenia "katolib", "katotaliban" pozostają pejoratywne i mogłyby zostać zastąpione równie dosadnym, acz neutralnym w swej wymowie zwrotem "fanatyk katolicki".
                • marychna31 Re: tak z forum? 10.08.14, 21:51
                  > Co nie zmienia faktu, że określenia "katolib", "katotaliban" pozostają pejoraty
                  > wne i mogłyby zostać zastąpione równie dosadnym, acz neutralnym w swej wymowie
                  > zwrotem "fanatyk katolicki".
                  Zapamiętam to sobie ale przyznaję, że mnie to bardzo zaskoczyło. Dla mnie fanatyk katolicki jest dokładnie tak samo pejoratywnym określeniem acz przyznaję, że ładniejszym stylistycznie. Generalnie miałam na myśli osobę, której rozum odebrało i swoim postępowaniem ośmiesza ideę, którą chciała afirmować.
                  • nangaparbat3 Re: tak z forum? 11.08.14, 10:14
                    Jest faktem, ze wiele osob wierzacych czuje sie dyskryminowanych towarzysko - to znaczy niewierzący często nadmiernie uogolniają, przypisujac wszystkim katolikom cechy i zachowania fanatykow i bigotów. Pisze o osobach najbardziej otwartych, podejmujacych dialog, rozumiejących wiele - to one maja najbardziej nieprzyjemne doświadczenia, słysząc z ust ludzi których lubią, szanują, z którymi współpracują, jawne uprzedzenia.
    • agaja5b Re: Durne przekonannia 10.08.14, 20:54
      Jak Polak to katolik
      • rosapulchra-0 Re: Durne przekonannia 10.08.14, 21:14
        Jak Polak, to pijak. Jak pijak, to złodziej.
    • enatealie Re: Durne przekonannia 10.08.14, 21:28
      Mechanik, budowlaniec, elektryk na pewno popija. (a zwłaszcza budowlańcy podczas pracy)
      Rudowłosa osoba jest fałszywa.
      Mężczyzna kupuje drogi samochód dla szpanu i jako wabik na kobiety.
      Informatycy mają problem z higieną i wyglądają jak nerdy.
    • pulcino3 Re: Durne przekonannia 10.08.14, 22:20
      Moje ulubione:

"Dziewczynka, gdy stanie się kobietą, będzie wiedziała, jak poruszać się w świecie. A w szczególności zrozumie, że gdy ją boli, to tak naprawdę nie boli. Gdy jej się chce, to tak naprawdę jej się nie chce, a gdy nie chce, to właśnie chce. Gdy płacze, to histeryzuje i jest niewdzięczna. Gdy się na coś nie zgadza, to jest wredna i cyniczna. Gdy się cieszy, to się wygłupia albo jest pijana. Gdy chce ładnie wyglądać, to się mizdrzy, a gdy kimś się zainteresuje, to się puszcza. Gdy się wstydzi, to jest głupia, a gdy się nie wstydzi, to jest bezwstydna. Gdy się przy czymś upiera, to przesadza, a gdy się nie upiera, to nie wie, czego chce. Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Gdy ma ochotę na seks, to jest suką, a gdy nie ma ochoty na seks, to też jest suką. Jeśli chce być kimś, to znaczy, że przewróciło się jej w głowie, a jak nie chce być kimś, to jest głupią kurą. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii - to jej się tylko tak zdaje."
      Wojciech Eichelberger
    • gazeta_mi_placi Re: Durne przekonannia 11.08.14, 10:08
      Wystarczy ciężko i uczciwie pracować by mieć za jakiś czas dużo pieniędzy i nie dziadować oraz awansować, jak nie uda się awansować to na pewno albo za mało pracowaliśmy albo trzeba zmienić firmę wtedy na pewno awansujemy lub będziemy lepiej zarabiać.
      Nie ma ciężko i uczciwie pracujących oraz bez nałogów ubogich ludzi.
      Tubylcy zachodni traktują nas jak równych sobie bo się uśmiechają na ulicy i są mili.
      Lepiej żeby dziecko z małymi rokowaniami typu roślinka przeżyło niż umarło jako niemowlę.
      Osoby wredne i złe to te szczupłe (nie wspominając już o chudych), otyłe są miłe i ciepłe.
      Od wszystkiego w życiu można się ubezpieczyć (Lola - sprzedawca polis na życie, namierzyłam ją), jak się nie ubezpieczyłeś od tryliona rzeczy lub wybrałeś złą polisę toś nieudacznik i kacap.
      Zawsze warto być uczciwym big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka