Dodaj do ulubionych

Tragedia na oczach dzieci

11.08.14, 15:02
Pewnie słyszeliście o tych wypadkach, kiedy rodzice zginęli na oczach dzieci- doświadczenie dla dzieci straszne:
Norwegia
i Portugalia
Jednak myślę o tym, co zrobili rodzice- jakoś jeszcze w przypadku Portugalii zrozumiałabym, gdyby zginęli ludzie, którzy o tym miejscu nie słyszeli, ale ci Polacy tam mieszkali, wiedzieli pewnie, co to za miejsce- była barierka, ale oni ją przeszli, aby mieć lepsze zdjęcie. Coś strasznego.
W drugiej historii- nie rozumiem sensu chodzenia z dziećmi do miejsca , które określane jest jak niebezpieczne- bo to oznacza, ze dzieciom może stać się krzywda.
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:07
      No cóż, czasami człowiek nie ma szansy uczyć się na własnych błędach. Mam nadzieję, ze w tej Portugalii to nie była żadna z forumek.
    • ichi51e Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:07
      Staszne. Mam nadzieje ze maja jakas rodzine ktora te biedne dzieci przygarnie uncertain
    • joa66 Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:08
      Czasami myślę, że w Europie mamy fałszywe poczucie bezpieczeństwa a także poczucie zapanowania nad przyrodą. Bo przecież natura wygrywa z człowiekiem tylko w dżungli lub na pustynii, ale w Unii Europejskiej?
      • marzeka1 Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:14
        Zgadzam się z Tobą Joa66.
        • joa66 Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:23
          Dodam jeszcze, że nie pojmuję takich sytuacji, a są one często wręcz reklamowane przez biura turystyczne:

exoticandtravel.com/wp-content/uploads/2013/12/The-best-choice-for-extreme-tourism-Cliff-Base-Jumping-Norway-1-1024x768.jpg" border="0" alt="https://exoticandtravel.com/wp-content/uploads/2013/12/The-best-choice-for-extreme-tourism-Cliff-Base-Jumping-Norway-1-1024x768.jpg">

media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/66/d5/08/the-cliffs-of-moher.jpg" border="0" alt="https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/66/d5/08/the-cliffs-of-moher.jpg">
          • joa66 Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:24
            media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/66/d5/08/the-cliffs-of-moher.jpg
            exoticandtravel.com/wp-content/uploads/2013/12/The-best-choice-for-extreme-tourism-Cliff-Base-Jumping-Norway-1-1024x768.jpg
            • araceli Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:29
              Na Cliffs of Moher byłam, na szczęście z ludźmi, którzy tam mieszkają i zwrócili mi uwagę na zdradliwe wiatry. Może to głupio zabrzmi ale takie nagłe podmuchy są naprawdę zaskakujące. Człowiek kojarzy 'nie podchodź do krawędzi bo możesz spaść' ale a nie 'nie podchodź do krawędzi bo nagle zawieje i nie utrzymasz się na nogach'. Nawet tablice są takie:
              https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9Now3ydVhSWutWtvCj4potN53GYWCNJBmTMsVkMHaT0rm-cij
              Ani słowa o wietrze sad
              • joa66 Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:39
                wiem, też byłam, ale tylko tam gdzie był "murek' - dalej się nie odważyłam, bo wiem, ze nie tylko wiatr, ale sekunda nieuwagi, odrobina blota, cokolwiek...

Czasami się zastanawiam na ile można ograniczać wolność jednostki dla jej dobra ( w tym przypadku np ograniczac dostęp do niezabezpieczonych klifów)
                • cherry.coke Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:49
                  Ja mysle, ze ograniczanie dostepu moze dzialac wrecz przeciwnie do zakladanego efektu. Bylam i na klifach Moheru, i na Cabo da Roca, i ludzie lazili blisko krawedzi jak kozice. Pewnie sie spodziewaja dzikich, nieskazonych widokow jak na zdjeciach z National Geographic, bo tak to sie reklamuje - a tu parkan, albo budynek z kasami w tle, no to przelazimy.
                  Rozsadnym ematkom polecam ogladanie takich miejsc z lodzi z morza... widoki moim zdaniem znacznie lepsze, nie wieje, nie sypie sie, i spasc sie nie da.
                  • joa66 Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 16:18
                    Ale gdyby był zakaz to chyba jednak ograniczyłoby wędrówki (na pewno nie zlikwidowało) Myślę, że brak takiego zakazu plus reklamówki biur turystycznych sugerują ludziom, że jest to bezpieczne i "nic nie może się stać". Przynajmniej część ludzi by się zastanowiła czy koniecznie musi mieć zdjecie z krawędzi.
                    • joa66 Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 16:26
                      A propos zakazu..tak mi się skojarzyło moje ukochane forty foot:

i.ytimg.com/vi/1VFb6ZO-J2k/0.jpg" border="0" alt="https://i.ytimg.com/vi/1VFb6ZO-J2k/0.jpg">

• joa66 Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 16:27
                        i.ytimg.com/vi/1VFb6ZO-J2k/0.jpg
                  • morekac Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 16:22
                    Za to można się utopić...
                • menodo Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 17:45
                  Czasami się zastanawiam na ile można ograniczać wolność jednostki dla jej dobra
                  > ( w tym przypadku np ograniczac dostęp do niezabezpieczonych klifów)"

A ja bym była przeciwna.
                  Przecież tych upadków z klifów nie jest dużo - to są wyjątkowe sytuacje, ta konkretna jest wyjątkowo tragiczna z powodu cierpienia dzieci - i może dlatego budzi taką grozę.
                  Ale klify - widziałam te w Portugalii i w hiszpańskiej Galicji - to nie są przecież jakieś niebezpieczne miejsca - są na pewno o wiele bezpieczniejsze niż miejsca w samochodzie w drodze na klify.

Niedawno czytałam o parze, która uprawiała seks na barierce balkonu w londyńskim hotelowym apartamencie; oboje wypadli z 10 piętra i zabili się. Czy zlikwidować balkony?
            • nangaparbat3 Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 16:10
              Co to jest na drugim zdjęciu? Gdzie????
              • kfffiatek Re: nangaparbat3 11.08.14, 17:32
                Na drugim zdjęciu to Preikestolen w Norwegii. Byłam, do krawędzi się podczołgałam żeby wyjrzeć na dół. Ale ja z tych normalnych, byli tam "śmiałkowie" jedzący kanapki ze zwieszonymi z klifu nogami, niedobrze mi się robiło na ten widok sad
              • odsrodkowa Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 17:39
                Stavanger, Norwegia.
      • kanga_roo Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:21
        no cóż, wchodzenie w japonkach (czy na obcasach) na Śnieżkę to też nie jest legenda miejska, byłam w lipcu, widziałam i japonki, i obcasy, i klapki basenowe też.
        my byliśmy ubrani normalnie, jak w góry, plus czapki i rękawiczki, plus portki dla dzieci na zmianę. i dobrze, bo przydało się wszystko z w/w. a nad Śnieżnymi Kotłami i nad Kotłami Małego i Wielkiego Stawu, dwa metry od urwiska, za łańcuchami, szliśmy parami, dorosły-dziecko, i dzieci (lat prawie 9 i prawie 6) trzymane były cały czas za rękę. i wcale nie uważam tego za przesadę.
        to prawda z tym fałszywym poczuciem bezpieczeństwa.
    • milka_milka Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:46
      wcale nie przeszli barierki, w tym miejsu jej na e było - tak pisano w mediach. tam w wielu miejscach jej po prostu nie ma i bardzo łatwo można pójść za daleko.
    • milka_milka Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:48
      byłam tam z dziećmi, przy odpowiednim zachowaniu nie jest niebezpiecznie. po prostu trzeba założyć, że nie podchodzi się zbyt bliskio do krawędzi. piszę o Capo Da Roca.
      • marzeka1 Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:52
        Słuchałam dziś rozmowy z portugalskim pracownikiem służby, mówił , że były tam barierki, ale je przeszli. Widzisz, Ty zakładasz to, co mnie wydaje się jednak naturalne" nie podchodzi się zbyt blisko krawędzi"- ba, będąc z takich miejscach z dziećmi- taka postawa jest tym bardziej stosowana. I pamiętam, jak chodziłam z dziećmi swoimi po górach. Mój syn był z tym roku w Tatarach, chodził po górach z przewodnikiem -mówił, ze zawsze przed wyjściem jako grupa w góry, byli przeszkoleni, uświadamiani, jak mają się zachowywać.
        • milka_milka Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 16:02
          a widzisz, ja czytałam, że nie przeszli. jeśli tak, to rzeczywiście bardzo lekkomyślnie i głupio.
    • morekac Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 15:49
      Ale Niemcy też na własną rękę przekroczyli jakieś barierki - domniemywam, że standardowa trasa nie musiała prowadzić przez jakieś straszliwie niebezpieczne rejony.
      Zrobili dokładnie to samo, co Polacy.
    • kotagus Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 16:14
      To cud, ze dzieci nie spadły za rodzicami, w akcie rozpaczy (jeżeli zrozumiały co się stało) lub szukając ich.… Od weekendu nie mogę przestać o tym myśleć sad i jak wyobrażam sobie ich bezradność, serce mi się kraje sad
      • paliwodaj Re: Tragedia na oczach dzieci 11.08.14, 18:03
        nie moge patrzec na te zdjecia clifow , mam lek wysokosci nabyty, po ubadku na nartach z gory. Gdy patrze na te zdjecia robi mi sie duszno, brak mi powietrza, w zyciu za zadne skarby nikt mnie tam nie zaciagnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka