Dodaj do ulubionych

Z racji...

13.08.14, 11:16
częstego biegania nad Wisłą w Krakowie jestem świadkiem wielu sesji ślubnych robionych z promieniami porannego słońca tudzież na tle zachodzącego słońca. Ostatnio zostałam zmuszona do przeskakiwania nad panną młodą wyciągniętą na kładce Bernatce w sukni ślubnej w pozie mdlejącej mimozy, podtrzymywanej przez świeżo upieczonego małżonka. I tak się zastanawiam po co ci ludzie robią sobie takie zdjęcia? Niby co mają uwieczniać? Rozumiem zdjęcia z ceremonii, z wesela, zdjęcia utrwalające właśnie te chwile właśnie w tym dniu. A zdjęcia robione np. parę dni później po ceremonii? I po co te pozy, podskoki, ustawki i romantyczne powłóczyste spojrzenia wyreżyserowane przez fotografa?
A mina pana młodego bezcenna: "Kobieto ratuj mnie, albo mnie dobij".
Obserwuj wątek
    • jak-nie-ja-to-kto Re: Z racji... 13.08.14, 11:18
      Robią bo chcą, mają taką potrzebę i cokolwiek innego.
      Tak samo można zapytać po co chodzisz biegać. A odpowiedź jest- z jakiej kolwiek przyczyny, która Ci przyjdzie do głowy.
      • kropkacom Re: Z racji... 13.08.14, 11:28
        A co to za potrzeba? Serio pytam.
        • jak-nie-ja-to-kto Re: Z racji... 13.08.14, 14:40
          Taka jak każda inna.
    • mozambique Re: Z racji... 13.08.14, 11:19
      zeby bylo co dzrec po rozowdzie ?

tak a propos watku o dlugosci malzenstwa
    • sumire Re: Z racji... 13.08.14, 11:20
      też się zastanawiam smile
      przez kładkę trudno przejść o tej porze roku z powodu korków powodowanych przez ślubne sesje foto. niedawnego sobotniego popołudnia naliczyłam cztery naraz.
    • nowi-jka Re: Z racji... 13.08.14, 11:21
      z racji czestego wchodzenia na forum jestem światkiem wielu watków zakładanych w promieniach porannego słońca tudzież zachodzącego. Ostatnio przeczytałam powyzszy post. I tak sie zastanawiam po co ktos go założył? Celem pochwalenia sie ze biega czy naprawde nie mozna zaakceptowac chęci utrwalenie chwili jak ktos chce i gdzie chce. Nawet w pozie mimozy.
      I mina moja bezcenna" Kobieto zajmij się sobą"
      • sonniva Re: Z racji... 13.08.14, 11:26
        Tak chciałam się tylko pochwalić ze biegam big_grin.
        I jak Twoja mina?
        • nowi-jka Re: Z racji... 13.08.14, 11:30
          wiesz nawet to rozumiem bo tez biegam i tez mam potrzebę się tym chwalenia bo ja zawsze asportowa byłam a od roku taka przemiana u mnie żem dumna z siebie niemiłosiernie
          ale ja nie ukrywalabym tego w watkach około-weselnych "wyssysając" z tyłka problem tylko chwaiłabym się wprost
          • sonniva Re: Z racji... 13.08.14, 11:38
            "Tak chciałam się tylko pochwalić ze biegam "

Dziewczyno to była ironia big_grin

A chwaliłabym się gdybym pisała o udziale w maratonie. ... ups, ale plama ... znowu się chwalę big_grin
            • nowi-jka Re: Z racji... 13.08.14, 11:44
              problem jest tak"wydumany" ze trudno o pewnosć co jest ironią

do maratonu nie podchodzi sie od tak, najpierw trzeba dobiec stany posrednie i kazdy z nich jest swojego rodzaju sukcesem
              dla niektórych 10km to wiekszy sukces niz dla innych maraton
              i to jest własnie najfajnijesze ze ludzie sa inni, ze jedni lubia fotografowac mosty inni pozowac na moscie a jeszcze inni po nim biec lub zachwycac sie jego konstrukcją

• lafiorka2 Re: Z racji... 14.08.14, 12:29
              dziwne....
              jak ktoś dodaje zdj na fb to "łolabogaaa".Ale jak mowa o robieniu durnych zdjęć,to pojawiają się głos"co ci do tego"?

No więc skoro tak,to co wam do tego kto co dodaje na fb? równie dobrze można zapytać.
              • araceli Re: Z racji... 14.08.14, 12:52
                afiorka2 napisała:
                > dziwne....
                > jak ktoś dodaje zdj na fb to "łolabogaaa".Ale jak mowa o robieniu durnych zdjęć
                > ,to pojawiają się głos"co ci do tego"?

Bo zdjęcia 'durnym' nie czyni to, czy zostało zrobione na weselu czy na sesji smile
              • spalona_gora Re: Z racji... 14.08.14, 13:05
                Bo Ty nic nie rozumiesz, lafiorka. Ze zdjęcia na odrapanej klatce schodowej można się pośmiać, bo jest głupie i śmieszne. Dlaczego? Bo tak. A ze zdjęcia taplania panny młodej w przyzamkowej fosie nie można się pośmiać, bo jest ono mądre i piękne. Dlaczego? Bo tak. big_grin W parku można robić zdjęcia i nie wolno się z tego śmiać, bo skoro państwo młodzi tak chcieli, to tak mają i wolno im. Ze zdjęć w USC albo w restauracyjnym ogrodzie wolno się śmiać, nawet jeśli państwo młodzi tak chcieli i pięknie na nich wyszli - te zdjęcia nie są piękne, bo są z USC.
                • lafiorka2 Re: Z racji... 14.08.14, 14:17
                  wiadomo,że nic nie rozumiembig_grin
      • kamunyak Re: Z racji... 13.08.14, 13:19
        > z racji czestego wchodzenia na forum jestem światkiem wielu watków zakładanych
        > w promieniach porannego słońca tudzież zachodzącego.

Każdy ma swój mały światek.
        Jedni biegają a drudzy piszą na forum.
        Jeszcze inni robią zdjęcia.
        Niekoniecznie robią to, co robić powinni.
        A ja jestem tego wszystkiego świadkiem.

• kropkacom Re: Z racji... 13.08.14, 11:24
      Ja tam nikomu nie bronię big_grin W końcu iluś tam ludzi na tym zarobi. No ale trochę to śmieszy. Naoglądałam się sporo takich sesji, bo często biegam po różnych fajnych zamkach, parkach. smile Ja zdjęcie mam sprzed domu moich rodziców i jest w tym jakaś szczerość, prawda. No księżniczką nie jestem...
      • aneta-skarpeta Re: Z racji... 14.08.14, 06:29
        myślisz, że oni nie mają zdjęć sprzed domu,z błogosławieństwa,w których jest jakaś szczerość i prawda?
        • memphis90 Re: Z racji... 14.08.14, 09:10
          No przecież wszyscy wiedzą, że 3 dni po ślubie miłość się kończy i wszystkie te spojrzenia są udawane, a młodzi mężowie mają tylko ochotę uciec od małżonek do obcych biegaczek.
    • beataj1 Re: Z racji... 13.08.14, 11:30
      Ojtam ojtam.
      A ja lubue te kiczowate zwyczaje około ślubne.
      Większość par przekonana jest że za grube pieniądze jest potwornie oryginalna i wszystkim znajomym majtki spadną z wrażenia jak zobaczą ich cudowną niepowtarzalna sesję.
      I dzięki temu parę lat temu kupa ludzi miała oryginalne sesje w starych zapyziałych fabrykach
      potem modne były sesje nad wodą z koniecznym elementem kąpieli w sukni ślubnej w wodzie a jak się dało to próba powtórzenia sceny z Dirty Dancing a na koniec zdjęcia panny młodej na rusałkę w koszuli pana młodego.
      Potem nagle wszyscy na motocyklach jeździli
      A ostatnio najmodniejsze są zdjęcia we mgle, do góry nogami czarno białe i generalnie tak artystyczne że można się tylko na nich domyślać obecności państwa młodych.

A i w Warszawie KONIECZNIE most
      https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSHYCyR9tcWnLR3A3-119NuXHi76dXdQyi8L9CQv7iVR3d74SKMBQ

I wszyscy przekonani że było elegancko z klasą i ze smakiem.
      A wystarczy się przyznać że ślub to taka imprezę która najlepiej wygląda w wersji kiczowato oklepanej smile
      • nickbezznaczenia Re: Z racji... 13.08.14, 21:46
        I jeszcze BUW.

beataj1 napisała: A i w Warszawie KONIECZNIE most
    • militta Re: Z racji... 13.08.14, 11:35
      Bo można? Bo sesja zdjęciowa może być dobrą zabawą? Bo fajnie jest mieć oprócz zdjęć reportażowych, również zdjęcia pozowane? Bo wszyscy robią? wink Powodów może być mnóstwo.
    • 18lipcowa3 Re: Z racji... 13.08.14, 11:36
      to wszystko sie zawiera w slowie ''wiocha weselna''
      • gryzelda71 Re: Z racji... 13.08.14, 11:38
        A ZDJĘCIA ROB SIĘ TYLKO W OKOLICY ŚLUBU I WESELA?
        • antychreza Re: Z racji... 13.08.14, 12:11
          W strojach ślubnych chyba raczej tak. No chyba że ktoś lubi przebierać się ze 3 razy w miesiącu w ślubną kieckę i trzaskać sobie sesję bo tak.
          A mnie bardziej zastanawia czemu te kiecki takie szpetne, a 70% panów młodych wygląda jakby odziało się w garniturek od matury kupiony na promocji w jakimś lavardzie za 299 zł. Do kompletu mają kelnerską muchę...
          • gryzelda71 Re: Z racji... 13.08.14, 12:55
            Ale nadal są to zdjęcia. Chyba na pamiątkę?
      • rosapulchra-0 Re: Z racji... 14.08.14, 06:04
        licpowa, z ciebie wiocha nigdy nie wyjdzie.
    • lady-z-gaga Re: Z racji... 13.08.14, 11:42
      >I tak się zastanawiam po co ci ludzie robią sobie takie zdjęcia?

Po to, żeby potem nie musieli się tłumaczyć..."no jak to? nie macie sesji w plenerze?"
      i żeby nikt nie posądził, że ich nie stać big_grin
      • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 11:55
        Ale dlaczego ten plener nie może być "z sensem"? Np. w miejscu gdzie odbyło się wesele. Bo to miejsce było obskurne? Jak mnie nie stać na elegancki lokal z eleganckim plenerem to po prostu nie będę mieć takich zdjęć, tak jak miliona innych rzeczy, na które mnie nie stać. Jaki jest sens robić zdjęcia w miejscu, z którym nic kompletnie mnie nie łączy i które nie ma nic wspólnego z moim ślubem?
        • mid.week Re: Z racji... 13.08.14, 12:01
          Jaki jest sens robić zdjęcia w miejscu, z kt
          > órym nic kompletnie mnie nie łączy i które nie ma nic wspólnego z moim ślubem?

Skąd wiesz, może poznali się na tym moście, może w tej uliczce się oświadczył, albo obok jest ich ulubiona knajpa?
          • nowi-jka Re: Z racji... 13.08.14, 12:07
            albo miejsce fajnie wychodzi na zdjeciach jako tło, lepiej miec las czy wode w tle nic wujka zdziska na rauszu
        • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 14:22
          spalona_gora napisała:
          > Ale dlaczego ten plener nie może być "z sensem"? Np. w miejscu gdzie odbyło się
          > wesele. Bo to miejsce było obskurne? Jak mnie nie stać na elegancki lokal z el
          > eganckim plenerem to po prostu nie będę mieć takich zdjęć,

Rany Julek! sesja ślubna w restauracji, bo 'tam się odbyło wesele'? To dopiero wiocha niezależnie od elegancji lokalu big_grin
          • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 14:28
            Wiesz, ja chyba w ogóle nie rozumiem idei "sesji ślubnej", czyli robienia zdjęć pozowanych w bezsensownej lokalizacji, jaka by ona nie była. A pisząc "tam, gdzie wesele" miałam raczej na myśli plener do danej restauracji należący, czyli miejsce, gdzie faktycznie młodzi zmęczeni tańcem wychodzą się przewietrzyć.
            • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 14:45
              spalona_gora napisała:
              > czyli miejsce, gdzie faktycznie młodzi zmęczeni tańcem wychodzą się przewietrzyć.

No i Ci zmęczeni, spoceni, zziajani są potem taaaacy piękni na fotkach big_grin
              • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 14:48
                Prawdziwi.
                • jak-nie-ja-to-kto Re: Z racji... 13.08.14, 14:51
                  Bo zawsze spoceni i zmęczeni?
                  • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 14:52
                    jak-nie-ja-to-kto napisała:
                    > Bo zawsze spoceni i zmęczeni?

Nie - po wielu godzinach ślubu i wesela są rześcy jak o poranku big_grin
                    • jak-nie-ja-to-kto Re: Z racji... 13.08.14, 15:05
                      Chodziło mi o tą ich "prawdziwość", czy rzeczywiście na co dzień są tacy spoceni i zmęczeni?
                • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 14:51
                  spalona_gora napisała:
                  > Prawdziwi.

Bo na sesji to ich odlewy woskowe są fotografowane?
                  • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:14
                    Nie, na sesji okoliczności są nieprawdziwe.
                    • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 15:20
                      spalona_gora napisała:
                      > Nie, na sesji okoliczności są nieprawdziwe.

Sesji nie robi się wśród sztucznych drzew. Nie przesadzaj.
                      • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:29
                        Ale uwiecznione zdarzenie jest sztuczne. Zdarzenie czyli "Młodzi w parku", bo oni tam nie byli, nic nie robili, pojechali tylko... zrobić sobie zdjęcie.
                        • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 15:32
                          spalona_gora napisała:
                          > bo oni tam nie byli,

Jak to nie byli?

> nic nie robili, pojechali tylko... zrobić sobie zdjęcie.

No właśnie - pojechali sobie i zrobili sobie zdjęcie w parku. To jest uwiecznione na fotografii smile
                          • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:33
                            Co jest uwiecznione? Wyjazd w celu zrobienia fotografii. No faktycznie, wydarzenie.
                            • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 15:35
                              spalona_gora napisała:
                              > Co jest uwiecznione? Wyjazd w celu zrobienia fotografii. No faktycznie,
                              > wydarzenie.

Uwieczniona jest para młoda w ładnych okolicznościach przyrody. Tak - to naprawdę dla niektórych straszne - mieć ładną fotkę smile
                              • aneta-skarpeta Re: Z racji... 14.08.14, 06:34
                                no właśnie,kiedys robiło się zdjęcia u fotografa, przy kolumience

jak mój syn miał komunię to też SPECJALNIE poszlismy do ogrodu, zeby zrobic zdjęcie,choc impreza była w domu
                                • araceli Re: Z racji... 14.08.14, 10:36
                                  aneta-skarpeta napisała:
                                  > jak mój syn miał komunię to też SPECJALNIE poszlismy do ogrodu, zeby zrobic zdj
                                  > ęcie,choc impreza była w domu

No to już masz zdjęcia nieprawdziwe big_grin
        • maslova Re: Z racji... 13.08.14, 22:14
          spalona_gora napisała:

> Ale dlaczego ten plener nie może być "z sensem"? Np. w miejscu gdzie odbyło się
          > wesele.

Np. takie?:

komediowo.pl/gid,15750056,img,15750267,title,Do-postawienia-nad-kominkiem,galeria.html?smpjqticaid=613426
        • memphis90 Re: Z racji... 14.08.14, 09:14
          A czemu gwiazdy na sesjach do wywiadu nie robią zdjęć w knajpie, w której wywiadu udzielają, tudzież w przyczepie lub w kanciapie za scenografią?

Jak mnie nie stać na elegancki lokal z el
          > eganckim plenerem to po prostu nie będę mieć takich zdjęć, tak jak miliona inny
          > ch rzeczy, na które mnie nie stać.
          To sobie nie miej. Pstrykaj sobie fotki w remizie nad kotletem i wspominaj. A kto inny sobie zrobi i będzie mieć - i będzie się z tego cieszyć.
          • spalona_gora Re: Z racji... 14.08.14, 09:32
            No widzisz, dla mnie właśnie takie zdjęcia to jest dowód kompleksów: "Wstydzę się tego jakie miałam wesele, więc zrobię sobie sesję w pałacu". Ja się swojego wesela nie wstydzę i nie czuję potrzeby udawać, że jestem kimś, kim nie jestem, że stać mnie na to, na co mnie nie stać (np. wesele w pałacu). To tak jak robienie sobie zdjęć na tle fototapety z wieżą Eiffela.
            • gryzelda71 Re: Z racji... 14.08.14, 11:02
              A może ty za grosz wyobraźni i poczucia humoru nie masz.
            • madzioreck Re: Z racji... 14.08.14, 13:35
              Dowodem kompleksów jest maniackie wnikanie w to, na co kogo stać. I w ogóle trzeba mieć jakiś problem, żeby mieć problem z cudzymi sesjami ślubnymi...
    • redheadfreaq Re: Z racji... 13.08.14, 11:45
      Bo to ładna pamiątka? Owszem, 90% sesji to straszna popelina, ale zdarzają się perełki. Dla większości osób to prawdopodobnie jedyna okazja do wynajęcia teoretycznie profesjonalnego fotografa. Ty pytasz "dlaczego tak?" a ja z kolei spytam - dlaczego nie?
    • edelstein Re: Z racji... 13.08.14, 11:47
      A po co biegasz?
    • inguszetia_2006 Re: Z racji... 13.08.14, 11:49
      Witam
      No. Ja widziałam sesję na Puławskiej w Warszawie, między pasami jest takie zielone z trawą i tam się wyginali. Szkoda, że nie wpadli na pomysł, żeby panna młoda Tiry zatrzymywała. To byłby pomysł nowatorski i z pazurkiem;-P
      Pzdr.
      Ing
      • memphis90 Re: Z racji... 14.08.14, 09:17
        A ja widziałam sesję, w której zatrzymali tramwaj i ustawili łóżko metalowe na torach przed nim. Z sensem czy nie- wyglądało nieźle smile
    • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 11:51
      Też mnie to bawi. A najbardziej sesje w pałacach, do których p.p. Młodzi jadą tylko po to, żeby zrobić zdjęcia. Jakby w tym pałacu było wesele to rozumiem, ale tak?
    • melancho_lia Re: Z racji... 13.08.14, 12:06
      Ja widziałam parę, która wjeżdżała kolejka na Kasprowy, pan mial garniak zapakowany, pani suknię, do kompletu fotograf. Przebierali się w toalecie na górze i dawaj na sesję.
      Było mi okropnie żal pani, bo suknia taka z odkrytymi ramionami, typowo letnia, a na Kasprowym było +10 i wiało tak, ze mało głowy nie urwało.
      • melancho_lia Żeby nie było 13.08.14, 12:12
        my mieliśmy plenerową sesję między ślubem i weselem, ślub o 14, po życzeniach pojechaliśmy do parku (piękna pogoda była), zdjęcia robił nam kolega ze szkoły- fotograf amator, wyszły piękne.
        Tylko teściowa miała focha, że goście musieli na nas 40 minut czekać (a goście mieli do dyspozycji przekąski, bar, ogródek restauracji i pobliski piękny zabytkowy park, więc nikt nie narzekał).
    • notting_hill Re: Z racji... 13.08.14, 12:07
      To może jeszcze ktoś powie dlaczego od lat z górą 10 wszystkie panny młode mają na tę okazję suknię z gorsetem z odkrytymi ramionami i powłóczystą szeroką spódnicę? Naprawdę to jedyny fason sukni ślubnej jaki istnieje?

Ostatnio, jako że ciepło jest, w wielu publicznych miejscach widać sesje zdjęciowe państwa młodych i słowo daję, zawsze jest ten sam model sukni. No, dobra, łudząco podobny.
      • melancho_lia Re: Z racji... 13.08.14, 12:09
        Nie wiem, ale jak brałam ślub 11 lat temu to znalezienie sukni która nie będzie gorsetem i spódnicą graniczyło niemal z cudem. I spotykało się w wielu miejscach z gigantycznym zdumieniem, że ktoś może nie chcieć gorsetu i spódnicy z trenem.
        • ewa_mama_jasia Re: Z racji... 13.08.14, 12:45
          12 lat temu też smile Szukałam (i naprawdę musiałam ise nauszkać), zeby kupic jednolita suknie, bez wielkiego dekoltu, z rękawkami, nie za obszerną, nie za "bogatą", i jeszcze w przyzwoitej cenie smile
          • melancho_lia Re: Z racji... 13.08.14, 12:49
            Ja chciałam jak najprostszą suknię, bez dekoltu do pięt, marszczeń, koralików, trenu na 100m i jeszcze nie białą tylko ecru.
            No i jeszcze, zeby byli w stanie mi ją dopasować bo w biuście miałam rozm. 40, a w biodrach 34...
            Wszędzie bufiaste księżniczkowe sukienki, dekolty i brak mozliwości dopasowania rozmiaru. W końcu znalazłam salon gdzie zrobili mi suknię wg modelu na moje wymiary i bez problemu dokonali modyfikacji modelu podstawowego.
        • agaja5b Re: Z racji... 13.08.14, 12:57
          Dokładnie, 10 lat temu spotkałam się nawet ze stwierdzeniem, ze wymyślam i chce niemożliwego, a chciałam po prostu klasyczną sukienkę z rękawami, bo późna jesień była i nie cierpię odkrytych ramion. A teraz takich mnóstwo, miałabym spory wybór i jakie piękne.
        • mx3_sp Re: Z racji... 13.08.14, 12:59
          bzdura!! na każdym rogu były salony sukni i wybór był mega, a Cymbeline miało najświeższe kolekcje. Też brała w tamtym czasie ślub i sukienkę miałam al'a vintrage. Pomyliłaś chyba wieki.
        • paskudek1 Re: Z racji... 13.08.14, 13:17
          a ja wlaśnie chciałam mieć suknię "bogatą" smile i jakby to tylko było możliwe to miałabym taką jak Scarlett 'Hara czy cesarzowa Sisi smile Bo prostą kieckę w dowolnym kolorze to sobie mogę zalożyć nadowolną uroczystą okazję w życiu. Na własnym ślubie chciałam wyglądać jak królowa smile strasznie żaluję że takiego czegoś nie dało się mieć smile
          a co do sesji fotograficznej to ostatnio nad jeziorem widzialam dwie ze skokami do wody w pełnym stroju ślubnym smile
          • mx3_sp Re: Z racji... 13.08.14, 13:30
            to w Demetriosie były. Pamiętam bo się z mamą nalatałyśmy. Tu nie kwestia braku modelu, ale kwestia kasy - zawsze można było uszyć jak 6 tys za sukienkę to za dużo. Wypożyczona oczywiście w Cymbeline.
          • alkocholistka Re: Z racji... 13.08.14, 13:46
            paskudek1 napisała:

jakby to tylko było możliwe to miałabym taką jak Scarlett 'Hara czy cesarzowa Sisi smile

Suknię a la Scarlett O'Hara, przepiękną miała moja kuzynka. Kosztowała 15 tys (podobno i tak tanio tongue_out)
            • paskudek1 Re: Z racji... 13.08.14, 14:03
              no i właśnie między innymi dlatego ja takiej nie miałam smile
          • sanrio Re: Z racji... 13.08.14, 14:44
            za mało emotek, za mało!
      • landora Re: Z racji... 13.08.14, 15:09
        Prawdopodobnie dlatego, że taki fason jest najbardziej dostępny w salonach.
        Ja miałam suknię z rękawkami. Niewiele osób dobrze wygląda w gorsecie, ale taki model najłatwiej się szyje...
        • madzioreck Re: Z racji... 14.08.14, 13:29
          landora napisała:

> Prawdopodobnie dlatego, że taki fason jest najbardziej dostępny w salonach.

W salonach dostępne są różne suknie, większość salonów suknie szyje, ale już się w głowy wryło, że do ślubu = bez ramiączek, z gorsetem. W tym sezonie dodatkowo bez pleców.
          Nie ma dnia, żebym nie dobierała kilku przyszłym pannom młodym stanika pod takie odkryte wszędzie suknie. Więle z nich już nawet nie opisuje jaka suknia, bo przecież wiadomo, że bez ramion i pleców. Zapytaj jaki dekolt, jaka suknia, a zobaczysz uniesione w zdumieniu brwi i odpowiedź: ślubna suknia! oczywiście bez ramiączek!
    • agaja5b Re: Z racji... 13.08.14, 12:49
      Nie wiem w sumie po co, może po to by mieć piękną lub " piękną" pamiątkę, zależy od fotografa i modeli. A poza tym różni ludzie mają różny próg żenady że tak powiem. Jakby fotograf kazał nam z mężem w romantycznych podskokach biec do siebie, jak to widze często w parkach, to bym się popukała w głowę. Ale czasem trafią na siebie zdolni ludzie i sesje wychodzą naprawdę pięknie i ok. Nawet jak wyjdzie kicz to ok, tylko żeby potem mieć umiar i nie męczyć tym wszystkich odwiedzających, a tak często bywa, na szczęście po paru latach małżeństwa przechodzi.
      • melancho_lia Re: Z racji... 13.08.14, 12:58
        Dla mnie takie ustawiane zdjęcia są tragiczne. Nam fotograf towarzyszył w spacerze, zdjęcia wyszły bardzo spontaniczne i naturalne, bez wyszukanych póz i podskoków.
        • mx3_sp a Wy wiecie oczywiście jaki jest efekt, prawda? 13.08.14, 13:01
          te pozy to może tylko podkład. Potem idzie cały warsztat. Po co modelki pozują?.
          • agaja5b Re: a Wy wiecie oczywiście jaki jest efekt, prawd 13.08.14, 13:06
            Oby efekt był jak najlepszy. Tego zyczę wszystkim modelom i fotografom, ale ... wystarczy pooglądać potem wśród znajomychwink
        • jak_matrioszka Re: Z racji... 13.08.14, 13:19
          Chyba tylko dla ematki naturalnym jest spacerowanie w strojach slubnych w obecnosci wynajetego fotografa, reszta nazywa to po prostu sesja zdjeciowa i pozowaniem.
          • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 14:24
            jak_matrioszka napisała:
            > Chyba tylko dla ematki naturalnym jest spacerowanie w strojach slubnych w obecn
            > osci wynajetego fotografa, reszta nazywa to po prostu sesja zdjeciowa i pozowan
            > iem.

Też mnie ten spacer rozśmieszył tongue_out
            • melancho_lia Re: Z racji... 13.08.14, 14:33
              Cieszę się, ze poprawiłam Wam humor smile
              Przynajmniej nikt mi nie gadał nad uchem- głowa wyżej, popatrz w lewo itp.
        • maslova Re: Z racji... 13.08.14, 22:12
          Przy mojej "fotogeniczności" ręczę, że znakomita większość zdjęć zrobionych podczas spaceru i rozmowy (juz widzę moje miny na zdjęciach wink ) nadawałoby się jedynie do wywalenia do kosza.
      • memphis90 Re: Z racji... 14.08.14, 09:24
        Jakby fotograf kazał nam z mężem w romantycznych podskokach biec do si
        > ebie, jak to widze często w parkach, to bym się popukała w głowę.
        Ale to już zależy od "modeli". Są osoby, które potrafią się dobrze bawić i takie fotki wyszłyby im świetnie. Ja bym się czuła pewnie, jakby wszystkie kije z tego parku weszły mi w d... - i tak bym wyglądała. Z całej sesji mam taką jedną sztuczną fotkę, kiedy panowie kazali nam "tańczyć" - wyglądamy jak dwie drewniane kukły. Za to spontan z moim mężem, który stanął akurat na tle okazałego poroża - genialny big_grin
    • melancho_lia Mosty czy tory to jeszcze spoko 13.08.14, 13:07

Tu macie fajne plenery:
      komediowo.pl/gid,15750056,img,15750267,title,Do-postawienia-nad-kominkiem,galeria.html
    • anusia_magda Re: Z racji... 13.08.14, 13:08
      odpowiedź jest prosta...na pamiatkę. I nie rozumiem niby dlaczego musiałby być tylko w miejscu związanym z ceremonią...Rozumiem że dzieciom sesje tez można robić w domu lub pod domem ?
      • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 13:11
        Twoje dzieci nie bywają nigdzie poza "domem i pod domem"??? Jak jadę gdzieś z dzieckiem to owszem, robię mu tam zdjęcia. Ale nie jadę nigdzie z dzieckiem tylko i wyłącznie po to, żeby mu zrobić zdjęcia. Widzisz różnicę?
        • anusia_magda Re: Z racji... 13.08.14, 14:04
          spalona_gora napisała:

>. Widzisz różnicę?
          nooo
          jesli sala nie jest za ładna to niby czemu nie można robić zdjęć w parku oddalonym o 2 km?
          • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 14:19
            anusia_magda napisała:
            > jesli sala nie jest za ładna to niby czemu nie można robić zdjęć w parku oddalo
            > nym o 2 km?

A co za różnica, czy sala oddalona jest o 2 czy 20km?
          • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:21
            A co ten park ma wspólnego ze danym ślubem i weselem? Bo jeśli coś ma, to jak najbardziej.
            • aneta-skarpeta Re: Z racji... 14.08.14, 06:41
              a musi mieć? to nie reportaż wojenny tylko pamiątka,na której PARA młoda chcę jak najlepiej wyglądać
              jesli uznaje, że najlepszym/najładniejszym tłem bedzie park to w czym problem? może lubią ten park, albo jest wyjątkowo piękny?
            • memphis90 Re: Z racji... 14.08.14, 09:27
              Ma- parę młodych, która się po tym parku przechadza. Taki wspólny mianownik do kotleta w remizie.
      • landora Re: Z racji... 13.08.14, 13:13
        Ale pamiątkę czego?
        Zdjęcia dzieci to co innego, chociaż też te ustawiane, wszystkie identyczne fotki w czapeczkach mi się nie podobają. Ale fotki dzieci nie są związane z okazją, a ślubne są, i to konkretną - ślubem. Jaka to pamiatka, jeśli jedynie rekwizyty są z tym ślubem związane?
    • landora Re: Z racji... 13.08.14, 13:10
      Też zawsze uważałam, że to dziwne. Niektórzy znajomi mieli takie sesje po powrocie z podróży poślubnej. My sesji nie mieliśmy - nie lubię ustawianek.
    • joanekjoanek Re: Z racji... 13.08.14, 13:25
      Mnie onegdaj w ekstazę wprawiły zdjęcia na rondzie.
      Między jedną wiochą a drugą, nic, szosa, lasek, pośrodku szosy rondo - no rondo, trawka, latarnia jakaś czy słup. I na tym rondzie ta panna młoda się pokłada, a kawaler wokół niej, i wije się wokół tej latarni jak na rurze. No normalnie osłabłam. Śmiszni są ludzie.
    • daga_j Re: Z racji... 13.08.14, 13:29
      Ostatnio byłam świadkiem wykonywania zdjęć ślubnych też w Krakowie na tle "ciekawej" ściany budynku - stary budynek, jakieś mazy na nim były ale kadr chyba niezbyt szeroki to raczej ujęci tylko Państwo Młodzi.
      Ja wiem, dlaczego młodzi chcą takie zdjęcia. Z całą pewnością w 90% chodzi o kreację Panny Młodej - ten strój dopracowywany miesiącami przed ślubem, bardzo kosztowny, efektowna fryzura i makijaż - to dla kobiety sprawa warta utrwalenia (i doskonale to rozumiem). Dokładnie chodzi o to by potem mieć na pamiątkę swoje piękne zdjęcia w tak wytwornym wydaniu - tylko tyle i aż tyle.
    • jak_matrioszka Re: Z racji... 13.08.14, 13:32
      No to popatrz na ten biznes oczami fotografa: wmowiono klientom ze sesje plenerowe sa the best i odpadly oplaty za wynajem studia i wyposazenia. Ja w tym roku szukalam studia fotograficznego i po ...nastym fotografie plenerowym wymieklam.
    • mx3_sp Przepiękna ustawka: 13.08.14, 13:58
      https://adamchciuk.republika.pl/obrazki/zielslub2.jpg
    • anusia_magda Re: Z racji... 13.08.14, 14:08
      oj tam oj tam, kiedyś fotografowano młodych w pokoiku u fotografa na tle jakiejś burej płachty, teraz w parku czy ogrodzie, chyba tak lepiej prawda?
      • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 14:25
        anusia_magda napisała:
        > oj tam oj tam, kiedyś fotografowano młodych w pokoiku u fotografa na tle jakiej
        > ś burej płachty, teraz w parku czy ogrodzie, chyba tak lepiej prawda?

Lepiej. A cel jest dokładnie ten sam - na pamiątkę.
        • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 14:35
          Na pamiątkę czego? Wyjścia do fotografa/pojechania do parku w celu zrobienia zdjęć? Kiedyś szło się do studia fotograficznego, bo tylko tam można było zrobić zdjęcie. I takie zdjęcie uwieczniało parę w strojach ślubnych. Teraz, gdy naprawdę można uwiecznić ślub, wesele, parę młodą i wszystko, co się chce wszelkie "wyjazdy na sesję" są pozbawione sensu, bo - ponawiam pytanie - czego to ma być pamiątka, takie zdjęcie w parku, do którego przyjechaliśmy w celu zrobienia zdjęcia?
          • gryzelda71 Re: Z racji... 13.08.14, 14:38
            Na pamiątkę. I już.
          • anusia_magda Re: Z racji... 13.08.14, 14:41
            pamiątką tego samego co 50 lat temu czyli państwa młodych w stroju ślubnym załozonym z okazji ŚLUBU, tyle że teraz jest to coraz wymyślniejsze z czym niektórzy jak widać nie umieją sie pogodzić, ale to juz ich problem smile mnie to nie przeszkadza
            • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 14:44
              anusia_magda napisała:
              > pamiątką tego samego co 50 lat temu czyli państwa młodych w stroju ślubnym zało
              > zonym z okazji ŚLUBU, tyle że teraz jest to coraz wymyślniejsze z czym niektórz
              > y jak widać nie umieją sie pogodzić, ale to juz ich problem smile mnie to nie prze
              > szkadza

50 lat temu zdjęcia były pozowane u fotografa i teraz są uznawane za piękne. Teraz zdjęcia pozowane w parku to obciach?
              • anusia_magda Re: Z racji... 13.08.14, 14:52
                araceli napisała:

> 50 lat temu zdjęcia były pozowane u fotografa i teraz są uznawane za piękne. Te
                > raz zdjęcia pozowane w parku to obciach?
                >
                no właśnie są piekne , ale jak widać innym się to nie podoba smile
              • agaja5b Re: Z racji... 13.08.14, 20:54
                Nie chodzi o to ze ustawki w parku to obciach, czy ustawki w ogóle, ja tam nie mam nic przeciw ustawkom, byle dobrym. Mnie się zdjęcia sprzed 50 lat bez wyjątku podobają, nie tylko slubne, może dlatego że ludzie mieli wtedy jakiś umiar w pozowaniu i respekt przed aparatem, może w obawie przed smiesznością? Nie wiem trudno orzec, ale wszyscy na tych zdjęciach są tacy poważni, nie robią debilnych póz i dzióbków, o utensyliach jak z taniego burdelu nie wspominając.
                • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 21:50
                  agaja5b napisała:
                  > może dlatego że ludzie mieli wtedy jakiś umiar w pozowaniu

Ludzie robili sobie wtedy jedno zdjęcie (o ile w ogóle). Pisanie o umiarze nie ma tu racji bytu.
                  • agaja5b Re: Z racji... 13.08.14, 22:30
                    araceli napisała:

> agaja5b napisała:
                    > > może dlatego że ludzie mieli wtedy jakiś umiar w pozowaniu
                    >
                    > Ludzie robili sobie wtedy jedno zdjęcie (o ile w ogóle). Pisanie o umiarze nie
                    > ma tu racji bytu.
                    To może ma rację bytu uczenie się na klasycznych, dobrych wzorcach w fotografii ślubnej? Umiar to umiar, dotyczy i ilości zdjęć i jakości, w sensie plenerów, póz i wszelkich akcesoriów i okoliczności towarzyszących.
                    Jak już pisałam wcześniej nie mam nic do robiących sobie sesje slubne, ustawki, czy pełen spontan, ale mierzi mnie ogólna tendencja do zalewu kiczem i tandetą w sesjach, bo staje się to jakby odgórnie narzucanym trendem.
                    • araceli Re: Z racji... 14.08.14, 10:32
                      agaja5b napisała:
                      > To może ma rację bytu uczenie się na klasycznych, dobrych wzorcach w fotografii
                      > ślubnej?

Ależ jakich 'klasycznych wzorcach' piszesz? Wszyscy w rządku na baczność jak z kijem w tyłku? Nadal odnosisz się do czegoś co ani umiarem, ani wzorcem nie było - po prostu jak się miało 1 klatkę to się robiło portret i tyle.

Rozumiem generalnie o co Ci chodzi - teraz każdy może sobie kupić lepszy aparat i bawić się w fotografa. Do dobrej fotografii potrzeba jednak oka - wybrania tła, pozy, światła itd. Moim zdaniem większość tego nie potrafi. Tyle, że nadal nie ma to nic wspólnego z fotografią dawną bo ustawić w rządku na baczność to akurat każdy potrafi smile
                • memphis90 Re: Z racji... 14.08.14, 09:32
                  Mnie się zdjęcia sprzed 50 lat bez wyjąt
                  > ku podobają, nie tylko slubne,
                  A te z lat 70 i 80? Trzy "pozy" cyknięte na szybko między USC a kościołem?
          • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 14:42
            spalona_gora napisała:

> Na pamiątkę czego? Wyjścia do fotografa/pojechania do parku w celu zrobienia zd
            > jęć? Kiedyś szło się do studia fotograficznego, bo tylko tam można było zrobić
            > zdjęcie. I takie zdjęcie uwieczniało parę w strojach ślubnych. Teraz, gdy napra
            > wdę można uwiecznić ślub, wesele, parę młodą i wszystko, co się chce wszelkie "
            > wyjazdy na sesję" są pozbawione sensu, bo - ponawiam pytanie - czego to ma być
            > pamiątka, takie zdjęcie w parku, do którego przyjechaliśmy w celu zrobienia zdj
            > ęcia?

Pamiątkę ślubu. Pewnie - można sobie zrobić fotkę z wesela z pijanym wujkiem Zenkiem w tle ale nie każdy taką chce. Ludzie chcą mieć ŁADNĄ, fajną pamiątkę SIEBIE.
            • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:17
              Współczuję rodziny. Nie każdy ma takiego wujka, za którego musi się wstydzić i nie każdy musi przed rodziną uciekać w plener, żeby niedajboże nie być z nią na jednym zdjęciu.
              • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 15:19
                spalona_gora napisała:
                > Współczuję rodziny. Nie każdy ma takiego wujka, za którego musi się wstydzić i
                > nie każdy musi przed rodziną uciekać w plener, żeby niedajboże nie być z nią na
                > jednym zdjęciu.

Owszem - nie każdy musi ale bohaterowie drugiego planu są zawsze a robienie fotek przy jedzeniu dla mnie osobiście to pomylony koszmar.
                • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:27
                  Ale dlaczego zaraz przy jedzeniu? Można na ślubie, można przed i po ceremonii, na weselu można w ogrodzie, można na parkiecie, można podczas śpiewania 100 lat i krojenia tortu, czy jakie tam atrakcje na weselu są przewidziane. Naprawdę, jest cały wachlarz możliwości pomiędzy "nad talerzem" a "w pałacu 20 km od czegokolwiek związanego z wydarzeniem".
                  • gryzelda71 Re: Z racji... 13.08.14, 15:28
                    Skoro można i przy torcie i przy rosole, to można tez w parku w mieście gdzie ślub ma miejsce.
                    • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:31
                      Jeżeli młodzi idą/jadą do tego parku po coś, to czemu nie mieliby zrobić sobie tam zdjęcia? Ale jeśli idą tam tylko po to, żeby sobie zrobić zdjęcie to sensu większego to nie ma.
                      • gryzelda71 Re: Z racji... 13.08.14, 15:35
                        Sens ma taki,że zostają zdjęcia.Pamiatka.
                        • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:38
                          Pamiątka robienia zdjęć big_grin
                          • gryzelda71 Re: Z racji... 13.08.14, 15:40
                            Ładna zwykle, chyba ze para nieurodziwa, ale tu i tort nie pomoże.
                      • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 15:39
                        spalona_gora napisała:
                        > Jeżeli młodzi idą/jadą do tego parku po coś, to czemu nie mieliby zrobić sobie
                        > tam zdjęcia? Ale jeśli idą tam tylko po to, żeby sobie zrobić zdjęcie to sensu
                        > większego to nie ma.

Spontaniczne, amatorskie zdjęcia nie zawsze są piękne, wbrew temu, co niektórzy próbują twierdzić. Nie każdy jest fotogeniczny i ma oko do wyboru tła, kolorystyki itd. Kończy się na tym, że w tyle masz bohaterów drugiego planu, jedna z osób fotografowanych ma zamknięte oczy, druga głupią mię itd. Nie mówiąc już o urokach robienia fotek z samowyzwalaczem smile

Także niektórzy wolą mieć profesjonalną sesję i fajną pamiątkę.
                        • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:52
                          Ależ nie mam nic przeciwko profesjonalnym fotografom! Mnie tylko śmieszy uwiecznianie "niczego".
                          • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 15:56
                            spalona_gora napisała:
                            > Ależ nie mam nic przeciwko profesjonalnym fotografom! Mnie tylko śmieszy uwiecz
                            > nianie "niczego".

Skoro siebie i męża uważasz za 'nic' to już Twój problem w samooceną.
                            • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:59
                              Nie udawaj greka, dobrze wiesz o co mi chodzi.
                              • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 16:05
                                spalona_gora napisała:
                                > Nie udawaj greka, dobrze wiesz o co mi chodzi.

To o co Ci chodzi jest absurdalne - co bardzo łatwo udowodnić.
                              • anusia_magda Re: Z racji... 13.08.14, 22:55
                                spalona_gora
                                ale wiesz że to TY masz z tym problem a nie ten kto robi sobie zdjęcia...
                                • aneta-skarpeta Re: Z racji... 14.08.14, 06:51
                                  młodzi nie uwieczniają na fotografiach parku, tylko SIEBIE w parku,jako PAMIĄTKĘ ślubu- po 10latach nikt nie pamięta gdzie, co i jak,ale są łądne zdjęcia,na których ładnie wyglądają z okazji ślubu

a tu zdjęcie z tortemwink
                                  https://www.eldesign.pl/lodz-foto-slubne/lodz-fotografia-slubne/reportaz-slubny-lodz-galeria-fotografii-slub/fotografia-slubna-lodz-foto-slubne-45.jpg

i o ile nie mam nic do sesji,to warto pokazać "mistrza"
                                  wink
                                  https://www.blog.efotografik.pl/wp-content/uploads/2009/10/zdjecia-slubne-na-plazy-fotografia-slubna.jpg
                                • spalona_gora Re: Z racji... 14.08.14, 08:37
                                  big_grin Nie, nie mam PROBLEMU. To nie ja zakładam serwisy internetowe z idiotycznymi (zdaniem admina) zdjęciami ślubnymi, również tutaj linkowane (rozumiem, że te osoby, które linkowały zgadzają się z adminem w ocenie zdjęć). To nie ja założyłam wątek. Ale skoro powstał, to się wypowiadam. I próbuję uzyskać od oponentek jakieś racjonalne wytłumaczenie zjawiska, którego nie rozumiem, ale dowiaduję się tylko, że "robią tak, bo chcą", "pamiątka i już", "jestem głupia i biedna i dlatego tak piszę". big_grin Jak pisałam wcześniej - nikt tym nikomu krzywdy nie robi, więc na zdrowie, ale mnie to śmieszy i uważam, że to głupie.
                      • semihora Re: Z racji... 13.08.14, 21:36
                        A musi mieć sens? Czy ludzie nie mogą wyrzucać pieniędzy przez okno dla samej przyjemności patrzenia jak lecą?

To ich sprawa, może chcą mieć pamiątkę z robienia zdjęć, skoro tak się przy tym upierasz. Masz z tym jakiś problem?
                  • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 15:33
                    spalona_gora napisała:
                    > Ale dlaczego zaraz przy jedzeniu? Można na ślubie, można przed i po ceremonii,
                    > na weselu można w ogrodzie, można na parkiecie,

A w parku już nie można smile Bo nie!

> można podczas śpiewania 100 lat
                    > i krojenia tortu, czy jakie tam atrakcje na weselu są przewidziane.

Tak - fotki z rozdziawionymi ustami przy śpiewaniu są naprawdę urocze big_grin
                    • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:37
                      > A w parku już nie można smile Bo nie!

Można, bo nikomu to krzywdy nie czyni. Ale trudno się w tym dopatrzeć jakiegokolwiek sensu.

> Tak - fotki z rozdziawionymi ustami przy śpiewaniu są naprawdę urocze big_grin

Mówimy o fotografowaniu Młodych. Sami sobie raczej nie śpiewają. Naprawdę na ślubie i weselu jest dość okazji, żeby zrobić Młodym piękne zdjęcia.
                      • araceli Re: Z racji... 13.08.14, 15:41
                        spalona_gora napisała:
                        > Mówimy o fotografowaniu Młodych. Sami sobie raczej nie śpiewają.

No jasne - a śpiewającej rodzinki już na tej fotce nie masz bo musiałaś przed nią uciekać?
                        • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:53
                          A następne zdanie już Ci umknęło.
          • mx3_sp Re: Z racji... 13.08.14, 14:47
            Ty masz zdjęcia ze swojego ślubu? Miałaś wesele w ogóle?
            • spalona_gora Re: Z racji... 13.08.14, 15:14
              Tak, miałam ślub i wesele, mam zdjęcia. Niepozowane.
              • edelstein Re: Z racji... 13.08.14, 16:21

Aha na Fotografa stac nie bylo stad ten dooposcisk.
                Nie ma nic bardziej zenujacgo niz Niepozowane zdjecia.Takie to möge sobie cyknac w drodze do sklepu.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
                Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
                Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
                Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
                • aneta-skarpeta Re: Z racji... 14.08.14, 06:53
                  ja tez nie miałam fotograła, a sesję miałamtongue_out

i miałam pozowane i niepozowane i w restauracji sesję i pojechalismy w drodze powrotnej do parku

wszystko miałam, a co! i za darmobig_grin
                  • memphis90 Re: Z racji... 14.08.14, 09:39
                    Ja miałam nieplanowaną sesję - bo teściowie zgubili się w drodze do restauracji i musieliśmy na nich poczekać. To nam fotografowie cyknęli parę ładnych fotek przy samochodzie retro- wyszły ślicznie. Samochód wiózł nas do restauracji, więc spełnia kryteria "co to miało wspólnego ze ślubem???". big_grin Potem kilka fotek z powitania chlebem, pierwszy toast - i wcale nie są takie ładne, jak te "pozowane". Krojenia tortu, jedzenia kotletów i takich tam już fotografowie nie uwieczniali- wyszli po pierwszym toaście.
                    • spalona_gora Re: Z racji... 14.08.14, 10:02
                      Tak, spełnia, bo naprawdę tam byliście. W tych strojach, w tym miejscu, przy tym samochodzie, naprawdę czekaliście w dniu Waszego ślubu. Nie wynajęliście tego samochodu i nie postawiliście go w tym miejscu tylko po to, żeby sobie zrobić zdjęcie. Czujesz różnicę?
                • spalona_gora Re: Z racji... 14.08.14, 08:38
                  Każdy mierzy własną miarą. Miliona rzeczy nie miałam na ślubie i nie mam na co dzień (np. białych kozaczków) - to na pewno dlatego, że mnie nie stać big_grin
          • memphis90 Re: Z racji... 14.08.14, 09:29
            > Na pamiątkę czego?
            Skoro mają białe kiecki i welony, to na pewno "sweet 16"... uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka