Dodaj do ulubionych

no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szacunek?

16.09.14, 22:03
z watku obok wychodzi mi, ze...
strazak nie
policjant nie
nauczyciel nie
tlumacz nie...

to kto?

czesto padaja slowa, ze do jakiejs tam roboty "nie jest potrzebny doktorat z fizyki jadrowej", czyli pewnie posiadacz takiego doktoratu moglby sie zalapac... wink

i specjalista w waskiej dziedzinie!

to jaka prace uwazacie za wyjatkowo godna podziwu?
ja mam duzy szacunek do wszelakich _dobrych_ rzemieslnikow - krawiec, szewc, zegarmistrz, stolarz. szkoda, ze takie zawody powoli zanikaja, teraz to chyba wiekszosc ludzi woli kupic nowe i gotowe, niz naprawic, czy zrobic na zamowienie.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:07
      Nauczyciel, w dodatku dobry (jednak tych jest większość).
      Lekarz, jeżeli jest lekarzem z powołaniem do leczenia, a nie chapania kasy.
      Fachowiec w swojej dziedzinie - świetny hydraulik, rewelacyjny stolarz, pielęgniarka o złotych dłoniach i sercu, fryzjerka z gustem i dobrą ręką itd...
      • sagan137 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:17
        o! dobra frzyzjerka jest na wage zlota!
        ja do swojej jezdze 1000 km (z innego kraju) wink
    • kota_marcowa Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:11
      Dla mnie każdy, który nie opiera się na złodziejstwie i krętactwie.
    • fifka02 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:12
      Każdy, który jest zgodny z prawem.
    • aneta-skarpeta Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:12
      zdecydowana większosc zawodów zasługuje na szacunek

a tamtego wątku chyba nie przeczytałaś dokładnie

parafrazując go mogę napisać, że ja np bardzo szanują zawód śmieciarza, mało że koszmarnie nieprzyjemny to jeszcze masakrycznie potrzebny

natomiast nie zmienia to faktu, że nie wymaga on szczególnych uprawnien, co nie ujmuje mu szacunku
      • sagan137 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:21
        przy czytaniu tamtego watku mialam wrazenie, ze to zarobki (ich wysokosc) definiuja szacunek...

ludzi zarabaiajacych 1500 zl nazywa sie nieudacznikami, "kto teraz tyle zarabia???", "niemozliwe, zeby nie starac sie o LEPSZA posade"... itp itd

nie sa to raczej okreslenia pelne szacunku, czyz nie?...
      • araceli Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:29
        aneta-skarpeta napisała:
        > natomiast nie zmienia to faktu, że nie wymaga on szczególnych uprawnien,
        > co nie ujmuje mu szacunku

Dokładnie tak.
    • cosmetic.wipes Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:13
      Nie za zawód ludzi szanuję, tylko za podejście do wykonywanej pracy.

Mam więcej powazania dla solidnej pani sprzątającej, niż lekarza łapówkarza czy inżyniera lesera.
      • echtom Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:18
        Ja też nie wartościuję według wykształcenia i zarobków. W tamtym wątku poraziły mnie lekceważące wypowiedzi jednej forumki o pracy strażaka i nauczyciela.
    • run_away83 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:16
      Każda praca wykonana uczciwie i solidnie powinna budzić szacunek. Niezależnie od zawodu.

Lekarz, strażak, nauczyciel, policjant, kierowca autobusu, sprzątaczka, kasjerka w sklepie, magazynier, piekarz, kelner, urzędniczka w banku, stewardessa, konsultantka infolinii - praca tych wszystkich ludzi jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania w dzisiejszym świecie.
      • kota_marcowa Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:35
        Run_away 100/100
    • echtom Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:20
      Z wątku obok wychodzi mi, że na szacunek zasługują ci, którzy generują duże zyski dla firmy i ponoszą odpowiedzialność finansową.
      • sagan137 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:23
        > Z wątku obok wychodzi mi, że na szacunek zasługują ci, którzy generują duże zyski
        > dla firmy i ponoszą odpowiedzialność finansową.

Echtom, to chyba obie niedokladnie przeczytalaysmy tamten watek wink

• araceli Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:28
        echtom napisała:
        > Z wątku obok wychodzi mi, że na szacunek zasługują ci, którzy generują duże
        > zyski dla firmy i ponoszą odpowiedzialność finansową.

Nie - Ci zwykle dużo zarabiają. To chyba Wam kojarzą się zarobki z szacunkiem bo w tamtym wątku nie ma o tym ani słowa.
        • sagan137 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:42
          > To chyba Wam kojarzą się zarobki z szacunkiem bo w tamtym wątku nie ma o tym ani słowa.

oczywiscie, nastepujace slowa w zaden sposob nie wyrazaja szacunku/jego braku do opisywanych zawodow...

"Akurat pielęgniarka na OIOM-ie i bloku operacyjnym pracuje w dość higienicznych i komfortowych warunkach [...] Już taka matka dzieciom jest bardziej obciążona odpowiedzialnością niż pielęgniarka anestezjologiczna."

nauczyciel - 'Nie jest to też zawód wymagający jakichś szczególnych predyspozycji mentalnych ani fizycznych."

no i kazdy moze byc strazakiem: "Po pierwsze do bycia strażakiem nie trzeba mieć specjalnych warunków fizycznych ani mentalnych. Trzeba być zdrowym, silnym i ogólnie gramotnym, ale bez przesady. Ogromna większość chłopaków te warunki spełnia."

pewnie zaden zawod slabo oplacany nie wymaga specjalnych predyspozycji...

• araceli Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 23:00
            sagan137 napisała:
            > pewnie zaden zawod slabo oplacany nie wymaga specjalnych predyspozycji...

Ale o co chodzi? To zwykłe stwierdzenie - możesz się z nim zgadzać lub nie. I nie ma to wiele wspólnego z zarobkami - prawnik też wielkich predyspozycji mieć nie musi a zarabia sporo. A nadal nie ma to NIC wspólnego z szacunkiem.
            • sagan137 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 08:03
              o braku szacunku traktowaly cytaty, ktore pominelas.
              naprawde uwazasz, ze do wykonywania zawodu strazaka, nauczyciela, pielegniarki niepotrzebne sa zadne specjalne umiejetnosci?
              tak, TAKIE stwierdzenia sa - wedlug mnie - oznaka braku szacunku.
              jak i nazywanie kazdego, kto marnie zarabia, nieudacznikiem.
              • araceli Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 11:28
                sagan137 napisała:
                > naprawde uwazasz, ze do wykonywania zawodu strazaka, nauczyciela, pielegniarki
                > niepotrzebne sa zadne specjalne umiejetnosci?

W teorii tak. W praktyce? Miała do czynienia z nauczycielami zdradzającymi objawy chorób psychicznych, wyżywających się na uczniach, potrafiących obrzydzić przedmiot na parę lat. I co? I uczyli. Spotkałam się z pielęgniarkami olewającymi pacjentów, z położną zwracającą się do rodzącej słowami takimi, że mnie zatkało. I co? I pracują. Taka praktyka. JAK W KAŻDYM INNYM ZAWODZIE.

> o braku szacunku traktowaly cytaty, ktore pominelas.
                (...)
                > tak, TAKIE stwierdzenia sa - wedlug mnie - oznaka braku szacunku.
                > jak i nazywanie kazdego, kto marnie zarabia, nieudacznikiem.

Dla mnie stwierdzenie czy dany zawód wymaga specjalnych zdolności czy wykształcenia jest neutralne i nie wiąże się z szacunkiem. Nie szanuję bardziej doktora fizyki jądrowej niż dobrej fryzjerki. A nieudacznikiem to nie wiem kto kogo nazwał w tamtym wątku (oprócz tezy z postu otwierającego).
          • n1eobecna Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 07:53
            Naprawde uwazasz, ze ogromna wiekszosc chlopakow moze zostac strazakiem? Znasz osobiscie jakichs strazakow?
            • sagan137 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 08:05
              > Naprawde uwazasz, ze ogromna wiekszosc chlopakow moze zostac strazakiem? Znasz
              > osobiscie jakichs strazakow?

ja akurat tak nie uwazam, ale rozumiem, ze pisalas do Araceli smile
              znam osobiscie strazakow (w dodatku poza-zawodowych) i uwazam ten zawod za bardzo trudny i wymagajacy.
    • malgosiek2 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:23
      Służba zdrowia też NIE czyli lekarze/pielęgniarki etc...... tongue_out
      • sagan137 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:25
        tak, zapomnialam, ze zawod pielegniarki to prawie kazdy moglby wykonywac...
        • malgosiek2 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:30
          sagan137 napisała:

> tak, zapomnialam, ze zawod pielegniarki to prawie kazdy moglby wykonywac...

Nie ja tak myślę, żeby nie było.
          Tak myślą tutaj forumowe ematki.
          A ja no cóż.....służba zdrowia, więc wiadomo, że nie zasługujemy na szacunek of kors big_grin
          • sagan137 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:31
            Malgosie, ja dobrze zrozumialam, co chcialas powiedziec wink
            • malgosiek2 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:33
              Oki, miło mi.
    • liisa.valo Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:25
      Lekarz. Do swojej ginekolożki jeżdżę przez pół Polski.
    • rosapulchra-0 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 22:27
      Każdy, dosłownie każdy zawód jest godny szacunku. Pod warunkiem, że jest wykonywany z poświęceniem i pełnym szacunkiem do wykonywanych czynności.
    • laquinta Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 16.09.14, 23:04
      To forum leci na leb na szyje. Tematy jak w przedszkolu.
      • sagan137 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 08:06
        > To forum leci na leb na szyje. Tematy jak w przedszkolu.

ten watek przeciez nie jest pytaniem sam w sobie, jest inspirowany dyskusja o nieudacznikach...
    • echtom Zabawne - 16.09.14, 23:14
      Niewykwalifikowani, nędznie zarabiający nieudacznicy z poprzedniego wątku nagle zyskali powszechny szacunek. Nawet śmieciarz się załapał tongue_out
      • laquinta Re: Zabawne - 16.09.14, 23:19
        Wszyscy dla wszystkich
        Murarz domy buduje,
        Krawiec szyje ubrania,
        Ale gdzieżby co uszył,
        Gdyby nie miał mieszkania?

A i murarz by przecie
        Na robotę nie ruszył,
        Gdyby krawiec mu spodni
        I fartucha nie uszył.

Piekarz musi mieć buty,
        Więc do szewca iść trzeba,
        No, a gdyby nie piekarz,
        Toby szewc nie miał chleba.

Tak dla wspólnej korzyści
        I dla dobra wspólnego
        Wszyscy muszą pracować,
        Mój maleńki kolego.

Tuwim
        • swiecaca Re: Zabawne - 17.09.14, 06:40
          Tuwim nie znał pracowników agencji reklamowych smile
          • nangaparbat3 Re: Zabawne - 17.09.14, 08:13
            big_grin big_grin big_grin
      • gazeta_mi_placi Re: Zabawne - 17.09.14, 14:02
        Panowie z MPO akurat dość dobrze zarabiają (jak na warunki polskie).
    • jagienka75 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 07:02
      tylko taki, który pozwala na forumowanie w godz 7:30-15:30smile
      widziałaś kiedyś policjanta/nauczyciela/strażaka, który by się produkował na ematce non stop?
      • zuzanna56 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 08:42
        Na szacunek to może zasługiwać człowiek, nieistotne jaki zawód wykonuje. Uczciwy człowiek po prostu.
    • ziarenko-piasku Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 08:52
      jaki zawód? każdy! Pod warunkiem, ze jest wykonywany jak należy smile
      • mwiktorianka Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 09:11
        Należy szanować każdego człowieka, który swoją pracę wykonuje solidnie, niezależne od tego jaki zawód wykonuje. Dlaczego bardziej miałabym szanować lekarza, który leczyć nie potrafi lub jest zwykłym łapówkarzem niż np. ekspedientkę w sklepie, która jest rzetelna, miła i zna się na swojej pracy. To jakimi jesteśmy ludźmi nie wiele ma wspólnego z zawodem, jaki wykonujemy.

A tak w ogóle to najbardziej podziwiam pilotów dużych samolotów.
    • vocativa Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 09:13
      Tylko wąska specjalistka tongue_out
      • agrypina6 Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 09:31
        A kto to taki, wg. ematki, rzecz jasna, ta wąska specjalistka? Jakie to zawody? Bo jest to jakaś tajemnica forumowasmile! Dla mnie wąska specjalizacja, to np. lekarz geriatra. Jest ich bardzo mało. Kto jeszcze?
    • kocianna Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 09:43
      Pracowałam jako nauczycielka. Byłam dobra w zawodzie, świetnie znałam przedmiot i umiałam go wykładać. Lubili mnie uczniowie, szanowała dyrekcja i koledzy. Miałam poczucie misji i wielkie poczucie sensu tego, co robię. Widziałam, że moja praca przynosi efekty. Prestiż społeczny - żaden, co zresztą widać na forum w wątkach o długich wakacjach i małym pensum.

Poszłam do innej pracy. Też jestem w niej dobra, kiedy mówię, gdzie pracuję i czym się zajmuję (kiedyś to się nazywało sowietolog, teraz nie ma ZSRR, więc trudno nazwać), ludzie niemalże ściągają czapki z głów. Tylko że w szkole pracowałam o wiele ciężej i moja praca miała o wiele większą wartość wymierną.

Miałam krótki romans z korpo. Tam to dopiero było bez sensu big_grin
      • mag1_k Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 11:06
        A ja myślałam,ze jesteś tłumaczką rosyjskiego smile jeźeli moźesz napisać czym się zajmujesz?
    • klubgogo Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 10:47
      Każdemu zawodowi należy się szacunek, o ile wykonywany jest rzetelnie i sumiennie.
    • agaja5b Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 11:08
      Każdy społecznie potrzebny i wykonywany z zaangażowaniem, choć to też dyskusyjne i zależne, co widać na przykładzie wczorajszego wątku, z którego jasno wynika że największy szacunek i prestiż dają dziś zawody najbardziej płatne, choc niekoniecznie te najtrudniejsze i najbardziej pożyteczne. Najbardziej pożyteczny smieciarz czy pielęgniarka przegra w cuglach z korpomenagerem, kiedy przedstawią swoje zarobki. Poza tym punkt widzenia zalęży od punktu siedzenia, więxień w więzieniu nie będzie przecież cenił tego kto go pilnuje jak sie nia ma dzieci w szkole to jakość nauczania i poziom nauczycieli niezbyt obchodzi, jak sie jest zdrowym i nie zagląda do szpitala to o pracy pielęgniarki można miec blade pojęcie i twierdzic że to pikuś.
      • gauad Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 11:13
        Można by rzec- są zawody, w których zamiast pensji dostaje się "szacunek"(sprytny wybieg),
        oraz zawody w ktorych się człowiek nie szanuje za grosz, ale jak pokaże ile ma na koncie gotówki- to każdy go będzie szanował tongue_out
    • gauad Żaden 17.09.14, 11:09
      Szacunek należy się ludziom a nie zawodom.
    • tender-love Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 13:58
      każdy wykonywany solidnie. każdy zawód daje coś społeczeństwu i jest potrzebny.

Piszesz, że "strazak nie
      policjant nie
      nauczyciel nie
      tlumacz nie...

to powiedz jak wyobrażasz sobie świat bez strażaków, jakby Ci się na przykład dziecko spaliło w pożarze. I co? nadal nie masz szacunku do strażaka?

a jak wyobrażasz sobie świat bez tłumaczy???

Ja nie rozumiem jak można w ogóle takie pytanie zadawać. Jak w ogóle MOŻNA NIE MIEĆ SZACUNKU do LUDZI PRACUJĄCYCH!!!!!!!!!!!!! No jak?????

Ja nie mam szacunku do tych, którzy takie pytanie zadają, więc do Ciebie też nie - dla mnie jesteś zwykłym śmieciem.

• echtom Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 14:07
        Ochłoń. Ona nie pisze od siebie, tylko przedstawia wnioski z wątku o pracy za 1500 zł.
    • gazeta_mi_placi Re: no to jaki zawod wedlug Was zasluguje na szac 17.09.14, 14:03
      Każdy uczciwy czyli Pani/Pani z Providenta raczej nie.
      Plus ezoterycy/wróżki/cudotwórcy żyjący z naiwności i trudnej sytuacji innych ludzi.
      Mam obiekcje też co do rzeźnika, ale wynika to z mojego prywatnego światopoglądu.
    • gaskama Zawód absoltnie żaden! Tylko człowiek i praca .... 17.09.14, 14:17
      przez niego wykonywana. Nauczyciel wykonujący sumiennie swój zawód, przygotowujący się do lekcji, dokształcający się, otwarty na potrzeby dzieci, wymagający ale ciepły ..... nie zasługuje na szacunek????
      A nauczyciel gbur, cham, prostak, wydzierający się na dzieci, olewający swoją pracę .... zasługuje? To zależy od człowieka a nie od zawodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka