landora 18.09.14, 22:21 Czekacie na wyniki? Ja mam zażartego zwolennika niepodległości w domu. Od tygodni słyszę wciąż o referendum Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demonii.larua Re: szkockie referendum 18.09.14, 22:26 A znajomi mnie zarazili i czekam. Nie opowiadam się za żadną ze stron, ale jest to dość ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: szkockie referendum 18.09.14, 22:58 Tez czekam z ciekawoscia. Szczegolnie, ze moje media oblizuja sie i poczkiwaja porownaniami z referendami w naszym Quebec - przy okazji mozna sobie poogladac jak niektorzy obecnie juz mocno podstarzali politycy wygladali w takim np. '95 roku gdy to o maly wlos a "yes" by wygralo w la Belle Provence Sama nie wiem czego zyczyc Szkotom. Przyznam, ze imponuje mi nieslychanie 97% zapisanych do glosowania - ewidentnie kazdy ma zdanie i chce je glosem zarejestrowac. Pozazdroscic. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: szkockie referendum 18.09.14, 23:16 No własnie, frekwencja godna pozazdroszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: szkockie referendum 18.09.14, 23:03 Chyba nie macie szans... przed chwilą było chyba wstępnie 47 do 53& Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: szkockie referendum 19.09.14, 08:13 Ale akcja była piękna ! Gratulacje dla partnera. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: szkockie referendum 19.09.14, 11:52 Och, niech juz nie bedzie taki rozczarowany W sumie sporo zyskali - przypmnieli niektorym o swojej tożsamości (Szkot to nie jest taki rudy Anglik z dziwnym akcentem ), jestem dziwnie przekonana, że w przyszłym roku do Szkocji przyjedzie o WIELE więcej turystów. Szkocja zaistniała samodzielnie w świadomości wielu ludzi, ba, nawet aktualny numer historycznego dodatku Polityki jest , imho, inspirowany referendum. A cała akcja , tak jak pisałam, piękna. W tym roku wypuścilismy się dalej na północ Szkocji i naprawdę robiło wrażenie kiedy pośrodku niczego (jedziesz przez ponad pół godziny , nie ma ani jednego samochodu oprócz twojego, nawet owiec już nie ma, o ludziach czy domach nie wspominając) nagle widzisz na skale OGROMNY mural 'Yes" Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: szkockie referendum 19.09.14, 12:30 Ostatnie sondaże narobiły nadziei. Przekażę mężowi Twoje słowa Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: szkockie referendum 19.09.14, 12:39 To możesz mu jeszcze opowiedziec historyjkę sprzed ponad 20 lat - siedzę w pociagu ze Szkotem na trasie Londyn-Edynburg. Zadałam (pewnie głupie) pytanie: po czym mam poznać, że już wjeżdżamy do Szkocji. Opdowiedź: po tym, że wszyscy wstaną , zaczną wiwatować i krzyczeć "hurra" Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: szkockie referendum 19.09.14, 13:58 serio? bardzo jestem ciekawa jak szybko by niepodelgosc wyszla szkocji bokiem gdyby zaglosowali inaczej. biorac pod uwage idee 'sprawiedliwych rzadow' salmoda dosc szybko podejrzewam Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: szkockie referendum 19.09.14, 14:05 To do mnie? Jezeli tak, to poproszę o uściślenie "serio" Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: szkockie referendum 18.09.14, 23:19 Mam nadzieje ze podejma wlasciwa decyzje Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: szkockie referendum 19.09.14, 00:00 najma78 napisała: > Mam nadzieje ze podejma wlasciwa decyzje Decyzja to pikus - najwazniejsze jaka whiskey oblac Moja favourite: Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: szkockie referendum 19.09.14, 06:04 A jaka, według ciebie, jest właściwa decyzja? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: szkockie referendum 19.09.14, 10:12 To wiem. Jestem ciekawa jednak, co odpowie mi Scotti. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: szkockie referendum 19.09.14, 08:07 Frekwencja 86%. Nie wyobrażam sobie tematu, który zdołałby tak ruszyć Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: szkockie referendum 19.09.14, 10:13 asia_i_p napisała: > Frekwencja 86%. Nie wyobrażam sobie tematu, który zdołałby tak ruszyć Polaków. > Trudno się z tobą nie zgodzić. Polska solidarność już dawno przeszła do legendy miejskiej.. dziś jest jak ta czarna wołga na mieście Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: szkockie referendum 19.09.14, 10:17 Ja jestem. Przypuszczam, że gdyby kiedykolwiek doszło do referendum w sprawie autonomii Śląska, frekwencja byłaby bardzo wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
petuniasta Re: szkockie referendum 19.09.14, 08:10 Trzeba będzie whisky dziś kupić. A na obiad haggis, neeps and tatties. Ale mi ułożyło. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: szkockie referendum 19.09.14, 10:18 To ja sobie zrobię angielskie śniadanie Bacon, sausage, fried eggs, baked beans and toast. I napiję się angielskiej herbaty, bo whisky nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
lookrecja83 Re: szkockie referendum 19.09.14, 15:16 Jest mi potwornie smutno. Mój partner bombardował mnie propagandą Yes, i tak jakoś to we mnie wsiąkło. W pracy tylko jedna osoba była na nie, reszta zagorzali zwolennicy niepodległości. Z córką mieliśmy zabawę wypatrywania plakatów i naklejek z Yes w oknach, na samochodach i wszelkich przypadkowych miejscach. Dużo tego było w naszej okolicy, żałuję teraz, że nie porobiłam zdjęć. Mój partner zadeklarował się, że zgoli brodę, którą nosi od 16 r.ż. Rozum podpowiada, że w sumie może to I dobrze, że nie będzie tego całego bałaganu związanego ze zmianami. Ale jakoś mam takie poczucie straty. Odpowiedz Link Zgłoś