Dodaj do ulubionych

szkockie referendum

18.09.14, 22:21
Czekacie na wyniki?
Ja mam zażartego zwolennika niepodległości w domu. Od tygodni słyszę wciąż o referendum smile
Obserwuj wątek
    • demonii.larua Re: szkockie referendum 18.09.14, 22:26
      A znajomi mnie zarazili i czekam. Nie opowiadam się za żadną ze stron, ale jest to dość ciekawe wink
    • cherry.coke Re: szkockie referendum 18.09.14, 22:28
      Ciekawam bardzo.
      • bi_scotti Re: szkockie referendum 18.09.14, 22:58
        Tez czekam z ciekawoscia. Szczegolnie, ze moje media oblizuja sie i poczkiwaja porownaniami z referendami w naszym Quebec - przy okazji mozna sobie poogladac jak niektorzy obecnie juz mocno podstarzali politycy wygladali w takim np. '95 roku gdy to o maly wlos a "yes" by wygralo w la Belle Provence wink
        Sama nie wiem czego zyczyc Szkotom. Przyznam, ze imponuje mi nieslychanie 97% zapisanych do glosowania - ewidentnie kazdy ma zdanie i chce je glosem zarejestrowac. Pozazdroscic.
        • morekac Re: szkockie referendum 18.09.14, 23:16
          No własnie, frekwencja godna pozazdroszczenia.
    • joa66 Re: szkockie referendum 18.09.14, 23:03
      Chyba nie macie szans... przed chwilą było chyba wstępnie 47 do 53&
      • landora Re: szkockie referendum 19.09.14, 07:56
        Niestety, tym razem nie wyszło.
        • joa66 Re: szkockie referendum 19.09.14, 08:13
          Ale akcja była piękna !

Gratulacje dla partnera.
          • landora Re: szkockie referendum 19.09.14, 10:07
            Dzięki. Rozczarowanie ogromne!
            • joa66 Re: szkockie referendum 19.09.14, 11:52
              Och, niech juz nie bedzie taki rozczarowany smile W sumie sporo zyskali - przypmnieli niektorym o swojej tożsamości (Szkot to nie jest taki rudy Anglik z dziwnym akcentemwink ), jestem dziwnie przekonana, że w przyszłym roku do Szkocji przyjedzie o WIELE więcej turystów. Szkocja zaistniała samodzielnie w świadomości wielu ludzi, ba, nawet aktualny numer historycznego dodatku Polityki jest , imho, inspirowany referendum.

A cała akcja , tak jak pisałam, piękna. W tym roku wypuścilismy się dalej na północ Szkocji i naprawdę robiło wrażenie kiedy pośrodku niczego (jedziesz przez ponad pół godziny , nie ma ani jednego samochodu oprócz twojego, nawet owiec już nie ma, o ludziach czy domach nie wspominając) nagle widzisz na skale OGROMNY mural 'Yes" smile
              • landora Re: szkockie referendum 19.09.14, 12:30
                Ostatnie sondaże narobiły nadziei.
                Przekażę mężowi Twoje słowa smile
                • joa66 Re: szkockie referendum 19.09.14, 12:39
                  smile

To możesz mu jeszcze opowiedziec historyjkę sprzed ponad 20 lat - siedzę w pociagu ze Szkotem na trasie Londyn-Edynburg. Zadałam (pewnie głupie) pytanie: po czym mam poznać, że już wjeżdżamy do Szkocji. Opdowiedź: po tym, że wszyscy wstaną , zaczną wiwatować i krzyczeć "hurra" big_grin
            • princess_yo_yo Re: szkockie referendum 19.09.14, 13:58
              serio? bardzo jestem ciekawa jak szybko by niepodelgosc wyszla szkocji bokiem gdyby zaglosowali inaczej. biorac pod uwage idee 'sprawiedliwych rzadow' salmoda dosc szybko podejrzewam wink
              • joa66 Re: szkockie referendum 19.09.14, 14:05
                To do mnie?

Jezeli tak, to poproszę o uściślenie "serio" smile
    • najma78 Re: szkockie referendum 18.09.14, 23:19
      Mam nadzieje ze podejma wlasciwa decyzje smile
      • bi_scotti Re: szkockie referendum 19.09.14, 00:00
        najma78 napisała:

> Mam nadzieje ze podejma wlasciwa decyzje smile

Decyzja to pikus - najwazniejsze jaka whiskey oblac tongue_out
        Moja favourite:
        https://www.forpeatsake.com/Images/Bottles/Laphroaig/Laphroaig_Laphroaig_15_Year_Old_15_.jpg
        • rosapulchra-0 Re: szkockie referendum 19.09.14, 06:04
          A jaka, według ciebie, jest właściwa decyzja?
          • najma78 Re: szkockie referendum 19.09.14, 07:20
            Szkoci zostaja smile
            • rosapulchra-0 Re: szkockie referendum 19.09.14, 10:12
              To wiem. Jestem ciekawa jednak, co odpowie mi Scotti.
    • asia_i_p Re: szkockie referendum 19.09.14, 08:07
      Frekwencja 86%. Nie wyobrażam sobie tematu, który zdołałby tak ruszyć Polaków.
      • rosapulchra-0 Re: szkockie referendum 19.09.14, 10:13
        asia_i_p napisała:

> Frekwencja 86%. Nie wyobrażam sobie tematu, który zdołałby tak ruszyć Polaków.
        >

Trudno się z tobą nie zgodzić. Polska solidarność już dawno przeszła do legendy miejskiej.. dziś jest jak ta czarna wołga na mieście uncertain
      • sumire Re: szkockie referendum 19.09.14, 10:17
        Ja jestem.
        Przypuszczam, że gdyby kiedykolwiek doszło do referendum w sprawie autonomii Śląska, frekwencja byłaby bardzo wysoka.
    • petuniasta Re: szkockie referendum 19.09.14, 08:10
      Trzeba będzie whisky dziś kupić. A na obiad haggis, neeps and tatties. Ale mi ułożyło.
      • rosapulchra-0 Re: szkockie referendum 19.09.14, 10:18
        To ja sobie zrobię angielskie śniadanie wink Bacon, sausage, fried eggs, baked beans and toast. I napiję się angielskiej herbaty, bo whisky nie lubię smile
    • lookrecja83 Re: szkockie referendum 19.09.14, 15:16
      Jest mi potwornie smutno.
      Mój partner bombardował mnie propagandą Yes, i tak jakoś to we mnie wsiąkło.
      W pracy tylko jedna osoba była na nie, reszta zagorzali zwolennicy niepodległości.
      Z córką mieliśmy zabawę wypatrywania plakatów i naklejek z Yes w oknach, na samochodach i wszelkich przypadkowych miejscach. Dużo tego było w naszej okolicy, żałuję teraz, że nie porobiłam zdjęć.
      Mój partner zadeklarował się, że zgoli brodę, którą nosi od 16 r.ż.
      Rozum podpowiada, że w sumie może to I dobrze, że nie będzie tego całego bałaganu związanego ze zmianami. Ale jakoś mam takie poczucie straty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka