Dodaj do ulubionych

Mamy studentów!

24.09.14, 10:47
Jak tam wasze latorośle? Przygotowane na wielkie wejście w rok akademicki? smile
Moja najstarsza ma za sobą pierwszy dzień na uczelni. Od poniedziałku zaczyna regularne zajęcia. Fajnie jej plan ułożyli, bo piątki ma wolne, ale poniedziałki, wtorki i czwartki od rana do wieczora, w środy tylko wcześniej kończy.
No to jak tam u was?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Mamy studentów! 24.09.14, 10:53
      My też mamy studentów, mieszkają piętro wyżej. Pozdrawiam.
    • dolores12 Ja też mam studentów - po sąsiedzku:-( 24.09.14, 10:54
      Wczoraj się sprowadzili do mieszkania na górze. Łomot był pół nocy, wiertarka, suwanie meblami. Ale to wszystko i tak pikuś, bo dziś rano w windzie pawsad Mam nadzieję, że to nie wróży katastrofalnego roku, bo w zeszłym nie było tak źle ze studentami, w miarę kulturalni byli.
      • gazeta_mi_placi Re: Ja też mam studentów - po sąsiedzku:-( 24.09.14, 10:57
        U nas nawet w miarę, czasem organizowali imprezę, ale muzyki nie było słychać, jedyne co to, że gdy było ciepło wychodzili na balkon i słychać było rozmowy/śmiechy.
        Ale ogólnie nawet w miarę. Mało uciążliwi.
      • aandzia43 Re: Ja też mam studentów - po sąsiedzku:-( 24.09.14, 12:29
        Dolores, młodzi halasuja, bo...mogą wink Jak.się im grzecznie, ale stanowczo zwróci uwagę i uprzejmie poprosi (ale tonem zdecydowanym wink) o ciszę po 22. i ogólnie o przestrzeganie norm społecznych, to zazwyczaj się stosują. Jak by mi sąsiedzi suwali szafy po nocy i darli gęby, to już bym stała pod ich drzwiami uwieszona na dwonku. Lubię młodzież, dogaduję się z nią i hałasy imprez od czasu do czasu znoszę ze stoickim spokojem. Ale bezmyslne, głupie i niepotrzebne halasowanie (np. robienie w nocy tego, co należy zrobić w.dzień) doprowadza mnie do szału. I wtedy przestaję dysponować nie tylko stoickim, ale jakimkolwiek, spokojem.
    • marzeka1 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 11:55
      Jutro z mężem zawozimy syna i jego rzeczy tam, gdzie studiuje, jest już na drugim roku. Znalazł fajny pokój w domu jednorodzinnym- wieziemy całkiem sporo rzeczy, aby było na pierwszym razem.
      • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 12:17
        Fajnie. Moja córka nie musi mieszkać ani w akademiku, ani na stancji. Mieszka ze swoim chłopakiem. W kierat wejdzie od przyszłego tygodnia. Jestem pewna, że sobie poradzi, jednak wiesz - to pierwszy rok, wszystko nowe, stres i takie tam. Póki co, po pierwszym dniu jest bardzo zadowolona.
    • feleedia Re: Mamy studentów! 24.09.14, 12:11
      Koledż miejski, poezja staroskandynawska.

To przepustka do kariery i wielki świat stoi otworem big_grin
      • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 12:18
        Uniwersytet, matematyka. Znowu nie trafiłeś strollowany bycie forumowy.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Mamy studentów! 24.09.14, 12:23
        feleedia napisał(a):

> Koledż miejski, poezja staroskandynawska.
        >
        > To przepustka do kariery i wielki świat stoi otworem big_grin

Witaj Bracie Trollu... Jak życie?

Też jesteś fanem opowieści z życia Rosy?

Ksiadz Anatol
    • princess_yo_yo Re: Mamy studentów! 24.09.14, 12:25
      zajecia od rana do wieczora? nie trolluj. w uk zajecia dydaktyczne to max ok 16 godzin tygodniowo wiec jakies strasznie krotkie sa u ciebie doby w takim razie.
      czas na self study nie jest zawierany w planie zajec bo to nie szkola podstawowa.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Mamy studentów! 24.09.14, 12:37
        princess_yo_yo napisała:

> zajecia od rana do wieczora? nie trolluj. w uk zajecia dydaktyczne to max ok 16
        > godzin tygodniowo wiec jakies strasznie krotkie sa u ciebie doby w takim razie

Cicho! Bo zostaniesz trollem i będziesz musiała z tym żyć....

Ksiadz Anatol
      • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 12:42
        Może ty tak miałaś. Są kierunki, gdzie tych zajęć jest znacznie więcej, to raz. Dwa, wzięłaś pod uwagę okienka? Moje młodsze córki są w koledżu i mają tak poszatkowany plan zajęć, że jednego dnia zaczynają o 9, a kończą o 18 i mają trzy okienka w ciągu tych 9 godzin. Zanim mnie oskarżysz to sprawdź swoje informacje uncertain
        • princess_yo_yo Re: Mamy studentów! 24.09.14, 13:03
          ale w collegu to sie robi a levels czyli mature a nie studiuje. zdecyduj sie o czym piszesz.

nie, ilosc zajec dydaktycznych w bardzo niewielkim stopniu zalezy od kierunku - 120 credits na kazdy level (4-6) czyli kazdy z 3 lat studiow. 30 credits to przedmiot caloroczny ktory jest zazwyczaj prowadzony w systemie 2-3 godziny wykladow + 2 do 4 godzin cwiczen.
          • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 13:23
            Nie zrozumiałaś.
            Moja najstarsza córka właśnie rozpoczęła studia na Uniwersytecie, na Wydziale Matematyki.
            Moje dwie młodsze uczęszczają do collegue.
            • princess_yo_yo Re: Mamy studentów! 24.09.14, 13:27
              oh rosa, pochwal sie jaki to uniwersytet gdzie zajecia na wydziale matematyki sa prowadzone w zupelnie innym systemie niz caly system akademicki w uk.
              rozklad zajec maturzystow zostal wrzucony w ten watek przypadkowo rozumiem lol
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Mamy studentów! 24.09.14, 13:23
            princess_yo_yo napisała:

> ale w collegu to sie robi a levels czyli mature a nie studiuje. zdecyduj sie o
            > czym piszesz.

Zobaczysz, że się doprosisz.... a ostrzegałem! Te wątki nie są tworzone w celu dyskusji tylko w ramach wywołania podziwu...

Więc z punku, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było…tylko aplauz i zaakceptowanie

Ksiadz Anatol
          • landora Re: Mamy studentów! 24.09.14, 15:09
            O, niekoniecznie!
            Tu na przykład można zrobić BA lub BSc i MA/MSc też: Writtle College
            • princess_yo_yo Re: Mamy studentów! 24.09.14, 15:30
              w partnerstwie z essex university wiec tytul podejrzewam wydaje universytet wink
              • landora Re: Mamy studentów! 24.09.14, 16:48
                Tak, na dyplomie jest University of Essex, ale studiujesz w Writtle College, który ma własną kadrę, własny kampus i własne programy studiów (przede wszystkim związane z rolnictwem i ogrodnictwem, ale nie tylko).
          • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 15:11
            Laska, w koledżu się robi też GSEC, wiedziałaś?
            • princess_yo_yo Re: Mamy studentów! 24.09.14, 15:25
              chodzi ci o middle school polaczona z college? czy o fakt ze college razem z a levels oferuje zazwyczaj tryb zaliczenie roznych progow edukacyjnych dla tzw mature students?
              • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 15:36
                Ty naprawdę masz niewielkie pojęcie o średnich szkołach w UK i uniwersytetach również.. EOT.
                • princess_yo_yo Re: Mamy studentów! 24.09.14, 15:59
                  oczywiscie, chyle czola przed kopalnia wiedzy na temat zycia w uk pt rosa i tego ze jakos ta wiedza nigdy nie moze sie przelozyc na to co pisze na forum jematka.
                  • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 16:39
                    Jeśli dla ciebie zajęcia od 9 do 17 to nie jest cały dzień, to ja naprawdę nie mam z tobą o czym rozmawiać.
    • pitahaya1 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 13:32
      Mój na 3 roku. Zaczyna specjalizację. Pracował całe wakacje, więc po prostu dorzuci sobie obowiązkówsad Mieszka z nami. Plan też ma tak układany, że trzy dni do zarżnięcia, jeden luźniejszy i jeden czasem wolny. Wolny, czyli ma wtedy więcej czasu na robotęsmile
      • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 14:25
        No to tak jak moja na pierwszym roku.
    • mary_lu Re: Mamy studentów! 24.09.14, 13:50
      Dziecko nie, ale mój ojciec znowu coś studiuje. Zdaje się, ze głownie zajmuje się rozwalaniem wykładów big_grin
    • demonii.larua Re: Mamy studentów! 24.09.14, 14:00
      Mój jeszcze nie student, więc ma luz do października. Mimo maturalnej klasy dalej będzie sobie jeździł na polibudę, od dwóch lat mam dzieciaka w trybie studenckim big_grin Ale jak pójdzie już na te prawdziwe studia to chyba z dumy pęknę big_grin póki co na przyszłoroczny maj zamawiam wątek maturalny big_grin big_grin
      Jaki kierunek sobie Twoja wybrała, bo mi umknęło (chyba, że nie pisałaś wink
      • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 14:28
        Moja córka studiuje matematykę. W ciągu jednego roku przerobiła program z dwóch lat i zdała A Level na A*. Jest drugą osobą w historii szkoły z takim wynikiem, a pierwszą, której się udało to zrobić w ciągu jednego roku (w sensie przerobić dwuletni materiał w ciągu roku).
        Mogę być dumna?
        • demonii.larua Re: Mamy studentów! 24.09.14, 14:47
          No ba! Kurde dla mnie matma to w ogóle kosmos, tym bardziej podziwiam uzdolnionych w tym kierunku. Nasza starsza zwykła powiadać "świat jest matematyką". To jest "tragedia", bo cała banda jest uzdolniona zdecydowanie w kierunku nauk ścisłych big_grin Ja tam bezwstydnie z nich dumna jestem. Ty też bądź! wink
          • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 15:12
            Dziękuję smile
            • sarah_black38 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 15:20
              Gratulacje dla zdolnej córki. Moja też się zawsze świetnie uczyła, teraz jest na ostatnim roku. Do Warszawy wyjechała na początku września, bo chciała zebrać uczniów na korepetycje. Także ja odprawiłam już swoją i tęsknię. Zobaczę ją dopiero w piątek smile
              • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 15:37
                Też zbierałam uczniów na korki od początku września. Musisz, nie możesz, ale musisz być dumna ze swojej córki smile
                • bei Re: Mamy studentów! 24.09.14, 16:10
                  U nas średni broni się w październiku a przednajmłodszy rozpoczyna pierwszy rok.
                  Średni od dawna pracuje, przednajmłodszy na pewno będzie wzorem najbardziej wyluzowanego studentasmile
                  Najstarszy juz dawno zapomniał o studiach.
                  Najmłodszy ma do nich jeszcze 9 lat.
                  • bei Re: Mamy studentów! 24.09.14, 16:16
                    Rosa- powinnaś puchnąć z dumy!- gratuluję tak zdolnej corkismile
                    Moi też nauki ścisłe hołubią, nie po mnie takie zdolności, nie po mnie taki zdolności.
                    • toxicity1 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 16:27
                      bei napisała:

Rosa- powinnaś puchnąć z dumy!

Tia, zaraz założy wątek o opuchliźniewink
                    • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 16:41
                      Dziękuję smile
    • ann.38 Re: Mamy studentów! 24.09.14, 17:08
      Mój własnie zaczął trzeci rok. Moje maleństwo... a tak niedawno miał pierwszy ząbekwink Młodszego dzieciaka mam w secondary school, ale moje to humaniści, nie wdały się w mamusię, która była dobra w matmie.
      • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 25.09.14, 20:57
        smile My oboje rodzice ze ściśniętymi umysłami wink, więc wybór kierunku u córki nie dziwi smile
        Gratuluję ofkors.
    • figrut Re: Mamy studentów! 25.09.14, 17:11
      Moja w tym roku zakończyła jeden kierunek na UW i wkracza w drugi rok na politechnice. Na szczęście z mieszkaniem nie ma problemu, ale nie wiadomo jak z finansami będzie.
      • rosapulchra-0 Re: Mamy studentów! 25.09.14, 20:56
        Figrut, bardzo, ale to bardzo ci gratuluję tak zdolnej i mądrej córki! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka