Dodaj do ulubionych

Jak rozmnożyć kasę?

29.09.14, 10:05
dajmy na to kwota 30 tys zł. Ani to powalająca suma, a i przebimbać też szkoda. Do banku - lipa, kupić za to coś to się nie kupi. Macie swoje pomysły?
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 10:11
      kupić towar - sprzedać towar, ale zakładam, że nie każdy ma DG, chociaż jak się okazuje co niektórym nie jest ona niezbędna
      • mx3_sp Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 10:13
        nie ta kasa ma sama na siebie pracować bez żadnych ruchów z zewnątrz.
        • solejrolia Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 10:15
          big_grin
          to w takim razie jest to za mała kwota
        • neffi79 Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 10:18
          bez ruchów?
          bank, ale 30 tys to za mało by zadowolić sie odsetkami
          • mx3_sp Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 10:20
            lepsze te 3 % niż nic, właśnie dlatego pytam o alternatywę dla tych %
    • solejrolia Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 10:13
      takie "pieniądze ekstra", to ja zainwestowałabym w grunt, w sensie kupiłabym jakąś niewielką działkę, może być rolna, siedlisko, albo nad jeziorem rekreacyjna. za 30tys jak najbardziej da się.
      może kupiłabym jakiś sprzęt do firmy, ale raczej nie. na to jesteśmy w stanie zapracować, szkoda wydawać mi na to "ekstra kasy".
      albo spłaciłabym kredyt, który mam na samochód, ale to w dalszej kolejności, bo samochód na siebie pracuje, więc i tak spłaci się ten kredyt w końcu.

nie dawałabym do banku, i nie trzymałabym w skarpecie, bo to w praktyce okazałoby się, ze pieniadze by się rozeszłyby.
      • mx3_sp Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 10:15
        skarpeta odpada, w banku by się nie straciło, nieruchomość kupić to jest zamrożenie , a ona musi pracować.
        • neffi79 Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 10:20
          no więc bez ruchów się nie dabig_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 11:04
      bez nadmiernych ruchów własnych - lokaty krotkoterminowe oprocentowane najlepiej jak sie da w danym momencie. wkladasz na rok, wyjmujesz z procentami, wkładasz na kolejny rok itd. oszałamiających zysków nie bedzie, ale jakis tam przyrost tak.
      albo kup nieuzytek rolny miedzy polami a zbiornikiem wodnym. bedziesz miec strefę buforową i dopłaty z Unii, a robić specjalnie nic nie trzeba tongue_out tak panowie w "Ranczu" zrobili, na ile to skuteczne to nei wiem wink
    • mamma_2012 Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 11:09
      GPW?
      Gwarancji zarobku nie ma, ale tez ewentualne straty nie beda pozwalające.
      • the_last_guardian_angel Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 11:18
        mamma_2012 napisała:

> GPW?
        > Gwarancji zarobku nie ma, ale tez ewentualne straty nie beda pozwalające.

Czy przez GPW rozumiemy Giełdę Papierów Wartościowych? I mówisz, że ewentualne straty nie będą powalające?! Zajmij się ty może robieniem dzieci....

Na GPW można włożyć 30 kPLN i po miesiącu wyjąc na przykład zero. Może nie jest to strata powalająca, ale jednak zauważalna...

W.
        • mamma_2012 Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 12:00
          Pewnie, ze mozna włożyć 30, a po miesiącu wyjąc 0, ale to przy spełnieniu 3 warunków, czyli absolutnego braku wiedzy, wielkiej chciwości i gigantycznego pecha.
          Przy niewielkich kwotach, inwestowanych w mało ryzykowne spółki o dużych obrotach, szanse zarówno na duży zysk i jak i na duza stratę sa niewielkie.
          Przy odrobinie zainteresowania i wiedzy, mozna natomiast w ostatecznym rozrachunku (zakładając, ze nie ma presji na wycofanie sie w konkretnym momencie), spokojnie wyciągnąć troszkę wiecej niż na lokacie bankowej czy obligacjach.
          Robienie dzieci nie wyklucza bycia uczestnikiem rynkuwink
          • a.n.a0 Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 12:06
            mx spróbuj kupić walutę, najlepszy moment na kupienie jest od ok 1-8 dnia miesiąca, zdarza się ze do 15. A po drugiej połowie mieisąca psrzedaj. Miesiąc w miesiąc od 10 lat obserwuje wahania i nie było inaczej. Pod koniec miesiąca waluta jest wykupywana więc rośnie.
            Chociaz w ostatnim mieisącu to kiepsko było, nic nie spadało.
            Ale jak chcesz to kup za np 5 tyś walutę na tydz, dwa i pózniej ja sprzedaj.
            • gazeta_mi_placi Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 12:14
              I mniej więcej ile procentowo zyskuje się na takich wymianach walut? Orientacyjnie chociaż?
              • a.n.a0 Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 12:19
                gazeta_mi_placi napisała:

> I mniej więcej ile procentowo zyskuje się na takich wymianach walut? Orientacyj
                > nie chociaż?
                >
                zalezy za ile kupic i sprzeda. To chyba tego nikt nie wie. Może zarobic 100 zł jednorazowo może zarobić 30 zł. A może i wiecej. Zależy jaki będzie kurs.
    • sonniva Re: Jak rozmnożyć kasę? 29.09.14, 12:34
      Załóż sobie rachunek inwestycyjny i kupuj/sprzedaj akcje.
      No ale tu lekko, bez pracy nie będzie wink
    • tonik777 Re: Jak rozmnożyć kasę? 30.09.14, 09:17
      Bezpiecznie: lokata lub konto oszczędnościowe. Lokata może być wyżej oprocentowana, ale jest mniej płynna (zazwyczaj w przypadku wcześniejszej likwidacji tracimy odsetki).
      Mniej bezpiecznie, ale płynnie: fundusze inwestycyjne. Tutaj mamy różnorodność. Wadą polskich funduszy są wysokie opłaty. O ile są miejsca, gdzie można kupować i sprzedawać bez ponoszenia kosztów, to opłatę za zarządzanie trzeba i tak płacić. Trzeba też uważać na zagrożenia szczególnie w funduszach, które wydają się bezpieczne. One też mogą przynieść stratę.
      Jeszcze mniej bezpiecznie, ale płynnie: akcje. Tyle, że tutaj już trzeba się bardziej napracować.
      Można też próbować tzw. lokat strukturyzowanych. To takie połączenie lokaty z bardziej agresywnymi formami oszczędzania. Wadą jest brak płynności. Z tego co się orientuje nie można wycofać się w trakcie inwestycji. Trzeba czekać do końca. Są takie, które gwarantują, że nie stracisz, ale zysk też nie jest pewny.
      A jak chcesz stracić: to forex. Też trzeba się napracować.
      Jak nic ciekawego nie wymyślisz mogę podać numer konta. Chętnie się zaopiekuje wink.
      • bei Re: Jak rozmnożyć kasę? 30.09.14, 10:00
        Fundusze inwestycyjne ( po niszowe trzeba wybrać się za miedzę)
        Albo oddaj maklerowi na gieldę.
        Walutomat.
        Obrazy- kupuj młodych artystów, nie wybieraj prac drozszych niż 700 pln.
        Działka- tam jak najbardziej pieniądze pracują, wartość rośniesmile
        • a.n.a0 Re: Jak rozmnożyć kasę? 30.09.14, 10:10
          bei napisała:

> Fundusze inwestycyjne ( po niszowe trzeba wybrać się za miedzę)
          > Albo oddaj maklerowi na gieldę.
          > Walutomat.
          > Obrazy- kupuj młodych artystów, nie wybieraj prac drozszych niż 700 pln.
          > Działka- tam jak najbardziej pieniądze pracują, wartość rośniesmile

co masz na myśli walutomat??? powiedz
        • gazeta_mi_placi Re: Jak rozmnożyć kasę? 30.09.14, 11:21
          Na funduszach straciłam i do tej pory mnie trzęsie jak sobie przypomnę, z opinii innych (niestety po niewczasie) słyszałam że nikt nie zarobił na funduszach.
          Obrazy - kupię kilka i nikt potem nie będzie tego chciał albo po niższych kosztach. Picasso i podobni bywają na tyle rzadko, że nie opłaca się ryzyko.
          • marina2 Re: Jak rozmnożyć kasę? 30.09.14, 11:37
            gpw-weź od uwagę spółki płacące dywidendy
            działka powiadacie? a jaką to oszałamiającą działkę można kupic za 30tys? zadzieram kiecę i lecę wink))
            • bei Re: Jak rozmnożyć kasę? 30.09.14, 11:45
              Walutomat- to jeden z kantorów w sieci.
              Fundusze, są takie, na których ludzie zarobili
              Dzialka nie będzie oszałamiająca, bo suma na nią taka nie jest, ale chodzi o to, by zarobic na inwestycji więcej niż na polegiwaniu kaski na koncie.
              Obrazy- dlaczego mierzyć w artystę na miarę Pisasso?
              W czasie czteroletnich obserwacji, zauważylam, ze niektore prace były wystawiane w galeriach internetowych po ok 500 pln, a teraz wystawiane po 5 tys znikają szybciej niż mozna je obejrzeć.
              • a.n.a0 Re: Jak rozmnożyć kasę? 30.09.14, 12:07
                bei napisała:

> Walutomat- to jeden z kantorów w sieci.

no to to wiadomo, ale jaki masz pomysł? bo o walucie t juz mówilam.
                Klepiecie jak zwykle nie znając się co do czego.
                Walutomat ? wymieniasz konkretną firmę i co?

a fundusze ? nazw nie znasz?
                coś gdzieś obiło sie o ucho i klepiesz.
                • bei Re: Jak rozmnożyć kasę? 30.09.14, 13:21
                  a.n.a0 napisała:

> bei napisała:
                  >
                  >
                  >
                  > a fundusze ? nazw nie znasz?
                  > coś gdzieś obiło sie o ucho i klepiesz.

Znam co prawda jeden niszowy, nie mozna kupić w Polsce, nie pobiera prowizji przy braku zysku ( w ciągu prawie roku w styczniu i lutym nie bylo zysku).

Co do kantoru w necie to masz rację- zakup po niższej cenie, sprzedaż na wyższej to zabawa na długie lata- trzeba zamrozic gotówkęsad
                  Ruchy zakup, sprzedaż w krótkim czasie nie przyniosą bardzo zauważalnego zysku.

Autorka wątku nie szuka tu fachowej porady, w końcu od tego są fachowcy, tu to takie luźne gadaniesmile mam nadzieję, że ani jej ani juz Ciebie nie zdenerwuje takie "radzenie"smile
                  Polacy przecież są tylko lekarzami i ekonomistami smile
                  • mx3_sp Re: Jak rozmnożyć kasę? 02.10.14, 09:19
                    Polacy przecież są tylko lekarzami i ekonomistami. Politykami, ekspertami od lotnictwa też, w zależności od wydarzeń.
          • mamma_2012 Re: Jak rozmnożyć kasę? 30.09.14, 11:46
            Glownym celem funduszy w obecnym wydaniu nie jest zarabianie pieniędzy dla klientów, a zarabianie na pobieraniu opłat i prowizji. Zeby zarobić na funduszach, to w co inwestują, musi bardzo podrożec. Dla mnie fundusze to znacznie bardziej ryzykowna opcja niż bezpośrednie inwestowanie w wiele spółek.
            Jedyny fundusz w jaki zainwestowanie można rozważać, to taki, który mówi, ze prowizje pobiera tylko przy zyskach klienta, a takich brakwink
    • mx3_sp Re: 30.09.14, 11:50
      ukrywać nie mam zamiaru, że nie mam czasu na śledzenie indeksów, kursów walut oraz to, że na sztuce się nie znam. Te pieniądze to takie zaskórniki, które w razie konieczności muszą być dostępne. Także, inwestowanie w ziemię w grę nie wchodzi. Zamiast kisić się na koncie lub jakiejś 3 miesięcznej lokacie szukam innego sposobu by trosze rozpączkowały się przez max pół roku.
      • marina2 Re: 30.09.14, 11:54
        a to tak sie nie da....
        • mx3_sp Re: 30.09.14, 11:56
          hmmmm może jednak, szukam możliwości.
          • a.n.a0 Re: 30.09.14, 12:08
            mx3_sp napisała:

> hmmmm może jednak, szukam możliwości.

mx3, z 30 - stoma tysiącami to nic nie zdziałasz, za mało...
            • mx3_sp Re: 30.09.14, 12:17
              mogę przebimbać, ale szkoda. Tyle to ja wiem.
              • ruda_owca Re: 02.10.14, 09:14
                lol, czyli jedyne dwie opcje to magiczne rozmnozenie albo przebimbanie?
                W czym przechowanie na koncie oszczednosciowym jest gorsze od przebimbania?
                • mx3_sp Re: 02.10.14, 09:17
                  a no w tym, że odsetki są w zasadzie nieodczuwalne, a przebimbanie i owszem.Choćby przez wypchaną ciuchami szafę, ból głowy od nadmiaru % i inne.
      • dziennik-niecodziennik Re: 30.09.14, 12:37
        pożycz komuś na lichwiarski procent. to jedyne wyjście.
        • bei Re: 30.09.14, 13:23
          Albo niezgodne z prawem-
          Rozmieniasz na złotowki, robisz w kazdej dwie dziurki, sprzedajesz kazdą jako guzik po dwa zlote.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka