wielkafuria 06.10.14, 18:31 zastanawiam sie co ludzie w tym widzą. wiekszosc znajomych ludzi go uwielbia, a to przeciez zwykły wafelef z czekoladą ... lubicie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: torcik wedlowski 06.10.14, 18:32 Nie przepadam za wafelkami w ogóle. Wyjątkiem jest domowy pishinger z masą z masła, lekko kakaową. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: torcik wedlowski 06.10.14, 18:34 Ja tez nie wiem co w nim szczegolnego. Zwykly wafelek Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: torcik wedlowski 06.10.14, 18:41 A to w ogóle jeszcze jest w sklepach? Ja wafelków nie lubię ale torcik i "ścinki" nawet lubiłam. Chyba dlatego, że torcik miał niezłą czekoladę a wnętrze było delikatne. Inne wafle mnie nie ciągną specjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: torcik wedlowski 06.10.14, 22:47 maggi9 napisała: > torcik i "ścinki" nawet lubiłam. Ze 2 lata temu szukałam tych ścinków, łącznie z wydzwanianiem na infolinię Wedla i ścinków już nie sprzedają. "Produkty uboczne nie trafiają do sprzedaży" Torcik zjadłam niedawno po latach przerwy i mam wrażenie, że dziś ma inny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: torcik wedlowski 06.10.14, 22:53 ale jakie scinki??? o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: torcik wedlowski 06.10.14, 22:55 furia, ścinki były w sprzedaży nim się urodziłaś Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: torcik wedlowski 06.10.14, 23:01 wielkafuria napisała: > ale jakie scinki??? o co chodzi? Po wykrojeniu okrągłego torcika z większej formy pozostają ścinki. Kiedyś były pakowane do torem foliowych i sprzedawane w sklepach firmowych, a potem przez baby na bazarze. Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: torcik wedlowski 07.10.14, 07:31 No cóż. Technika poszła do przodu i może teraz od razu mają wielkość taką jaką trzeba i nie ma żadnych ścinek. Ewentualnie lądują one w innych produktach. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: torcik wedlowski 06.10.14, 18:43 Obleci, ale ja lubię wszystkie wafle, byle nie były suche. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: torcik wedlowski 06.10.14, 18:44 Nie, nie lubię, lubię wyłącznie domowy pischinger. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: torcik wedlowski 16.01.15, 22:34 aqua48 napisała: > Nie, nie lubię, lubię wyłącznie domowy pischinger. A co to ten pischinger?? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: torcik wedlowski 06.10.14, 18:46 ale to to jest suche i takie zwykłe, tyle ze okragle... Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: torcik wedlowski 06.10.14, 18:46 Ja dokładnie tak samo. Byłam ostatnio u znajomych, koleżanka z entuzjazmem powiedziała że ma do herbaty torcik wedlowski, następnie wszyscy pożerali toto z entuzjazmem, oprócz mnie, bo tego nie cierpię. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: torcik wedlowski 06.10.14, 18:47 ja własnie pod wpływem znajomych kt sie tym zachwycałam kupiłam, zjadłam 1/20 i trzymałam az którys z tych lubiacych nie przyjdzie i tego nie pożre. Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: torcik wedlowski 06.10.14, 19:30 Bo przypomina smaki z dzieciństwa, gdy słodyczy było bardzo mało, a torcik wedlowski i ptasie mleczko było synonimem luksusowego deseru. Do tego mniej elegancki, ale równie pyszny był wafelek prince polo. Innych słodyczy nie pamiętam, może oprócz bloku czekoladowego na wagę. Samo krojenie torcika już dostarcza niezwykłych doznań I myślę, że tylko dzieci komuny mają takie wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: torcik wedlowski 06.10.14, 19:57 Bo przypomina smaki z dzieciństwa, gdy słodyczy było bardzo mało, a torcik wedlowski i ptasie mleczko było synonimem luksusowego deseru. <ciach> I myślę, że tylko dzieci komuny mają takie wspomnienia no właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: torcik wedlowski 06.10.14, 22:17 Przyznać się, która zjadała najpierw spodnie warstwy, tak aby został wierzch z czekoladą Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: torcik wedlowski 06.10.14, 22:46 zjadałam napisy (które miałam na swoim kawałku) a dopiero później resztę Odpowiedz Link Zgłoś
spalona_gora Re: torcik wedlowski 06.10.14, 19:36 > to przeciez zwykły wafelef z czekoladą Mam dokładnie to samo zdanie I też nie rozumiem o co w tym chodzi. A wafelki zasadniczo jadam dobrowolnie Za to uwielbiam wedlowskie wafle WW. Eleganckie może nie są, ale są baaaardzo grubo oblane pyszną, mleczną czekoladą. Mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: torcik wedlowski 06.10.14, 19:38 Kurcze, podczas następnego pobytu koniecznie kupię i zjem, bo 23 lata mieszkałam w Polsce i nie spróbowałam A teraz taka fajna reklama w TV leci ... Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: torcik wedlowski 06.10.14, 19:42 Nigdy nie jadłam, ale jeśli podobny jest do wafelków Wu-Wu, to już go lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: torcik wedlowski 06.10.14, 19:59 Nie lunie przeplacac kiedy mam ochote na wafelek w czekoladzie kupuje Prince polo, taniej wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: torcik wedlowski 07.10.14, 06:32 ale torcik i prince polo to zupełnie dwa różne wafelki Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: torcik wedlowski 06.10.14, 21:01 Ja też nie rozumiem fenomenu. Z wafelkow najbardziej lubię Grześki oblane tylko po bokach. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: torcik wedlowski 06.10.14, 21:53 Ale jak nie lubić, jak? Babcia torcik aż z Elbląga przywoziła, spod lady, z Delikatesów, bo tam pracowała żona ucznia (wszędzie pracowały żony, siostry i córki uczniów babci), z nabożeństwem wyciągała go z walizki, rozpakowywała z pudełeczka i folijek, a ojciec, mistrz precyzji, kroił ostrym nożem na obliczoną liczbę kawałków (po jednym dla każdego), tak aby nie odwarstwił się wierzch i nie było okruchów... To jakby potraw wigilijnych nie lubić, albo jajek faszerowanych... Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: torcik wedlowski 06.10.14, 22:33 obecnie torcik wedlowski jest do niczego. Właśnie ostatnio kupiłam bo męża naszło na smak z dzieciństwa. Wedel obecny z wedlem PRLowski ma tylko nazwę wspólną, dawno został sprzedany a słodycze są teraz na modłę zachodnią robione. Czyli np przesłodzone do bólu. I taki właśnie jest torcik wedlowski, słodki, (chyba zamiast czekolady sypie się głównie cukier?) i bez smaku. Podobnie jak wiele innych słodyczy, np lody, czyli głównie słodka woda, za to w kolorach tęczy. Przy tym samk zerowy raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: torcik wedlowski 06.10.14, 22:39 Polish round Kit-Kat? Girlfriend mojego Sredniego uwielbia, potrafi zjesc polowe kolka przy jednej kawie. No jest w tym Torciku Wedlowskim to jakies niedefiniowalne je ne sais quoi, nie da sie ukryc Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: torcik wedlowski 07.10.14, 08:58 Aha, bo za PRLu na pewno była to najprawdziwsza czekolada Nie lubię torciku, bo w ogóle nie lubię wafelków. Kupuję czasem dla zagranicznych gości, w sklepach firmowych można kupić torcik pięknie zapakowany. Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: torcik wedlowski 06.10.14, 22:37 Kiedyś lubiłam, a najlepsze były te okrawki kupowane w kilogramowych torbach Ostatnio kupiłam i stwierdziłam, że jest paskudny - jak tektura. To już nie jest ten torcik, co kiedyś... Tak jak i bajeczne nie mają tego samego smaku Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: torcik wedlowski 06.10.14, 22:45 wielkafuria napisała: > zastanawiam sie co ludzie w tym widzą. > wiekszosc znajomych ludzi go uwielbia, a to przeciez zwykły wafelef z czekoladą Ja się zastanawiam, co ludzie widzą w Mercedesie? Większość moich znajomych go uwielbia. A przecież to zwykły samochód z kołami, kierownicą i bagażnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: torcik wedlowski 07.10.14, 03:48 W ktorych latach PRL-u byl dostepny ten torcik?? Ja myslalam ze to juz kapitalistyczny wynalazek. Nigdy o nim nie slyszalam(78 rocznik) Za to tesknie za maczkami (czekoladki obsypane kolorowym.maczkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: torcik wedlowski 07.10.14, 09:46 on jest jeszcze przedwojenny (tzn produkowano go przed 1939 rokiem). Nigdy nie miał kampanii reklamowej: superbrands.pl/wp-content/uploads/2014/03/2005_Torcik_Wedlowski.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: torcik wedlowski 07.10.14, 09:51 a te maczki są jeszcze do dostania - jeśli chodzi o takie poł geoidy czekoladowe z nadzieniem irysowym (tzn uzywam nazwy dawnch irysowych z mieszanki wedlowskiej) w czekoladzie, obsypane cukrowym maczkiem - sa jeszcze do dostania. Ostatnio kupowałam w lecie w malym miasteczku na Wielkopolsce. Fakt, trzeba sie ich naszukac. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: torcik wedlowski 16.01.15, 22:37 Tak, w takim ksztalcie polkola wydluzone chyba. Posypane kolorowym maczkiem (cukrowe male twarde kulki), irys mi sie kojarzy z iryskami z makiem, cos jak toffi, ale rozumuem ze nie te masz na mysli. Mam dostep wr Wrocku na Zielinskiego, ale to juz inny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: torcik wedlowski 16.01.15, 21:26 Ja ten sam rocznik, a pamietam bardzo dobrze, toz to glowny slodycz byl, oprocz ptasiego mleczka i drazy Roko ! Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: torcik wedlowski 07.10.14, 09:23 nigdy nie widziałam w nim nic nadzwyczajnego, nawet w czasach, kiedy dobrych słodyczy brakowało w sklepach Odpowiedz Link Zgłoś
bella_roza Re: torcik wedlowski 07.10.14, 09:27 nie wiem co w nim takiego jest, ale uwielbiam, podczas gdy zwykłych wafli nie lubię. a 'ścinki' (też uwielbiam!) są dostępne w formie wafli torcikowych: Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: torcik wedlowski 07.10.14, 09:31 Bardzo lubię. Choć ten oblany czekoladą okrągły kupuje stosunkowo rzadko. A już pomysł by podać gościom do kawy to barbarzyństwo - tak się dzielić? Sama zjadam i nie oddaje Bardziej jednak lubie wafle torcikowe o te: Ja generalnie lubie wafelki ale większośc z nich jest jest tak słodka że od paru sztuk cukrzycy dostaje. Te torcikowe sa tak umiarkowanie słodkie i pyszniutkie. Do torcika mam sentyment bo go kupiłam w własnym napisem (kiedyś można było zamówić u Wedla własny napis na torciku) lubemu na naszą pierwszą rocznice. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: torcik wedlowski 07.10.14, 09:49 o, ja też lubię te wafle torcikowe - środek mają jak w torciku wedlowskim ale dzięcki temu, że nie są oblane - nei są tak przeraźliwie słodkie. a sam torcik uwielbiam - za wygląd. jego krojenie i smak - z tym już gorzej za to nigdy nie słyszałam o ścinkach - czuję, że bym lubiła pamiętam jak się zdziwiłam, że w nowej polsce w ogóle torciki się robi, myślałam, że to taki relikt z prl, do zapamiętania we wspomnieniach - a okazało się że nie, ja kupuję rzadko i tylko w ramach sentymetnu. oczywiście - wedla lubię. lubię też ww - jedne z lepszych na rynku - tylko jak z torcikiem, za dużo czekolady wiec za słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-matka Re: torcik wedlowski 07.10.14, 10:19 Ciekawe jak ja się uchowałam, nawet chyba świadomie nie zarejestrowałam, że coś takiego istnieje. Nie kupowałam, nie próbowałam i nigdy nie byłam tym częstowana. Odpowiedz Link Zgłoś
yazaman Re: torcik wedlowski 16.01.15, 21:33 Ja o torciku jedynie słyszałam jak się ktoś tam zachwycał, bo nigdy nie jadłam do czasu... jak zobaczyłam to 'cudo' w sklepie... w Egipcie Torcik nabyłam! Do dziś się dziwię czemu, ale takie jakoś mi się to wydawało abstrakcyjne, że aż fajne (nie smakował mi) Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 smaku mi narobiłyście cholender 16.01.15, 22:41 Jutro z rana polecę kupić, bo dawno nie jadłam Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: torcik wedlowski 16.01.15, 22:58 Rzadko jem ciasta, a jeśli juz to tortopodobne i kiedyś toto kupilam oczekując małego biszkoptu przełożonego kremem i oblanego czekoladą. Co to było za rozczarowanie- zwykły twardy wafelek.... Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: torcik wedlowski 16.01.15, 23:51 43 lata temu uwielbiałam, zazwyczaj dostępny był w Pewexie, kilka lat temu byłam rozczarowana, ze zmieniono mu recepturę...inna czekolada, brak kruchości Tak samo ze świwkami w czekoladzie - nie mają już powloczki z marcepana i czekolada marnego gatunku. Albo to pamięć szwankuje Odpowiedz Link Zgłoś