Dodaj do ulubionych

Dzień Nauczyciela,wrrrrrr

13.10.14, 10:13
jak jest dzień piekarza to jednak chleb jest, jak jest dzień lekarza to jakoś lekarza od łózek nie odchodzą, jak jest dzień urzędnika to też jestem w pracy. Ale jak jest dzień nauczyciela to oczywiście wolne, bo za mało jest dni wolnych w szkole.
Przerwa świateczna, phi tam od 22 grudnia do 9 stycznia, nie zdążą odpocząć
potem ferie, marne dwa tygodnie
piątek przed świętem zmarłych wolne
12 listopada, wolne

nóż mi się otwiera w kieszeni

my jeszcze mamy pasowanie pierwszoklasisótw, oczywiście z rodzicami ...na 9-tą
A co się pani dyrektor będzie szczypać, po co na przykład na 15-tą,zeby chociaż na troche normalnie iść do pracy, żeby dzieci miały rano lekcje a potem pasowanie

nie, no to takie męczące dla nauczycieli jest, przygotowanie, oprawa
, że na 9-tą, godzinka i do domu, niech się rodzice martwią co z tymi dziećmi, niech je pakują do świetlicy w której siedzą nafochowane panie, które akurat dnia wolnego nie mają, albo biorą bezpłatne urlopy, co to szkołę obchodzi nie?

MASAKRA
Obserwuj wątek
    • thaures Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:17
      Nie przesadzaj- w większości szkół jest otwarta świetlica. W szkole nie ma zajęć dydaktycznych-opiekuńcze są normalnie zorganizowane. Podobnie 10.11 czy w inne dni.
      • lukka74 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 14.10.14, 13:14
        Tak, a w świetlice od paru dni wisi karteczka, żeby z powodu dnia KEN odbierać dzieci wcześniej.
      • attiya Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 14.10.14, 21:18
        ale świetlica nie jest dla wszystkich dzieci, nie wszystkie dzieci do takowej się dostają albo nie wszystkie klasy chodzą do świetlicy - np od piątej klasy bodajże już nie należy się świetlica
        • malgosiek2 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 14.10.14, 21:27
          U nas już od 4 kl nie należy się świetlica.
          Wyjątek co się zdziwiłam dla dzieci, które poszły do szkoły o rok wcześniej czyli kl-0 jako 5 latek.
    • yoka1 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:17
      a to chyba zależy od szkoły.
      U mojego w Dniu Nauczyciela są 4 pierwsze lekcje i apel. 12 listopada normalnie mają lekcje, nie jet to dzień wolny.
      U znajomej u dzieci w innej szkole odrabiali w tę sobotę 10 listopada, aby mieć wolne.
      • gryzelda71 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:22
        A 12.11 kiedykolwiek był wolny?
    • gryzelda71 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:19
      O wakacje tez masz focha,że wolne w szkole?
    • jak-nie-ja-to-kto Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:19
      Zapomniałaś dodać że to u Was w szkole tak jest. Są też normalne szkoły i trzeźwo myślący ludzie. U nas jak na razie takich kwiatków nie ma. A jak rodzice nie potrafią się odezwać że im nie pasuje to dyrekcja myśli że to jest ok.
      A skoro tak Ci to nie daje spokoju to dlaczego nie pójdziesz na spotkanie rady rodziców omówić te kwestie?
    • slonko1335 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:20
      U nas pasowanie dzisiaj, pierwszaki mają na rano-reszta wolne, jutro oczywiście wolne od zajęc lekcyjnych. Jest co prawda świetlica otwarta ale obiadu już nie uświadczysz...
    • afro.ninja Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:22
      Czy tak bylo za naszych czasów? Bo ja sobie nie przypominam, ze bylo wolne. Kazdemu nauczycielowi dawalismy kwiat i bylo jakies zebranie na sali gimnastycznej, ale to i tak chyba w lo...
      • angazetka Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 18:36
        W liceum miałam tego dnia (podobnie jak np. ostatniego dnia przed przerwą świąteczną) skrócone, półgodzinne lekcje i godzinną przerwę w środku zajęć, na bankiet dla nauczycieli. W podstawówce nie pamiętam, jak to rozwiązywano.
        • klubgogo Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 21:49
          W liceum miałaś 15-18 lat i byłaś szczęśliwa, że idziesz wcześnie do domu. Ba! mogłaś iść do domu sama i siedzieć sobie bez opieki.
    • guderianka Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:23
      u nas lekcje są-ale w formie zabaw, konkursów i etc

odpowiadając komuś tam wyżej-tak mam focha, że jest wolne w wakacje przez 2 m-ce
    • mondovi Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:27
      To nie jest Dzień Nauczyciela, tylko Dzień Edukacji Narodowej, to raz. Dwa szkoła ma w tym dniu dyżur - świetlica musi być czynna, nie ma tylko zajęć dydaktycznych.
      • bei Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:28
        Niektore szkoły to mają wolne już w poniedziałek.
        • iwoniaw Ale świetlicę muszą zapewniać 13.10.14, 15:41
          zarówno na 14.10, jak i na dziś, jeśli jest to dzień wolny "z puli dyrektorskiej". Rozporządzenie ministra mówi o tym wprost (i zostało to doprecyzowane po wielu kontrowersjach i omijaniu przez część szkół tego przepisu) i jeśli jakaś szkoła tego nie zapewnia, to zwyczajnie łamie prawo.
    • melancho_lia Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:27
      A u nas jutro dzieciaki mają kino (chyba wszystkie klasy), świetlica i stołówka działają normalnie.
      W większość dni typu 10.11 albo jakiś 2 maja świetlica jest czynna. panie w świetlicy nie są sfochowane, syn (i córka też) je lubią. Świetlica doinwestowana, dostępna dla dzieci ze wszystkich klas (6 też mogą korzystać).
      Proponuję zamiast rzucać się na forum zacząć działać w RR i podjąć rozmowy.
    • triss_merigold6 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:28
      Przecież tego dnia nauczyciele muszą być w szkole, to nie jest dla nich wolny dzień.
      • landora Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 11:06
        Ja wprawdzie nie nauczycielka, ale z rodziny nauczycielskiej i mogę cię zapewnić, że większość nauczycieli wolałaby mieć normalne lekcje, a nie różne dni sportu, dni patrona, wyjścia do kina czy co tam jeszcze wymyślą na ten dzień.
        • triss_merigold6 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 11:11
          Też jestem o tym przekonana.
        • aknaszilak Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 12:04
          Ojezusie, pewnie!
          Nie dość, że człowiek siedzi po lekcjach i wymyśla akademie, lata za dzieciakami, żeby zostały, nauczyły się itd, organizuje kwiaty, dekoracje, poczęstunki, to jeszcze lata z ławkami i jeszcze musi ładnie wyglądać, bo "dzień nauczyciela". Weź człowieku przenoś ławki w szpilkach.
          100 razy wolę normalne lekcje.
          • margotka28 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 20:22
            a nie można tego zgłosić do dyrekcji? Skoro i nauczyciele i dzieci jak również rodzicei nie są zadowoleni z tak spędzonego dnia?
        • ophelia78 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 14:34
          DO - KŁA - DNIE!!!!
    • inguszetia_2006 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:30
      Witam
      Dzień nauczyciela to pikuś. Na jaką cholerę te ferie w styczniu takie długie, co? Do kogo można pisać w tej sprawie? To kuriozum.
      pzdr.
      Ing
    • inguszetia_2006 tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 10:31
      • solaris31 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 10:33
        kalendarz roku szkolnego , w tym terminarze ferii ogłasza ministerstwo.
        • melancho_lia Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 10:52
          ale dyrektor ma możliwość ustalenia dodatkowych dni wolnych.
          • solaris31 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 10:57
            oczywiście, ale to możliwość , nie obowiązek. do tego musi być zatwierdzony przez radę pedagogiczną i radę rodziców.

Ing. pytała o ferie, w tym roku są dość długie, bo wigilia wypada środę - sama się zdziwiłam, że już od poniedziałku jest wolne - nigdy tak nie było.

w styczniu moje dzieci mają zajęcia normalnie, i 2 stycznia, i 5 stycznia. ja mam wolne z dni dyrektorskich 2 stycznia, ale pracujemy normalnie w czasie wszystkich testów / podstawówka, gimnazjum/ i matur. inne szkoły mają wtedy wolne.
            • melancho_lia Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:01
              A, nie zwróciłam uwagi na te ferie świąteczne. faktycznie długie.
      • malgosiek2 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:16
        No, właśnie.
        Po, co po świętach wielkanocnych jeszcze wtorek jest wolny?
        Bo, nie rozumiem.
        Dzieciaki siedza same w domu wówczas.
        My oczywiście w pracy.
        • solaris31 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:24
          wtorek po Wielkanocy od wielu lat jest wolny - jeszcze za moich czasów w szkole było wtedy wolne. moje dzieci też siedzą same, i jakoś żyją wink nie demonizujmy - dzieci też muszą kiedyś odpocząć. ten wolny tydzień , szczególnie wiosną, bardzo im się przydaje.

myślę, że nie powinniśmy mierzyć dzieci swoją miarą, bo niedługo dojdziemy do tego, że mają się uczyć cały rok, tak, jak my pracujemy cały rok. to też nie jest dobre. a jak chodzi o opiekę - mogę zrozumieć, że jest kłopot z klasą 1 czy 2 - ale starsze dzieci spokojnie sobie radzą same, bez przesady.

no, przynajmniej powinny...
          • guderianka Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:30
            solaris- ale nie chodzi o to, czy dziecko da sobie radę-bo jedne tak, a drugie nie

naprawdę uważasz, że wiosną ( chodzi mi o II semestr) nie jest dni wolnych za dużo ?
            • solaris31 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:41
              nie, nie uważam.

ferie w okresie wielkanocy i jeden dzien na testy dla 6 klas są jedynymi dniami wolnymi dla moich dzieci w okresie wiosennym. weekend majowy w tym roku praktycznie nie istnieje wink

ja nie mam żadnego wolnego poza feriami. we wszystkie testy i matury pracujemy normalnie - część uczy, a część siedzi przy egzaminach.

nie lubię za bardzo tych wolnych dni, bo bardzo ciężko jest potem dzieci zmusić do kolejnego wysiłku i kolejnego uczenia się.
              • guderianka Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:45
                nie lubię za bardzo tych wolnych dni, bo bardzo ciężko jest potem dzieci zmusi
                > ć do kolejnego wysiłku i kolejnego uczenia się

otóż to

a teraz patrz jak jest u Starszej ( II gim)
                22.XII przerwa świąteczna
                02.01-wolne
                5.I- lekcje
                6.I.-wolne
                19.I-1.II -ferie
                2-7.IV przerwa świąteczna
                21-22-23. IV -wolne
                5.VI-boże ciało
                26.VI-koniec roku
                Zresztą naprawdę lepiej, aby koleś miał opinię hadesu strzeżonego przez cerbera aniżeli anomalię ortopedyczną zwaną dupą na boku.by totorotot
                • solaris31 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:53
                  wolne w 3 króli narobiło czego bądź confused

w kwietniu ma wolne, bo sa testy. i znowu - to nie wina szkoły, że są tak debilne przepisy dotyczące robienia testów w szkołach. zreszta, testy w kwietniu powodują, że młodzież klas trzecich po testach zazwyczaj przestaje chodzić do szkoły, a jeśli chodzi, i tak się nie uczy.

te testy powinny być w czerwcu confused ale nie ja jestem ministrem wink

zresztą, po to został wydłużony rok szkolny, żeby te wolne dni przeznaczyć na testy i matury. dla mnie kompletnie bez sensu, bo od połowy czerwca uczniowie i nauczyciele sa tak zmęczeni, że nie ma mowy o sensownej nauce. lepiej było, jak rok kończyl się wcześniej, ale bez tego siekania dniami wolnymi na prawo i lewo, bo testy czy matury ;?
                  • malgosiek2 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:57
                    Kiedyś były lekcje skrócone i to czasami na takie dni jak DEN czy inne było jak znalazł.
                    Z testami też porażka uncertain
                    • guderianka Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 13:59
                      i oczywiście karteczka w zeszycie na dzień przed -lekcje skrócone i to sporo tongue_out
                      • triss_merigold6 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 14:03
                        Popłakałam się z sygnaturki, Totorotot rulez.
                        • guderianka Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 14:40
                          No, kocham ją. Mentalnie rżnę jej umysł za każdym razem gdy czytam takie rzeczy wink
                  • guderianka Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 13:17
                    nie winię szkoły
                    raczej MEN
              • inguszetia_2006 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:56
                solaris31 napisała: nie lubię za bardzo tych wolnych dni, bo bardzo ciężko jest potem dzieci zmusić do kolejnego wysiłku i kolejnego uczenia się.
                Witam
                O właśnie mi o to chodzi! Wybijanie dzieci z rytmu, fatalna sprawa. Mazowsze ma w tym roku przekichane. Zaraz po przerwie świątecznej, ferie zimowe. Powinni to jakoś inteligentniej rozwiązać. Kto ma ferie w styczniu, ma krótszą przerwę świąteczną.
                Pzdr.
                Ing
                • solaris31 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 12:01
                  dokładnie - bo debilstwem było podzielenie ferii zimowych na województwa, i robienie wolnego na testy, które są w kwietniu, kosztem wydłużenia roku szkolnego.

uczyłam w obu systemach dni wolnych, i w tym starym, z krótszym rokiem szkolnym, ale mniejszą ilością wolnego w trakcie roku, było o wiele łatwiej uczyć i zmuszać siebie i uczniów do wysiłku.
          • malgosiek2 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:31
            Nie demonizuje.
            Ale, niestety w szkołach jest coraz więcej dni wolnych.
            I o ile starsze niech siedzą same w domu, tak z maluchami gorzej.
            Mam w domu 8 latka, który zostaje z 16 latkiem.
            Choć starszy jest odpowiedzialny to i tak siedzę w pracy i myślę, czy czegoś nie wymyślili.
            Ale, nie wyobrażam sobie 8 latka samego w domu przez np.7 godzin.
            • guderianka Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:41
              to jedno
              drugie- masakrycznie wręcz krótki czas nauki ( a potem we łbach pusto tongue_out)
            • solaris31 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:42
              no, ja sobie wyobrażam wink sama siedziałam w domu w takim wieku, siedzi tez moja córka wink bez przesady.

dni wolnych nie może być coraz więcej, bo to też jest ustawowo określone smile w podstawówce 6 dni, w gimnazjum max 8, w liceach 10 - z naciskiem na wolne w czasie matur, bo takie są wymogi. tutaj dyrektorzy tez nie mają samowolki.

w mojej szkole są 2 dni dyrektorskie, z 10 możliwych.
              • malgosiek2 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 11:55
                solaris31 napisała:

> sama siedziałam w domu w takim wieku, siedzi tez moja córka wink bez przesady.

No cóż, jak dla Ciebie bez przesady...........
                • solaris31 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 12:02
                  no ale kiedy planujesz pozostawienie dziecka w domu ? jak skończy 18 lat?

z mojego doświadczenia wynika, że pozostawienie 8-9 latka jest bardziej bezpieczne niż nastolatka wink
                  • malgosiek2 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 12:12
                    Nie, nie planuje.
                    Owszem 8 latek zrobi sobie śniadanie jak mu podszykuję, zostanie sam w domu również.
                    Ale, jak napisałaś sama bez przesady z tym siedzeniem w domu samemu.
                  • slonko1335 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 13.10.14, 14:06

> no ale kiedy planujesz pozostawienie dziecka w domu ? jak skończy 18 lat?
                    wiesz ale szkołę zaczynają sześciolatki i pięciolatki chodzą do szkolnej zerówki która u nas ma wolne tak jak szkoła. Córka lat 8,5 zostaje sama w domu na trochę, idzie sama do szkoły/wraca sama do domu ze szkoły(musi przejść kilka ulic) i nie ma szkoły za rogiem ale na pewno nie zostawiłabym jej w domu na 9 godzin...
                • malgosiek2 tfu, nie ferie, przerwa świąteczna.Podsumowanie. 13.10.14, 12:10
                  Zaraz idę do pracy, więc nie mam jak tego obliczyć.
                  Proszę więc o obliczenie ile realnych dni nauki jest w szkole, a ile wolnych wszystkich dni.
                  Może przestaniemy wtedy narzekać wink
                  • malgosiek2 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna.Podsumowan 13.10.14, 12:10
                    A i chodzi mi o cały rok szkolny czyli od rozpoczęcia do zakończenia roku szkolnego.
                    • solaris31 Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna.Podsumowan 13.10.14, 12:20
                      nikt Ci tego nie policzy - w każdym roku szkolnym jest inaczej, bo inaczej święta wypadają, inaczej początek i koniec roku / początek - pierwszy poniedziałek po 1 września lub 1 września, koniec roku - ostatni piątek czerwca - tez to różnie wypada/.

a dodatkowe dni wolne to już sprawa dyrekcji szkoły- jeden dyrektor wykorzysta wszystkie, inny żadnego. w jednej szkole będzie się pracować normalnie w czasie testów / bo sa na to warunki - np. 2 budynki, jak w mojej szkole/, inna szkoła będzie musiała "oczyscić teren" dla osób egzaminowanych.
            • attiya Re: tfu, nie ferie, przerwa świąteczna 14.10.14, 21:21
              przez 7 godzin? ja pracuję 8
              do pracy wychodzę o 7, wracam przez 17 - wychodzi 10 ha poza domem
    • solaris31 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:32
      wylej swój jad do dyrekcji szkoły, bo nieprawnie szkołę zamyka w tym dniu. moje dzieci idą do szkoły normalnie, nie mają tylko lekcji. będą jakieś gry i zabawy. ja także pracuję normalnie, w godzinach swojej pracy.

gdybyś trochę się angażowała w życie szkoły, wiedziałabyś, że rada rodziców musi zaopiniować kalendarz szkolny, w tym wszystkie wolne dniu. no, ale jedyne, co potrafisz, to pluć jadem na forum. no, to pluj sobie dalej big_grin
      • kubara1 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:41
        jad? o matko, nie wiedziałam,że jad mam w sobie

angażuję się w życie szkoły, jestem w trójce klasowej, w radzie rodziców nie jestem bo tam są głównie rodzice, którzy nie pracują normalnie, mają mnóstwo wolnego czasu i nie myślą w kategoriach rodzica pracującego

dyrekcja odpowiada wzruszeniem ramion
        więc nie jest tak, że wylewam swój , hmm, jad i nic nie robię

dziwi mnie, że Was nie bulwersuje ilość dni wolnych od nauki
        • solaris31 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:46
          no widzisz, to już wiesz big_grin

słabo się angażujesz, skoro nie wiesz, że radę rodziców tworzą wszyscy rodzice, a nie ścisły zarząd big_grin zresztą, do zarządu tez można pójść porozmawiać.

mnie nie bulwersuje ilość wolnych dni, bo ich nie mamy - ani ja, ani moje dzieci big_grin
        • melancho_lia Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 10:46
          U nas w RR są normalnie pracujący ludzie. Może dlatego lepiej jest to u nas zorganizowane.
      • agni71 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 11:25
        solaris, doczytaj, świetlica normalnie działa u kubary, tylko jej to nie pasuje
        • solaris31 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 11:45
          doczytałam - dzien jest dniem wolnym od zajęć dydaktycznych - co oznacza, że wg prawa wszyscy nauczyciele mają być w pracy, a nie tylko świetlica.

chyba, że jest to dzien wolny z dni dyrektorskich - wtedy może pracowac tylko świetlica. konsekwencją dla pozostałych jest niewypłacenie nadgodzin w tym dniu.
    • babsee Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 11:30
      Mnie tez bulwersuje./Ale tu jest pelno mam nauczycielek, wiec zrozumienia nie znajdziesz.

W zeszlym roku Dzien nauczyciela u nas w szkole byl normalnym dniem, w tym roku ustanowili dniem wolnym-tym co przysluguje z rozporządzenia i nie ma swielicy.

Ja juz sie nie wkręcam bo mnie szlag trafia, nawet nie te pojedyncze dni tylko ferie np. swiąteczne jak w tym roku.....
      W kazdej jednak modlitwie modle się, o likwidacje chorych przywielejow z Kart Nauczyciela szczegolnie jak kolejna pani idzie na roczny urlop "dla poratowania zdrowia".
      • solaris31 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 11:46
        > W zeszlym roku Dzien nauczyciela u nas w szkole byl normalnym dniem, w tym roku
        > ustanowili dniem wolnym-tym co przysluguje z rozporządzenia i nie ma swielicy.

uprzejmie CIę informuję, że jest to działanie niezgodne z prawem - nawet jeśli dyrektor dał dzień dyrektorski, szkoła MUSI zapewnić opiekę dzieciom, które do niej przyjdą.
        • babsee Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 12:46
          No masz racje, zadzwonilam do szkoły, jest świetlica ale nasza pani wychowawczyni zapomniala wpisac to do dzienniczkow....juz zgłosilam ten fakt dyrektorowi.
        • mira000 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 15:17
          Zgadza się, ale powszechną praktyką i w szkołach i w przedszkolach jest poinformowanie rodziców ,że owszem opieka będzie zapewniona ale większość rodziców dzieci w takie dni nie przyprowadza i jeśli ktoś dziecko przyprowadzi na świetlicę to będzie się ono czuło opuszczone, samotne, pokrzywdzone, wręcz porzucone przez rodziców. Lub przedstawia się rodzicom wersję odwrotną, że owszem świetlica będzie czynna, ale będzie w niej taki huk, sajgon, taki tłum dzieci, zbiorowisko bakterii itp., że dla dobra dzieci lepiej zostawić je w domu. Po usłyszeniu takich tekstów ponad 90 % rodziców faktycznie zostawia dziecko w domu, żeby nie narażać je na taką "opiekę"
    • niktmadry A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 11:31
      cieszy mnie gdy córki się cieszą z dnia wolnego smile.
      • olewka100procent Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 11:35
        Jak widzę ile nauczycielka klasy 1 mojego syna musi się ścierać z tymi dziećmi, to współczuje jej takiej roboty. Hmm mogłam iść uczyć w szkole , ale tylko klasy 4-6 smile
        • triss_merigold6 Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 11:39
          Never ever, ze względu na konieczność kontaktu z rodzicami. Lubiłam uczyć, autentycznie lubiłam, ale maturzystów i starszych.
      • kanga_roo Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 11:46
        mnie nie przeszkadza przerwa świąteczna, czy ferie czy wakacje. natomiast taki "wyrwany" dzień nijak się dzieciom nie przysłuża, bo ani nie wypoczną, ani w środku tygodnia nic fajnego z rodziną nie zrobią, a tylko wybiją się z rytmu.
        poza tym jeśli chodzi o 14.10 nie odpowiada mi idea. szkoła jest dla dzieci. i nie obchodzi mnie, że nauczyciele pragną celebrować Dzień Nauczyciela nie pracując. jakoś, jak ktoś już zauważył, inne grupy zawodowe nie mają podobnych przywilejów. bo i nie ma to sensu.
        • solaris31 Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 11:47
          nauczyciele nie celebrują dnia nauczyciela, są normalnie w pracy - nie prowadzą jedynie zajęć dydaktycznych, czyli klasycznych lekcji.
          • kanga_roo Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 14:37
            solaris31 napisała:

nauczyciele nie celebrują dnia nauczyciela, są normalnie w pracy - nie prowadzą jedynie zajęć dydaktycznych, czyli klasycznych lekcji.

sugerujesz, że siedzą w pokoju nauczycielskim od 8 do 15? bo do obsługi świetlicy w naszej szkole wystarczą ze dwie sztuki, niechby się w ciągu dnia zmieniły, to cztery. szkoła nieduża, dzieci świetlicowych mało. skoro nie ma lekcji to nie ma przerw, odpadają im dyżury - to jak nazwiesz to, co mają do roboty tego dnia, jeśli nie celebrowaniem?
            • solaris31 Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 18:50
              toteż Ci tłumaczę od dobrych paru godzin, żebyś żale wylewała do dyrekcji szkoły, w której ucza się Twoje dzieci. to, że u Ciebie jest byle jak, nie oznacza, że wszędzie.

my pracujemy zupełnie normalnie, dzieci przychodzą normalnie do szkoły. nie 10 sztuk do świetlicy, ale wszystkie. zajmujemy się jutro organizacją święta szkoły, rysowaniem, malowaniem, przygotowywaniem wystawy o historii szkoły, przygotowaniem gier i zabaw, itd.
              • solaris31 Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 18:52
                przepraszam - to nie do Ciebie było z tym jadem - nicki mi się pomyliły. autorka tez na K, i jakoś mi sie pomotało.
          • vre-sna Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 18:31
            Aha.
            Chciałabym przyjść do pracy i nie wykonywać w tym czasie podstawowych obowiązków.
            • solaris31 Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 18:48
              do obowiązków nauczyciela nie należy jedynie nauczanie.

zapewniam, że nauczycielowi łatwiej jest normalniej uczyć niż wymyślać dzieciom inne zajęcie i pilnować tychże w czasie tych innych zajęć.
              • vre-sna Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 20:58
                Solaris, ale jeżeli pracuje się ileś lat w zawodzie, to generalnie wszelkie okoliczności i nietypowa organizacja pracy jest jednak stosowana w praktyce. Dzień nauczyciela od wielu lat jest dniem w większości szkół wolnym od zajęć dydaktycznych, w czym więc problem? W powielaniu praktyki?
          • feniks_z_popiolu Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 14.10.14, 05:43
            Skoro nauczyciele nie celebracji i sąw pracy to po co ta cała fikcja. Nie lepiej normalne lekcje? O ile w młodszych klasach podstawówki może być problem przede wszystkim z zapewnieniem opieki to potem robi się głównie problem z realizacją programu i gonitwa pod koniec roku szkolnego.Tegoroczna przerwa świąteczna przez durnowaty pomysł święta 3 -Króli to już w ogóle paranoja
        • agni71 Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 11:47
          zależy od szkoły, u nas sa zajęcia od 9 do 11.30, o ile mi wiadomo, jest świetlica. Nie ma lekcji.
        • niktmadry Re: A ja lubię gdy dzieci mają wolne 13.10.14, 11:54
          Ale dlaczego nie mają robić niczego fajnego? dlaczego odpoczynek nie ma być dla nich fajny? Bez przesady.
    • kawad Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 11:48
      Czytając wypowiedzi niektórych z Was odnoszę wrażenie, że chciałybyście żeby dzieci przez okrągły rok w szkole siedziały. Wtedy macie je z głowy. Te ferie w styczniu / lutym, przerwa wiosenna są potrzebne dzieciakom, mogą troszkę odsapnąć. Zresztą, nie ma tego wolnego tak wiele. Moja siostrzenica w Brukseli co rusz ma wolne, przed świętami, po świętach. To nie jest tylko specyfika polskiej szkoły.
      • ziarenko-piasku Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 12:04
        kawad napisała:

> Czytając wypowiedzi niektórych z Was odnoszę wrażenie, że chciałybyście żeby dz
        > ieci przez okrągły rok w szkole siedziały. Wtedy macie je z głowy.

Święte słowa!!!

Te ferie w s
        > tyczniu / lutym, przerwa wiosenna są potrzebne dzieciakom, mogą troszkę odsapną
        > ć. Zresztą, nie ma tego wolnego tak wiele. Moja siostrzenica w Brukseli co rus
        > z ma wolne, przed świętami, po świętach. To nie jest tylko specyfika polskiej s
        > zkoły.

Dokładnie...niektórzy zapomnieli, ze dzieciom też należy się odpoczynek, od obowiązkow, nie tylko rodzicom od pracy!!!
    • ziarenko-piasku Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 12:03
      Ale cudownie mi być nauczycielem big_grin

Ps. Nie dramatyzuj, zapewne świetlica czynna, tudzież inne zajęcia zorganizowano - jak nie to zmien szkołę tongue_out
    • aknaszilak Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 12:09
      A tak a propos przerwy świątecznej - dzięki cudownemu świętu 6 stycznia pozostaje 5.01 tak ni w p... ni w oko, w który mało kto na lekcje przyjdzie. W szkołach średnich z racji matur, w które sporo wypada, wyszarpuje się z roku takie dni i dzieciaki często mają 10 dni przerwy, jeden do szkoły, potem znowu jeden wolny, a kiedys było, że jeszcze 3 dni wolne, bo weekend i święto i coś tam. Nie muszę mówić, że w taki dzień pomiędzy długim wolnym uczy się powietrze, albo w porywach jedną, dwie sztuki.
      • triss_merigold6 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 12:16
        Tia. U nas wolne będą 2 i 5 stycznia, dzięki czemu mam do zagospodarowania ponad 2 tygodnie od świąt i potem 2 tygodnie ferii.
        • vre-sna Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 18:39
          O, gdyby to jeszcze pokrywało się z możliwością płatnego urlopowania.
          Niestety, pozostali, przeciętni pracownicy nie za bardzo mogą.
          Ale cały czas się słyszy o nadgodzinach. Gdy wszyscy zapindalają 40 godzin tygodniowo, to jednak mając 22 godz. pensum chyba dodatkowe 10 aż tak nie boli?
          Mnie za ponad 40 nikt nie zapłaci. A swoje też muszę zrobić. I zdarza się to po tych 40-tu OBOWIĄZKOWYCH.
    • helufpi Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 12:55
      Nie musicie się jako rodzice godzić na dzień wolny, to nie jest ustawowe. U nas normalnie nauczyciele przychodzą do pracy (choć dostają poczęstunek itd., uczestniczą w pasowaniu pierwszaków na ucznia), ale lekcje prowadzą. Trudno żebyśmy jako rodzice brali urlop z tej okazji.
    • czar_bajry kubara 13.10.14, 13:22
      po co Ci dzieci jak nie masz dla nich czasu?
      • magda0 Re: kubara 13.10.14, 13:30
        w szkole moich dzieci są normalne lekci=je choć wolałabym zeby świętowali, nauczyciele nie dostają kwiatów i prezentów , w zamian za to w tym roku my jako rodzice postanowiliśmy wysprzątać salę bo panie sprzataczki tak jakoś rożnie działają....
      • joanna_poz Re: kubara 13.10.14, 13:35
        czar_bajry napisała:

> po co Ci dzieci jak nie masz dla nich czasu?

sugerujesz zwolnienie się z pracy, żeby miec czas dla dzieci?
        bo 26 dniami urlopu tych wszystkich wolnych w szkole się nie "obskoczy"...
        (a nawet 52, jesliby liczyc urlop ojca)
        • czar_bajry Re: kubara 13.10.14, 17:48
          Czemu zaraz zwolnienie z pracy- działa świetlica szkolna . Naprawdę wszyscy sobie radzą tylko od czasu do czasu jakaś roszczeniowa i w pretensjach się objawi.
    • mira000 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 13:35
      A skąd ci się wzięło wolne do 9 stycznia?
    • lily-evans01 Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 13:46
      Jutro mamy wyjście szkolne do teatru z wychowawcami... Mam odebrać dziecko tak, jak zawsze odbierałam, bo dopiero wtedy wrócą. Nie odczuwamy boleśnie dnia nauczyciela wink.
    • werualta Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 15:23
      jak ja chodziłam do szkoły były normalne lekcje z przerwą na akademię z okazji dnia nauczyciela,
      pamiętam też, że chodziliśmy w soboty do szkoły żeby odrobić niektóre wolne dni (nie pamiętam zasady). Teraz 14.X Wolny dzień, a reszta , jak pisze autorka wątku, mnie też to wkurza sad
    • ewekub Re: Dzień Nauczyciela,wrrrrrr 13.10.14, 15:27
      W szkole syna dzisiaj i jutro nie ma lekcji.
      Działa świetlica i stołówka.
      Też byłam na początku zła, że tyle wolnego, ale jak zobaczylam jaki syn jest szczęśliwy, że o dwa dni dłużej może posiedzieć w domu, to mi przeszło smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka