Dodaj do ulubionych

jak duzo ksiązek czytają dzieci?

27.10.14, 14:18
napiszcie prosze wiek, ilośc przecyztanych książek.
Jestem ciekawa czy moje dziecko jest bardzo oczytane, jak czyta jedną ksiązke dziennnie, czasem ma na dwa dni.
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:27
      Ty czytasz książkę dziennie? 9 lat, 100 stron więcej niż miesiąc.
      • a.n.a0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:29
        mx3_sp napisała:

> Ty czytasz książkę dziennie? 9 lat, 100 stron więcej niż miesiąc.

nie zrozumiałam odpowiedzi
    • fomica Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:28
      Trzy książki dziennie, a w weekendy po cztery, tak że sorry, twoje marnie wypada przy moim.
      • a.n.a0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:29
        fomica napisał:

> Trzy książki dziennie, a w weekendy po cztery, tak że sorry, twoje marnie wypad
        > a przy moim.

ale nie rozumiem, uważasz że kłamię? to moze nie pisz juz nic.
        • fomica Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:31
          A ty uważasz że ja kłamię? Dlaczego?
    • zlotarybka_1 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:29
      ale to jeszcze chyba zalezy jaka ksiazka?
      Moja corka ma 6 lat, jedna ksiazke (latwa i krotka) czyta w 1 dzien, potem na wieczor ja jej czytam troche trudniejsze - zwykle po 2-3 rozdzialy.
      Ma np. przygody Dzieci z Bullerbryn dla mlodszych dzieci i taka ksiazke cala czyta po poludniu, po czym wieczorem ja jej czytam tez Dzieci z Bullerbryn ale wydanie dla troche starszych. I w tym przypadku nie mamy szans przeczytac jednej dzienne.
      • a.n.a0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:31
        Ma 10 lat.,Czyta książki ok 100-150 stron, lektury gimnazjum, ksiązki dla nastolatków. Ale czyta po szkole, w łazience, podczas jazdy autobusem itp. Czyta wieczorami. To jedyne zajecie i hobby.
        • sonniva Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:34
          Aaaa jeżeli to jedyne zajęcie i hobby to rozumiem.
          Mój młody ma dużo zajęć i czasochłonne hobby wink
        • mx3_sp dziennie? 27.10.14, 14:37
          szacun. Wzrok sprawdź.
          • a.n.a0 Re: dziennie? 27.10.14, 14:38
            mx3_sp napisała:

> szacun. Wzrok sprawdź.

wzrok ok.
            • mx3_sp Re: dziennie? 27.10.14, 14:41
              szczerze, Twój 10 latek czyta 150 stron dziennie?
              • a.n.a0 Re: dziennie? 27.10.14, 14:43
                mx3_sp napisała:

> szczerze, Twój 10 latek czyta 150 stron dziennie?
                tak jak teraz jest szkoła to mało czyta.
                A w wakacje przeczytał jakies 40 ksiązek, 100 komiksów, obejrzał sporo filmów naukowych.
                Teraz kiedy dni krótkie bo szkoła, czyta mało.
                • mx3_sp Re: dziennie? 27.10.14, 14:45
                  kolegów nie ma?
                  • a.n.a0 Re: dziennie? 27.10.14, 14:46
                    mx3_sp napisała:

> kolegów nie ma?

ma kolegów, ale jak mówie to jego hobby, czyta, to go interesuje.
              • mdro Re: dziennie? 27.10.14, 15:00
                Ale to nie jest jakiś nieprawdopodobny wynik, i ja, i moja siostra w tym wieku też mniej więcej tyle czytałyśmy. I to wcale niekoniecznie współczesne "książki dla nastolatków" - ja przeczytałam np. "Dawida Copperfielda" Dickensa i "Trylogię", a moja siostra uwielbiała Karola Maya i "Trzech muszkieterów" z kontynuacjami. A moja 9-letnia siostrzenica właśnie pochłania "Harry'ego Pottera", ponad 100 stron czwartego tomu poszło w ok. 2 godziny.

To tylko kwestia chęci, tempa czytania i sposobu wykorzystania czasu (ja np. czytałam nie tylko w domu, ale i na przerwach szkolnych).
                • a.n.a0 Re: dziennie? 27.10.14, 18:25
                  Mdro ja wierzę bo to jest ta sama sytuacja. Moje dziecko lubi czytac wiec dla mniebksiazka dziennie to nic nowego. Ale innych dzieci nie czytaja i dlatego nie wierzą.
                  • mamma_2012 Re: dziennie? 27.10.14, 18:33
                    To nie jest kwestia wierzyc/ nie wierzyc, bo to jest absolutn
                    • mamma_2012 Re: dziennie? 27.10.14, 18:35
                      Absolutnie możliwe, jesli dziecko, poświęca czytaniu cały wolny czas. Raczej warto sie zastanowić dlaczego aktywnosc dziecka ogranicza sie do czytania.
                      • lily-evans01 Re: dziennie? 27.10.14, 19:05
                        Aktywność wielu dzieci ogranicza się tak samo - tyle, że do walenia w tablet przez 2-3 godziny dziennie.
                        • lily-evans01 Re: dziennie? 27.10.14, 19:07
                          I to jakoś nie budzi zdumienia ani politowania wielu forumowych mam tongue_out.
                          • mamma_2012 Re: dziennie? 27.10.14, 19:28
                            Nie znam nikogo, kto popiera wielogodzinne, bezproduktywne sesje przy komputerze.
                            • lily-evans01 Re: dziennie? 27.10.14, 20:44
                              Może nie popiera, lecz AKCEPTUJE, bo dziecko powinno po szkole odpocząć, a skoro dostało tablet i to jest jego własność, to przeca nie można mu tego wydzielać (tak, były i takie wątki wink ).
                        • mamma_2012 Re: dziennie? 27.10.14, 19:24
                          I to oczywiście tez nie jest dobre.
                          Ja wiem, ze głupio "czepiać sie" dziecka, ktore czyta, ale jednak dla mnie jest ciekawe dlaczego tylko czyta. Dziecko w tym wieku powinno ruszać sie, bawić i miec rozne hobby.
                          Duzo czyta, to dlaczego czegoś nie napisze? A moze warto zobaczyc film na podstawie przeczytanej książki itd?

• sfornarina Re: dziennie? 27.10.14, 19:34
                            Ale dlaczego zakladasz, ze dziecko tylko czyta? Ja czytalam multum ksiazek jako dziecko, oprocz tego spedzalam godziny na rowerze w parku, wakacje w gorach lub na kajaku, gralam namietnie w planszowki, chodzilam do ogniska muzycznego i sie odwiedzalam z psiapsiolkami.
                            Tyle, ze telewizor dla mnie mogl nie istniec (zreszta wtedy i tak nic ciekawego nie puszczali), a kablowki chyba jako jedyna w szkole nie mialam, wiec jedynie pod tym wzgledem bylam "zacofana" smile

Teraz juz stara koza jestem, a telewizji nadal nie ogladam (i pudla nie posiadam).
                            • mamma_2012 Re: dziennie? 27.10.14, 19:51
                              Autorka napisała, ze cały czas wolny jej dziecka wypełnia czytanie, odmawia innych aktywności.

Wcześnie nauczyłam sie czytac, sporo czytałam, bo jak zauważyłas w książkach było ciekawiej niż w tv, ale oprócz tego, prowadziłam normalne zycie. Kiedy była brzydka pogoda polykalam książki, kiedy na dworzu były dzieciaki, książka czekała.
                              Moja corka tez lubiła i lubi czytac, ale ma ograniczenia czasowe, bo czesto wieczorem jest tak padnieta, ze po pierwszym akapicie usypia. Uczy sie, spotyka z przyjaciółmi, spędza czas z nami. Książki nam towarzysza, ale nie wypełniają całego czasu. Trzeba tez żyć, a nie tylko czytac o tym, co mozna przeżyćsmile
                              • lily-evans01 Re: dziennie? 27.10.14, 21:00
                                Może czyta bardzo szybko?
                                Bardzo pożyteczna umiejętność.
                                Jestem w stanie przeczytać książkę dziennie, nie zawalając innych spraw, ani nie rezygnując ze spotkań, jeśli jest okazja itp. Ostatnio nikt mi nie wierzył, że przeczytałam "Dziewczynę, która igrała z ogniem" od 21 do 2 nad ranem. Polski przekład miał 973 strony drobną czcionką, a ja po prostu nie mogłam się oderwać od tego wink.
                          • a.n.a0 Re: dziennie? 27.10.14, 19:43
                            Mamma on obejrzal wiekszosc filmow. Przerobil encyklopedie, slowniki. Lubi czytac naukowe ksiazki. Duzo mi opowiada, interesuje sie historią. Zna 1,2 wojne ze szczegolami- ja nawet wiem tyle. Nie ma tematu na jaki nie odpowiedzialby.
                            • ewa_mama_jasia Re: dziennie? 28.10.14, 08:18
                              Cieszę się że masz żądne wiedzy dziecko. Ale nie zapędzajmy się za daleko. Nie jest możliwe, żeby takie dziecko znało 1,2 wojnę ze szczegółami. Bo i tak w tym wieku wielu rzeczy nie zrozumie.
                      • pederastwa Re: dziennie? 27.10.14, 19:34
                        Bo tak. Też miałam taką fazę, kilkuletnią. Czytałam dużo. Wszystkie ksiązki dziecinne i młodzieżowe które posiadaliśmy miałam przeczytane po kilka razy.
              • sfornarina Re: dziennie? 27.10.14, 18:55
                > szczerze, Twój 10 latek czyta 150 stron dziennie?

Co w tym dziwnego?
                Ja przeczytalam cala serie An z Zielonego Wzgorza (8? ksiazek czy jakos tak) przed skonczeniem 9 roku zycia...

Majac lat 14 czytalam po 100 stron na godzine. "Lalke" Prusa pochlonelam w jeden dzien. Da sie wink
            • hema14 Re: dziennie? 28.10.14, 11:44
              Moja jak miała 8 lat to już doszła do 100stron dziennie - ale tylko przy wciągającej lekturze (wtedy Harry Potter). Ale jak przeczyta daną książkę to bywa i parę dni, że nie zacznie nowej, bo albo nie wypożyczyła albo coś, jak książka nie tak ciekawa albo dziecko ma inne zajęcie to pewnie czyta i 20 stron tylko na wieczór, nie liczę jej, ma teraz 10 lat i czyta codziennie, więc nie mam potrzeby jej sprawdzać. Raczej odradzam przeczytanie za wcześnie lektur przyszłych klas, bo przecież jak zacznie je przerabiać za rok, za 2-3 lata to pewne szczegóły umkną, lepiej na świeżo czytać, a teraz ma na pewno dość duży wybór książek, które nie są przyszłymi lekturami.
      • nowi-jka Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:51
        Dzieci z bUlerbyn to Dzieci z BUlerbyn co to znaczy wydanie dla satrszych lub dla młodszych?
        • agni71 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 15:04
          nie znasz się

To "Dzieci z Bullerbyn" jakie pewnie masz na myśli:

https://ecsmedia.pl/c/dzieci-z-bullerbyn-b-iext2815900.jpg

a to sa cienkie książeczki, z jedną historią (nie sa to fragmenty powieści, tylko oddzielne książeczki)

https://www.iceis.pl/dzieci-z-bullerbyn/dzieci-z-bullerbyn_w_bullerbynw480px.jpg

https://blog.pikinini.pl/wp-content/uploads/2009/05/164-dziea-dziecka-w-bullerbyn.jpg
          • nowi-jka Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 28.10.14, 07:22
            czyli mam racje - Dzieci z Bullerbyn są jedne
    • sonniva Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:32

Młody czyta lektury szkolne i to tylko jak przystawię mu pistolet do głowy big_grin.
    • rosapulchra-0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:35
      Jedna z moich córek oczy sobie wypatrzyła od czytania. Jest uzależniona od książek.
      • mx3_sp Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:38
        od książek czy od fantazji? Świata równie nierealnego jak gry?
        • aqua48 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:45
          Jeśli czytanie jest JEDYNYM zajęciem dziecka prócz szkoły, to czas działać - obciążyć obowiązkami domowymi, zapewnić inne atrakcyjne zajęcia w weekendy i zapisać je na jakieś zajęcia sportowe.
          • mx3_sp Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:48
            no jeśli po szkole czyta 150 stron 10 latek to na pewno są jedynie zajęcia. A kolegów ma się do kolegowania, a na to czas trzeba mieć.
            • a.n.a0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:50
              mx3_sp napisała:

> no jeśli po szkole czyta 150 stron 10 latek to na pewno są jedynie zajęcia. A
              > kolegów ma się do kolegowania, a na to czas trzeba mieć.

ja pytałam ile czytaja wasze dzieci a nie czy moje dziecko ma inne zajęcia oprócz czytania itp.
              Nie uwazam to za problem. Jeden lubi sport, drugi chodzi na chór a nie lubi cwiczyć a trzeci czyta.
              • agni71 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 15:05
                warto jednakowoż zachęcac dziecko do różnych form spędzania wolnego czasu. Dlatego ja np. cieszę się, że dzieci, oprócz czytania, lubią zajęcia ruchowe, plastyczne, gry planszowe, budowanie z klocków....
              • rosapulchra-0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:55
                Mx3 mierzy swoją miarką, pewnie żadnej książki do końca nie przeczytała.
          • a.n.a0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:48
            aqua48 napisała:

> Jeśli czytanie jest JEDYNYM zajęciem dziecka prócz szkoły, to czas działać - ob
            > ciążyć obowiązkami domowymi, zapewnić inne atrakcyjne zajęcia w weekendy i zapi
            > sać je na jakieś zajęcia sportowe.

chcę zapisać na zajęcia sportowe, ale nie chce tak naprawdę, dlatego nie zmuszam, nei naciskam, może przejdzie z czasem takie czytanie. Ale to dobrze uważam.
            Jak oglądam na fb kolegów i koleżanki z klasy jaki poziom reprezentują, jakie mają odzywki i sa bez zainteresowań, to bardzo się cieszę jak mam zdolne dziecko.
            • mx3_sp Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:56
              zdolne bo czyta? Mój jak napisałam czyta dużo mniej, ma inne zajęcia i przynosi bardzo dobre stopnie.
            • mamma_2012 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:59
              Czytanie w tym wieku to nie przejaw zdolności, większość dzieci opanowała ta sztukę juz dawno.
              A obecność na Fb (juz nie wdając sie w nieustającą dyskusje o tym czy być tam powinny) nie wyklucza ani posiadania zainteresowań ani oczytania.
              • mx3_sp Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 15:03
                posiadanie fb i umiejętność z niego korzystanie, przeciwnie, wskazuje na pewne zdolności posługiwania się współczesną techniką. Jakby na to nie patrzeć, jest to zdolność, z której korzyści można czerpać na wiele sposobów.
            • aqua48 Ilość nie jest istotna 27.10.14, 15:29
              a.n.a0 napisała:

> chcę zapisać na zajęcia sportowe, ale nie chce tak naprawdę, dlatego nie zmusza
              > m, nei naciskam, może przejdzie z czasem takie czytanie. Ale to dobrze uważam.

Nie porównuj swego dziecka z innymi, to po pierwsze. Po drugie naciskaj, nie odpuszczaj, socjalizuj, wskazuj inne sposoby realizacji zainteresowań, rozszerzaj horyzonty. Też miałam takiego małego mola książkowego, ale chodził również na muzykę, na plastykę, na karate, na chór, na język, bo inaczej by zdziczał. A po dwóch latach namów wreszcie pozwolił się zapisać na basen dla świętego spokoju, żeby mu matka nie brzęczała nad uchem. Teraz sam mówi, że żałuje, że nie naciskaliśmy na niego bardziej.. A ja odpowiadam - przećwiczysz na własnych dzieciach, maja szansę być tak samo uparte po tatusiu.

Ja jeszcze apodyktycznie wpływałam na dobór lektury moich dzieci, chodziłam do biblioteki wskazywałam wartościowe książki, mówiłam, żeby odpuszczać zbędne "śmieciowe" np. idiotyczne kryminały czy romansidła dla dzieci pisane przez sztaby ghostwriterów. Jeśli czytali komiksy to dobre i z dobrym rysunkiem, a nie byle co.
        • rosapulchra-0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:53
          mx3costam, naprawdę nie rozumiesz słowa pisanego??
    • eo_n Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:49
      Jak usiądzie to i 5 pod rząd przeczyta. Ma 5 lat.

O takich:
      lubimyczytac.pl/seria/561/czytam-sobie-poziom-1-skladam-slowa
      smile
    • mamma_2012 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 14:55
      Dobrze wiesz, ze to sporo, dlatego mozna domniemywać, ze sie troche chcesz pochwalić.
      Gdyby zycie mojego dziecka ograniczało sie do czytania (jeszcze pytanie co czyta i czy cos z tego wynosi, bo wiele książek dla dzieci/ młodzieży ma poziom disneyowskuch seriali), to martwilabym sie.
      Gdzie czas na kolegow, gdzie czas na sport, gdzie czas na nauke, na rozmowy z rodzina, na nudę czy choćby zwykle zabawy, ktore jeszcze pociągają spora cześć dzieci w tym wieku?
      Powiem ci, ze czesto bardzo duzo czytają dzieciaki z różnymi zaburzeniami czy w rodzinach, gdzie zachwiane sa relacje i trzeba uciekać w swiat fantazji.
      Niewiele jest rzeczy, ktore w nadmiarze nie szkodzą, dotyczy to takze czytania.
      • a.n.a0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 18:32
        Mamma moje dziecko czyta ksiazki na poziomie gimnazjum, liceum. Moze Ci opowiedziec trylogie, gwiezdne wojny, lektury ze swojej klasy przeczytal w ciagu jednego tygodnia wrzesnia. Czyta obecnie od wczoraj przypadki robinsona cruzoe, juz konczy wlasnie. Sory za brak wielkich liter ale mam taka klawiature.
        • mamma_2012 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 18:59
          To fajnie, ze wybiera ciekawe pozycje.
          Fajnie byłoby tylko, gdyby miał troche mniej czasu na czytaniesmile
    • niegomezza Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 15:15
      Jest bardzo oczytane, i chyba bardzo szybko czyta. Gratulacje.
    • edelstein Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 15:25
      1.czytanie ksiazek nie jest objawem zdolnosci
      2.jestem w stanie przeczytac 50ksiazek dziennie,wiec twoje dziecko wypada slabotongue_out
    • ewa_mama_jasia Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 15:25
      Ale czyta jak dużą objętościowo tę książkę dziennie, 15 stron czy 650? Bo jeśli 15 i nie ma przy tym żadnych zajęć pozalekcyjnych ani innych zainteresowań to niedużo. Ale jeśli zmęczy jednego dnia całego np. Harryego Potera to sporo.
      Jeśli mój wziął do szkoły 5 czy 6 "Tytusów.." i wszystkie przeczytał podczas przerw, to oczytany, czy nie? Mój syn teraz "męczy" jedną książke 160 stron od przeszło miesiąca, a w międzyczasie - wracając ze szkoły ok. 17.00, ma 3 razy w tygodniu treningi, pół soboty zajęte na zajęcia, sporo lekcji a w niedzielę jakiś spacer, kino, teatr czy inną wycieczkę oraz po raz czwarty czyta 2 duże "Tytusy..." - to oczytany czy nie? A w łazience czyta nie książki tylko gazety - Politykę, Wprost czy inny Newsweek. Oczywiście nie wszystkie artykuły, tylko niektóre wybiórczo.
      • a.n.a0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 18:35
        Ewa czyta okoli 100-150 stron dziennie. Wczoraj zaczal ksiazke ok 150 -200 stron a dzis juz konczy.z przerwa na szkole 8-14.30
        • ewa_mama_jasia Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 28.10.14, 08:25
          No cóż. To jestem wstanie uwierzyć. Wraca do domu ok. 15tej, lekcji nie odrabia, na podwórko nie wychodzi. To daje jakieś 6 godzin wolnego czasu. Średnio pół strony na minute. Przyzwoity wynik. Rozumiem pasję, nie każde dziecko potrzebuje kolegów, szczególnie jeśli nie może z nimi porozmawiac o przeczytanych książkach .
          • a.n.a0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 28.10.14, 09:10
            ewa_mama_jasia napisała:

> No cóż. To jestem wstanie uwierzyć. Wraca do domu ok. 15tej, lekcji nie odrabi
            > a, na podwórko nie wychodzi. To daje jakieś 6 godzin wolnego czasu. Średnio pół
            > strony na minute. Przyzwoity wynik. Rozumiem pasję, nie każde dziecko potrzebu
            > je kolegów, szczególnie jeśli nie może z nimi porozmawiac o przeczytanych książ
            > kach .

Nie przesadzaj, lekcje odrobione w pierwszej kolejności, na podwórko nie wychodzi bo zimno. Jak było ciepło jeżdził na rowerze, grał w piłkę. teraz chodzi raz w tyg na basen.
            Ale nie jest jakoś szczególnie wysportowany. Natomiast o gustach sie nie decyduje. W klasie syna połowa dzieci spiewa tylko w chórze, codziennie przez tydzień po godzinie, io co karcić za to że sie nie ruszają, ze nie chodza na zajecia dodatkowe? albo że nie czytają?
            Kazde dziecko ma własne hobby. O wojnie kochana wie ze szczegółami o czym ja nawet nie wiem. Zna zycie Hitlera od A do Z i nie tylko. Ale wraz z męzem ogladaja programy, czyta, rozmawiamy wszyscy. Interesuej sie biologią, historią - zna wszystkie razy psów np, opowiada to ja z ciekawości sprawdzam w internecie czy to prawda bo mi się wierzyc nie chce.
            To nie jest tak że codziennie czyta od dechy do dechy. Było kilka dni że nie czytał. Ale jak zaczyna kxsiązkę 200 stron to max 2 dni. Bywa tak że lekturę czyta do szkoły, w międzyczasie komiksy i jeszcze coś. W zalezności w jakim pomieszczeniu przebywa tam dokańcza czytanie. Zacyzna nieraz kilka ksiązek na raz.Czyta od około 4 lat. Zdążył przecyztac już biblioteke szkolna, osiedlową, kupilismy co sie dało. Korzysta teraz dodatkowo z czytnika, jesli nie uda nam się ksiązek załatwić, kupić. Kocha czytanie. Pierwsze co wstaje i ksiązka w rękę.
            • ewa_mama_jasia Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 28.10.14, 15:15
              Ok, nie krytykuję. Sama taka byłam. Brałam rano książkę z biblioteki, oddawałam po lekcjach. Siedziałam na świetlicy i spóźniałam się na lekcje, bo zaczytana nie słyszałam dzwonka. Pani przysyłała po mnie umyślnego. W II klasie przerobiłam Maya, w V znałam całe duże fragmenty Pana Wołodyjowskiego na pamięć.
              Rozumiem, ze syn ma dobrą pamięć i ukierunkowane zainteresowania. Tylko jeśli napiszesz że zna dość dobrze tematykę pewnych aspektów I i II wojny swiatowej to będzie bliższe prawdy. Zna przyczyny wybuchu I wojny? Wie, kiedy użyto pierwszy raz gazu? Wie, jacy byli dowódcy ? Jaki był przebieg wojny? Czym się zakończyła?
              Co do II wojny - zna przebieg nie tylko w Polsce czy Europie ale na świecie? Zna nazwiska dowódców różnych armii na różnych frontach? Potrafi te fronty narysować? Przebieg wojny na froncie japońsko - amerykańskim? Codzienne życie w GG? Co to był Pawiak, Aleja Szucha, Oświęcim i Majdanek? Co to były króliczki z Ravensbruck? Jakie były przyczyny wybuchu i upadku powstania warszawskiego?
              Nie chcę Ci ani Twojemu dziecku dokopać, pokazuję tylko złożoność tematu który - jak piszesz - zna.
              A jeśli faktycznie się interesuje, to dobrze, za kilka lat czekają na niego konkursy kuratoryjne i jeśli utrzyma taki poziom ciekawości tematem to wygraną ma w kieszeni.
    • majenkir Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 15:26
      14 lat I 13 lat - czytaja wymagane szkolne minimum. Tzn., nie czytaja dla przyjemnosci.
      Troche to smutne, ale mysle, ze gdybym ja w ich wieku miala takie atrakcje, jak oni teraz, tez bym nie czytala.
      A czytalam bardzo duzo, co zreszta nie przelozylo sie na jakis zyciowy sukces czy wybitna inteligencje wink.
      • e_r_i_n Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:00
        Czy ja wiem, czy to wytłumaczenie?
        Mój syn jest zakochany w tenisie, trenuje 4-5h dziennie, w weekendy gra w turniejach i... czyta minimum jedną książkę tygodniowo. Bo lubi czytać po prostu.
    • agnieszka77_11 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 16:34
      A jak długa jest to książka? I czy ma jeszcze jakieś zajęcia i zainteresowania czy tylko czytanie od rana do wieczora?
      • mx3_sp Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 17:44
        Zadanie na jutro na poziomie maturalnym: jak długa jest książka 150 stronicowa?
        • verdana Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 18:33
          Nie umiem odpowiedzieć, bo to zależny od wielkości czcionki, interlinii i ilustracji.
          • agnieszka77_11 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 18:37
            verdana napisała:

> Nie umiem odpowiedzieć, bo to zależny od wielkości czcionki, interlinii i ilust
            > racji.

No ba. Taką "Rodzinę Mellopsów", która ma 176 stron czyta się co najwyżej godzinę wink
        • agnieszka77_11 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 18:36
          mx3_sp napisała:

> Zadanie na jutro na poziomie maturalnym: jak długa jest książka 150 stronicowa?

Nie czytałam innych odpowiedzi. Ok, już wiem. Jeżeli nie ma innych zainteresowań to nie można porównywać do kogoś kto czyta 20 stron dziennie, ale oprócz tego ma masę innych zajęć.
          Jeżeli komuś czytanie sprawia ogromną przyjemność to dobrze, ale czytanie to nie są zawody.
          • mx3_sp Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 18:50
            Zacytuję" dwója, lufa, zero" pierwsza za brak odpowiedzi, druga za komentowanie czegoś czego się nie przeczytało, trzecia do obrony jeśli wskażesz kto jest cytowany.
            • agnieszka77_11 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 18:55
              moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina smile
      • verdana Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 17:47
        Mój syn czytał też 150 stron dziennie, albo i więcej, ale kosztem nauki szkolnej i życia towarzyskiego. Ja też czytałam mniej-wiecej tyle i byłam przymusowo wykopywana z domu na podwórko, na dodatkowe zajęcia, albo sadzana przed telewizorem, aby obejrzeć dobry film. Czytanie to nie wszystko, jeśli dziecko nie ma żadnych innych zainteresowań to należy sie martwić, nie cieszyć.
        Jestem zadowolona, ze moje dzieci zawsze czytały sporo, ale jestem także zadowolona, ze korzystają z innych zdobyczy kultury - filmów, gier, koncertów.
        • agnieszka77_11 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 18:45
          > Czytanie to nie wszystko, jeśli dziecko nie ma żadnych innych zainteresowań to należy sie martwić, nie cieszyć.

Martwić się nie należy. Jeżeli nie ma problemów z kontaktami z ludźmi to jest ok. Martwić należy się, gdy dziecko nie ma żadnej pasji i tylko włóczy się po ulicach. Lubi czytać?! Super. Ja też lubię czytać. Książki rozwijają w przeciwieństwie do wiecznego siedzenia przed telewizorem.
          • gocha500 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 19:00
            moja 5,5 roku sama jeszcze nie czyta az tak dobrze zeby sobie ksiazke przeczytac ale ogolnie czytamy duzo jakas godzine wieczorem, jak ja najdzie to do 1,5 godziny. Czytam trudniejsze bo takie ją ciągną niezmiennie od 2 lat jest na etapie pottera, taką ksiązkę 950 stron to w półtora miesiąca roztrzaska. Magiczne drzewo cały pięcioksiąg poszedł w miesiąc.
            Lubi też baśnie ale wynajduje jej takie stare, baśnie polskie, afrykańskie, ukraińskie itp.
            • a.n.a0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 19:03
              To czytanie zaczyna mnie martwic. Nie ma juz ksiazek w bibliotecesmile w domu mamy biblioteke przeczytaną. Skad brac ksiazki?
              • agnieszka77_11 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 19:05
                a.n.a0 napisała:

> Skad brac ksiazki?

Może samemu napisać? wink
              • mx3_sp Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 19:06
                a nic nie napisałaś, ze ktoś oprócz dziecka czyta.
              • gocha500 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 19:09
                zawsze można samemu coś dla dzieciaka napisac tongue_out, nie no zartuje nie kazdy ma do tego glowe.
                Ja jakiś czas temu napisalam mlodej opowiadanie na 90 stron a4, byla zachwycona big_grin

a ja sama nie wiem skad brac, jak teraz juz po raz 3 przeczytam mlodej HP(nie wiem czemu ale ona ma jakiegoś hopla)to mamy w planach opowiesci z narni a potem merry popins.
                dalej nie wiem mysle ze mloda juz sama sobie dobierze lekture.
                • bei Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 19:36
                  Moj zdecydowanie mniej.
                  Ksiązka przeczytana w calości na jeden raz to raaaaaaaz kiedy w weekend, najczęściej czyta jeden- dwa rozdziały, robi przerwy pomiędzy książkami.
                  Czyta tez czasopisma popularnonaukowe, ale też nie na jeden raz.
                  Ma malo czasu ( trzy języki, basen, kolko matematyczne). Jak mial 8 lat przeczytal w ferie 11 książ(eczek) smile - mialy po 50 stron, nie więcej.
                  Nie jest typem mola książkowego( zaden z synow nie był)
                  Mam nadzieję, ze jeszcze odnajdzie prawdziwą milość do literatury,.
                  Trochę mi szkoda, ze jeszcze się nie zarazil i zazdroszczę Ci.smile
                • jan.kran Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 19:44
                  Moje dorosłe dzieci czytaja mam wrażenie 24 / 7. Ale nie mają innego wyjścia bo takie studia sobie wybraly.
                  Corka , dyslektyczka , czyta co najmniej kilka razy wolniej niz ja i mój syn , natomiast jest uparta i Wojowniczka a więc się nie poddaje.
                  Ja sie wychowałam w kulcie slowa pisanego i to przekazalam Młodzieży.
                  Zaczęli czytać samodzielnie wiele lat temu i tak im zostalo.
                  Nasze biblioteki w Oslo i Monachium zzaczynaja osiagać rozmiary gargantuiczne ,dobrze że istnieje możliwość czytania via czytnikismile
              • ichi51e Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:25
                Chcialabym miec taki problem. Najbardziej mnie w umieraniu wkurzaja te wszystkie koncowki serii ktorych niedoczytam!! uncertain
          • verdana Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 19:46
            Nalezy sie martwić, bo dziecko nie powinno zamykać sie w kręgu jednej pasji i nie dostrzegać, zę oprócz książek istnieje jeszcze inna kultura, inne zajęcia.
            • a.n.a0 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 19:53
              Dziecko ma duzo pasji oprocz czytania. Ale czytanie jest na 1 miejscu. Prosze nie oceniac mojego dziecka bo pytanie bylo ile wasze dzieci czytaja. a nie ze mam sie martwic. Ja nieam czym. Wy sie martwcie ze dzieci malo czytaja
              • joa66 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:00
                pytanie bylo ile wasze dzieci czytaja.

Dziennie 151,4 strony, czcionka tahoma 12. Przy cambrii 14 , dochodził nawet do 200 -205 stron. Ponieważ brał udział w wyścigach czytelniczych , kupowałam tylko ebooki, przerabiałam na Arial22 i udało mu się czytać już 300-350 stron dziennie. Niestety, dostał tylko srebrny medal.
                • joa66 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:02
                  p.s. zapomniałam dodać, że na wakacjach we Włodawie przybyło sześć.
              • agni71 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:33
                Ja tez nie mam się czym martwić, bo moje dzieci dość dużo czytają. Nie tyle, co twój syn, bo mają jeszcze lekcje do odrobienia i zajęcia pozalekcyjne, a poza tym lubią też inne rozrywki. Jak dla mnie 4-6 ksiązek miesięcznie w wakacje (raczej dłuższych niż krótszych) i 2-3 w ciągu roku szkolnego (oprócz lektur i ksiązki też raczej grubsze) to wystarczająco duże czytelnictwo.
          • agni71 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:11
            >Książki rozwijają w przeciwieństwie do wiecznego siedzenia przed telewizorem.

zalezy co się czyta i co sie ogląda
    • guderianka Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:12
      14,5
      może jedna na rok
      nie lubi czytać, prawie wszystko ją nudzi

8, 5
      jedna na miesiąc
      póki co uczy się lubić czytanie
      • 3-mamuska Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:21
        Moja młoda uwielbia czytać, potrafi pochłonąć książkę około 200-300 stron, takich podanym drobnym drukiem jak dla dorosłych w jeden dzien.
        Czyta w autobusie w drodze do szkoły, w toalecie , w łożku wieczorem, właściwie gdzie sie da.
        Ostatnio czytała smażąc nalesniki. W wannie.

Kupujemy książki gdzie sie da. Ostatnio z party w szkoły wyszliśmy w wielka reklamówka pełna książek po 1/10 ceny.
        Zbieramy od znajomych po kuzynach.

-----------------
        Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
        • guderianka Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:24
          3-mamuska-zazdroszczę
          zawsze tak robiłam i robię nadal winkkażde miejsce dobre na czytanie
          myślałam,że to takie oczywiste, że dziecko obserwując czytającego rodzica, któremu się czyta od małego, które się zachęca, połknie tego bakcyla a tu.. d*pa
          • lily-evans01 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:54
            Myślisz o młodszej czy starszej?
            Bo co tych małych dzieciaków, to zauważyłam jedno - im lepiej umie czytać, tym więcej czyta, chętniej i szybciej wink. Na początku tej drogi, zresztą lekko wyboistej u nas, nie szło do czytania zmusić. Teraz muszę to z lekka ograniczać, bo uważam, że wzrok i umysł i tak się przez cały dzień w 2 szkołach męczy wink.
            • guderianka Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:06
              Starsza, czytać umiała już mając 6lat
              Młodsza jeszcze nieokreślona
              • lily-evans01 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:11
                No to już chyba nie zmusisz wink. Taki typ.
                • guderianka Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:17
                  niestety
                  w wakacje-pod przymusem-była 4 tyg w gipsie, by oderwać ją od fb i x-boxa zmuszałam do czytania.
                  wiesz co jej się spodobało spośród trzech propozycji : Folwark Zwięrzęcy, Rok 1984 i Stary człowiek i morze ? To ostatnie, przeczytała od deski do deski..i zrozum tu nastolatkę.. wink
                  • lily-evans01 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:22
                    1984 też lubię.
                    Podrzuć jej może Opowieść podręcznej Margaret Atwood, chociaż to trochę inne klimaty, ale też antyutopia, taka bardziej z kobiecego punktu widzenia.
                    • lily-evans01 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:26
                      Albo Zdążyć przed Panem Bogiem, dla mnie to było niesamowite przeżycie, chociaż lektura.
                      • guderianka Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:28
                        nie przeczyta raczej
                        mamy za sobą "zwiedzanie" Auschwitz...
    • cynamonka.ona79 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:21
      11 lat - czyta lektury i "nie lektury", ale ile...nie liczę i nie rozliczam. Czasem jak dorwie coś ciekawego, to czyta dzień w dzień w wolnym czasie, a potem znów chwila oddechu wink
    • lily-evans01 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 20:52
      Średnio 1 na tydzień, pozycje typu "Mikołajek", "Harry Potter", ostatnio "Pamiętnik grzecznego psa" (no, ale nie ma jeszcze nawet 8,5 roku, więc co chcesz). Książki krótsze i większą czcionką typu takie serie dla dziewczynek o zabłąkanych kociakach i przegarniętych pieskach ze schroniska - 2-3 dni. Dziennie czyta rano przy śniadaniu ok. kwadransa, po południu ze 20-30 min. Jak ma więcej zadane albo później wracamy, to perswaduję, że ma nie czytać, tylko się bawić, odpoczywać (chociaż niestety i tak zawsze znajdzie zajęcie męczące wzrok, np. produkcja bransoletek z gumek albo jakieś prace plastyczne). W ciągu tygodnia nie mamy i tak czasu na życie towarzyskie, może dlatego książki wygrywają.
      • fogito Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:12
        Syn czyta lektury i ksiazki wlasne. Sporo w dwoch jezykach. Nie wiem ile, ale kilka na tydzien. Gdyby nie mial treningow 4 razyw tygodniu to czytalby jeszcze wiecej, ale na szczescie trenuje. Balans w zyciu jest potrzebny,
        • lily-evans01 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:23
          Jest dwujęzyczny? Czy chodzi do dwujęzycznej szkoły?
          Tak pytam, bo mam trochę książek dla dzieciaków po angielsku, ale córka mi pewnie wyrośnie z takiej lektury, zanim da radę to przeczytać wink.
          • joa66 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:32
            Tak pytam, bo mam trochę książek dla dzieciaków po angielsku, ale córka mi pewnie wyrośnie z takiej lektury, zanim da radę to przeczytać

Na takim wczesnym etapie naprawdę polecam...podręczniki do ulubionych przedmiotów z UK, US itd. Język podręczników jest specyficzny i jego skutkiem ubocznym jest jednak prostota. Oczywiscie podręczniki nie po to, żeby je "przerabiać", tylko poczytać o tym czego i jak rówieśnicy na świecie uczą się z (historii, biologii, itd - zgodnie z zainteresowaniami córki)
          • fogito Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 22:11
            Jest dwujezyczny z domu i chodzi do szkoly brytyjskiej w W-wie.
            Jak masz ksiazki po angielsku to ty je czytaj dziecku. Tak maz uczyl czytac syna. My zaczelismy od dra Seussa.
        • naturella Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:33
          Moj syn (9 lat) czyta mało. Lektury na sile. Lubi komiksy, ostatnio jakies ksiazki o Maincrafcie, czytanie go nie kręci. Nad czym ubolewam strasznie, bo ja czytam nieprzerwanie od 5 roku życia, ksiazki to moja pasja, ale nie wybieram literatury uznanej przez kogoś za dobrą, ale taką, ktora dobrze mi sie czyta. Sa tacy autorzy, których sie czyta tak, jakby płynął potok wody, czy toczyły sie perełki - bez wysiłku, bez zbędnych potknięć, bez zgrzytów. Czytam dużo, nawet przy dwójce dzieci ok. 250 książek rocznie. Mam fazy, ze czytam dwie ksiazki dziennie, potem tydzień nicsmile
    • solejrolia Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 27.10.14, 21:32
      moja czyta dużo, i szybko, więc nie nadążamy kupować, i wypożyczać. tomiska po 500 i 600stron, dla młodziezy głównie,np fantastyka ostatnio, ale bierze się też za lekkie książki dla dorosłych.
      teraz trochę za bardzo pochłania ja komputer, ale jak tylko wyłącza kompa, to od razu łapie za książkę. hobby, ma zajęcia dodatkowe, ma koleżanki, dziś przyszła ze szkoły z koleżanka spędziły razem kilka ładnych godzin. ale czytanie bardzo lubi i faktycznie chwila wolna i nos w książkę, do poduszki- tez książka obowiązkowo. w jej klasie, i klasie równoległej, jest jedyną osoba, która tyle czyta.
    • tol8 Re: jak duzo ksiązek czytają dzieci? 28.10.14, 09:07
      Wiesz, to zależy od książki- co innego przeczytać Hilarego, co innego Narnię...
      Syn, 11 lat, czyta 2-3 książki na tydzień od kilku lat.
      Drugie, lat 9, czyta musem lektury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka