Dodaj do ulubionych

opłaty za ksero

10.11.14, 19:41

W sumie to się nie zastanawiałam jakoś bardziej bo kwota opłat za ksero nie jest jakaś wygórowana - u nas w szkole to 30 zł za semestr od dziecka. Ale po tym artykule zastanawiam się co by było gdyby ktoś z rodziców odmówił płacenia? Dzieciaki dostają odbite na ksero nie tylko materiały dodatkowe ale i testy po każdym przerobionym dziale i zadania domowe....
Za moich czasów do napisania sprawdzianu wystarczyła wyrwana z brudnopisu kartka - dziś dzieci dostają kserówki do wypełnienia. Afery o to robić nie będę ale w sumie przyznaję rację, że jeśli dzieciaki to ksero MUSZĄ mieć (sprawdzian, praca domowa) to powinno być ono darmowe.

nauka.trojmiasto.pl/Dlaczego-szkoly-siegaja-tak-czesto-do-kieszeni-rodzicow-n85158.html?strona=1#opinie
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: opłaty za ksero 10.11.14, 19:49
      u córki w szkole 0,20gr na stronę
      rozbój w biały dzień..
      opłaty idą z klasowego i są to naprawdę spore pieniądze w skali roku
    • niektorymodbija Re: opłaty za ksero 10.11.14, 19:49
      Szkoła nie ma prawa pobierać pieniędzy na ksero.
      Ale skąd ma te pieniądze wziąć?
      Za moich czasow zdecydowanie więcej się przepisywalo. Teraz dzieciaki niemal płaczą jak np. Tekst piosenki muszą przepisać.

Pytanie co by się stało? Jako nauczycielka odpowiem- jakby rodzic odmówił płacenia, "bezlitośnie" kazalabym dzieciakom przepisywac. kto by na tym stracił? Na pewno nie ja.
      • aurinko Re: opłaty za ksero 10.11.14, 19:52
        niektorymodbija napisała:

> Ale skąd ma te pieniądze wziąć?

Dyrektor szkoły ma obowiązek zadbać o dostępność ksero (kserokopiarka, toner, papier) jeśli zgadza się na to, aby nauczyciele stosowali kserówki dla uczniów.
      • niktmadry Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:11
        No właśnie co zrobi nauczyciel z uczniem, którego rodzice odmówią opłaty?
        a) dziecko nie będzie pisało prac klasowych i nie będzie odrabiało zadań domowych
        b) dziecko będzie musiało wszystko przepisywać (czyli nie zdąży napisać żadnego sprawdzianu)
        c) inni rodzic zapłacą za ksero dla tego dziecka

Chyba dzieciaki więcej umiały gdy jednak trzeba było pisać samodzielnie a nie jedynie wpisywać w miejsce kropek czy stawiać krzyżyki. Kiedyś trzeba było ułożyć zdanie, sensownie się wypowiedzieć.
    • aurinko Re: opłaty za ksero 10.11.14, 19:50
      W szkole mojej córki nie istnieje coś takiego jak opłata na ksero. Kserówki dzieci dostają bez żadnej składki. Najstarszy syn teoretycznie miał taką składkę, ale większość klasy była pełnoletnia i praktycznie olewali tą wpłatę. Kserówki dostawali i tak.
    • ophelia78 Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:09
      W mojej szkole (w której uczę) dziecialki wszystko dostają odbite, nauczyciele mają kategoryczny zakaz nawet takich praktyk jak dawanie 1 kopii na klasę z poleceniem "skserujcie sobie na za tydzień" - wszystko dajemy każdemu uczniowi. Mam w zasadzie nieograniczony dostęp do ksera. Kasa na to jest ze składek na radę szkoły (30 zł miesięcznie od ucznia).
      Państwowe GM (nierejonowe) + LO.
      • e_dyta27 Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:18
        A u nas w szkole nauczyciele sami kupują papier do xero i często kserują też na własny koszt. Dostęp do xero jest tylko poprzez sekretariat, trzeba złożyć 2 dni wcześniej, tylko ograniczone ilości i własny papier trzeba mieć.
      • little_fish Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:23
        no czyli i tak rodzice płacą za ksero, tylko w zakamuflowany sposób
        • e_dyta27 Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:28
          nie, czasem płacą nauczyciele, tak jak u nas.
          • niktmadry Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:38
            Ale muszą płacić? Nie można dzieciom samodzielnie ułożyć pytań na sprawdzian - takich, zeby były w stanie na nie odpowiedzieć na lekcji?
            Nie można im nakazać by przepisały z tablicy prac domową? Albo prac domową zadać z ćwiczeń (które swoją drogą są wypełniane tylko po części a dodatkową pracę domową dzieci przynoszą do zrobienia na kserówkach)?
            I pytam bez złośliwości - nie jestem nauczycielem - zastanawia mnie to.
            • niektorymodbija Re: opłaty za ksero 11.11.14, 00:37
              Dyrektor ma obowiązek zapewnić... Świetnie,tylko z czego?
              Fundusze RR to też sięganie do kieszeni rodziców.
              Oczywiście,że można uczniom kazać pezepisywac
              , tylko mają z tym duży problem (rączki nawykle do klepania klawiatury nie są tak sprawne), zwłaszcza w młodszych klasach. A jak nauczyciel chce coś zrobić,a nie odbebnic 45 min. Czekając aż przepiszą..
    • best_bej Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:15
      30 zl to duzo. Papier niech kosztuje 15 zl za ryze. Koszt wydruku czarnobialego to ok 6 gr. Wychdzi ze na semestr przypada 250 str na dziecko.
      • ophelia78 Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:21
        >30 zl to duzo. Papier niech kosztuje 15 zl za ryze

Ale to nie tylko na ksero, ale też na mase innych rzeczy.
        • niktmadry Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:23
          Jeśli to się tyczyło tego co napisałam to tylko na ksero. Na masę innych rzeczy płacimy radę rodziców (60 zł - rok) i składki klasowe (10 zł miesiąc).
          • best_bej Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:28
            A jak te 30 zl jest rozliczane? Wystarczy zalozyc na kserokopiarke kody dla kazdej klasy i będzie wiadomo ile poszlo wydruków.
            • niktmadry Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:33
              Nikt tego ni rozlicza. Kserówki dzieciaki dostają z większości przedmiotów a pieniądze zbiera wychowawca więc może nauczyciele między sobą coś rozliczają - nie wiem.
              • best_bej Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:40
                Kurcze 30 zl x 20 os to niezla sumka nad wydatkowaniem ktorej nie macie jako rodzice kontroli. Moim zdaniem to bardzo duzo. Ze swoich czasow szkolnych pamietam ze zrzuta na ksero byla po ok 5 zl.
                • best_bej Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:42
                  I ja rozumiem ze czasem cos trzeba skserowac. Ale ze zawsze? To na wuja im podręczniki i zeszyty cwiczen?
                  • niktmadry Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:49
                    Ja przypuszczam, że część rodziców ma tę opłatę w odwłoku a , że sprawdziany pisze cała klasa i pracę domową trzeba dać całej klasie (jeśli jej brak karany jest oceną niedostateczną) więc gdzieś po cichu trzeba tym niepłacącym to ksero sponsorować

Po wuja zeszyty ćwiczeń..... ja bym się zapytała po wuja dzieciom zeszyty. Część z nich wygląda tak: (kl VI - głównie historia i przyroda) - lekcja, temat, data - wklejone ksero. Tak jakby dzieci już sam notatki z lekcji nie mogły napisać.
                    • najma78 Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:58
                      niktmadry napisał(a):

> Po wuja zeszyty ćwiczeń..... ja bym się zapytała po wuja dzieciom zeszyty. Częś
                      > ć z nich wygląda tak: (kl VI - głównie historia i przyroda) - lekcja, temat, da
                      > ta - wklejone ksero. Tak jakby dzieci już sam notatki z lekcji nie mogły napisa
                      > ć.

notatki to moga pisac studenci. Sa tabelki,, wykresy, cwiczenia rozne, na ktorych rysowanie traci sie zbyt duzo czasu wiec ksero ulatwia i ten czas oszczedza. Jednak w przypadku gdy sa cwiczenia w wersji ksiazek to bez sensu ksero.
                      • niktmadry Re: opłaty za ksero 10.11.14, 21:03
                        Z jednej strony masz rację, z drugiej pisanie notatek jest też nauką pisania notatek, formułowania wniosków, szukania rzeczy ważnych w podręczniku, pisząc dziecko więcej zapamięta niż wklejając o cennej nauce ortografii nie wspomnę...
                        • najma78 Re: opłaty za ksero 10.11.14, 21:33
                          niktmadry napisał(a):

> Z jednej strony masz rację, z drugiej pisanie notatek jest też nauką pisania no
                          > tatek, formułowania wniosków

Tego zdaje sie uczy sie na jezyku polskim. Uczy sie pisania esejow w roznych osobach a co sie z tym wiaze i wnioskow, listow formalnych i nieformalnych, artukulow itd. a w zeszytach zapisuje sie to co istotne ale to nauczyciel decyduje co.

, szukania rzeczy ważnych w podręczniku, pisząc dziecko więcej zapamięta niż wklejając o cennej nauce ortografii nie wspomnę...

Piszac zapamieta ale piszac z sensem. Ksero sluzy temu aby zrobic konkretne cwiczenia np wstawic odoowiednie slowa w tekst, polaczyc stwierdzenia, wypelnic, narysowac, opisac itd a nie trafic czas na kooiowanie. Oczywiscie ilosc materialow z ksero musi byc zbalansowana.
                      • niktmadry Re: opłaty za ksero 10.11.14, 21:07
                        Jeszcze jedno - ja pisałam o szkołach podstawowych. Jak ktoś pisał czy szlaczek dziecko musi poprawiać po śladzie (na kserówce) czy może można go zadać do wykonania w zeszycie w trzy linie?
      • kamunyak Re: opłaty za ksero 10.11.14, 22:09
        > 30 zl to duzo. Papier niech kosztuje 15 zl za ryze. Koszt wydruku czarnobialego
        > to ok 6 gr. Wychdzi ze na semestr przypada 250 str na dziecko.

papier jest, rzeczywiscie, tani. Ale juz tonery nie, że o oryginalach nie wspomnę. Nawet zamienniki, jakies dobrze sie sprawujące, to też jest koszt. Nie mówię o jakims byle czym, co jedynie zepsuje sprzęt. No i pewnie konserwacja sprzętu, przy takim przerobie, też jest potrzebna.
        Jesli to wszystko policzyc to juz wychodzi zdecydowanie mniej stron na dziecko.
        I teraz sprawa do dyskusji - czy rodzic chce ulatwić pracę, takze swojemnu dziecku przecież, czy nie. Bo to, ze dziecko nie musi przepisywać prac to jest oszczędnosc czasu, brak mozliwosci pomylki, że o zwyklym bazgroleniu, którego potem dziecko odczytać nie moze, nie wspomnę.
        30 zł/semestr, moim zdaniem, to nie jest jakaś szokujaca suma, nie do przełknięcia. A jeszcze pewnie bierze się stąd, że i tak jakis % rodziców nie placi, zawsze tacy są.
    • aagnes Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:18
      U nas 10 zł za rok - jak nie wystarczy to bedziemy doplacać. faktycznie, córka ma tych kserówek od groma, teczka już peka w szwach. MOzecie mi przypomniec jak to za naszych czasow było? jak nauczylysmy sie pisac, czytac i liczyc bez tych ton papieru? jak rysowalysmy szlaczki bez tych kserowek gdzie trzeba pociagnac szlaczek po śladzie? czy bez tego juz sie nie da?
      • niktmadry Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:21
        Jak myśmy sprawdziany pisali, że wystarczyła nam kartka z brudnopisu? A nasi nauczyciele samodzielnie umieli ułożyć dla nas pytania na te sprawdziany.
        • trimeg Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:24
          Kiedys tez pralo sie w rekach zamiast w pralce..

niktmadry napisał(a):

> Jak myśmy sprawdziany pisali, że wystarczyła nam kartka z brudnopisu? A nasi na
          > uczyciele samodzielnie umieli ułożyć dla nas pytania na te sprawdziany.
          • najma78 Re: opłaty za ksero 10.11.14, 20:51
            W szkolach podstawowych sa za darmo, ale nie ma tego duzo. Przynosza raz w tygodniu zadanie domowe 2-3 kartkiA4. Starsze klasy do zadan domowych maja zeszyty (2). Maja zeszyty w ktorych pisza. W szkola ponadpodstawowych maja pieniadze na ksero/drukowanie przelewane i sa na ich karcie. W szkole w ktorej pracuje uczniowie i pracownicy dostaja tygodniowo. Pracownicy maja wiecej,, uczniowie sporo mniej. Kidys dostawali wiecej ale duzo marnowali. U corki dostali na caly rok. W szkolach sa kserokopiarki, maja czytniki czytajace karty. Mozna kserowac, mozna tez wyslac do wydrukowania doc wykonane w programach komp. Rodzice nie placa za kasero.
            Przesadzanie s kserowaniem i drukowaniem dobre nie jest, bo to marnotrawstwo papieru, energi,; tuszu.
            • andaba Re: opłaty za ksero 10.11.14, 21:06
              Dużo, u nas jest 5 zl na semestr.

Z tego, co slyszalam w tym roku 90% kserowanek idzie na pierwsze klasy, bo dzięki świetnym podręcznikom nie ma na czym z dziecmi pracować.
        • sarah_black38 Re: opłaty za ksero 11.11.14, 10:16
          niktmadry napisał(a):

> Jak myśmy sprawdziany pisali, że wystarczyła nam kartka z brudnopisu? A nasi na
          > uczyciele samodzielnie umieli ułożyć dla nas pytania na te sprawdziany.

Za naszych czasów nie było testomanii. Dostawało się temat i pisało pracę. A teraz na każdym poziomie edukacji są testy. Do pytania jest rysunek, wykres, tabela z danymi, mapka - trzeba taki rysunek/wykres/tabelkę przeanalizować, wyjaśnić, wyciągnąć wnioski ... nie da bez kserówki. Uczniowie muszą umieć pisać testy, niestety.
    • mynia_pynia Re: opłaty za ksero 10.11.14, 21:13
      Koleżanka uczy języka w średniej.
      Przez długi czas kserowała materiały za własne pieniądze na kartkówki i sprawdziany aż w końcu podliczyła imprezę i wyszło sporo kasy. Oznajmiła klasie ze albo robią wszyscy zrzutę po 5 zł albo będą mieli dyktowane wink. Wszyscy zapłacili.
    • askastar Re: opłaty za ksero 10.11.14, 21:25
      U nas (liceum) jest to inaczej rozwiązane. Klasa ma po ryzie u wychowawcy i gdy potrzebuję zrobić duzy sprawdzian,który układam sama,to przynoszą mi 14 egzemplarzy w tej ryzy. Kseruję sama,piszą na swoich kartkach. Czesto jest to w moim przedmiocie (j.ang) konieczne gdy kseruje np.zdjęcie do opisania. Kartkowki dyktuję lub piszę na tablicy jeśli są to transformacje czy zadania z lukami.
      • andaba Re: opłaty za ksero 10.11.14, 21:29
        14? - to jest cala klasa, czy grupa?

Papier jest tani, więcej kosztują tonery i "konserwacja sprzętu"
        • niktmadry Re: opłaty za ksero 10.11.14, 21:31
          Przyznaję, że pisząc tego posta miałam na myśli szkołę podstawową.
          • najma78 Re: opłaty za ksero 10.11.14, 21:37
            niktmadry napisał(a):

> Przyznaję, że pisząc tego posta miałam na myśli szkołę podstawową.

Wiecej tego jest w szkolach ponadpodstawowych, bo uczniowie przygotowuja mnostwo rzeczy na komputerze i drukuja to.
        • askastar Re: opłaty za ksero 10.11.14, 22:29
          Na języku 14 to grupa. Średnio oczywiście. Ale zgadza się,większym problemem jest toner (szybko ubywa) i tzw.uszkodzenia mechaniczne spowodowane przez tych,którzy wolą rozwiązania hmm...siłowe?
    • kai_30 Re: opłaty za ksero 11.11.14, 10:33
      W każdej z dotychczasowych szkół moich dzieci (mam troje, najstarszy w liceum, najmłodszy w zerówce) nauczyciele kupowali papier do ksero z pieniędzy klasowych - 5 zł miesięcznie od ucznia. Żadnych dodatkowych składek na ksero nie było. Ale też tych kserówek nie ma jakoś strasznie dużo - testy, tak, ale zadania domowe raczej nie - od tego są ćwiczenia.
    • slonko1335 Re: opłaty za ksero 11.11.14, 10:39
      Nie płacimy za ksero-musimy przynieść ryzę papieru na rok szkolny. Dzieci pracują kilka godzin w tygodniu na kserówkach bo idą programem autorskim z języka do którego nie mają książek ani ćwiczeń-na kserówkach też mają zadania domowe.
    • morekac Re: opłaty za ksero 11.11.14, 12:01
      Szkoła nie dostaje pieniędzy na taki ponadprogramowe ksero - nawet egzaminy próbne z reguły są w pliku i musi je wydrukować.
      Jeśli więc rodzice nie będą płacić - klasówki będą wyglądały tak jak dawniej czyli trzy pytania typu: ' Opisz budowę aparatu gębowego czegoś tam'/Omów na przykładach cechy bohatera romantycznego, zaś prace domowe będą tylko z podręcznika, nie będzie żadnych materiałów dodatkowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka