Dodaj do ulubionych

Oby jak najprędzej

14.11.14, 08:57
www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/13-11-2014-w-polsce-beda-strefy-wolne-od-dzieci,1361170.html?playlist_id=17886
Zawsze byłam za. Korzyść dla tych, co bez dzieci, i jeszcze większa dla tych, co z dziećmi - bo jeśli dzieci są dozwolone, to jesteśmy "u siebie" i nie musimy przepraszać, że żyjemy i że dziecko śmie się głośniej odezwać. Jeśli się nie podoba - to są miejsca tylko dla dorosłych.
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:00
      Coś więcej o linku, bo mi się nie otwiera. Swoja drogą cieszę się, że to już nie mój problem big_grin
    • zlotarybka_1 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:01
      popieram z calego serca.
      Cos tam wczoraj podsluchalam, ze w Polsce jest nadal duzy opor przed takimi miejscami, mam nadzieje, ze mimo wszystko beda powstawac.
      • ichi51e Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:10
        W pl z zalozenia wiekszosc miejsc jest nie dla dzieci big_grin kawiarnie sklepy teatry. Kazde miejsce ktore nie jest plastikowo switasno ikeowskie zaklada ze jestes tak bez dzieci - krzywe spojrzenia i oburzone "szepty" swiadkiem.
        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:56
          To znaczy? Z tego co widzę w dużej ilości kawiarni czy restauracji znajdzie się co najmniej jedno specjalne siedzisko dla dziecka, nie mówiąc o innych udogodnieniach.
          • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:54
            Potwierdzam, widziałam kąciki dla dzieci także u fryzjera, u kosmetyczki, w urzędach, w przychodniach. To, że człowiek nie potyka się o nie co krok, nie znaczy, że ich nie ma. A że są na świecie miejsca nieprzeznaczone dla dzieci, typu kino podczas seansu filmu dla dorosłych, teatr podczas wystawiania sztuki dla dorosłych, knajpy powiedzmy o 20:00 i później, to rozumie chyba każdy, komu rodzicielstwo nie rzuciło się na głowę. suspicious
            • ichi51e Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:20
              Niektorzy dopoki nie bedzie na szybie przekreslonego dziecka beda sie ladowac taka prawda.
        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:58
          P.s. W tym zalinkowanym materiale na samym początku pada stwierdzenie, że za granicą dyskusje o strefach wolnych od dzieci toczą się od dawna.
    • murwa.kac Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:02
      generalnie mi to zwisa, ale mam przeczucie, ze u nas sie to nie sprawdzi.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:22
        murwa.kac napisała:

> generalnie mi to zwisa, ale mam przeczucie, ze u nas sie to nie sprawdzi.

oczywiście, że się nie sprawdzi. nawet jak będzie zakaz, to mamuśki będą ciągnęły swoje skarby, bo przecież one takie słodkie i nikomu nie wadzą....

Ksiadz Anatol

• murwa.kac Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:52
          no i niech ciagna.

mi to nie przeszkadza.
          jak rowniez obecnosc knajp z children free zone rowniez mi nie przeszkadza
        • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:54
          Przy okazji starając się udowodnić światu i sobie, że dziecko niczego w życiu nie zmienia. tongue_out
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:59
            sl-14 napisała:

> Przy okazji starając się udowodnić światu i sobie, że dziecko niczego w życiu n
            > ie zmienia. tongue_out

Głównie sobie, świat wie, że to bzdura...

Ksiadz Anatol
    • rosapulchra-0 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:04
      Nigdy mi nie przeszkadzały dzieci w miejscach publicznych, w knajpach tym bardziej. Dla mnie to kolejny rozdmuchany i nic niewarty problem.
      • arim28 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:13
        A moze nalezaloby wychowac rodzicow aby umieli wychowywac dziecim ktore potrafia zachowac sie w restauracjach.
        Nie wyobrazam sobie posilku kiedy obce dziecko obok wrzeszczy bo chce cos, teraz, natychmiast.
        Zawsze i wszedzie chodzilismy z corka, ktora wiedziala, ze sa miejsca gdzie nie nalezy przeszkadzac innym i sa miejsca gdzie mozna biegac, krzyczec i dobrze sie bawic.
        Wczesniejsze rozmowy, konsekwentne zakazy ucza, ze nie jestesmy pepkiem swiata.
        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:55
          Ale oprócz dzieci rodzice ciągają także po takich przybytkach niemowlaki, a niemowlakowi żaden rodzic nie przetłumaczy żeby przestał drzeć dzioba.
          Wrzask niemowlaka jest ohydny dla ludzkiego ucha, bardzo nieprzyjemny.
          • murwa.kac Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:53
            takie wrazliwe uszko gazeciaz masz?
            ojejku big_grin

a tak w ogole miales przestac pisac na emamie i co? slowa na wiatr?
            • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:56
              Już moderacja ustosunkowała się do mojej skargi? Idę sprawdzić.
              • murwa.kac Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:45
                na moje wychodzi, ze powinienes znikac jak sen zloty z forum emama big_grin
      • owianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:25
        rosapulchra-0 napisała:
        > Nigdy mi nie przeszkadzały dzieci w miejscach publicznych, w knajpach tym bardziej.

Rosie nie przeszkadzały ≠ nikomu nie przeszkadzały, prawda?

Mogę sobie wyobrazić, że komuś przeszkadzają dzieci. Niech taki ktoś ma gdzie pójść, zamiast patrzeć krzywo na moje.

• antyideal Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:38
          Niech siedzi w domu jesli jest taki nadwrazliwy. Dzieci to czesc spoleczenstwa.
          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:53
            Dorośli to też część społeczeństwa, także tacy którzy chcą od czasu do czasu wypić kawę lub zjeść obiad czy kolację w publicznym miejscu oraz we względnym spokoju, bez akompaniamentu dziecięcych ryków.
            Na ogół dorośli nie będący opiekunami na place zabaw nie chodzą i nie żądają dla nich miejsca tamże.
            • antyideal Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:06
              Lepsze dzieciece ryki niz popisy doroslych burakow.
              To drugie zjawisko niestety wystepuje czesciej, wiec dlaczego nie ma stref wolnych
              od chamskich doroslych ?
              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:08
                Nie wiem gdzie występuje częściej? Na pewno nie w restauracjach ani kawiarniach.
                Może w lokalach typu piwiarnie typu speluna lub kluby muzyczne dla młodzieży - tu akurat się zgadza że może być różnie.
                Ale jak żyję nigdy nie spotkałam głośno i chamsko zachowującego się dorosłego w zwykłej restauracji, nie mówiąc już o kawiarni.
                • antyideal Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:11
                  I wieczorowa porą, gdy chcesz zjesc romantyczna kolacyjke z ukochanym/ą
                  w porzadnych restauracjach spotykasz tabuny wrzeszczacych niemowlat ? hmm.

• najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:13
                    antyideal napisała:

> I wieczorowa porą, gdy chcesz zjesc romantyczna kolacyjke z ukochanym/ą
                    > w porzadnych restauracjach spotykasz tabuny wrzeszczacych niemowlat ? hmm.

W porządnych nie, ponieważ obsługa delikatnie zasugeruje, kto jest źle ubrany, a kto źle widziany....

Ksiadz Antol
                  • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:22
                    A jeśli chcę zjeść w spokoju obiad - obiadową porą bez ryków dziecięcych?
                    Czemu mam (plus inni dorośli) ograniczać się tylko do kolacji "na mieście" bo matki ciągają wszędzie swoje smarki?
                    • lola211 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:25
                      Masz naprawde duza szanse.Dzieci w restauracjach widuje sie naprawde niezbyt czesto.Chyba ze stolujesz sie w macu.No ale to nie restauracja.
                      • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:28
                        Niezbyt często, ale się zdarza, dlaczego nie mogę mieć 100% gwarancji, że nie będzie niemowlaków i małych dzieci?
                        Tak, zdarza się że dorośli powodują taki sam lub większy hałas (choć ja osobiście świadkiem akurat nie byłam, opieram się na tutejszych wypowiedziach), ale dzieci o wiele częściej.
                    • ofelia1982 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:53
                      Dlatego, ze dzieci tez są ludźmi. To prosta droga do segregacji ludzi. Ty nie lubisz dzieci, inni starszych ludzi, trzeci rudych. Czy dla wszystkich maja być osobne sale? I jak sobie wyobrażasz życie rodziców w Twoim scenariuszu? Rodzice by iść zjeść obiad na miescie musza wynajmować nianie, by przypadkiem nie zakłócić Twojego spokoju, jakże cennego?
                      Jezeli jesteś tak nietolerancyjna dla reszty ludzi - siedź w domu lub przeprowadź sie do Korei. Demokracja i nowoczesne państwo nie jest dla Ciebie
                      • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:59
                        Dziwne rozumowanie, a jak Ty byłaś dzieckiem, też na wszystko Ci pozwalano? Nie było imprez (urodzin, imienin) zamkniętych dla dzieci? Choćby po to, by dorośli mogli się zachowywać inaczej niż przy dzieciach - zażartować, wypić parę kieliszków wina itd. To, że niektóre lokale byłyby wolne od dzieci, nie oznacza, że nie byłoby takich przeznaczonych i dla rodzin z dziećmi.
                      • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:00
                        Ech, nie przetłumaczysz, a już kilka osób pisało łopatologicznie.
                      • owianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:06
                        > To prosta droga do segregacji ludzi.

Czy osobne sale dla palących i niepalących to też segregacja? A przedziały dla matki z dzieckiem w pociągu? To raczej wynalazek pomyslany dla KOMFORTU obu stron.
                      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:22
                        ofelia1982 napisała:

> Dlatego, ze dzieci tez są ludźmi. To prosta droga do segregacji ludzi. Ty nie l
                        > ubisz dzieci, inni starszych ludzi, trzeci rudych. Czy dla wszystkich maja być
                        > osobne sale?

Skoro dla kobiet są oddzielne wagony w pociągach to znaczy, że kobiety nie są ludźmi?

Tak mi wyszło z tej Twojej logiki....

Ksiadz Anatol
                  • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:39
                    Bywało...
              • ewa_mama_jasia Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:36
                Dorosłego buraka można wyprosić. Dobrowolnie klub przy uzyciu siły. Matki z drącym się niemowlakiem nikt nie ośmieli się wyprosić bo będzie afera na cały internet smile A prawda jest taka, że jeśli dziecko jest głośne, płaczliwe, i to przez dłuższy czas, to ani rodzic niewiele użyje przyjemności, ani inni uczestnicy. I to dotyczy w zasadzie wszystkich miejsc: kościołów, kin, knajp itp. Ostatnio w kościele (fakt, na mszy dziecięcej) dziewczynka na oko trochę ponad roczna zachowywała się głosno: biegała, krzyczała. Nikt nie skorzystał z mszy - ani rodzice (bo byli zaabsorbowani kontrolą dziecka), ani inni uczestnicy obok. Dużo korzystniej dla wszystkich byłoby, gdyby jedno z rodziców wyszło z dzieckiem, przynajmniej na chwilę. I nie bronię tutaj obecności dzieciom -w różnych miejscach - po prostu głośne i absorbujące zachowanie dzieci utrudnia życie wszystkim - i im samym, i ich rodzicom, i osobom postronnym.
                • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:39
                  No moim zdaniem to jest właśnie strzał w stopę dla rozedrganych wewnętrznie miłośników spokoju. Prędzej czy później na gruncie "wspólnym", którego przecież i tak będzie więcej, usłyszy, że jak się nie podoba, to niech wypie... do swojej części przestrzeni suspicious
                  • lola211 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 23:15
                    Ano wlasnie, tez od razu o tym pomyslalam.Strzał w stope.
                • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:58
                  > Ostatnio w kościele (fakt, na mszy dziecięcej) dziewczynka na oko trochę ponad roczna z
                  > achowywała się głosno: biegała, krzyczała. Nikt nie skorzystał z mszy - ani rodzice (bo byli zaabsorbowani kontrolą dziecka), ani inni uczestnicy obok.

No ale chyba po to są msze dziecięce, żeby rodzice małych dzieci mieli szansę pójść do kościoła, nie przeszkadzając "normalnym" wiernym? Hałaśliwe zachowanie dzieci jest wliczone w koszta. Ciekawostką takich mszy są starsze panie, które z całej niedzieli wybierają akurat tę godzinę, a potem siedzą i strofują dzieci za głośne zachowanie tongue_out
                  • przeciwcialo Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:01
                    Msza dla dzieci jest specyficzna, dzieci chodza, tańcza i robia różne rzeczy. Wrzeszczące dziecko nalezy zwyczajnie wynieśc i uspokoic.
                  • ewa_mama_jasia Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:56
                    Nie bronię prowadzana dziecka do kościoła, czytaj uważnie. Chodzi mi o to, że z uwagi na obecność hałaśliwego dziecka NIKT nie skorzystał - ani dziecko, ani rodzice, ani inni. A w takiej sytuacji trzymanie takiego dziecka w kościele wydaje mi się bezsensowne. No, chyba że dla zasady... że msza dla dzieci i ma prawo w kościele być. Nic to, że bez żadnych korzyści.
                    • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:05
                      Zgadzam się, że należało z dzieckiem wyjść i je uspokoić. Ale to jednostkowy przypadek, w którym rodzicom zabrakło wyczucia. Czy z tego powodu w kościołach powinny wisieć tabliczki "Rodzicom z małymi dziećmi wstęp wzbroniony"?
                      • ewa_mama_jasia Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:47
                        Czy z tego powodu w kościołach po
                        > winny wisieć tabliczki "Rodzicom z małymi dziećmi wstęp wzbroniony"?
                        A czy to napisałam? Nie rozumiem tylko tendencji - wejdę z dzieckiem bo mam prawo, bo nikt mnie nie wyrzuci bo ja matką jestem. Nieważne, że niewiele z tego wszystkiego wyniosę. Ale mam prawo i wejdę. I będę. A takich rodziców bez wyczucia spotykam więcej - ostatnio byłam w kinie na "dorosłym" filmie, gdzie dziecko wyło przez pół filmu, matka stała z boku i kołysała. Pewnie też niewiele z tego filmu wyniosła. Inni klienci kina również.
                        Fakt, przypadki jednostkowe - jedno - dwoje dzieci na kilkuset uczestników mszy, jedno na kilkudziesięciu klientów kina.
                        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:24
                          ewa_mama_jasia napisała:

> Ale mam prawo i wejdę. I będę. A takich rodziców bez wyczuc
                          > ia spotykam więcej - ostatnio byłam w kinie na "dorosłym" filmie, gdzie dziec
                          > ko wyło przez pół filmu, matka stała z boku i kołysała. Pewnie też niewiele z t
                          > ego filmu wyniosła. Inni klienci kina również.

Tolerancyjna i cierpliwa jesteś, ja bym poprosił obsługę o wyprowadzenie jegomościa albo zwrot ceny biletu.

Ksiadz Anatol
              • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:55
                > Lepsze dzieciece ryki niz popisy doroslych burakow.

Przynajmniej adekwatne porównanie. suspicious Tak, to ta sama kategoria.
          • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:37
            Bez przesady, jeżeli ktoś czuje, że np 21 w knajpie z alkoholem to nie miejsce dla dziecka, to już z nim coś nie w porządku.
      • przeciwcialo Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:21
        Mnie natomiast bardzo przeszkadzaja dzieci w restauracjach. Szczególnie male, wrzeszczące, szarpiące innych klientów, lezące z łapami do mojego talerza.
        • totorotot Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:48
          >Mnie natomiast bardzo przeszkadzaja dzieci w restauracjach. Szczególnie male, wrzeszczące, szarpiące innych klientów, lezące z łapami do mojego talerza.

To chodz gdzie indziej niz mcdonalds. Nie spotkałam sie nigdy z dzieciakami zaczepiajacymi ludzi w restauracjach; moje tez tego nie robia. Zauważyłam jednoczesnie, ze starszym kobietom włącza sie dziecioradar gdy tylko sie pokaza w zasiegu wzroku i wyczekują... wyczekują, az dziecko się roześmieje lub rozpłacze, by zrobić wilcze oczy albo wymemłać uwagę pod nosem. Oczywiscie zadna uwaga nie padnie w kierunku hałaśliwej grupy dwudziestolatków albo jakichś rozochoconych byczków: paniom przeszkadza tylko dziecko.
          • incubus_0 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:50
            O to, to.
          • przeciwcialo Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:53
            Mnie sie zdazyło że dziecko w wieku przedszkolnym wpakowało mi reke do talerza. I nie było to w McD.
            • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:56
              Toż to trauma na całe życie.
              Raz, w miejscu publicznym stało się coś mało przewidywalnego i inaczej niż w domu. Jak się podnieść po czymś takim?
              • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:44
                Trauma nie trauma, obiad w dobrej restauracji jest drogi. Moje dziecko nie pakowało łap do cudzych talerzy i nie właziło kelnerkom pod nogi.
                • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:51
                  W dobrej restauracji to po takim incydencie klient dostaje przeprosiny i obiad na koszt knajpy. Inna sprawa, że nikt mi nie pakował nigdy rąk do jedzenia w żadnej restauracji. Raz, za czasów studenckich ktoś mi podpieprzył naleśniki, ale nie wiem kto i nie mam kogo hejtować.
                  • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:53
                    W takiej sytuacji wydaje mi się, że wypadałoby by rodzic owego dziecka zaproponował zakup nowego dania na swój koszt, ale znając życie tego nie zrobił, zgadłam prawda?
                    • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:55
                      No i mimochodem wyszła roszczeniowość mamusiek. Ja bezdzietna od razu pomyślałam, że wypadałoby aby rodzic owego malucha zapłacił za danie, a Elle uznaje że restauracja powinna płacić, no pięknie się podłożyła big_grin
                      I właśnie dzięki takiej postawie i inni ludzie i sami właściciele wolą klientów bez dzieci.
                      • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:00
                        Ja jestem dzietna, ale uznałam, że to rodzice powinni zapłacić za obiad.
                        • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:02
                          Też tak uważam.
                          • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:19
                            Oczywiście, to jest priorytet. Ale są miejsca gdzie obsługa jest szybka i miła i nie dopuszcza do tego, żeby goście targowali się między sobą.
                      • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:08
                        Gazeta, mówimy o dobrej restauracji czytaj z dobrą, myślącą obsługą i menadżerem. Gdybyś w takiej kiedyś był, to byłoby o czym rozmawiać.
                  • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:54
                    Na zdrowy rozum, to ten obiad powinni zafundować powtórnie rodzice dzieciaka, ale sądząc po głosach na forum, raczej do tego nie dorośli. Byłabym zażenowana, gdyby moje dziecko tak się zachowało, starałabym się przeprosić, ale w knajpie (zresztą bardzo przez mnie lubianej) rodzice uznali, że to taaakie słodkie.
                  • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 15:30
                    elle.hivernale napisała:

> Raz, za czasów studenckich ktoś mi podpieprzył naleśniki, ale
                    > nie wiem kto i nie mam kogo hejtować.
                    Na pewno jakiś student. Studenci są zwykle nienażarci.
          • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:43
            Oczywiście - jak zwykle agresywnie. Dzieci w restauracjach zdarzają się coraz częściej, niestety, nie są uczone odpowiedniego zachowania się w takich przybytkach. Może by i nie przeszkadzały w porze obiadowej, gdyby potrafiły się normalnie zachować. Natomiast wieczorem dzieci nie powinny siedzieć w restauracjach - nie tam jest ich miejsce. Na wszystko jest czas i pora.
        • kropkacom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:46
          > Szczególnie male, w
          > rzeszczące, szarpiące innych klientów, lezące z łapami do mojego talerza.

Ryczące dziecko spotkałam, ale reszty nie. Czuje się wyróżniona smile
    • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:08
      Są już takie strefy. Możesz wędrować przez las wiele dni zanim spotkasz dziecko. Jeżeli mieszkanie wśród społeczeństwa to dla kogoś takie wyzwanie, może warto rozważyć kierunek Bieszczady czy coś.
      • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:11
        Głośne zachowanie nigdy nie jest zbyt miło widziane, zwłaszcza w miejscach przeznaczonych do relaksu.
        Ja myślę, że te miejsca się przyjmą, sama chętnie skorzystam i wiem, że wielu moich znajomych (większość ma dzieci) - również.
        • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:14
          > Głośne zachowanie nigdy nie jest zbyt miło widziane, zwłaszcza w miejscach prze
          > znaczonych do relaksu.

To znaczy w których?
          • ichi51e Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:44
            Domach publicznych i nocnych klubach big_grin
          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:50
            Kawiarniach, restauracjach, hotelach.
            • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:59
              Czyli w normalnych miejscach, gdzie można spotkać pełen przekrój ludzi. Np. Skandynawów lub Anglików na wakacjach, czarny pas w robieniu obory.
              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:06
                Też widywałam, oprócz tego że potrafili sporo wypić nie miałam zastrzeżeń. Nie zachowywali się ani głośno ani agresywnie bynajmniej ci w "moim" hotelu.
                • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:12
                  A, to sorry, ja wypoczywam głównie poza obrębem hotelu.
                  • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:20
                    Każdy wypoczywa jak mu pasuje.
                    • maadzik3 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:35
                      rodziny z dziecmi tez. Czasem nawet - o zgrozo - w hotelu!!!! I jak sie takich pozbyc?
                      • jan.kran Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:56
                        Jestem jak najbardziej za . Sama ćwierć wieku temu bedac matka dwojga malych dzieci chodziłam z przyjaciołką , także matkąsmile do herbaciarni w sporym niemeickim miescie gdzie dzieci nie były chętnie widziane.
                        Zakazu nie bylo ale sie utarło że z dziećmi sie nie wstępowało. Psa przyjaciółka natomiast mogla wprowadzicsmile
                        Chciałyśmy odpocząć od swoich i cudzych dzieci , chadzałyśmy przed południem kiedy nasze były w placówkach publicznych.
                        Nie mam nic przeciwko dzieciom w miejscach publicznych ale sama nie jestem fanką cudzych , swoje jakoś zt rudem znosiłamsmile Roumiem że sa osoby ktore chca miec świety spokój w czasie spożywnia posiłku czy picia herbaty.
                        Z kolei jezeli szłyśmy do miesjsc naturalnie przeznaczonych dla dzieic , basen , fast food to nie było problemu nawet jak hałasowały i biegały , nasze i cudze.
                        W Skandynawii i mam wrazenie powoli że w DE działa to też w drugą stronę. Popularne sa baby kino gdzie młode matki moga pójść na seans z niemowleciem czy małym dzieckiem.
                        Sa miejsca gdzie z góry wiadomo że dzieci występują i jak komuś nie pasuje trudno.
                        Zarazem , przynajmniej spotkałam się ztym w zachodnich biurach podróży , nie wiem jak w PL sa specjalne oferty hoteli 16 + gdzie nie ma rodzin z dziećmi. Z reguły te oferty sa droższe od normalnych.
                        A zarazem multum firm specjalizuje sie w propozycjach dal dzieci z animatorami , basenami i innymi atrakcjami.
                        Ja rozumiem mloda bezdzietna parę albo rodziców którzy chca odpoczac bez dzieci i wybierają możliwość hotelu czy resteuracji bez naszych uroczych Milisińskich.
                        Nikt mi nie wmowi ze kikuletnie dziecko zawsze bedzie grzeczne , ciche i spokojne . To nienormalne i przeciwne naturze.
                        Zamaist sie oburzać lepiej przyjąć status quo . Są ludzie bezdzietnii lub dzietni ale mało chetni do znoszenai swoich lub cudzych dzieci 24 /7 w kazdej sytuacji.
                      • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:00
                        Jakbyś obejrzała zalinkowany film to byś wiedziała, że zagranicą od dawna są hotele oraz wycieczki tylko dla dorosłych lub dla dorosłych z dziećmi od 16 roku życia.
                        Tak, że jak widzisz można się pozbyć rodziców z małymi dziećmi z części hoteli i wycieczek smile
                      • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:48
                        Przecież tutaj wypowiada się większość dzieci posiadających dzieci - to, że niektóre miejsca będą dostępne dla dorosłych, nie oznacza, że nie będzie takich dla rodzin z dziećmi, przecież w koncu chodzi o pieniądze.
                        Swoją drogą, gdyby mi się udało wyjechać wreszcie na urlop bez dziecka, chętnie skorzystałabym z hotelu, gdzie nie ma dzieci. Chciałabym np posiedzieć w basenie bez wielkich kół, dmuchanych krokodyli itp. Czy to naprawdę aż takie dziwne?
                        • leanne_paul_piper Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:53
                          Chciałabym np posiedzieć w basen
                          > ie bez wielkich kół, dmuchanych krokodyli itp. Czy to naprawdę aż takie dziwne?

You never knowwink. Ja akurat na następny urlop planuję zabrać coś takiego dla siebiewink. Ale spokojnie w tym hotelu basen jest laguną i wchodzi się do niego prosto z tarasu. Najwyżej mi powiedzą, że nie mogę przepływać koło ich tarasu, albo przepchną mnie dalejwink.
                          • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:01
                            No tak, krokodyla do leżenia w morzu to ja też mamsmile Ale nie pcham go do basenu.
            • maadzik3 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:34
              aha, niech rodzice dzieci robia kawe w domu, nie jezdza nigdzie a jak juz to bez noclegu i zra wlasne kanapki pod drzewem (albo przywiaza dziecko na smyczy pod restauracja). Jest to jakis pomysl na spoleczenstwo bez dzieci (i odpowiednio bez starcow/ bez kobiet/ bez niepelnosprawnych/ bez kolorowych/ bez facetow - czemu nie?)
              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:02
                Dzieci naprawdę nie muszą być wszędzie. Nic wielkiego się nie stanie (ani nawet negatywnego) jeżeli do pewnej części lokali nie będą miały wstępu.
                • maadzik3 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:32
                  staruszkowie/ kobiety/ faceci/ niepełnosprawni też nie muszą być wszędzie, zapewniam smile I doskonale pamiętam małe polskie miejscowości (z atrakcją turystyczną a nawet kilkoma) i jedną knajpą na rynku. Jeżeli akurat jest w niej wesele to nie ma gdzie zjeść - z dzieckiem czy bez. Mam wrażenie że niektórzy chcą tu spotęgować tę sytuację (proponowano już na tym forum samoloty/ pociągi bez dzieci, czemu nie autobusy, zawsze można nie polecieć/ poczekać na następny autobus itd. Mnie kojarzy się z czasami (pamiętam) gdy osoby na wózku nie mogły się dostać właściwie nigdzie. Do dziś na większości dworców kolejowych mają zgłaszać swój wyjazd co najmniej 2 dni wcześniej i przybyć na miejsce 2 godziny wcześniej. Uwaga przewóz dzikich zwierząt! chciałoby się dopisać
    • lola211 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:29
      Ja bym wolala miejsca wolne od dorosłych troglodytów.
      Jak zyje zadne dziecko nie uprzykszyło mi zycia tak jak rozwrzeszczani dorosli.
      Chodze do knajp, kawiarni itd i naprawde nie natykam sie na stada wrzaskliwych bachorów.W ogole w tych miejscach malo dzieci jest.
      Dla mnie problem wydumany.
      • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:34
        Właśnie tak. Ja dzieci za dziećmi nie przepadam, a z racji posiadania przebywam w ich towarzystwie częściej niżbym chciała, ale takiego bajzlu jak grupka podchmielonych panów w wieku średnim w samolocie nie narobiły kolektywnie wszystkie znane mi 6 latki.
        • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:50
          Racja, też jakoś nie mam szczęścia spotykać co i rusz mitycznych wrzeszczacych dzieci. Czy to w restauracjach, czy w samolotach. Natomiast bajzlu ostatnio narobili dorośli przedstawiciele narodu i ich malzonkokochanki.
        • totorotot Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:09
          szczerze to wole gromade podchmielonych panów od jednego zmęczonego sześciolatka
          • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:17
            A mi z kolei zmęczony sześciolatek nigdy nie opóźnił lotu o dwie godziny. Nie darł japy pod oknem o drugiej w nocy i nie zapierniczał za mną w środku nocy po Plantach oferując towarzystwo.
      • lady-z-gaga Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:47
        Na dorosłych troglodytow jest bron w postaci zakazów, regulaminow porządkowych, tabliczek z napisami, czego nie wolno wink mozna -jesli ktos da radę - wywalić niewłasciwie zachowujące się osoby , albo wezwac policje, straz miejską.
        Dzieci zdyscyplinowac się nie da (taki pada argument) , ponieważ są tylko dziecmi, nie rozumieją, nikt nie ma prawa wymagac od nich kulturalnego zachowania, powstrzymywania emocji ani potrzeb fizjologicznych. smile
        W związku z tym nie widzę nic złego w istnieniu nielicznych miejsc, gdzie małych dzieci się nie zabiera, poniewaz nie ma żadnej konieczności, aby akurat tam matki z maluchami musiały koniecznie przybywac, mając do wybory tysiace innych, przyjaznych dzieciom, albo obojetnych.
        • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:51
          A co to mają być za miejsca?
          • lady-z-gaga Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:16
            Każde, ktore nie ma obowiązku ustawowego, by przyjmowac wszystkich. Każde, ktore jest w prywatnych rękach i właściciel nie ma ochoty, by zamieniało się w plac zabaw. Każde, ktorego prywatny własciciel ma ochotę ponieść ryzyko związane ze swoją decyzją - bo albo zbankrutuje, (co mu wróżą niektore emamy), albo przeciwnie, będzie miał szerokie poparcie.
            • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:20
              Nie zbankrutuje, SPA wraz z hotelem dedykowane dla dorosłych ma pełne obłożenie i 10 gwiazdek na 10 możliwych od zadowolonych użytkowników smile
        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:51
          10/10

Nareszcie powoli coś się robi w kierunku obecnej dziwacznej pajdokracji, brawo!
        • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:55
          Tak, to prawda, ale ja bym się chciała dowiedzieć jakie to są miejsca, w których to głównie dzieci czynią rejwach, a nie powinno ich tam być.
          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:02
            Każda kawiarnia lub restauracja do której wejdzie akurat dziecko w wieku 0-3 lat. Niemowlakowi przecież nie wytłumaczysz żeby przestał drzeć dzioba bo jest w restauracji czy kawiarni, a nie we własnym domu, prawda? A i niemowlaki są ciągane po takich miejscach.
            Na płacz niemowlaków czy krzyki małych dzieci często skarżą się sąsiedzi mimo, że są oddzieleni ścianą i drzwiami, a dziwisz się, że te same krzyki przeszkadzają ludziom którzy siedzą ledwie stolik dalej?
            • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:09
              To chodz do budek z kebabem. Może ty tez przeszkadzasz innym w kawiarniach.
              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:17
                Nie, nie drę dzioba na cały lokal bo akurat walnęłam kupala albo mi się nudzi.
                • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:25
                  Natomiast ty drzesz dziób bo się napiles, a poza tym w rodzinnej wsi wszyscy się darli, bo trzeba było przekrzyczec kwik trzody przy jej oporzadzaniu.

Czym to się różni od dzieci?
              • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:52
                Tak ciężko zrozumieć innych?
            • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:10
              Nie dziwię się. Tak jest człowiek skonstruowany, żeby mu płacz dziecka przeszkadzał.
              Tylko jeżeli ktoś jest tak zdesperowany, żeby jechać przez pół miasta do restauracji bez dzieci, za to z potencjalnie siorbiącym panem obok czy chichoczącą laską, to powinien pomyśleć o leczeniu nerwicy, najlepiej w komorze deprywacyjnej.
              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:18
                Siorbanie jest o wiele cichszym dźwiękiem niż dziecięcy krzyk, właściwie ciężko znaleźć coś w zakresie ludzkich dźwięków głośniejszego i bardziej drażniącego od ryków dziecka.
                • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:22
                  No ciężko. I? We mnie ciamkanie i siorbanie budzi agresję, ale musiałabym upaść na głowę, żeby szukać podobnych, którym to przeszkadza i domagać się wydzielenia stref.
                  • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:26
                    Ja nie słyszę ciamkania ani siorbania użytkowników siedzących przy innych stolikach, albo nie siorbią, albo siorbią cicho albo jednak nie jest to dźwięk porównywalny w rozgłosie do wrzasków dziecięcych.
                    Nawet przy siorbaniu zresztą można prowadzić rozmowę nie przekrzykując się, przy wrzaskach jednego bachora (tak, byłam świadkiem) - nie dało się w żaden sposób.
                    W sytuacji gdy rodzice uważają, że mają prawo zabierać swoje małe potomstwo (w tym niemowlaki które w ogóle są nieprzewidywalne ze względu na wiek) do tego typu miejsc nie widzę innego niekonfliktowego rozwiązania sytuacji korzystnej dla każdej ze stron (dorosłych chcących odpocząć bez dzieci i rodziców) jak danie każdej ze stron wyboru, czy to przestępstwo czy o co chodzi?
                    • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:33
                      Nie, zastanawiam się jakiej trzeba być konstrukcji psychicznej, żeby to aż tak uprzykrzało życie. Jestem wyczulona na niewłaściwie zachowujące się dzieci w niewłaściwych miejscach i uwierz mi - jeżeli idę w takie miejsce bez dziecka, to chcę odpocząć i nie słyszeć słodkiego szczebiotania, ale jako żywo nie mogę sobie przypomnieć kiedy ostatnio widziałam tego mitycznego, głośnego bachora z mityczną matką-której-to-nie-wadzi.
                      • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:03
                        Ty nie widziałaś i naprawdę wierzę, ja widziałam. Ludzie mają różne doświadczenia.
                  • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:09
                    Kulturalny człowiek nie siorbie, może gdyby było więcej kulturalnych, dobrze wychowanych dzieci, przeszkadzałyby mniej?
                    • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:15
                      Co za bullshit. A może siorbią dorośli, którzy za dziecka nie chodzili do restauracji?
                      • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:25
                        Kultura pełną gębą...
                        • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:29
                          Mam niską tolerancję na egzaltowaną głupotę. Gdyby na tym forum był zakaz pisania dla osób egzaltowanie głupich, nie byłoby cię tutaj.
                          Miło?
                          Ten sam poziom argumentacji co nie lubię dzieci, więc wszystkie to bachory, a ich matki to kwoki ;>
                          • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:31
                            Nie przypominam sobie, żebym coś takiego napisała, ale skoro tak twierdzisz...widać mam początki demencji.
                            Serio, zawsze mi się wydaje, że wypowiadam się kulturalnie, nie atakując innych, lecz broniąc (też w sposób kulturalny i nieegzaltowany) swojego stanowiska.
              • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:07
                Oczywiście, jak uznam to za konieczne, zapłacę i za psychologa, i za leczenie nerwicy. Na razie wolę zapłacić za obóz taneczny dziecka, a w tym czasie zabawić się z mężem w hotelu wolnym od dzieci. A, taka fanaberia, bynajmniej nie wynikająca z nienawiści do dzieci, raczej ze zmęczenia dziećmi w pracy i w domu.
            • maadzik3 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:37
              aha, czyli wszystkie kawiarnie i restauracje maja nie wpuszczac dzieci?
          • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 14:26
            > Tak, to prawda, ale ja bym się chciała dowiedzieć jakie to są miejsca, w któryc
            > h to głównie dzieci czynią rejwach, a nie powinno ich tam być.
            Np. msza dla dzieci...
        • lola211 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:17
          Niby jest broń,ale praktyka pokazuje, ze czesto to tylko teoria.
          Poza tym nie chodzi tylko o zachowania podpadajace pod paragraf,ale i takie, na ktore co prawda paragrafu nie ma, ale sa uciązliwe.Jest co prawda cos takiego jak zasady kultury, ktore to reguluja, no ale nie kazdy je zna czy przestrzega.
          Jak ktos mi przeszkadza, to sąsiad palacy papierochy,gdzie tym smrodem narusza moja prywatna przestrzen.Jade na dzialke wypoczac na łonie natury,a tu banda wykształcowych zdawaloby sie ludzi urzadza głosne imprezy z wydzieraniem sie na caly regulator.Bo taki maja zwyczaj bawic sie.
    • misiu-1 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:54
      To może za jednym zamachem strefy wolne od Żydów, Murzynów, Cyganów, Arabów? Korzyść dla wszystkich, bo jeśli Murzyni są dozwoleni, to są "u siebie" i nie muszą przepraszać, że żyją i że Murzyn śmie się głośniej odezwać. A jeśli się to komuś nie podoba, to są miejsca bez Murzynów. Wolne od kobiet też mogłyby być takie strefy.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:58
        misiu-1 napisał:

> To może za jednym zamachem strefy wolne od Żydów, Murzynów, Cyganów, Arabów? Ko
        > rzyść dla wszystkich, bo jeśli Murzyni są dozwoleni, to są "u siebie" i nie mus
        > zą przepraszać, że żyją i że Murzyn śmie się głośniej odezwać. A jeśli się to k
        > omuś nie podoba, to są miejsca bez Murzynów. Wolne od kobiet też mogłyby być ta
        > kie strefy.

Oj, lewak z misia wyszedł.... a feeeee... Misiu powinien chyba wiedzieć, że z rynkiem nie wygra...

Ksiadz Anatol
        • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:00
          Misiu dobrze wie, że getta rynek szybko wyeliminuje, Aniu.
          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:03
            Nie mniej jednak warto dać im szansę.
            Mam wrażenie że niektóre matki to pies ogrodnika - dziecko daje im w kość ze względu na wiek (wiadomo - niemowlak płacze, dwulatek ma ataki histerii) więc niech i cała reszta też nie ma spokoju.
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:07
            nowa_bielizna napisała:

> Misiu dobrze wie, że getta rynek szybko wyeliminuje, Aniu.

Rynek tworzy getta, i te getta sobie dobrze funkcjonują. Natomiast działają zwykle na zasadzie mniejszego lub większego wyczucia, a nie tabliczki komu nie wolno tu bywać....

I wszyscy są zadowoleni.... dopóki nie przyjdzie jakiś poprawny politycznie i nie zacznie naprawiać.....

Ksiadz Anatol
            • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:10
              Jakieś przykłady, Aniu?
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:12
                nowa_bielizna napisała:

> Jakieś przykłady, Aniu?

Grodzone osiedla

Dlaczego Aniu?

Ksiadz Anatol
                • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:16
                  Godzinę osiedla bez dzieci? Pisz dalej, Aniu.
                  • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:37
                    nowa_bielizna napisała:

> Godzinę osiedla bez dzieci? Pisz dalej, Aniu.

Miał być przykład getta, nie koniecznie przykład getta bez dzieci. Widzę, że Ty zbyt bystra nie jesteś, prawda?

Jestem mężczyzną....

Ksiadz Anatol
                    • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:42
                      Nie, nie jestem, Aniu.
            • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:15
              Ten hotel wraz ze SPA całkiem dobrze funkcjonuje bez dzieci:

www.manorhouse.pl/

Znacie inne hotele lub SPA w Polsce o podobnym profilu?
              • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:18
                Ale po co ci ten hotel, chłopcze? Ani cię na niego stać, ani nie ma z kim tam pojechać.
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:47
                  nowa_bielizna napisała:

> Ale po co ci ten hotel, chłopcze? Ani cię na niego stać,

Nie desperujmy...

80 eurosów za dwójkę to nie jest coś na co pracujący człowiek nie mógłby sobie pozwolić... żeby pojeździć konno trochę...

....za brak dzieci spokojnie dołożyłbym drugie 80....

Ksiadz Anatol
              • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:20
                Znamy.
                • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:32
                  big_grin
      • misiu-1 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:59
        "Podano więc jemu osobno, jego braciom osobno i Egipcjanom - którzy z nim jadali - również osobno. Egipcjanie bowiem nie mogli jeść razem z Hebrajczykami, gdyż byłoby to dla Egipcjan rzeczą wstrętną." (Rdz 43:32)
      • maadzik3 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:21
        Wolne od kobiet już są w wielu krajach.
        Jkoś nie spotkałam dawno żadnego rozrabiającego i drącego si w miejscu bardzo publicznym dziecka (zwłaszcza w połączeniu z brakiem reakcji jego opiekunów). Natomiast owszem, dorośli zachowują się czasem okropnie - np. grupki kibiców w dniu meczów na których widok większość osób skręca lub przechodzi na drugą stronę ulicy, nie mówiąc o specjalnych pociągach dla nich do których podwozi ich policja stłaczając pozostałych pasażerów w połowie pociągu (mimo że w przeciwieństwie do tych kibiców bilety zakupili). To tak przykładowo.
        Jeżeli komuś bardzo przeszkadzają dzieci (bo czasem wrzeszczą), staruszkowie (bo czasem zawadzają i ze swoim balkonikiem zagradzają drogę), kobiety (bo rozpraszają i odwracją uwagę), ludzie o odmiennym wyglądzie (bo nie pasują do naszej swojskości), niepełnosprawni (bo nieestetyczni) itd. itp. to chyba jednak nie o problem z tymi okropnymi, wstrętnymi innymi ludźmi chodzi.
        • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:15
          A Twojemu dziecku nie przeszkadza widok siedzących i pijących (a może i palących) dorosłych? Chcesz, żeby przysłuchiwało się wszystkim żartom i tekstom dorosłym, niekoniecznie przeznaczonych dla wrażliwych dziecięcych uszek?
          Dorośli to dorośli, niektórzy chcą czasem odczepić się od swoich słodziutkich pociech i odreagować (niekoniecznie w nocnych klubach z gimnazjalistkami), dosadnie pożartować, poflirtować...
          • maadzik3 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 20:20
            to gdzie się z dzieckiem udaje (z troską i o dziecko i o innych) należy do sfery kultury i obyczaju a nie regulacji ile lokali ma być dla kogo dostępnych. Do kuflolotów które opisujesz gdzie siekierę można powiesić dawno sam nie uczęszczam, ale innym nie bronię, gdzie ja idę i z kim jest moją sprawą
    • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:56
      "Boją się otwierać takie strefy, bo się boją ataków matek, szczególnie młodych matek." OJP, ktoś tu ma niezłą fobię. Rzeczywiście, nie ma bardziej niebezpiecznej i budzącej postrach grupy społecznej niż "młode matki" tongue_out Sam problem średnio mnie rusza, dziwię się tylko, dlaczego ja nie spotykam w miejscach publicznych tych hord rozwrzeszczanych bachorów z agresywnymi matkami.
      • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 09:59
        Bo to jest twór internetowy, istniejący w wyobraźni forumowych gazecianych bytów.
    • lafiorka2 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:07
      mnie to ni ziębi ni parzy.Co kto chce.
    • incubus_0 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:21
      To ja proponuję jeszcze strefy wolne od starszych ludzi (często źle słyszą i trzeba mówić do nich głośno, sami też, bywa, że głośno mówią, często niepięknie pachną), strefy wolne od niepełnosprawnych (a może komuś wózkiem na palce wjadą, albo kulę pod nogi podstawią), wolne od ludzi otyłych (zaburzają poczucie estetyki), wolne od chudych, łysych, czarnoskórych itp.

Tworzenie stref wolnych od dzieci to jawna dyskryminacja pełnoprawnych członków społeczeństwa. Co innego ostrzeżenie, że gdzieś dziecko może się przestraszyć, napotkać treści nie dla siebie itp. Natomiast gdybym była z dzieckiem i stanęła przed kawiarnią, gdzie z nim nie wpuszczono by mnie, bo nie, poszłabym do sądu.
      • nowa_bielizna ok od jakiego wieku 14.11.14, 10:26
        Forumowe byty beda segregowac dzieci?
      • gryzelda71 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:04
        O rany, jak to w tv pani mówiła nie ma takich miejsc w Polsce, bo właściciele boją się takich matek jak ty. Zadna to dyskryminacja.
      • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:06
        Natomiast gdybym była z dzieckiem i stanęł
        > a przed kawiarnią, gdzie z nim nie wpuszczono by mnie, bo nie, poszłabym do sąd
        > u.

Yhy. To też ładnie.
        • incubus_0 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:09
          No może do sądu nie, bo nie chciałoby mi się, ale naprawdę nie czujecie niestosowności wprowadzania takiego pomysłu? I co, to nie wpuszczą dzieci, tam starszych, tu niepełnosprawnych i to jest wg. Was ok?
          • gryzelda71 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:13
            A klubu fitnes dla kobiet? ok?
            • incubus_0 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:15
              Jeśli nie trenują nago, to nie do końca. Tak samo jak kluby dla dżentelmenów. smile
              • gryzelda71 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:17
                Protestujesz?
                • incubus_0 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:20
                  Nie, bo nie chodzę do klubów fitness, niech protestuję ćwiczące tam, jeśli im nie pasuje. Ale statystycznie bardziej prawdopodobne jest, że może mi się zdarzyć chcieć wejść z dzieckiem do kawiarni i nie zostać wpuszczoną.
                  • gryzelda71 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:31
                    Wprowadzenie pomysłu stref wolnych od dzieci, nie oznacza,że bedą one obowiązkowe wszedzie.
                    Zamiast się pieklić należy iść do kawiarni, restauracji gdzie dzieci sa mile widziane.
                    • incubus_0 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:55
                      To nie jest kwestia obowiązkowe czy nie. Sam pomysł jest zły.
                      • gryzelda71 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:58
                        Zły bo masz dzieci?
                        • incubus_0 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:39
                          Nie, zły bo dopuszcza do usankcjonowanej dyskryminacji.
                          • gryzelda71 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:55
                            Plaże dla nudystów tez dyskryminują? Oddzielne wucety też?
                            • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:06
                              Są też miejsca gdzie można wejść z psem (także kawiarnie), w innych zaś nie można, to też dyskryminacja, bo skoro w kawiarni X. można wejśc z psem czemu ola Boga w kawiarni Y. nie? Właściciele psów to też spory procent społeczeństwa, jak można dla nich stwarzać getta? Kto będzie po właścicielach psów? Właściciele kotów? sad
                      • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:22
                        Jak widać nawet z lektury forum - nie dla każdego zły. A racz zauważyć, że jest to forum dla matek, a nie dla samotnych, homo czy żwawych emerytów. Wydaje mi się, że w innych grupach zwolenników takich pomysłów byłoby więcej.
              • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:20
                A ja chcę przestrzeni w klubie, gdzie trenują tylko kobiety - bo nie lubię jak obcy facet się na mnie gapi. I pozwoliłabym na spotkania męża w klubie dla panów (takim na wzór angielskich), gdzie mógłby pykać fajkę i rozprawiać mądrze o polityce. I nie miałabym nic przeciwko kawiarniom dla dorosłych. pod warunkiem, że będę istnieć taki, do których jako matka wybiorę się z dziecięciem.
                • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:26
                  Ja też nie mam nic przeciwko kawiarniom bez dzieci. Ja tylko się nie zgadzam ze stwierdzeniem, że wszędzie pełno jest rozwrzeszczanych bachorów, tym bardziej, że w tym wątku poza mglistą wizją łap w jedzeniu nie widać jakoś konkretnych przykładów na tę uciążliwość.
                  • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:29
                    Przykłady z mojego życia - siedzę w autobusie a dziecię naprzeciwko mnie (3-4) lata kopie mnie zapamiętale, mamusia udaje, że nie widzi.
                    Przykład nr 2 - siedzę w restauracji z moim dzieckiem (grzecznym), jakiś chłopiec jeździ mi po stoliku samochodzikami, rycząc do ucha - rodzice udają ślepych i głuchych.
                    I nie jest tak, że nie lubię dzieci, wręcz przeciwnie - chciałabym mieć jednak jakiś komfort choćby zjedzenia nietaniego posiłku w przyzwoitych warunkach.
                    • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:32
                      Podpowiem ci, tylko nie mów nikomu, że w tych rzadkich momentach życia jest taka opcja jak odezwanie się do opiekuna.
                      • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:33
                        A, dziękuję. Nawet się odezwała, mam Ci napisać, co usłyszałam...Ja, nie dziecko.
                        • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:35
                          Tak.
                          • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:37
                            Usłyszałam, że to nie moja sprawa i że nic się takiego nie stało.
                            I wygłoszę opinię tak skrajną, że aż strach - to nie ja powinnam się odzywać, ci rodzice doskonale widzieli, co się dzieje, on też powinni sami zareagować - wygodniej im było udawać.I tak, denerwuje mnie brak kultury, zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
                            • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:42
                              Brak kultury u innych to uciążliwości dnia codziennego, dla mnie zresztą dość rzadkie. Najwyraźniej nie osiągnęłam jeszcze takiego poziomu neurotyzmu, żeby od uciążliwości przejść do segregacji. Yay me!
                              • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:51
                                No to napawaj się swoim zdrowiem, widać u mnie objawiła się już choroba zawodowa. Tak to jest, jak się ma dzieci wokół siebie noc i dzień - po jakimś czasie trzeba odpocząć.
                              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:06
                                Dużo jest uciążliwości dnia codziennego, dlatego człowiek czasem chciałby się zrelaksować w fajnym lokalu przy dobrym jedzeniu, prawda?
                  • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:12
                    Mogę podać wiele przykładów (zresztą w innych wątkach podawałam więc by się dublowały) uciążliwego towarzystwa niemowlaków i małych dzieci.
                    Tak, niemowlaki darły dzioba w restauracji i kawiarni, dzieci w wieku około dwóch lat również (różne lokale), nie każdy ma ochotę słuchać wrzasków, zwłaszcza jak sam bardzo często znowu nie wychodzi na obiady czy kolacje które swoje kosztują.
                    Jak chcesz mogę Ci opisać konkretnie (kiedy, jakie lokale, gdzie, w jakim wieku dziecko), ale po co? Ani ja Cię nie przekonam (bo zapewne odpiszesz że lokale byle jakie albo przesadzam albo co miała zrobić matka niemowlaka, przecież nie zadusi albo nawet że trolluję) ani Ty mnie, ja uważam bowiem że każdy powinien mieć wybór, Ty uważasz że nie. To jak z prawem do aborcji.
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:36
                  elf1977 napisała:

> I pozwoliłabym na spotkania męża w klubie dla panó
                  > w (takim na wzór angielskich), gdzie mógłby pykać fajkę

Pykać gimnazjalistkę również?

MSPANC

Ksiadz Anatol
                  • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:38
                    Nie o taki klub dla panów mi chodziło.
                    Ogólnie jestem zdania, że jak by coś chciał "pyknąć", raczej by mnie o zdanie nie pytał.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:31
              gryzelda71 napisała:

> A klubu fitnes dla kobiet? ok?

Czesi wprowadzili wagony w pociągach tylko dla kobiet. Łanie są płochliwe, więc podróżują osobno...

I jakoś skowytu nie ma....

Ksiadz Anatol
              • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:23
                To chyba po to, żeby nie musiały patrzeć na tych "atrakcyjnych" Czechów.
          • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:03
            > No może do sądu nie, bo nie chciałoby mi się, ale naprawdę nie czujecie
            > niestosowności wprowadzania takiego pomysłu? I co, to nie wpuszczą dzieci,
            > tam starszych, tu niepełnosprawnych i to jest wg. Was ok?

I to jest moment, w którym zaczyna się problem. Matka Polka nie przyjmuje do wiadomości, że jej dziecko może komuś przeszkadzać. Co więcej - nie rozumie, że pomysły takie, jak w temacie wątku, są m.in. właśnie z powodu rodziców, którzy uważają, że cały świat ma kochać ich dzieci i znosić ich zachowania, najczęściej męczące dla każdego poza rodzicami (a i dla rodziców często też). Nie, wina nie jest w dziecięco-rodzicielskiej pajdokracji i wychowaniu w stylu "nie kop pana, bo się spocisz" - to jest dyskryminacja porównywalna z dyskryminacją osób niepełnosprawnych czy starszych. Ja nie wiem, jak w ogóle może przyrównać dzieciaka, na którego wrzaski rodzic nie reaguje, do osoby niepełnosprawnej, która swojej niepełnosprawności nie wybrała i zmaga się z problemami najczęściej nieznanymi roszczeniowym rodzicom.
    • alexa0000 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:41
      Jestem za, sama chętnie skorzystałabym z takiego przybytku z koleżankami czy z mężem po sprzedaniu dziecka na weekend czy na wieczór.
      • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:43
        No bo wieczorami, dzieci w restauracjach jest szczególnie dużo.
        • alexa0000 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:47
          Moze i nie ma wielu dzieci wieczorami, ale fajnie miec alternatywe. Mozliwosc wyboru. Gdybym miala jechac na weekend , do hotelu czy spa, z przyjemnoscia wybralabym opcje child-free.
          • princess_yo_yo Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:36
            wszystkie spa jakie do tej pory odwiedzilam a troch ich bylo to z definicji miejsca child free bo nie ma tam co z dzieckiem robic. chociaz jestem pewna ze istnieja spa gdzie sa opcje day care zeby zostawic tam dzieci podczas gdy samemu korzysta sie ze spa.
        • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:24
          Bywają...
    • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:48
      Jestem za. Sami zabieramy dziecko prawie wszedzie, ale nie w miejsca, gdzie mogloby naprawde przeszkadzac, typu restauracja znana ze spotkan zakochanych o 21:00 wink Wychodze z zalozenia, ze jest wystarczajaco duzo innych restauracji. Podobnie z hotelami - w wielu krajach istnieja hotele od 12 czy 18 lat wzwyz i doskonale to rozumiem, mam do wyboru sporo innych hoteli, a czasami sama mam ochote pojechac gdzies bez dziecka. Poza tym umowmy sie - sporo rodzicow wychodzi z zalozenia, ze dziecko wrzeszczy, zaczepia czy niszczy "bo tak ma" i pozwala pociesze rozrabiac. Tacy ludzie maja kompletnie w czterech literach potrzeby innych i ich prawo do komfortu, domagaja sie za to glosno akceptacji ich "slodkich urwisow".
      • owianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:59
        > Poza tym umowmy sie - sporo rodzicow wychodzi z z
        > alozenia, ze dziecko wrzeszczy, zaczepia czy niszczy "bo tak ma" i pozwala pociesze rozrabiac. Tacy ludzie maja kompletnie > w czterech literach potrzeby innych
        > i ich prawo do komfortu, domagaja sie za to glosno akceptacji ich "slodkich urwisow".

O właśnie, właśnie. I dlatego chciałabym utworzenia stref wolnych od dzieci. Żeby w pozostałych strefach nikt nie patrzył na mnie i moje dzieci w ten sposób.
        • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:03
          Kultura i wychowywanie dzieci obowiazuje wszedzie. Jesli sie dba o to, zeby dziecko czyms zajac i uczy, ze restauracja to nie plac zabaw, to zareczam ci, ze nikt nie bedzie sie denerwowal. Ale ze wielu rodzicow ma to wiadomo gdzie, to jestem za strefami wolnymi od dzieci.
          • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:33
            > Kultura i wychowywanie dzieci obowiazuje wszedzie. Jesli sie dba o to, zeby dzi
            > ecko czyms zajac i uczy, ze restauracja to nie plac zabaw, to zareczam ci, ze n
            > ikt nie bedzie sie denerwowal. Ale ze wielu rodzicow ma to wiadomo gdzie, to je
            > stem za strefami wolnymi od dzieci.

10/10
        • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:04
          > O właśnie, właśnie. I dlatego chciałabym utworzenia stref wolnych od dzieci. Że
          > by w pozostałych strefach nikt nie patrzył na mnie i moje dzieci w ten sposób.

I to jest właśnie początek nie podoba się, to wypie...j wink
      • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:58
        Tam to na pewno jest mnóstwo dzieci. Szczególnie po 21
        • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:01
          Moze padniesz trupem ze zdziwienia, ale, szczegolnie na urlopie, bywamy z dzieckiem w restauracjach w porze poznej kolacji. Staram sie po prostu odpowiednio wybrac lokal/hotel. I nie pozwalam dziecku na wszystko "bo to tylko dziecko".
          • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:11
            Podwójny pech w krajach południowych gdzie na późne kolacje chodzą całe rodziny. To musi byctrauma dla ciebie.
            • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:14
              Nie jest, ale ja sama mam dziecko i nie przeszkadzaja mi cudze (o ile rodzice nad nimi panuja). Co innego, kiedy ide na randke z mezem czy na kolacje sluzbowa.
              • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:16
                To nie chodz na kolacje służbowe.
    • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 10:50
      Myślę, że jesteśmy jeszcze za mało nowoczesnym krajem - poza Warszawą i miejscami dla hipsterni, do takich pomysłów daleka droga.
    • triss_merigold6 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 11:22
      IMO problem z d..y. Jak byłam bezdzietna to nie miałam problemów ze znalezieniem miejsc w których przebywali tylko dorośli.
      • princess_yo_yo Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:20
        tez tego kompletnie nie rozumiem, jest cala masa miejsc gdzie nie bardzo wyobrazam sobie dzieci i ich tam nigdy nie widuje. serio w pl wieczorami w kinach, barach i restauracjach jest pelno dzieci? nie bywam w pl czesto ale nigdy sie nie spotkalam z tym problemem
        • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:27
          Tam gdzie chodzę nie widuję.
          • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:00
            Ale gazeciarz widuje ich mnóstwo.
            • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:11
              Naprawdę nie ja jestem autorem owego filmu, ani nawet właścicielem wymienionego tamże SPA wyłącznie dla dorosłych.
              Czuję też, że właściciel SPA nie dla mnie jednego jedynego wprowadził takie a nie inne zasady, prawda? To biznesmen, chce jak każdy zarobić, widocznie jest spory popyt na takie miejsca jak widać.
              A teraz możecie się zapluć smile
              • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:15
                Ty zbieraj na kolejny samotny wyjazd do Chorwacji po którym napiszesz 30 wątków o wyżywieniu.
              • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:15
                > widocznie jest spory popyt na takie miejsca jak widać.

Może w Polsce nie ma takiego popytu?
                • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:03
                  Jak widać po tej dyskusji oraz zalinkowanym filmie popyt jest, Polska jest zapóźniona (komunizm) nie tylko w tym przypadku względem państw zachodnich, to co u nich już jest wprowadzone (nie tylko dotyczące zresztą tego tematu) u nas dopiero stopniowo się pojawia.
      • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:57
        Ale ty byłaś bezdzietna chyba z kilkanaście lat temu, a realia się zmieniają. wink
      • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:09
        Jak Ty byłaś bezdzietna to trwał jeszcze PRL więc to w ogóle były całkiem inne czasy.
        I tak, w owych czasach w ogóle nie było obecnej dziwacznej mody na pajdokrację i targanie dzieciaka ze sobą wszędzie, dzieci znały swoje miejsce w szeregu a dorośli swoje.
        • yuka12 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:25
          Ja bylam bezdzietna kilka lat temu i tez nie spotykalam dzieci, zwlaszcza wrzeszczacych, w miejscach, w ktorych bywalam. A byly to i pizzerie i kawiarnie, i restauracje i bary. W zasadzie jedyne miejsce, kiedy musialam przezyc krzyki dzieci, to byl poklad samolotu, ale te ich krzyki z oczywistych wzgledow rozumialam.
          • yuka12 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:30
            Dodam, ze zdecydowanie bardziej od krzyczacych dzieci przeszkadzaja mi palacze w miejscach niedozwolonych. Tacy ktorzy "dymkuja" pod nalepkami/ tabliczkami z przekreslonym papierosem szczegolnie w pomieszczeniach zamknietych. Przez wrzeszczace dzieci najwyzej sie nie wyspie lub nie zrelaksuje, przez niemyslacych palaczy niedawno moglam znalezc sie w lepszym swiecie.
          • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:33
            > W zasadzie jedyne miejsce, kiedy musialam przezyc krzyki dzieci, to byl poklad samolotu, ale te ich krzyki z oczywistych wzgledow rozumialam.

Skoro to nie dla wszystkich oczywiste, może należy wprowadzić do rozkładu loty tylko dla dorosłych? wink
            • yuka12 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:44
              + tylko dla abstynentow, kobiet, poslow smile itd.
            • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:45
              Oczywiście, że są już takie, póki co wprowadzone bodaj za granicą. Cena biletów (cóż za komfort wszędzie się dopłaca) jest nieco wyższa niż na innych liniach choć nie aż tak droga jak w klasie biznes zwykłych lotów gdzie zdaje się zresztą też dzieci się nie dopuszcza smile
    • ailia Znowu jestesmy inni? 14.11.14, 11:35
      Bardzo usilnie staram sie sobie przypomniec, kiedy ostatnio bylam swiadkiem opisywanych przez was wrzeszczacych niemowlakow, biegajacych i robiacych dym dzieci wkladajacych lapy komus do talerza. Czesto chodzimy do kawiarni, restauracji, roznych miejsc jedzeniowych i naprawde nie moge sobie przypomniec takich akcji.

Moze dzieci po prostu sa od malego przyuczane do "bywania"? Moze to nalezy do jakiegos elementu wychowania w danym spoleczenstwie?

Okej, ciesz sie Gazetko - raz bylam swiadkiem glosnego zachowania dzieci. Matka nie mogla sobie z nimi poradzic. To byla kawiarnia, normalna bez zadecia - a dzieci inne etnicznie wink

U nas w miejscach jedzeniowych problemow z dziecmi nie maja - ani goscie, ani obsluga. To co mnie osobiscie przeszkadza, to zachowanie dzieci z tzw. pochodzeniem innokulturowym podczas zgromadzen - typu wystepy przedszkolne/szkolne, spotkanie informacyjne dla rodzicow z dzielnicy, etc. Tam puszczaja luzem te przedprzedszkolne dzieci i nikt slowa nie powie, nawet prowadzacy impreze. Wyobrazam sobie, jaki bylby dym w Polsce wink

I zeby nie bylo, ze o obcych kulturach sie zle wyrazam - stwierdzam fakt. Oni maja inne normy kulturowe najwyrazniej. My inne. W Polsce sa jeszcze inne normy - co stwierdzaja moi znajomi z dziecmi urodzonymi juz tu. Jest jak jest, mozna przywyknac albo bic piane.
      • gazeta_mi_placi Re: Znowu jestesmy inni? 14.11.14, 13:14
        Nie wiem czemu wszyscy odnoszą się do mnie smile Zapewniam Was, że to nie dla mnie właściciel dużego hotelu ze SPA wprowadził takie a nie inne zasady smile
        I nie dla mnie jednej jedynej powstał ten temat, najwidoczniej takich ludzie jest sporo więcej, a gdzie popyt tam i podaż, na takie a nie inne usługi czy miejsca, prawda?
        Najwidoczniej, czego nie możecie przełknąć - nie mnie jedynemu przeszkadzają dzieci w pewnym wieku.
        Na owym filmiku takim miejscom przyklaskuje nawet młoda matka niemowlaka (ta blondynka w okularach), więc nawet niektóre matki małych dzieci mają takie samo zdanie.
        A teraz możecie pluć i szczekać.
    • zawsze-w-drodze Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:11
      Jestem absolutnie za. Pod warunkiem, że jednocześnie powstaną miejsca wolne od ludzi starych (powiedzmy wiek emerytalny bedzie granica). Jak dyskryminować ze względu na wiek do dyskryminowac. Dlaczego tylko jedna grupę?
      • lady-z-gaga Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:21
        Tak, jak wiele innych forumek w tym wątku, nie rozumiesz albo udajesz, że nie rozumiesz.
        To nie jest dyskryminacja ze względu na wiek, ale ze względu na zachowanie.
        Staruszkow z demencją, ktorzy nie wiedzą, gdzie są, awanturują się i robią pod siebie, jakos nikt do knajpy albo na wycieczkę autokarową nie zabiera. Nie trzeba nawet tabliczek wieszać, to się rozumie samo. Dzieci, te starsze, rozumiejące i korzystające z dowolnego miejsca zgodnie z jego przeznaczeniem, nikomu nie przeszkadzają. Mozna z nimi wejść i do sklepu z antykami, i do restauracji - nie zrobią sobie tam placu zabaw.
        Generalnie problem nie jest z dziećmi, tylko z matkami i to ich dotyczy dyskryminacjasmile gdyby miały olej w głowie, zamiast egoistycznej sieczki, problemu nie trzeba by było podnosić.
        • incubus_0 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:28
          Zastanawiam się, czy wiesz co piszesz. Bo to dotyczy także ludzi upośledzonych umysłowo. A widziałam w kawiarni takie grupy - i co, powinni je wyprosić?

> Staruszków z demencją, którzy nie wiedzą, gdzie są, awanturują się i robią pod siebie, jakoś nikt do knajpy albo na wycieczkę autokarową nie zabiera. Nie trzeba nawet tabliczek wieszać, to się rozumie samo.

Tak? To dziwne, bo moim zdaniem zabiera się jak najbardziej, tylko trzeba im zapewnić opiekę, bo nie są samodzielni.

Wiesz, to mi przypomina NRD w czasach komunistycznych - tam był przez pewien czas zakaz wychodzenia na ulicę osób niepełnosprawnych (dzieci i dorosłych - dzieci wręcz często trafiały do "specjalnych" ośrodków), żeby nie burzyć wizji socjalistycznego raju.
          • lady-z-gaga Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:44
            > Tak? To dziwne, bo moim zdaniem zabiera się jak najbardziej, tylko trzeba im za
            > pewnić opiekę, bo nie są samodzielni.

Skoro piszesz, to widocznie widziałaś.
            Ja nie spotykam, ani nikt z moich znajomych, kto miał rodzicow w takim stanie, nie jechał z nimi na wczasy do Egiptu, ani nie szedł do Gesslera na obiad. Przede wszystkim dla ich dobra - nie mieliby z takiej wyprawy nic, poza stresem, albo by jej nie w ogóle zarejestrowali.
            Osoby uposledzone umysłowo widziałam w hotelach, ale były to osoby, ktore potrafiły sobie poradzic z posiłkiem i siedziały na krzesłach - nie biegały i nie czołgały się pod cudzymi stołami.
            • princess_yo_yo Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:50
              mnie autentycznie zastanawia gdzie ty widujesz te hordy biegajacych sie i czolgajacych sie dzieciakow. poza przybytkami typu mcdonald i innymi miejscami z kacikami dzieciecymi takich zachowan nie widuje.
              • lady-z-gaga Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:03
                Nie napisałam, że widuję hordy smile natomiast widuję mamuski - w realu i na forum - ktore nie widzą nic złego w tym, że ich dziecko przeszkadza/niszczy coś/wrzeszczy. Czy to naprawdę będzie tragedia dla tych osob, ze gdzieś istnieją, nieliczne bardzo, miejsca do ktorych nie wolno malych dzieci zabierać? przeciez pozostaną tysiące takich, ktore z otwartymi ramionami dzieci przyjmują smile
                Sama coraz częsciej widzę oferty skierowane wyraźnie do rodzicow z małymi dziecmi. Knajpki, kawiarnie, klubiki, hotele starają się wyjśc naprzeciw matkom i stworzyć miejsca, w ktorych one i dzieci będą się dobrze czuły, będą widziały, że cos stworzono z myslą własnie o nich.
                I tak bardzo kole w oczy niektore z Was, że inne lokale czy hotele chcą podobnie zadbac o ludzi szukających spokoju i unikających dzieci?
        • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:09
          > To nie jest dyskryminacja ze względu na wiek, ale ze względu na zachowanie.

Dodajmy, że zarówno dzieci, jak i rodziców. smile
        • zawsze-w-drodze Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:24
          Nie. To jest dyskryminacja ze względu na wiek. Dzieci zachowują sie różnie. Tak jak w różnym stanie są ludzie starzy. Skoro zakładasz, że wszystkie dzieci zachowują się skandalicznie - ze względu na wiek, to dlaczego nie zakładasz, że wszyscy starzy ludzie mają demencję i robią pod siebie???
          Dzieci nie mogą wchodzić i przebywać w różnych miejscach (np. Klubach go-go). Ma to na celu ochronę dzieci a nie ochronę PRZED dziećmi. Subtelna różnica.
          A co do "komfortu" dzieciatych w miejscach dla nich przeznaczonych - ciekawe czy ciemnoskórzy mieli taki komfort w czasach apartheidu, albo Żydzi w gettach - tam przecież było ich miejsce...
          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:27
            Dzieci w pewnym wieku (o ile nie są poważnie zaburzone lub chore) zachowują się tak samo - niemowlaki (a niemowlęta też ludzie wloką do restauracji i knajp, sama nieraz widziałam np. na Kazimierzu) gdy im coś nie pasuje sygnalizują to darciem gęby bo na tym etapie po prostu nie potrafią inaczej, jest to zrozumiałe, ale jednocześnie denerwujące i niemiłe dla osób postronnych.
            • zawsze-w-drodze Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:32
              Dzieci są różne. Jedne śpią inne płaczą. Tak jak różni są ludzie. I tak, dzieci wymagają tolerancji. Starzy ludzie też. Niedosłyszą, trzęsą im się ręce i brody, powoli chodzą i bywają nieestetyczni. Rozlewają herbatę i mają kłopot ze schodami. No generalnie wymagają od otoczenia uwagi i tolerancji. Wyeliminować z przestrzeni społecznej.
              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:43
                Znasz niepłaczące niemowlęta? Chyba takich nie ma bądź to wyjątkowa rzadkość. Taki jest etap rozwoju, że dzieci na pewnych etapach nie radzą sobie jeszcze z różnymi rzeczami więc pokazują swoje niezadowolenie, głód lub inny dyskomfort wrzaskiem.
                Nie znam żadnej starszej osoby która by zachowywała się równie głośno i wrzaskliwie co dziecko, są osoby w tym wieku ze względu na chorobę np. Alzheimera agresywne i różnie się zachowujące i jakoś ich nie widzę w restauracjach czy kawiarniach, bo trudno ich zwyczajnie okiełznać, ani ja nie użyję na kawce w miejscu publicznym ani taka osoba, wiem co mówię bo kiedyś jedną się opiekowałam, przy spacerze (zwykłym, na skwerku wokół bloku) w razie ataku brałam za tzw. bety i szłam do domu gdzie uspakajałam, dawałam pewne lekarstwo (jak trzeba było) itp.
                Jasne, zapewne miałam prawo skorzystać z kawiarni, jedna zresztą nawet była w okolicy, ale jakoś nie widziałam sensu by samej być zestresowaną i jeszcze innym przeszkadzać i zakłócać spokój na zasadzie - sama mam ciężko z "dziadkiem" to i innym dam czadu tongue_out
        • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 14:30
          lady-z-gaga napisała:
          > To nie jest dyskryminacja ze względu na wiek, ale ze względu na zachowanie.
          Oczywiście, że jest to dyskryminacja ze względu na wiek. Jest zakaz wstępu dla osób w jakimś tam wieku, a nie ze względu na zachowanie konkretnej osoby.
          > Staruszkow z demencją, ktorzy nie wiedzą, gdzie są, awanturują się i robią pod
          > siebie, jakos nikt do knajpy albo na wycieczkę autokarową nie zabiera.
          Ale tacy, którzy przy stoliku opowiadają o wszystkich swoich chorobach i wizytach u lekarzy - jest całkiem sporo...
    • princess_yo_yo Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:28
      nie rozumiem tego systemu tak samo jak komentarzy o dzieciach wpychajacych lapy to talerzy innych gosci restauracji.
      ogolnie dzieci zazwyczaj spia albo siedza w domu w czasie kiedy dorosli po calym dniu pracy oddaja sie rozrywkom w restauracjach, barach, kinach, na koncertach itd.
      jestem w stanie zrozumiec hotele ktore ustalaja granice wieku w przypadku dzieci bo nie maja rozrywek/ sprzetow przystosowanych do dzieci mlodszych niz 10-12 lat. to jest chyba jedyny przypadek kiedy to rozwiazanie ma sens
      • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:38
        Chodzi tez o to, ze niektorzy maja 2-3 tygodnie urlopu w roku i chca odpoczac bez biegajacych i piszczacych dzieci, chocby nad basenem. Ew. maja ochote na dlugie rozrywki wieczorne, ktore przeszkadzaja dzieciom spac. Sens istnienia klubow od 18/21 rz tez kwestionujesz?
        • princess_yo_yo Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:47
          zdaje sie ze moja wypowiedz dosc jasno wskazywala na to ze jak najbardziej sa miejsca i czas z definicji/ zwyczaju wolny od dzieci.
          pod to podchodzi tez zdrowo rozsadkowe podejscie pt jak mam male dzieci to nie wybieram sie do hotelu ktory nie jest przystosowany do tak malych gosci tak samo jak kiedy jade na wakacje bez dzieci nie wybieram sobie miejsca ktore oferuje rozrywki dzieciece i jest ogolnie family friendly. jakos do tej pory ten sposob definiowania przestrzeni publicznej dziala w moim przekonaniu bez zarzutu.
          tabliczki wykluczajace z przestrzeni publicznej dzieci, staruszkow, Irish albo kogokolwiek innego sa mi wstretne
          • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:53
            Też mam wrażenie, że rynek reguluje tę kwestię bez przepisów i tabliczek - ludzie po prostu wiedzą, w jakich lokalach bywają dorośli, w jakich młodzież gimnazjalna, a w jakich rodziny z dziećmi i według tego wybierają ofertę dla siebie.
          • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:53
            Ale rozumiesz, ze nie dla kazdego jest to jasne? I ze sa ludzie uparcie ciagnacy dzieci w kazde jedno miejsce?
            • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:00
              Być może, ale mam wrażenie, że jest to problem marginalny. Ogólnie z lektury wątku nasuwa mi się wniosek, że musi istnieć jakaś specjalna kategoria ludzi, którzy całe życie spędzają w knajpach i hotelach, skoro stykają się z tym zjawiskiem częściej niż przeciętny obywatel.
            • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:03
              Widać masz pecha, że ciągle się na takich nazywasz.

Ja bym wprowadziła hotele z wyłączeniem turystów z krajów niemieckojęzycznych, też mnóstwo ludzi by lepiej odpoczelo.
              • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:05
                Nie trzeba miec pecha, wystarczy kilka lat doswiadczenia w branzy hotelarskiej + prywatne zamilowanie do podrozy. A swoja droga ciekawi mnie czemu az tak oburza wszystkich pomysl hoteli dla doroslych, podczas gdy kluby i puby dla doroslych funkcjonuja juz od dawna...
                • princess_yo_yo Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:09
                  hmm zamilowanie do podrozy jak najbardziej podzielam, chociaz przez podroz rozumiesz dwutygodniowy pobyt w beach resort z natury pelnym rodzin z dziecmi to raczej nie jest to pech a dziwny wybor jesli chodzi o kierunek wakacji dostosowanych do swoich aktualnych potrzeb
                  • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:16
                    Moje aktualne potrzeby obejmuja hotel przystosowany do obslugi rodzin z dziecmi, bo sama mam malego synka. Przed ciaza chetniej wybieralismy hotele dla innej grupy wiekowej i jakos nikomu korona z glowy nie spadla. Podobnie jak teraz, wybierajac hotel, po prostu omijam te dla doroslych.
                    • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:28
                      I powiedz jak to jest, że Ty sama będąc matką (i to chyba już podwójną?) nie czujesz się tym dyskryminowana? Na mnie będą ujadać bom bezdzietna, ale Ty sama jesteś matką i to małego dziecka. Tobie nic nie powiedzą big_grin
                      • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:34
                        Rany boskie, gazeta, skad ci sie wzielo to drugie dziecko? big_grin big_grin
                        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:38
                          Masz tylko jedno? Może Cię mylę z inną emigrantką smile
                • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:10
                  Bo kluby i puby służą z definicji do uprawiania dorosłych rozrywek, a hotel to miejsce do nocowania w podróży.
                  • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:18
                    Nie mowie o hotelu do nocowania, tylko o kompleksach z roznymi rozrywkami, dyskoteka, spa, basenami itd. Gdybys chciala wyrwac sie z kolezankami na weekend do spa, to tez wolalabys nie miec nad glowa skaczacych dzieci.
                    • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:24
                      Trudno mi po prostu uwierzyć w masową inwazję małych dzieci w dyskotekach i spa. Tak na logikę - matka, która chce się wyrwać na weekend i odpocząć, nie zabiera chyba ze sobą malucha?
                      • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:26
                        Nie potrzeba inwazji, wystarczy jeden trzylatek, ktory uparcie skacze relaksujacym sie ludziom na glowe. I tak, sa mamusie i tatusiowie, ktorzy nie sa w stanie odroznic miejsc przeznaczonych dla dzieci, od tych, gdzie nie powinni z nimi przychodzic.
                        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:31
                          Dokładnie, czasem wystarczy jedno dziecko, pamiętam jak w jednej restauracji półtoraroczniak odstawił taki płacz i histerię (mimo przyznaję prób uspokojenia przez rodziców), że zwyczajnie nikt (sala średniej wielkości, nie mała, ale i nie zbyt duża) nie był w stanie porozmawiać z drugą osobą, ja też nie mimo, że akurat stolik bezpośrednio nie sąsiadował.
                          Nigdy się nie zdarzyło aby aż tak głośno do takiego stopnia zachowywał się dorosły, nawet podchmielony.
                      • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:42
                        Moja bratowa ciągała niemowlę ze sobą wszędzie, nawet do SPA. Nie mogła zrozumieć, że tego nie popieram, jak to tak - bez dziecięcia? Efekt jest taki, że mały (3,5 roku) płacze za nią, nawet gdy na dłużej zniknie w kuchni.
                    • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:24
                      Dokładnie. Dlaczego ludzie tak się rzucają gdy pewnej grupie społecznej daje się też wybór? Jak lubię zjeść mięso to mam protestować przeciwko otwieraniu knajp wegańskich bo ja akurat nie lubię takiego jedzenia i nic tam nie zjem?
                      • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:30
                        Dlatego oddajesz im pole, narażając się na to, że następnym razem zwrócisz uwagę bachorowi w strefie wspólnej, ktoś cię elegancko odeśle do knajpy bez dzieci. Szlachetny jaki smile
                        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:33
                          Ja nie mam nic przeciwko, jeżeli w Krakowie takie coś się otworzy chętnie skorzystam, nawet dopłacając więcej byle mieć spokój od Waszych wszędobylskich uciążliwych smarków.
                          • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:41
                            Myślę, że wszystkim będzie na rękę, żebyś tam właśnie został.
                    • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 14:37
                      ashraf napisała:

> Nie mowie o hotelu do nocowania, tylko o kompleksach z roznymi rozrywkami, dysk
                      > oteka, spa, basenami itd. Gdybys chciala wyrwac sie z kolezankami na weekend do
                      > spa, to tez wolalabys nie miec nad glowa skaczacych dzieci.
                      Zapitych panów też pewnie nie chciałabym mieć. Czy powinnam szukać hotelu z tabliczką "Facetom wstęp wzbroniony"?
                • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:12
                  Od dawna funkcjonują hotele dla dorosłych na godziny. Masz duży wybór.
                  • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:16
                    Dziekuje, nie skorzystam z twoich doswiadczen...
                    • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:22
                      big_grin
                    • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:24
                      A szkoda, zawsze to lepsze niż toaleta w trakcie służbowej kolacji.
                      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:44
                        nowa_bielizna napisała:

> A szkoda, zawsze to lepsze niż toaleta w trakcie służbowej kolacji.

Opowiedz nam jeszcze trochę z Twoich doświadczeń. Jak to jest w toalecie w trakcie służbowej kolacji?

Ksiadz Anatol
              • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:08
                Hiszpanie też są okropnie głośni.
            • princess_yo_yo Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:05
              rozumiem ze sa osobniki nieprzystosowane spolecznie ale pomysl ze problem ludzi nierozumiejacych zasad wspolzycia spolecznego da sie rozwiazac za pomoca tabliczki wykluczajacej czesc spoleczenstwa na podstawie wieku wydaje mi sie zabawny.
              wymog odpowiedniego zachowania/ ubioru itd jest duzo bardziej efektywny.
              • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:07
                Ale to jest dosyc proste, jezeli jest np. hotel dla doroslych, to z dziecmi nie mozna zrobic rezerwacji. Nie ma w tym nic zabawnego. A zwazywszy na to, ze takich hoteli jest moze 1 na 40 na takiej np. Majorce, to problem "dyskryminacji" jest wyolbrzymiony.
                • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 14:42
                  ashraf napisała:

> A zwazywszy na to, ze tak
                  > ich hoteli jest moze 1 na 40 na takiej np. Majorce, to problem "dyskryminacji"
                  > jest wyolbrzymiony.
                  Wyolbrzymiony jest też chyba problem zapotrzebowania na takie hotele. Prawdopodobnie więcej nie utrzymałoby się z samych antydzieciatych.
              • lady-z-gaga Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:15
                > pomysl ze problem l(...) da sie rozwiazac za pomoca tabliczki wykluczajacej czesc spoleczenstwa na podstawie wieku wydaje mi sie zabawny.

Nigdy nie widziałaś na placu zabaw tabliczki informującej, ze jest on przeznaczony np dla dzieci do lat 12? wink bo ja widziałam, i chyba oskarżę kogos o dyskryminację smile
                • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 14:40
                  lady-z-gaga napisała:

> > pomysl ze problem l(...) da sie rozwiazac za pomoca tabliczki wykluczajac
                  > ej czesc spoleczenstwa na podstawie wieku wydaje mi sie zabawny.
                  >
                  > Nigdy nie widziałaś na placu zabaw tabliczki informującej, ze jest on przeznacz
                  > ony np dla dzieci do lat 12? wink bo ja widziałam, i chyba oskarżę kogos o dyskry
                  > minację smile
                  Bo tabliczka jest po to, że jak pod starym koniem rozwali się huśtawka to biedaczek nie będzie miał możliwości reklamacji, że się potłukł...
    • leanne_paul_piper Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 12:55
      No i super pomysł. Ja już od dawna wybieram hotele, które przyjmują od 16.go roku życia. Hotelarze już dawno zauważyli taką potrzebę (niestety nie polscy). A nawet jeżeli wpuszaczają dzieci, to robią baseny z tzw. strefą ciszy, tylko dla dorosłych. Raz byliśmy świadkami, jak rodzinka zabłądziła do takiego przypadkiem, obsługa grzecznie poprosiła, by się przenieśli na inny i było ok. Nikt się nie obraził ani nie awanturował.
      • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:12
        A ja raz byłam w hotelu, gdzie na kolacje do takiej bardziej eleganckiej sali na piętrze, miały wstęp tylko osoby dorosłe. W porównaniu z sytuacją, gdy raz poszliśmy do tej drugiej sali (wcześniejsze godziny serwowania posiłku) i poczuliśmy się jak w jakimś upiornym przedszkolu, bajka. smile
        • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:17
          Ty też byłaś elegancka?
          • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:27
            Tak, nie chodzę na kolacje w bikini czy innych szortach. smile
        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:18
          Przecież to getto sad A gdyby nie wpuszczali też emerytów? Albo ludzi powyżej 30 roku życia? Albo łysych? Albo rudych? I jakby to Nasza Matka była????
          Albo co gorsza... Nie wpuszczali księdza proboszcza sad
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:50
            gazeta_mi_placi napisała:

> Albo co gorsza... Nie wpuszczali księdza proboszcza sad

Księdza zwykle wpuszczają, czasem jedynie musi być po cywilnemu...

Ksiadz Anatol
        • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 14:54
          sl-14 napisała:

> A ja raz byłam w hotelu, gdzie na kolacje do takiej bardziej eleganckiej sali n
          > a piętrze, miały wstęp tylko osoby dorosłe. W porównaniu z sytuacją, gdy raz po
          > szliśmy do tej drugiej sali (wcześniejsze godziny serwowania posiłku) i poczuli
          > śmy się jak w jakimś upiornym przedszkolu, bajka. smile
          Ale to było w tym samym hotelu? Więc osoby z dziećmi miały obsługę dostosowaną do dzieci, a osoby bez dzieci mogły ewentualnie trochę później zjeśc obiad.
          • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 15:30
            Przecież wyraźnie napisałam, że były dwie sale, a nie różne pory posiłków czy jakaś obsługa dostosowana do dzieci, klękajcie narody. Czy osoby dzieciate już niczego nie są w stanie zrozumieć?
      • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:21
        Ja byłam w zagranicznym hotelu gdzie był osobny basen tylko dla dorosłych, weszła tam zagraniczna rodzinka z dziećmi, jakaś kobieta zwróciła im uwagę (po angielsku, ale tyle rozumiałam), że to nie jest basen dla dzieci, rodzinka co prawda z fochem wink opuściła basen, ale złośliwie dogryzła owej Pani (jej koleżanka wcześniej robiła jej zdjęcia w tym basenie - był ładny widok z niego na morze), że basen nie służy do robienia zdjęć big_grin
        Następnym razem jak będę się wybierać za granicę na urlop to już na 100% wybiorę hotel wyłącznie dla dorosłych. Na szczęście mam wybór.
        • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:25
          Gazeta, przecież Ty nie jeździsz za granicę?
          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:34
            Nigdy nie byłam na emigracji ani w celach zarobkowych - to się zgadza, bywałam za to turystycznie oraz odwiedzając rodzinę i znajomych.
        • nowa_bielizna Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:26
          Ale nie masz pieniędzy.
          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:34
            Dziś nie mam, jutro mam, takie jest życie.
        • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:26
          Ja kiedyś zrezygnowałam z hotelu - super lokalizacja, przyzwoita cena, dobre opinie - właśnie dlatego, że był opisywany jako nastawiony na rodziny z dziećmi.
          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:37
            Nie tylko Ty jedna, ludzie chcą zarabiać, więc coraz więcej będzie miejsc dla osób dorosłych, my też jesteśmy całkiem niezłym targetem, nie tylko rodziny z małymi dziećmi istnieją bowiem na świecie.
            Skoro są knajpy wegetariańskie, dla gejów (a to mniejszość społeczeństwa mimo wszystko) to kwestia czasu jak powstaną też lokale dla dorosłych.
            • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:45
              > Skoro są knajpy wegetariańskie, dla gejów

Znaczy, jak trafię przez pomyłkę do knajpy dla gejów, to mnie stamtąd wyproszą? smile
              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:49
                Nie wiem, nie korzystałam, ale w knajpie wegetariańskiej jak poprosisz o mięsny posiłek zwyczajnie Cię nie obsłużą.
                • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:57
                  Mylisz ofertę lokalu z selekcją klientów. W knajpach wege nie ma ustawowego zakazu wstępu dla mięsożerców, mogą wejść i zjeść to, co oferuje lokal.
                  • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:00
                    Ale oni wolą mięso i nic z dań wege ich nie interesuje.
                    • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:05
                      No tak to właśnie działa - klient idzie tam, gdzie znajdzie ofertę dla siebie. Czy restauracje mają w ofercie mleko w proszku i bezglutenowe kaszki? Chyba nikt nie powie, że rodzice małych dzieci tego się domagają?
                • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 14:59

> Nie wiem, nie korzystałam, ale w knajpie wegetariańskiej jak poprosisz o mięsny
                  > posiłek zwyczajnie Cię nie obsłużą.
                  Zwykle możesz prosić do jedzenia to co jest w menu, więc jasne jest, że kiełbaski tam nie dostaniesz. Ale też nie będzie tam przy wejściu tabliczki "Mięsożerców nie wpuszczamy"
          • yuka12 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:40
            Gdzie jest ten hotel? Bo jest duza szansa, ze palaczy tez tam bedzie mniej i nie bede musiala wdychac smrodu i dusic sie. No i dzieci beda sie czuly swobodnie.
            • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:50
              Na Lanzarote, w miejscowości Costa Teguise. Nazwy nie pamiętam.
    • eve-lynn Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:36
      Jeszcze by sie przydały strefy bez petów - ale nie takie udawane, gdzie i tak smród zawiewa tylko naprawdę bez petów. I jeszcze bez zwierzakow.
      A tak poza tym to jestem za - każdy będzie miał miejsce gdzie jest miłe widziany i każdemu to wyjdzie na dobre.
    • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:44
      a potem zakaz wejścia starcom
      potem niepełnosprawnym
      kobietom

..
      • yuka12 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:46
        i poslom PSL,
        poslom PO,
        bezpartyjnym,
        bezdzietnym
        i w ogole kazdemu "innemu".
        • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:47
          Serio czujecie sie dyskryminowane, bo hotel x na Majorce nie przyjmuje dzieci? big_grin big_grin
          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:51
            One czują się dyskryminowane na zapas, bo póki co w Polsce być może powstaną takie miejsca, a jak na razie jest jedno jedyne SPA pod Warszawą, ojejku, jejku.
            Co za niesprawiedliwość dziejowa bo przecież niemowlę tylko śpi, a dwulatek potrafi być cichy big_grin
          • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:54
            Boję się dyskryminacji wynikającej z INNOŚCI, z tego że jednemu człowiek przeszkadza drugi , samy faktem istnienia a nie tym jaki jest
            • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:57
              A ja się boję, że obiad lub kolację za którą swoje zapłaciłam zakłóci mi płaczący niemowlak, jak pogodzić swoje i moje lęki? Czy Twoje są lepsze od tych moich?
              Ja widzę jedyny sposób - właśnie możliwość wyboru lokalu dla dorosłych.
              Jeżeli Ty masz inny pomysł to nam go przedstaw.
              • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:03
                Idź do psychologa. Coś z Tobą nie tak , skoro boisz się płaczu niemowlaka.
                Fobie społeczną też da się leczyć
                • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:12
                  Guderianko, naprawde chcialabys sluchac placzu niemowlaka np. na kolacji rocznicowej? Niektorzy wychodza na randke bez dzieci raz na jakis czas i chca wtedy od nich odpoczac. Trzeba ich na sile uszczesliwiac, zeby inny rodzic z dzieckiem, majacy do wyboru 100 innych lokali, nie czul sie dyskryminowany?
                  • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:37
                    Pewnie bym nie chciała i często się tak zdarza. Wkurzam się również jak idę na trening i któraś mama przychodzi z dzieckiem. Ale to , że coś mi przeszkadza nie jest dla mnie jednoznaczne z "zakazem wstępu". Moja rocznica i wspólnie spędzony czas wcale nie będą gorsze przez to, że obok kwili niemowlę, za to rodzicom dziecka" zakaz" na pewno nastręczy trudności i poczują dyskryminowani bo chcą zjeść właśnie TU, bo lubią tę kuchnię i sposób przygotowania potraw. A restauracja ich nie chce , i nie traktuje ich na równi z innymi klientami. Bo mimo, że chcą zapłacić-nie mogą do niej nawet wejść , bo mają dziecko. To chore.
                    • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:47
                      Ale tych restauracji obok jest 5. I normalny rodzic zrozumie, ze wrzeszczace (nie "kwilace") niemowle po prostu nie pasuje do lokalu, gdzie do tej pory chodzil. Poszuka innego miejsca, nie koniecznie gorszego. Zycie sie zmienia, na bungee tez nie skoczysz z niemowleciem. A dyskryminacja w tym wypadku jest w glowie. Jakos w innych krajach to funkcjonuje i nikt nie czuje sie "dyskryminowany" wink
                      • elle.hivernale Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:49
                        Wrzeszczące niemowlę nie pasuje do żadnej restauracji. Wrzeszczący ktokolwiek nie pasuje.
                        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:58
                          Każde niemowlę wrzeszczy (taki etap), nie każdy dorosły, taka różnica.
                      • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:13
                        I normalny rodzic zrozumie, ze wrzeszczace (n
                        > ie "kwilace") niemowle po prostu nie pasuje do lokalu, gdzie do tej pory chodzi
                        > l.
                        • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:20
                          Dziecko nie pasuje do lokalu dla par, bo wrzeszczy i przeszkadza. Zadna poprawnosc polityczna nie przekona mnie, ze jest inaczej. Jest cala masa miejsc, gdzie dziecko jest jednym z wielu dzieci i zarowno jego rodzice, jak i inni goscie moga sie zrelaksowac. Nie ma sie co obrazac, tylko dac ludziom prawo do tworzenia takich miejsc, nie ma obowiazku chodzenia do nich. Zreszta tak sie dziwnie sklada, ze w krajach, gdzie sa hotele dla doroslych, te dla dzieci sa swietnie przystosowane do obslugi malego klienta i zapewniaja wszelkie rozrywki, to samo w restauracjach - zabawki, kaciki, kredki, menu, naczynia - co chcesz. I nie przekonuja mnie porownania do getta, nie lubie ciaglych odwolan do przesladowan i martyrologii, zyjemy w XXI w. i mozemy po prostu przyjac, ze niektorzy wola zaplacic wiecej i bawic sie bez dzieci.
                          • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:24
                            Ja nie próbuję Cię przekonać. Nie zgadzam się z tym co piszesz- i tyle.
                          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:35
                            W samolotach jest podział na klasę biznes i ekonomiczną, tu jakoś nikt nie miauczy że to dyskryminacja biedniejszych bo ich nie stać na lepszą klasę.
                            Tak samo w pociągach, bogatsi których stać na pierwszą klasę mają lepsze warunki niż ci w drugiej klasie, to dopiero dyskryminacja i to gorsza niż w przypadku małych dzieci bo małe dzieci są dziećmi góra 7 lat, a biednym można być całe życie sad
                            • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:36
                              a na tym forum jest podział na matki i bezdzietne
                              i co ?
                        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:29
                          Tak, do części lokali dziecko nie pasuje. Choćby - opera (piszę o całkiem małych dzieciach oczywiście).
                          • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:35
                            Pomyślmy
                            Widziałeś dziecko w operze ?
                            lokalu nocnym ?
                            pubie ?
                            domu publicznym ?

etc
                            • ichi51e Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:10
                              Akurat do opery filharmonii i na balet jako dziecko chadzalam dosc regularnie smile
                              • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:15
                                a widzisz, to zależy jakie dziecko suspicious
                                może zakaz będzie dotyczył tylko noworodków i niemowlaków i dzieci do 2 rż ? suspicious
                            • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:47
                              Pomyślmy, czy jak chcę odpocząć od dzieci muszę iść do lokalu z panienkami, nocnej mordowni czy może burdelu? No, może jednak nie...
                              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 17:35
                                Albo siedzieć na dupie w domu big_grin
                              • ichi51e Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 21:12
                                A jak ja chce odpoczac od wrzaskliwych glupich dziun w wieku studencko-pierwszopracowym ktore musza rozkminiac swoje balety na pol kawiarni to gdzie mam isc? suspicious zycie w spoleczenstwie jest sztuka dostosowania sie.
                                • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 10:46
                                  Takie dziunie musiałyby się bardzo postarać by zagłuszyć wrzask niemowlaka który właśnie usadził kupę lub grupy 3-4 latków. Tak to już natura ustanowiła, że wrzask dziecięcy jest lepiej słyszalny (kwestia ochrony najmłodszych by dorośli byli w stanie w razie niebezpieczeństwa ich usłyszeć), dlatego to dziecięce odgłosy (wg naukowców) są najmniej przyjemne dla ucha ludzkiego, a nie młodych kobiet czy mężczyzn po 40-tce.
                    • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:01
                      Mogą wejść, zjeść i zapłacić, tylko bez niemowlęcia w pakiecie i tyle. Niemowlę może zostać z babcią lub opiekunką, jak to zaś jest niemożliwe z jakiś powodów jest 10 innych restauracji "dla każdego", co za problem? Zdarza się że ulubiona restauracja jest zamknięta albo ma pełne obłożenie, dorosły człowiek, zwłaszcza rodzic który powinien być bardziej dojrzały niż bezdzietny radzi sobie z takimi problemami jak czasowa niemożność spożycia kolacji w konkretnej restauracji.
                      To i tak pikuś w porównaniu z innymi życiowymi ograniczeniami jakie powoduje dziecko.
                    • owianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:05
                      Guderianko, a gdyby chcieli pójść do kina na wieczorny seans, i nie mogliby, bo mają dziecko - to nie jest chore?

Dlaczego ludzie, którzy tego chcą, nie mogliby kupić za swoje pieniądze możliwości zjedzenia kolacji, wyjechania na urlop itd. w ciszy i spokoju? Dlaczego ja nie mogłabym kupić za moje pieniądze tego samego - zjedzenia obiadu w spokoju, bez cmokających przy sąsiednim stoliku niezadowolonych innych klientów, pozwolenia dzieciom na głośny śmiech i hałaśliwe zabawy w pokoju czy holu pensjonatu bez poczucia winy? Świadomość, że komuś przeszkadzam, że ten ktoś ma pretensje psuje wszelką radość z posiłku, wyjazdu, wakacji. Zamiast się tym cieszyć, skupiam się na uciszaniu dzieci.
                      • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:18
                        Guderianko, a gdyby chcieli pójść do kina na wieczorny seans, i nie mogliby, bo
                        > mają dziecko - to nie jest chore?

wszystko rozbija się o WYBÓR
                        a nie narzucanie i tworzenie publicznych przestrzeni zamkniętych dla niekórych członków społeczeństwa, i to nie z powodu, że mogłaby stać im się krzywda ale dlatego, że komuś przeszkadzają

Ponadto-gdyby to miało funkcjonować-trzeba określić do jakiego wieku dziecko nie może gdzieś wchodzić. I czy zakaz dotyczy również otwartych przestrzeni. Ktoś mógłby czuć się źle na plaży na której są dzieci, w górach, w jeziorze, w aquparku ( w ogóle dlaczego dorośli tam wchodzą skoro ten rodzaj zabawy jest raczej dla dzieci?) itd
                        • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 15:07
                          Do aquaparku dorośli powinni mieć wstęp co najwyżej jako opiekun dziecka wink
                      • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 15:06
                        owianka napisała:

> Dlaczego ludzie, którzy tego chcą, nie mogliby kupić za swoje pieniądze możliwo
                        > ści zjedzenia kolacji, wyjechania na urlop itd. w ciszy i spokoju?
                        Ale w tym celu to na Majorce musisz wykupić chyba cały hotel (i może jeszcze kilka okolicznych) - bowiem brak dzieci gwarantuje ci tylko spokój od dzieci, a nie spokój od dorosłych na wakacjach.
                        Możesz oczywiście pojechać gdzieś zupełnie indziej, gdzie nawet obecność obcych dzieci jest mało męcząca.
                • elf1977 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:47
                  Przecież mnóstwo ludzi drażni płacz niemowlęcia.
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:00
                  guderianka napisała:

> Idź do psychologa. Coś z Tobą nie tak , skoro boisz się płaczu niemowlaka.

Napisała wyraźnie, że boi się zakłócenia, a nie płaczu.

Idąc Twoim tokiem rozumowania: "Wracaj do szkoły. Coś z Twoją edukacją nie tak, skoro nie rozumiesz prostego zdania po polsku"

Ksiadz Anatol
                  • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:21
                    A ja się boję, że obiad lub kolację za którą swoje zapłaciłam zakłóci mi płaczący niemowlak, jak pogodzić swoje i moje lęki?

Jeszcze raz
                    Idź do psychologa, jeśli się boisz ZAKŁÓCENIA kolacji przez płacz niemowlaka.
                    Skoro czujesz lęk- to coś jest nie tak.

A Tobie ojczulku dziękuję
                    • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:27
                      Ale jeśli ów lęk jest uzasadniony bo obecnie rodzice faktycznie wloką swoje smarki wszędzie? Zdaje się nikt uzasadnionych lęków i wielce prawdopodobnych nie leczy.
                      • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:35
                        To tym bardziej trzeba się leczyć bo ŚWIATA nie zmienisz. Co Ci da 1-2 wydzielone restauracje jak smarki są WSZĘDZIE--huhuhaaaa-otaczają Cię zewsząd, czyhają na Twoją duszą, chcą Cię dotknąć lepkimi łapami, wpatrują się w Ciebie świdrującym wzrokiem w autobusie, tramwaju, Biedronce,miejskim szalecie, na chodniuuu HUUHHAUUUU
                        • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:37
                          Ale wlasnie o to chodzi, ze otaczaja i powinny otaczac, stad akcje publicznego kp, stad promowanie aktywnego zycia z dziecmi od samego poczatku. Jezeli dzieci otaczaja nas codziennie, praktycznie wszedzie, sa mile widziane i staramy sie ulatwiac im (i rodzicom) zycie, to istnienie kilku lokali, gdzie wchodza tylko dorosli nie bedzie dla nikogo problemem. To sie nie wyklucza, a wrecz dobrze uzupelnia.
                          • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:42
                            Kompletnie się z Tobą nie zgadzam
                        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:37
                          Zwyczajnie, od czasu do czasu chcę się zrelaksować, autobus nie zapewnia relaksu, tak samo przychodnia czy rzeczona Biedronka, restauracja i kawiarnia - jak najbardziej służy właśnie relaksowi, po to się tam przychodzi, nie do codziennych obowiązków jak zakupy spożywcze czy dojazd do pracy autobusem tylko dla relaksu.
                          Temu te konkretne miejsca służą, prawda?
                          • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:43
                            A
                            plaża
                            góry
                            lodziarnia (big_grin nie wpuszczać tam dzieci bo dorośli się relaksują)
                            jezioro
                            aquapark
                            etc
                            • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:54
                              Czemu sprowadzasz sprawe do absurdu? Nikt nie sugeruje bezdzieciowych samolotow, gor czy bankow, chodzi o lokale gastronomiczno-rozrywkowe i hotele. Ktore zreszta juz dokonuja "dyskryminacji", bo nie pozwalaja wchodzic na prywatna plaze miejscowym... Na niektore koncerty nie wolno wchodzic z dziecmi. I jest dla wszystkich zrozumiale, bo dziecko moze przeszkadzac i muzykom i sluchaczom. Na inne mozna. Sa tez koncerty specjalnie dla dzieci. Sa baseny ze strefa ciszy, gdzie nie wolno wchodzic z dziecmi. Sa strefy wodnych szalenstw, zjezdzalni z krokodylem, brodziki. To nie jest zadna nowosc. Gdzie tu widzisz dyskryminacje?
                              • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:55
                                Już pisałam
                                • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:01
                                  Czyli czyjes hipotetyczne poczucie bycia dyskryminowanym, mimo dostepnosci innych miejsc, ma byc przyczyna, dla ktorej ktos inny nie moze korzystac z odplatnego komfortu? nie rozumiem tego... tak jak nie przeszkadzalyby mi knajpy tylko dla kobiet czy basen tylko dla rodzin. Jezeli nie jest jedyny w miescie, to mam wybor - ide do innego. I wszyscy sa zadowoleni.
                                  • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:08
                                    dlaczego hipotetyczne ?

Nie rozumiesz- no nic nie poradzę, ja nie rozumiem Twojego toku myślenia
                                    • azjaodkuchni Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 07:40
                                      A nie może być normalnie ... tzn.lokal jest prorodzinny do 18 a potem dzieciom dziękujemy... Na naszym osiedlu nawet basen, sala baletowa, czytelnia świetlica i inne osiedlowe atrakcje mają godziny antydzieciowe...Urodziny dla dziecka można sobie zorganizować na wspólnym terenie do 16, a spotkanie z alko w tle od 18... o dziwo nikt nie protestuje...Dorośli nie domagają się anielskiego spokoju o 12 w niedzielę przy basenie, a rodzice z dzieciakami podczas antydzieciowych godzin nie oczekują zrozumienia i uwielbienia dal ich maluszka, które słodko kwili tylko dla ich... Dla innych drze ryj po prostu....
                                      --
                                      azjaodkuchni.blogspot.sg/
                            • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:54
                              W górach hałaśliwą rodzinkę szybko można obejść, nad jeziorem na kempingu najczęściej w tych samych miejscach obok siebie są grupy nastolatków lub studentów, a rodziny "trzymają się" z innymi rodzinami.
                              Jeżeli jest inaczej najczęściej są konflikty - bo zwyczajnie, potrzeby młodych studentów bez zobowiązań są odmienne od rodzin z dziećmi. Popatrz na konflikty sąsiedzkie - najczęściej rzeczony imprezujący student przeszkadza osobie starszej lub rodzinie z dziećmi niż innemu studentowi - też sąsiadowi.
                              Sama kiedyś mieszkałam "na bloku" gdzie tak się złożyło 90% to mieszkania zasiedlone przez wynajmujących studentów, imprezy były a jak big_grin Skarżyła się jedna jedyna rodzina z dzieckiem która miała "szczęście" jako chyba jedyna też wynajmować, szybko się zresztą wyprowadzili.
                              Nie dziwię się im, wbrew politycznej poprawności najlepiej jest jak razem się trzymają grupy podobne sobie - rodziny z rodzinami, studenci - ze studentami itp.
                              Sytuacje "mieszane" rodzą konflikty. taka prawda, jeśli jest prosta metoda (otworzenie konkretnej knajpy, organizacja wczasów dla dorosłych i pod rodziny z dziećmi oraz osobne dla młodzieży) aby choć części konfliktów uniknąć to czemu nie?
                              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:11

> Sama kiedyś mieszkałam "na bloku" gdzie tak się złożyło 90% to mieszkania zasie
                                > dlone przez wynajmujących studentów, imprezy były a jak big_grin Skarżyła się jedna j
                                > edyna rodzina z dzieckiem która miała "szczęście" jako chyba jedyna też wynajmo
                                > wać, szybko się zresztą wyprowadzili.
                                > Nie dziwię się im, wbrew politycznej poprawności najlepiej jest jak razem się t
                                > rzymają grupy podobne sobie - rodziny z rodzinami, studenci - ze studentami itp

O widzisz, i stwierdziło tworzenie się samoistnie getta, o którym pisałem kilka godzin temu i kilkaset postów wyżej smile

Ksiadz Anatol
            • ashraf Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:09
              Fakt posiadania dzieci nie sprawia, ze jest sie INNYM, ale zachowanie dzieci moze powodowac dyskomfort u innych w okreslonych sytuacjach. Dlatego wlasnie powinny powstawac miejsca, gdzie dorosli beda mogli sie bawic w swoim gronie. I zapewniam cie, ze nie bedzie ich wiele, bo sporo ludzi ma dzieci, a jeszcze wiecej nie ma nic przeciwko ich towarzystwu na urlopie itd. Dlatego uwazam, ze robi sie z lokali i miejsc child-free sztuczny problem.
              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:03
                Z naukowcami według Guderianki też chyba coś jest nie tak bo jakiś czas temu ustalili, że za najbardziej drażniący odgłos dla ludzkiego ucha uważa się płacz niemowlęcia.
                I co Guderianka na to?
                • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:26
                  nic
                  mnie też drażni płacz niemowlęcia
                  ( i pierdylion innych rzeczy)
                  Ty też mnie drażnisz ale nie wpadłabym na pomysł dania Ci zakazu..chociażsuspicious
                  • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:31
                    Nie jestem na wszystkich forach gazetowych, zawsze możesz wybrać forum gdzie mnie nie ma (masz widzisz wybór smile ), a nawet zamknięte (getto),
                    No właśnie, fora zamknięte, pukałam do wielu, w 9 przypadkach na 10 mnie nie wpuszczano, też rodzaj getta sad
                    I co? big_grin
                    • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:37
                      Ale ja nie chcę wybierać sobie forum
                      Nie chcę po prostu widzieć Ciebie

i co ?
                      • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:55
                        Można "wygasić", proste.
                        • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:58
                          "Wygaś" się na dzieci. Proste
                          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:04
                            Bardzo chetnie, teraz chca mi to nawet umozliwic robiac strefy wolne od dzieci smile jak widzisz smile
                            • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:06
                              A co będzie jak nie trafią z wiekiem ? Będzie np. zakaz dla dzieci do 5 roku życia a Ciebie wyjątkowo zdenerwuje i przestraszy 6latek ? tongue_out
                              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:14
                                6 latek niezaburzony i nie osioł jak twoja najstarsza umie juz porozumiewać się mową mówioną a nie darciem japy.
                                • guderianka Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:16
                                  Czyli 6 latki mogą -ale tylko zdrowe ? big_grin
                                  Widzę, że nerwy Ci puściły skoro już personalnie jedziesz wink Uprzejmie powiem, że moja Starsza w wieku 15 lat jest bardziej użyteczna społecznie niż Ty big_grin
              • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 15:10
                ashraf napisała:

> Fakt posiadania dzieci nie sprawia, ze jest sie INNYM, ale zachowanie dzieci mo
                > ze powodowac dyskomfort u innych w okreslonych sytuacjach.
                Zachowanie młodzieży i dorosłych też może powodować dyskomfort innych osób.
                • echtom Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 15:18
                  > Zachowanie młodzieży i dorosłych też może powodować dyskomfort innych osób.

Moje dwa najbardziej traumatyczne wspomnienia z ostatnich lat to grupa młodzieży gimnazjalnej w podziemiach kredowych w Chełmie i typ za ścianą pensjonatu w Łebie, który walił na cały głos durne teksty przy akompaniamencie wniebowziętego dziewczęcego chichotu pt.: "ach, Misiu, jaki ty jesteś dowcipny". Cóż, też zapłacili, więc nie miałam podstaw, by się domagać ich wyrzucenia wink Pech, po prostu.
                  • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 15:21
                    Jak sobie przypomnę niektóre wyjazdy w czasach studenckich to myślę, że inni też mogli mieć traumatyczne wspomnienia. A człowiek tak się łudzi, że on to był grzeczny, a rozrabia "ta dzisiejsza młodzież".
                    • echtom Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 15:33
                      wink Tak czy inaczej, prawdopodobieństwo trafienia na hałaśliwych osobników w wieku 16+ jest znacznie wyższe niż trafienia na hałaśliwe małe dzieci.
                      • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 15:51
                        Widocznie jednak inni inaczej niż Ty szacują ryzyko niechcianego towarzystwa skoro wykluczają akurat małe dzieci, a nie osoby pełnoletnie.
                        I jeszcze raz powiadam, właściciel hotel to nie dobra wróżka tylko zwyczajny biznesmen, chce zarobić, gdyby uznał, że więcej zarobi na rodzicach ze smarkami nie otwierałby hotelu "tylko dla dorosłych", widać jest popyt.
                • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 15:53
                  Tak samo zachowanie niepalących lub osób nie posiadających psa, a jednak jakoś pełno lokali wyklucza palaczy oraz zabrania wpuszczania psów.
        • sl-14 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:52
          Lol, dzieciaci czują się "inni", w ramach dodawania sobie poczucia wyjątkowości? tongue_out
          • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 13:59
            Za kilkanaście lat większość tych samych dzieciatych przyzna mi rację, mam wśród znajomych dzieciatych, ale akurat odchowanych dzieci - dorosłych i nastolatków i wszyscy też mają dość wszędzie plączących się małych dzieci.
            A czy rodzic odchowanego dziecka to ktoś gorszy? Nie ma prawa do spokoju? Swoje już odchował.
            • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:15
              Ja mam dorosłe i nadal nie widzę tych plączących się wszędzie małych dzieci. Wcześniej były wątki o matkach rozjeżdżających wózkami klientów w centrach handlowych. Codziennie robię zakupy w takich miejscach i nikt mnie jeszcze wózkiem nie staranował. Podobnie nigdy nie widziałam, by ktoś zmieniał w miejscu publicznym pieluchę z kupą czy wywalał cyca do karmienia. Ba, jeżdżę codziennie komunikacją miejską i dzieci mnie nie terroryzują. Stąd moje zasadne podejrzenie, że ktoś tu mocno przesadza.
              • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:56
                Nawet jeśli część ludzi przesadza i jest nadwrażliwa to dlaczego tym bardziej nie zrobić specjalnie dla nich części lokali bez dzieci? Bo co? Jeden przykład.
                • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:02
                  Bo nic. Niech sobie robią, dla mnie traktowanie dzieci jako zagrożenia w miejscach publicznych jest zwyczajnie niepoważne.
                  • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:05
                    nie jak zagrozenie, ale raczej uciazliwosc, moze nie grozna ani nie niebezpieczna ale uciazliwosc.
          • yuka12 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:20
            Nie. Dzieciaci, bezdzietni, starsi, mlodsi, lysi, kuternodzy, ladniejsi, grubsi, osoby z niepelnosprawnoscia intelektualna, karly i chore na raka sa czlonkami tego samego spoleczenstwa. Oczywiscie nikt nie moze narzucac prywatnemu wlascicielowi targetu, dla ktorego otwiera swoj biznes, jednakowoz niektorzy z nas boja sie, czerpiac pelnymi garsciami z historii, bo niemal wszystko "juz bylo", ze wykluczajac jakas czesc tego spoleczenstwo prawnie da sie przyzwolenie na odseparowanie i innych czesci. Stad przywolywany przyklad niewpuszczania starszych osob do kawiarni, bo "sa glosni, siorbia i maja demencje", ciemnoskorych, bo "zaburza piekny lad jasnej skory", Anglikow, bo "zbyt wybuchowo ciesza sie z przyjazdu do Polski" itd. itp.
            Poza tym z reka na sercu nie spotkalam sie z wrzeszczacymi niemowlakami w kawiarniach i restauracjach (bo w ogole jest tam ich malo), a jedno jedyne wydarzenie ktore mial/-a gazeta nie swiadczy, ze ludzie dzieciaci tlumnie nawiedzaja takie miejsca. Totez wprowadzenie w zycie przepisow do sytuacji o znaczeniu marginalnym i najczesciej do tej pory skutecznie regulowanej przez sfere kulturowa i finansowa (bo miejsca bardziej prestizowe od dawna wprowadzily swoje regulacje), uwazam za niepotrzebne rozdmuchiwanie problemu, ktory nie jest nazbyt uciazliwy w praktyce. Do tego stwarzajac potencjalnie niebezpieczny precedens. Czy teraz wyrazilam sie jasno i zrozumiale?
            • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 14:57
              Dopóki każdy ma wybór (otwarcie jednej takiej restauracji na dziesięć innych) co to komu szkodzi?
              • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:21
                Mnie nie szkodzi, tylko wydaje się dziwne, bo wydaje mi się, że restauracje itp. miejsca powinny mieć raczej "ofertę dla", a nie "ofertę przeciw". Tak więc normalne jest istnienie lokali dla dorosłych (np. kluby ze striptizem), wegan, gejów, rodzin z dziećmi itp. Czy powinno się na nich wywieszać tabliczki "Dzieciom/Mięsożercom/Heteroseksualistom/Bezdzietnym itp. wstęp wzbroniony"?
                • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:33
                  Dlatego hotele (zagraniczne oczywiście) dla dorosłych nie są opisywane w folderach jako "hotele z zakazem wstępu dla dzieci" tylko "hotele przyjazne dorosłym" lub "hotele dla dorosłych i młodzieży powyżej 16 roku życia".
                  Tak to wygląda smile
                  • echtom Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:58
                    No i dobrze, nie widzę przeszkód, by takie hotele miały istnieć także w Polsce. Skoro nie istnieją, widać nie ma aż takiego zapotrzebowania, jak niektórym się wydaje. Rozumiem, że młodzież 16+ tylko pod opieką dorosłych? Gromada nastolatków generuje większy hałas niż jeden przedszkolak.
                    • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:06
                      sa tez schroniska mlodziezowe oraz osrodki kolonijne, tez getta nie? Bo moze z osrodka kolonijnego chcialby skorzystac jakis staruszek.
              • yuka12 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:15
                Gazeta, slowo-klucz PRAWNIE. Praktyka biznesowa poszczegolnych podmiotow gospodarczych mi nie przeszkadza, maja do tego pelne prawo, ich ryzyko.
            • maadzik3 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 20:21
              podpisuję się!
        • jakw Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 14:43
          yuka12 napisała:

> i poslom PSL,
          > poslom PO,
          > bezpartyjnym,
          > bezdzietnym
          > i w ogole kazdemu "innemu".
          I ogólnie to cyklistom...
    • aankaa fascynujące... 14.11.14, 15:27
      te same ematki proponują forumkom zostawienie dziecka pod opieką a z małżonkiem fruuu do knajpy a jednocześnie bronią jak lwice obecności dziecka (własnego) w tejże
    • joaaa83 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 15:36
      Link mi się nie otwiera, ale już widziałam takie miejsca - kluby na drzwiach, których jest wyraźnie napisane 18+, "strefa ciszy" na basenie (przecież nie chodzi o to, że do współtowarzysza nie można się odezwać) i ja to rozumiem i popieram. Miejsca jak przychodnie, urzędy, banki powinny mieć wydzielone miejsca dla dzieci i widzę, że coraz częściej mają. Człowiek czasem po prostu musi tam iść i musi z dzieckiem.

A restauracje powinny sobie same odpowiedzieć, jakiego typu chcą być lokalem - na rodzinny obiad, czy wieczorną kolację i może właśnie w lokalach gastronomicznych sprawdzi się "Strefa wolna od dzieci".
    • 7dosia Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:00
      hehe, fajnie będzie, jak te dzieci gdy dorosną zrobią nam strefy wolne od staruszków.
      • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 16:03
        Jezeli beda tak jak i obecnie takze zwykle kawiarnie i restauracje do wyboru to czemu nie. w krakowie juz jest zreszta kawiarnia dla seniorow, na bronowicach.
    • lauren6 Re: Oby jak najprędzej 14.11.14, 21:05
      Dzisiaj sie odgrodzimy od dzieci, jutro powstana strefy wolne od starych, brzydkich, grubych albo kobiet. Bo czemu nie? Beda strefy wolne od dzieci i zaczna sie procesy w sprawie dyskryminacji ze wzgledu na wiek. Tyle w temacie.
      • wyznawczyniiwielkiegoczerwia Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 11:26
        Bitch, please. Wystarczy zrobić knajpy dla dorosłych (18+), ewentualnie umotywować sprzedażą alkoholu i już nie będzie podstaw do żadnego procesu. Dla dopełnienia obrazu można zawiesić obsceniczne obrazy/ postawić rzeźby.
        • gazeta_mi_placi Re: Oby jak najprędzej 15.11.14, 11:29
          Black_halo strasznie narzekała, że w Hiszpanii jest jeszcze gorzej niż w Polsce, bachory są ciągane wszędzie i do wszystkich miejsc, nawet wieczorem. I kiedyś weszła z konkubentem do jakiegoś lokalu z jedzeniem, winem i cud - zero bachorstwa, cisza, spokój.
          Rozejrzała się bardziej, a tu na ekranie leci film pornograficzny, właściciel by pozbyć się bachorstwa i zapewnić spokojną enklawę puszczał porno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka