Dodaj do ulubionych

Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku

27.11.14, 10:19
pytania trzy:
1) Który sernik najbardziej polecacie?
2) Jakie jest Wasze ulubione ciasto z tych blogów?
3) Wasze ulubione ciasto ever, ale takie naprawdę sprawdzone.
Kombinuję, co ciekawego upiec na Święta, najlepiej żeby wszyscy padli z wrażeniawink Ciasta z MW i KS zawsze mi się udawały, a chcę zrobić coś nowego.
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:26
      1) nie wypowiem się, gdyż albowiem nie lubię serników wink lubię tylko serniki na zimno
      2) lubię proste przepisy, więc najczęściej robię w Moich Wypieków babeczki cytrynowe albo popękane ciasteczka, ale to pewnie żaden szał wink
      3) Już tu kiedyś linkowałam, spróbuj może odmianę tres leches? Jest naprawdę pyszne i oryginalne: www.mniammniam.com/Ciasto_potrojnie_mleczne_3_mleka__inspirowane_meksykanskim_tres_leches_-20239p.html
      • maslova Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:35
        Piekłam wiele ciast z Moich Wypieków i większość świetnie wyszła i była pyszna, ale jeśli chodzi o ciasto mleczne to wyszła kompletna porażka. Nie dość, że za Chiny Ludowe mleko nie chciało "wpuścić się" w ciasto (bawiłam się z tym chyba godzinę), to smak jak dla mnie nieszczególny. Zjedliśmy po kawałku i resztę musiałam wyrzucić, bo nikt nie chciał jeść. Ale to kwestia gustu smile

Co do moich ulubionych ciast z MW to:
        1. Sernik z lemon curd oraz banoffee
        2. Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - po prostu obłędne (można dać różne owoce, w tym jabłka)
        3. Tort kokosowo - truskawkowy - każdy się nim zachwyca (można zrobić z innymi owocami, np. jagodami, anansem itp.)

Linki z MW nie dają się wkleić, więc musisz sobie sama wyszukać wg nazwy smile
        • morgen_stern Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:40
          Ciasto musiało się w takim razie jakoś źle upiec. Rzeczywiście płynu jest BARDZO dużo, ale mnie "weszło" wszystko.
    • martialis Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:31
      Truflowy sernik z mascarpone z MW - od kilku lat go robię.

• martishia7 Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:32
      Sernik z moich wypieków jeszcze nigdy mi nie wyszedł big_grin robiłam już chyba trzy podejścia, z aptekarską precyzją- beznadzieja. Na szczęście nie jestem fanką wypieków co do zasady.

Wyborna jest tarta z malinami z KS ale strasznie słodka. Bardzo lubię tartę cytrynową z moich wypieków - mocno kwaśna.

A ciasto, które spada ludziom kapcie z nóg, to tort orzechowy, który robi się w moim domu już w kolejnym pokoleniu. Żadnych półproduktów, tradycyjny biszkopt, krem z masła i jaj bitych na parze. Bomba kaloryczna, ale robi się go jakieś trzy razy do roku wink
    • anel_ma Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:33
      małe mam dościwadczenie sernikowe ale ostatnio z Kwestii Smaku robiłam sernik dyniowy na spodzie brownie, z polewą z białej czekolady z żurawiną - bossssski smile
    • maslova Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:38
      I jeszcze mi się przypomniało ciasto marchewkowe - najlepsze (też z MW). Oryginalny smak, zrobiło duże pozytywne wrażenie smile
      • b-b1 Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:46
        U mnie sernik to podstawa-więc przepisy z MW mam prawie wszystkie przetestowane.
        Łączę przeważnie kilka przepisów-spód na sernik i górę z przepisu na kruche z malinami i pianką(spód jest kruchutki, bo z 5 żółtek) środek (ser) z przepisu np na sernik z brzoskwiniami big_grin
        ...ale najlepszy w smaku jest sernik chałwowy- bezkonkurencyjny.
        • etonmess75 Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 16:19
          b-b1 a który chałwowy, bo są dwa? Robiłam ten bez pieczenia i rzeczywiście był smaczny.
          • b-b1 Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 17:47
            etonmess75 napisała:

> b-b1 a który chałwowy, bo są dwa? Robiłam ten bez pieczenia i rzeczywiście był
            > smaczny.

Chciałam wkleić link, ale twierdzą , że spamuję big_grin
            Ten chałwowy, który się piecze.
    • kolibeer2 Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:45
      sernik na święta :
      whiteplate.com/2008/11/puszysty-sernik-na-piernikowym-spodzie/
      pycha smile
    • landora Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:45
      Niebiański sernik z MW, rzeczywiście jest pyszny.
    • kura17 Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:47
      to ja polece tort marchewkowy - jest oryginalny, przepyszny (KAZDA kobieta, ktora go u nas jadla, prosila o przepis!), latwy i szybki.
      i ma krem smile absolutnie nie wolno pominac kremu, to przynajmniej polowa sukcesu ciasta!

ciasto:
      210 gr cukru
      230 gr maki
      190 gr marchewki w sloiczku dla niemowlat (duzy sloiczek)
      200 ml oleju "bez smaku"
      4 jajka
      1 lyzeczka cynamonu
      1 lyzeczka soli
      2 lyzeczki proszku do pieczenia

krem:
      paczka serka typu philadelfia (u nas sie to sniadaniowy chyba nazywa, nie homo,
      nie twarozek, ale taki gladki, bardziej zbity niz homo)
      90 gr cukru pudru
      1/2 paczki cukru waniliowego
      50 gr siekanych orzechow albo migdalow

cukier, olej, jaja, marchewke miksowac az sie spieni (fajnie sie pieni wink ).
      make, sol, cynamon, proszek do pieczenia wymieszac i dodac do spienionej mieszanki powyzej, wymieszac dobrze.

piec w tortownicy w piekarniku na 190 stopni przez ok. 40 minut (sprawdzic patyczkiem/zapalka czy upieczone). jak sie przypieka od gory za wczesnie, to nakryc folia aluminowa. wyciagnac, ostudzic.
      mozna tez upiec wersje mniej elegancka, na blaszce. wtedy piecze sie krocej, ok
      20 minut.

krem: serek, cukier puder, cukier waniliowy, orzechy/migdaly zniksowac i posmarowac tort. na wierzchu mozna zrobic dekoracje - w supermarketach sa najrozniesze cukrowe lub marcepanowe gadzety, np marchewki smile
    • orbital_motion Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 10:58
      Na wszystkie pytania mogę odpowiedzieć tak samo: Sernik czekoladowy z MW! smile
    • peonka Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 11:02
      Moim ulubionym ciastem ever jest Pani Walewska z KS smile
    • babcia.stefa Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 11:04
      Sernik z pulpą z mango z Whiteplate.
    • saszanasza Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 16:36
      Ja uwielbiam sernik z likierem baileyssmile
    • araukaria29 Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 16:44
      zjemto.blox.pl/2013/04/Sernik-nutellowy.html
      Wychodzi jak z obrazka. Najlepszy jaki w życiu jadłam.
      • bei Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 16:55
        z "moich wypiekow" to hit nad hity-makowiec zawijany.
        Sama lata cale piekłam makowce, niby dobre, ale ten od Dorotki jest rewelacyjny.
        Niestety, trzeba ze trzy na stole od razu stawiac bo tak szybko jest zjadany
        Sernik najlepszy to mójsmile (skromna jestem)
        Z kwestii smaku to mazurek potrojnie sliwkowy, tort bezowy z mascarpone.
        • a-inka Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 18:11
          ha,ten makowiec robi mój chłop,udoskonalił nawet przepis troszkę i to jest rewelacja!
          syn mówi o tym wypieku z czułością-makowczykwink
          z serników to taka typowa pascha,czyli sernik na zimno,ale to juz przepis domowy,bez sernika nie ma żadnych świąt u nas w domusmile
    • memphis90 Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 17:01
      IMO najlepszy na świecie jest New York City cheesecake (jest przepis na MW), ale przyznaję- nie robiłam dyniowego i piernikowego smile
    • filipianka Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 17:39
      Moje słodkie menu świąteczne z mw to:
      kremowy-sernik-piernikowy
      korzenne-tiramisu
      tort-makowy-z-kremem-z-bialej-czekolady
    • naomi19 Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 17:44
      z kwestii smaku- ciasto- ciastka oreo pokruszone, pianka z mleczka kokosowego i mus z mango- WSZYSCY padli z wrazenia, nawet zawsze krytykujacy moje ciasta ojciec i konserwatywny wujek, ktory jada tylko serniki i jableczniki
      ciasto
      o
      bled
      ne
    • loola_kr Re: Do fanek Moich Wypieków i Kwestii Smaku 27.11.14, 17:54
      1. Nie wiem, zrobiłam wiele serników, dobre były te:
      gotowany, z bezą z KS
      cytrynowy z MW
      (nie dało się wkleić linków sad )
      jednak ja najczęściej robię z sera w kubełku, jest szybki i dobry.

2. Nie wiem czy jedyne ulubione ale najczęściej robię jest Pawłowa. Chociaż w sumie przepis mam GP a nie z tych blogów...

3. Chyba nie mam jednego jedynego... w zależności od nastroju i pory roku lubię inne ciasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka