Dodaj do ulubionych

Powołania rezerwistów do wojska

02.12.14, 08:49
Dziewczyny czy ktoś z waszego otoczenia dostał powołanie do wojska w wieku 45-50? I to nie na komisję a już przydział do konkretnej jednostki?

Ostatnio dowiedziałam się od znajomej, że powołali jej męża i kilku znajomych. Przydziały do jednostek zgodnych z kierunkiem studiów( techniczne ), ale w wielu przypadkach zupełnie nie trafione bo ludzie nie pracują w zawodach od wielu lat, a technika do przodu poszła niesamowicie. W takich samochodach czy samolotach zmieniło się prawie wszystko.

No i wszyscy twierdzą, że zagrożenia nie ma, ale ta cicha mobilizacja jednak jest. Będzie wojna czy nie? Dmuchają na zimne czy jednak coś wiedzą?

Mojego męża to nie dotyczy bo w wojsku nigdy nie był.
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 08:52
      Ojej, co parę lat wzywają wyrywkowo. Nie siej paniki. Mojego męża ostatnio w 2007 roku.
    • jamesonwhiskey Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:04
      Dotyczy go i to bardzo jako ze w wojsku nie byl i do niczego sie nie nadaje to w razie mobilizacji dadza go do jednostki zwiadowczej . Na komisji jedynie kategoria E zwalnia zpboru popularne D to ne nadaje sie do sluzby w czasie pokoju
      • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:11
        no więc ma kategorię E. Był pierwszym rocznikiem który chciano brać po studiach jak przedłużyli wiek poborowy. Byliśmy po ślubie, ja w ciąży zdecydowanie to nie był czas na wojsko.
        • jamesonwhiskey Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:24
          cos ci sie pomieszalo z wysilku rok 99 to nie byl rocznikiem który chciano brać po studiach
          raczej z braku pieniedzy nie brano po studiach
          • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:33
            Mój mąż skończył studia w lipcu 99 roku, powołanie dostał w 2000r ( marzec lub kwiecień). Zmiana wieku poboru nastąpiła jak był na studiach. Wcześniej było do 24 lat i studia właściwie zwalniały potem do 28 lat przedłużono.
            • jamesonwhiskey Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 10:40
              jak dostal powolanie to nie moze miec E , zupelnie nie wiesz o czym piszesz
              • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 11:35
                Był na komisji w takim razie i udało się załatwić podobnie jak jego dwóm kolegom. Wszyscy inni z tego dnia dostawali powołania w ciągu 1-2 tyg od komisji.
        • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 10:17
          arwena_11 napisała:

> no więc ma kategorię E. Był pierwszym rocznikiem który chciano brać po studiach
          > jak przedłużyli wiek poborowy. Byliśmy po ślubie, ja w ciąży zdecydowanie to n
          > ie był czas na wojsko.

nie obraź sie ale dla mnei chłop co nie bł w wojsku do dup...a
          Ja bym nie wyszła za takiego. Kombinatora.
          • dziennik-niecodziennik Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 10:22
            abstrahując od kombinatorstwa - większosc obecnych 30-40latków po studiach nie była w wojsku bo ich z automatu przenosili do rezerwy.
            • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 11:17
              dziennik-niecodziennik napisała:

> abstrahując od kombinatorstwa - większosc obecnych 30-40latków po studiach nie
              > była w wojsku bo ich z automatu przenosili do rezerwy.
              >
              taaaaa, załatwili sobie
              • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 11:38
                NIe wcześniej pobór był do 24 roku życia, a że rok akademicki kończy się 30 września to ci co kończyli 24 lata do tego momentu mieli z głowy. Reszta zanim skończyli 24 lata modlili się żeby nie dostać wezwania.
                Zmieniono chyba coś ok 98 roku na pobór do 28 roku zycia
                • droch Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 09:32
                  Reszta zanim skończyli 24 lata modlili się żeby nie dostać wezwania.

E, większość nie miała trudności z zadekowaniem się na maksymalnie 3 miechy.
              • dziennik-niecodziennik Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 11:58
                nie, naprawde smile studentów nie brali, co najwyzej na komisjach przydzielano im kategorie, a po zakonczeniu studiów juz sie nie łapali na nabór i z automatu szli do rezerwy. wtedy było zamieszanie z odwołaniem obowiązkowej służby wojskowej, przechodzono na służbę ochotniczą/zawodową i po prostu nikt takich studentów wziętych z przymusu nie potrzebował. do rezerwy, dziekujemy panstwu, jak bedziecie potrzebni to powołamy.
              • misterni Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 15:32
                a.n.a0 napisała:

taaaaa, załatwili sobie

Bzdura. Mój mąż co roku dostarczał zaświadczenie z uczelni, że studiuje, a po studiach przyszło pismo polecone, że przeszedł do rezerwy. Nic nie załatwiał i nie kombinował.
                • pitahaya1 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 17:49
                  Mój tak samosmile
                • moofka Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 20:05

Bzdura. Mój mąż co roku dostarczał zaświadczenie z uczelni, pismo polecone, że przeszedł do rezerwy. Nic nie załatwiał i nie kombinował.że studiuje, a po studiach przyszło

moj bardzo chcial, bo tradycje wojskowe w rodzinie mial i go to krecilo, a akurat stracil prace
                  i chcial odbebnic
                  mial jednak studia wyzsze skonczone, oraz zone i dziecko i musieli by nam placic za jego zabranie - za drogo wychodzilo i chociaz prosil od razu go do rezerwy przeniesli
                  ale co innego rezerwa, a co innego kategoria E
                  chlopcy z mojego rocznika mieli jeszcze obowiazkowa sluzbe i naprawde musieli sie ostro nastarac
                  anegdotki o niektorych najbardziej pomyslowych do dzis pamietam smile
              • anek130 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 09:24
                nie gadaj jak nie wiesz, mój mąż ma 41 lat i po studiach z automatu dostał przeniesiei do rezerwy

Ania
                • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 09:46
                  No właśnie mój ma 39 i po studiach bralisad. Zmieniły się przepisy jak widać. Potem brali do 28 r. życia.
                  W sumie aż się spytam męża jaką kategorię dostał, bo byłam pewna że E.
                  • pitahaya1 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 10:33
                    Mój jest ciut starszy od Twojego i pamiętam, że to był ostatni moment, gdy automatycznie przenosili do rezerwy. Pamiętam, bo załatwialiśmy papiery kredytowe i potrzebny był uregulowany stosunek do sw.
              • jasnoklarowna Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 14:00
                Mój skończył studia w 2001 i jego rocznik przenieśli do rezerwy. W wojsku nigdy nie był, ma A i nic nie załatwiał. Z naszego rocznika poszedł tylko jeden kolega bo chciał, sam się zgłosił i go wzięli.
          • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 10:25
            a dla mnie wojsko, kiedy zaczyna się pracę z dobra pensją i ma sie na utrzymaniu żonę w ciąży to beznadzieja. Wśród moich znajomych do wojska szli właśnie ci nieudacznicy co sobie nie umieli załatwić odroczenia ewentualnie ci co wiązali z wojskiem przyszłość i szli na ochotnika.
            I niestety nasze wojsko w prl i później to jednak coś innego niż w okresie międzywojennym. Wtedy to był honor iść do wojska, a niestety potem było koszmarnie.
            No i nie zmienia sie zasad w trakcie. Mąż studiując i planując karierę zawodową nie miał w planach wojska. Wtedy były powołania do 24 roku zycia. Dopiero chyba z rok przed końcem studiów zmieniło się.
            I to był rok wyjęty z życiorysu, bo ani doświadczenia w zawodzie by nie zdobył, ani w wojsku nie nauczył czegoś przydatnego do życia w cywilu )
          • landora Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 11:55
            Wiesz, niektórzy woleli pracować i robić w życiu coś sensownego, niż tracić czas w peerelowskim wojsku.
            Mój mąż w wojsku nie był i nie ma kategorii, ale nie jest Polakiem. Na szczęście więc nie będą nigdzie go wzywać.
          • pederastwa Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 12:22
            > nie obraź sie ale dla mnei chłop co nie bł w wojsku do dup...a

Z moich kolegów w wojsku nie był ŻADEN. Dup..a to raczej był facet, który do wojska szedł.
            • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:12
              pederastwa napisała:

> > nie obraź sie ale dla mnei chłop co nie bł w wojsku do dup...a
              >
              > Z moich kolegów w wojsku nie był ŻADEN. Dup..a to raczej był facet, który do wo
              > jska szedł.
              musisz sobie tak to tłumaczyć
              • misiowamama-2 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:21
                a.n.a0 napisała:

> musisz sobie tak to tłumaczyć<

mam wrażenie ,że to ty musisz sobie tak tłumaczyć. czyżby jakieś niemiłe doświadczenia z czasów pobytu w wojsku? wink to by tłumaczyło twoje wypowiedzi i chęć pokazania się światu jako ''twardziela"... wink
                • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:30
                  misiowamama-2 napisała:

> a.n.a0 napisała:
                  >
                  >
                  > > musisz sobie tak to tłumaczyć<
                  >
                  > mam wrażenie ,że to ty musisz sobie tak tłumaczyć. czyżby jakieś niemiłe doświa
                  > dczenia z czasów pobytu w wojsku? wink to by tłumaczyło twoje wypowiedzi i chęć
                  > pokazania się światu jako ''twardziela"... wink
                  >
                  > ja w wojsku nie byłam. Ale mój mąz był, co sobie chwali, nauczył się jeśc kaszanki, rygoru, bo był ciepłe kluchy. zmeinił sie na plus i dlatego widze że po wojsku ludzie są odwazniejsi.
                  Mam chłopa w domu. A nie ciapka.
                  • mx3_sp Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:35
                    napisz jeszcze, że dopiero w wojsku nauczył się higieny i pisania, jako tako przynajmniej. Tacy kiedyś byli i to w latach 90. Dupa przyszła dupa wyszła to nie wojsko go zmieniło, ale sytuacja w jakiej się znalazł.
                  • misiowamama-2 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:35
                    a.n.a0 napisała:

> Ale mój mąz był, co sobie chwali, nauczył się jeśc kaszanki,<

wow!!! prawdziwy mężczyzna wink
                  • misterni Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 15:44
                    a.n.a0 napisała:

Ale mój mąz był, co sobie chwali, nauczył się jeśc kaszanki,

No popatrz, mój nie był, a umie jeść kaszankę smile. Taki kozak big_grin

rygoru, bo był ciepłe kluchy. zmeinił sie na plus i dlatego widze że
                    po wojsku ludzie są odwazniejsi.
                    > Mam chłopa w domu. A nie ciapka.

Niektórym być może faktycznie wojsko jest potrzebne, że stać się chłopem, mojemu nie. Nigdy nie był ciapakiem big_grin
                    • lily-evans01 Powiem więcej ;) 02.12.14, 19:52
                      W wojsku nigdy nie byłam i nigdy nie będę, a moje ukochane przysmaki, do których aż wstyd się przyznać, to właśnie kaszanka, gulasz angielski i boczek tongue_out.
                      • arwena_11 Re: Powiem więcej ;) 03.12.14, 10:39
                        ale może nie umiesz ich jeść? Bo wiesz te umiejętności to tylko w wojsku się nabywa tongue_out
                  • pitahaya1 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 18:05
                    a.n.a0 napisała:

Ale mój mąz był, co sobie chwali, nauczył się jeśc
                    > kaszanki,

W jakim sensie? Wcześniej jadł palcami a teraz nożem i widelcem na talerzyku z zastawy miśnieńskiej?

rygoru, bo był ciepłe kluchy.

Biedny, Takie kluchy z domu wyszły. Po ch.lerę żeś takiego fajtłapę życiowego brała?

zmeinił sie na plus i dlatego widze że
                    > po wojsku ludzie są odwazniejsi.
                    A, że w mo.rdę potrafią dać? Czy coś więcej? No i tak kaszanka. Ogólnie pewnie warto było.
                    Mój w tym czasie studiował, Twój uczył się jeść kaszankę, żeby być twardzielem a nie ciapkiem.

> Mam chłopa w domu. A nie ciapka.
                    Oby wszyscy podobnie myśleli, bo reszta Twojego otoczenia może mieć inne zdanie na temat chłopa Twegowink
                  • nanuk24 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 19:41
                    O jacie, ciapek musial isc do wojska, zeby nauczyc sie jesc kaszanke, sznurowac buty i zascielac lozko?
                    Fiu, fiu!
                  • memphis90 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 19:56
                    Ale mój mąz był, co sobie chwali, nauczył się jeśc
                    > kaszanki,

To ci twardziel! Żeby tylko wojny nie było, bo jeszcze mnie tą kaszanką zabije!
                    • nanuk24 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 20:01
                      Nie zabije, bo ja zje.
              • yuka12 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:28
                Nie musi. Od polowy lat 90 do wojska najczesciej szli Ci, ktorzy nie potrafili zalatwic odroczenia albo naprawde chcieli w tym wojsku byc. Zaden z moich kolegow ze studiow, z akademikow lub jakikolwiek inny chcacy sie uczyc/ pracowac nie byl w wojsku. Uwazali to za strate czasu i niepotrzebna nikomu wyrwe w zyciorysie.
                • heca7 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 17:45
                  W mojej okolicy szli ci, którzy uczyć się nie chcieli. A potem szybciutko robili dziecko swojej narzeczonej ( na przepustce) i wysyłali błagalne podania bo ona z brzuchem , ślub trzeba wziąć, ona nie pracuje a on będzie jedynym żywicielem.
                  • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 17:48
                    w 2000 r. tekst o jedynym żywicielu rodziny nie działał.
                    • heca7 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 19:32
                      Bo to było wcześniej wink
              • nanuk24 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 19:42
                przeciez dopiero co pisalas, ze byl dupa.
          • memphis90 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 19:34
            Tja, był czas, że regularnie kursowałam pociągami przez pół Polski, z reguły trafiałam na rezerwę. Ja tam podziękuję za taki kwiat męstwa polskiego uncertain A najbardziej cieszę się z tego, że mnie nie powołali, tylko kategorię dostałam. Ty książeczki nie masz i sama w woju nie byłaś, co? Toś dup..a...
          • miliwati Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 20:00
            a.n.a0 napisała:

> arwena_11 napisała:
            >
            > > no więc ma kategorię E. Był pierwszym rocznikiem który chciano brać po st
            > udiach
            > > jak przedłużyli wiek poborowy. Byliśmy po ślubie, ja w ciąży zdecydowanie
            > to n
            > > ie był czas na wojsko.
            >
            > nie obraź sie ale dla mnei chłop co nie bł w wojsku do dup...a
            > Ja bym nie wyszła za takiego. Kombinatora.

Twój problem.
        • mx3_sp Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 11:17
          auć to Twój mąż musi być mocno chory. Jednym z miliona czynników przyznania kat e jest Feminizm, infantylizm, eunochoidyzm, obojnactwo do tego ślepota, głuchota, nieuleczalne choroby w tym nowotwory, warga zajęcza, cuchnący nieżyt błon śluzowych, wady wymowy uniemożliwiające porozumiewanie się , sztuczne zastawki w sercu, Marskość wątroby albo zwyczajny świr.
    • kawka74 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:11
      O ile mnie pamięć nie myli, to trzydzieści lat temu też tak było, kilka lat temu też tak było, widać ciągle jest. Nie wiązałabym tego z żadnym konkretnym zagrożeniem.
      • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:13
        No właśnie kiedyś tak było, chociaż mój tata nigdy nie był wzywany po odbyciu służby na studiach. I nigdy się z tym nie spotkałam wśród znajomych moich rodziców.
        Podobno od wielu lat już to było zniesione.
        • stacie_o Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:16
          Nie spotkałaś się, ale to nie znaczy, że nie było. Tak jak pisałam, mój własny osobisty wzywany był w 2007 roku, kilka razy w przeciągu ostatnich 5 lat do kadr zanoszone były zaświadczenia o stawieniu się na komisję, więc to nie jest tak, że robią cichą mobilizację.
        • kawka74 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:20
          Trzydzieści lat temu mój ojciec trafił na miesiąc do jednostki w Białobrzegach.
          Kilka lat temu szef mojego męża również trafił do woja, na krótko, ale jednak.
          Nie spotkałaś się z tym, bywa, ale inni się spotkali.
    • mx3_sp Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:13
      jak skończy 50 lat to już go nie będą ćwiczyć.
      • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:16
        mąż koleżanki po dostaniu przydziału właśnie się odwołuje bo ma jakieś problemy z kręgosłupem. Nawet komisji lekarskiej nie miał tylko od razu przydział. Teraz dopiero może iść na komisję z kompletem badań i pewnie dadzą mu spokój. NIe mówiąc że jest jedynym żywicielem rodziny, a żołd to im nie starczy nawet na opłaty, nie mówiąc o szkole dzieci i innych wydatkach.
        • mx3_sp Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:18
          przecież on dostają normalnie swoje pensje nie wiem skąd ta panika. czytać ma stronach wku najlepiej a nie farmazony w obieg puszczać.
          • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:19
            No właśnie czytałam że mają żołd. Poza tym o jakiej pensji mowa na DG na przykład?
            • mx3_sp Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:43
              to ja nie rozumiem, zainteresowana jesteś osobiście sprawą, a dostępny info czytasz tylko w połowie. Są świadczenie pieniężne rekompensujące utracone wynagrodzenie ze stosunku pracy lub stosunku służbowego albo dochód z prowadzonej działalności gospodarczej, a jeszcze koszty dojazdu zwrócą.
              • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:50
                ja na szczęście nie jestem zainteresowana osobiście, ale koleżanka jest przerażona. Jej mąż ma coś ok 50 i pierwszy raz dostał powołanie.
              • beata985 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:29
                a na czas pobytu w rezerwie to se manekina postawi, żeby prowadził wszystko albo może wirtualnie..a potem przyjedzie tylko i pozamiata....no ale kasę wypłacą i za dojazd zwrócą.
      • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 09:18
        a oficerowie i podoficerowie do 60 niestety
        • mx3_sp bzdura: 02.12.14, 09:40
          szeregowi wyszkoleni w wieku do 40 lat - ćwiczenia wojskowe łącznie 12 miesięcy,
          podoficerowie w wieku do 40 lat - ćwiczenia wojskowe łącznie 15 miesięcy,
          oficerowie w wieku do 50 lat - ćwiczenia wojskowe łącznie 18 miesięcy,
          oficerowie w wieku do 50 lat
          • arwena_11 Re: bzdura: 02.12.14, 09:48
            tu jakiś major wypowiada się że jednak do 60 roku życia

www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140902/REGION/140909902
          • emka_waw nie bzdura 02.12.14, 09:51
            Info z pierwszej ręki, czyli od mojego męża po ćwiczeniach rezerwy w maju tego roku: razem z nim był facet w wieku 58 lat. Robił fotki z ćwiczeń i wysyłał do żony, córki i wnuczki, bo "nie chciały mi uwierzyć, że idę do wojska". Szeregowi i starsi szeregowi są powoływani do 50 roku życia, reszta do 60-tki.
            • mx3_sp Re: nie bzdura 02.12.14, 10:11
              no ale to tyczy się oficerów z wysokimi stopniami, bohater się nie łapie. Poza tym też nie każdy, od rodzaju ćwiczeń, frekwencji itp mogą ale nie ukrywajmy jeśli nie chce to zawsze znajdzie się coś co mu uniemożliwi.
              • arwena_11 Re: nie bzdura 02.12.14, 10:15
                oficerowie i podoficerowie, czyli wszyscy ci, którzy kończyli szkoły oficerów rezerwy czy jakoś tak na studiach ( lata70 i 80 )
                • mx3_sp Re: nie bzdura 02.12.14, 10:19
                  oficer to ten, który uzyskał stopień podporucznika i wyżej, reszta po podoficerowie od kaprala , do kaprala szeregowi.
              • a.n.a0 Re: nie bzdura 02.12.14, 10:21
                mx3_sp napisała:

> no ale to tyczy się oficerów z wysokimi stopniami, bohater się nie łapie. Poza
                > tym też nie każdy, od rodzaju ćwiczeń, frekwencji itp mogą ale nie ukrywajmy j
                > eśli nie chce to zawsze znajdzie się coś co mu uniemożliwi.
                mój maż tez dostał wezwanie. Do 60 biora nawet szeregowych, nie ma to znaczenia.
              • emka_waw Re: nie bzdura 02.12.14, 10:29
                > no ale to tyczy się oficerów z wysokimi stopniami, bohater się nie łapie. Poza
                > tym też nie każdy, od rodzaju ćwiczeń, frekwencji itp mogą ale nie ukrywajmy j
                > eśli nie chce to zawsze znajdzie się coś co mu uniemożliwi.

Służba do 60-tki dotyczy każdego ze stopniem od kaprala w górę, nie tylko oficerów z wysokimi stopniami.
            • przeciwcialo Re: nie bzdura 02.12.14, 10:17
              O matko, to prawie do emerytury będą mnie ścigać. Niestety najmłodsze dziecko rośnie za szybko i okres ochronny mi się kończy. mam nadzieje że moje papiery zaginęły w jakimś wku.
              • andaba Re: nie bzdura 02.12.14, 11:21
                Do jakiego wieku dziecka matki nie biorą?
                • maltry Re: nie bzdura 02.12.14, 14:32
                  Jeśli dobrze kojarzę to do 7 rż - jeszcze 3 lata spokoju mi zostało smile Chociaż kiedy jeszcze dość regularnie byłyśmy wzywane to wychodziło, że te "dzieciate" już zostawiają w spokoju niezależnie od wieku dziecka
                  • a.n.a0 Re: nie bzdura 02.12.14, 14:34
                    maltry napisała:

> Jeśli dobrze kojarzę to do 7 rż - jeszcze 3 lata spokoju mi zostało smile Chociaż
                    > kiedy jeszcze dość regularnie byłyśmy wzywane to wychodziło, że te "dzieciate"
                    > już zostawiają w spokoju niezależnie od wieku dziecka
                    >
                    co do 7 rż?
                    • przeciwcialo Re: nie bzdura 02.12.14, 14:35
                      Nie, chodziło o 12 lub 13 lat. Przynajmniej tak mnie na komisji informowano.
                      Jesli dziecko jest młodsze to nie powowlują w czasie pokoju bo na wypadek wojny nie ma zmiluj.
                      • mx3_sp Re: nie bzdura 02.12.14, 14:44
                        nie powołują do 7 roku jak napisała. Ale powołują tylko jednostki przydatne po określonych kierunkach prawo, medycyna, psychologia itp. Żadnej specjalistki w wąskiej dziedzinie jak tutaj nie wezmą.
                        • przeciwcialo Re: nie bzdura 02.12.14, 14:52
                          No ale tu troche tych szerzej kształconych jest. Skoro do 7 roku zycia to juz pod lapanke podlegam. masakra.
                          • mx3_sp Re: nie bzdura 02.12.14, 15:20
                            możesz spać spokojnie.
                            • przeciwcialo Re: nie bzdura 02.12.14, 15:25
                              Koleżanka pare lat temu spędziła miesiąc w jednostce wojskowej w szpitalu. Pobór miałyśmy razem.
                              Mam nadzieję że nikt się o mnie upomni.
                              • andaba Re: nie bzdura 02.12.14, 19:24
                                No to super, moje najmłodsze właśnie 7 skończyło...
    • dziennik-niecodziennik Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 10:08
      co jakis czas tak robia. moj ojciec dostał powołanie pięć lat temu, tuż przed 60. stawił się, powiedział jak jego stan zdrowia itd wygląda i dali mu spokoj.
      mają teraz tylu kandydatów do wojska wśród mlodzieży ze jak beda mieli naprawde powołac to za "starych dziadków" sie wezmą na koncu...
    • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 11:45
      Chrzanisz kochana. Jeżeli uważasz że gnojenie to robienie mężczyzny to masz dziwne pojęcie.
      Mój ojciec był w wojsku, na studiach więc od razu dostawali stopień podoficerski. Tylko chyba 2 miesiące na poligonie reszta w jednostce w Warszawie blisko domu.
      Opowiadał co się tam działo, jaka była fala i dziękował Bogu, że ich nie dotykała bo na wstępie miał wyższy stopień od tych bezmózgich byczków wyżywających swoje frustracje na młodszym roczniku poborowych.
      Mąż też był po studiach, więc miałby inaczej. Ale dostał dobrą pracę, szykował się do egzaminów na aplikację, więc strata roku byłaby za kosztowna ( i tak nie dostawałby wtedy z wojska 3000 miesięcznie, które zarabiał ).
      A tradycje wojskowe w rodzinie miałam, ale jak pisałam wyżej byli to wojskowi w innych czasach ( jeden dziadek był w szwoleżerach u Piłsudskiego, potem w AK, drugi w Ak )
      • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:11
        arwena_11 napisała:

> Opowiadał co się tam działo, jaka była fala i dziękował Bogu, że ich nie dotyka
        > ła bo na wstępie miał wyższy stopień od tych bezmózgich byczków wyżywających sw
        > oje frustracje na młodszym roczniku poborowych.
        > Mąż też był po studiach, więc miałby inaczej. Ale dostał dobrą pracę, szykował
        > się do egzaminów na aplikację, więc strata roku byłaby za kosztowna ( i tak nie
        > dostawałby wtedy z wojska 3000 miesięcznie, które zarabiał ).
        > A tradycje wojskowe w rodzinie miałam, ale jak pisałam wyżej byli to wojskowi w
        > innych czasach ( jeden dziadek był w szwoleżerach u Piłsudskiego, potem w AK,
        > drugi w Ak )

nie chrzanie, fala była zawsze na młodych, na nowy nabór. Mój mąz opowiadał jak pastwił sie nad nim oficer wiec chyba, nei ma to znaczenia jaki stopień i czy wykształcony. To chodzi o reguly panujące w wojsku. Niestety kązdy musiał to przejśc, i dlatego kto to przeszedł to jest twardziel, a kto nie to ciepłe kluchy i dup...a
        • misiowamama-2 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:17
          a.n.a0 napisała:

> nie chrzanie...<
          > Niestety kązdy musiał to przejśc, i dlatego kto to przeszedł to jest twardziel, a kto nie to ciepłe kluchy i dup...a<

ależ ty pierniczysz...
          znam wielu w swoim środowisku co nie byli w woju z różnych przyczyn, i mimo to są jak to nazywasz twardzielami, zaradnymi ludźmi, którzy wiele osiągnęli w życiu. Znam też takich co byli w woju i teraz kradną, piją na umór a długów więcej niż włosów na głowie.
          Co jedno nie wyklucza drugiego wink jeśli wiesz o czym piszę...
          • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:27
            misiowamama-2 napisała:

> a.n.a0 napisała:
            >
            >
            > > nie chrzanie...<
            > > Niestety kązdy musiał to przejśc, i dlatego kto to przeszedł to jest twar
            > dziel, a kto nie to ciepłe kluchy i dup...a<
            >
            > ależ ty pierniczysz...
            > znam wielu w swoim środowisku co nie byli w woju z różnych przyczyn, i mimo to
            > są jak to nazywasz twardzielami, zaradnymi ludźmi, którzy wiele osiągnęli w życ
            > iu. Znam też takich co byli w woju i teraz kradną, piją na umór a długów więcej
            > niż włosów na głowie.
            > Co jedno nie wyklucza drugiego wink jeśli wiesz o czym piszę...
            >
            >
            a ja mam przykład taki jak wspomniałam. Myslę tak samo, ten kto chciał uniknąc poprostu sie bał, dlatego uważam że dup...a.
            Jakby był facetem to by przeżył wszystko - jak mój mąz. Bał się, ze się zepsuje. tylko słabe charaktery nie dawały radę - był tez kolega który odebrał sobie życie. Wojsko to jednak przetrwanie mocnych facetów. Jak jest słaby psychicznie to się rozpije itd.
            Jak jest twardy to w życiu sobie poradzi i to jest dla mnei chłop!
            • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 17:23
              a może miał inne priorytety? praca, kariera. Ci co szli do wojska nie mieli pomysłu na siebie.
              • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 06:45
                Arwena a jaki pomysl ma miec 19 latek tuz po szkole? Dostaje bilet i pomysl prysnie jesli jest.
                • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 11:25
                  no weź przestań. 19 latek jak najbardziej wie co go interesuje i co chce w życiu robić.
                  Mąż wiedział że idzie na prawo. Szwagier nie chciał studiować, ale wiedział że chce naprawiać samochody i jedemu i drugiemu wojsko do szczęścia nie było potrzebne.
                  Podobnie jak większości moich znajomych. Ci co wiązali przyszłość z wojskiem szli na WAT i potem myśleli co dalej.
              • przeciwcialo Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 10:59
                Bzdury.
        • yuka12 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:23
          A ile facetow wyszlo z pokiereszowana psychika? W koncu to dwa lata a nie kilka miesiecy. U mojego brata w jednostce kilku mlodych zolnierzy odebralo sobie zycie, nie mogli zniesc fali i pastwienia sie. I co wszyscy to byli d-py? Dwa lata w koszarach to dla wielu byl czas stracony np. dla tych, co zostawili rodziny.
          Dla mnie wojsko powinno byc dla ochotnikow. Pozostali powinni przejsc podstawowe szkolenie i koniec.
          • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:29
            yuka12 napisała:

> A ile facetow wyszlo z pokiereszowana psychika? W koncu to dwa lata a nie kilka
            > miesiecy. U mojego brata w jednostce kilku mlodych zolnierzy odebralo sobie zy
            > cie, nie mogli zniesc fali i pastwienia sie. I co wszyscy to byli d-py? Dwa lat
            > a w koszarach to dla wielu byl czas stracony np. dla tych, co zostawili rodziny
            > .
            > Dla mnie wojsko powinno byc dla ochotnikow. Pozostali powinni przejsc podstawow
            > e szkolenie i koniec.
            >

tak dupy. Facet twardy to taki który nie zepsuje sie w wojsku, taki który przetrwa.
            a nie cip...y co unikają jak ognia a pżniej alimenciarze bo zarobić nie potrafią bo kopa w dupę nei dostali - mam kilkanascie przykładów.
            • misterni Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 15:38
              Ależ ty durna jesteś.
              • heca7 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 17:42
                To musi być jakaś wariatka. Bo nikt normalny nie twierdziłby, że gnojenie innych, niewinnych osób tylko dlatego , że są podwładnymi jest dobre. Fala to wynaturzenie- niczego dobrego nie uczy. Jeśli jej mąż też w tym uczestniczył to jest zwyczajnym gnojkiem , doopą bez rozumu. Doprowadzenie kogoś do stanu, w którym popełnia samobójstwo jest karalne.
            • joana012 Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 08:05
              a.n.a0 napisała:

> yuka12 napisała:
              >
              >
              >
              >
              > tak dupy. Facet twardy to taki który nie zepsuje sie w wojsku, taki który przet
              > rwa.
              > a nie cip...y co unikają jak ognia a pżniej alimenciarze bo zarobić nie potrafi
              > ą bo kopa w dupę nei dostali - mam kilkanascie przykładów.

A ty rozumiem pierwsza ochotniczka do koszarów byłabyś.
              Ten świat jest tak zryty bo ludzie mają tak zryte berety jak ty
          • misiowamama-2 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:31
            yuka12 napisała:

> U mojego brata w jednostce kilku mlodych zolnierzy odebralo sobie zycie, nie mogli zniesc fali i pastwienia sie. I co wszyscy to byli d-py?<

dokładnie. Lata temu znajomy poszedł do marynarki. młody chłopak, zycie przed nim. Zaginął na pokładzie. Kilka dni go szukali, aż po kilku znaleźli go pod wodą przyczepionego do kotwicy...
            a.n.a0 pewnie napisze " ale to dupa była! tak sie dać złapać starszej hołocie (twardzielom) i pozwolić na przywiązanie do kotwicy, w ostateczności zabić! jakby nie była dupa to by sie wybronił... "
            lol

>
            • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:33
              misiowamama-2 napisała:

> yuka12 napisała:
              >
              > > U mojego brata w jednostce kilku mlodych zolnierzy odebralo sobie zycie,
              > nie mogli zniesc fali i pastwienia sie. I co wszyscy to byli d-py?<
              >
              > dokładnie. Lata temu znajomy poszedł do marynarki. młody chłopak, zycie przed n
              > im. Zaginął na pokładzie. Kilka dni go szukali, aż po kilku znaleźli go pod wod
              > ą przyczepionego do kotwicy...
              > a.n.a0 pewnie napisze " ale to dupa była! tak sie dać złapać starszej hołocie (
              > twardzielom) i pozwolić na przywiązanie do kotwicy, w ostateczności zabić! ja
              > kby nie była dupa to by sie wybronił... "
              > lol
              >
              >
              > >
              >
              > ale zgniął na pokładzie bo sobie nie mogł psychicznie poradzic ze jest w wojsku?
              nie rozumiem?
              • misiowamama-2 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 14:36
                nie, został zamordowany. Też dupa, bo się dał?
          • przeciwcialo Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 11:00
            Ilu studentów w tym czasie wypadlo po pijaku z akademika? zaćpalo sie na śmierć? Odebrało sobie życie?
        • memphis90 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 19:53
          Ja pierdziu, zapraszam Cię więc a.n.a do wojska, wsadzę Ci łeb do kibla i nasikam na niego, a potem każę myć g.no własną szczoteczką. Ja będę już tam na wyższym stopniu. Staniesz się dzielna że ho, ho, na okoliczność wojny z Putinem jak znalazł.
    • landora Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 11:56
      Powiem ojcu, że jest hołotą i że nic nie potrafi big_grin Uśmieje się.
    • heca7 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 12:16
      Nikt z rodziny i znajomych czegoś takiego nie dostał.
      Mój ojciec dostał jak miałam rok- pojechał gdzieś pod Olsztyn na miesiąc. Jemu się podobało, matce raczej nie wink
    • kol.3 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 12:35
      Cicha mobilizacja??? Wiesz na czym polega mobilizacja? To o czym piszesz świadczy o skali burdelu w wojsku. Zresztą nigdy się nie spodziewalam że moze być inaczej.
    • kasia_piet Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 13:38
      Mój mąż już był - w czerwcu. Wiek - 51. W razie czego (konfliktu) wie, gdzie i co ma robic.
    • roksanka_3 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 13:48
      nie ma mobilizacji i nie bedzie. wojny tez. takie powolanie do wojska to tylko i wylacznie dlatego, ze teraz wojsko ma ogolnie malo kasy, w srodku same plecaki. bardziej oplacalne finansowoe jest podziekowac zawodowym zolnierzom po 12 latach pracy i nie wysylac ich do szkoly podoficerskiej, a za to zatrudnic na ich miejsce ludzi z rezerwy badz z nsr
      • mx3_sp Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 13:55
        Twój może kontraktowy?
    • pitahaya1 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 18:00
      a.n.a0 napisała:

Mój mąz był cip..ty, wyszedł z wojska prawdz
      > iwy facet. Znam wielu, ojciec, wujek, brat cioteczny, wiekszośc rodziny nie kom
      > binowała i sa ludźmi. A znam męzów koleżanki to dopiero chołota.
      > Nic w życiu nie potrafią.

A konkretnie co ten Twój chłop potrafi, czego nie potrafi ta ciapa bez wojska?
      • nanuk24 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 19:36
        Rzuc trawe.
        • nanuk24 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 19:58
          Matko, ja moglam takiego byka strzelic?
          Zuc.
          • pitahaya1 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 10:35
            A ja już widziałam, jak on tę trawę rzuca na odległośćwink
    • memphis90 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 19:50
      Mój mąz był cip..ty, wyszedł z wojska prawdz
      > iwy facet.
      Naprawdę? I czegóż on się tam, ciapuś, nauszył - chlać na umór? Śpiewać pijackie piosenki? Słać łóżko i pastować glany?
      • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 10:37
        memphis, żeby nauczyć się pastować glany nie musiał tracić 1,5roku w wojsku, paru skinów nauczyłoby go w 2 dnismile
    • memphis90 Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 20:06
      Test nowej sygnaturki big_grin
      Ja w wojsku nie byłam, mam kat. A, przeniesiona do rezerwy - jestem ci.pa, a nie prawdziwy chłop!
    • moofka Re: Powołania rezerwistów do wojska 02.12.14, 20:07
      ale - przypomnialo mi sie
      3 tygodnie temu bylam u fryzjerki i ja owszem powolali
      bylam serio zaskoczona
      musiala sie ostro migac ze dziecko male, bo chcieli ja na 2 tygodnie zeslac
    • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 07:14
      Zresztą maz skonczyl technikum w wieku 20 lat. Dostal wezwanie odrazu. Mowil ze lepiej odbebnic w tym wieku wojsko niz po studiach majac 25 i byc moze dzieci, rodzine. Wezwania byly do 28 lat wtedy. Chyba lepiej byc gnojonym 20 latiiem niz prawie 30
      • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 09:20
        Wśród moich znajomych do wojska po zawodówce lub liceum/technikum - szli ci co nie dostali się na studia lub sobie nie załatwili. Każdy normalny facet na poziomie szedł na studia. Zresztą jak rozumiem twój mąż zaczynał od szeregowca. Po studiach zaczął by trochę wyżej i miałby do czynienia z ludźmi a innym poziomie. Wtedy może nie tylko kaszanki nauczyłby się jeść ale i tego, że fala nie jest normalna i trzeba z tym walczyć a nie brać w niej udział.
        • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 10:15
          arwena_11 napisała:

> Wśród moich znajomych do wojska po zawodówce lub liceum/technikum - szli ci co
          > nie dostali się na studia lub sobie nie załatwili. Każdy normalny facet na pozi
          > omie szedł na studia. Zresztą jak rozumiem twój mąż zaczynał od szeregowca. Po
          > studiach zaczął by trochę wyżej i miałby do czynienia z ludźmi a innym poziomie
          > . Wtedy może nie tylko kaszanki nauczyłby się jeść ale i tego, że fala nie jest
          > normalna i trzeba z tym walczyć a nie brać w niej udział.

mój mąz mówił ze wyzywali się najkbardziej na najstarszych rocznikiem - np po studiach, bo był jakiś 28 latek też po studiach i zaczynał również od szeregowca. Ale to był rok 2000.
          Zależy też gdzie ktos zostanie skierowany, do jakiej jednostki, bo mąz miał wybór albo bedzie po technikum - robił cos w kierunku w jakim skonczył albo do innej jednostki na nikogo.
          Miał złozone dokumenty na studia, ale wezwanie dostał zaraz po szkole. I zdeydował sie jednak na wojsko, bo nie chciał być powołany po studiach, majac rodzine dzieci. Ja bym zrobiła dokladnie to samo. A nie jako stary zgred do wojska.
          Mógł tez sobie załatwić żeby nie iśc, ale jest takim typem że nie lubi sie wymigiwać, jest uczciwy, jest prawdziwy facet. Studia zrobił po wojsku.
          • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 10:47
            Wybacz ale mam inne zdanie o tym kim jest prawdziwy facet. Normalny facet nie traci roku czy więcej w kamaszach z ćwierć intelygetami. On studiuje, zdobywa zawód.
            No i jednak mając lat 27-28 ma już jakąś pozycję zawodową i ma z czego utrzymać rodzinę.
            • mx3_sp Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 10:52
              no tak 28 lat potentat pozycyjny i finansowy. Ty to masz szczęście.
              • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 11:04
                Nie ale dla prawnika rok czy półtora to przerwa w życiorysie. Poza tym wątpię żeby wojsko płaciło mi za jego nieobecność ok 3000 na rękę ( a taka miał pierwszą pensję )
                • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 11:07
                  arwena_11 napisała:

> Nie ale dla prawnika rok czy półtora to przerwa w życiorysie. Poza tym wątpię ż
                  > eby wojsko płaciło mi za jego nieobecność ok 3000 na rękę ( a taka miał pierwsz
                  > ą pensję )
                  dlatego lepiej pójsc w wieku 19-20 lat do wojska niż zostawiać żonę z dziecmi bez kasy i iśc w wieku 27,28 lat. Ciesze się że mąż wtedy był, a nie po studiach. On tez zadowolony.
                • mx3_sp Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 11:08
                  nie wiem o czym Ty w ogóle piszesz, do woja nie brali studentów jak służba trwała 1,5 roku. Epoki Ci się pomyliły.
                  • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 11:11
                    Do woja jak najbardziej brali już po studiach. Na rok. Mąż rocznik 75 i chyba rok przed skończeniem przez niego studiów zmieniono wiek poborowy do 28 r.ż
            • przeciwcialo Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 10:52
              Zakladasz że do wojska szli sami nieudacznicy?
              Nieładnie, nieładnie. Niejeden inteligent takiemu po zawodówce czy technikum mógłby buty czyścicć. Nie zawsze studia świadczą o inteligencji i kulturze. Czasami życie tak a nie inaczej się układa i ma wiele nieprzewidywalnych zwrotów.
              Mój mąż nie był w wojsku ale tych co byli nie nazwałaby "ćwierć inytelygentami" jak ty to zrobiłaś.
              • mx3_sp Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 10:54
                ktoś ma mega kompleks i tyle.
                • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 11:00
                  mx3_sp napisała:

> ktoś ma mega kompleks i tyle.
                  tak samo moge powiedziec ze ktos ma kompleks. Ja widze bo mam przykład, Znam dużo ludzi powołanych w tamtym czasie.
                  • mx3_sp Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 11:10
                    to znaj i wyciągaj swoje własne wnioski.
                    • a.n.a0 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 11:11
                      mx3_sp napisała:

> to znaj i wyciągaj swoje własne wnioski.

ale nie rozumiem, o co ci chodzi? masz ze soba problem? ja nie odpisuje do ciebie
              • arwena_11 Re: Powołania rezerwistów do wojska 03.12.14, 11:09
                Może inaczej, jak patrzę wśród "znajomych" ( czyli chłopaków z którymi byłam w podstawówce ) to do wojska trafiali naprawdę tacy, którym z nauką nie było po drodze bo za ciężko.
                Ci po maturze to jednak wybierali studia a nie wojsko. Nawet ci po zawodówkach, którzy mieli pęd do wiedzy, ale im sie noga na egzaminach powinęła szli do techników 3 letnich a potem na studia.

A i nie wiem jak było w latach 90 i później, ale jak mój tata w połowie lat 70 trafił do wojska po studiach, to nie mieli oni kontaktu ze zwykłym poborem. Byli już po szkole oficerów czy jakoś tak, którą robiło się obowiązkowo na studiach, a potem na pół roku do jednostki. Tata po znajomościach miał załatwioną w Warszawie blisko domu, i częste przepustki.
    • xxlxx63 Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 01:26
      Jest 2021 rok a powołania do rezerwy dla 60 latków stały się normą. Symulanci skarżący się na zły stan zdrowia są wnikliwie badani przez wojskowe komisje lekarskie
      • joana012 Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 08:11
        xxlxx63 napisał:

> Jest 2021 rok a powołania do rezerwy dla 60 latków stały się normą. Symulanci s
        > karżący się na zły stan zdrowia są wnikliwie badani przez wojskowe komisje leka
        > rskie

Wnikiliwie powiadasz... Mojego faceta kuzyn dostał to dziwne powołanie. Zadzwonił do kogo trzeba i zostało anulowane. Wnikliwości w tym było tyle co grzybów w styczniu
      • mysiaapysia Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 08:27
        No to niech ich przebadają. Dziwnym trafem da się w kilka wizyt na koszt wojska zrobić komplet badań i wizyt u specjalistów, do których na NFZ trzeba byłoby czekać 2 lata. Mój jest właśnie w trakcie badań.
        • jowita771 Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 08:36
          I to jest myśl! Ja bym nie finansowała nikomu obcemu badań dla idei, ale skoro wojsko tak lubi, to trzeba korzystać.
      • mysiaapysia Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 08:30
        Jakby co, mój ostatnie badanie przed wojskową komisją miał 26 lat temu. Przez ten czas trochę mogło zmienić się w zdrowiu. Wystarczy cukrzyca. Wg wojskowych tabel to skutkuje kategorią D.
      • triss_merigold6 Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 09:51
        Ahahaha
    • morekac Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 06:56
      >a technika do przodu poszła niesamowicie. W takich samochodach czy samolotach zmieniło się prawie wszystko

Ale wojsko lata na 30letnich samolotach, więc akurat się zgadza...
      • buldog2 Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 21:43
        No nie, F-16 są kilkunastoletnie i wcale nie aż tak przestarzałe. Te inne to fakt, jeszcze starsze, a PIS nie robi nic, żeby kupować nowe (F-35 to na razie gadanie, a bez infrastruktury znaczą być może mniej, niż samoloty IV generacji). Potrzebnej infrastruktury nie mamy i wszystko wskazuje na to, że mieć nie będziemy.
    • volta2 Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 17:49
      tak, jakieś 5 lat temu dzwoniłam do kolegi bo byłam pod jego domem
      okazało się że jest w jednostce wojskowej wzięty w kamasze na miesiąc co najmniej

te 5 lat temu to miał 45 lat, żona zła, bo chyba na wakacje ten miesiąc trochę wchodził, ale przeżył (jednostka chyba w warszawie była, nie wiem czy nie gdzieś w okolicach podchorążych, ale tu przyznaję, że nie pamiętam)
      • volta2 Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 17:50
        o! archeologia....
    • buldog2 Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 21:38
      Ani dmuchają na zimne, ani wiedzą.
      Sami sieją panikę, żeby narodek skupił się wokół silnej władzy, co to ich obroni. To samo zapowiadali w chyba 2016 i chyba 2018 (ćwiczenia na Białorusi połączone z inwazją na państwa bałtyckie i zdobycie przesmyku suwalskiego - korytarza do Kaliningradu).

PISowcy z TVPIS na czele robią wszystko to samo, co Putin w Rosji, Łukaszenko na Białorusi. Tam też się promuje wzmożenie patriotyczne, wstaje z kolan, opowiada o odzyskaniu zagrabionych ziem (są różne wersje, czasem o granicach z 1914 roku, ale to rzadka retoryka, nic więcej).

Dla Rosjan atak na Europę jest jedną z ostatnich rzeczy, jakich mogliby sobie życzyć. Poza tym mijający rok to moment największych możliwości militarnych. Później, bez względu na gadanie o robotach bojowych itd. ich potencjał będzie relatywnie malał. Z kilku powodów, o których nie chce mi się pisać kolejny raz.

Co należy do rzeczywistości, to odzyskanie dominacji na obszarze byłego ZSRR, może za wyjątkiem tzw. szprot (republiki bałtyckie), które gotowi są odpuścić. Nadal ambiwalentny jest stosunek do Ukrainy, ale to oddzielna historia.

I oczywiście, wojna informacyjna pod wszelkimi postaciami. Znany były oficer (pułkownik) FSB (zapomniałem nazwiska, nie chce mi się szukać) powiedział "Rosja straciła wszystko prócz hakerów". No, nie straciła wszystkiego, ale zostało niewiele, facet ma rację.

Nie należy poddawać się retoryce (znaczy kłamstwom) PISu, że chmury się kłębią, ale PIS nas obroni, i stąd mobilizacja. PIS przez sześć lat niszczył polską armię systematycznie i aż tak, że w rankingach osunęła się o 10 pozycji, z 14 na 23-24 miejsce w świecie. PIS przed nikim nie obroni, co najwyżej będzie witał najeźdźców kwiatami. Dlatego ostatnia uwaga o możliwości inwazji. Moim zdaniem jest możliwa w razie rozkładu państwa, wtedy żadna walka, po prostu zajęcie ziem politycznie pustych ("безхозных" - to rosyjski slang), niczyich.

Do takiego stanu zbliżają nas rządy PISu.
    • julita165 Re: Powołania rezerwistów do wojska 18.09.21, 21:45
      Informatyk u mnie w pracy dostal. Z rok temu odbebnil miesiac w armii. Wiek o 40tki. Raczej + niz -. Mowil ze bylo fajnie, taki przerywnik w codziennej rutynie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka